10.28.2020

Există un blat PSD – PNL ? După ziua de azi nu mai e nicio îndoială !

 


Este SFIDARE pe față – iată pe cine a pus PSD secretar al Senatului – și pe CINE s-a bazat când a făcut regia cu ”lipsa cvorumului”! Două cuvinte îl descriu: Băsescu și Securitatea!

Există un blat PSD – PNL? După ziua de azi nu mai e nicio îndoială – există o înțelegere PSD-PNL, cel puțin în privința datei de 6 decembrie. Evident, alegerile cât mai curând avantajează PNL, dar dezavantajează PSD. Și, totuși… ce motiv are PSD să vrea alegeri acum?

De fapt, NU PSD vrea, ci personajele instalate la putere în partid! Listele sunt făcute, dar nemulțumirile sunt uriașe, iar o amânare duce la conflicte majore! Ce nevoie are de așa ceva „echipa” Ciolacu, instalată comod pe primele locuri, cu o armată de țuțeri pe poziții eligibile?!


Pe de altă parte, cei plecați din partid au timp să câștige puncte și aderenți, ba chiar să creeze o alternativă mai viabilă decât formula de compromis, ”ecologistoidă”.


Dar, BLATUL a ieșit azi la iveală, două aspecte – de fapt, două dovezi!

În primul rând, declarația PSD, prin senatorul Radu Oprea – este penibilă: ”se iese din calendar”, din cauză că nu s-a putut convoca pleo replică uluitoare: ”Nu am colaborat cu Securitatea înainte de anul 1989, ci am fost ofițer de informații în cadrul unui serviciu de contraspionaj”.


Mai mult, el a spus ca ar fi lucrat timp de 30 de ani în serviciul de contraspionaj al statului român și ”nu intenționează să anuleze în instanță decizia și introduce pe ordinea de zi legea prin care Parlamentul decide data alegerilor. În realitate, președintele Senatului, inclusiv interimarul Cazanciuc (aici se vede de ce a fost eliminat Șerban Nicolae!), poate convoca plenul – iar plenul poate introduce ce proiect vrea pe ordinea de zi, prin vot! Votul plenului este suveran!


În al doilea rând, cine este senatorul folosit ca ”acoperire” pentru lipsa cvorumului la Biroul Permanent al Senatului? Este chiar un… acoperit, pus INEXPLICABIL de PSD ca secretar al Senatului!

Senatorul Ion Ganea a fost pe lista… PMP Tulcea, adică prin partidul lui Traian Băsescu – și a trecut la PSD în 2018.

Dar, atenție, el a fost deconspirat prin decizia Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) că ar fi fost lucrător al Securității (în perioada comunistă).

 Pus în fața acestei acuzații, Ganea are  CNSAS potrivit căreia a fost lucrător al Securității”, consemna Hotnews în 2016.

În biografia lui oficială, scrie că a fost ”Ofițer în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională” între 1975 și 2004. Pe cine a băgat ”Petrov” în Senat?...

Aflăm din surse publice (USR și mass media) că Ganea a fost ”ditamai colonelul, cu ocupaţie la vedere şi emfază bine cunoscute în special marinarilor pe care îi lucra informativ”.


Și, atenție la ce spunea actualul ”pesedist”, în decembrie 2016:

”Eu nu mă pot regăsi în Parlament alături de persoane cu probleme penale. Din cauza lor riscăm ca instituțiile Justiției să fie controlate și folosite în interesul lor”!


La cine se referea Ganea? Fix la cei din PSD, despre care, peste câteva săptămâni, aveau să urle în stradă cei din #REZIST, în ianuarie 2017!


Să existe vreo coordonare a mesajelor de tip ”penalii care vor să modifice legile Justiției în folosul lor”?! Nu de alta, dar azi e ziua lui Liviu Dragnea…

Cât despre senatorul Ganea, care ba a fost dat dispărut, ba trecut la PNL, ba ”pe perfuzii”, ba a fost dat afară din PSD, cred că e util de citit postarea de mai jos. Iată omul… pe care s-a bazat PSD pentru a ”acoperi” retragerea ”strategică” din fața lui Iohannis.

ION GANEA: IERI SECURIST, AZI SENATOR PMP

Avertismentele lui Liviu Pleșoianu au fost confirmate. ”În mod suspect, PSD s-a încurcat în proceduri, nu a reuși să asigure cvorumul la Biroul Permanent al Senatului”

 


PSD Ciolacu a renunțat la bătălia pentru amânarea alegerilor, făcând jocul lui Iohannis și PNL.

Încă de la începutul săptămânii, Liviu Pleșoianu atrăgea atenția că Parlamentul poate muta urgent și eficient pentru a da drumul legii prin care data alegerilor poate fi mutată.

Dar, în mod suspect, PSD s-a încurcat în proceduri, nu a reuși să asigure cvorumul la Biroul Permanent al Senatului – și nu s-a putut introduce legea în comisii și în plen !


