8.17.2020

Iohannis atacă din nou Parlamentul

 

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis astăzi la CCR sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016.

Prevederea pe care o vizează președintele este dreptul Parlamentului de a decide data alegerilor generale prin lege organică, Iohannis dorind ca Guvernul său să aibă acest drept.

Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016 a fost trimisă la promulgare la președinte în data de 29 iulie 2020, dar Iohannis a așteptat până acum pentru a sesiza CCR, într-un moment în care Guvernul său este amenințat de o moțiune de cenzură, iar dreptul de a decide data alegerilor, chiar dacă CCR îi dă dreptate Cotroceniului, ar putea să îi revină unui alt guvern.

În sesizare, președinția arată că legea sesizată ar crea un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare, apreciind că o atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, ar încălca exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice.

Sesizarea argumentează că prin dispoziția criticată se modifică cu doar câteva luni înaintea alegerilor competența stabilirii datei alegerilor, contrar normelor constituționale, instituindu-se o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreționar data alegerilor parlamentare.


”Mai mult, în actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabilește data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situația în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgență prevăzută de art. 93 din Constituție”, se arată în documentul înaintat de Cotroceni către CCR.

Motiv pentru care, pretinde Iohannis, prin intervenția intempestivă și formalizarea excesivă a procedurii de stabilire a datei alegerilor se creează premisele încălcării altor dispoziții și garanții constituționale.

”Mai mult, dat fiind contextul actual, în situația în care din varii motive, Parlamentul nu adoptă respectiva lege într-un timp util, se poate ajunge în mod direct la încălcarea normelor constituționale care stabilesc în mod clar durata mandatului Parlamentului și intervalul maximal în care trebuie să fie organizate alegerile parlamentare”, este de părere președinția.

Iohannis ”apără” libertatea Parlamentului

Un alt aspect criticat de Iohannis este acela că, dacă senatorii și deputații vor fi obligați să acorde votul în sensul adoptării legii de stabilire a datei alegerilor, atunci voința parlamentarului nu mai este liberă, mandatul devine unul imperativ, ceea ce plasează legea criticată pe tărâmul nulității absolute ce nu va putea fi înlăturată în niciun mod, în conformitate cu art. 69 din Constituție.

În plus, mai arată sesizarea, Parlamentul exclude prin norma criticată posibilitatea Guvernului de a emite ordonanțe de urgență în această materie.

Președinția mai arată că, spre deosebire de mandatele autorităților locale, Parlamentul are un mandat configurat în cuprinsul art. 63 alin. (1) din Legea fundamentală, care reglementează în mod expres și limitativ situațiile în care acesta se prelungește de drept, respectiv în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până la încetarea acestora și nu ar fi în măsură să își decidă propria prelungire de mandat.


”Conform legislației în vigoare, Guvernul este cel care stabilește data alegerilor, iar aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor. Stabilirea datei alegerilor este legată de durata mandatului Parlamentului, iar Guvernul este autoritatea care asigură respectarea normelor constituționale prin punerea în executare a dispozițiilor legale (ce reprezintă, în esență, o transpunere a celor constituționale)”, apără Cotroceniul dreptul Guvernului de a stabili data alegerilor.

Prerogativa Guvernului de a stabili data alegerilor este una care decurge chiar din rolul său constituțional de a pune în executare legea, se mai arată în sesizare. De asemenea, dat fiind rolul Guvernului în organizarea alegerilor, această prerogativă este una firească și ține chiar de necesitatea îndeplinirii misiunii sale și de buna organizare a alegerilor, cu respectarea tuturor termenelor legale, se transformă președinția în avocatul Executivului.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200817/31329286/Iohannis-ataca-din-nou-Parlamentul-a-contestat-la-CCR-o-lege-esentiala.html

Dodon aşteaptă salvarea de la Răsărit

 

Igor Dodon, preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, a cerut Moscovei vaccinul rusesc împotriva coronavirusului.

„Noi ne-am adresat oficial partenerilor din Federaţia Rusă ca, în momentul în care ei vor decide să exporte acest vaccin şi normele internaţionale vor permite, ca aceast vaccin să fie livrat în Republica Moldova”, a declarat Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova.

„Referitor la acest vaccin care nu este încă aprobat la nivel internaţional vreau să vă spun că este doar o declaraţie a preşedintelui Dodon. Autorităţile abilitate din Republica Moldova însă au făcut demersuri către România şi asta este îmbucurător”, a declarat Andrei Năstase, liderul PPDA.

Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că a înregistrat primul vaccin din lume împotriva coronavirusului.

„Un vaccin contra coronavirusului a fost înregistrat pentru prima dată în această dimineaţă. Formează imunitatea necesară, a trecut toate verificările necesare” a spus şeful statului la o întâlnire cu membrii guvernului, potrivit life.ru.

