7.02.2021

”Fii Drulău”, noul ordin în USR

 


Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre stenogramele în care apar doi lideri PNL și ministrul Drulă, dar și despre noul ordin din USR, „Fii drulău“.
Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena 3 și a vorbit despre stenogramele în care doi lideri PNL fac presiuni asupra lui Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor și despre noua lozincă din USR:
„Acum, ce să spunem, noua guvernare este cea a dreptății, luminii și adevărului. Dacă mai sunt deviații, ele sunt aspru și sever sancționate. Deci, ce putem să spunem, față de dezastrul economic în care se află România, furăciunile acestea sunt apă de ploaie, să știți.
E perfect, în felul ăsta se rupe lanțul de iubire dintre USR și PNL. În treacăt fie spus, nu am văzut performanțe pe nicăieri, exceptând pe Claudiu Năsui care tot încearcă să repună lucrurile pe poziție, dar în cazul domnului Drulă eu performanțe nu am văzut în afară de asta cu stenograma unde da, omul știe, la stenograme, la înregistrări, cunoaște. Din punctul meu de vedere este fără echivoc, domnul Drulă îi trage de limbă pe cei doi PNL-iști de frunte. În plus, el folosește mai mult onomatopee: Ăhăă, Daaa..., Ăăă, Așa, dar precizează în clar numele instituțiilor unde e solicitat să mențină oamenii pe funcții. Nu am niciun fel de îndoială că domnul Drulă știa foarte bine“, a precizat analistul politic.
Fii Drulău, noul ordin în USR
„De altfel, am văzut și postările pe net, astăzi, Fii drulău!, adică USR se laudă foarte mult cu performanța domnului Drulă. Este intransigent, este un om care mănâncă corupți pe pâine, deci astfel de lucruri sunt spuse în această zonă. Fii drulău, ăsta e noul ordin de aducere la USR de noi candidați. Foarte bine! Uite, domnul Drulău aduce și astfel de personalități în partid, e bine că se combate corupția, poate totuși reușiți să faceți ceva și onorabila Direcția Anticorupție se mai uită și la ce se întâmplă prin Capitala României, că și aici sunt multe subiecte de discutat“, a precizat, la Antena 3, analistul politic Bogdan Chirieac.
Val Vâlcu ridică semne de întrebare după stenogramele cu Drulă
Invitat la emisiunea Obiectiv de la Antena 3, jurnalistul Val Vâlcu a ridicat câteva semne de întrebare: 'Dumneavoastră ați văzut stenogramele? Ce a vrut un anumit grup de presă, care l-a și inventat pe Vlad Voiculescu de altfel, să vedeți? E o acțiune de PR. Iese foarte bine domnul Drulă. Cei doi lideri politici, dacă ar fi să le reproșăm ceva, ar trebui să intre în același lot tot USR-ul.'
'S-au bătut pentru funcții și se bat încă. Să te duci să-ți aperi omul numit în actualul sistem... Așa se face la toți. Dar cine a selectat acele fragmente? E normal să ajungă în presă anumite fragmente din stenograme?', a continuat jurnalistul Val Vâlcu. 
'Dacă vedem referatul procurorilor, are toată discuția? Câte zile au stat în biroul lui Drulă? Ce au mai vorbit cu Drulă?', a mai întrebat el.

Gheorghe Bălăşoiu, omul cu cea mai mare pensie din România, a murit. Val Vîlcu, îndemn pentru eliminarea pensiilor speciale

 


Gheorghe Bălăşoiu, fost magistrat şi fost director al Penitenciarului Mioveni, s-a stins din viaţă. El a devenit cunoscut publicului din România ca omul cu cea mai mare pensie, anul trecut având un venit de aproape 74.000 de lei pe lună. 

Gheorghe Bălășoiu a lucrat în magistratură, apoi a fost şef al Penitenciarului Colibaşi. În 2005, înainte de a ieşi la pensie, Bălăşoiu a fost încadrat ca procuror, el stând la Curtea de Apel Piteşti doar două săptămâni.

Pentru ca venitul pentru ultima lună de muncă să fie cât mai mare, în anul 2005, Gheorghe Bălășoiu a renunţat la concediul de odihnă din ultimul an şi a avut foarte multe deplasări în interes de serviciu.

Banii pentru deplasări şi concediu s-au adunat la salariul din ultima lună, luat în calcul pentru stabilirea pensiei. Aşa a ajuns ca în anul 2017 la suma de peste 34.000 de lei. Ulterior, pensia a crescut aproape anual, ajungând anul acesta în jur de 78.000 lei, așa cum anunța Ministrul Muncii, Raluca Turcan, în luna ianuarie a acestui an, scrie ZiaruldeIaşi.

