5.26.2021

Flamingo, din nou, în Delta Dunării

 


Reprezentanţii ARBDD spun că speciile noi de păsări sau care au fost văzute sporadic în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării sunt atrase de condițiile prielnice, diversitatea habitatelor și a ecosistemelor, abundența și varietatea hranei.

În data de 25 mai 2021, inspectorii ecologi din cadrul RBDD au observat 49 exemplare de păsări flamingo în timpul acțiunilor de monitorizare a zonei strict protejate lac Sarături Murighiol. Tot ieri, un număr de aproximativ 60 de exemplare de păsări flamingo au fost observate pe lacul Tuzla din RBDD.

Penajul acestor magnifice păsări își schimbă culoarea datorită dietei, păsările au nuanțe diferite de roz în funcție de locație și de hrana disponibilă în zonă. Păsările se află în migrație și în perioada de formare a perechilor, iar zonele de popas alese pentru hrănire sunt apele puțin adânci. Sunt păsări ce trăiesc în colonii formate din sute de exemplare, depun un singur ou de care au grijă deosebită ambii părinți, explică reprezentanții Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, pe pagina de Facebook.

Clotilde, propunere bizară : „Să schimbăm numele străzii pe care se află Ambasada Belarusului în Strada Roman Protasevici”

 


Clotilde Armand a scris miercuri, pe pagina sa de Facebook, că sprijină propunerea jurnalistului Andrei Oişteanu de a schimba numele străzii pe care se află ambasada Belarusului, din Tuberozelor în Roman Protasevici.

„CĂTRE NICUŞOR DAN ŞI/SAU CLOTILDE ARMAND

Susţin ideea ca Primăria (sectorului 1 sau cea generală) să schimbe numele străzii (din Sectorul 1) pe care se află Ambasada Republicii Belarus. În loc de Str. Tuberozelor să se numească Str. Roman Protasevich. Toată corespondenţa ambasadei ar veni în, şi ar pleca din strada cu numele jurnalistului disident. De asemenea, diplomaţii ar avea numele lui Roman Protasevich imprimat pe cărţile lor de vizită.”, a scris Andrei Oişteanu marţi seară pe Facebook, iar Clotilde Armand a preluat miercuri ideea.

Clotilde Armand: „Acest act de terorism al lui Lukaşenko nu poate rămâne nepedepsit”

„Susţin propunerea domnului profesor Andrei Oișteanu de a schimba numele străzii din Sectorul 1 pe care se află Ambasada Republicii Belarus. În acest sens, voi înainta către Primăria Capitalei următoarea propunere: strada Tuberozelor din Sectorul 1 să se numească Str. Roman Protasevichi – numele jurnalistului disident. Trăim într-un stat european și acest act de terorism al președintelui Aleksandr Lukașenko de a deturna un zbor comercial între două state membre UE & NATO nu poate rămâne nepedepsit.”, este mesajul postat de Clotilde Armand pe Facebook.

Roman Protasevici, reporterul care a fost capturat de autoritățile liderului belarus Alexander Lukashenko, a apărut într-un clip terifiant pe  Twitter în care reporterul este filmat în timp ce face niște declarații cel puțin suspecte. Jurnalistul declară că starea lui este una „bună” și că oamenii lui Lukashenko îl tratează „corect” și într-o manieră „legală”, deși urmele de violență de pe chipul lui Protasevici indică opusul.

Discriminarea pe bază de vaccin ar putea fi pedepsită cu amendă penală sau chiar cu închisoare

 


Discriminarea pe bază de vaccin i-a revoltat pe parlamentarii AUR, care au solicitat dezbaterea în procedură de urgenţă a unui proiect de lege care prevede „reglementarea interzicerii oricărei forme de manifestare sau măsură de excludere, segregare, restricție, limitare, deosebire, preferință sau tratament diferențiat, exercitate asupra unei persoane sau a unor categorii de persoane, având la bază administrarea sau nu a oricărui tip de vaccin”.

AUR acuză Guvernul că, „de câteva luni încoace, condiţionează drepturi și libertăți fundamentale de actul vaccinării”.

„Ce propunem, pe scurt, dacă legea va fi adoptată: Emiterea oricărui act normativ care discriminează pe bază de vaccin va fi considerată infracțiune și sancționată cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Toate celelalte fapte sau acte juridice care vor da naștere la discriminări pe motiv de vaccinare vor constitui contravenții și vor fi sancționate cu amendă de la 3000 lei la 30.000 lei dacă discriminarea va viza o persoană, respectiv cu amendă de la 5000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea va viza o categorie sau un grup de persoane”, se arată într-un comunicat AUR.

