6.24.2021

Incidentul cu distrugătorul britanic - o provocare intenționată și bine pregătită

 


Kremlinul cataloghează incidentul cu distrugătorul britanic Defender în Marea Neagră ca fiind o provocare intenționată, a declarat Dmitri Peskov.

"Regretăm că aceasta a fost o provocare intenționată, intenionată și bine pregătită. Suntem cu siguranță îngrijorați de astfel de acțiuni ale navei britanice. Considerăm astfel de acțiuni inadmisibile și inadecvate dreptului internațional", a declarat Peskov reporterilor.

În același timp, el a subliniat că polițiștii de frontieră și Forțele Armate ale Rusiei vor continua să acționeze strict în conformitate cu legea și să adopte o poziție dură.

Miercuri, Ministerul Apărării a anunțat că forțele Flotei de la Marea Neagră au stopat violarea de către nava britanică a frontierei rusești. Distrugătorul nu a reacționat la avertizarea de utilizare a armelor, după care o navă rusească de pază a deschis un foc de avertizare, iar peste nouă minute, avionul Su-24m a lansat patru bombe pe ruta urmată de nava britanică. După aceea, Defender a părăsit apele teritoriale rusești. În Marea Britanie, incidentul a fost catalogat ca fiind pasaj inofensiv în „apele teritoriale ucrainene”.

După incident, Ministerul Apărării l-a convocat pe atașatul militar de pe lângă ambasada Marii Britanii.

O nouă lovitură dată Guvernului Florin Cîțu

 


Curtea Constituţională a României a constatat, joi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile din Legea bugetului de stat pe anul 2021 prin care Academia Oamenilor de Ştiinţă din România urma ca în acest an să îşi asigure finanţarea din venituri proprii.

Potrivit unui comunicat al CCR, în şedinţa de joi, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 38 din Legea bugetului de stat pe anul 2021 numărul 15/2021.

"Curtea a constatat că art. 38 din Legea nr.15/2021 încalcă prevederile constituţionale ale art.1 alin. (5) privind principiul legalităţii, prin raportare la art. 65 alin. (1) şi (2) lit. b), art.76 alin. (2) şi art.138 alin. (2) din Constituţie. Totodată, Curtea a reţinut şi încălcarea art.1 alin. (3) din Constituţie privind statul de drept", se precizează în comunicat.

Dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale au următoarea redactare: "Până la data de 31 decembrie 2021, prin derogare de la prevederile art. 20 din Legea nr. 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, cu modificările şi completările ulterioare, finanţarea cheltuielilor instituţiei se asigură din veniturile proprii".

Avocatul Poporului a formulat excepţie de neconstituţionalitate privind prevederi din Legea bugetului de stat pe 2021 referitoare la Academia Oamenilor de Ştiinţă din România.

"Prevederile art. 38 din Legea nr. 15/2021 a bugetului de stat pe 2021 (...) aduc atingere dispoziţiilor art. 1 alin (3) şi (5) şi art. 135 alin (2) lit c) din Constituţie", prevede excepţia de neconstituţionalitate.

Avocatul Poporului menţionează că art. 38 din Legea bugetului de stat a modificat cu titlu derogatoriu, până pe 31 decembrie 2021, sursa de finanţare a cheltuielilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Până la sfârşitul acestui an, prin derogare de la prevederile art. 20 din Legea nr. 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, cu modificările şi completările ulterioare, finanţarea cheltuielilor instituţiei se asigură din veniturile proprii, prevede Legea bugetului de stat.

"Deşi derogarea este o problemă de opţiune legislativă a Parlamentului, normele derogatorii aplicate în mod repetat unor reglementări legale în vigoare creează un grad sporit de instabilitate, fragilizând însăşi existenţa instituţională, în cazul de faţă desfăşurarea activităţii Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, instituţie de largă cunoaştere internaţională. Sub acest aspect, considerăm că limitarea derogărilor are tocmai scopul respectării cadrului general şi procedurilor privind administrarea şi utilizarea fondurilor publice", stipulează excepţia de neconstituţionalitate.

Conform acesteia, deşi modificarea adusă pe calea derogării este temporară, aceasta lipseşte de fonduri suficiente buna funcţionare a instituţiei, obligată să-şi asigure finanţarea cheltuielilor numai din veniturile proprii.

