9.27.2021

Deficitul de gaze naturale poate obliga europenii să revină la cărbune

 


Creșterea prețurilor la gaz va obliga țările europene să își restrângă ambițiile de a elimina treptat cărbunele și combustibilii fosili, potrivit lui Simonas Vileikis, expert pe piețele energetice din UE

„Unitățile de depozitare care nu sunt umplute continuă să mărească prețul gazului. Dacă instalațiile nu sunt reumplute acum, iar iarna se dovedește a fi destul de severă, națiunile UE ar putea fi obligate să reactiveze centralele termice care funcționează pe alte tipuri de combustibil, inclusiv cărbune, pentru a compensa lipsa de energie electrică", a declarat Vileikis, conform RT.

Prețurile europene la gaz au atins un maxim de aproape 970 dolari la 1.000 de metri cubi, prelungind raliul fără precedent văzut în ultimele săptămâni. Creșterea prețurilor se preconizează că va declanșa întreruperi de curent în UE în timpul iernii.

Prețurile abrupte ale gazelor ar putea deveni un factor determinant în ridicarea prețurilor la cărbune și să înregistreze și alte maxime. Printre ceilalți factori care contribuie la costuri mai mari ale energiei, potrivit analiștilor, se numără generarea eoliană scăzută și indisponibilitatea centralelor nucleare pe întregul continent.

O federație renumită din România se împotrivește vaccinării obligatorii

 


Federația PUBLISIND, formată din specialiști în negocieri, procese intentate și acțiuni comune, a publicat un comunicat intitulat „Vaccinare obligatorie în sectorul de asistență socială ?”, prin care aduce la cunoștință, printre altele, poziția Avocatului Poporului care a apreciat că măsura condiționării prezenței angajatului la locul de muncă de existența unui rezultat al testului PCR contravine legii și este excesivă.

„Până în momentul de față, din cei aproximativ 45.000 de angajați din centrele sociale, doar 10.000 s-au vaccinat”, a transmis federația.

Iată și comunicatul: 

„Cu toate că subiectul vaccinării obligatorii a fost pus pe tapet deja de ceva timp, chiar frumos ambalat cu diferite tertipuri care să pună presiune pe angajați (teste obligatorii contracost), ministrul muncii, Raluca Turcan a solicitat punctul de vedere al Federației PUBLISIND cu privire la intenția promovării unei Ordonanțe de Urgență prin care angajații din centrele rezidențiale să fie obligați să se vaccineze, în caz contrar aceștia să prezinte teste PCR, pe care să le achite prin contribuția proprie, pentru a fi lăsați să-și exercite atribuțiile de serviciu. Mai mult, ministrul muncii vorbea și de intenția de a prevedea sancțiuni în cazul în care angajații nu se vor supune acestor măsuri.

Reprezentanții Federației PUBLISIND, au transmis poziția fermă a liderilor locali din sectorul de asistență socială, care se opun oricăror presiuni sau constrângeri asupra membrilor de sindicat cu privire la determinarea vaccinării. Mai mult, secretarul general al Federației PUBLISIND, a propus ca această măsură să nu fie unilaterală, ci bilaterală. Dacă tot se pune problema determinării angajaților să se vaccineze pentru a proteja beneficiarii, de ce să nu vorbim și despre obligativitatea vaccinării beneficiarilor, iar în caz contrar, dreptul la servicii sociale să fie suspendat.

Practic, vedem că Ministerului Muncii nu-i pasă în realitate de angajații din asistență socială, pe care dorește să îi determine să se vaccineze, ci îi pasă doar de beneficiari, fără să ia în considerare că un procent semnificativ dintre aceștia nu sunt vaccinați. Răspunsul ministrului muncii cu privire la această propunere a fost mai mult decât surprinzător, deoarece a invocat dreptul constituțional al beneficiarilor, fie ei vârstnici sau copiii, de a refuza vaccinarea.

În completarea criticilor pe care reprezentanții Federației PUBLISIND le-au adus acestei măsuri, a fost și poziția Avocatului Poporului care, în urma unei sesizări din oficiu, a apreciat că măsura condiționării prezenței angajatului la locul de muncă de existența unui rezultat al testului PCR contravine legii și este excesivă.