„Asistăm în aceste zile mai mult la o propagandă rusească, că au descoperit deja vaccinul, dar vedem, inclusiv comunicările oficiale sunt abia pe poziţia 7-8, în topul celor care ar putea să identifice un vaccin pentru COVID19. Cetăţenii României nu au de ce să îşi facă griji”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului din România.

sursa:https://www.cotidianul.ro/dodon-asteapta-salvarea-de-la-rasarit/

Detalii despre moțiunea de cenzură a PSD: Ce acuză

 

UPDATE PSD a depus moțiunea de cenzură „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”, a anunțat liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu. El a mai spus că negociază cu toate partidele parlamentare, mai puțin PNL și PMP, care sunt la guvernare.

„Am depus moțiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. În loc să vină cu soluții pe care toți românii le așteptau, guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Rezultatul îl vedem cu toții – au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia și au prăbușit nivelul de trai al românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a mai spus că negociază cu toate formațiunile parlamentare, mai puțin cu PNL și PMP.

„Vrem să votăm cât mai repede. Eu doresc să votez cât mai repede. Din ce am citit eu cu stafful meu politic, nu e o problemă dacă o vom vota în sesiune extraordinară”, a adăugat liderul interimar al PSD.

UPDATE Reprezentanții Guvernului și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia – au spus că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca și cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască și fără distanțare, susține PSD în moțiunea de cenzură.

„Chermezele PNL în vremea pandemiei. Reprezentanții Guvernului și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia. Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca și cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască și fără distanțare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitați și interlopi. Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetățenilor”, se arată în moțiunea de cenzură a PSD.


Semnatarii susțin că liberalii au „nesocotit” toate recomandările epidemiologilor.

„S-au purtat ca și cum s-ar fi aflat deasupra legii și a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe care l-au forțat să respecte reguli și restricții, pe care ei înșiși le-au călcat în picioare fără nicio jenă! O națiune întreagă l-a văzut pe șeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalți lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecție. O națiune întreagă l-a văzut pe șeful Executivului, Ludovic Orban, fără mască, fără distanțare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populație obligația de a purta masca în spațiile închise! O națiune întreagă a văzut bairamul dat de Virgil Guran în luna mai, petrecerea lui Rareș Bogdan cu 100 de invitaţi din restaurantul deschis special la Cluj, șueta politică organizată de ministrul Costel Alexe cu 100 de liberali înghesuiți fără măști în salonul unui alt restaurant de la Iași. Acestea sunt contraexemplele pe care românii le-au văzut. Toate aceste chermeze ale PNL din timpul pandemiei sunt o rușine națională! Sunt o sfidare la adresa cetățenilor obișnuiți care au fost obligați să stea în casă izolați”, se mai arată în moțiunea de cenzură.

Social-democrații s-au referit și la restricțiile contradictorii impuse cetățenilor români.

„O altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2, a fost seria nesfârșită de decizii și măsuri contradictorii. La început au fost contradicțiile dintre Ordonanțele militare din starea de urgență. Ceea ce se reglementa într-o ordonanță se anula în ordonanța următoare, pentru ca apoi peste încă două sau trei ordonanțe să se revină la reglementarea inițială. Românii nu mai puteau ține pasul cu schimbările diametral opuse de la o zi la alta. Atunci a avut loc trimiterea românilor la export. Nu a contat sănătatea muncitorilor români, înghesuiți în autobuze, în aeroporturi și în avioane. Pentru Iohannis și Orban a contat doar câștigarea bunăvoinței de la Înaltele Porți ale Europei, de unde veniseră apeluri pentru forța de muncă ieftină din România. A urmat apoi lunga serie de contradicții între relaxările și restricțiile reglementate alandala de către Guvernul Orban. A fost greu de înțeles pentru români, de ce nu puteau circula în spațiu deschis în parcuri, dar aveau voie să se îngrămădească în spații închise în supermarketuri. Este greu de înțeles pentru români, de ce poți merge la plajă cu soțul din certificatul de căsătorie, dar nu poți merge cu propriul copil pe care îl crești în parteneriat civil. Este greu pentru orice cetățean să înțeleagă de ce în viziunea Guvernului este periculos să mergi la teatru, dar ești în siguranță când mergi la cazino sau când joci păcănele. Este greu de înțeles pentru cetățeni, de ce în localitățile sub cod roșu, este riscant pentru elevi să meargă la școală, dar este sigur să se organizeze alegeri în aceleași săli de clasă”, apreciază semnatarii moțiunii de cenzură.

În document este amintită și „devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”.

„Ca și cum toate acestea n-ar fi fost de-ajuns, raportul recent al Curții de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgență a scos la iveală tunurile financiare incredibile date de guvernanți sub paravanul pandemiei. Raportul Curții de Conturi, pe care președintele Iohannis și premierul Orban se fac acum că nu-l văd, ca și cum nu ar fi existat niciodată, ne dezvăluie cea mai mare fraudă guvernamentală din ultimii 30 de ani. Este de-a dreptul revoltător! În timp ce le spuneau românilor să stea în casă în starea de urgență, cei din guvern prăduiau fără nicio jenă bugetul statului, cu măști neconforme, cumpărate pe șpăgi uriașe, la suprapreț, cu plăți ilegale pentru produse și servicii nelivrate, cu achiziții frauduloase prin care s-a drenat banul public către firmele clientelare de partid și către sediile de campanie ale PNL. În prezent, DNA investighează achiziții publice ilegale la UNIFARM de 140 milioane de euro. Hoția începe să iasă la suprafață, din aproape toate achizițiile făcute de Guvern în această perioadă. Pandemia a fost transformată într-o pande-mită generalizată”, se stipulează în moțiunea de cenzură.

