8.21.2021

NATO, declarație NERUȘINATĂ și nerealistă - argument că trebuie să dispară !

 


Principală vinovată alături de SUA pentru criza internațională actuală, NATO a transmis un mesaj lipsit de realism, de asumare a răspunderii și de bun simț – o sfidare la adresa opiniei publice mondiale și a celor afectați

Prima întâlnire a miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO după preluarea puterii de către talibani și dezastrul creat de proasta gestionare a retragerii SUA (și a partenerilor din NATO) s-a încheiat aseară cu o declarație.

O declarație care denotă lipsa de realism, de asumare a raspunderii pentru noua criză și, implicit, lipsa de bun simț.

Iată cele 6 puncte ale declarației transmisă de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO:

1. ”Noi, miniștrii de externe ai NATO, ne-am întâlnit astăzi pentru a discuta situația dificilă din Afganistan”.

- Omite esențialul : că e o situație pe care nu au anticipat-o, chiar au ignorat semnale clare, și care se petrece din vina proastei gestionări a SUA și a NATO.

2. ”Suntem uniți în profunda noastră preocupare cu privire la evenimentele grave din Afganistan și solicităm încetarea imediată a violenței. De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea profundă cu privire la rapoartele privind încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri în Afganistan. Ne afirmăm angajamentul față de declarația Consiliului de Securitate al ONU din 16 august și solicităm respectarea normelor și standardelor internaționale privind drepturile omului și dreptul internațional umanitar în toate circumstanțele”.

- Pe talibani sau pe cei a căror viață este în pericol sigur NU îi interesează ”îngrijorarea” – exprimare care, ca și apelul la ”încetarea imediată a violenței” sau ”încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri”, denotă lipsa de realism față de situația de acolo! Este de mirare că NATO nu cere și respectarea organizării ”Kabul Pride”, așa cum deja circulă glume pe internet.

3. ”Sarcina noastră imediată este acum de a ne îndeplini angajamentele de a continua evacuarea în condiții de siguranță a cetățenilor noștri, a celor din țările partenere și a afganilor aflați în pericol, în special a celor care ne-au ajutat în eforturile noastre. Facem apel la cei aflați în poziții de autoritate în Afganistan să respecte și să faciliteze plecarea lor în siguranță, inclusiv prin Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul. Atâta timp cât operațiunile de evacuare continuă, ne vom menține o strânsă coordonare operațională prin mijloace militare aliate la Aeroportul Internațional Hamid Karzai”.

- O afirmație care denotă din nou lipsa de realism și responsabilitate față de acei oameni ! Așa cum sublinia președintele Trump, evacuarea civililor trebuia făcută înainte de evacuarea trupelor! După săptămâni de preluare a talibanilor, dacă aceștia sunt atât de „feroce” cum îi descriu mediile Occidentale, pe cine speră NATO să mai ”evacueze”?

4. ”Poporul afgan merită să trăiască în siguranță, securitate și demnitate și să se bazeze pe realizările politice, economice și sociale importante pe care le-au realizat în ultimii douăzeci de ani. Suntem alături de actorii societății civile care trebuie să poată continua să joace în siguranță rolul lor semnificativ în societatea afgană. Facem apel la toate părțile din Afganistan să lucreze cu bună-credință pentru a stabili un guvern incluziv și reprezentativ, inclusiv cu participarea semnificativă a femeilor și a grupurilor minoritare. În condițiile actuale, NATO a suspendat orice sprijin acordat autorităților afgane. Orice viitor guvern afgan trebuie să respecte obligațiile internaționale ale Afganistanului; să protejeze drepturile omului tuturor afganilor, în special femeilor, copiilor și minorităților; să respecte statul de drept; să permită accesul umanitar nestingherit; și să se asigure că Afganistanul nu mai servește niciodată ca un refugiu sigur pentru teroriști”.

- Asta e cea mai proastă glumă: ce realizări? Cele de care armata afgană și o majoritate a populației s-au dezis în nici o săptămână? ”Actorii societății civile să joace rolul lor semnificativ în societatea afgană” – asta e semn că NATO trăiește într-o lume paralelă, sau ce?!... ”Să protejeze drepturile omului (…) minorităților; să respecte statul de drept” – e clar că lipsa de realism este depășită doar de cea de bun simț față de oricine citește așa ceva!

