11.16.2020

”M-am echipat în combinezon și am intrat la ea. Am văzut paturi cu morți”

 


Tatiana Gavrilă, o femeie care a înfiinţat un cămin pentru copiii aflaţi în dificultate, se numără printre victimele incendiului declanşat, sâmbătă, la Secţia ATI unde erau trataţi bolnavii cu coronavirus internaţi la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.

Una dintre fiicele sale este asistent medical în spitalul unde s-a petrecut tragedia. Felicia Gavrilă a trăit încercarea cumplită de a-şi căuta mama printre cadavre şi ruine carbonizate, la scurt timp după ce a fost lichidat incendiul.

"Ieri dimineaţă mi-am viziat mama, aşa cum fac de o săptămână, de când a fost internată. Am ajutat-o când a fost internată pe secţia de chirurgie, unde lucrez. Când starea i s-a înrăutăţit, a fost internată la ATI. Medicii de acolo s-au ocupat foarte frumos de ea, i-au dat cel mai bun tratamet la momentul respectiv. Starea ei a fost mai gravă, dar începuse să o ia pe o pantă ascendentă, pentru că tratamentul funcţiona şi mergea spre bine. Alaltăieri am fost la ea în rezerva de la etajul 3, am petrecut mai mult timp cu ea, am schimbat-o şi am ajutat-o să îşi ia pastilele. Am petrecut un timp frumos cu ea, i-a văzut pe fraţii mei pe whatsup, într-un telefon acoperit într-o pungă. Am lăsat-o cu o saturaţie bună de oxigen, de 95%. Ieri, am găsit-o transferată de la etajul 3, oarecum obosită în urma transferului. Ca stare generală, era mai moleşită dar, medicul mi-a spus că este staţionară. De mama mea s-a ocupat chiar medicul erou care a încercat sa salveze bolnavii Este un medic desăvârşit din punct de vedere profesional şi se ocupa aşa de frumos de pacienţi (...) M-a asigurat că o să fie bine. Am asigurat-o pe mama că o să fie bine, că o să o iau vie din spital şi tratamentul va funcţiona.

(Cum funcţiona spitalul în perioada asta?)

Compartimentul COVID ATI a fost la etajul 3 mutat de la început pandemie. S-a mutat o secţie de neurochirurgie la etajul 2 şi s-a făcut circuit separat pentru pacienţii cu COVID. Am aflat că se vor muta din nou la 2 toţi bolnavii ATI şi va reveni secţia de neurochirurgie la locul iniţial. Nu ştiu prea multe amănunte, am fost în concediu, am revenit de puţin timp.

(Cum a fost munca în spital în pandemie?)

Volumul de muncă e foarte mare, stăm echipaţi tot timpul în combinezoane (...) Medicul Denciu mi-a administrat şi mie anestezie în câteva rânduri, ca am avut şi eu nişte operaţii la spate (...) De mama mea s-a ocupat frumos, din prima zi, i-a dat cel mai bun tratament. I-am promis că o să o iau acasă vie, îi comandasem deja tortul de ziua ei de naştere (...) Aseară am plecat acasă să duc o parte din bagaje, am coborât...În mai puţin de 10 minute s-a întâmplat totul. Am auzit în drum spre casă că este fum la spital şi m-am întors. Să mă asigur că nu se întrerupe oxigenul de care mama mea are atâta nevoie. M-am echipat iar în combinezon, am intrat în secţia mea de chirurgie, era un fum gros, m-am apropiat şi am văzut multe paturi cu cadavre (...) Am fugit în secţia unde era mama mea şi am găsit salonul carbonizat. Am căutat-o prin UPU...

(Aţi intrat în spital în timpul incendiulului fără să vă oprească nimeni?)

Când am intrat, incendiul se terminase."

Tatiana Gavrilă a fost mamă pentru 22 de generaţii de copii

Tatiana Gavrilă este una face parte dintre cele 10 victime - şapte bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani - internate în stare critică în secţia ATI COVID şi care şi-au pierdut viaţa în incendiul produs sâmbătă. 

Gavrilă deţinea un cămin privat pentru copiii aflaţi în dificultate.

