5.15.2021

De la celebrii pepeni de Dăbuleni la exoticul cartof dulce

 


La Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Culturii Plantelor pe Nisipuri din Dăbuleni  plantarea cartofului dulce este în plin proces. Datorită tendinței secetoase, cartoful dulce are condiții favorabile de cultivare în sudul câmpiei Olteniei. Mulțumită protocolului de colaborare cu Universitatea Națională Kyungpook din Coreea de Sud, din 2012, această legumă exotică a început să fie plantată la Dăbuleni.

Provitamina A din cartoful dulce cu pulpă portocalie, farmacia din cămară

Cartoful dulce este una dintre cele mai importante şi uşor adaptabile culturi din lume și este cultivat în peste o sută de ţări datorită faptului că reprezintă o importantă sursă de calorii, proteine şi vitamine. Bogăţia de nutrienţi, producţiile mari, costurile reduse, sunt doar câţiva dintre factorii care fac din cartoful dulce un aliment de bază pentru oameni.

Cum crește?

Cultivarea cartofului dulce este relativ ușoară. Deși se adaptează la toate terenurile, trebuiesc evitate totusi, temperaturile prea scăzute . Mai ușor de gestionat decât cerealele, cultivarea cartofului dulce este potrivită în special climatelor aride și solurilor sărace. Cu toate acestea, cartoful dulce preferă soluri adânci, bine irigate. Nu-i place frigul: vegetația nu începe până la peste 15 ° C și crește ideal în jurul valorii de 25 °C.

„Pentru plantare sunt necesari tuberculi de cartofi de 4 cm în diametru și aproximativ 12 cm lungime. Aceștia se plantează în poziție orizontală la o distanță de 2 cm între tuberculi“, afirmă biologul  Alina Paraschiv,  de la Stațiunea de  Cercetare Dabuleni.

În condiţiile de la SCDCPN Dăbuleni planta de cartof dulce s-a dezvoltat pe parcursul perioadei de vegetaţie la o temperatură medie în aer de 22,3°C, prin acumularea în aer a 2.266,3°C, biologic active. Cercetătorii chinezi au arătat că randamentul la cartofii dulci ar putea crește cu până la 40%, fără îngrășământ suplimentar, pesticide sau ameliorare genetică, dacă la plantare se folosește un pământ și tuberculi sănătoși.

„În 2020, la SCDCPN Dăbuleni s-au iniţiat cercetări privind testarea unor genotipuri coreene de cartof (Ipomoea batatas), folosind diferite perioade de plantare, în scopul elaborării tehnologiei de cultură şi promovării în zonă a acestei plante. În prezent, se fac experiențe pe 5 soiuri de cartof dulce : KSP 1, KSC 1, YULMI, JUHWANGMI și HAYANMI, iar în testare se află alte patru genotipuri“, a precizat Drd. ing. Gheorghe COTEȚ, de la SCDCPN Dăbuleni, pentru Lumea Satului.

Cât de eficent este să cultivi cartof dulce ?

Producţia medie de tuberculi cu diametru mai mare de 5 cm, într-un an, se diferențiază în funcţie de soi. Ea poate atinge valori de: 29,5 t/ha la soiul Yulmi, 35,4 t/ha la soiul Juhwangmi, 23,7 t/ha la soiul Hayanmi, 26,3 t/ha la soiul KSP 1 şi 21,5 t/ha la soiul KSC 1, cum s-a întâmplat, de exemplu,  în anii precedenți.

Cercetătorii au arătat că cea mai mare cantitate de substanţă uscată totală a fost determinată la 110 zile de la plantare. Soiul Yulmi a prezentat cel mai mare conţinut (41,52%). Procentul maxim de amidon a fost determinat la 100 de zile de la plantare, cu o medie a soiurilor de 13,53%. Cel mai mare conţinut de amidon a fost determinat la soiurile Juhwangmi (14,43%) şi KSP1(14,22%). Vitamina C a avut cele mai mari valori, la toate soiurile, la 100 de zile de la plantare (între 3,5 şi 9,7 mg/100 g s.p.), după care începe să scadă.

