9.26.2021

Ambasador Jiang Yu : ”China nu va uita NICIODATĂ rolul istoric al României”

 


Adevăruri istorice, evoluții contemporane – aceștia sunt parametrii în care trebuie să se dezvolte relațiile româno-chineze. O manifestare de excepție, la care au contribuit minți luminate ale diplomației române și chineze

O manifestare de excepție a avut loc cu participarea Ambasadorului R.P. Chineze la București, Excelența Sa Jiang Yu : webinarul cu tema „50 de ani de la restabilirea drepturilor R.P. Chineză la ONU”.

Evenimentul a fost organizat de Fundația EURISC și think-tank-ul Middle East Political and Economic Institute (MEPEI) din România, coordonatori fiind dr. Liviu Mureșan (EURISC) și Flavius Caba-Maria (MEPEI).

Motivele și tematica evenimentului au avut în centrul relația China – România, atât ca istorie – realizând o valoroasă trecere în revistă a contribuției diplomației românești la realizarea evenimentului din 25 Octombrie 1971 (restabilirea drepturilor R.P. Chineză la ONU) – dar și ca prezent și viitor, în contextul provocărilor internaționale actuale.

Manifestarea a beneficiat de distinsa participare a mai multor personalități ale diplomației române și chineze – și a fost relatată de cel cunoscutul jurnalist român de la Radio China International, Daniel Tomozei Dimian, din al cărui articol de pe blogul personal reproducem mai multe fragmente importante.

În primul rând este de subliniat că, în mesajul său, Ambasadorul Chinei la București, E.S. Jiang Yu, a arătat că ”structura internațională actuală cunoaște o schimbare profundă, ONU trebuind să ridice cu adevărat drapelul multilateralismului, pentru securitatea universală, pentru o decizie comună privind viitorul lumii, pentru o ordine internațională stabilă”.

”China își propune să promoveze o comunitate umană cu destin comun, cu o dezvoltare reciproc avantajoasă, care să corespundă interesului fundamental al țărilor”, a arătat E.S. Jiang Yu.

În cazul României, țară aflată actualmente sub influența evidentă a unor forțe externe, situația relațiilor cu China trece prin momente cel puțin ciudate, cu exprimări regretabile din partea unor demnitari din zona puterii.

“Să lăsăm lumina înțelepciunii istorice să lumineze relația actuală, să prețuim prietenia tradițională și parteneriatul amplu de prietenie bilaterală”, a declarat E.S. Jiang Yu, subliniind ”China și poporul chinez nu vor uita niciodată că România a jucat un rol istoric în restaurarea rolului Chinei în cadrul ONU”.

Redăm în continuare mai multe luări de poziție ale participanților, așa cum au fost relatate de jurnalistul Dan Tomozei Dimian.

Amb. Viorel Isticioaia-Budura : ”China vrea să schimbe ONU, e platforma unde dorește să își deruleze transparent proiectele”

Fostul ambasador în China (2002 – 2010) și director general al Departamentului Asia Pacific din cadrul Serviciului European de Acțiuni Externe (SEAE) al UE, Viorel Isticioaia Budura a declarat că ”circumstațele globale actuale sunt favorabile multilateralismului, de creștere a rolulului ONU și al Chinei, după o perioadă în care societatea internațională și organizațiile internaționale au fost marcate de fragmentare și atomizare în soluționarea problemelor cu care se confruntă lumea”.

”Lumea are nevoie de revigorarea virtuților diplomației și fragmentării deciziilor, existând o sumă de elemente care confirmă accentuarea rolului Chinei în cadrul ONU”, a spus ambasadorul, subliniind că eforturile Chinei în menținerea păcii în lume ”și-au dovedit influența, credibilitatea și pregătirea”.

Printr-o interesantă paralelă cu SUA și UE, ambasadorul român a reflectat asupra afirmației ”China nu are experiență de război !”.