"O mamă care mai avea 6 copii ai săi. O femeie dedicată, muncitoare, credincioasă şi mai ales, un OM BUN. A plecat la spital în rugăciunile celor apropiaţi. Mulţi, toţi pe care i-a avut alături. O fată a sa este asistentă la spital. Toată grija ei şi a familiei era îndreptată acolo, la Terapie Intensivă, de unde ar fi putut să plece vie şi pe picioarele ei. Aseară, vestea a căzut peste toţi ca un trăsnet. S-a dus acasă. S-a întors acasă. La Domnul. Acum e acolo”, a declarat soţul femeii pentru presa locală.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/tatian-gavrila-felicia-gavrila-ati-covid-piatra-neamt-incendiu-victime-586496.htm

”Ajunge cu cinismul ! Orban și Tătaru – dați-vă demisia !”

 


Marcel Ciolacu a cerut, luni, demisiile premierului Ludovic Orban și a ministrului sănătății, Nelu Tătaru, după tragedia de la Piatra Neamț. Liderul PSD le cere acestora să nu paseze vina pe medicii-șefi de la secțiile ATI și subliniază că medicii salvează vieți și trebuie să-și facă meseria și nu să fie hăituiți.

"Ajunge cu cinismul! Orban și Tătaru – dați-vă demisia dacă mai există vreun strop de compasiune față de familiile celor care au pierit în această tragedie. Nu pasați vina pe medicii-șefi de la secțiile ATI pentru aberațiile voastre! Nu ei sunt vinovați pentru deciziile voastre aberante!

Medicii sunt cei care salvează vieți. NU voi! Ei trebuie ajutați să-și facă meseria, nu hăituiți!", a transmis Marcel Ciolacu, prin intermediul unui mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, Lucian Micu, și-a anunță, luni, demisia: „Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica”. Acesta a adăugat că toate deciziile luate și acum și înainte de incendiu au fost făcute pentru ca echipa medicală să poată să se îngrijească într-un mod „cât mai bun și eficient de pacienți. S-a dorit a fi bine”. Mai multe detalii, AICI.

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, în secția ATI COVID Piatra-Neamț în timp ce în secție se aflau 15 pacienți în stare critică, ventilați mecanic. În secţia ATI a Spitalului COVID erau 15 internati, iar bilanțul morților a ajuns la 11.

sursa:https://www.antena3.ro/politica/ciolacu-ajunge-cu-cinismul-orban-si-tataru-dati-va-demisia-586557.html

FACIAS cere demisia premierului Orban

 


Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunțat că oferă asistență juridică gratuită familiilor victimelor tragediei de la Piatra Neamț, care vor să acționeze statul în judecată.

Într-un comunicat de presă, FACIAS a solicitat și demisia premierului Ludovic Orban, „pentru eșecul în asigurarea tuturor condițiilor de siguranță în secțiile ATI, astăzi aflându-ne în situația în care secțiile de terapie intensivă din toată țara sunt supraaglomerate și nu fac față numărului mare de pacienți”.

FACIAS consideră că „vinovații în acest caz trebuie identificați și trebuie să răspundă, iar primul pas firesc în acest caz ar fi demisia de urgență a premierului”. În incendiul de la Piatra Neamț au murit 11 persoane. Pacientul transportat la spitalul din Pașcani a murit luni dimineață.

Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a preluat ancheta în acest caz, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/facias-cere-demisia-premierului-orban-dupa-tragedia-de-la-piatra-neamt-si-acorda-asistenta-juridica-586561.html

Cei şase pacienţi transferaţi de la Neamţ la Iași sunt toți în stare generală gravă

 


Starea celor şase pacienţi cu COVID-19 transferaţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ la Spitalul Mobil Leţcani în urma incendiului de sâmbătă seară este gravă, potrivit managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr. Carmen Dorobăţ.

"Până în momentul de faţă, cei şase pacienţi care au venit de la Spitalul Judeţean Neamţ, din nefericire, îşi păstrează aceeaşi stare generală gravă. Sperăm că toate strădaniile noastre nu sunt în zadar. Nu întotdeauna rezultatul final depinde de aportul nostru medical, ci trebuie să ajute şi organismul în care există boala respectivă", a declarat dr. Carmen Dorobăţ, potrivit Agerpres.
Ea a precizat că trei dintre cei şase pacienţi sunt în stare mai gravă.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24422867-cei-sase-pacienti-transferati-neamt-iasi-sunt-toti-stare-generala-grava.htm

Cinci din cele 10 persoane decedate în incendiul de la spitalul din Piatra Neamț nu au putut fi identificate

 


Cinci din cei 10 pacienți care au murit în incendiul ce a mistuit Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț nu au putut fi identificați, iar procurorii au dispus expertize ADN. Parchetul General a anunțat luni seară că a fost finalizată cercetarea la fața locului și că au fost audiați martori.


