7.19.2021

”Sfântul Ilie” 2021 - Semnificație, tradiții, obiceiuri

 


Anual, pe 20 iulie, prăznuim unul dintre cei mai mari sfinţi ai creştinătăţii, Sfântul Proroc Ilie, ocrotitorul aviatorilor. Acestei mari sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii menite să aducă noroc, bunăstare şi sănătate celor care le respectă întocmai. Mai mult de 100.000 de români îşi serbează onomastica de sărbătoarea Sfântului Ilie.

Sfântul Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, de asemenea poate arunca grindină sau provoca fulgere și tunete. Tot el alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul, potivit traditii-superstitii.ro.

Cunoscut în credinţa ortodoxă ca fiind un Sfânt drept, corect, bun la suflet, acesta a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. După ce a făcut-o, s-a căit amarnic şi I-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva demonilor. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile şi, dăruindu-i un car tras de cai albi, l-a făcut puternic şi biruitor în faţa acestora.

În popor, există credinţa că, atunci când tună şi fulgeră, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci şi incendiază acoperişurile caselor. Se spune că, acolo unde loveşte fulgerul, este ascuns un demon căruia, astfel, Sfântul îi vine de hac. Se spune că tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care acesta aleargă.

Se spune, de asemenea, că, datorită puterii mari pe care Dumnezeu i-o dăruise pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior.

De Sfântul Ilie, tradiţia ne relatează că se mănâncă primele roade ale verii, nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.

De Sfântul Ilie, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la Biserică, aşezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi devreme. De asemenea, se pot împărți fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate.

1.200 de kilograme de trufe negre, confiscate de la un italian, de către Poliția din Neamț

 


1.200 de kilograme de trufe negre, pentru care nu existau documente legale, au fost confiscate de către polițiștii din Neamţ. Valoroasele ciuperci au fost găsite într-o autoutilitară condusă de un italian.

1.200 de kilograme de trufe negre au fost confiscate de către polițiștii din Neamț, iar întreaga captură a fost în valoare de 600.000 de lei. Secţia de Poliţie Rurală Gârcina a oprit un șofer italian în vârstă de 40 de ani, care conducea o autoutilitară pe Drumul Naţional 15, în localitatea Alexandru cel Bun.

„În urma controlului efectuat în interiorul vehiculului, poliţiştii au constatat faptul că acesta transporta trufe negre. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea documentelor şi cantitatea de trufe înscrisă în avizul de însoţire prezentat pentru control şi cea transportată, s-au făcut verificări. În urma inventarierii, au rezultat 1.170 de kilograme, iar verificările efectuate de poliţişti au relevat că transportul trufelor s-ar fi efectuat fără deţinerea documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare”, a declarat Poliția Română.

Trufele au fost ridicate de poliţişti şi predate specialiştilor din cadrul Direcţiei Silvice Neamţ.

Autoritățile au întocmit dosar penal pentru furtul oricăror produse specifice ale fondului forestier naţional, faptă prevăzută de Legea 46 din 2008, relatează news.ro.

PSD cere anchetarea lui Cîţu

 


Premierul Cîţu este acuzat de PSD că şi-a stabilit sediul oficial de campanie în biroul său de la Guvern şi foloseşte, în mod necuvenit, resursele şi personalul bugetar în lupta sa politică din partid.

PSD  îl acuză pe premierul Florin Cîţu că se foloseşte de funcţia publică în campania pentru alegerile interne din PNL. „Documentele apărute în presă cu privire la punctajele de comunicare pentru campania internă a premierului Cîţu, realizate de angajaţii Cancelariei premierului, constituie probe temeinice care justifică pe deplin o astfel de anchetă, iar în trecut au fost numeroase cazuri similare pentru care s-au constituit dosare penale”, arată comunicatul de presă al PSD.

