9.09.2022

O FEMEIE FOARTE CURAJOASĂ

 


Petrolul s-a ieftinit brusc

 

Liz Truss va îngheța facturile la gaze și electricitate pentru gospodării cu un pachet de împrumuturi de 130 de miliarde de lire sterline

 


Noul prim-ministru va dezvălui încă de miercuri, după ce a fost numit oficial de către regină, un plan prin care guvernul va stabili un preț garantat pentru facturi.

Consilierii și oficialii au decis în ultimele zile că o simplă ajustare a plăților pentru gospodării nu va fi suficientă și au ajuns la concluzia că țara are nevoie de o intervenție mai dramatică.

Împreună cu reducerile taxei pentru energia verde, acest lucru înseamnă că facturile medii vor fi înghețate în următoarele 18 luni.

Liz Truss se pregătește să apese pe butonul planurilor de 130 de miliarde de lire sterline pentru a îngheța facturile la electricitate și gaz pentru gospodăriile medii din Marea Britanie în această iarnă. Noul prim-ministru va dezvălui un plan prin care guvernul va stabili un „preț garantat” pentru facturi încă de miercuri, după ce a fost numit oficial astăzi de către regină.

În cadrul acestui sistem, furnizorii de energie vor fi obligați să accepte prețul stabilit de guvern în schimbul unor garanții pentru împrumuturi masive care să acopere diferența dintre ceea ce îi costă să producă și să cumpere energie și prețul la care aceasta poate fi vândută.

Împreună cu reducerile taxei pentru energia verde, acest lucru înseamnă că facturile medii vor fi înghețate în următoarele 18 luni, potrivit rapoartelor agenției de știri economice Bloomberg. Ian Blackford, de la SNP, i-a cerut lui Truss să „se gândească din nou” la obligarea gospodăriilor să plătească împrumuturile sub formă de suprataxă pe facturile lor în anii următori.

Liderul SNP din Westminster a declarat că un impozit excepțional extins pe profiturile excedentare ale marilor companii, inclusiv ale companiilor energetice, și creșterea încasărilor fiscale ale guvernului britanic ar trebui să acopere costurile împrumuturilor. Blackford a spus: „Liz Truss trebuie să anunțe o înghețare imediată a facturilor de energie ca primul ei act în calitate de prim-ministru – dar nu trebuie să vină în detrimentul familiilor obișnuite”.

„Trebuie să existe o întoarcere a planurilor conservatoare de a împovăra familiile cu o datorie de mai multe miliarde de lire sterline. Ar fi complet inacceptabil ca guvernul conservator să forțeze gospodăriile să plătească o suprataxă pentru facturile de energie pentru anii următori. Trebuie să se gândească din nou”.

Potrivit unor persoane din interior, Truss a vrut, încă de săptămâna trecută, să facă față crizei de iarnă doar prin extinderea pachetului de sprijin de 400 de lire sterline al lui Rishi Sunak la 1.000 de lire sterline pe gospodărie. Cu toate acestea, consilierii și oficialii au decis în ultimele zile că o simplă ajustare a plăților pentru gospodării nu va fi suficientă și au ajuns la concluzia că țara are nevoie de o intervenție mai dramatică.

Vladimir Putin a aprobat noua doctrină de politică externă a Rusiei

 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a aprobat luni o nouă doctrină de politică externă edificată în jurul conceptului „Lumea rusă”, noţiune pe care ideologii conservatori au folosit-o pentru a justifica intervenţia în afara ţării în sprijinul vorbitorilor de limbă rusă.

Cele 31 de pagini de „politică umanitară”, publicate la peste şase luni de la declanşarea războiului în Ucraina, afirmă că Rusia ar trebui „să protejeze, să salveze şi să promoveze tradiţiile şi idealurile Lumii ruse”, informează Agerpres.

Deşi prezentată ca un fel de strategie de „soft power”, aceasta consacră, însă, în politica externă oficială idei legate de politica rusească şi religie pe care unii adepţi ai liniei dure le-au folosit pentru a justifica ocuparea de către Moscova a unor părţi din Ucraina şi sprijinul pentru entităţi separatiste pro-ruse din estul ţării.