Anunțul Parchetului General:
  • 1. În vederea completării probatoriului, pentru asigurarea aflării adevărului cu privire la toate împrejurările cauzei, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ au solicitat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Piatra Neamț efectuarea unei percheziții la sediul și anexele Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. În temeiul mandatului emis de judecătorul de drepturi și libertăți, în seara zilei de 15 noiembrie 2020, sub coordonarea procurorilor, a fost efectuată percheziția fiind ridicate înscrisuri necesare stabilirii împrejurărilor producerii incendiului.
  • 2. A fost finalizată cercetarea la fața locului cu sprijinul experților în construcții și a celor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Institutului Național de Expertize Criminalistice, Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă Petroșani, Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Investigații Criminale și ai Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.
  • 3. S-au dispus expertize ADN pentru stabilirea identității a cinci dintre persoanele decedate.
  • 4. Au fost efectuate autopsiile medico-legale ale victimelor.
  • 5. Au fost efectuate audieri de martori.
Zece pacienți bolnavi de Covid-19 au murit sâmbătă seara în incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț, iar alte șapte persoane, printre care și medicul de gardă, au fost răniți grav. Șase răniți au fost duși sâmbătă noapte la Spitalul modular din Lețcani, în timp ce medicul care a suferit arsuri grave în timp ce încerca să-și salveze pacienții este în drum spre un spital din Belgia cu un avion al armatei.

Parchetul General face cercetări într-un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Duminică, Parchetul General a anunţat că procurorii au început audierile în acest dosar şi că a fost stabilit locul din salon de unde s-a declanşat incendiul. Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24422892-cinci-din-cele-10-persoane-decedate-incendiul-spitalul-din-piatra-neamt-nu-putut-identificate-anuntul-parchetului.htm

Prima demisie după tragedia din Neamț

 


Managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, Lucian Micu, și-a anunțat demisia, după ce 10 oameni și-au pierdut viața în incendiul de la ATI.

„Tragedia de sâmbătă seară din secția ATI în urma căreia zece oameni și-au pierdut viața ne-a afectat pe toți. În special pe rudele pacienților, pe cadrele medicale care au intervenit să salveze și să se salveze, cadre medicale din Piatra Neamț și medici din întreaga țară, jurnaliști, pe mine și familia mea, pe oamenii care înțeleg suferința și care știu că nimeni nu și-a dorit să se întâmple vreodată așa ceva. Stă în firea noastră, a oamenilor, ca în astfel de momente să căutăm vinovați, să cerem explicații, să ne dăm fiecare cu părerea ce a fost sau cum s-ar fi putut evita. Așa, poate, sunt și eu. Dar am învățat că, înainte de toate, trebuie să fiu cerebral, iar asta am încercat să fac imediat după tragedie. Împreună cu echipa Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, am încercat și am găsit soluții pentru ca unitatea medicală să rămână funcțională. A fost important pentru pacienții care ajung și acum în stare critică să aibă un spațiu adecvat în care să primească îngrijirile medicale necesare. Acum se lucrează pentru ca noile paturi ATI să fie operaționale chiar de azi. Azi noapte, am pus la dispoziția anchetatorilor toate documentele necesare pentru a depista adevărata cauză care a produs incendiul”, transmite Lucian Micu.

Acesta adaugă că toate deciziile luate și acum și înainte de incendiu au fost făcute pentru ca echipa medicală să poată să se îngrijească într-un mod „cât mai bun și eficient de pacienți. S-a dorit a fi bine”.

„Din păcate, politica este în tot și în toate. O pot înțelege. Așa este de 30 de ani încoace. De pe scaunele confortabile din birouri lucrurile stau diferit. Când ești lângă patul bolnavului vezi realitatea.
Activitatea medicală dintr-un spital este în subordinea Ministerului Sănătății, iar activitatea administrativă este în subordinea autorităților publice locale. Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica. Nu toate lucrează împreună, ceea ce, uneori, este doar în detrimentul celor care ar trebui să conteze – pacienții”, menționează managerul.

În opinia acestuia, prezența sa în funcția de manager „nu mai ajută la acest moment cu nimic”: „A venit momentul să mă retrag și să aștept ca specialiștii să stabilească foarte clar care au fost cauzele care au produs incendiul care a mistuit un salon și a provocat răni adânci asupra multor oameni. Demisia nu este un abandon, este un gest pe care-l fac cu respectul pe care cred că-l merită rudele pacienților și cadrele medicale afectate!”.