”Prefer să cred că China are experiență în menținerea păcii, în susținerea unor națiuni care au traversat perioade de criză”, spune Isticioaia Budura, arătând că ”SUA tind să subevalueze ONU și multilateralismul, în timp ce UE supralicitează ONU”.

În schimb, China ”vrea să schimbe ONU - ONU este o platformă unde China dorește să își deruleze transparent proiectele”, a declarat ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura.

Amb. Nicolae Ecobescu: ”fără China la ONU nu pot fi găsite soluții viabile pentru problemele comunității internaționale”

Fostul ministru adjunct al Afacerilor Externe și locțiitor al șefului delegației României la cea de-a 26-a sesiune a Adunării Generale a ONU, omagiată astăzi, ambasadorul Nicolae Ecobescu, a arătat că cei 50 de ani de la restabilirea drepturilor legitime ale Republicii Populare Chineze în cadrul ONU, ”marchează un moment și un act de realism, luciditate și responsabilitate, în care a fost impus adevărul”.

“În 1971, declaram că fără China la ONU, în întreaga viață internațională, nu pot fi găsite soluții viabile pentru problemele comunității internaționale. Declarația rămâne valabilă astăzi și în viitor”, a declarat Ambasadorul Ecobescu.

Prof.dr. Adrian Severin: ”Fără China nu se poate asigura ordinea, pacea și prosperitatea lumii”

Fostul ministru de Externe, europarlamentar și președinte al Adunării Parlamentare a OSCE a subliniat că restabilirea drepturilor legitime Chinei în cadrul ONU a fost ”un moment important în istoria contemporană, cu semnificații profunde în relația China-România și cu multiple învățăminte pentru politica României de astăzi”.

Severin a atras atenția că rolul important pe care România l-a avut ”în procesul care a condus la evenimentul din 1971, obligă România să arate o viziune cu aceeași valoare, consecințe, câtă vreme trăim vremuri în care realitățile sunt negate”.

Ori, subliniază Severin, “China este o realitate. Fără China nu se poate asigura ordinea, pacea și prosperitatea lumii, acea solidaritate internațională de care avem nevoie pentru a asigura pacea, securitatea și prosperitatea. De aceea, trebuie să pornim de la realități, nu de la ficțiuni, trebuie să ne bazăm pe realități”.

“Dacă acum 50 de ani România a pus o piatră de temelie strategică la baza recunoașterilor depline ale Chinei în cadrul ONU, această valoare strategică trebuie apărată, pentru că și-a dovedit valabilitatea și autenticitatea”, spune Severin.

De asemenea, Severin punctează un mare adevăr: ”Cine confundă China de azi cu China de altă dată, cade pradă jocului prejudecăților”.

”China nu este doar o singură entitate politică, ci și o singură istorie, este o continuitate istorică și trebuie să vedem că politica noastră trebuie să fie realistă, înțeleaptă, încât să ajute o ordine mondială dominată de pace, ordine”, a declarat Adrian Severin.

Amb. Teodor Meleșcanu: ”Trebuie ca relația România – China să revină la prietenie, cooperare și dialog”

Fostul ministrul de Externe și director al SIE, ambasadorul Teodor Meleșcanu, a rememorat câteva momente importante ale evenimentului din octombrie 1971, când România a fost unul dintre vectorii principali ai restabilirii drepturilor legitime ale Chinei în cadrul ONU.

Meleșcanu a povestit, ca martor al acelor evenimente, cum ministrul de Externe de atunci, Corneliu Mănescu, ”a atacat cu fermitate nespecifică diplomaților, o problemă de realitate”.

Astfel, într-o discuție cu tonuri ”acute” cu austriacul Kurt Waldheim – ales în 1971 Secretar General al ONU – Mănescu a declarat că R.P. Chineză ”trebuie să fie stat membru al organizației și al Consiliului de Securitate”.

De asemenea, Teodor Meleșcanu a povestit cum diplomații din cadrul misiunii permanente a României la ONU au ajutat China să găsească un sediu. ”După ce a fost identificat un motel, acesta a fost transformat și a devenit sediul inițial al R.P. Chineze la ONU din New York”, a povestit Meleșcanu.