Parlamentarii PSD susțin că, în această perioadă, „corupția și spaga” au ajuns până în Cancelaria Premierului.

„Printre cei care au dat șpăgi de sute milioane de euro se află și omul de încredere al lui Ludovic Orban, care tace culpabil când e întrebat dacă a avut discuții cu acea persoană în timpul pandemiei. Invocând siguranța sănătății publice, cei din guvern au tranzacționat viețile cetățenilor cu șpăgi și plăți ilegale de milioane și milioane de euro, din bugetul statului. (…) Cu România se împrumută cu 1.000 de euro de secundă! Guvernarea PNL este o guvernare pe datorie. Prezentul și viitorul țării sunt amanetate pe termen lung, din cauza incompetenței fără margini a acestui Guvern.
În numai 9 luni de guvernare, Ministrul Finanțelor Publice a împrumutat peste 105 miliarde lei, de 4 ori mai mult decât guvernarea PSD. Cu o viteză de împrumut de 1.000 euro pe secundă, ponderea datoriei guvernamentale a explodat la 40% din PIB în luna mai 2020. (…) Românii plătesc acest preț al incompetenței PNL pentru că, pentru cineva nepriceput în economie, e mult mai simplu să te împrumuți, decât să dezvolți economia și să crești astfel veniturile la bugetul de stat”, este menționat în document.

Totodată, social-democrații acuză că nivelul de trai al populației s-a prăbușit.

„Oamenii au pierdut tot ce câștigaseră în guvernarea PSD. Unde s-au dus banii împrumutați de Guvernul Orban? Pentru ce plătim acest cost uriaș? Nu se vede nimic în economie! Dimpotrivă economia se prăbușește, în procente cu două cifre. Nu se vede nimic în nivelul de trai al populației. Dimpotrivă, puterea de cumpărare scade de la o zi la alta, în ritm accelerat. Creșterile de venituri din anii anteriori, toată bunăstarea pe care românii au reușit să o acumuleze, sunt anulate de prăbușirea puterii de cumpărare a populaţiei în scurta guvernare PNL. Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia și cercul vicios al salariilor micise mai arată în moțiunea de cenzură.
Documentul este semnat de 205 parlamentari, singurul social-democrat care nu se află printre semnatari fiind Eugen Teodorovici.

PSD depune luni a doua moțiune de cenzură la adresa Guvernului Orban.

„Mâine (luni – n.r.) PSD va depune moțiunea de cenzură la Parlament și în cursul săptămânii viitoare va avea loc și citirea moțiunii, urmând să programăm votul”, a anunțat Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, duminică.

Moțiunea este intitulată ”Guvernul PNL de la pandemie la pandemită generalizată, belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor” și va avea 22 – 24 de pagini, fiind semnată deocamdată de 202 de parlamentari.

”Prima formă a moţiunii de cenzură cu adevărat, avea 50 de pagini, am ajuns la o formă de 22 – 24 de pagini, în noaptea asta (duminică seara – nr.) echipa de la partid o să o finalizeze şi mâine (luni, aşa cum am promis, o să o depunem. Se va intitula Guvernul PNL de la pandemie la pandemită generalizată, belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”, a declarat Ciolacu, la Antena 3, duminică seara.
Liderul interimar al PSD e convins că şi alte forţe politice o vor susţine, spunând că moțiunea va aduna peste 250 de voturi, în condițiile în care, pentru a trece, e nevoie de 233.
”În acest moment este semnată de 202 parlamentari, tot grupul social – democrat a semnat moţiunea.  Avem discuţii cu toate partidele reprezentate în Parlament. Cred că în acest moment, după ce se va citi textul moţiunii, nu cred că vor exista forţe politice responsabile care să nu voteze această moţiune. Am cumulat tot: haosul din gestionarea pandemiei, lipsa de credibilitate a Guvernului, sfidarea românilor prin tot felul de chermeze şi fraternizări cu interlopii, dezastrul economic, nerespectarea legilor privind alocaţiile, pensiile şi salariile, mai noi salariile profesorilor, ţinerea  spitalelor închise, scăderea nivelului de trai. Cred că este un moment zero în care nu mai există gri în Parlament, există alb şi negru. Acest Guvern trebuie să plece îndată”, a declarat Ciolacu.
În ceea ce priveşte o propunere pentru funcţia de premier, Ciolacu a spus că PSD are deja pregătită o persoană, însă nu i-a  dezvăluit numele: ”Vom merge cu o propunere de premier, sper, susţinută de mai multe forţe politice, la preşedintele României, de a desemna un prim ministru. Avem această persoană în acest moment.  După ce moţiunea va fi votată, vom merge la preşedinte cu o propunere de prim ministru şi cu un program economic pe termen scurt”.