Managerul precizează că își va depune demisia marți la prima oră.

Lucian Micu a fost numit la conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț în urmă cu o lună de către Consiliul Județean și este al 8-lea director al spitalului numit în mai puțin de un an.

sursa:https://www.cotidianul.ro/prima-demisie-dupa-tragedia-din-neamt/

Ancheta de la ATI-Neamț să înceapă cu președintele României, cu prim-ministrul și cu ministrul Sănătății

 


Cine este de vină pentru tragedia de la Piatra Neamț ? Nu cumva cercetarea ar trebui să înceapă cu președintele României, cu prim-ministrul și cu ministrul Sănătății ? 

Veți vedea că nu este nici glumă și nici ironie. Nu întîmplător Ludovic Orban a spus, la început, că Terapia Intensivă de la Piatra Neamț a fost mutată de la etajul trei la etajul doi, fără a avea aprobare. Ceva știa el.
Avem informații clare care au fost lansate public chiar de manager, s-au efectuat lucrări de construcții, acolo au fost mutați pacienții de la sectia ATI de la etajul 3 la 2. După informațiile primite chiar în dimineața zilei, s-au efectuat lucrari, n-au avut aviz DSP”.

Ministrul Sănătății, bîlbîit de spaimă, avea să spună o enormitate: „Toți suntem de vină !”.
Pentru că alegem sau tolerăm proști și nemernici în poziții cheie ale statului român, chiar are dreptate. Prim-ministrul, speriat că ar putea fi pus în situația de a demisiona, a sărit să dreagă situația:

”Totdeauna există vinovați individuali pentru fiecare nerealizare”. Desigur, nu el și nu președintele României. Și, totuși, peștele de la cap se-mpute. În 27 octombrie, președintele Klaus Iohannis a comandat la Cotroceni o întîlnire cu mai mulți factori din sănătate și din ministerul de resort. Iată ce avea să spună chiar el în conferința de presă din seara zilei de 27 octombrie:

-”De aceea, am dorit să am o discuție aplicată cu experți recunoscuți de Terapie Intensivă și Ministrul Sănătății, care mi-au prezentat o analiză a resurselor de la Terapie Intensivă la nivel național, secțiile ATI la nivel național – și când vorbim de resurse, mă refer atât la paturi dotate cu aparatură specifică, cât și la personalul medical. Guvernul a elaborat o strategie de creștere a capacității de terapie intensivă la nivel național chiar de la începutul pandemiei”. ( preluare de pe site-ul Administratiei prezidențiale).

Extinderea „capacității de terapie intensivă” a fost decisă la Cotroceni. ”Guvernul a elaborat o strategie de creștere”. „Comandantul suprem” a fost pus la curent cu extinderea capacităților și a fost de acord. Și la succes și la nenorocire îl implică!
A văzut cineva strategia de creștere întocmită de guvernul Orban ? Un document adoptat și publicat în Monitorul Oficial sau măcar pe site-ul instituției. Nu există. A fost întocmită o listă de spitale cu un număr de paturi suplimentare, ce trebuie amenajate în fiecare localitate. Și a fost ca la tîrg. Managerii de spitale au fost întrebați cîte pot oferi. Principalele probleme au fost echipamentele și separarea bolnavilor non-covid de cei contaminați. Cum au putut fi rezolvate? Care cum! Cei care s-au opus au fost amenințați cu destituirea. Alții s-au descurcat cum au putut. Cîte improvizații ne fac cu ochiul din noile sectoare dedicate pandemiei scoase din pălărie în urma întîlnirii de la Cotroceni din 27 octombrie? Mutările de paturi de la Piatra Neamț fac parte din amenajările comandate de sus sau din nevoile stabilite de medici și de manager?

La întâlnirea cu „tovarășul”, a fost promisă o creștere a spațiilor de tratare a bolnavilor Covid 19. Și luni, 16 noiembrie, Ludovic Orban a mai anunțat o suplimentare cu 200 de paturi în regim ATI? Pe baza cărei documentații? Cu aparate neomologate? Cu ce proiecte? Cine a dat aprobări și pe baza cărei documentații? După întîlnirea de la Cotroceni, din 27 octombrie, cînd era deja estimată o creștere accelerată a numărului de contaminați și de amplasați în terapie intensivă a fost decisă inițierea de secții (sectoare) dedicate bolnavilor de COVID-19 în aproape toate spitalele din țară. Înainte erau spitale COVID și spitale de sprijin. După întîlnirea de la Cotroceni, am trecut la Sectoare COVID  în mai toate spitalele. Prin ce lege? Cu ce documentație aferentă? Pe baza unei „discuții aplicate”, în care președintele Klaus Iohannis a devenit un fel de medic șef de țară.
Nu cumva ar trebui să răspundă și el?

sursa:https://www.cotidianul.ro/iohannis-medic-sef-de-tara-si-comandant-suprem/

Ce reacţie au avut guvernanţii în legătură cu ATI-Neamț ?