„Nu-i spun profesia sau numele celui care câştigă această pensie foarte mare, pentru că ne dorim să-i ţinem aproape pe oameni, nu să-i antagonizăm unii împotriva celorlalţi. Este important să reducem inechităţile prin noua lege a pensiilor, să impunem principiul bazat pe contributivitate”, a declarat Turcan în luna ianuarie.

Val Vîlcu, îndemn pentru PNL pe eliminarea pensiilor speciale 

"În timp ce Guvernul spune că nu are bani, că să mai crească economia, să mai fie niște sume suplimentare la buget, se pensionează niște oameni. La 49 de ani, pleacă acasă doi procurori: Giorgiana Hosu, Lucian Papici. Bine așa! Nu pleacă pe niște sume mici acasă, ci cu niște sume foarte importante, pensiile speciale. Cum se face, domnule Ilie, domnule Guran, că Guvernul așa face: după o perioadă grea, a trecut pandemia, încă trecem prin ea, avem și criză economică, nu sunt bani, dar oamenii pleacă acasă cu pensii speciale la 49 de ani?", a spus Cătălina Porumbel, la Antena 3. 

"S-a încercat acest lucru, s-a promulgat o lege, dar Curtea Constituțională a respins-o! Ce să spun... nu cred că se va găsi rapid  o soluție care să stea în picioare în fața CCR. Dacă sunt persoane care se pricep atât de bine, să spună! Referitor la pensii speciale, cred că va trebui să ne răspundă cei de la PSD, mai pregătiți în domeniu, că au fost promotori", a completat Virgil Guran. 

Radu Oprea (PSD): Este încă una dintre multele minciuni pe care actuala Coaliție le-a spus, aceasta de eliminare a pensiilor speciale. Ni-l aducem aminte cu toții pe Rareș Bogdan care se bătea cu pumnul în piept că în 30 de zile vor fi eliminate. Câte zile au trecut de atunci? Și în continuare domnul Guran minte cu nerușinare. I-aș putea aduce aminte de Valeriu Stoica, cel care a introdus această noțiune a pensiilor speciale în România. Colega dumnealui de partid, Alina Gorghiu, a inițiat o lege pentru pensii speciale. Domnul Florin Roman, alt coleg de partid, care a inițiat o lege pentru pensii speciale... dar lucrurile acestea trebuie rezolvate de dvs, care sunteți la dvs. Aveți pâinea, aveți cuțitul, aveți și majoritate în Parlament, și Guvern, ca să rezolvați această problemă dacă v-ați dori. Văd declarațiile în care domnul Dan Barna spune că poate prin 2023 vom rezolva această problemă. Doamna Turcan, care ar trebui să fie foarte preocupată de acest subiect, spune că suma nu mai este chiar așa de mare. Cum v-ați schimbat așa de când ați ajuns la guvernare? Că până acum spuneați că odată ce intrați la guvernare e primul lucru pe care-l faceți. Aceste inegalități revoltă lumea, aceste inegalități îi revoltă pe cei care sunt pe pensia minimă pe care dvs vreți să-i întrebați dacă au vreo casă de vândut. Dvs. în ce lume trăiți? Sunteți cumva din România.

"Discuția asta mi-a evocat o discuție a lui Gigi Becali care l-a făcut zdreanță pe Mitică Dragomir. Așa și acum, unul l-a făcut mincinos, celălalt nerușinat, dar nu s-au insultat. Se respectă reciproc domnii politicieni. Domnului Guran îi dau eu un sfat. A semi-câștigat alegerile cu această campanie împotriva pensiilor speciale, dar dacă vrea într-adevăr să rezolve problema și îi oprește Curtea Constituțională pe cei din PNL, să facă referendum, să schimbe Constituția", a spus Val Vîlcu, în direct la Antena 3.

INCENDIU la Rafinăria Petromidia. 5 persoane rănite și un decedat

 


Directorul general al Rompetrol Rafinare a declarat că incendiul izbucnit la Petromidia a generat alte trei focare și că, la prima vedere, a fost o conductă care s-a fisurat. 

De la ce a pornit incendiul la Rafinăria Petromidia. Directorul general al Rompetrol Rafinare, Felix Crudu-Tesloveanu, a anunțat care a fost cauza izbucnirii incendiului de la Petromidia.