Conform sursei citate, punctajul emis de Cancelaria prim-ministrului cu titlul „Florin Cîţu candidat pentru preşedinţia PNL” arată că premierul Florin Cîţu şi-a stabilit sediul oficial de campanie în biroul său de la Guvern şi foloseşte, în mod necuvenit, resursele şi personalul bugetar în lupta sa politică din partid.

„Acest fapt se circumscrie unei infracţiuni de corupţie săvârşită de la cel mai înalt nivel al statului român, mai precis încălcarea art. 13 din Legea 78/2000  privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Conform acestui articol, folosirea influenţei ori autorităţii funcţiei de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii unui folos necuvenit, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani, iar tentativa se sancţionează conform legii”, conchide sursa menţionată.

Premierul Florin Cîţu a respins, săptămâna trecută, acuzaţia PSD conform căreia ar folosi banii din rectificarea bugetară pentru a obţine susţinere la Congresul PNL din partea primarilor.

El a adăugat că a invitat primarii social-democraţi la Vaslui să vină la discuţii, iar recent a stat de vorbă cu cei de la Asociaţia Municipiilor din România, unde sunt edili de la toate partidele politice. „Eu cred că mai multă democraţie decât a fost în acest Guvern nu a existat”, a mai spus şeful Executivului.

Alegerile interne din PNL au provocat numeroase tensiuni între susţinătorii lui Ludovic Orban şi cei ai premierului Florin Cîţu înaintea Congresului din luna septembrie.

45 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii - BRAVO, NADIA COMĂNECI !

 


Pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia Comăneci intra în istoria sportului mondial, obţinând primul 10 din istoria gimnasticii.

Pentru a marca momentul, Nadia Comăneci s-a îmbrăcat într-un costum similar cu cel pe care l-a purtat la Montreal și a făcut un salt în parcare. Pe fundal era o mașină specială, care amintea de momentul istoric de acum 45 de ani. Este o camionetă ediție limitată, făcută special pentru Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976. Nadia Comăneci a scris că a primit mașina rară de la soțul ei, cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la primul 10.

La 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect de zece la olimpiadă (de șapte ori), dar a și câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol). Acasă, succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

Bărbat snopit în bătaie de un interlop. Victima îl imploră să se oprească şi îi cere iertare

 


Scene şocante s-au petrecut pe un câmp din afara localităţii Câmpulung Muscel. Un bărbat a fost bătut, până când a rămas inconştient, de un interlop. Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz.

Victima a fost bătută pe un câmp din afara localității. Potrivit unor imagini apărute în spaţiul public, bărbatul a fost pus în genunchi, lovit cu palmele şi cu pumnii și obligat să-şi ceară iertare. Victima si-a implorat atacatorul să se oprească şi i-a cerut în zadar iertare.

Bărbatul a fost lăsat în pace abia după ce a căzut la pământ. Până în prezent nu a fost depusă nicio plângere pe numele atacatorului, însă poliţiştii s-au sesizat din oficiu după ce au fost făcute publice imaginile.

A fost deschisă o anchetă în acest caz.

Victor Ponta : „Vom suferi cu toții. E primul an când nu cresc salariile, pensiile, alocațiile, în schimb cresc datoriile”

 


Situația e mult mai rea în România decât acum șase ani. E primul an, după 2012, când nu cresc salariile, pensiile alocațiile, a declarat Victor Ponta, duminică seara, la RomâniaTv.

Victor Ponta a comparat perioada de acum cu cea din 2015, când era în funcția de premier al României. Ponta și-a dat demisia la acea vreme, în urma protestelor izbucnite ca urmare a tragediei de la Colectiv.

La șase ani de la incendiul cumplit care a lăsat răni adânci pentru români, Victor Ponta susține că nu s-a schimbat nimic, ba chiar lucrurile merg și mai rău.

„E mai rău ca acum șase ani. Atunci mulți medici din țară au salvat oameni. Evident că rămânem în minte cu cei care și-au pierdut viața. Dar acum e mult mai rău. Nici măcar nu-i lasă acasă, îi duc în străinătate unde au aceeași soartă.