"Lipsa unor fonduri suficiente ca urmare a finanţării numai din venituri proprii, fără susţinere bugetară, afectează atât statutul academiei, buna funcţionare şi eficacitatea activităţii desfăşurate, cât şi statutul membrilor săi", a adăugat sursa citată, potrivit Agerpres.

Vine canicula. La ce trebuie să fie atenți pacienții cardiaci

 


Dr. Iulian Călin, cardiolog: ”Cuvântul de ordine este moderația”
“În perioada verii și nu numai, cuvântul care ar trebui să caracterizeze dieta pacientului cardiac ar trebui să fie moderația. Pacientul cardiac are voie să mănânce câte puțin din toate. Astfel, fără restricții, însă cu o atenție sporită asupra cantității și calității anumitor alimente, își poate îmbunătăți considerabil starea de sănătate.”, explică dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog la ARES.
Dieta mediteraneană
Medicul cardiolog recomandă pacienților cardiaci, și nu numai, o dietă inspirată din rețetele mediteraneene. Acest lucru înseamnă un aport crescut de salate, fructe, legume, carne slabă, pește, nuci și semințe, avocado și ulei de măsline extra virgin. Acestea ajută la scăderea nivelului colesterolului LDL din sânge, așa numitul colesterol “rău”. În plus, aceste alimente susțin pierderea în greutate și ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.
Vinul roșu cu moderație
Sfatul cardiologului este ca pacienții cardiaci să nu consume mai mult de un pahar de vin roșu pe zi. Alcoolul de orice fel nu este indicat, mai ales în perioada verii.
Consum de sare mic sau deloc
Pentru că un consum ridicat de sare crește tensiunea arterială, pentru pacienții cu hipertensiune arterială, un regim alimentar hiposodat (< 5 g/zi sare) devine obligatoriu. În urma adoptării regimului hiposodat, se obține un control mai bun al valorilor tensiunii arteriale, fără a fi nevoie de prescrierea suplimentară a medicamentelor. De asemenea, la pacienții diagnosticați cu insuficiență cardiacă (fie că au sau nu tensiune arterială), consumul de sare trebuie redus complet.
Hidratarea
În perioada verii este recomandat consumul a cel puțin 2 litri de lichide/zi, indiferent dacă suferiți de afecțiuni cardiovasculare sau nu. Pentru pacienții cardiaci, hidratarea este obligatorie. Căldura excesivă deshidratează organismul și provoacă vasodilatație, efecte ce se suprapun în mod negativ cu administrarea anumitor medicamente folosite în tratarea bolilor cardiovasculare.
Sportul și pacienții cu afectare ischemică
Pacienții care suferă de angină pectorală (dureri în piept), cauzate de înfundarea sau îngustarea arterelor coronare, sau de dureri la membrele inferioare, de tipul arteriopatie (durerile musculare resimțite la o anumită distanță de mers, provocate de ateroscleroza de la nivelul membrelor inferioare), trebuie să facă minimum 30-45 minute de sport/ zi. O plimbare în ritm alert poate reprezenta o variantă potrivită de mișcare. Faceți aceste plimbări dimineața sau seara, când temperaturile de afară nu sunt foarte crescute.
Mersul pe jos, în ritm alert, ajută la scăderea în greutate, prin arderea caloriilor, la scăderea nivelului colesterolului, la o mai bună metabolizare a grăsimilor și la stimularea unor factori biochimici cu rol de protecție pentru acest tip de boală. În urma studiilor realizate, s-a demonstrat că scade recurența infarctului și a reapariției bolilor cardiace ischemice.
“Este de preferat ca pacienții cardiaci să facă un efort moderat, însă de durată mai lungă și zilnic, în comparație cu un efort intens, dar de durată mai scurtă. De asemenea, se preferă sporturile în care sunt antrenați mușchii întregului organism, precum: înotul, alergarea ușoară, mersul rapid, între 40-60 de minute zilnic, cel puțin cinci zile din șapte. Sportul intens sau anumite tipuri de sport bazate pe forță se recomandă a fi evitate, deoarece acestea conduc la creșterea tensiunii arteriale.”, explică dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog la ARES.
Controale regulate
Controlul cardiologic este important mai ales pe perioada verii, când pot apărea dezechilibre metabolice. Pacienții cardiaci trebuie investigați periodic, prin evaluare completă cu EKG, ecografie cardiacă și analize de laborator, cu scopul de a li se urmări, în special, nivelul colesterolului și al glicemiei.
La ARES, în București și Cluj-Napoca, este disponibilă toată gama de investigații cardiologice pentru diagnosticul și monitorizarea pacienților cu afecțiuni cardiovasculare.