”Trebuie ca relația România – China să revină la prietenie, cooperare și dialog, trebuie să fim în continuare țări care să se respecte și ajute reciproc”, a conchis Teodor Meleșcanu.

Senator dr. Andrei Dîrlău: “O misiune ortodoxă în China ar avea un mare succes”

Senatorul AUR, Andrei Dîrlău, scriitor, doctor în teologie (cu teza Religiile Chinei și creștinismul), a avut o intervenție interesantă, în care a făcut o asociere între forța Chinei de astăzi în plan tehnologic, care a schimbat configurația lumii, și ”argumente care au o profundă conotație cultural-istorică dar și religioasă”.

Senatorul a evidențiat o abordare cât mai atentă a realităților chineze contemporane, formulând chiar o ipoteză originală: ”O misiune ortodoxă în China ar avea un mare succes - există mari asemănări în percepția ideografică a realității, tipică pentru chinezi, și reprezentările vizuale, concrete, ale învățăturii ortodoxe, prezente în icoane, ritualul slujbelor, pildele din Pateric”.

Evenimentul din 1971, în câteva repere

Prin Rezoluția 2758, adoptată la 25 Octombrie 1971, Republica Populară Chineză a fost recunoscută ca „singurul reprezentant legitim al Chinei la Organizația Națiunilor Unite”, reprezentată până la acel moment, prin influența SUA, de reprezentanții Chiang Kai-shek din Insula Taiwan.

Rezoluția inițiată de Albania, cunoscută sub Rezoluția 2758 – Restabilirea drepturilor legale ale Republicii Populare Chineze la Națiunile Unite - a primit 76 de voturi pentru, 35 împotrivă și 17 abțineri.

China a început să fie reprezentată oficial la ONU din data de 15 Noiembrie 1971.

Pe 23 Noiembrie, delegații Chinei au fost numiți în Consiliul de Securitate, când a fost marcată și prima reuniune oficială la care au participat delegații conducerii de la Beijing.

Radio Europa Liberă : ”Iohannis și serviciile au distrus partidul (PNL)”

 


Dacă pe scena Congresului și în declarațiile către presă Ludovic Orban s-a manifestat critic, dar reținut la adresa lui Iohannis, în spatele scenei lucrurile au LUAT FOC !

Este poate cea mai tare dezvăluire de la congresul PNL – și pune serios în discuție ipoteza unei scindări a liberalilor.

Radio Europa Liberă dezvăluie o declarație pe care Ludovic Orban ar fi făcut-o după ieșirea din pavilionul unde a avut loc Congresul. O declarație care aduce o acuzație gravă președintelui Iohannis, cu atât mai mult cu cât vine din partea postului finanțat de Congresul SUA !

Concret, jurnalistul de la REL afirmă că,” după ce a ieșit din hala unde s-a desfășurat Congresul”, Ludovic Orban s-ar fi întâlnit cu susținătorii săi ”aflați lângă un cort de lângă pavilionul central al Romexpo”.

Ei bine, Orban ar fi făcut în fața susținătorilor săi următoarea afirmație extrem de gravă :

”Iohannis și serviciile au distrus partidul”, ar fi spus ”textual” Orban, adăugând ”Nimic nu e definitiv, fiți tari, lacrimile vă ajută să vă descărcați energia negativă, nu m-a bătut Cîțu”.

Deci, conform Europei Libere, președintele Camerei Deputaților îl acuză pe președintele statului de implicarea (distructivă în partid), deci încălcarea Constituției, dar și de complicitate cu ”serviciile” în acest demers ilegal !

Fiind vorba de postul finanțat de Congresul SUA, parte a unei rețele mediatice, e foarte probabil ca informația/acuzația să se răspândească la nivel internațional. Suntem curioși dacă Iohannis și PNL vor acuza REL de ”manipulare”, ”război informațional” sau ”fake news” ?