Acum câteva ore, Liviu Pleșoianu nota: ”O clasă politică DEMENTĂ, în care TOATE partidele parlamentare s-au înțeles să țină alegerile pe 6 decembrie!”. 


Ei bine, acum puțin timp, PSD a confirmat acuzații lui Pleșoianu la adresa lui Ciolacu – într-o conferință de presă, senatorul Radu Oprea anunța că nu se mai poate face nimic! ”Se iese din calendarul legii”, a spus Oprea, o declarație mincinoasă – pentru că președintele Senatului POAPTE convoca plenul, iar plenul poate introduce orice proiect pe ordinea de zi!


Deci, de fapt, PSD ”cedează” iar alegerile se vor ține pe 6 decembrie, așa cum vrea Iohannis – și împotriva propriilor interese!

”Poporul român - un popor blestemat să aibă parte de un Președinte, un Guvern și un Parlament care îl cheamă, cu glas de sirenă, la ultima urnă!”, scrie profetic Pleșoianu. ”Ai grijă de tine popor român, ești pe cont propriu. GROPARII te vor îngropa liniștiți după ce îți vei fi făcut "datoria" față de ei și vei fi mers în pelerinaj electoral!”.

Pentru că, constată Pleșoianu, ”e singurul pelerinaj care ți se permite - pentru că anul ăsta NU ai voie să te închini la icoana Sfântului Nicolae”.


”Ai voie să te închini doar la icoana Sfântului VOT!... Mergi liniștit la secția de vot, popor român. Te-a asigurat Președintele tău că te așteaptă apoi la secția ATI. Ți-au pregătit paturile. E ok. Au loc pentru toți cetățenii cu drept de vot”.


Și, încheie Pleșoianu, nu te supăra - fii înțelegător, popor român! ”Anul acesta, Hristos nu se mai poate naște. Evenimentul ar fi mult prea periculos...”.

”Tocmai de aceea, pentru ca tu să fii în siguranță, popor român, anul acesta vei sărbatori pe 25 decembrie sfânta naștere a Parlamentului LUI - Parlamentul GROPARULUI NEAMULUI!”, scrie Liviu Pleșoianu.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20201028/32199534/Pleoianu-confirmat-PSD-Ciolacu-a-renuntat-la-batalie.html

Descoperire monumentală

 


Un nou recif de corali cu o înălțime de 500 de metri, mai mare decât unele din cele mai înalte clădiri din lume, a fost descoperit în Marea Barieră de Corali a Australiei, anunță CNN.

Oamenii de știință au descoperit reciful detașat, primul descoperit în peste 120 de ani, în apele din nordul statului Queensland în timpul unei expediții a vasului de cercetare falkor, a anunțat luni organizația de cercetare marină Schmidt Ocean.

Reciful a fost descoperit în 20 octombrie după ce oamenii de știință au finalizat cartografierea fundului apei din partea nordică a Marii Bariere de Corali.

Cu o înălțime de 500 de metri reciful este mai înalt decât Empire State Building (381 metri până la ultimul etaj), Sydney Tower (305 metri) și turnurile gemene Petronas (451.9 metri).

Folosind un robot submerisibil numit SuBastian, echipa a explorat reciful duminică și a transmis live imaginile.

Experții afirmă că baza recifului măsoară 1,5 kilometri lățime, acesta având o înălțime de 500 de metri în punctul cel mai puțin adânc de sub suprafața oceanului (40 de metri).

Robin Beaman, cercetătorul care a condus expediția, s-a declarat „surprins” de descoperire.

„Nu doar că am cartografiat 3D în detaliu reciful, dar să și vedem vizual descoperirea cu SuBastian este incredibil”, a declarat acesta într-un comunicat.

„Această descoperire neașteptată arată că în continuare descoperim structuri necunoscute și noi specii în oceanele noastre”, a declarat Wendy Schmidt, co-fondatoare a Institutului Oceanic Schmidt.





„Nivelul cunoașterii noastre cu privire la ce se află în oceane a fost limitat pentru mult timp. Mulțumită noilor tehnologii care funcționează ca ochii, urechile și mâinile noastre în adâncimea oceanelor avem capacitatea de a le explora ca niciodată înainte”, a adăugat aceasta.

Marea Barieră de Corali, care se întinde pe aproape 215.000 de kilometri pătrați, este casa a peste 1.500 de specii de pești, 411 specii de corali duri și zeci de alte specii.

Însă reciful se confruntă cu o criză, studiile efectuate recent arătând că acesta și-a pierdut 50% din populația de corali în ultimele trei decenii, schimbările climatice fiind un factor cheie în acest proces.

sursa:https://science.hotnews.ro/stiri-terra-24382130-cercetatorii-descoperit-recif-corali-peste-500-metri-inaltime.htm

Fără acest ingredient alimentar murim

 


Cunoscutul medic nutriţionist Mihaela Bilic explică urmăritorilor săi de pe contul de Facebook de ce avem nevoie sare și care este echilibrul sare-zahăr. Mulți români se feresc să consume prea multă sare pentru că se știe că aceasta în exces poate face mai mult rău decât bine. Dar ce înseamnă totuși prea mult?