Discriminarea pe bază de vaccin nu este recunoscută de CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, însă, la începutul lunii aprilie că vaccinarea obligatorie „este necesară în democrație”. CEDO a stabilit un precedent în dezbaterea despre vaccinarea obligatorie, publicând o hotărâre care susţine că aceasta este necesară.

„Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19”, a comentat pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind ‘marja de apreciere lăsată de Curte statelor în politica lor de vaccinare’.

Potrivit lui Hervieu, hotărârea CEDO face „constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauză de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control ştiinţific strict”.

Totodată, Curtea sprijină „principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar şi celor care se consideră mai puţin ameninţaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”.

Senatorul PNL Alina Gorghiu cere demisia primarului Timişoarei, USR-istul Dominic Fritz

 


Alina Gorghiu îi cere demisia de onoare primarului USR, Dominic Fritz, din cauză că nu are nicio soluție pentru a rezolva problema Colterm.

„21 de milioane de euro, amenda primită de Colterm Timișoara pentru că nu a cumpărat certificatele anti-poluare pentru 2020. Asta pentru că Primăria, în loc să prezinte soluții, aștepta permanent bani de la Guvern.

Ca senator de Timiș, am vorbit de câteva ori cu prim-ministrul Cîțu pe tema Timișoara, a banilor necesari pentru județ, pentru proiectele esențiale locale. Și, de fiecare dată, sprijinul a fost concret.

Problema Colterm este foarte gravă și trebuie găsită urgent soluție. Regretabil că nu aud nimic de la primar. Doar că el e discret și alții au stricat”, susţine senatorul PNL de Timiş Alina Gorghiu, într-o postare pe Facebook.

„Nu fac vreun concurs cu Dl Fritz de genul „cine deschide ușa mai repede” și nici nu așteaptă cineva vreun mulțumesc, dar, să nu ai soluții, la un an de când ai fost ales, asta mi se pare scandalos. Iar o demisie de onoare în cazul celor direct responsabili se impune. Sigur găsește prin primaria sa, că parca zicea la un moment dat despre viceprimarul Lațcău “că poate fi trezit la 3 noaptea să spună cum trebuie restructurat Colterm”…între timp, noaptea a trecut, personajele fără soluții rămân”, a mai scris Alina Gorghiu pe Facebook.

George Simion, despre PNRR: „Nu vom vota ca România să își piardă SUVERANITATEA!”

 


Liderul AUR a anunţat că formaţiunea pe care o reprezintă nu susţine PNRR în forma prezentată de Florin Cîţu în Parlament.

Liderul AUR, George Simion, a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu va vota PNRR. Simion spune că prin acest acord se pierde suveranitatea națională și că România se împrumută la sume inacceptabile.

Deputatul AUR anunţă că, „în numele unei Românii suverane”, parlamentarii AUR vor vota împotriva Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, el considerând că românii „simpli” nu vor beneficia de pe urma acestui program.

„Noi astăzi o să spunem nu acestui plan.  O să spunem Nu, în numele românilor. Nu pierderii suveranității economiei românești. Noi nu votăm mărirea alocării bugetare către Bruxelles pentru fonduri pe care nu o să le vedem niciodată. Din păcate, 15 miliarde de euro pe care acest guvern și-l asumă în numele românilor, până în 2030. În 2020 datoria publică a crescut cu 21 de miliarde de euro. De ce trebuie să mai luăm un împrumut când noi nu am fost în stare să luăm 15 miliarde de la UE și să fim verificați la vârsta de pensionare? Noi astăzi o să spunem NU. Spunem că România nu trebuie să renunțe la o parte din suveranitatea națională. Dacă există parlamentari care vor să nu mai trăim iarăși vizitele FMI cu care am fost obișnuiți în anii 90 vă rog să nu votați punctul 2 în numele românilor care nu vor beneficia de acești bani de care vor beneficia băieții deștepți”, a declarat George Simion.

Claudiu Târziu a răbufnit în Parlament pe tema PNRR: ‘Este un ajutor de înmormântare’

Copreşedintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a anunțat miercuri că partidul din care face parte nu va vota PNRR și le-a solicitat parlamentarilor PSD să iasă din sală.

„Ne aflăm aici cu o promisiune că ni se va prezenta PNRR. Nu a fost prezentat. Și această promisiune era prea puțin. Noi am cerut de la început ca acest plan să fie dezbătut în Parlament și votat. Nu ni s-a dat această posibilitate. Presiunea opoziției a fost importantă. (…) Acest PNRR este un ajutor de înmormântare și ultima mare privatizare”, a spus Claudiu Târziu.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost elaborat la nivelul UE ca urmare a crizei economice provocate de pandemia de COVID, un plan diferit, întrucât, pe lângă componenta de investiţii, include şi reforme asumate de fiecare ţară în parte, a declarat, miercuri, în Parlament, premierul Florin Cîţu.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR) este unul „extrem de echilibrat”, care va acoperi „toate segmentele importante, de la Transporturi până la Sănătate, de la Educaţie până la Mediu, de la UAT-uri şi până la Cercetare şi Digitalizare”, a declarat viceprim-ministrul Kelemen Hunor, care a precizat că România urmează să transmită săptămâna viitoare, luni, oficial, documentul la Bruxelles.