Profit de circa 94  de mii de lei la 1ha

În ceea ce privește conservarea și păstrarea cartofului dulce, acesta nu poate fi ținut la  temperaturi sub 10-12oC deoarece ele pot duce la pierderi de sută la sută. Pentru prevenirea perimării lor, cartofii dulci trebuiesc păstrati la o temperatură de 15-17oC, grupați în cofraje sau separat, pe etajere. Un calcul efectuat pe un hectar de cultură de cartof dulce, arată că la o investiţie de aproximativ 20.000 lei, o producţie de 22,8 t/ha şi cu un preţ de vânzare de 5 lei/kg, se poate obţine un profit de circa 94 mii lei/ha.

Cartoful dulce este originar din America Centrală, dar și  din nord-vestul Americii de Sud. În China, India, Japonia, Africa, SUA, și în zonele mediteraneene ale Europei, se cultivă pe suprafețe mari. Pe plan mondial cartoful dulce ocupă locul 5 după orez, grâu, porumb şi manioc. Deşi îşi are originea în America Centrală, totuși, China furnizează peste 80% din producţia mondială totală de cartof dulce.

Diana Șoșoacă intervine în cazul lui Luis Lazarus: "NU are COVID, le-ar plăcea ăstora să aibă"

 


După ce s-a zvonit că realizatorul TV Luis Lazarus are COVID, tabără pro-vacciniștilor a jubilat. Diana Șoșoacă intervine însă și infirmă zvonurile privitoare la starea de sănătate a lui Lazarus.

”Luis Lazarus nu are COVID ! Le-ar plăcea ăstora să aibă ! Are pneumonie ! 5 teste negative COVID și ei tot covidat îl consideră. Deocamdată este mai bine să nu vorbească ! Ia uite ce rezultate se primesc în spital la interval de 2 ore. Noaptea minții ! M-a rugat să vă transmit aceste date” a scris Diana Șoșoacă pe  contul său de Facebook.

Ultima postare de pe Facebook a lui Luis Lazarus este din 9 mai, astfel că nu sunt informații oficiale despre starea sa de sănătate, dacă are coronavirus sau nu și din ce cauză este internat. Diana Șoșoacă, o apropiată a lui Luis Lazarus, susține, însă, că acesta nu ar fi, în realitate, infectat cu COVID-19.

Mai multe publicații centrale au anunțat vineri că Luis Lazarus este infectat cu SARS CoV-2 și s-ar afla internat la Spitalul Universitar din Capitală. 

Premierul Cîțu și Dan Barna merg la spectacolul "Dineu cu proști" la TNB 😍😍😍

 


Premierul Florin Cițu a scris, sâmbătă, pe Facebook, în prima zi fără mască în spații deschise, că a fost ”la o plimbare la prima oră până la cafea și a fost wow”. Acesta a amintit totodată că pe 1 iunie urmează o nouă serie de relaxări a măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului.

Florin Cîțu a mulțumit cetățenilor pentru că respectă regulile și pentru că se vaccinează, astfel încât să poată fi posibilă relaxarea restricțiilor.

"Cum este pentru voi prima zi fară mască în spații deschise?

Eu deja am făcut o plimbare la prima ora până la cafea și a fost wow.

Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că ați înțeles să respectați toate regulile și mai ales pentru că vă vaccinați.

Astăzi ne bucuram toți de primul pas important din revenirea la normalitate pentru că am lucrat împreună în acest an dificil.

Vă mulțumesc. Urmează 1 iunie.", a scris prim-ministrul pe Facebook.

Atât premierul Cîțu, cât vice-premierul Dan Barna, vor participa la proiectul-pilot al TNB, la care care vor intra în sala de spectacol doar persoane vaccinate.

În Germania, majoritatea repondenților unui sondaj au declarat că nu sunt de acord cu tratamentul diferențiat pentru cei vaccinați

 


O majoritate a germanilor consideră că ridicarea restricţiilor legate de pandemie pentru cei consideraţi a fi complet imunizaţi ar fi greşită, relevă un sondaj realizat de YouGov, citat sâmbătă de dpa și Agerpres. 

Potrivit sondajului, 32% dintre germani consideră că niciun grup nu trebuie să beneficieze de avantaje înainte ca toată lumea să aibă posibilitatea de a se vaccina, iar alţi 21% susţin ca persoanele complet vaccinate şi cele care au fost deja infectate şi s-au recuperat să nu fie tratate în mod diferit faţă de cele nevaccinate.

Germanii vor restricțiile ridicate

Comparativ, doar 39% dintre cei chestionaţi sunt de părere că restricţiile trebuie ridicate, în timp ce 8% nu s-au pronunţat.  Sondajul a fost realizat online de luni până miercuri pe un eşantion de 2.049 de persoane adulte.