”Frica, mai periculoasă decât pandemia” - Mihăilă, acuzată de dezinformare

 


Jurnalistul Răzvan Dumitrescu o contrazice pe Ioana Mihăilă, care ar induce panică privind un nou val de coronavirus. 

”Frica, mai periculoasă decât pandemia”, a fost subiectul zilei în cadrul emisiunii moderate de jurnalistul Răzvan Dumitrescu, în direct la DC News și DC News TV. 

Jurnalistul a contrazis-o pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, cu privire la rata de creștere a infectărilor cu coronavirus în Germania și Marea Britanie. 

”Nouă ni se dau de către doamna ministru două exemple de îngrijorare cu privire la valul patru de pandemie care o să vină. Ni se spune că au crescut infectările în Germania și că situația din Anglia e gravă. Situația infectărilor din Germania, situația cu data de ieri, arată că scad zdrobitor cazurile. Deci doamna ministru ne spune că în Germania cresc infectările, dar în Germania scad zdrobitor infectările. Iată o primă dezinformare. Deci aș putea să spun fără să am frica de a greși... minciună. În Anglia: Daily Telegraph atrăgea atenția că în Anglia au cea mai scăzută mortalitate de la începutul pandemiei și până acum, de când se măsoară mortalitatea pe Covid-19. Practic, Daily Telegraph spune că proporția persoanelor care au murit în Anglia a scăzut la un nivel record în luna mai deoarece Covid a devenit doar cea de-a 24 cauză de deces. Se mai spune că al treilea val este în scădere la ei. În acest context, eu întreb: Frica e mai periculoasă decât pandemia pentru că sunt oficiali care induc pandemia pe bază de neant și nu pe bază de date reale?”, a fost subiectul lansat de jurnalistul Răzvan Dumitrescu. 

Întrebarea i-a fost adresată senatorului László Attila, care a declarat în cadrul emisiunii: 

”Eu nu cred. În cazul nostru noi avem câteva deficiențe de raportare. În primul și în primul rând. Dacă ne uităm la statistici, ca și cauze de deces, săptămâna trecută coronavirusul este în continuare pe locul trei. În cazul țării noastre, cel puțin în ultimul an de zile, noi nu cunoșteam datele reale, dar alții, care ne monitorizează, au apreciat că noi am detectat doar 9% din cazurile cu care ne-am confruntat în mod real”, a declarat senatorul László Attila.

Anunțul de ”îngrijorare”, lansat de Ioana Mihăilă

„Ne dorim, evident, să creştem rata de imunizare şi procesul celor vaccinaţi, mai ales în contextul actual în care vedem că în anumite ţări tulpina Delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de mare îngrijorare la ce se întâmplă şi la cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania, incidenţe care cresc pe baza infectărilor cu tulpină Delta”, a declarat sâmbătă, la Sibiu, Ioana Mihăilă.

Viitură pe râul Geoagiu în Alba. Inundații în toată țara. Guvernul oferă ajutoare

 


O viitură ce a durat doar câteva minute a umplut albia râului Geoagiu de gunoaiele pe care le-a adunat în calea sa. Un localnic a surprins viitura și a postat imaginile pe pagina sa de socializare. Se pot vedea pe lângă crengi și bucăți de lemn, peturi și alte gunoaie plastice.

În doar câteva secunde, volumul râului a crescut, aducând cu el gunoaiele ce au umplut râul. 

Inundații în toată țara. Guvernul oferă ajutoare

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, cadrul normativ pentru acordarea unor ajutoare de urgenţă, în limita sumei de 5.000.000 de lei, pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţii în cursul anului 2021.  

'Prin proiectul de hotărâre a Guvernului se propune instituirea acordării de ajutoare de urgenţă pe parcursul anului 2021, pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase, produse în anul 2021. Ajutoarele de urgenţă se vor acorda în limita sumei de 5.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale astfel:

* câte 6.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75%, inclusiv;

* câte 4.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50%, inclusiv şi 75%;

* câte 2.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25%, inclusiv şi 50%

* câte 1.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%;

* câte 1.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor', se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Tot în document se arată că în cazul în care, urmare inundaţiilor, a alunecărilor de teren şi a fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, familia persoanei decedate 'beneficiază suplimentar de suma de 7.500 lei, indiferent de numărul victimelor'.