„Federaţia Rusă oferă sprijin compatrioţilor săi care trăiesc în străinătate în îndeplinirea drepturilor lor, pentru a asigura protejarea intereselor lor şi păstrarea identităţii lor culturale ruse”, susţine noua doctrină de politică externă.

Vladimir Putin vorbește despre o „catastrofă geopolitică”

În document se subliniază că legăturile Rusiei cu compatrioţii săi din străinătate i-au permis „să-şi întărească pe scena internaţională imaginea de ţară democratică care luptă pentru crearea unei lumi multipolare”.

De asemenea, se menţionează că Putin insistă de mulţi ani asupra a ceea ce el consideră a fi soarta tragică a aproximativ 25 de milioane de etnici ruşi care s-au trezit trăind în afara Rusiei în noi state independente după ce Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în 1991, un eveniment pe care l-a numit o „catastrofă geopolitică”.

Rusia a continuat să privească fostul spaţiu sovietic, de la ţările baltice până în Asia Centrală, ca pe o legitimă sferă de influenţă - o noţiune respinsă vehement de multe din aceste ţări, dar şi de Occident. Noua politică afirmă că Rusia ar trebui să intensifice cooperarea cu naţiunile slave, cu China şi India şi să-şi consolideze pe mai departe legăturile cu Orientul Mijlociu, America Latină şi Africa.

În document mai scrie că Moscova ar trebui să-şi aprofundeze şi mai mult legăturile cu Abhazia şi Osetia, două regiuni georgiene recunoscute ca independente de Moscova după războiul său împotriva Georgiei din 2008, precum şi cu cele două entităţi separatiste din estul Ucrainei, autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk.

https://historia.ro/sectiune/actualitate/vladimir-putin-a-aprobat-noua-doctrina-de-politica-2202969.html

Cine este Liz Truss, noul premier al Marii Britanii

 

Liz Truss a câştigat în faţa lui Rishi Sunak competiţia internă din cadrul Partidului Conservator britanic după demisia premierului Boris Johnson, urmând să fie nominalizată pentru postul de premier, informează Reuters.

Liz Truss a obţinut 81.326 de voturi, iar Rishi Sunak 60.399, a anunţat Sir Graham Brady, care a subliniat că votul a fost ”liber şi corect”. În vârstă de 47 de ani, ea va deveni al patrulea prim-ministru al conservatorilor de la alegerile din 2015. În tinerețe, Truss a militat pentru legalizarea canabisului și pentru abolirea monarhiei, conform adevarul.ro.

Truss a promis că, odată aleasă, va prezenta un plan în prima săptămână pentru a face față creșterii prețurilor la electricitate. Ea a cucerit alegătorii promițând reduceri masive de taxe și adoptând un ton foarte dur împotriva sindicatelor.

„Dacă voi fi aleasă, plănuiesc să aplic măsuri imediate cu privire la facturile de electricitate și aprovizionarea cu energie în prima săptămână a administrației mele”, a spus Truss.

„Trebuie să luăm decizii dificile pentru a ne asigura că nu ne aflăm în această poziție în fiecare toamnă și iarnă”, a continuat ministrul de Externe, exprimându-și încrederea că a sosit momentul să renunțăm la jumătățile de măsură.

„Sunt gata să iau decizii dificile pentru a ne reconstrui economia", a scris Truss.

Boris Johnson va rămâne oficial în funcţie până când înlocuitorul său va prelua oficial mandatul, marţi. Ministru de externe în guvernul lui Johnson, Liz Truss va fi învestită premier marţi, după ce va fi primită de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral în Scoţia, unde va veni şi premierul în exerciţiu pentru a-i prezenta suveranei demisia.

Rusia se așteaptă la o înrăutăţire a relaţiilor cu Marea Britanie

Kremlinul a transmis luni mai devreme că se aşteaptă inclusiv la o înrăutăţire şi mai mult a relaţiilor cu Londra după ce Liz Truss va deveni premier.