Pe de altă parte, dacă Orban a făcut aceste afirmații se pune clar problema unei schisme sau chiar a unei plecări din partid. Mai ales că, în dialogul cu susținătorii săi, Orban le-ar mai fi spus și următoarele :

”Haideți să fim serioși, nu luăm decizii la cald ! Mâine veniți să ne susținem candidații. Trebuie să acceptăm rezultatul”, le-ar mai fi spus Ludovic Orban susținătorilor săi, conform Radio Europa Liberă.

Deci Orban își calmează oamenii – sau le spune să mai aștepte până să facă un pas decisiv ? Vom vedea zilele următoare.

Până una alta remarcăm acuzația dezvăluită de Radio Europa Liberă, una dintre cele mai incendiare din ultima vreme !

George Simion : ”Un partid autentic de dreapta trebuie să lupte pentru libertatea individuală”

 


Preşedintele AUR George Simion susţine că nu va face niciodată o alianţă politică cu USR-PLUS, dar recunoaşte că momentan ambele formaţiuni sunt unite de dorinţa de a debarca guvernul Cîţu.

George Simion a explicat parteneriatul de conjunctură în care AUR se află cu USR-PLUS, deşi membrii ambelor partide s-au atacat reciproc din prima zi de după alegerile parlamentare, liderii USR-PLUS susţinând chiar, în repetate rânduri, că AUR ar trebui izolat complet pe scena politică, pentru că este o formaţiune de extremă dreaptă.

„Din prima zi ne-am propus să dărâmmm guvernul Citu. Ne-am adresat celorlalte partide, PSD a avut oscilatii, USR au avut probleme in coalitie si au marsat la initiativa noastra, speram sa nu faca o intoarcere la 180 de grade. Noi suntem unici, nu mai exista un partid patriotic in Parlament de foarte mult timp. Ma refer la felul in care anul trecut, de exemplu, in timpul pandemiei, s-au raportat la inchiderea bisericilor. Un partid autentic de dreapta trebuie sa lupte pentru libertatea individuala. Nu cred ca PNL e altceva decat un fratior mai mic si de multe ori mai prost al PSD.

Noi nu am facut o alianta si nu o sa facem niciodata o alianta cu USR. Cu siguranta noi vom prelua puterea in Romania, speram chiar in 2024. Am vazut ce au facut Nasui, Vlad Voiculescu, absolut dezastruos.”, a spus Simion la Prima TV.

În ce priveşte poziţionarea partidului AUR pe scena politică şi doctrina sa, George Simion a explicat că formaţiunea pe care o conduce este, în primul rând, una anti-sistem.

„In momentul asta este o lupta la nivel international intre globalisti si patrioti. In Romania incă e o lupta intre partidele sistemului, ale serviciilor de informatii si partidul nostru. Cred că suntem de acord cu totii că in acest moment nu exista control parlamentar asupra serviciilor de informatii. Toti cei cu care vorbesc pe holurile Parlamentului sunt speriati de servicii. Eu nu sunt, nu am nimic de ascuns si nu cred că sunt atotputernice.”, a declarat preşedintele AUR.

George Simion a comentat afirmaţiile premierului Cîţu, care l-a acuzat că ar fi „omul Rusiei”, ba chiar a afirmat că liderul AUR ar fi plătit de Ambasada Rusiei.

„Exclus. Florin Citu spune multe aberatii in goana lui de a deveni cel mai important om in stat dupa Iohannis. Noi ne-am luptat cu Federatia Rusa si cu propaganda ei, noi vrem sa recuperam Basarabia si consideram Federatia Rusa cel mai mare dusman al Romaniei in ultimii 200 de ani. Trebuie sa apartinem Uniunii Europene, unei Europe unite. Criticam globalismul fara sens, politica verde a UE, dar vrem sa fim intr-o Uniune a statelor. Nu ne dorim sa cedam suveranitatea statului catre Bruxelles. Intre Germania si Rusia sunt legaturi puternice, au fost prieteni, dupa aia s-au certat, iar cand s-au certat am avut de suferit noi, Polonia etc. Nu cred ca politica noastra de obedienta fata de Berlin si Bruxelles este in favoarea noastra.”, a adăugat George Simion.