“Din păcate, la instalaţia de hidrofinare benzină, în jurul orei 12.30, apărut un incendiu. Flacăra, suflul propagat a generat încă trei focare. Din nefericire, unul dintre colegi, care opera în zonă a fost prins de suflul acestei explozii. În timpul intervenţiilor s-au făcut eforturi disperate de a-l găsi, au intrat echipaţi cu echipamente speciale de protecţie împotriva focului. Într-un final am reuşit să îl găsim, din păcate nu s-a mai putut face nimic. (…) A fost afară pe o platformă în care sunt diverse echipamente industriale. Pe platformă în momentul respectiv erau cinci persoane, în zonă. Toate cele cinci au fost rănite, doi mai uşor, unul mediu şi unul sever”, a explicat directorul companiei.

Felix Crudu-Tesloveanu a mai precizat că incidentul a apărut după ce o conductă s-a fisurat.

“La prima vedere, dar o să investigăm cu autorităţile şi cu experţii, a fost o conductă care s-a fisurat, nu cunoaştem detalii, a apărut flacără, în zonă, specific, motorină, se aprinde imediat, temperaturi foarte mari. (…) În momentul în care avem situaţii de genul ăsta se intervine cu plan de urgenţă, se opresc toate instalaţiile, se deschid toate aerisirile, se depresurizează, se deschid toate liniile de stingere incendii. Imediat cum a apărut incendiul, în camera de comandă şi operatorii din instalaţiile respectiv intervin conform instrucţiunilor de lucru pentru situaţii de urgenţă. Deci se opreşte tot”, a mai precizat directorul general al Rompetrol Rafinare.

Reamintim că un incendiu violent a izbucnit în cursul zilei de vineri la rafinăria Petromidia Năvodari! Focul și fumul puternic se puteau observa și de pe plaja din Mamaia, dar și din localitățile din împrejurimi. Cinci persoane au fost rănite. Un alt angajat care iniţial a fost dat dispărut, a fost găsit mort. Autorităţile au activat plan roşu de intervenţie, iar autorităţi au transmis mesaje prin intermediul sistemului Ro-Alert.

Vară caniculară, va fi bătut recordul absolut de temperatură în România ?

 


Prima lună de vară din 2021 a adus temperaturi record în multe regiuni ale lumii fiind, foarte probabil, la nivel global, cea mai caldă lună iunie din istorie. În România suntem deocamdată departe de maximele absolute, însă evoluţia temperaturilor din ultimii ani ne apropie foarte mult de aceste valori.

Meteorologii de la ANM cred că e posibil ca în următorii ani în România să fie bătut recordul de temperatură. Ar fi vorba de depăşirea unei maxime care a fost înregistrată acum 70 de ani, în august 1951, în judeţul Brăila, când termometrele au arătat +44,5 grade Celsius. Cu excepţia Poloniei, Suediei şi unora dintre statele ex-iugoslave, este unul dintre cele mai vechi recorduri de temperatură din Europa, în majoritatea celorlalte ţări maximele fiind bătute constant în ultimii ani. Câteva exemple sunt grăitoare în acest sens: Olanda – 25 iulie 2019, 40,8 grade; Marea Britanie – 25 iulie 2019, 38,7 grade; Spania – 13 iulie 2017, 47,3 grade; Cipru – 4 septembrie 2020, 46,2 grade; Franţa – 28 iulie 2019, 46 grade.

În Europa, semnalul palpabil al verilor extreme a fost dat în 2003, când valul de caniculă a provocat peste 30.000 de morţi. „Ne așteptăm în anii și deceniile care vor urma inclusiv la temperaturi care să doboare recordul maxim al temperaturii în România. Vorbim de o evoluție clară și putem doar să ne adaptăm într-o oarecare măsură, pe lângă aceste măsuri de reducere a emisiilor care ne pot ajuta ca lucrurile să nu devină chiar mai grave decât atât”, spune climatologul Roxana Bojariu, de la ANM.

Iunie a fost însă o lună a recordurilor la nivelul întregii planete. În Australia spre exemplu, unde este iarnă, media lunii a fost cu 0,36 grade peste media cumulată a intervalului 1961-1990. Cea mai dramatică situaţie se prezintă în Canada, unde temperaturile au ajuns la aproape 50 de grade Celsius, iar maximele absolute sunt efectiv surclasate. Nu mai departe de joi, la Manitoba, s-a înregistrat un maxim istoric de 38,1 grade Celsius, cu 1,2 mai mult decât recordul precedent, din 11 august 1991. Iunie a fost o lună incredibil de caldă în toată Canada, cu o medie incredibil de mare, de 1,37 grade Celsius, peste media anilor 1991-2020. De asemenea, în acelaşi interval de trei decenii, temperatura media în Japonia a fost cu 0,74 grade Celsius sub media lunii iunie.