Chestionat dacă nominalizările de premier sunt Sorin Grindeanu sau Vasile Dâncu, Ciolacu a declarat: ”Amândoi colegii ar putea fi buni pentru a fi desemnaţi de către preşedintele României ca prim-ministru, dar în această etapă, niciunul dintre cei doi colegi nu o să fie propunerea PSD”.

sursa:https://www.cotidianul.ro/detalii-despre-motiunea-de-cenzura-a-psd-cum-se-numeste/

Huiduieli la depunerea candidaturii PNL la sectorul 5

 

Cristian Băcanu, candidatul PNL susţinut de USR-PLUS la Primăria Sectorului 5, şi-a depus luni candidatura, iar declaraţiile de presă susţinute de el și de Violeta Alexandru au fost întrerupte de huiduieli. Ministrul Violeta Alexandru, lider al PNL București, a susținut că "PSD și-a trimis agitatori" care să îi împiedice să vorbească.

La eveniment au mai participat Nicuşor Dan, preşedintele USR Bucureşti, Claudiu Năsui și preşedintele PLUS Bucureşti, Vlad Voiculescu.


"Transmit domnului Florea (n.r. - primarul PSD Daniel Florea) un mesaj: nu ne vom lăsa intimidaţi de oamenii pe care îi plăteşte şi îi trimite aici să ne fluiere, să ţipe. Vom face ceea ce este necesar pentru cetăţenii Sectorului 5, vom încuraja investiţiile private şi vom investi din banii publici, corect, în Sectorul 5. Vom face tot ce este necesar pentru ca oamenii să nu se mai simtă captivi", a spus Cristian Băcanu, ale cărui declarații au fost întrerupte de mai multe persoane care au huiduit.

Violeta Alexandru, huiduită și ea, a susținut că ceea ce se întâmplă arată că PSD este disperat.

"Eu nu am o problemă cu democraţia, cu dreptul de exprimare. Ceea ce se întâmplă însă ne arată că PSD este disperat. Mulţumesc tuturor oamenilor care îşi văd de treabă în acest oraş şi care vor să nu ne mai fie frică că trăim aici, că nu mai trăim cu senzaţia că PSD foloseşte instituţiile şi grupuri de agitatori ca să îţi închidă gura. Toţi oamenii care îşi văd de treabă în acest oraş trebuie să ştie că vom lupta exact cu acest mod de a face politică şi administraţia în Bucureşti”, a spus Violeta Alexandru.

Ea a mai spus că "PSD și-a trimis agitatori" care să îi împiedice să vorbească.

"PSD şi-a trimis un grup de agitatori care să ne împiedice să vorbim. O spun direct locuitorilor Sectorului 5: PSD nu ne va împiedica să vorbim. Agitatorii pe care îi trimite, intimidarea pe care o face nu ne vor împiedica să vorbim exact despre ceea ce vedem cu toţii că se întâmplă în Sectorul 5: fals în documente, cheltuire de bani publici pentru grupuri de interese, folosirea instituţiilor publice pentru scopuri politice. Sectorul 5 este un sector captiv în mâinile PSD”, a adăugat Alexandru.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24236046-video-huiduieli-depunerea-candidaturii-pnl-sectorul-5-violeta-alexandru-psd-trimis-grup-agitatori-care-impiedice-vorbim

Microparticule de plastic, găsite în toate ţesuturile umane studiate. Atenție la Sarea de Mare, Apa Potabilă și multe altele ...

 

O nouă metodă ar putea ajuta la detectarea de microparticule de plastic în ţesuturile şi organele umane, permiţând oamenilor de ştiinţă să studieze impactul pe care poluarea plastică a mediului îl are asupra sănătăţii noastre, informează luni New Scientist şi Science Focus, preluate de Agerpres.


Rolf Halden de la Universitatea de Stat din Arizona şi colegii săi au identificat, anul trecut, molecule de materiale plastice utilizate în mod frecvent, cum ar fi bisfenol A (BPA), în eşantioane de ficat uman şi ţesut gras. Ulterior, ei au aprofundat aceste studii încercând să afle dacă şi particule mai mari de microplastic ar putea fi detectate, în cazul în care acestea pătrund în ţesuturile umane.

Cercetătorii au studiat 47 de eşantioane de ţesut uman din plămâni, ficat, splină şi rinichi, existente într-o bază de ţesuturi utilizată pentru studierea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer, pe care le-au analizat pentru a afla dacă pot fi detectate şi cuantificate fragmente de microplastic prezente în eşantioane folosind metode spectroscopice cunoscute.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că a fost posibil să identifice zeci de tipuri de componente din plastic, inclusiv policarbonat, tereftalat de polietilenă (PET) şi polietilenă, pe lângă bisfenol A.

''Suntem literalmente înconjuraţi de plastic în viaţa noastră de zi cu zi. Ne aflăm în prezent în poziţia în care putem defini mai bine poluarea cu plastic în corpul uman'', a declarat Halden. ''Dacă, unde şi în ce măsură se acumulează fragmente de plastic în diferite ţesuturi şi organe umane se află în centrul cercetărilor în curs de desfăşurare'', a precizat specialistul.