„N-aş vrea să spun că lucrurile s-ar putea schimba şi mai în rău, pentru că este greu de imaginat ceva mai rău”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de Agerpres.

„Din nefericire însă, aceasta nu poate fi exclus, dat fiind că cei care au concurat pentru postul de premier britanic s-au întrecut în retorica anti-rusească, în ameninţări că vor lua noi măsuri împotriva ţării noastre, şi aşa mai departe”, a adăugat Peskov.

Liz Truss a rămas celebră în Rusia după vizita efectuată acolo în februarie, când a avut cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov o întrevedere descrisă de acesta drept un dialog al surzilor. MAE rus a ironizat atunci şi gafele geografice făcute de ea, printre altele Liz Truss încurcând Marea Baltică cu Marea Neagră.

https://historia.ro/sectiune/actualitate/cine-este-liz-truss-noul-premier-al-marii-2202827.html

Joe Biden : Rusia nu trebuie desemnată „stat sponsor al terorismului”

 


Întrebat, luni, dacă Rusia ar trebui desemnată ca „stat sponsor al terorismului”, preşedintele american Joe Biden a răspuns jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă: „Nu”.

Kievul şi unele ţări occidentale au îndemnat Washingtonul să desemneze oficial Rusia ca stat care „sprijină terorismul” din cauza războiului din Ucraina, scrie Agerpres.

În prezent, SUA consideră astfel doar patru state: Cuba, Iran, Siria şi Coreea de Nord.

Senatul SUA a susţinut această iniţiativă de a atribui Rusiei statutul de „stat sponsor al terorismului” la sfârşitul lunii iulie, iar Congresul pregătise deja un proiect de lege în acest sens, aminteşte agenţia de presă Ukrinform.

Ministerul de Externe rus a ameninţat la 2 august că acest lucru va duce la ruperea relaţiilor dintre cele două ţări.

Potrivit publicaţiei Politico, Departamentul de Stat al SUA a exprimat temeri că includerea Rusiei pe lista cu ţări considerate „sponsor al terorismului” ar putea pune în pericol acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, conform Ukrinform.

După declanşarea invaziei în Ucraina, parlamentele Lituaniei şi Letoniei - două state membre UE şi NATO de la Marea Baltică - au declarat Rusia drept ţară care susţine terorismul, aminteşte Ukrinform.

https://historia.ro/sectiune/actualitate/joe-biden-rusia-nu-trebuie-desemnata-stat-2203147.html

ERDOGAN avertizează Grecia: „Uită-te în istorie. Dacă vei continua așa, vei plăti un preț ridicat”

 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Grecia va plăti un „preț ridicat” dacă va continua să încalce spațiul aerian turc și „să hărțuiască” avioanele turce în Marea Egee.

Recent, Ankara a afirmat că avioane turce în misiune în această zonă au fost vizate de sistemul de apărare aeriană S-300 al Greciei și a denunțat o „acțiune ostilă”, informează Agerpres.

„Grecia, uită-te în istorie. Dacă vei continua așa, vei plăti un preț ridicat”, a declarat președintele turc în cadrul unui miting în regiunea Mării Negre.

„Avem ceva de spus Greciei: nu uitați de Izmir”, a adăugat el, făcând referire la orașul din Marea Egee pe care grecii îl numesc Smyrna.

Ocuparea Smyrnei de către Grecia, căreia i-a fost acordat printr-un tratat de la sfârșitul Primului Război Mondial pe care Turcia nu l-a recunoscut niciodată, a luat sfârșit când turcii l-au preluat din nou în 1922.

„Ocuparea voastră a unor insule (din Marea Egee, în apropiere de Turcia - n.r.) nu ne leagă în niciun fel. La momentul potrivit, vom face ce este necesar. Putem ajunge subit noaptea”, a spus el, reluând o formulă folosită des când vorbea despre lansarea unei operațiuni în Siria.