5. ”În ultimii douăzeci de ani, am refuzat teroriștilor un refugiu sigur în Afganistan de unde să instige la atacuri. Nu vom permite niciunui terorist să ne amenințe. Rămânem dedicați luptei împotriva terorismului cu hotărâre, hotărâre și solidaritate”.

- În ultimii 20 de ani terorismul s-a răspândit în toată Europa, iar în Africa se petrec crime abominabile – astea sunt rezultatele ”luptei antiteoriste” a NATO. Și cine sunt „teroriștii” cărora le-ați ”refuzat un refugiu sigur în Afganistan”?! Nu cumva le spuneați așa celor care și-au reocupat țara în 7 zile?

6. ”Onorăm serviciul și sacrificiul tuturor celor care au lucrat neobosit în ultimii douăzeci de ani pentru a realiza un viitor mai bun pentru Afganistan. Împreună, vom reflecta pe deplin asupra angajamentului nostru în Afganistan și vom trage lecțiile necesare. Vom continua să promovăm Afganistanul stabil și prosper pe care îl merită poporul afgan și să abordăm întrebările critice cu care se confruntă Afganistanul și regiunea, în viitorul imediat și nu numai, inclusiv prin cooperarea noastră cu parteneri regionali și internaționali, precum Uniunea Europeană și Regatul Unit Națiunilor”.

- Ar trebui ca NATO să se simtă responsabilă pentru acei soldați și civili omorâți într-o acțiune militară și o ocupație complet nesăbuite, ilegitime ! Cea mai bună ”onorare” ar fi recunoașterea vinovăției și tragerea la răspundere, penală, a celor care au pus la cale dezastrul din Afganistan, milionul de victime, sumele colosale cheltuite etc.

În concluzie, o declarație complet lipsită de bun simț și realism, dar și de asumare a propriei majore vinovății – pe scurt, o SFIDARE a opiniei publice mondiale, asta este declarația NATO de aseară, pe tema noii crize pe care a provocat-o această organizație care trebuia de mult să dispară.

Rezoluții de punere sub ACUZARE împotriva lui Biden, depuse OFICIAL în Congres !

 

Trei rezoluții de punere sub acuzare împotriva președintelui SUA au fost depuse în Camera Reprezentanților – vizează catastrofala retragere din Afganistan și imigrația ilegală din Mexic. Biden e etichetat drept ”pseudo dictator”

Nu mai puțin de trei rezoluții de punere sub acuzare împotriva președintelui Joe Biden au fost depuse ieri în Camera Reprezentanților de republicana de Georgia,.

Rezoluțiile se concentrează pe criticile în domenii cheie de critici aduse lui Biden de către parlamentarii republicani: retragerea haotică a SUA din Afganistan, imigrația ilegală prin frontiera SUA-Mexic și constituționalitatea neclară a noului moratoriu de evacuare a lui Biden.

Într-o declarație prin care anunța rezoluțiile, Marjorie Taylor Greene l-a denunțat pe Biden în termeni extremi, etichetându-l drept „pseudo dictator”, acuzându-l de ”ciopârțire a Constituției”.

În plus, politiciana republicană a declarat guvernul SUA ”nelegitim”, deoarece ”nu-și mai servește cetățenii”.

De remarcat că și influentul senatorul republican din Carolina de Sud, Lindsey Graham, a declarat într-un interviu acordat de Fox News că, dacă un singur american sau aliat afgan rămâne în urma în evacuării armatei americane din Afganistan, ar fi o „infracțiune și o contravenție în temeiul Constituției” și ”ar trebui să ducă la destituirea lui Biden”.

Pe de altă parte, analiștii dau puține șanse de reușită inițiativei lui Marjorie Taylor Greene, considerând puțin probabil ca rezoluțiile să ajungă la vot - cu atât mai puțin să treacă în Camera controlată de democrați - întrucât Greene reprezintă o aripă dură și chiar și colegii ei republicani îi resping uneori strategiile.

De precizat că nu este prima dată când Marjorie Greene încearcă să-l acuze pe Biden. Astfel, la o zi după ce Biden a preluat funcția, republicana a depus rezoluții de punere sub acuzare care îl acuzau pe Biden de abuz de putere pentru că i-a permis fiului său Hunter să lucreze pentru o companie ucraineană de energie în timp ce acesta era vicepreședinte al SUA.

Curajul și consecvența reprezentantei Georgiei sunt însă remarcabile – iar acum, cu noua situație și nemulțumire față de ceea ce se petrece în Afganistan este posibil să asistăm la surprize.