Mai mult, reprezentanții Federației PUBLISIND au solicitat ca în cazul în care Guvernul va promova acest OUG abuziv și neconstituțional, cel puțin să ofere posibilitatea angajaților care optează să nu se vaccineze, să lucreze pe o perioadă determinată în alte structuri ale direcțiilor generale de asistență socială care nu implică interacțiunea cu beneficiarii.

De asemenea, vicepreședintele pe domeniul asistenței sociale a criticat faptul că nici până în momentul de față, Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu s-a asigurat ca stimulentul de risc să fie plătit angajaților care pe durata stării de urgență au fost închiși în centre câte 14 zile, la fel ca deținuții, în condiții improprii. În răspuns, ministrul muncii a precizat că a semnat Ordinul de ministru la finalul lunii august 2021 pentru ca fondurile să fie alocate administrațiilor publice locale și urmează ca în cel mai scurt timp, banii să ajungă la angajați, după mai mult de 1 ani de la momentul stării de urgență.

De menționat că Federația Columna, a transmis că „înțelege necesitatea acestor măsuri” și că va „încuraja angajații să se vaccineze”. Ne întrebăm astfel, oare interesele cui reprezintă această organizație sindicală, ale angajaților sau lucrează la comanda politicului. Mai jos aveți adresa acestei organizații către liderii și membri lor.

Până în momentul de față, din cei aproximativ 45.000 de angajați din centrele sociale, doar 10.000 s-au vaccinat.

În cazul în care acest proiect de OUG va fi adoptat de Guvern, Federația PUBLISIND  va organiza ample proteste de stradă împotriva presiunilor neconstituționale exercitate asupra angajaților pentru a se vaccina și implicit pentru a contribui la targetul politic asumat de premierul Câțu, care este departe de a fi îndeplinit”.

Echipa Federației PUBLISIND http://publisind.ro/vaccinare-obligatorie-in-sectorul-de-asistenta-sociala/#





De ce s-au scumpit gazele și curentul ? Un răspuns oficial

 


Akos Derszi, secretar de stat în Ministerul Energiei, susține, într-un document oficial, că scumpirea gazelor și a energiei electrice din ultimele luni este o caracteristică a întregii Europe întrucât economiile își revin după perioada pandemică. În plus, la energie electrică, există pentru țara noastră anumite aspecte care contribuie la saltul prețurilor, precum : alinierea tuturor producătorilor la prețul celui mai scump generator de electricitate, lipsa de investiții în centrale mari, impredictibilitatea surselor alternative de curent.

Conform oficialului de la Ministerul Energiei, creșterea costurilor de gaze naturale a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere și ofertă în special din cauza :

– creșterii cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale din această vară pentru a acoperi necesarul de consum din timpul iernii

– presiunii asupra ofertei de gaze naturale disponibile în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la prețurile din piețele regionale.

Similar cu situația gazelor naturale, odată cu reluarea activităților economice după perioada de pandemie, și prețurile la energie electrică au început să se majoreze, pe fondul unei cereri din ce în ce mai crescute, nu numai în România, ci în toată Europa.

Situația actuală pe piața energiei este mai complicată deoarece prețurile tuturor combustibililor fosili utilizați pentru producerea energiei electrice, respectiv cărbune, gaze naturale, petrol, s-au majorat pe toate piețele eurpene, influențând astfel costul final de producție. Mai mult, în contextul angajamentului clar al UE pentru decarbonare, prețul certificatelor CO2 (care trebuie achiziționate de toți producătorii de electricitate care utilizează combustibili fosili și generează emisii poluante) a atins valori care nu erau așteptate, în jur de 55 euro/tonă (comparativ cu un preț de 21 euro/tonă în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendință de creștere. În aceste condiții, prețurile din România au urmat tendința europeană de creștere, piața noastră funcționând cuplat cu celelalte piețe comunitare.

În perioada iulie-august 2021 s-a înregistrat un consum de energie electrică în creștere, o situație similară înregistrându-se și în celelalte state din Europa de sud-est, aceasta fiind o perioadă cu condiții meteorologice de vară extreme (temperaturi caniculare, precipitații reduse etc.).