”Vi s-a întâmplat vreodată să simțiți nevoia să mâncați ceva sărat după ce ați consumat un produs dulce? Nu sunteți singurii. Această succesiune e nu doar firească, ci ea se poate repeta la nesfârșit, reciproca e la fel de valabilă: după ceva sărat, merge tare bine ceva dulce!

De unde vine această nevoie, ce mecanisme digestive sau metabolice o declanșează, de ce organismul nostru cere acest contrast, această succesiune? Răspunsul o să vă amuze și e mai puțin științific decât v-ați aștepta. Ei bine, fiecare din cele 2 gusturi sunt cerute de zone diferite din corpul nostru și satisfac nevoi diferite.

Nu mai trebuie demonstrat, dulcele place creierului, ne anesteziază, ne liniștește, ne dă o stare de bine. Corpul nu are nevoie de dulce, mai mult chiar, nu știe să ceară dulce. Zahărul este un moft, ceva adresat excusiv plăcerii și nu ne hrănește, are doar calorii goale.

Care este ingredientul fără de care n-am putea trăi, de care depinde viața și sănătatea noastră? Ei bine, sarea. Sau mai bine spus apa și sarea, obligatoriu împreună. Fără sare apa nu poate fi menținută în celule, ca urmare ne-am deshidrata și am muri, deci corpul are grijă să ceară sare, știe să facă asta. Nu degeaba sarea în bucate este binevenită, fară sare nimic nu are gust.

Concluzia: corpul cere sare iar capul cere zahăr, ca și cum am avea 2 ființe în interiorul nostru care cer să fie satisfăcute. Nu e nimic mai firesc decât un mic desert la finalul unei mese, o arată tradițiile culinare din lumea întreagă. E normal ca după ce ne hrănim corpul, să-i dăm și creierului un mic premiu de liniștire, ca să fie cuminte și ascultător.

Când apar problemele? Când capul nostru o ia razna și cere mereu recompense, iar și iar. Nu pentru că așa i s-a năzărit, ci pentru că zahărul (dar și pâinea și făinoasele) sunt cel mai eficient anestezic pentru tristețe, anxietate, nemulțumire, energie negativă, stres, oboseală. Creierul caută confortul și starea de bine, corpul caută supraviețuirea iar noi ne trezim captivi în cercul dulce-sărat și iar dulce care trebuie compensat cu sărat…

Când mâncăm cât pentru doi nu ar trebui să fie de mirare că ne îngrășăm, însă păcatul e în noi, e necesar. Și da, singurul care trebuie oprit e capul! Dacă nu găsim metode ne-alimentare prin care să-l liniștim, va fi vai de corpul nostru”, a scrie Mihaela Bilic, pe Facebook.

sursa:https://www.antena3.ro/life/mihaela-bilic-sare-ingredient-sanatate-585150.html

Astrologul care ar fi prezis pandemia de COVID spune acum și când se va termina totul

 


Un astrolog din Marea Britanie afirmă că ar fi prezis pandemia de coronavirus cu un an înainte ca aceasta să debuteze. Jessica Adams susține chiar că ar fi prezis-o ”de două ori la rând” în anul 2019.

Aceasta spune că poate citi viitorul într-un bol cu apă, interpretează poziția astrelor sau are diverse viziuni sau vise premonitorii.

„De fapt, am văzut virusul de două ori. Apoi am văzut un rând de cifre, care semănau foarte bine cu o dată anume, posibil data la care a debutat Covid, erau mai mulți de unu, zero și doi. Asta s-a întâmplat în 2019, așa că am publicat pe site-ul meu pentru că îmi place să-mi țin la curent cititorii cu ceea ce se întâmplă înainte de a se întâmpla.

Apoi, am avut a doua viziune a virusului, de data asta în martie 2020”, a dezvăluit Jessica, într-o emisiune de televiziune.

Astrologul spune că știe când se va termina pandemia de COVID-19

Întrebată când ne vom putea întoarce la viața normală de dinainte de pandemie, Jessica Adams a răspuns: ”Depinde mult de ceea ce se va întâmpla anul următor, dar s-ar putea să fim capabili să-l eliminăm, să avem zero cazuri pentru 28 de zile, așa cum s-a întâmplat în Australia”, a spus astrologul.

sursa:https://www.antena3.ro/coronavirus/astrolog-previziune-pandemie-covid19-585146.html

Carantină de noapte în București, luată în calcul pentru anumite zone

 


Este luată în calcul o carantină de noapte pentru București, cel puțin pentru anumite zone, a declarat, miercuri, prefectul Traian Berbeceanu. "Am luat-o în calcul cel puțin în anumite zone. Nu vrem să se creeze însă o emoție publică, nu vrem să fie interpretate măsurile noastre într-un fel sau altul", a spus Berbeceanu.