De asemenea, Donald Trump este pe un curs puternic de revenire – iar congresmenii menționați – Green și Graham, sunt în echipa sa de susținători.

Proteste violente împotriva restricţiilor, în Australia

 


Demonstranţi anti-carantină s-au ciocnit violent, sâmbătă, cu poliţia, în timp ce mii de oameni, fără mască, au mărşăluit pe străzile din oraşul australian Melbourne, relatează The Guardian.

Poliţia statului Victoria a spus că a făcut 218 arestări şi că 6 ofiţeri au fost spitalizaţi în urma mai multor altercaţii.

Într-un comunicat, poliţia a spus că cei mai mulţi dintre cei 4.000 de demonstranţi „au venit hotărâţi să fie violenţi”.

„Comportamentul observat de poliţişti a fost atât de ostil şi agresiv încât nu au avut de ales decât să folosească toate tacticile disponibile”, se arată în comunicat legat de proteste.

Imaginile de la faţa locului arată cum protestatarii au scandat, aruncat cu diverse obiecte spre ofiţeri şi au lansat rachete semnalizatoare. De cealaltă parte, poliţiştii au folosit spray-uri paralizante.

Protestul din Melbourne a avut loc după ce prim-ministrul statului Victoria, Daniel Andrews, a anunţat că va fi extinsă în tot statul carantina deja în vigoare în oraş. Statul a înregistrat sâmbătă 77 de noi cazuri de Covid-19.

Mai mult de 700 de poliţişti din afara statului Victoria au fost trimişi pentru a interveni la proteste. Poliţia a transmis că, pentru prima dată în timpul unui protest faţă de carantină, a folosit tactici non-letale care includ proiectile cu spray paralizant.

Fiecare dintre cei 218 protestatari arestaţi va fi amendat cu 5.452 de dolari pentru încălcarea ordinelor privind sănătatea publică. Poliţia a dat alte 236 de amenzi şi a spus că trei oameni vor fi puşi sub acuzare pentru agresarea ofiţerilor. O anchetă va fi deschisă.

În statul Victoria nu sunt permise adunările, ca parte a măsurilor luate în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului.

Un protest a avut loc sâmbătă şi în Brisbane, cu aproximativ 1.000 de oameni împotriva măsurilor restrictive, iar poliţia statului Queensland a spus că nu a făcut arestări.

În Sydney, aflat în carantină, pentru a preveni un protest, poliţia a trimis un număr suplimentar de 1.500 de poliţişti şi a emis ordine care interzic taxiurilor şi firmelor de transport de persoane să ia pasageri până sâmbătă, la ora 15:00. Trenurile nu au avut permisiunea să oprească în nicio staţie din centrul oraşului. Poliţia a emis 137 de amenzi după ce a oprit aproximativ 38.000 de maşini care se îndreptau spre oraş.

Poliţia din statul New South Wales a anunţat că a făcut 47 de arestări şi a emis cel puţin 261 de avertismente în Sydney şi în NSW.

Boris Johnson : „Marea Britanie va colabora cu talibanii dacă va fi necesar”

 


Premierul britanic Boris Johnson a anunţat vineri că Marea Britanie va colabora cu talibanii în cazul în care va fi necesar, după ce militanţii au preluat puterea în Afganistan. Şeful Guvernului de la Londra l-a apărat pe ministrul de Externe, după ce a fost criticat pentru modul în care a gestionat evacuarea cetăţenilor britanici şi a afganilor care au colaborat cu autorităţile britanice.

Boris Johnson a făcut declaraţii despre modul în care se va poziţiona Marea Britanie, după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan.

”Ceea ce vreau să-i asigur pe oameni este că eforturile noastre politice şi diplomatice pentru a găsi o soluţie pentru Afganistan vor continua, desigur, în cooperare cu talibanii, dacă va fi necesar”, a declarat Boris Johnson, citat de Reuters.

Premierul britanic a catalogat situaţia de pe aeroportul din Kabul, unde mii de afgani disperaţi s-au înghesuit încercând să iasă din ţară, drept una care se îmbunătăţeşte ”uşor”.

Potrivit Agerpres, Guvernul de la Londra a anunţat că a asigurat evacuarea a 1.615 persoane începând de sâmbătă, inclusiv 399 de cetăţeni britanici şi persoanele aflate în întreţinerea lor, 320 de membri ai personalului ambasadei şi 402 afgani.