Germania a ridicat restricţiile privind contactul fizic şi circulaţia nocturnă pentru cei complet vaccinaţi şi de asemenea călătoriile sunt facilitate în cazul acestora, regulile de carantină fiind diferite la revenirea în ţară, menţionează dpa.

Potrivit Institutului de boli infecţioase Robert Koch, în Germania au fost vaccinate complet până acum împotriva COVID-19 8,8 milioane de persoane, adică 10,6% din populaţie, iar circa 29,9 milioane (35,9%) au primit prima doză.

Restricții de călătorie 

Germania a relaxat miercuri regulile de carantină pentru călătorii veniţi din anumite ţări considerate cu risc de coronavirus, o veste salutată de profesioniştii din turism în perspectiva vacanţelor estivale, transmite AFP.

Decizia adoptată de guvernul cancelarului Angela Merkel va face posibil ca nemții să-şi petreacă vacanţele în destinaţii apreciate precum Spania, Italia sau Grecia, fără a mai fi obligaţi să intre în izolare la revenirea în ţară, cu condiţia să prezinte un test PCR negativ recent, să fie vaccinaţi cu schema completă sau să fie consideraţi vindecaţi de infecţia cu coronavirus.

Măsura priveşte ţările considerate cu risc de autorităţile sanitare, adică acolo unde incidenţa depăşeşte 50 de cazuri noi de infectare la 100.000 de locuitori pe o perioadă de 7 zile. Până acum, călătorii reveniţi din aceste zone erau obligaţi să rămână izolaţi la domiciliu timp de 10 zile, o perioadă ce putea fi redusă la 5 zile cu condiţia prezentării unui test PCR negativ.

Milioane de români care au făcut rapelul cu Pfizer trebuie să se vaccineze din nou

 


Şeful Pfizer confirmă că va fi nevoie de o a treia doză de vaccin la câteva luni de la rapel. Imunizarea colectivă nu va fi suficientă pentru lupta împotriva pandemiei, deoarece noile tulpini apărute şi imunizarea pierdută după opt luni de la vaccinare necesită vaccinare periodică. Varianta optimă ar fi medicamentoasă, dar pastila orală experimentală pentru tratarea Covid-19 al companiei Pfizer nu este încă disponibilă, a declarat, vineri, directorul general al producătorului american de medicamente, Albert Bourla, la Delphi Economic Forum VI din Atena.

Bourla a cofirmat totodată, pentru prima oară, că o a treia doză de vaccin va fi necesară după opt luni de la imunizare, pentru a proteja faţă de noile mutaţiile de coronavirus apărute, potrivit publicaţiei Greek City Times. Astfel, după cum declară Albert Boula, populația va trebui să fie vaccinată anual împotriva coronavirusului.

”Ar trebui să fim precauţi până la încheierea studiilor clinice, dar dovezile de până acum, sunt încurajatoare”, a spus Bourla.

Acesta a explicat că substanţa la care lucrează compania omoară virusul şi este foarte sigură, dar a adăugat că orice concluzii sigure legate de aceasta vor fi disponibile după  această vară.  În ceea ce priveşte vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat cu producătorul german de medicamente BioNTech, Bourla a spus că, în opinia sa, va fi necesară o a treia doză după 8-12 luni după administrarea celei de-a doua.

Imunitatea oferită de vaccinul realizat de Pfizer/BioNTech este de cel puţin şase luni, a mai spus Bourla, adăugând că o doză de rapel va fi necesară în fiecare an.

El a mai arătat că, până acum, vaccinul a fost capabil să trateze toate variantele apărute. Ştirea nu este o surpriză. De la începutul acestui an, variante ale coronavirusului original au apărut în întreaga lume. Variantele au fost identificate în Marea Britanie, India, Africa de Sud, Brazilia, New York şi multe alte zone din întreaga lume.

Bourla a vorbit, la forumul economic din Atena, despre caracterul adecvat al vaccinului Pfizer şi despre obiecţiile sale faţă de renunţarea la drepturile asupra brevetelor de vaccin.

CEO-ul Pfizer, născut la Salonic, s-a referit iniţial la poziţia pe care a adoptat-o ​​împotriva suspendării brevetelor pentru vaccinuri. După cum a subliniat, în ceea ce priveşte preţul, Pfizer oferă deja vaccinuri contra cost, în funcţie de situaţia financiară a ţărilor care îl achiziţionează.