Conform informațiilor puse la dispoziție de operatorul pieței de energie electrică, OPCOM, pe fondul acestei evoluții a consumului și a producției de energie electrică, s-a înregistrat o creștere a prețului spot care a condus la o creștere a prețului mediu pentru această perioadă (medie iulie-august) până la cele mai mari valori în România, precum și în celelalte state din Europa de sud-est. La această situație înregistrată la nivel european, se adaugă și efectul unor particularități ale pieței interne de electricitate, dintre care :

– dată fiind structura monocombustibil a companiilor energetice producătoare din România și obligativitatea tranzacționării centralizate, prețurile de vânzare a energiei electrice se aliniază la prețul marginal din piață, respectiv la prețul cel mai mare de vânzare din piață. Acesta este prețul CE Oltenia. Astfel, toți producătorii, chiar dacă au preț de cost mai mic decât CE Oltenia (precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica), își vor alinia ofertele prin comparație cu prețul producătorului pe bază de cărbune (care include și prețul certificatului de CO2), ceea ce conduce la creștere a prețurilor în piață.

– lipsa de investiții în capacități de producție în ultimii ani. Cu excepția producției în domeniul resurselor regenerabile, cele mai importante investiții în domeniul producției de energie electrică au fost realizate de OMV la Brazi și de Hidroelectrica în câteva centrale hidroelectrice mici, cu aport redus în ceea ce privește capacitatea de producție. În lipsa unor investiții importante în ultimii 30 de ani, capacitățile de producție din România în principal cele din cadrul companiilor de stat, sunt vechi și funcționează cu eficiență redusă, ceea ce se translatează în costuri de producție din ce în ce mai mari.

– impredictibilitatea surselor regenerabile de energie electrică. Lipsa sau abundența acestor resurse în piață se traduce prin prețuri mai mari sau mai mici la energie electrică, România fiind – funcție de intensivitatea vântului sau gradul de însorire – exportator sau importator de electricitate. Această tendință se înregistrează la nivelul majorității statelor UE care au puteri mari instalate în RES și nu au instalate capacități de stocare pentru acest tip de energie, cum este și țara noastră.

ȘI TOTUȘI, GERMANIA și alte MARI ”PUTERI” din U.E. DE CE NU AU RENUNȚAT LA CĂRBUNE ? NUMAI ȚĂRILE SLAB DEZVOLTATE TREBUIE SĂ RENUNȚE LA CĂRBUNE ? 

Noi restricţii de luni în BUCUREȘTI

 


Rata de incidenţă în Capitală a ajuns la 4.95, anunţă DSP Bucureşti. Noul prag nu impune alte restricţii, şcolile urmând să treacă în online de la rata de incidenţă 6, când şi activităţile economice se opresc la ora 18.00 în zilele de weekend.

Masca rămâne obligatorie în Bucureşti în ”spaţii publice  ca pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport  în comun şi la locul de muncă”, începând de luni, de la ora 0:00, potrivit unui comunicat al Prefecturii.

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a precizat că obligativitatea purtării măştii se referă strict la spaţiile enumerate.

”Pentru o interpretare corectă, în vederea respectării şi aplicării corecte o normelor (Hotărâri CMBSU) Instituţia Prefectului Municipiul Bucureşti  va comunica clarificări”, a transmis ulterior Prefectura Capitalei.

De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului  cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

STB SA va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deserveşte, în scopul diminuării aglomeraţiei din vehicule şi staţii, mai ales la orele de vârf.

Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijloacele de transport, după cum urmează:

– în autobuze şi troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin uşa din faţă, iar coborârea pe celelalte uşi;

– în tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin uşa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uşi.

STB SA va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măştii de protecţie şi a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio-video şi prin afişare în mijloacele de transport în comun.

Metrorex SA va informa şi îndruma publicul călător prin instalaţiile de sonorizare despre situaţiile de aglomerare apărute şi îl va informa asupra obligativităţii de a păstra distanţarea fizică şi de a purta corect masca de protecţie.

