9.29.2021

Avocatul DAN CHITIC, propunere fulminantă, unică în România ! ”Boicot – Ultima Șansă !”,

 


Avocatul Dan Chitic face o propunere pe drept cuvânt ”fulminantă”, care poate provoca reacții de toate felurile, de la probleme serioase până la forțarea autorităților să poarte un dialog realist cu cetățenii.

Prezentăm DOAR cu titlu informativ o inițiativă a cunoscutului avocat suveranist, care poate provoca reacții multiple.

Este vorba de propunerea intitulată de Dan Chitic ”Boicot – Ultima Șansă !”, prin care avocatul cere o penalizare, o boicotare legală a celor ce susțin politicile certificatului verde sau care sugrumă populația cu prețuri mari.

Revoltat, Dan Chitic arată că ”suntem mințiți, terorizați, umiliți, discriminați și dezbinați” și se referă la ”noi toți cei 70%, noi cei mulți!” – adică la cei ce nu s-au vaccinat.

”Ne cerșim drepturile noastre legitime și legale, deși știm că nu vom fi ascultați: lor nu le pasa nici de noi și nici de drepturile și libertățile noastre constituționale”, scrie Chitic, arătând că ”Lor nu le pasă de Constituție… lor le pasă doar de putere… și de bani !”.

În aceste condiții, Dan Chitic propune acel ”boicot”, pentru a-i ”lovi unde îi doare: LA BANI! Așa vor pierde și puterea!”.

Concret, avocatul are 10 propuneri, pe care nu le comentăm, ci le reproducem ca atare:

1. ”Pentru 5 zile vom cumpăra minimul necesar. MINIMUL ! Vom rezista și vom face și economii, atât de necesare in lunile cumplite care vor veni”.

2. ”Când cumpărăm, cumpărăm doar de la magazine mici, nu de la rețelele multinaționale, nu de la malluri !”

3. Banii îi vom economisi. Cash ! Nu ținându-i în băncile deținute de capitalurile străine. Vom avea nevoie de economii, de cash !

4. Nu cumpărăm mâncare de la cei din Horeca ce susțin #CertificatulVerde, îi boicotăm pe cei care ne umilesc și ne discriminează abuziv, pe noi cei care eram până mai ieri clienții lor, susținătorii afacerilor lor !

5. Nu comandăm mâncare de la restaurantele care ne discriminează !

6. Nu plătim facturile pentru utilități până la 1 Noiembrie 2021 : nu ne pot întrerupe furnizarea utilităților pana la acea dată !

7. În fiecare zi, la ora 18.00, închidem complet lumina pentru cel puțin 45 minute în casele noastre, de la tabloul electric ! In felul acesta, sistemul național de distribuire a electricității va fi supus unui stres enorm, iar ei vor fi forțați sa ne asculte. Și să scadă prețurile la utilități.

8. Ieșim masiv la proteste, în toate orașele, în piețele centrale!

9. Nu vom accepta să fim dezbinați ! Nu ne vom certa cu aproapele nostru pe motiv de vaccinare sau nevaccinare ! Evităm conflictele personale: singurul nostru dușman este statul dictatorial!

10. Susținem și semnăm Legea Suveranității. E publicată in Monitorul Oficial și campania de strângere de semnături va începe”.

Acestea sunt cele 10 propuneri pe care, repet, le prezentăm NU ca un îndemn, ci doar cu titlu informativ, ca fiind ale unei personalități a vieții publice și un avocat cunoscut. De asemenea, este vorba de un protest – deci o acțiune civică a societății civile din România, ceva specific unei democrații europene.

Dan Chitic explică și scopul acestui protest – de fapt, arată consecințele pe care le consideră benefice.

De exemplu, avocatul susține că limitarea cumpărăturilor ”va reduce volumul TVA-ului încasat de stat, cel mai important venit bugetar al statului!”.

Asta, consideră Dan Chitic, este ”o forma legală de Grevă Fiscală, o forma fără riscuri, dar care va pune presiune pe stat” – și prin care ”Îi vom lovi acolo unde îi doare cel mai tare: la bani!”.