În ceea ce priveşte volumul de producţie, companiile au deja capacitatea de a produce cantitatea necesară de vaccinuri, a spus Bourla, adăugând că Pfizer intenţionează să producă 3 miliarde de doze de vaccin pentru coronavirus la nivel mondial pentru 2021 – şi 4 miliarde de doze în 2022.

Peste 3,346 de milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanţ stabilit de AFP.

Cele mai multe decese s-au înregistrat în SUA (585.222 ). Brazilia este pe locul doi, cu 432.628 de decese, urmată de India (262.317), Mexic (219.901) şi Regatul Unit (127.651).

”Văd viața cu alți ochi când mă duc la biserică și cânt” - Dragoş Pădeanu, un tânăr din Braşov de 23 de ani, de meserie barman, a făcut senzaţie pe scena de la Românii au talent




Românii au talent 2021. În semifinală, Dragoş a interpretat într-o manieră proprie o piesă a lui Michael Jackson. A primit reacţii pozitive atât datorită modului de interpretare, cât şi datorită colanţilor coloraţi.

Ţinutele nonconformiste ale lui Dragoş Pădeanu, apreciate de juraţi

”Nu există așa ceva… îmbrăcat în felul ăsta… Este un moment pe care nu ai cum să-l uiți”, a spus Andi Moisescu, referindu-se la colanții colorați ai concurentului.

Şi Florin Călinescu a avut o remarcă referitoare la outfitul semifinalistului: ”Dacă ajungi în finală, tot ce ai pe tine îmi dai mie. Am o singură întrebare: poți să faci smoothie cu jumări și ceapă?”

Şi tot Florin Călinescu a fost cel care, în preselecţii, l-a încurajat pe concurent să facă celebră această ţinută şi să nu renunţe la ea: ”Un singur comentariu am de făcut, oriunde o să te ducă după emisiunea asta soarta, te blestem dacă îți schimbi costumul. Ateneu, Scala din Milano, Casa Albă, dar dacă te îmbraci cu frac cu papion cu costum popular ca toți farseurii ăștia care merg pe lângă… deci așa să te duci, frate”.





Aceeaşi încurajare a primit-o, la preselecţii, şi din partea lui Smiley: ”Ești foarte bun, ai un ambitus impresionant, piesa asta nu e la îndemâna oricui, e foarte greu să fie cântată de femei, darmite de bărbați. Apariția ta a fost cel puțin surprinzătoare. Nu îți schimba outfit-ul ăsta!”.

La preselecţii, Dragoş Pădeanu s-a prezentat cu o melodie din repertoriul Mariei Ciobanu, ”Lie, ciocarlie”.

Până să ajungă pe scena show-ului de talente, Dragoş cânta doar în corul bisericii.

”Văd viața cu alți ochi când mă duc la biserică și cânt. Sunt momente când mă opresc din cântare și încep să plâng. Este ceva ce am primit bun de la Dumnezeu. Vreau sa zic ca ma implineste foarte mult„, a povestit Dragoş Pădeanu atunci când s-a prezentat pentru prima dată în faţa juraţilor.

Reguli pentru relaxare până la 1 iunie

 


Guvernul a aprobat măsurile de relaxare a restricțiilor, care vor intra în vigoare începând de sâmbătă.

Se elimină restricțiile privitoare la purtarea măștii în spații deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în continuare în spații publice, piețe, târguri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Se elimină restricțiile privitoare la circulația pe timp de noapte a persoanelor.

Se elimină restricția privind programul operatorilor economici până la ora 21.

Se stabilește programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor și teraselor în intervalul orar 5 – 24.

Se creează posibilitatea ca în spațiile deschise competițiile sportive să se poată desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului.

Participarea va fi, însă, permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membri ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane, iar organizarea în aer liber a spectacolelor, festivalurilor, concertelor sau altor evenimente publice sau private sunt permise numai cu cel mult 500 de spectatori cu respectarea a 2 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție.

Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.

O femeie moartă a fost jefuită chiar în capela cimitirului, la Brașov

 


Hoții nu au limite. O femeie care a murit la Brașov a fost jefuită în capela cimitirului. Imediat ce au sesizat că-i lipsesc bijuteriile și o icoană, iar poziția capului era schimbată, rudele au alertat poliția.