''Materiale plastice care contaminează mediul pot fi găsite în fiecare zonă de pe glob, iar în câteva decenii scurte am trecut de la a considera plasticul un beneficiu minunat la a-l considera o ameninţare'', a declarat unul dintre coautorii studiului, Charles Rolsky. ''Există dovezi că plasticul îşi croieşte calea în corpurile noastre, dar foarte puţine studii au analizat ce se întâmplă acolo. Şi, la acest moment, nu ştim dacă acest plastic este doar o pacoste sau dacă reprezintă un pericol la adresa sănătăţii umane, a adăugat cercetătorul.


Sarea de mare este contaminată cu particule de plastic, indiferent de ţara de origine, spun cercetătorii


Mai multe studii au arătat prezenţa microparticulelor de plastic în mostre de sare de mare din Statele Unite, Europa şi China, o dovadă în plus pentru susţinerea ideii că poluarea cu plastic afectează întreg mediul înconjurător, informează ediţia electronică a The Guardian.

Sarea de mare din întreaga lume este contaminată cu elemnete poluatoare din plastic, fapt ce se adaugă temerilor exprimate de cercetători potrivit cărora microparticulele de plastic sunt prezente peste tot în mediul înconjurător şi ajung în hrana umană din cauza utilizării sării de masă de provenineţă marină.   Potrivit cercetătorilor, cea mai mare parte a contaminării este realizată cu microfibre de plastic provenind de la obiecte de unică folosinţă, cum sunt sticlele de apă. Anual, în oceane ajung până la 12,7 milioane de tone de plastic, echivalentul descărcării în fiecare minut a unui camion de gunoi plin cu plastic în oceanele lumii, potrivit ONU.   Efectele ingerării de microparticule de plastic asupra sănătăţii umane nu sunt cunoscute. Cercetătorii au depus eforturi în a studia urmările consumului involuntar de plastic de către oameni, dar nu pot găsi un grup de subiecţi de control care să nu fi fost expus microparticulelor de plastic.

Mai mult, nu doar sarea marină este contaminată cu plastic, ci toate produsele de origine marină, potrivit unui stduiu al unor experţi spanioli publicat în august în revista Nature. Potrivit studiilor, cel mai adesea, microparticulele de plastic responsabile de contaminare sunt de tipul PET (teraftalat de polietilenă), compus din care sunt fabricate recipientele pentru apă şi băuturi răcoritoare.   De asemenea, experţii avertizează că nu e importantă ţara de origine a sării de mare, pentru că ea este obţinută peste tot la fel, din apa mării, care la rândul său este poluată cu microparticule de plastic.   Plasticul nu poluează doar sarea de masă obţinută din apă de mare, ci chiar şi apa potabilă, potrivit unu studiu american publicat săptămâna aceasta care a relevat prezenţa microparticulelor de plastic în apa potabilă din 14 ţări. 

O persoană ar putea înghiţi între 3 şi 4.000 de astfel de microparticule pe an.


Bucăţi microscopice de plastic de culoare albastră, înconjurate de fitoplancton, colectate cu ajutorul unei plase extrafine, văzute la microscop. Foto  Alex Hofford/EPA


surse:https://science.hotnews.ro/stiri-stiintele_vietii-24235739-microparticule-plastic-gasite-cercetatori-toate-tesuturile-umane-studiate.htmhttps://adevarul.ro/tech/stiinta/sarea-mare-contaminata-particule-plastic-indiferent-tara-origine-spun-cercetatorii-1_59b40b805ab6550cb801fd79/index.html

Aproape 1.000 de persoane bănuite de infracţiuni, în domeniul silvic, au fost cercetate de poliţişti în ultimele 7 luni.

 

Pe parcursul investigaţiilor, verificărilor la obiective şi controalelor în trafic au fost confiscaţi peste 51.000 de metri cubi de lemn fără documente legale (lemn de lucru, cherestea, lemn de foc). În ultimele 7 luni ale acestui an, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Ordine Publică, poliţiştii au acţionat la nivel naţional pentru protejarea fondului forestier şi prevenirea şi combatere faptelor ilicite în domeniul silvic.

Astfel, au fost efectuate 25.388 de controale pentru verificarea provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum şi pentru verificarea legalităţii transportului materialului lemnos. Au fost verificate 6.735 obiective (exploatări forestiere, instalaţii de debitat, depozite, târguri, pieţe, oboare sau ocoale silvice) şi au fost oprite în trafic, pentru control, aproape 53.000 de vehicule.

 

IGPR: Au fost înregistrate 4.295 de dosare penale


Pentru neregulile constatate în domeniul silvic au fost înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 persoane şi au fost aplicate 8.202 sancţiuni contravenţionale (la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice), de peste 13.220.000 de lei.

De asemenea, au fost confiscaţi peste 51.221 de metri cubi de lemn fără documente legale (lemn de lucru, cherestea, lemn de foc), de aproape 15.000.000 de lei, peste 200 de fierăstraie mecanice, topoare, securi şi au fost indisponibilizate 4 tractoare şi 9 atelaje hipo.