Vicepremierul şi-a exprimat speranţa că, în urma discuţiilor purtate, toată lume s-a lămurit că PNRR este „un proiect bun”.

Petrecere de ziua lui Orban la Parlament. Vax mască, vax distanțare !

 


Petrecere în Parlament de ziua președintelui PNL. Ludovic Orban împlinește 58 de ani și mai mulți politicieni s-au adunat într-unul din saloanele Parlamentului pentru a-l felicita.

Imaginile surprinse în respectiva încăpere confirmă faptul că cei prezenți la aniversarea liberalului nu respectă regulile impuse în pandemie, și anume purtarea măștii de protecție.

Mai mult de 30 de persoane au fost prezente marți la Parlament cu ocazia zilei de naștere a lui Ludovic Orban. Oamenii stăteau de vorbă și nu mulți dintre ei purtau masca de protecție.

Întrebat despre acest eveniment, la ieșirea de la ședința coaliției, premierul Florin Cîțu a spus că nu cunoaște ce s-a întâmplat acolo, așa că preferă să nu comenteze nimic. Cîțu a spus că evenimente și mese festive se vor putea organiza de la 1 iunie.

„Se pot face și în această perioadă, cu mască. Nu am văzut. Vă dați seama că nu pot să comentez, dumneavoastră nu știu ce imagini aveți”, a declarat Florin Cîțu.

Nu e prima dată când la petrecerea lui Ludovic Orban nu se respectă regulile. Anul trecut pe vremea aceasta mai mulți miniștri au participat fără mască la eveniment. Pe vremea aceea Orban era premier, iar în cabinetul său erau miniştrii Raluca Turcan, Bogdan Aurescu, Virgil Popescu şi Lucian Bode. Toţi au fost amendaţi pentru că nu au respectat măsurile impuse în pandemie.

DUPĂ APROAPE 30 DE ANI, ADEVĂRUL DESPRE MINERIADE ÎNCEPE SĂ IASĂ LA LUMINĂ

 


Miron Cozma a dezvăluit motivul pentru care a vrut să îl dea jos pe fostul președinte al României, Ion Iliescu. Miron Cozma îl acuză pe liderul PSD de crime împotriva manifestanților din Piața Universității și de manipulare a populației.

„Pentru crimele de la Revoluţie, pentru că mi-a omorât oamenii. Pentru crimele împotriva manifestăţilor de la Piața Univeristăţii şi pentru manipularea ordinară prin care a reuşit să păcălească atâţia români. Nu puteam eu să îl schimb, dar puteam cere alegeri anticipate. Băsescu e un alt manipulator, elevul lui Nicolae Ceauşescu. Mie nu îmi e frică decât de Dumnezeu. Miron Cozma nu a murit, doar puţin s-a odihnit. Eu am fost bătut de Securitate la Petroşani. 40 de securişti m-au luat cu forţa şi m-au bătut. M-au bătut în 91 minerii mei, pentru că nu i-am aascultat. În 90 este altă poveste, foarte lungă.”, a declarat Mron Cozma, în cadrul emisunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”.

Miron Cozma a vorbit despre evenimentele din anii 90, pentru care a fost condamnat și a petrecut circa 10 ani în închisoare, liderul minerilor fiind considerat vinovat de momentele tensionate de atunci.

”Vă spun cu toată sinceritatea și nu mi-e frică de acest adevăr, pe care l-am spus inclusiv în fața Procuraturii Militare: tovarășul Ion Iliescu, împreună cu Petre Roman, cu Gelu Voican Voiculescu și cu mulți dintre cei care lucrau în Securitate(…) Ei  nu pe mine m-au chemat. Iliescu știa că eu nu o să fiu niciodată de acord cu el, mai ales că mi-a omorât în 24 decembrie unul dintre prietenii mei, pe care l-am delegat să meargă la Revoluție în București, ca să eliminăm toți comuniștii.

Pe Nicu Gociu  l-au împușcat pe 24 (n.red decembrie 1989), oamenii lui Iliescu. (…) Miron Cozma nu a știut de primele două trenuri pe care le-au luat ei și a fost luat cu japca”, a spus Miron Cozma în emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai”.