 


Să controlăm toate secţiile ATI din ţară ! Heirupism, atâta putem.

Singura reacţie normală a venit de la Colegiul Medicilor. Stop joc ! Avem nevoie de un pact suprapolitic pentru resetarea întregului nostru sistem de sănătate publică.

Da, strigătul acestui colegiu e normal. Nu a fost normală tăcerea de ani de zile a Colegiului. Complicitate nu tocmai neinteresată. O mult prea longevivă complicitate la mafiotizarea domeniului sănătăţii publice. Onorabila şi inteligenta mafie a „gulerelor albe”. În acest caz, halate, nu neapărat gulere.

Nenorocirea României este că politica lui „merge şi aşa” chiar funcţionează. Rareori, produce tragedii revoltătoare. Dar şi când le produce…

Providenţa pare să se răzbune pentru o tragedie prin alta. Românii nu au uitat morţii de la „Colectiv”. Nu le-a ieşit din cap că acolo nu a putut fi doar întâmplarea. Şi iată că a venit o nebunie şi mai mare: nu la un club privat, ci la stat, şi nu într-un loc de distracţie, ci într-un spital, şi nu la depozitul de materiale sanitare, ci la ATI, şi nu oricând, ci în toiul unei pandemii înnebunitoare… Aceste „detalii” par potrivite de o mână răzbunătoare. Dacă ar fi mână de om, ar însemna că nu mai suntem normali la cap. Avem a crede că e „mână a Providenţei”. Era necesară dacă iohannismul s-ar fi urcat la vârful cinismului aşa cum cred că s-a urcat.

Aşa au gândit şi iohanniştii după Piatra Neamţ. A fost mână criminală acolo, la ATI-ul Spitalului Judeţean – acesta le-a fost primul gând. Au trimis procurorii să caute criminalii. Fără muscă pe căciulă, n-ar fi procedat aşa. În fond, la „Colectiv” n-au procedat aşa. Acolo au gândit că a fost vorba doar de neglijenţă administrativă.

Acum nu… Au sărit peste neglijenţa administrativ-politică… S-au repezit ca uliii în căutarea criminalilor…

sursa:https://www.cotidianul.ro/nici-tragediile-nu-ne-mai-mobilizeaza-cum-ar-fi-normal/

”Nu recunosc nicio înfrângere. Nu vom lăsa ca niște alegeri aranjate să ne fure Țara !”

 


Donald Trump susține că a câștigat alegerile din 3 noiembrie și că a fost furat la vot.

Donald Trump a scris duminică pe Twitter: ”A câștigat, pentru că alegerile au fost aranjate. Observatorilor nu le-a fost permis accesul, iar voturile au fost intabulate de o companie de stânga radicală, Dominion, cu o reputație proastă și echipament prost care nu s-ar califica nici măcar pentru Texas (pe care l-am câștigat la diferență mare), media tăcută și falsă și mai multe!”

A fost prima dată când președintele american în exercițiu a folosit verbul ”a câștiga” referindu-se la contracandidatul său, Joe Biden.

”Alegeri aranjate! Noi vom câștiga!”

”El a câștigat numai în ochii presei fake news. Nu recunosc nimic! Avem un drum lung înainte. Au fost niște alegeri aranjate!”, a susținut Donald Trump.

”Nu vom lăsa ca niște alegeri aranjate să ne fure Țara !”, a adăugat Trump.

sursa:https://www.antena3.ro/alegeri-sua-2020/donald-trump-alegeri-sua-2020-586508.html

Ambasada Rusiei, reacție după tragedia de la Piatra Neamț

 



Tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț are ecouri internaționale, iar reacții vin chiar de la nivelul oficialităților celor mai importante state – în cazul acesta, din partea Federației Ruse.


Reportaje și informații despre tragedia de la Piatra Neamț au fost transmise de principalele agenții internaționale.