Întrebat dacă mai are încredere în ministrul de Externe, Dominic Raab, căruia i-a fost cerută demisia pentru modul în care a gestionat criza, Boris Johnson a răspuns: „Absolut”.

Guvernul său a fost aspru criticat pentru că nu a reuşit să anticipeze preluarea puterii de către talibani şi să evacueze mai mulţi britanici şi afgani din ţară încă de la început, temându-se pentru siguranţa lor.

Barajul Vidraru ar face prăpăd dacă s-ar rupe. Toţi românii care stau în aceste zone trebuie să ştie asta !

 


Un mare pericol îi paşte pe argeşeni din cauza barajului Vidraru. Dacă acesta ar ceda viitura ar atinge 12 metri înălţime în Piteşti, iar oraşul Curtea de Argeş ar fi acoperit de ape în 20 de minute.

Barajul Vidraru ar avea puterea unui cutremur dacă s-ar rupe. Aceste localităţi din Argeş ar fi acoperite de ape.  În acest judeţ se află cel mai înalt baraj din ţară, Vidraru, al doilea ca mărime din România şi al cincilea din Europa.

Construcţia a fost începută în 1961 de către Gheorghiu Dej şi finalizată în 1966 de Nicolae Ceauşescu. Investiţia s-a ridicat, la vremea respectivă, la 1,5 miliarde de lei, iar dacă astăzi am vrea să mai construim un baraj în genul celui de la Vidraru, preţurile s-ar ridica la o jumătate de miliard de euro. La momentul punerii în funcţiune, barajul de pe Argeş era al cincilea din Europa şi al nouălea din lume. Azi, a rămas tot pe locul cinci pe continent, dar a coborât pe poziţia 27 în lume. Legat de acest baraj au fost create, de-a lungul timpului, scenarii mai mult sau mai puţin apocaliptice. Ce s-ar întâmpla dacă barajul Vidraru s-ar sparge, fie din cauza supraîncărcării, în urma ploilor, fie din cauza unui cutremur?

Răspunsul oficial al autorităţilor la această întrebare este că barajul Vidraru a fost făcut să reziste la un cutremur de 9 grade Rihter şi mai are garanţie încă 60 de ani de acum încolo. Însă, conform „Planului de Apărare al Argeşului”, împotriva dezastrelor, dacă s-ar întâmpla ca barajul Vidraru să se rupă, peste Argeş ar veni Apocalipsa. Datele oficiale susţin că, în situaţia în care barajul Vidraru ar ceda, viitura ar atinge 12 metri înălţime în Piteşti! În Piteşti, viitura ar atinge 12 metri în 72 de minute de la ruperea barajului.

O fisură la barajul Râuşor, al treilea ca mărime din Argeş, ar inunda comuna Lereşti în doar 2 minute. Apa din Râuşor ar ajunge în Câmpulung în 22 de minute. Valul ar lovi apoi comunele Schitu Goleşti, Mihăieşti, Stâlpeni şi Ţiţeşti. În oraşul Mioveni puhoiul de ape ar ajunge în patru ore de la spargerea barajului Râuşor. Ultima localitate lovită ar fi Mărăcineniul. În schimb, dacă barajul Pecineagu ar ceda, ar fi afectate comunele Rucăr, Dâmbovicioara, Dragoslavele, Stoeneşti şi Cetăţeni.

Putin cere evitarea „prăbuşirii” Afganistanului

 


Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunţat vineri, în cursul unei conferinţe de presă organizată alături de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, politicile „iresponsabile” aplicate în Afganistan, cerând evitarea „prăbuşirii statului afgan” şi blocarea teroriştilor care vor să fugă.

„Au fost politici iresponsabile. Trebuie să renunţăm la voinţa de a construi în alte ţări democraţie după modele externe fără a ţine cont de particularităţile istorice, naţionale şi religioase, prin ignorarea totală a tradiţiilor altor popoare. Cred că aceasta este lecţia din Afganistan”, a afirmat Vladimir Putin, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului La Libre.

„Talibanii deţin acum controlul aproape asupra întregului teritoriu afgan; este o realitate de care trebuie să ţinem cont, pentru a nu permite prăbuşirea statului afgan”, a adăugat Vladimir Putin.

„Este important să împiedicăm infiltrarea teroriştilor în statele vecine, inclusiv a celor care se pretind a fi refugiaţi”, a subliniat Vladimir Putin.