”Menţionăm că regimul contravenţional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea nr.55/2020. Totodată,  în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice la nivelul Municipiului Bucureşti se vor putea institui măsuri suplimentare, cu respectarea normelor legale în vigoare”, menţionează decizia Comitetului Municipal Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

Dacian Cioloş exclude reîntoarcerea USR PLUS în guvernarea Cîţu. „Revenim doar cu un alt premier”

 


Dacian Cioloş, câștigătorul primului tur al alegerilor interne pentru președinția USR PLUS, spune că partidul se va întoarce la guvernare doar în condițiile expuse deja : un alt premier în locul lui Florin Cîţu și calendar ferm de reforme.

„Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. Nu ne întoarcem la guvernare decât în condițiile deja expuse : alt premier și calendar clar de reforme. Consider declarațiile liberalilor o încercare ridicolă de influențare a alegerilor din USR PLUS”, a scris duminică seara, pe Facebook, Dacian Cioloș.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut duminică referire la refacerea coaliţiei de guvernare cu USR PLUS. „Noi avem nevoie de unitate în PNL să putem, zilele următoare, să vorbim cu USR să vedem ce au de gând, să vină înapoi să facem coaliţia de dreapta. Eu sper să se termine la noi problemele şi supărările. După care mâine vine preşedinta Comisiei Europene”, a spus acesta.

Întrebat despre o posibilă guvernare minoritară sprijinită de PSD, Flutur a declarat că aceasta ar fi o greşeală. „Este un fel de guvernare pe sârmă şi cu nişte costuri uriaşe care te face să nu ai curaj să iei nişte măsuri care sunt aşteptate de populaţie. Deci noi trebuie să îi chemăm pe cei din USR PLUS şi să facem o analiză să vedem ce nu a funcţionat. Acum nu mai avem premier şi preşedinte două persoane, este una singură. Autoritatea premierului când este preşedinte de partid va fi alta”, a mai afirmat Gheorghe Flutur.

Veşti proaste pentru Florin Cîţu : PSD nu va susţine un guvern minoritar al PNL

 


Florin Cîţu a obţinut o victorie detaşată în alegerile interne ale PNL, dar ar putea pierde şefia Guvernului la moţiunea de cenzură.

Vasile Dîncu a declarat duminică, la Digi 24, că PSD nu va susţine un guvern minoritar al PNL. Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere “nici pe faţă, nici pe la spate” cu Partidul Naţional Liberal.

“În niciun caz noi nu vom susţine un guvern minoritar pentru că nu va fi eficient nici pentru România, suntem într-o situaţie de criză, în care mai bine resetăm, cred eu, chiar dacă cu nişte costuri, viaţa politică în acest moment prin alegeri anticipate – nici noi nu ne dorim alegeri anticipate neapărat. Domnul Iohannis este actorul principal în această criză chiar dacă stă în spate, în viitor îi va veni direct domniei sale din nou ocazia să acţioneze. Va trebui să aleagă din nou după ce va cădea Guvernul Cîţu. Acest Guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere nici pe faţă, nici pe la spate cu PNL”, a afirmat Vasile Dîncu.

Prim-ministrul Florin Cîţu afirmă că va discuta, în vederea obţinerii unei susţineri pentru Guvern, cu toţi parlamentarii care nu doresc o criză politică iarna aceasta. „Pe de o parte avem USR care negociază cu PSD şi AUR şi atunci noi ce să facem, să nu negociem cu nimeni? afirmă Cîţu, întrebat dacă este dispus să primească susţinerea PSD.

Primul ministru a afirmat, duminică, la o zi de la alegerea sa ca preşedinte al PNL, că dacă USR PLUS nu revine în Guvern, el va avea discuții cu toate partidele pentru susţinerea Guvernului.

„Vom discuta cu toţi aceia care în Parlamentul României vor să susţină un guvern şi nu vor o criză politică din România. Cu toate partidele Pe de o parte avem USR care negociază cu PSD şi AUR şi atunci noi ce să facem, să nu negociem cu nimeni?”, a afirmat Florin Cîţu.

Întrebat dacă se va simţi confortabil în funcţia de prim-ministru ştiind că are susţinerea PSD, Florin Cîţu a răspuns:„ Aveţi foarte multe scenarii, mie îmi place să discut de lucruri concrete”.

El a adăugat că „preferinţa” sa şi varianta cu cele mai multe şanse rămâne refacerea coaliţiei cu USR PLUS.