"După întrunirea Comitetului pentru situații de urgență vom decide care sunt măsurile care se păstrează, dacă vor fi luate și alte măsuri, în funcție de analizele pe care le vom face la nivelul tuturor instituțiilor care fac parte din acest comitet.

Nu am spus despre carantinare, așa cum s-a preluat în spațiul public, ci că este posibil ca la un moment dat să fie impuse anumite restricții pe timp de noapte. Repet, nu pot să mă antepronunț", a spus prefectul Traian Berbeceanu, la Antena 3.

Întrebat dacă se ia în calcul implementarea unor măsuri se carantină de noapte precum cele luate în Franța sau Belgia, unde cetățenii pot ieși după căderea întunericului la job sau la farmacie, Traian Berbeceanu a răspuns:

"Dacă situația o va impune, dacă specialiștii vor considera că o astfel de măsură se impune, da, o vom lua în calcul. În cea mai mare măsură, cetățenii municipiului București respectă măsurile, respectă normele de distanțare. Sunt și excepții și acolo unde vom constata excepții vom acționa cu intransigență", a adăugat Berbeceanu, în Ediția Specială moderată de Sabina Iosub.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/berbeceanu-carantina-noapte-bucuresti-zone-585155.html

„Cîțu și Violeta Alexandru le transmit românilor că nu dau nici măcar doi bani pe ei”.

 


Fostul ministru social democrat al Muncii, Marius Budăi, acuză Guvernul că vrea să majoreze valoarea tichetelor de masă cu un ban: „Cîțu și Violeta Alexandru le transmit românilor că nu dau nici măcar doi bani pe ei”.

„Ultima umilință a guvernului PNL la adresa românilor este incredibilă. Vorbim despre creșterea în bătaie de joc – cu un ban – a valorii tichetelor de masă! Fantasticul premier Cîțu și Violeta Alexandru sunt demnitarii care au semnat această nesimțire absurdă. Au crescut valoarea tichetului de la 20 de lei la 20 de lei și un ban”, spune fostul ministru social-democrat al Muncii, Marius Budăi.

El mai spune că românii au ajuns „de la guvernul zero al lui Cioloș la guvernul un ban al dreptei unite de Nicușor Dan”.

„Prețurile alimentelor au crescut între 5 și 15%, dar Cîțu și Violeta Alexandru le transmit românilor că nu dau nici măcar doi bani pe ei”, conchide Budăi.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ultima-umilinta-a-guvernului-pnl-la-adresa-romanilor/

De ce ține Tăriceanu cu HORECA

 


De ce ține Tăriceanu cu HORECA? Este întrebarea pe care și-o adresează românii care citesc sau ascultă intervențiile politicianului pe subiectul HORECA și Guvernul. Din dorința de a lămuri problema, Călin Popescu Tăriceanu, candidat PRO Romania la parlamentarele din decembrie, scrie:

„Am primit foarte multe comentarii sau chiar critici că de ce țin partea celor din HORECA în lupta lor cu Guvernul, cum pot să uit că patronii din HORECA au încurajat și ajutat pe cei care protestau împotriva Guvernului din care și noi făceam parte. Știți, povestea cu patronii care ofereau mâncare și cazare haștagiștilor, așa cum a rămas în memoria colectivă.

Am mai răspuns la câteva dintre comentarii, dar poate este bine să am o poziție mai clară.

Trăim vremuri grele. Dincolo de frica de infectare cu toții mai avem o frică cel puțin la fel de mare că ne pierdem locul de muncă.

Eu cred că lupta pentru păstrarea locurilor de muncă este o luptă la fel de importantă ca și cea cu COVID-ul. De aceea nu sunt de acord cu izolarea și carantinarea masivă și nici cu închiderea unor sectoare întregi. HORECA dă de mâncare la sute de mii de români. Nimeni nu a putut arăta că restaurantele, cafenelele și micile afaceri au reprezentat focare de infecție. Și chiar dacă ar fi fost câteva cazuri, nu omori o întreagă industrie pentru câteva cazuri.

Deci, cred că dacă putem salva aceste locuri de muncă, supărarea pe ce s-a întâmplat în 2017 nu își mai are locul în aceste vremuri dificile. Acum este mai importantă solidaritatea și decizia de a trece împreună prin această criză sanitară.

sursa:https://www.cotidianul.ro/de-ce-tine-tariceanu-cu-horeca/

Nu pot ei fura cât putem noi vota

 


Tudorache: Nu pot ei fura cât putem noi vota. Supărat și întristat de decizia de ieri a Tribunalului București care a validat rezultatul alegerilor din Sectorul 1, fostul primar al sectorului 1 nu renunță. Afirmând, în continuare, că are încredere în justiție, Dan Tudorache le cere susținătorilor săi dar și celorlalți români care iubesc democrația să meargă la vot.