De asemenea, ”cumpărăturile de la micile magazine vor da o gura de aer micilor comercianți români și vor lovi in multinaționale!”

”Banii economisiți ținuți cash vor pune o presiune și pe sistemul bancar, cel care se comportă ca un clan de cămătari legali”, spune Dan Chitic, anunțând că ”Va veni vremea când ne vom retrage și economiile din bănci…”.

O altă ”propunere” este aceea ce ”nu cumpăra și nici comanda de la restaurantele care susțin măsurile discriminatorii”, iar consecința este ”așa vor fi forțați să respingă măsurile de apartheid medical”.

”Neplata facturilor în următoarele 2 luni va forța furnizorii să caute soluții pentru scăderea costului la energia electrică, termică și la gaze”, scrie Dan Chitic, care consideră că ”închiderea totală a curentului va pune presiune pe sistemul energetic National, ceea ce va forța autoritățile să își plece urechea la vocea poporului”.

În fine, ieșirea la proteste – aici Dan Chitic face o asociere cu ”italienii, francezii, australienii, spaniolii, elvețieni, americanii… la fel ca toți cei oprimați din aceasta lume !”.

Dan Chitic subliniază că ”neacceptarea discuțiilor în contradictoriu cu ceilalți concetățeni care au alte convingeri va evita apariția conflictelor intre vaccinați și nevaccinați, așa cum s-a întâmplat in Paris sau Salonic”.

Evident, un mijloc al bătăliei duse de Dan Chitic este Legea Suveranității, ”singurul mod legal de a aduce dreptatea, demnitatea și prosperitatea în România”.

”În fața unei clase politice inapte și inepte, infiltrată de trădători și securiști, poporul roman, singurul deținător al Suveranității naționale, trebuie să își ia soarta în mâini și să își scrie singur legile”, spune Dan Chitic.

Avocatul mai subliniază un aspect grav: ”suntem in stare de Legitimă Apărare în fața unui regim fascistoid !” iar în acest context, el consideră ”Certificatul Verde”, și implicit vaccinarea obligatorie că ”sunt limitele peste care NU mai putem lăsa sa fie trecute de acest guvern trădător și antinațional!!”.

”Trebuie sa ne apărăm în fața statului dictatorial și a multinaționalelor care ne sufocă!”, scrie Dan Chitic, care declară ca ”SINGUR DUȘMAN”… ”STATUL FASCISTOID și DICTATORIAL AL REGIMULUI IOHANNIS !”.

Așa cum menționam, este o postare fulminantă, pe care o prezentăm cu titlu informativ – dar ea subliniază o situație limită în care s-a ajuns, nu numai prim măsurile luate sau neluate (în cazul prețurilor ș.a.) dar și lipsa de comunicare și dialog realist a autorităților în situații limită.

Bruxelles : „România are nevoie de un nou guvern credibil, cu un pact național”

 


În ciuda promisiunilor, actualul guvern nu are capacitatea și credibilitatea necesare pentru a genera un plan și un pact național necesare accesării banilor europeni.

Un guvern minoritar, incomplet, care este părăsit de parteneri și atacat în fiecare zi nu mai poate nici genera, nici gira un plan național sau un pact politic pentru a face față crizei și a accesa promișii bani europeni.

Aceasta este și opinia fermă transmisă de la Bruxelles de unul dintre cei mai apreciați europarlamentari, socialistul Victor Negrescu: ”România are nevoie de un nou guvern care poate genera în mod credibil un pact național pentru implementarea PNRR și atragerea fondurilor europene!”.

Negrescu atrage atenția că anul 2022 este ”un an cheie în acest sens, întrucât trebuie contractate 70% din granturile din cadrul PNRR și început noul ciclu de finanțare european 2021-2027”.

România se află ”într-un moment de cotitură, iar clasa politică trebuie să se ridice la înălțimea provocării pe care o avem în fața noastră, mai ales că actualul guvern nu este capabil să ofere stabilitatea politică necesară unui astfel de moment”, subliniază Negrescu.