Reacții de solidaritate cu poporul român și compasiune pentru familiile victimelor au venit și de la oficiali din mai multe state – dar și de la legațiile diplomatice de la București.


Unul dintre mesaje a fost transmis de Ambasada Rusiei în România, dovedind preocuparea E.S. Ambasadorul Valery Kuzmin și a personalului diplomatic rus față de probleme românilor. 


Iată mesajul Ambasadei Rusiei:


”Ambasada Rusiei în România își exprimă sincere condoleanțe rudelor și celor apropiați ai victimelor care au pierit în incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț. Misiunea diplomatică le urează celor răniți însănătoșire grabnică”.

sursa:https://ro.sputnik.md/society/20201115/32489361/Ambasada-Rusiei-reactie-dupa-tragedia-de-la-Piatra-Neamt.html

Tragedia din Piatra Neamţ: Cea mai plauzibilă cauză - „Ca la Colectiv” ?

 


Referindu-se la tragedia de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, unul dintre cei mai buni analişti şi comentatori politici din mediul online scrie despre posibila cauză a incendiului, comentând şi afirmaţia lui Nelu Tătaru, care a spus că „suntem cu toții vinovați”.

Scriitorul şi analistul Alexandru Racu, doctor în filosofie politică, a postat un comentariu pe Facebook despre tragedia de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Potrivit acestuia, cea mai plauzibilă cauză a tragediei este faptul că medicii au fost nevoiţi să improvizeze soluţii în regim de urgenţă pentru a face față numărului mare de pacienți. Într-o astfel de situaţie, creşte riscul accidentelor.

În acest caz, trebuie stabilit gradul în care autorităţile centrale sunt responsabile pentru că, prin incompetenţa lor, nefiind în stare să adopte măsuri adecvate, i-au pus pe cei de pe teren în situaţia de a improviza. 


De exemplu, contrar protocolului, medicii au fost nevoiţi să introducă în spital oameni care așteaptă încă rezultatul pentru testul covid, deoarece în corturile de triaj este prea frig. „Căci guwernerul nu a fost în stare să pregătească triajul decât pentru perioada verii și, după cum bine știm, iarna nu e ca vara”, a comentat Alexandru Racu.


O altă problemă care reflectă incompetenţa autorităţilor centrale este faptul că la DSP oamenii sună zile în șir și nu răspunde nimeni, căci „guwernerul” nu a fost în stare, în 8 luni și jumătate de pandemie, să organizeze un amărât de call-center.

„Așa că e legitim să ne întrebăm dacă nu cumva oamenii ăia au contactat DSP-ul, dar degeaba, iar apoi au acționat pe cont propriu, pentru simplul motiv că nu mai puteau să aștepte”, scrie analistul.

Comentând afirmaţia lui Nelu Tătaru, care a spus după tragedie că „suntem cu toții vinovați”, Alexandru Racu a scris că ministrul Sănătăţii oferă „răspunsuri duhovnicești la întrebări legal-administrative”, în loc ca autoritățile să răspundă la întrebări precise, prin care trebuie stabilit în mod concret cine sunt vinovaţii.

„La Colectiv a fost de vină Ponta. Când, acum un an, a intrat un tir într-un microbuz și a omorît zece oameni, Iohannis, printr-un reflex de o ticăloșie incomensurabilă, a dat vina pe PSD pentru că ??? ...PSD-ul nu a făcut autostrăzi !

 Acum suntem cu toții vinovați. Păcatul corupției, eventual și al heirupismului, e în noi toți. 

Nu, mulțumesc. Cred că autoritățile trebuie să răspundă la o serie de întrebări precise la fel cum cred că e de datoria presei neafiliate (în măsura în care mai există așa ceva) să pună întrebările corecte: S-a încălcat legea? Dacă da, cine a încălcat-o și de ce? Iar dacă ea a fost încălcată de nevoie, cine e vinovat pentru situația de ansamblu care îi pune pe oameni în situația de a încălca legea”, a notat analistul.

Astfel, răspunsul precis la aceste întrebări va arăta că „nu suntem cu toții vinovați”. „Dar acum nu mai e ca la Colectiv. Acum guvernează Binele. Trăim în cea mai bună dintre lumile posibile și nu avem niciun motiv să ne revoltăm”, încheie, într-o notă ironică, Alexandru Racu, în postarea pe pagina sa pe Facebook

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20201116/32502171/Tragedia-din-Piatra-Neama-Cea-mai-plauzibila-cauaz---Ca-la-Colectiv.html