Preşedintele AUR a precizat că nu are simpatii legionare, răspunzând astfel acizaţiilor conform cărora AUR ar fi un partid de extremă dreaptă.

„Nu am simpatii legionare, nu suntem un partid de extrema dreapta. Suntem un partid conservator clasic. Din ce am vazut, a fost un grup de intelectuali care sustineau ca noi trebuie sa fim izolati, ori asta nu e democratic.”, crede Simion

Referitor la moţiunea de cenzură contra guvernului Cîţu, depusă de AUR şi susţinută de USR-PLUS, aflată momentan la CCR, Simion asigură că partidul său nu a făcut nicio greşeală în redactarea acesteia şi nici nu sunt probleme cu semnăturile, astfel încât se aşteaptă ca CCR să o declare constituţională.

„Normal ar fi ca motiunea sa treaca de CCR. Citu ii acuza pe cei de la USR ca au blocat campania de vaccinare, spune multe gogomanii. Eu il intrebam de padurile pe care le are familia sa, iar el imi spunea ca sunt platit de Ambasada Rusiei, ori oficiosul Rusiei. Daca semnaturile pentru motiune nu erau reale, ar fi iesit cineva si ar fi spus ca nu a semnat si apare pe lista. Noi am facut toate procedurile pentru motiune ca la carte. Daca nu trece, votam orice demers care are ca finalitate demiterea intregului cabinet Citu, nu doar pe Florin Citu, cum spunea propaganda.

Nu e bine pentru tara nici refacerea aliantei, nici sustinerea unui guvern minoritar de catre PSD. Noi ne dorim un guvern de uniune nationala sau, daca Iohannis se incapataneaza sa numeasca doar pe cine vrea el, alegeri anticipate. Nu cred ca AUR e acum doar la 15%, cum arata sondajele de opinie, sunt sigur ca avem mai mult. Am vazut niste cercetari, doar 40% dintre oamenii care au fost la vot stiau de optiunea AUR.

Noi am aratat si ca ne tinem de promisiuni. Nu am ridicat banii de la Autoritatea Electorala. Am strans banii in cont, vrem sa construim un spital. Au fost voci in partid care au sustinut ca ar trebui sa-i incasam, ca sa crestem mai repede. Am depus si doua proiecte de lege: unul pentru a putea construi spitale din acesti bani si al doilea pentru renuntarea la aceste subventii pentru partide, care sunt enorme. Daca noi avem doua milioane de euro, PSD si PNL au cate zece milioane. Ponta este angajat la partidul sau pe 5.000 de euro pe luna si a cumparat doua masini Tesla pentru partid, de 100.000 de euro fiecare.”, a mai spus George Simion.

George Simion: „Nu sunt anti-vaccinist, sunt realist. 70% dintre români nu sunt nişte idioţi”

Liderul AUR a reafirmat intenţia de a-l suspenda pe preşedintele Iohannis, dacă se va găsi o majoritate parlamentară care să susţină acest demers, arătând cu degetul spre PSD, despre care spune că are „o atitudine prietenoasă” faţă de preşedinte.

„Noi ne dorim suspendarea presedintelui Iohannis, pentru ca ar trebui sa fie mediator, in schimb el face postari despre PSD si AUR, ne-a numit extremisti. Nu cred ca are voie sa trateze astfel un partid parlamentar, de aceea cred ca ar trebui suspendat. In momentul in care gasim sustinerea parlamentara, cu siguranta vom face acest demers. Poate o sa existe dorinta din partea PSD sa renunte la aceasta atitudine prietenoasa cu PNL si sa mearga la razboi.

In momentul asta nu iau in calcul o candidatura la presedintia Romaniei, dar in viitor, da. Este scopul meu politic, daca nu se vor gasi oameni dispusi sa intre in aceasta lupta.