Europarlamentarul arată că, în calitate de negociator social democrat pentru bugetul european pe anul 2022, a propus și asigurat fondurile necesare pentru implementarea completă a programelor europene și a Mecanismului European pentru Redresare și Reziliență, ”în ciuda faptului că statele membre au susținut scăderi bugetare importante”.

Iată și cele mai importante amendamente pe care le-a propus Victor Negrescu:

- Alocarea a 700 de milioane de euro suplimentari pentru Garanția Europeană pentru Copii;

- 137 de milioane de euro pentru educație și tineri;

- 80 de milioane de euro pentru programul european pentru sănătate;

- 100 de milioane de euro pentru transporturi;

- 80 de milioane de euro pentru sectorul energetic;

- 43 de milioane de euro pentru turism;

- 171 de milioane de euro pentru mediu;

- 24 de milioane de euro pentru IMM-uri.

Față de aceste cifre, în contract cu ceea ce se petrece în România, Negrescu punctează – ”Nu putem rata această oportunitate !”

”Atât Uniunea Europeană cât și guvernele statelor membre trebuie să se reapropie de oameni și, în consecință, să pună accent pe zonele de interes pentru cetățean: educație, sănătate, dezvoltare”, transmite europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte PSD.

PRODUSE ALIMENTARE ROMÂNEȘTI RECUNOSCUTE și PROTEJATE de UE

 


Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc "Salată tradiţională cu icre de crap" în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG).

Această decizie vine după ce în luna iunie a acestui an, Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc "Salată cu icre de ştiucă de Tulcea" în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), scrie Agerpres.

Potrivit executivului comunitar, "Salata tradiţională cu icre de crap" este un produs obţinut pe baza icrelor de crap sărate, ulei de floarea soarelui, apă minerală şi suc de lămâie. Produsul este disponibil în două variante : cu sau fără ceapă. "Salata tradiţională cu icre de crap" este produsă din materii prime sau ingrediente care sunt utilizate tradiţional şi se caracterizează prin aspectul său, consistenţa sa, aroma şi gustul său.

Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.760 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor şi înregistrărilor (DOOR).

Alte opt produse românești protejate

România avea anterior opt produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care şapte Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni şi Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă două produse în scopul dobândirii protecţiei europene, ambele pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Telemea de Sibiu şi Plăcinta dobrogeană.

Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.

Școlile rămân deschise chiar dacă rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori

 


DL. CÎȚU ESTE DISPERAT ! 

ȘCOLILE RĂMÂN DESCHISE, ÎN CIUDA INFECTĂRILOR ”DECLARATE”, PENSIILE S-AR PUTEA SĂ LE MĂREASCĂ MAI DEVREME DE 01 IAN.2022 ... OARE CE ARE PE CONȘTIINȚĂ ACEST OM, DE NU VREA SĂ RENUNȚE LA FUNCȚIA DE PREMIER ? 

Ministrul Educației anunță, referitor la scenariile de functionare a școlilor, că Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase a decis decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli.

Grupul a mai decis adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.

„După această primă etapă, urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern și abilitarea miniștrilor Educației și Sănătății să opereze modificări în ordinul comun, în concordanță cu hotărârile adoptate. Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcționare a școlilor, începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021”, a transmis ministrul Cîmpeanu.

Restaurantele și hotelurile ar urma să rămână deschise pentru persoanele vaccinate

În altă ordine de idei, premierul Florin Cîțu a spus că i-a cerut lui Raed Arafat să modifice hotărârea CNSU în sensul în care activitățile din domeniul Horeca să poată continua pentru cei vaccinați, indiferent de rata de incidență și dacă personalul este și el vaccinat.

„Deja am cerut domnului Raed Arafat să modifice hotărârea CNSU, astăzi să o plasăm în CNSU, prin care să permitem activitățile economice de acest gen, în special Horeca, să rămână deschise dacă sunt vaccinați cei din personal și pentru persoanele vaccinate. Indiferent de rata de incidență, persoanele vaccinate pot să meargă la restaurant daca și cei de acolo sunt vaccinați”, a spus premierul.