Au fost înregistrate 619 apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, 143 dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor.

sursa:https://www.dcnews.ro/peste-4-000-de-dosare-penale-pentru-infractiuni-silvice--anul-acesta_765674.html

Olguţa Vasilescu a făcut anunţul politic al momentului

 

"Astazi, mi-am depus candidatura la Primaria Craiovei! Am alaturi de mine o echipa redutabila, formata din personalitati de forta ale orasului, din mediul academic, mediul de afaceri si din profesionisti ai administratiei locale si centrale. Faptul ca si echipa mea de la Bucuresti vine alaturi de mine in Consiliul Local este o garantie ca, in urmatorii patru ani, toti ne vom mobiliza pentru a dezvolta Bănia.

In urma cu opt ani, am candidat sub sloganul "Craiova meriti mai mult!". Si am reusit sa schimbam fata orasului! Cati credeau ca vom avea stadionul sau spitalul promise, ca parcurile vor fi premiate la nivel national pentru modul in care au fost reabilitate sau ca vom avea cel mai frumos centru istoric din Romania? Cu siguranta, Craiova merita totul, dar va trebui sa imi dea Consiliul Local, astfel incat transformarile sa fie cel putin la fel de spectaculoase ca si mandatul trecut!", transmite Olguţa Vasilescu. 

sursa:https://www.dcnews.ro/olguta-vasilescu--anuntul-zilei--am-reusit_765678.html

Cum se manifesta infectia COVID-19: semne, simptome

 

Coronavirusurile precum cel nou descoperit (SARS-CoV-2), care cauzeaza COVID-19, produc infectii respiratorii cu grade de severitate de la mediu la sever, putand duce inclusiv la deces. Cele mai bune masuri de preventie sunt spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, evitarea persoanelor care prezinta semne de infectii respiratorii, evitarea atingerii fetei cu mainile neigienizate si mentinerea unui stil de viata sanatos.

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care produc infectii respiratorii la oameni. Numele lor provine de la latinescul corona (coroana), care face referire la aspectul microscopic al virusului. Sindromul respirator acut sever (SARS), sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si raceala comuna sunt exemple de infectii produse de coronavirusuri. Noul tip de coronavirus a fost raportat prima data in China, in decembrie 2019, de unde s-a raspandit pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii.

Cum se transmite noul coronavirus

SARS-CoV-2 se transmite la fel ca si celelalte virusuri care produc infectii respiratorii:
•    Pe cale respiratorie, prin picaturile de secretie produse cand persoana infectata stranuta sau tuseste
•    Prin contactul apropiat cu persoana infectata (atingere, strangere de maini)
•    Prin atingerea suprafetelor contaminate, dupa care mainile neigienizate sunt duse la gura, nas sau ochi.
Odata patruns in corp, virusul ajunge in partea din spate a pasajelor nazale si se ataseaza de celulele mucoaselor, se multiplica si ajung la nivelul plamanilor. De aici, se raspandeste si la alte tesuturi din organism.

Cat timp este contagioasa o persoana cu COVID-19

Oamenii de stiinta inca afla lucruri noi despre SARS-CoV-2. Ceea ce se stie in prezent este ca persoana cu COVID-19 poate transmite virusul inainte de a avea simptome (sunt asimptomatice). De aceea se recomanda distantarea sociala, purtarea mastii, spalatul des pe maini si izolarea la domiciliu in cazul celor care au simptome sugestive pentru COVID-19.

La cat timp dupa infectare apar simptomele

Perioada de incubatie – intervalul cuprins intre momentul infectarii si cel al aparitiei simptomelor – este de pana la 14 zile. Durata medie de aparitie a simptomelor este de 5 zile.

Cine are risc mai mare de infectare

Unele persoane au riscuri mai mari de a dezvolta complicatii asociate COVID-19. Este vorba despre persoanele in varsta si persoanele cu diferite afectiuni cronice, precum boli de inima, diabet zaharat, boli pulmonare, boli care slabesc sistemul imunitar, sau pacienti care urmeaza tratament imunosupresor. Si pacientii cu cancer, in general, sunt mai susceptibili la infectii, datorita organismului imunocompromis de tumora si tratamentele anticancerigene, avand in vedere ca acestea slabesc sistemul imunitar.

Dupa vindecare, este posibila reinfectia cu noul coronavirus ?

Potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA, „raspunsul imun la COVID-19 nu este pe deplin inteles”. Opiniile existente sunt contradictorii, totusi, pana la acest moment nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a sustine ca infectia odata avuta va proteja de o posibila reinfectare ulterioara.

Care sunt semnele si simptomele COVID-19

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt: febra, tusea uscata si oboseala. Alte simptome care sunt mai putin frecvente si care pot sa apara la unele persoane sunt: durerile, congestia nazala, conjunctivita, cefaleea, durerile de gat, diareea, pierderea simtului gustului si a mirosului, eruptiile cutanate si inrosirea degetelor de la maini si picioare (apar ca si cum ar fi degerate). Aceste simptome sunt de obicei usoare si se manifesta gradual. La alte persoane infectate, apar doar simptome foarte usoare.
Majoritatea persoanelor (80%) afectate se recupereaza fara a avea nevoie de tratament la spital. Aproximativ 1 din 5 persoane cu COVID-19 prezinta o forma grava, cu probleme respiratorii. Persoanele in varsta si cele cu alte probleme de sanatate (hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace, diabet, cancer) prezinta riscuri de complicatii. Totusi, oricine poate face o forma grava a COVID-19. Indiferent de varsta, persoanele care au febra si/sau tuse asociate cu probleme respiratorii (dispnee), durere sau presiune in piept si afectarea miscarii si a vorbirii trebuie sa ceara ajutor medical de specialitate.