„Mergem la vot! Și până acum, dar mai ales după decizia de ieri a Tribunalului București, care a validat rezultatul alegerilor din Sectorul 1, în condițiile în care toată lumea a văzut ce s-a întâmplat, primesc foarte multe întrebări de genul „mai are vreun rost să merg la vot?”. Răspunsul este clar: da!“, scrie Dan Tudorache. Într-o postare de pe pagina sa de socializare, social-democratul avertizează că, fără vot „riscăm perpetuarea debandadei care există azi la nivelul guvernului și îi vom avea în continuare la butoane pe artizanii dezastrului sanitar, economic și din educație. Îi vrem? Dacă da, stăm acasă pe 6 decembrie. Dacă nu, ieșim la vot. Și le demonstrăm că nu pot ei fura cât putem noi vota.

Au fost fraudate alegerile locale, cel puțin în București? Imaginile, pe care toată lumea le-a văzut, spun că da. Stahanovist, cu sacul și rucsacul. Tribunalul București și-a declinat competența în ceea ce privește un asemenea verdict, dar vom merge până la capăt, iar vinovații vor plăti.

Am declarat întotdeauna că am încredere în Justiție (și am și motive să o fac). Nu mă dezic nici acum.

Oricum, vom lua măsuri ca asemenea lucruri să nu se mai întâmple. Pentru că riscul cel mai mare este să ne pierdem încrederea în democrație. Pentru care, acum 30 de ani, unii dintre noi s-au jertfit.

Deci să mergem la vot, cu încredere!“

sursa:https://www.cotidianul.ro/tudorache-nu-pot-ei-fura-cat-putem-noi-vota/

Traficul aerian din Europa, în cădere liberă

 


Consiliul Internaţional al Aeroporturilor (ACI) avertizează că 193 de aeroporturi riscă să demareze procedurile de faliment dacă guvernele vor continua să lanseze restricţii pe fondul celui de-al doilea val de coronavirus, transmite The Local, citat de Ziarul Financiar.

În total, aeroporturile reprezintă 12 miliarde de euro din produsul intern brut al continentului şi susţin 250.000 de locuri de muncă.

Datele publicate de ACI arată că traficul aerian din Europa era la jumătatea lunii octombrie cu circa 75% sub nivelurile de dinainte de pandemie.

Zilele trecute, producătorul de aeronave Boeing a declarat forţa de muncă va ajunge până la sfârşitul lui 2021 la 130.000 de angajaţi, de la 160.000 la începutul lui 2020.

Pierderile nete ale companiei au depăşit 400 de milioane de dolari în ultimul trimestru, în timp ce profiturile din aceeaşi perioadă a anului trecut ajungeau la 1,3 miliarde. Veniturile din T3/2020 au scăzut cu 29% la 14 miliarde de dolari.

Lufthansa, cel mai mare operator aerian din Europa în funcţie de venituri, a anunţat marţi că aproximativ 30.000 de angajaţi se află în pericol de a fi concediaţi. Guvernul german a declarat spre sfârşitul primăverii că va lansa un plan de salvare de 9 miliarde de euro, anunţând ulterior că participaţia statului va ajunge la 25% în ideea de a susţine compania pe timpul pandemiei.

sursa:https://www.cotidianul.ro/traficul-aerian-din-europa-in-cadere-libera/

Ciolacu vrea confruntare cu liberalii pe Sănătate

 


Liderul PSD, Marcel Ciolacu, îi provoacă pe liberali la o dezbatere pe teme de Sănătate, precizând că Alexandru Rafila este pregătit: „Specialiștii PSD versus specialiștii PNL. Măsurile PSD pentru combaterea pandemiei versus măsurile PNL”.

„Sănătatea și siguranța românilor sunt cele mai importante! Nimic nu este mai important decât acestea! Toate măsurile din planul PSD pentru combaterea pandemiei sunt elaborate de experți, nu de impostori și habarniști ca la PNL. Sunt măsuri concrete, coerente, care vor ajuta România să treacă de această criză și să revenim mai puternici”, spune Marcel Ciolacu într-un mesaj video postat pe Facebook.

El îi provoacă pe actualii guvernanți să participe la o dezbatere.

„Specialiștii PSD versus specialiștii PNL. Măsurile PSD pentru combaterea pandemiei versus măsurile PNL. Am vorbit cu profesorul Rafila și domnia sa este pregătit. Invităm toate televiziunile la această dezbatere”, conchide liderul social-democrat.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ciolacu-vrea-confruntare-cu-liberalii-pe-sanatate/

De la 1 ianuarie 2021 intră la nivelul UE taxa pe plastic

 


Obiectivele UE de reciclare pentru 2025 sunt provocatoare pentru multe state UE, iar România reciclează în acest moment doar aproximativ 15% din deșeurile pe care le produce. Începând cu ianuarie 2021, România va fi nevoită să plătească o taxă către UE pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează. Din acest motiv, implementarea unui sistem de tip garanție - returnare (DRS) în România trebuie să se întâmple cât mai urgent.