Probabil că cei care au ieșit atunci în stradă au ieșit cu intenții bune. Acum probabil că se simt rușinați că au fost folosiți, că cineva și-a bătut joc de ei și acum nu se dă doi bani pe ei. Am avut atâtea tragedii, la Piatra Neamț, la Petromidia. Acum nu mai protestează nimeni pentru că cei de atunci și-au dat seama că au fost păcăliți. E foarte rău, e mai rău ca atunci”, a spus Victor Ponta la RomâniaTv.

Victor Ponta susține că în loc să se ocupe de problemele cu adevărat importante ale românilor, premierul României, Florin Cîțu, e mai preocupat de lupta contra lui Orban la alegerile interne din PNL.

„Rezultatul final al acestei manipulări este că vom suferi cu toții, cu foarte multe datorii și mai săraci decât atunci. Și ministrul, care ar trebui să ne umple de bani, a venit tot pe fondul acelor proteste. N-ar putea să facă, totuși, și el ceva? Între timp, e primul an , după 2012, când nu cresc deloc salariile, pensiile, alocațiile, în schimb cresc datoriile și prețurile. Când vor începe să vină facturile la curent și gaze… vom suferi cu toții. Cineva va plăti, dar nu știu cine că nu ne putem ține copiii în țară să plătească datoriile. Cîțu e foarte ocupat să-l bată pe Orban. Să-l bată odată și să se ocupe de guvernare. Trebuie să guverneze, nu doar să-l bată pe Orban„, a mai spus Ponta.

A început RĂZBOIUL. Aviaţia americană a BOMBARDAT grupările proiraniene

 


Iranul a trimis trupe în Siria pentru a oferi susţinere Administraţiei Bashar Al-Assad în conflictul militar cu grupuri insurgente şi teroriste.

Aviaţia militară americană a efectuat, duminică, un bombardament în estul Siriei, vizând un vehicul al unui grup islamist proiranian, afirmă surse citate de agenţia Associated Press.

Conform unor surse locale, o dronă americană a distrus un camion al grupului islamist Kataib Sayyid al-Shuhada, imediat după ce vehiculul intrase în Siria venind din Irak.

Şoferul vehiculului a fost ucis, potrivit organizaţiei Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). În vehicul erau arme şi muniţie, potrivit OSDO.

În estul Siriei sunt staţionaţi sute de militari americani care participă la operaţiuni împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Pe 27 iunie, avioane militare americane au atacat poziţii ale unor miliţii islamiste proiraniene, în estul Siriei, un atac soldat cu moartea a patru persoane.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, care a fost reales pentru un al patrulea mandat de 7 ani în luna mai 2021, în ciuda acuzaţiilor de fraudă din partea multor ţări occidentale, a depus jurământul de sâmbătă, la Damasc.

Ceremonia a fost linia militară impusă de regimul Assad. Garda de onoare l-a întâmpinat pe conducător în timp ce cobora pe un covor roşu, înainte de a intra în palat pentru a fi învestit şi a sta de vorbă cu o mulţime de oficiali şi demnitari.

Doi ofiţeri de armată au purtat copii ale Constituţiei şi Coranului Siriei, pe care Bashar al-Assad a depus jurământul.

Assad a spus în discursul său că principala cauză a crizei economice actuale a Siriei a fost îngheţarea activelor ţării sale deţinute de băncile libaneze. Potrivit unor estimări, a spus Assad, Siria are între 40 şi 60 miliarde de dolari în băncile libaneze, ceea ce este suficient pentru a bloca economia şi a pune presiune pe moneda siriană.

Khattar Abou Diab, care preda ştiinţe politice la Universitatea din Paris, crede că Assad supraestimează cu mult valoarea activelor siriene deţinute în Liban şi a precizat că guvernul libanez, sub presiunea Hezbollah, a trimis bunuri subvenţionate, inclusiv benzină, pentru a sprijini economia siriană.