Dianei multi i-au soptit ca ea va fi noul presedinte al Romaniei, s-ar putea sa fie acolo. Eu nu cred in viabilitatea unei astfel de idei, dar fiecare s-ar putea lasa convins de ideile celor din jur.”, declară Simion pentru sursa citată.

În sfârşit, George Simion a răspuns întrebării dacă s-a vaccinat anti-Covid sau nu şi şi-a explicat opţiunea.

„Nu m-am vaccinat si nu ma voi vaccina. In prima faza nu am facut-o pentru ca erau persoane vulnerabile care asteptau ca pe o salvare. Eu am 35 de ani, sunt tanar si sanatos. Initial erau niste promisiuni legate de acest vaccin, care s-au schimbat. Specialistii joaca pe un teren necunoscut si nu vreau sa risc. Acum am vazut ca trebuie sa te vaccinezi o data la 6 luni si nu as vrea sa trec prin asta. Totodata, de boala am vazut ca te protejeaza mai mult anticorpii naturali. Vad ca sunt discriminati cei care s-au vindecat. Am din ce in ce mai mare ezitare cand vad promisiunile care s-au facut si acum se apasa din ce in ce mai tare pedala pe drepturile celor vaccinati, spre deosebire de cei nevaccinati. Se iau decizii nefundamentate, de care nu suntem siguri.

Sunt multi specialisti care spun ca aceasta pandemie va muri, exact cum a murit si gripa spaniola. S-ar putea sa moara multi oameni si prin folosirea repetitiva a vaccinului. Odata ce repeti vaccinul, am prieteni cercetatori care mi-au spus ca poate deveni foarte periculos. Si putem sta sub umbrela acestei amenintari multi ani, cand ciclul unui astfel de virus este undeva la 2-3 ani. Momentan, mai marii lumii au decis ca aceasta e singura cale de urmat, vaccinarea.

Sunt de acord ca sunt un model, dar nu am indemnat pe nimeni sa nu se vaccineze. Nu sunt antivaccinist, sunt realist cu privire la aceste vaccinuri. 70% dintre romani nu sunt niste idioti. Unii au boli care ii impiedica, unii sunt speriati, unii nu vor sa-si vaccineze copiii, pentru ca acolo au fost gasite mai multe efecte nocive, fata de adulti.”, a conchis George Simion.

Mihai Şora : „A mai murit un partid istoric”

 


Filosoful Mihai Șora a transmis, sâmbătă seară, un mesaj în urma alegerii lui Florin Cîțu la conducerea PNL. Filosoful care împlinește 105 ani în 7 noiembrie a fost unul dintre susținătorii declarați ai lui Ludovic Orban.

Mihai Şora a scris pe pagina sa de Facebook, imediat după aflarea rezultatului alegerilor din congresul PNL  „A mai murit un partid istoric”, apoi a revenit cu o nouă postare, la două ore distanţă.

„Dragi prieteni, mi-ar plăcea să vă pot spune ceva vesel, dar nu-mi apar decât mingi de golf prin fața ochilor: când rostogolindu-se de la tribuna unui partid (în mod neconstituțional, se înțelege), când zburând periculos peste noi și peste viețile noastre.

Vă mai amintiți aceste cozi ? Au trecut șapte ani. Ce de speranțe am îngropat între timp…

Dar ceva tot aș vrea să vă reamintesc aici – cuvintele lui Charles de Gaulle din 1940:

„La France a perdu une bataille, mais la France n’a pas perdu la guerre !“.

În anul de grație 2021, România nu stă sub aceleași amenințări sub care stătea Franța atunci. A pierdut, este drept, nenumărate trenuri ale istoriei și multe bătălii. Dar eu, unul, voi continua să sper că nu a îngenuncheat definitiv în fața mafiei transpartinice, a politrucilor isterici și a securiștilor din beci.

Noapte bună !

Mâine va răsări din nou Soarele (măcar de acest lucru suntem siguri).