În industria berii, etapa de producţie a ambalajelor presupune utilizarea de materiale precum aluminiul, sticla sau plasticul în fabricarea dozelor, a sticlelor și a PET-urilor. Pentru a limita impactul asupra mediului și a optimiza gestionarea deșeurilor în România este nevoie de un dialog constant între toți factorii implicați, industrie - autorități locale - societatea civilă, dar și de acțiuni concrete transpuse atât în legislație, cât și în realitatea de zi cu zi.

În acest sens, principalii vorbitori - Mircea Fechet, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Dan Robinson, Președinte Asociația Berarii României, Cristian Ghinea, Europarlamentar, Vicepreședinte USR au subliniat importanța eforturilor susținute la nivel de industrie și nevoia unui dialog constructiv cu autoritățile în cadrul conferinței "Berea face cinste României”, organizată de Asociația Berarii României.

S-a discutat despre importanța implementării cât mai rapide a unui sistem garanție-returnare în România ca o soluție prin care reciclarea deșeurilor de ambalaje se poate face eficient și la un nivel ridicat.


Industria berii este implicată activ în implementarea sistemului garanție - returnare pentru ambalajele primare de băuturi. Acesta este un instrument eficient care asigură colectarea, reciclarea și, implicit, refolosirea materialelor pentru ambalajul de bere, cu impact pozitiv asupra mediului.


Fragmente din declarații:

Dan Robinson, Președinte Asociația Berarii României:


Sectorul berii continuă să fie un angajator important și un contribuitor semnificativ la bugetul de stat. Sustenabilitatea este o temă importantă pe agenda producătorilor de bere. În primul rând, și cel mai important, de altfel, sistemul garanție - returnare în România înseamnă să facem ceea ce trebuie pentru mediul înconjurător. De asemenea, avem o oportunitate grozavă, nu doar de a atinge țintele de colectare și reciclare impuse de către UE, dar chiar de a le depăși, mai ales că țintele devin din ce în ce mai ridicate.

Am creat, împreună cu industria băuturilor răcoritoare, Alianța Producătorilor de Băuturi, o inițiativă a sectorului privat, pentru a ajuta la implementarea acestui sistem. Colaborarea strânsă între toate părțile implicate este vitală pentru a ne asigura că România va avea unul dintre cele mai bune sisteme de garanție - depozit. Trebuie să fie gândit ca un sistem unic, cu acoperire la nivel național, non-profit, complet transparent, proprietar al ambalajelor colectate, administrat de și pentru industria băuturilor.

Sistemul german de DRS este singurul descentralizat din Europa și are câteva dezavantaje. Printre dezavantaje, aș enumera costurile mari de exploatare, birocrație foarte multă și ineficiență. Pe de altă parte, își atinge țintele de colectare și reciclare, dar nu este metoda cea mai bună pe care am vedea-o implementată în România.


Modelul pe care vrem să îl propunem pentru România, este acela de a avea o singură companie care să țină costurile sub control. Pentru că acest sistem o să genereze costuri mari pentru toate părțile implicate, vor fi pierderi, pe care producătorii trebuie să le susțină.

Trebuie să ne asigurăm că taxa pe ambalaj va fi atrăgătoare pentru cetățeni, astfel încât, să merite efortul din partea lor de a returna ambalajele. Pe de altă parte, o taxă prea mare pe anumite tipuri de ambalaj, ar putea determina o schimbare a obiceiurilor de consum în rândul oamenilor și trebuie să evităm acest lucru. Trebuie să avem o taxă echilibrată, care să reflecte realitatea din România.

Mircea Fechet, Secretar de Stat, Ministerul Mediului:


Sistemul garanție - depozit (DRS) sau cum vrem să îl numim, este un sistem eficient și aduce rezultate foarte bune în alte țări. Referitor la modelul german, dincolo de părțile mai puțin bune, dacă vorbim de cifrele de colectare, acestea sunt extraordinare. Atinge rate de colectare de peste 90%, față de ce se întâmplă în România, unde suntem la ani lumină în cazul colectării selective.

De la 1 ianuarie intră în vigoare taxa pe plastic. Această nouă taxă va influența în mod cert modul în care statele membre vor gestiona modul de colectare selectivă.

Implementând abia acum un astfel de sistem, avem avantajul că putem să luăm elementele de bună practică din statele membre care au implementat deja sistemul și, mai ales, de a nu repeta greșelile pe care alții le-au făcut.

Principalul lucru de care trebuie să ținem cont, e acela că entitatea care se va ocupa de gestionarea întregului sistem trebuie să fie non-profit.


Scopul acestei entități va fi acela de a îndeplini sarcina de responsabilitate extinsă a producătorilor, de a opri resursele importante din a ajunge la groapa de gunoi, de a le reintroduce în economia circulară și de a le transforma în noi resurse. Bineînțeles că sistemul va fi unul național, centralizat, pentru că vom avea costuri diferite de la o regiune la alta și trebuie să echilibrăm întregul sistem.