”L-ați ajutat pe lon Iliescu să-l dea jos pe Petre Roman?”, l-a întrebat Denise Rifai pe Miron Cozma. ”Nu. Guvernul Roman a căzut din cauza prostiei lui Petre Roman, pentru că dacă el accepta revendicările pe care noi le-am cerut, pe care guvernul în prealabil le-a acceptat prin prim-vicepremierul Vătășescu, nu se ajungea la asemenea situații. Petre Roman a căzut în plasa lui Ion Iliescu, eu de-aia spun că l-a prostit Iliescu în 1991.

Petre Roman trebuia să cadă printr-o mișcare de stradă, ca să redevină prim-ministru, ieșise Bogdan Hossu, Cartel Alfa și (n.red. sindicaliștii) făcuseră marșuri la București împotriva guvernului(…) Eu am avut 48 de mineri împușcați cu gloanțe de război la Cotroceni și la Guvern. De ce nu vorbește nimeni despre acest lucru? Eu l-am ”arestat” pe Iliescu la Cotroceni. Mi-a împușcat minerii și nu vorbește nimeni despre asta!(…) Am vrut să-l împușc pe Iliescu la Cotroceni în 1991! Mi-a propus să fiu ministru de Interne și chiar în locul lui Roman prim ministru.

Să-i mulțumească lui Dumnezeu că-s credincios, că-l împușcam!”, a afirmat Miron Cozma despre mineriadele din 90, la emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai”

Liviu Dragnea ar putea fi eliberat condiționat

 


Magistrații Tribunalului București judecă miercuri contestația formulată de Liviu Dragnea, după ce Judecătoria Sectorului 5 a respins, la finalul lunii aprilie, cererea de eliberare condiționată a fostului lider PSD, ca fiind neîntemeiată.

Liviu Dragnea avea de partea sa, la data judecării pe fond, la Judecătoria Sectorului 5, avizul favorabil privind reabilitarea, acordat de Penitenciarul Rahova, unde ispășește pedeapsa, precum și decizia definitivă a magistraților, care i-au dat dreptate fostului președinte al PSD în dosarul în care a cerut recunoașterea a 49 de zile de muncă în perioadele 2 iulie 2020 – 15 septembrie 2020 şi 16 septembrie 2020 – 28 ianuarie 2021, cât timp dreptul la muncă i-ar fi fost încălcat.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, în mai 2019, la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman.

Liviu Dragnea a  cerut magistraţilor strămutarea  procesului de la Tribunalul Bucureşti la o altă instanţă de același rang.

Marți, Curtea de Apel Bucureşti a amânat, pentru 14 iunie, dezbaterea cererii depuse de Liviu Dragnea în care fostul lider PSD solicita strămutarea, de la Tribunalul Bucureşti la un alt tribunal din ţară, a procesului privind eliberarea sa condiţionată din închisoare, conform Agerpres.

La primul termen al dosarului în care fostul lider al PSD a solicitat magistraţilor să mute procesul vizând eliberarea sa, de la Tribunalul Bucureşti la o altă instanţă, Curtea a amânat cauza, întrucât apărătorul lui Liviu Dragnea nu s-a putut prezenta.

Cererea iniţială privind eliberarea condiţionată a fost depusă la Judecătoria Sectorului 5, însă a fost respinsă ca neîntemeiată, iar Tribunalul Bucureşti urmează să judece miercuri apelul, după ce la termenul anterior a amânat cauza pentru lipsă de apărare şi pentru a se emite adresă la Penitenciarul Rahova pentru a se comunica situaţia actualizată privind zilele câştigate obţinute de Dragnea ca urmare a muncii prestate pe durata încarcerării.

Dragnea a primit aviz favorabil din partea comisiei speciale din cadrul Penitenciarului Rahova.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în 27 mai 2019, de magistraţii ÎCCJ, la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

CUTREMUR puternic în România

 


După prima estimare de 5,1 pe scara Richter, instituțiile au revenit și i-au atribuit 4,7. Conform ultimelor măsurători, în ziua de 26.05.2021, la ora 00:30:37 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.7, la adâncimea de 140 km, anunţă INFP

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73 km E de Brasov, 81km NE de Ploiesti, 113km S de Bacau, 117km V de Braila, 118km V de Galati, 131km N de Bucuresti, 154km NE de Pitesti, 188km E de Sibiu, 194km SV de Iasi, 196km N de Ruse.

ISU București-Ilfov a postat pe Facebook un mesaj cu sfaturi pentru cei care au simțit cutremurul. „Păstrați-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului. În acest moment efectuăm recunoașteri în teren pentru a identifica posibile pagube”, se arată în postare.