Iar pentru ca anomaliile să fie complete, prima zi de iulie a arătat mai degrabă ca una de toamnă în cea mai mare parte a Germaniei, cu temperaturi care au scăzut sub 15 grade Celssius, valori despre care specialiştii spun că nu s-au mai înregistrat în acest timp din 4 iulie 1962.

Urmează o nouă criză imobiliară ? Prețurile pentru apartamentele din București au crescut și cu 25% într-o lună

 


Urmează o nouă criză imobiliară. Analiza a fost realizată de economica.net,  pe baza datelor statistice ale portalului Anunțul.ro. Proprietarii au cerut în iunie mai mult pe locuințele scoase la vânzare decât în luna mai.

Sunt şi zone în care prețurile au înregistrat scăderi, dar destul de mici. În analiză au fost luate doar apartamentele de două camere. Cele mai mari creșteri de preț înregistrate în luna iunie față de mai au fost observate în zonele Universitate-Kogălniceanu, unde majorarea este de 25%, Victoriei-Romană, cu o creștere de 22,5%, Grivița-Gara de Nord cu 21%, și Mai – Domenii, unde creșterea a fost de 20%. Prețul mediu cerut pentru un apartament de două camere la Universitate-Kogălniceanu este de 106.700 de euro, în timp ce în zona Grivița-Gara de Nord, prețul mediu cerut în iunie a fost de aproape 68.000 de euro.

Scăderea cea mai mare la apartamentele din București s-a înregistrat în luna iunie în zona Pantelimon, unde cerințele proprietarilor s-au redus. Un apartament cu două camere a avut un preț mai mic cu 9,7% în iunie față de luna mai. Un apartament cu două camere în Pantelimon a avut în luna iunie un preț mediu de 59.304 euro, similar cu luna ianuarie a acestui an.

O scădere similară s-a înregistrat și în cazul locuințelor din zona Vitan, de 9,2%. Față de luna ianuarie, scăderea este și mai mare, de aproape 16%.Cu aproape 4% s-au redus prețurile la apartament în zona Iancului-Mihai Bravu, iar cele din zona Tineretului-Timpuri Noi s-au redus și ele cu 3%.

Totodată, prețurile de vânzare ale locuințelor ANL vor scădea în acest an la nivelul celor din 2019, potrivit unei modificări legislative inițiate de ministerul Dezvoltării și adoptate joi de Guvern. Mai exact este vorba de o Ordonanță de urgență care modifică legea ANL, stabilind că prețul de vânzare a locuințelor pornește nu de la costul construirii unui nou imobil, ci de la costul de construcție al imobilului în cauză, redusă cu amortizarea, chiria plătită, cu o pondere conformă gradului de indice al localităților.,

„Anul trecut, din cauza formulei existente până în prezent, la sfârșitul lunii iulie 2020 a avut loc o creștere cu 60-70% a prețurilor de vânzare a apartamentelor destinate tinerilor. Reglementarea aflată în vigoare vorbea de o valoare de înlocuire care se aplica – era un mecanism care avea in vedere prețul de construcție al imobilelor din anul anterior vânzării. Drept urmare în 2020 a intervenit efectul OUG 114 cu creșterea prețurilor materialelor de construcții, respectiv creșterea finanțării resursei umane din domeniul construcțiilor, și acest lucru s-a evidențiat în această creștere a prețurilor.

Ceea ce am propus noi a fost o întreagă regândire a mecanismului de determinare a prețurilor de vânzare a locuințelor, astfel încât pe baza acestui mecanism prețurile să revină acolo unde au fost în 2019.

Mecanismul pe care noi l-am propus și Guvernul l-a aprobat are în vedere prețul de construcție al imobilului respectiv al apartamentului pe care-l ocupa tinerii, din care se scade amortizarea, adică nivelul chiriei aplicate pentru că este un venit care deja s-a încasat de-a lungul timpului. Se aplică apoi un coeficient de indice al localităților pentru că nu poate fi același preț în București și într-un oraș din provincie și de asemenea se aplică și o inflație la acest mecanism.”, a declarat joi ministrul Cseke Attila la finalul ședinței de Guvern.