În şedinţa de Guvern urmează să fie adoptat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea articolelor 230 şi 349 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.

George Simion : „Un alt ministru, evită să spună că 8.000 de locuri de muncă se vor pierde inutil”

 


George Simion a declarat în exclusivitate la România TV că Ministrul Energiei, Virgil Popescu, ignoră faptul că mulți români, care lucrează în domeniul minier, își vor pierde locul de muncă până în 2030.

George Simion, președintele AUR, a declarat în exclusivitate la România TV că România deține multe resurse miniere care ar trebui exploatate. Liderul AUR l-a criticat pe Ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru că refuză să spună românilor că 8.000 de români, care lucrează în domeniul minier, își vor pierde locurile de muncă, până în 2030.

„În momentul ăsta prețul cuprului a ajuns de la 4.000 de euro pe tonă la 10.000 de euro pe tonă în 2025 va ajunge la 25.000 de euro pe tonă. Ministrul USR este mai preocupat de vizitele românilor în Grecia. Un alt ministru la fel de vinovat Virgil Popescu evită să spună că 8.000 de locuri de muncă se vor pierde inutil.

Virgil Popescu spune că trebuie să închidem exploatarea minieră pana la 2030. Această lege nu a ajuns în Parlament. Parlamentul este o instituție strict decorativă. Virgil Popescu nu a făcut niciun demers pentru a prelungi termenul în care putem exploata lignitul. Virgil Popescu spune că vom lua energia din eoliene și energie solară.

AUR va vota integral Moțiunea de Cenzura prin toți parlamentarii noștri. Nu ne dorim în acest moment să intrăm la guvernare cu stânga sau cu dreapta, însă vom susține nume de oameni competenți în funcția de prim-ministru și la nivel de miniștri de resort. Vom susține Călin Georgescu proiectul „Hrană, Apă, Energie”, dacă vorbim de micul producător, ar trebui să fie vârful de lance în România”, a declarat George Simion.

George Simion a declarat în exclusivitate la România TV că majoritatea exploatărilor miniere din România vor fi, în cel mai scurt timp, ori închise, ori înstrăinate, astfel că ţara noastră va ajunge să depindă de importuri din ce în ce mai mult, chiar şi în domeniul energetic.

„Angajati in tara doar la companii din strainatate. Pentru ca asa vor lucra multi dintre transportatori. Voi fi vineri la Suceava, unde transportatorii acuza ca se va mari pretul pe km de 10 ori in urma PNRR-ului. Pana acum ei munceau la firme romanesti in toata Europa. Acum se vor angaja la firme detinute de patroni romani, dar cu sediul in Franta, Germania. Astazi, la mina Baita din Bihor, s-au blocat in subteran 10 angajati si directoarea. Avem acolo o companie care exploateaza calcar. Pierdem si cupru, care este o resursa foarte importanta, pentru ca deja pretul a crescut de la 3-4.000 de euro pe tona, la 10.000 de euro si se preconizeaza ca pana in 2025 va ajunge la 20.000 de euro pe tona. Avem o mina, mina Crucea, de la Suceava, mina de uraniu, care ajunge la Cernavoda, la centrala. In momentul asta, romanii sunt in imposibilitatea de a exploata bogatiile solului si subsolului. Cate gatere mai avem noi acum? Dintr-un gater traia si familia care il avea, mai avea si angajati, mai traiau cateva persoane pe langa. Acum au venit fabricile austriece, care au monopol. Tot romanul da lemnul la fabricile austriece. In 2021, guvernul Citu distruge locurile de munca, se imprumuta si foloseste banii la ce? La consultanta. Pentru pregatirea unui om, platim 133.000 de euro. Probabil il invata fizica cuantica, altfel nu pot sa-mi explic”, a spus George Simion.

Comisia de la Veneția cere „bazele și elementele juridice” care au dus la demiterea Avocatului Poporului Renate Weber

 


Renate Weber, prima reacție după ce Comisia de la Veneția a cerut explicații după demiterea sa: Este un atac fără precedent la adresa mea.

„Ombudsmanul poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o listă exhaustivă de condiții clare și rezonabile definite de lege”, se arată în scrisoarea emisă de Comisia de la Veneția.

Întrebată de ce nu se așteaptă verdictul de la Curtea Constituțională, Renate Weber a spus că este clar o grabă si demersurile făcute de Parlament în cazul instituției Avocatului Poporului sunt fără precedent.