Pierderea simtului mirosului si gustului

Intr-un studiu aparut pe 12 aprilie 2020 in jurnalul International Forum of Allergy & Rhinology, cercetatorii de la UC San Diego Health din SUA au aratat ca pierderea simtului mirosului si gustului este unul dintre simptomele ascociate COVID-19. „Pe baza studiului nostru, pierderea simtului mirosului si gustului este asociata cu un risc de 10 ori mai mare de a avea COVID-19 decat alte cauze ale infectiei. Cel mai frecvent simptom al COVID-19 ramane febra, dar oboseala si pierderea simtului mirosului si gustului pot sa apara dupa simptomele initiale”, afirma Carol Yan, otolaringolog si chirurg la UC San Diego Health. „Stim ca noul coronavirus este extrem de contagios. Studiul nostru sustine ideea de constientizarea a faptului ca pierderea simtului mirosului si gustului poate fi un semn precoce al COVID-19”.
Yan si colegii sai au monitorizat 1.480 de pacienti cu simptome de gripa si suspecti de COVID-19 care au fost testati la UC San Diego Health, in perioada 3 martie – 29 martie 2020. Dintre acestia, 102 pacienti au fost testati pozitiv si 1.378 negativ la noul coronavirus. Cercetarea a inclus si analiza chestionarelor provenind de la 59 de pacienti cu COVID-19 si de la 203 pacienti cu test negativ.
Potrivit lui Yan, cercetarea a demonstrat prevalenta crescuta si prezenta unica a unor anumite deficiente senzoriale la pacientii infectati cu noul coronavirus. La cei la care au semnalat pierderea simtului mirosului si gustului, acest simptom a fost accentuat. Vestea buna este ca recuperarea simtului mirosului si gustului s-a observat la majoritatea pacientilor in mai putin de 2 - 4 saptamani de la infectie.

COVID-19 versus gripa, viroze si alergii

Infectia COVID-19 are simptome comune cu gripa, virozele si alergiile, dar si manifestari care o diferentiaza de acestea.
De pilda, virozele se manifesta rareori prin febra, simptom comun pentru gripa si COVID-19, in vreme ce acest simptom lipseste in cazul alergiilor. Virozele rareori determina complicatii precum pneumonia (adesea secundara unei infectii bacteriene) sau internare. In schimb, riscurile de complicatii sunt mai mari in cazul gripei si al COVID-19.


Asemanari si diferente dintre COVID-19 si gripa

Atat COVID-19, cat si gripa sunt infectii respiratorii, dar exista diferente importante intre virusurile care le cauzeaza si modul in care se raspandesc. Aceste caracteristici sunt importante pentru masurile de sanatate publica care pot fi implementate pentru a tine sub control raspandirea acestor afectiuni.

Asemanari intre COVID-19 si gripa

Atat COVID-19, cat si gripa au o prezentare similara a bolii. Ambele sunt infectii respiratorii, cu manifestari variate,extreme, de la absenta simptomelor, la forme severe si deces. De asemenea, virusurile care le produc se transmit asemanator, pe cale respiratorie, prin contact direct si prin atingerea suprafetelor contaminate. Prin urmare, impun masuri de igiena asemanatoare: spalat frecvent pe maini, tusit in pliul cotului.



Diferente dintre COVID-19 si gripa

Viteza cu care se transmit virusurile care cauzeaza COVID-19 si virusurile gripale este o diferenta importanta. Gripa are o perioada de incubatie mediana mai scurta si, de asemenea, o perioada mai mica de timp dintre debutul manifestarilor la un pacient si debutul semnelor la o persoana care s-a infectat de la acesta, in comparatie cu infectia COVID-19. Acest interval, in cazul COVID-19 este estimat la 5-6 zile, in timp ce la gripa este de 3 zile.
In plus, transmiterea in primele 3-5 zile de boala sau o transmitere potential pre-simptomatica – transmiterea virusului inainte de aparitia simptomelor – este in factor principal de raspandire a gripei. In schimb, exista persoane care pot transmite noul coronavirus cu 24-48 de ore inainte de instalarea simptomelor; totusi, in prezent, nu aceasta pare a fi o modalitatea principala de transmitere, ci mai degraba de la persoane simptomatice.
Numarul de reproducere – numarul de infectii secundare generate de un individ infectat – este, in cazul COVID-19, de 2 - 2,5, mai mare decat la gripa.
Copiii sunt un vector important de transmitere a virusului gripal in comunitate. Datele initiale arata ca, in cazul COVID-19, copiii sunt mai putin afectati decat adultii. Potrivit datelor din China, transmiterea noului coronavirus este mai probabila de la adulti la copii decat viceversa.
In cazul COVID-19, 80% dintre cazuri sunt forme usoare sau asimptomatice, 15% sunt severe si necesita terapie cu oxigen, iar 5% sunt infectii critice, care necesita ventilatie artificiala. Rata de infectie critica in cazul COVID-19 este mai mare decat la gripa.
Cei mai expusi riscului de a face forme severe de gripa sunt copiii, gravidele, varstnicii, cei cu boli cronice si cu sistemul imunitar slabit. In cazul infectiei COVID-19, varsta inaintata si comorbiditatile cresc riscul de severitate a manifestarilor bolii.
Si nu in ultimul rand, mortalitatea prin COVID-19 pare mai mare (3-4%) decat in cazul gripei sezoniere (care este sub 0,1%).