P.S. V-ați întrebat vreodată de ce mingile de golf au alveole, când ar putea fi perfect netede ?”, a scris Mihai Şora pe pagina sa.

Cu două zile înainte de Congresul din 25 septembrie Mihai Șora și-a declarat public susținerea pentru fostul președinte PNL în detrimentul premierului Cîțu.

”Amândoi au probleme cu arătătorul. (De ce, oare, trebuie să scoți gheruța la vedere când vorbești ?). Însă unul își pune, în dimineața aceea, cravata și costumul – semn, din punctul meu de vedere, că-și respectă publicul. Caută să găsească privirea celuilalt – ca în orice dialog în care oamenii, atunci când dezbat un gând, o idee, chiar se privesc în ochi. Țin cu Ludovic Orban, se-nțelege. Este, de departe, mai echilibrat, mai demn. Și mai inteligent. O inteligență pe care sper s-o aibă și alegătorii din partid: nu dați vrabia din mână, oameni buni, pe cioara nebună de pe gard”, a scris Mihai Șora în 23 septembrie.

Florin Cîţu promite creşterea pensiilor, salariilor şi alocaţiilor de la 1 ianuarie 2022

 


Premierul Florin Cîţu a anunţat că de la 1 ianuarie 2022 vor creşte pensiile, salariul minim şi alocaţiile copiilor, subliniind că îşi doreşte ca astfel de creştere să se producă la începutul fiecărui an calendaristic.

Proaspăt ales preşedinte al PNL la congresul liberalilor, desfăşurat sâmbătă la Romexpo, Florin Cîţu a făcut o serie de promisiuni, printre care creşterea veniturilor la începutul anului 2022, precizând că nu mai vrea ca aceste măriri să fie folosite drept instrument electoral.

„De la 1 ianuarie şi pensii şi alocaţii, toate cresc de la 1 ianuarie, şi salariul minim. Şi aşa trebuie să se obişnuiască românii: de la 1 ianuarie, în fiecare an, veniturile acestora – pensii, alocaţii, salariul minim – cresc de la 1 ianuarie. Nu vom mai folosi aceste creşteri ca instrument politic”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă la Antena 3.

Acesta a adăugat că majorarea „întotdeauna va fi mai mult decât inflaţia, ţinând cont şi de o creştere economică”.

Cîţu a reafirmat că ar susţine o creştere a salariului minim cu zece procente, de la începutul anului viitor. Anterior, primul ministru avansa ideea unei creşteri procentuale mai mici, dar care să aibă loc de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie.

 FAPTE DORIM, NU BEȚIE de CUVINTE !

Mai mult de jumătate din populația Germaniei NU regretă plecarea Angelei Merkel

 


Mai mult de jumătate dintre germani nu cred că le va lipsi cancelarul rămas mult timp la putere Angela Merkel după ce ea renunţă la funcţie în urma alegerilor de duminică, potrivit unui sondaj citat sâmbătă de DPA.

Aproximativ 52% dintre respondenţi au declarat institutului de cercetare Civey că Merkel probabil nu le va lipsi.

Ea pleacă de pe scena politică după aproape 16 ani la putere. Germanii se duc duminică la urne pentru a o înlocui, dar sondajele sugerează o cursă strânsă între cei doi principali candidaţi.

Cu toate acestea, aproximativ 38% dintre respondenţi au declarat că Merkel le va lipsi. Zece la sută s-au declarat indecişi.

Alegătorii partidului lui Merkel, creştin-democraţii, au fost cei mai mulţi care au spus că ea le va lipsi, potrivit sondajului, un procent de 63%.

Doar 2% dintre alegătorii extremei drepte Alternativa pentru Germania cred că le va fi dor de ea, arată studiul sociologic, citat de Agerpres.

Aproximativ 5.007 persoane au răspuns la sondaj în perioada 22-24 septembrie. Rezultatele au fost ponderate şi sunt reprezentative pentru populaţia germană de peste 18 ani.