„Este clar că este o grabă. Haideți să ne uităm un pic așa la felul în care s-au desfășurat toate procedurile care au vizat inclusiv Avocatul Poporului și o mă refer la instituție și nu la mine personal.

Pe 15 iunie au fost respinse prin vot trei rapoarte anuale ale Avocatului Poporului lucru care nu s-a petrecut niciodată în istoria acestei instituții pentru că niciodată rapoartele nu se supun la vot.

Parlamentul poate avea act de activitatea aceasta pentru că rapoartele oglindesc, de fapt, starea administrației publice în raport cu respectarea drepturilor și libertăților. În mai puțin de 24 de ore, 23 chiar că le-am numărat de la respingerea rapoartelor a fost și revocarea mea.

Și cei de la Comisia de la Veneția s-au speriat pentru că în momentul în care au văzut trei rapoarte respinse și ei știu că nu aceasta este regula. Parlamentul a încălcat în mod categoric articolul 160 din Constituție pentru că pe mine nu m-a sunat, nu mai invitat niciodată să prezint rapoartele în Parlament.

Ori, în discuțiile pe care le-am avut la comisiile juridice nu suplinesc prezentarea în fața Parlamentului. Sincer chiar cred că cineva vrea sub orice formă ca vocea mea să nu fie auzită în Parlament”, a spus Renate Weber la Antena 3.

Aceasta a precizat că a trimis către Curtea Constituțională o prezentare a poziției sale în raport cu cele petrecute, cu accent pe atacurile fără precedent la adresa instituției menite, spune ea să discrediteze şi să vulnerabilizeze nu doar funcția de Avocat al Poporului, respectiv de a limita formarea de inițiative şi opinii ale angajaților.”, a spus aceasta, la Antena 3.

ALO, GUWERNELUL ! - Oraşul Galaţi, paralizat. Apa a ajuns la o jumătate de metru, oamenii acuză că mesajul Ro-Alert a fost trimis după vijelie

 


Oamenii acuză că mesajul Ro-Alert a fost trimis după vijelie.

Tot oraşul Galaţi a fost inundat, miercuri seară, în urma unei ruperi de nori. În timpul furtunii, a căzut o cantitate imensă de precipitaţii, inclusiv cu grindină de dimensiunea oului de porumbel, şi au fost smulşi din pământ mai mulţi copaci. Oamenii reclama că mesajul RO-Alert a intrat după ce a trecut pericolul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, colonel Eugen Chiriţă, toate străzile municipiului au fost inundate, oraşul fiind practic paralizat. Apa pe străzi a ajuns până la jumătate de metru, după ploaia care a durat câteva zeci de minute, timp în care a fost în vigoare un cod roşu.

„Urmare a fenomenelor meteo extreme care s-au abătut asupra oraşului, autobuzele si troleibuzele nu circulă. Datorita fenomenelor meteo extreme care s-au abătut asupra oraşului sunt blocaje în circulaţie„, au anunţat reprezentanţii societăţii de transport în comun din Galaţi.

Pe adresa România TV au fost trimise mesaje şi fotografii de la telesoectaori, care reclamă situaţia din municipiul de la Dunăre. „Poza zile. Galațiul este sub apă. Potop la Galați”, ne-a scris Şerban Negulescu, mesajul său fiind însoţit de o poză.

Mai mulţi copaci au căzut atât în centrul oraşului cât şi pe şoseaua de centură. Până acum, din primele centralizări, apa a intrat în câteva case, dar a inundat şi 120 de curţi şi gospodaŕii fără a intra şi în aceste locuinţe. Autorităţile se aşteptau, dat fiind cantitatea imensă de precipitatii înregistrată într-un timp foarte scurt, să fie nevoie de evacuarea populaţiei din zonele joase ale oraşului, care sunt cele mai inundate, însă până acum nu a fost dispusă o asemenea măsură.

Pe de altă parte, mai mulţi gălăţeni reclamă pe reţelele de socializare că avertizarea RO-Alert de ploaie torenţială a venit după ce vijelia s-a terminat.

Oamenii cer autorităţilor să transmită aceste mesaje în timp util, pentru ca populaţia să se poată pune la adăpost şi să-si ia toate măsurile de precauţie, nu în timpul furtunii sau la finalul ei, atunci când nu mai pot face nimic.