Ministerul Mediului își dorește ca programul în anul 3 de funcționare să aibă o rată de colectare de cel puțin 90%. Hotărârea de Guvern, care va porni DRS-ul, este elaborată, fiind acum într-un proces de stabilire a detaliilor și foarte curând va fi publicată pentru a intra în consultare publică. Foarte curând însemnând zile sau săptămâni, în niciun caz luni. Există și o presiune publică pentru implementarea acestui sistem, pentru că românii au înțeles importanța acestui lucru.

Cristian Ghinea, Europarlamentar, Vicepreședinte USR:


România a tot ratat oportunități de finanțare europeană pentru a rezolva unele probleme de mediu. Acum suntem în contratimp pentru reglementarea acestor probleme. Avem un decalaj foarte mare între reglementările din România și cele de la nivel european. Noi ar fi trebuit să avem până în decembrie 2020 acest sistem funcțional. Iar până în 2025 ar trebui să reciclăm 50% în ambalajele de plastic și aluminiu și 70% din cele de sticlă. Noi astăzi suntem la 14%, la un calcul global. Urmează taxa pe plastic nereciclat. Ne vom afla în paradoxul de a plăti la UE pentru cantitatea de plastic pe care o introducem pe piață și nu o reciclăm.

Nu avem deja implementat un sistem de garanție depozit pentru că a lipsit voința politică și a fost o temere a politicienilor români de a își asuma aceste măsuri.

Și eu sunt de acord cu ideea să fie un sistem non-profit, național. Dar a fi de acord doar cu aceste principii mari, nu rezolvă alte dileme: cine pune banii, care să fie forma de proprietate. Și aici m-aș întoarce către industrie, iar preferința mea politică și a noastră e să fie o formulă în care o asociație a industriei să se ocupe de acest sistem. Pentru că ideea de a lăsa în seama statului managementul acestui sistem este o alternativă riscantă.

Julia Leferman, Director General Asociația Berarii României:


Există deja un angajament al industriei, care reunește producătorii de bere și o parte dintre cei de băuturi răcoritoare. Am construit împreună o soluție pentru implementarea acestui sistem. Prin acest plan, ne asumăm să susținem investiția inițială a proiectului - care estimăm că va fi amortizată ulterior în primii 3-4 ani de funcționare. Trebuie să menționăm că acest sistem de garanție - returnare nu va putea funcționa decât în baza unui regim de obligativitate - respectiv, ca toți producătorii sau importatorii care pun pe piață ambalaje, care sunt încadrate ca făcând parte din sistemul de garanție, să intre într-o relație contractuală cu DRS-ul, cu operatorul de sistem.

Valoarea garanției va fi reglementată în Hotărârea de Guvern și probabil va fi în cuantum de 50 de bani/ambalaj. Această valoare va fi stabilită însă de către Ministerul Mediului. Punctul de plecare este în acest moment de 50 de bani, putând fi ajustat în viitor în funcție de contextul economic și la recomandarea operatorului de sistem. În propunerea pe care am făcut-o, am stipulat că nu trebuie să excludem ideea de returnare a garanției în numerar pentru consumatori.

sursa:https://economie.hotnews.ro/stiri-consumator-24381326-1-ianuarie-2021-intra-nivelul-taxa-plastic-taxa-garantie-romania-putea-fie-stabilita-50-bani-ambalaj-cadrul-sistemului-tip-garantie-returnare-drs.htm

„Au știut să vorbească cu paltonul liderului”

 


Deputata PNL, Adriana Săftoiu, care nu mai este inclusă pe listele liberalilor la următoarele alegeri, atacă lista PNL pentru alegerile parlamentare, susținând că pe această listă se află parlamentari care au chiulit, oameni fără o cultură minimală, dar „au stiut să vorbească cu paltonul liderului”.

„Am făcut greșeala să mă uit la listele partidelor pentru parlamentare, cu ceva mai multă atenție la colegii mei de partid, cu foarte puțină atenție la traseiști. Aici păcatul e vizibil chiar dacă e justificat ridicol de marele lider, orice vot e bun dacă te ajută să rămâi pe scaun.
Nu e nicio problemă că nu sunt eu acolo sau alți colegi care, din punct de vedere parlamentar, meritau măcar și un loc neeligibil ☺. Si o spun cu toată împăcarea, chiar nimeni nu e atât de bun ca să fie regretat.
Dar să văd acolo parlamentari care ar putea fi premiați pentru chiul (sigur, aveau grijă să nu lipsească de la votul final că acolo e o monitorizare mai exactă), persoane care, în particular, ar putea fi drăguțe, dar la nivel de activitate parlamentară sunt nule, au practicat tăcerea ca mod de a se exprima, dar au stiut să vorbească cu paltonul liderului, doar că asta nu e activitate parlamentară, e energie infinit disponibilă pentru a atârna de clanța care poate să îți deschidă ușa, nu îi poți asocia cu nici un proiect parlamentar, unii, cărora dacă le scoți din discurs imprecația, nu au nimic de spus, duc lipsă de argumente, adeseori de cultură minimală, dar pot să înșire platitudini până la epuizarea timpului, persoane care au adus combativitatea de stadion in Parlament, cărora le e mai familiară onomatopeea, cuvintele fiindu-le oareșcum străine, să îi vezi deschizând listele la Senat, la Camera Deputaților, mă întreb: ori țara asta e pierdută, ori e un experiment ca să ne trezim.
Poate în următorii patru ani ne trezim. Acum, vă asigur, votul e atât de viciat încât nu mai există niciun instrument de a sancționa așa bătaie de joc. Si dacă aveți chef de analiză priviți cu atentie numele celor care rămân în dreptul localității voastre si intrebați-vă ce știți despre ei. Mulți se laudă că v-au reprezentat si, vai, vor continua să vă reprezinte, cel mai des prin activitate pe FB, de exemplu prin “share” la postările de partid. Cei mai mulți sunt puși în locuri sigure pe listă așa încât, si dacă votăm 10 la sută, ei tot vor fi acolo, mulțumiți că sunt miezul națiunii.
Cum să îi sancționăm? În primul rând, renunțați să ii iertați pe ai voștri. Fiți mult mai duri cu ai voștri decât cu adversarii. Altfel, nu mai avem nicio sansă”, a scris Sfătoiu pe pagina sa de Facebook.