Administraţia de la Moscova nu şi-a evacuat personalul diplomatic din Kabul şi a notat că a primit „semnale pozitive” din partea liderilor talibani. Rusia consideră că actuala criză din Afganistan este rezultatul „retragerii în mod brusc” a trupelor americane. Moscova pledează pentru „dialog naţional” în Afganistan, „prin participarea tuturor forţelor politice, etnice şi confesionale”.

„Trebuie să ne unim eforturile pentru a susţine poporul afgan, pentru normalizarea situaţiei din această ţară şi pentru stabilirea unor relaţii de bună vecinătate”, a insistat preşedintele Rusiei.

Prim-vicepreşedintele Afganistanului Amrullah Saleh, care s-a declarat preşedinte legitim, pregăteşte o ofensivă militară împotriva combatanţilor talibani, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pledând pentru negocieri în scopul creării unui „guvern reprezentativ” şi evitării unui război. „Talibanii nu deţin controlul asupra întregului teritoriu al Afganistanului. Vin informaţii din Valea Panjshir, unde se concentrează forţele de rezistenţă organizate de vicepreşedintele Saleh şi de comandantul militar Ahmad Massoud”, a declarat Serghei Lavrov.

Ahmad Massoud, fiul fostului comandant militar Ahmed Shah Massoud, asasinat în 2001 de reţeaua teroristă Al-Qaida, a cerut susţinere militară din partea Statelor Unite pentru o ofensivă împotriva insurgenţilor talibani. „America poate fi în continuare un sprijin puternic pentru democraţie prin ajutarea combatanţilor mujahedini, care sunt pregătiţi să îi înfrunte din nou pe talibani”, a afirmat Ahmad Massoud.

Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase provincii din Afganistan şi zone din capitala ţării, Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Mişcarea talibanilor afgani a anunţat o amnistie pentru toţi funcţionarii din cadrul fostei Administraţii de la Kabul şi a cerut reluarea activităţilor instituţiilor.

Mii de persoane au protestat în mai multe zone din Afganistan faţă de regimul taliban, iar în unele oraşe au fost semnalate victime, în contextul amplificării rezistenţei.

Va demisiona Biden sau va fi demis ? Corespondență de la New York

 


Modul dezastruos în care președintele Joe Biden gestionează criza retragerii trupelor americane din Afganistan și haosul creat de lipsa unui plan bine pus la punct determină tot mai mulți analiști politici și politicieni (în general, republicani, dar și câțiva democrați) să se întrebe dacă nu e cazul activării Amendamentului 25 din Constituția SUA.

Acesta specifică procedurile de urmat în cazul decesului, demisiei sau demiterii președintelui, în situația în care acesta este incapabil să-și exercite atribuțiile !

Cum incompetența șefului de la Casa Albă în luarea unor decizii importante (criza umanitară a migranților ilegali de la granița cu Mexicul, creșterea inflației sau gestionarea defectuoasă a pandemiei, comportamentul ezitant în marile probleme cu care se confruntă America) ies la iveală pe zi ce trece, întrebarea logică ar fi: cine îi va lua locul lui Biden, dacă acesta va demisiona sau va fi demis?

Conform legii supreme a țării, înlocuitorul lui Joe Biden ar fi o femeie, vicepreședintele Kamala Harris, care, în plină criză afgană, va pleca în turneu în…Vietnam, nu înainte de a declara că este „total de acord” cu deciziile aberante ale șefului ei ! Din lac în puț !

Între timp, la Kabul, talibanii au preluat puterea, intră din casă în casă pentru a-i identifica pe localnicii „trădători” (cărora americanii le promiseseră protecție !) și s-au înregistrat primele execuții ! Mii de americani care au lucrat în Afganistan așteaptă să se reîntoarcă în țară, dar nu pot ajunge la aeroport din cauza blocajelor noii puteri.

Pentagonul și Departamentul de Stat al SUA nu cunosc numărul exact al acestora și întârzie eliberarea vizelor pentru afganii care urmează să primească statut de refugiat în SUA sau în țările aliate NATO ! Toate acestea se întâmplă sub ochii celor 6.000 de militari americani trimiși de (încă) președintele SUA să rezolve situația, după ce, cu o săptămână în urmă, același „Sleepy Joe” ordonase retragerea a 2.500 de militari din Afganistan !

Va demisiona Joe Biden, va fi demis sau va supraviețui ?!

Corespondență din New York de la Grigore L. Culian


https://www.cotidianul.ro/va-demisiona-biden-sau-va-fi-demis-corespondenta-de-la-new-york/