„Acord istoric pentru taxarea cu 15% a multinaționalelor. Guvernul Cîțu tace mâlc”

 


Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, îi solicită premierului Florin Cîțu să explice care va fi impactul "acordului istoric pentru taxarea cu 15% a multinaţionalelor" în special asupra firmelor cu capital străin din România.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, acuză Guvernul că „tace mîlc” în privinţa „Acordului istoric pentru taxarea cu 15% a multinaţionalelor” şi îi solicită premierului să explice care va fi impactul acestei măsuri în special asupra firmelor cu capital străin din România.

„ACORD ISTORIC PENTRU TAXAREA CU 15% A MULTINAȚIONALELOR! GUVERNUL CÎȚU TACE MÂLC!

România se regăsește printre țările care susțin o reformă fiscală de amploare pe plan internațional! Executivul condus de „primul economist al țării” – FlorinCîțu- este… în tăcere!

Domnule premier, ieșiti la tablă și explicați-ne! Sau este o altă reformă de care fugiți?!

Ieri s-a luat o decizie istorică de peste 130 de țări care reprezintă nu mai puțin de 90% din PIB-ul mondial!

Toate s-au aliniat OECD și România este printre ele.

Reforma vizează ca în special companiile multinaționale să plătească o parte echitabilă a impozitelor oriunde își desfășoară activitatea!

Românii – și mai ales firmele cu capital străin care ne susțin economia- doresc să știe cum îi vor afecta această taxare cu 15% a companiilor mari!

Și ce venituri estimați că vor veni la buget și pe ce anume le veți cheltui?!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Bucureştiul riscă să rămână fără transport public

 


Sindicaliştii din domeniul transportului public din Bucureşti vin cu un avertisment pentru primarul Nicuşor Dan. Aceştia spun că tăierea celor 300 de milioane de lei din bugetul transportului public local pune în pericol calitatea şi continuitatea acestui serviciu.

Bucureştiul riscă să rămână fără transport public. De acest serviciu depind milioane de cetăţeni din Bucureşti şi din Ilfov. Mai mult decât atât, creşterea salariilor angajaţilor STB a fost suspendată, iar acest lucru i-ar putea face pe şoferii profesionişti să-şi caute de muncă în altă parte, avertizează sindicaliştii. Patru milioane de bucureşteni şi ilfoveni riscă să rămână fără transport public, din cauza subfinanţării serviciului. Oamenii se plâng deja de scăderea calității transportului public.

Autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele întârzie, iar mijloacele de transport sunt murdare, iar asta este doar începutul, spun sindicaliştii, potrivit antena3.ro.

Vasile Petrariu, preşedintele executiv al Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, spune că ei au cerut să aibă o discuţie, însă s-a refuzat acest lucru.

„Nu am primit niciun răspuns. Subfinanţarea, reducerea bugetului cu 300 de milioane de lei, va avea consecinţe nefaste şi pentru angajaţii STB şi pentru călători.

Primarul general a găsit de cuviinţă să repete ce s-a întâmplat la Metrorex. A atacat în instanţă două acte adiţionale care ne permiteau măriri de salarii.

„Domnule primar general al Capitalei, din dispoziția dumneavoastră, conducerea STB SA a atacat în instanță cele două acte adiționale la Contractul Colectiv de Muncă STB SA.

Salariații ar putea pierde circa 15% din venituri prin suspendarea celor două acte adiţionale, și a unor drepturi salariale precum plata orelor suplimentare, sporul pentru munca în zile de sărbătoare și pentru cea consecutivă.

Pierderile salariale vor genera exodul forței de muncă cu calificare specială, mai ales al conducătorilor de vehicule profesioniști, special calificați pentru a face transport public local de persoane.

Domnule primar al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, vă atrag atenţia că subfinanţarea cruntă, prin tăierea a nu mai puţin de 300 de milioane de lei din alocarea bugetară pentru transportul public local şi reducerea prestaţiei, periclitează nu doar calitatea, ci însăşi continuitatea serviciului de transport public. De asemenea, sindicaliştii explică faptul că prin îngheţarea creşterii etapizate a veniturilor salariaţilor, mulţi dintre angajaţi ar putea demisiona, iar mijloacele de transport în comun ar putea rămâne fără şoferi”, se arată în scrisoarea deschisă a Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti.

Sindicaliştii avertizează că totul s-ar putea transforma într-o criză imposibilă de gestionat şi îi cer lui Nicuşor Dan să aleagă urgent calea dialogului pentru a găsi soluţii la acest probleme.