sursa:https://www.cotidianul.ro/saftoiu-si-lista-liberalilor-au-stiut-sa-vorbeasca-cu-paltonul-liderului/

Unde a dispărut gripa ?

 


Potrivit datelor colectate de OMS, numărul cazurilor de gripă a scăzut. La nivel global, se estimează că rata infecţiilor gripale a scăzut cu 98% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

O explicaţie ar putea fi izolarea şi măsurile de protecţie, precum purtarea măştii şi distanţarea socială. Şi o altă explicaţie interesantă ar fi interferenţa virală.

Când o persoană este infectată cu un virus, este mai puţin probabil să fie infectată de altul în acel timp. Institutul de Sănătate publică din Anglia a studiat probe prelevate de la aproximativ 20.000 de persoane în primele patru luni ale anului. A descoperit că în cazul oamenilor care au avut gripă, şansele să aibă de asemenea coronavirus au fost cu 58% mai mici.

„Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus, apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri. De aici, poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen. Nu este cert că aşa va fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care intră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epitelul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale”, a declarat Ana-Maria Dobrotă, medic infecţionist.

În Australia au fost 14 cazuri de gripă în aprilie, comparativ cu 367 în 2019.

În Chile au fost 12 cazuri în perioada aprilie-octombrie, comparativ cu aproape 7.000 anul trecut.

În UK au fost raportate 767 de cazuri, raportat la 7000 anul trecut.

sursa:https://www.cotidianul.ro/unde-a-disparut-gripa-iata-o-explicatie/

Erdogan, pe prima pagină a Charlie Hebdo: „Fii de căţea”

 


Să te ții scandal! În plină criză a relațiilor Franța – Turcia, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va apărea pe coperta noului număr al revistei franceze „Charlie Hebdo”, decizie care tensionează și mai tare relațiile dintre cele două țări.

Publicația a postat marţi coperta pe Facebook.

Caricatura de pe prima pagină îl reprezintă pe Erdogan în lenjerie intimă, stând în fotoliu şi ridicând rochia  unei femei.

„Ouuuh! Profetul !”, spune Recep Erdogan, dezvăluind fesele goale ale femeii.

Fotografia e însoțită pe Facebook de comentariul „Erdogan: în privat, este foarte amuzant”.

Reacții din Turcia (Update)

„Condamnăm ferm cele publicate referitor la preşedintele nostru în revista franceză, care nu respectă nicio credinţă, sacralitate şi valori, ci arată doar vulgaritate şi imoralitate. Un atac împotriva drepturilor personale nu înseamnă nici umor şi nici libertate de exprimare”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt prezidenţial turc Ibrahim Kalin.

Ministrul adjunct al Culturii din Turcia a mers chiar mai departe şi i-a atacat dur pe cei de la Charlie Hebdo într-un mesaj postat pe Twitter: „Sunteţi ticăloşi … Sunteţi fii de căţea…”.

Directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, a spus că „agenda anti-musulmană a lui Macron dă roade”.

„Condamnăm acest efort dezgustător făcut de publicaţie pentru a răspândi rasismul cultural şi ura”, a scris Altun pe Twitter.

La sfârșitul săptămânii trecute, Erdogan a lansat un nou atac la adresa omologului său francez, Emmanuel Macron, despre care a spus că „are nevoie de un tratament psihiatric”, ţinând cont de atitudinea lui împotriva islamismului.

Tensiunile dintre Turcia şi Franţa  au luat amploare după ce un profesor care îi învăţa pe elevi despre libertatea de exprimare, şi le-a arătat desene cu profetul Mahomed, a fost decapitat luna aceasta în Franţa.

sursa:https://www.cotidianul.ro/foto-erdogan-pe-prima-pagina-a-charlie-hebdo-fii-de-catea/