Declarațiile ostile ale președintelui Erdogan îngrijorează Uniunea Europeană

Uniunea Europeană și-a exprimat luni „îngrijorarea” cu privire la „declarațiile ostile” ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la adresa Atenei în legătură cu insulele grecești din apropierea Turciei, relatează AFP.

„Aceste remarci ostile ale conducerii politice turce împotriva Greciei și a poporului grec (...) ridică îngrijorări serioase”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell, răspunzând la întrebarea unui reporter în timpul unei conferințe de presă.

„Ne așteptăm ca Turcia să se abțină de la orice escaladare verbală și să se angajeze să promoveze relații de bună vecinătate”, a adăugat oficialul european.

https://historia.ro/sectiune/actualitate/erdogan-avertizeaza-grecia-uita-te-in-istorie-2203127.html

Noul rege al Marii Britanii este Charles al III-lea

 


Prințul Charles devine regele Marii Britanii sub titulara de Charles al III-lea, potrivit anunțului făcut de premierul britanic Liz Truss. Aceasta a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a, care a murit în cursul zilei de joi, 8 septembrie 2022.

„Suntem devastați, Regina Elisabeta a II-a a fost o piatră pe care Marea Britanie modernă se construia. Este țara măreață datorită ei. A venit la conducere după al doilea Război Mondial, a fost lidera a 57 de state. Regina ne-a asigurat stabilitate, a avut spiritul Marii Britanii și acel spirit va dura, a fost cel mai longeviv monarh din istoria țării, a condus cu demnitate timp de 70 de ani. A fost iubită și admirată în Marea Britanie și toată lumea. A fost o inspirație personală pentru mine și pentru britanice. Săptămâna aceasta a rămas hotărâtă să își continue datoriile și m-a numit premierul ei. În zilele dificile ne vom uni cu prietenii noștri din Marea Britanie și întreaga lume pentru a comemora viața ei strălucitoare. Coroana trece la un nou monarh, la Majestatea Sa, Regele Charles. Suntem alături de familia regală, le oferim devotamentul nostru, cum mama lui și-a devotat viața atât de mult timp. Suntem într-o nouă eră în istoria magnifică a țării noastre. Dumnezeu să-l aibă în pază pe Rege!”, a declarat Liz Truss.

Familia Regală a dat publicității o declarație în numele lui Charles, noul rege al Marii Britanii, transmis de BBC. „Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în Regate și în Commonwealth și de nenumărate persoane din întreaga lume. În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care regina a fost atât de mult prețuită”, este primul mesaj al Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

 

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani, înconjurată de familie, la Castelul Balmoral, care a fost de mult timp unul dintre locurile preferate ale suveranei.  

Regina Elisabeta a II-a se afla sub supraveghere medicală la Balmoral, după ce doctorii au devenit îngrijorați pentru sănătatea ei, a anunțat Palatul Buckingham. Prințul Charles și Prințul William au plecat la Balmoral, pentru a fi alături de suverana Marii Britanii în ultimele ei clipe. Și Harry, care se află în Germania, va merge în Scoția.

Premierul Liz Truss a declarat că, în aceste momente, gândurile sale și ale oamenilor din întreaga Marea Britanie sunt alături de Majestatea Sa și de familia ei.

Elisabeta a II-a a devenit regină la 6 februarie 1952, odată cu decesul tatălui ei, George al VI-lea. Ea nu era în Londra atunci, ci într-un turneu internațional cu soțul ei, prințul Philip. Vestea tragică i-a prins în Kenya, pe atunci colonie britanică.

Astfel, după ce Regele George VI a murit în februarie 1952, încoronarea fiicei sale a fost organizată abia peste un an și jumătate. Ceremonia a fost al doilea mare eveniment regal din Marea Britanie după Al Doilea Război Mondial, primul fiind chiar nunta prințesei Elisabeta, din noiembrie 1947.

https://historia.ro/sectiune/actualitate/regina-elisabeta-a-ii-a-a-marii-britanii-a-murit-2203754.html