Acesta a spus că persoanele vaccinate „nu trebuie penalizate”.

Ora de iarnă 2021

 


Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă, dar, până în acest moment, în România nu s-a luat o decizie în acest sens. Astfel că, în ultimul weekend din octombrie, se va trece la ora de iarnă.

România trece la ora de iarnă 2021 şi ar putea fi ultimul an cu o schimbare de sezon a orei standard după ce Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, dar România nu a ratificat încă recomandarea.

Încă din martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la practica de a regla ceasurile cu o oră primăvara și toamna începând cu 2021. Însă acest obiectiv nu a fost primit cu aceeași ambiție de către Consiliul UE care, după doi ani de analize, nu a formulat o poziție comună.  Ca urmare a evaluării, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri dintre care 84% au fost în favoarea renunțării la schimbarea orei, Comisia a înaintat propunerea care a fost apoi revizuită de Parlamentul European în 2019. Pentru ca noile reguli să devină lege a UE acestea trebuie convenite atât de Parlament cât și de miniștrii UE şi apoi ratificate de fiecare ţară.

În acest an, trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 30 – 31 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00. Deşi multă lume crede că ora de iarnă 2021 se numeşte de fapt, ora de toamnă 2021, acest lucru se întâmplă pentru că schimbarea are loc în luna octombrie şi nu iarna, aşa cum îi spune numele.

În lume, există mai multe țări care nu folosesc ora de iarnă. Medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta desul de mult organismul. Copiii și vârstnici sunt cei care resimt cel mai puternic această schimbare. Adaptarea completă a organismului la noul program se va întâmpla în aproximativ două săptămâni. Dacă te vei suprasolicita este posibil să ai diverse probleme de sănătate.

Ora de iarnă 2021 are efecte şi asupra sănătăţii. Vom da ceasurile înapoi în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai exact în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ora 4:00 devine ora 3:00. Deși câștigăm o oră de somn în plus, această practică ne influențează starea de sănătate, avertizează specialiștii. În acest sens, cercetătorii au remarcat printre problemele provocate de schimbarea orei insomnia, durerile de cap, oboseala, dar și anxietatea.

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.

„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute. Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne.

Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili.  În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner, psiholog.

Multe dintre efectele schimbării orei au loc din cauza modificării rutinei de funcționare a corpului uman, rutină care se repetă în cicluri de 24 de ore. Ritmul circadian este influențat de mulți factori de mediu, precum expunerea la lumină și întuneric, și ne ajută să fim în stare de alertă pe parcursul zilei, să simțim când ne este foame sau ne anunță când trebuie să mâncăm și când trebuie să dormim. Când se mențin programul de somn și mesele la aceleași ore, organismul funcționează ca un ceas. În caz contrar, apar perturbări de bioritm.

Așa cum am mai spus, ritmul circadian este influențat de lumina soarelui. Aceasta dictează câtă melatonină produce corpul nostru. Când avem parte de multă lumină, organismul produce o cantitate mică de melatonină. Când este întuneric, organismul secretă melatonină, acest hormon care induce somnul.

Trecerea la ora de iarnă ne tulbură somnul, pentru că mulți avem probleme în a ne adapta să dormim mai târziu, dar totuși să ne trezim devreme pentru muncă sau școală. Din cauza tulburărilor de somn cu care ne confruntăm în această perioadă, trecerea la ora de iarnă poate provoca scăderi ale performanței, concentrării și memoriei, precum și oboseală și somnolență în timpul zilei. Pe lângă modificările somnului, pot să apară și astenia, vertijul și irascibilitatea.

Expunerea redusă la lumina naturală a soarelui poate duce la schimbări de dispoziție, din cauza producție scăzute de serotonină, hormonul fericirii. Astfel, există riscul apariției depresiei. De aceea, este important ca în această perioadă a anului să facem în continuare plimbări în aer liber, indiferent de starea vremii.