Familia a dat alarma la câteva minute după ce a ajuns la Cimitirul Municipal. Rudele au ridicat capacul sicriului în care se afla femeia și au observat că lipseau câteva bijuterii, hainele erau deranjate și mâinile aveau poziția schimbată. De asemenea, banii puși pe ochii și pieptul femeii, așa cum spune tradiția, nu mai erau.

„Dispărută” s-a făcut și o iconiţa pusă de familie în sicriu.

Toarcea (Primăria Brașov): Cel puțin în ultimii 20 de ani nu s-a mai semnalat un astfel de incident

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Brașov, Sorin Toarcea, a declarat că „astăzi, aproximativ între orele 12.00 şi 14.00, la Casa rece de la Cimitirul Municipal am avut un incident. Aparţinătorii unei persoane decedate au sesizat faptul că, în acest interval, cineva a deschis capacul sicriului şi a luat de la decedată un inel, o iconiţă şi suma de 8 lei. Totodată, hainele persoanei decedate erau în dezordine şi mâinile nu mai erau în aceeaşi poziţie. Poliţia face cercetări. Cel puţin în ultimii 20 de ani nu s-a mai semnalat un astfel de incident. Accesul la Casa rece, pe timpul zilei, este nerestricţionat.”

Polițiștii au intervenit imediat la fața locului și au început cercetările. 

Nu există camere de supraveghere în interiorul capelei 

Purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, comisar Alina Ivan, a precizat că „poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Braşov-Secţia 2 Poliţie efectuează cercetări pentru stabilirea stării de fapt.”

În capelă se mai aflau câteva persoane decedate. Șeful serviciului care se ocupă de cimitir a afirmat că zona este supravegheată video doar în spaţiile exterioare, nu şi în cele interioare, conform Adevărul.

Incident similar. Motociclist jefuit în drum spre morgă 

În vara anului 2020, un motociclist din Suceava, decedat, ar fi fost jefuit în drum spre morgă. El a murit în Iași, în urma unui accident rutier. Printre bunurile ce ar fi fost sustrase se numără acte, un ceas de la mână, borseta cu bani și un lănțișor de aur pe care îl purta la gât.

Părinții tânărului au fost cei ce au reclamat că au dispărut bunurile de valoare.

Statele Unite ale Americii și Republica Cehă au fost incluse pe lista „țărilor neprietenoase” de Federația Rusă.

 


Guvernul rus a aprobat o listă a „țărilor neprietenoase”. Lista conține două țări – Statele Unite ale Americii și Republica Cehă, scrie Novaya Gazeta. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat la sfârșitul lunii aprilie un decret prin care se limitează posibilitatea de a angaja ruși să lucreze în misiuni diplomatice ale statelor care comit „acțiuni neprietenoase” față de Rusia. Contractele încheiate cu persoane fizice, al căror număr depășește numărul stabilit de Guvern, încheiate înainte de intrarea în vigoare a decretului, vor trebui să fie reziliate, notează sursa citată.

Pe 17 aprilie, ministerul ceh de externe a anunțat expulzarea diplomaților ruși, care au fost identificați ca membri ai serviciilor speciale rusești, din cauza implicării serviciilor secrete rusești într-o explozie la un depozit de muniție în 2014. Ministerul rus de Externe a răspuns, de asemenea, la expulzarea mai multor angajați ai misiunii diplomatice de la Moscova. Tot atunci, autoritățile cehe au inclus pe lista căutată presupușii ofițeri GRU implicați în otrăvirea lui Serghei Skripal – Alexander Petrov și Ruslan Boshirov.

Ulterior, Bellingcat, care este specializat în jurnalism de investigații, a descoperit că cel puțin șase angajați ai unității 29155 din Direcția principală a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (Direcția principală a Statului Major General sau GRU) ar fi desfășurat o operațiune specială în Republica Cehă, potrivit zdg.

Ministerul de Externe lituanian a afirmat că Vilniusul a expulzat doi membri ai personalului ambasadei Rusiei în semn de solidaritate cu Cehia în legătură cu acest incident fără precedent şi periculos, în timp de Estonia şi Letonia au indicat că vor expulza câte un diplomat rus. Persoanele care fac obiectul acestor expulzări au folosit acoperirea diplomatică pentru a spiona, a precizat şeful diplomaţiei lituaniene Gabrielius Landsbergis 

ROMÂNIA, GROAPA DE GUNOI a LUMII, NU NUMAI a U.E.

 


Sute de tone de gunoaie au ajuns în România în ultimele zile.