Cercetătorii din cadrul Universității California de Sud au descoperit o posibilă ordine a simptomelor infectării cu COVID-19. 

Potrivit studiului, ordinea ar fi cam așa: 

1. febră

2. tuse

3. dureri musculare

4. amețeală, stare de greață și diaree.

"Este deosebit de importantă". Iată de ce

 

Modul de manifestare a îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 i-ar putea ajuta pe cei care au contractat boala să ia măsurile necesare pentru a limita răspândirea coronavirusului și să solicite îngrijiri medicale potrivite.

Această ordine este deosebit de importantă în cazul în care avem de-a face cu cicluri suprapuse de boli precum gripa, care coincid cu infecțiile cu COVID-19”, a declarat Peter Kuhn, profesor de medicină, inginerie biomedicală și inginerie aerospațială și mecanică, pentru USC News.

”Medicii pot determina ce măsuri trebuie luate pentru îngrijirea pacientului și pot preveni agravarea stării acestuia” a continuat el.

Identificarea mai rapidă a pacienților ar putea reduce timpul de spitalizare”, a explicat și Joseph Larsen, autorul principal al studiului.



surse:https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/cum-se-manifesta-infectia-covid-19-semne-simptome-si-diferente-fata-de-gripa#:~:text=Coronavirusurile%20precum%20cel%20nou%20descoperit%20(SARS-CoV-2),%20care%20cauzeaza%20COVID-19,%20produchttps://www.dcnews.ro/studiu-de-ultima-ora-care-e-ordinea-simptomelor-covid-19-ar-reduce-totul_765615.html

Profesorii se revoltă înainte de începerea şcolii

 

Cu doar patru săptămâni rămase până la începerea noului an şcolar, profesorii din ţară se revoltă şi spun că nu doar elevii au nevoie de laptopuri şi tablete pentru şcoala online. 

"Înțeleg că suntem în criză deja, dar vreau să știu în ce domenii de activitate angajatorul se bazează pe logistica angajatului. Măcelarul își aduce cuțitul propriu de acasă? Coafeza vine la serviciu cu peria ei de păr? It-iștii vin cu laptopul personal și achiziționează softurile și licențele din banii personali?

În învățământ, de când sunt eu, (mulți ani!????), am cumpărat din salariul de profesor calculatoare, imprimante, licențe software, hârtie, coli flip-chart, accesorii de birou, am multiplicat fișe de lucru pentru lucrul la clasă, am făcut cursuri de formare ca să-mi pot realiza în condiții decente orele. Colegii mei cred că pot adăuga și alte cheltuieli și înțeleg ce vreau să spun!", a scris Elena Cojocaru, o profesoară din Galaţi, pe Facebook. 

"MEN vrea doar situaţii şi rapoarte. Pe noi nu ne întreabă nimic"

 

"Ni se cere acum să facem lecții online. Ok! Cum? Cu ce? Pe noi, profesorii, ne întreabă cineva dacă avem tabletă sau calculator, dacă-l împărțim cu alți membri ai familiei, dacă stăm într-o garsonieră cu un copil mic și nu putem transmite live, că nu se poate!, dacă facem parte dintr-o categorie de risc și nu ne putem expune intrând în contact cu sute de elevi zilnic, dacă avem internet? Doar elevii trebuie protejați?

Doar situații și rapoarte cu elevi vrea MEN. Când pe MEN îl va interesa cum trăiește un debutant în învățământ care face naveta și cheltuiește pe materiale și laptop juma' din salariu, spre exemplu? Sau câți profesori au laptop? Știe ministerul că sunt colegi care încă scriu planificările de mână?

Am așteptat cuminte toată această perioadă o zi, o declarație sau o manifestare a preocupării pentru condiția profesorului din partea MEN! Nicio referire la asta.

Nici măcar una! Cred ca ne trebuie un Minister al profesorilor, fiindcă al "educației" nu-l mai reprezintă, l-a eliminat din ecuație și se preocupă doar de beneficiarii educației. Sindicatele, pe banii noștri create, pun problema siguranței on-line, a condițiilor de lucru și a salarizării personalului didactic? Că nu văd nicio manifestare clară și articulată!", a mai scris profesoara. 

sursa:https://www.dcnews.ro/profesorii-se-revolta-inainte-de-inceperea-scolii-pe-noi-nu-ne-intreaba-nimic-men-vrea-rapoarte-si-situatii_765616.html