Un studiu din 2014 a arătat că trecerea la ora de iarnă crește nivelul de cortizol. Cortizolul este hormonul stresului care atinge cele mai mici niveluri în timpul nopții și care are un nivel ridicat dimineața devreme. În cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, organismul secretă în exces hormoni de stres, care pot creşte tensiunea şi pot favoriza apariția accidentelor vasculare cerebrale.

Mai multe cercetări prezentate la Întâlnirea anuală a Academiei Americane de Neurologie din 2016 arată că cei care au peste 65 de ani și bolnavii de cancer au un risc crescut de accident vascular cerebral în cele două zile care urmează schimbării orei, spre deosebire de cele două săptămâni de dinainte și după trecerea la ora de iarnă.

De vină pentru asta sunt hormonii. Senzația de foame este controlată de trei hormoni: insulina, grelina și leptina. Când nu mâncăm pentru câteva ore, nivelul de insulină din corp se diminuează din cauza lipsei de nutrienți, iar organismul secretă grelina, hormonul care dă senzația de foame. Pe măsură ce mâncăm, este secretată leptina, hormonul care dă senzația de sațietate. Acești hormoni sunt asociați cu lipsa de somn, ceea ce explică motivul pentru care atunci când somnul ne este perturbat, avem tendința să consumăm calorii în plus.

Ce poți face ca să reintri în formă

Pentru ca trecerea la ora de iarnă să nu te afecteze foarte tare, este bine ca seara să adormi până la ora 22.00 și să renunți la activitățile suprasolicitante. Totodată, este important și să eviți expunerea la lumina albastră artificială emisă de ecranele telefoanelor mobile și să încerci să te trezești în fiecare dimineață la aceeași oră. Pe lângă aceste schimbări, adoptă și o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și semințe, care au în compoziție uleiuri şi grăsimi sănătoase. Importante sunt și alimentele bogate în acizi grași Omega-3 (peștele gras) sau acizii grași Omega-6 (uleiul de măsline sau de floarea-soarelui, presate la rece, avocado, nuci).

Ministrul Agriculturii Adrian Oros și-a depus demisia din Guvern

 


Ministrul Agriculturii Adrian Oros și-a depus demisia din Guvern. Premierul Florin Cîțu refuză să ia act de demisie. Deși demisia reprezintă o decizie unilaterală, premierul are la dispoziție 15 zile să ia act de ea. Gestul premierului poate fi explicat de faptul că săptămâna viitoare va avea loc votul pe moțiunea de cenzură depusă de PSD, iar el să vină în fața Parlamentului cu un cabinet plin.

Susţinător al lui Ludovic Orban, Adrian Oros a anunţat încă de duminică noapte că marţi îşi va depune demisia din funcţie, afirmând că ”pentru premierul Florin Câţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi”. El invocă bugetul redus al ministerului, dar şi faptul că în PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură, deşi draftul iniţial conţinea un proiect referitor la irigaţii şi desecare. Proiectele de irigaţii cuprinse iniţial în PNRR au fost calificate de vicepremierul Dan Barna, după o primă evaluare a CE, ca fiind ”zate moral” nemaifiind de actualitate în niciun stat european. Aceleaşi proiecte au provocat şi ironii din partea PSD, care a afirmat că ”domnul ministru al Agriculturii s-a dus cu planurile de irigaţii de pe timpul lui Ceauşescu”.

”Multumesc tuturor celor cu care în această perioadă am colaborat, atât la elaborarea Programului de tranziţie, la viitorul Program Naţional Strategic, dar şi în activitatea curentă. Am avut onoarea şi norocul să cunosc oameni deosebiţi, profesionişti, atât în Guvern, în MADR sau în mediul asociativ. M-am bucurat să pot promova pe pagina mea şi a ministerului, pe toţi cei întâlniţi în deplasările prin ţară, fermieri români care performează, care sunt exemple de succes. Am vrut să arăt că şi în România #SePoate !”, afirmă ministrul în finalul mesajului său de pe Facebook.