Poliția de Frontieră a anunțat astăzi (14 mai) că aproximativ 150 de tone de deşeuri de tip şpan au fost descoperite la P.T.F. Vama Veche și alte 23 de tone, la P.T.F. Călărași. S-au descoperit, în cinci autocamioane sosite din Bulgaria, aproximativ 150 de tone de deșeuri tip şpan neconforme. Mai mult, în urmă cu două zile, Poliția de Frontieră a efectuat un control asupra unui automarfar condus de un cetățean bulgar, în urma căruia s-au descoperit 23.780 de kilograme deșeuri din șpan fier.

De asemenea, mai multe deșeuri din Africa se îndreaptă spre România, a anunțat Antena 3. Astfel, numeroase țări trimit câteva containere în primă fază, iar ulterior, dacă nu sunt probleme, continuă să trimită și alte containere cu deșeuri neconforme. La emisiunea Decisiv de la Antena 3, jurnalista Cătălina Porumbel a punctat țările din care vin deșeuri spre România: „Canada, Norvegia, Marea Britanie, Germania, Slovenia, Portugalia și atenție, Togo.“ Pe acest fond, s-a iscat o dezbatere publică privind o legislație care să limiteze importul de deșeuri în România, care ajunge, încet, dar sigur, groapa de gunoi a lumii.

Aerul toxic din Cluj-Napoca, emanat de la groapa de gunoi 'ecologizată' și 'închisă'

Cluj-Napoca este unul dintre orașele din țară care se confruntă de ani de zile cu o criză a gunoaielor, calitatea aerului fiind serios afectată, deși versiunea oficială spune altceva. De cel puțin 8 ani am urmărit și documentat îndeaproape acest subiect toxic care otrăvește viața clujenilor. Deșeuri controversate stocate și incinerate în groapa de gunoi a orașului, denumită Pata Rât, ajunsă celebră în România, dar și în străinătate, emană un miros irespirabil, toxic, care se simte uneori, în zilele de vară, în toate cartierele din oraș.

Astăzi, aflându-mă în zona aeroportului, mi s-a confirmat, din nou, din cel puțin trei surse, care au dorit să rămână anonime, că mirosul vine de la groapa de gunoi. Un polițist, un angajat de securitate de la o firmă din proximitate, dar și un taximetrist au declarat că 'Da, mirosul survine sigur de la groapa de gunoi.' Unul dintre ei a punctat: 'Este inadmisibil! Cum poate să miroasă într-un asemenea hal și nimeni să nu facă nimic? Este un atentat la sănătatea noastră!' Țin să precizez următorul fapt: Chiar și cu masca de protecție, pe nas și pe gură, am simțit cocktailul de substanțe toxice din aer.

Versiunea administrației județene despre 'bomba ecologică din aer', contrazisă de realitatea irespirabilă

'Toate rampele de deşeuri neconforme din judeţul Cluj sunt închise şi ecologizate. Având în vedere finalizarea lucrărilor de închidere a ultimei rampe neconforme din judeţ – Câmpia Turzii, aceasta aflându-se în procedură tehnică de recepţie, Consiliul Judeţean Cluj reiterează că, în acest moment, toate rampele istorice neconforme de deşeuri din judeţul Cluj, respectiv cele de la Huedin, Gherla, Turda, Dej (Cetan), Câmpia Turzii şi Cluj-Napoca (Pata Rât) sunt închise şi ecologizate! (...) Dorim să subliniem cu acest prilej că depozitul de deşeuri de la Pata Rât nu reprezintă obiectul unei proceduri de infringement, acesta fiind închis şi ecologizat încă de la finele anului 2019!

Ba mai mult, la momentul actual, niciun depozit din cele enumerate mai sus nu mai poluează, fapt confirmat atât de inspecţiile realizate la faţa locului de reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, cât şi de inexistenţa vreunei amenzi emise în acest sens Consiliului Judeţean Cluj.', se lăuda Consiliul Județean Cluj, în data de 19 ianuarie 2020.

Și atunci întrebarea de pe buzele oricărui clujean și turist care aterizează în Cluj, pe Aeroportul Internațional 'Avram Iancu', aflat în apropierea rampei de deşeuri, 'închisă' şi 'ecologizată', este : De unde este emanat acest miros irespirabil, toxic, o adevărată bombă ecologică pentru sănătatea clujenilor ?! Intensitatea și toxicitatea acestuia a ajuns să fie recunoscută olfactiv de aproape fiecare clujean care trece prin zonă.