7.13.2021

Lovitură pentru cei care locuiesc la bloc

 


Schimbări importante pentru proprietarii de apartamente. Până în decembrie vor trebuie să-şi monteze repartitoare, altfel riscă amenzi usturătoare.

Toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică vor trebui să aibă montate contoare pentru căldură. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni proiectul de legea care instituie această obligaţie pentru proprietarii de apartamente.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă (…) tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în textul legii.

Practic, vizate sunt doar spaţiile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu şi cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament.

Proiect de lege prevede că se va introduce și o amendă între 500 și 1.000 de lei pentru proprietarii care nu vor respecta termenul-limită, potrivit avocatnet.ro.

„Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, după cum scrie în document, însă această prevedere va figura nu în Legea nr. 121/2014, ci în Legea nr. 325/2006.

Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor va fi obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii cu altă destinaţie (de exemplu, sediu de firmă sau magazin).

La Galați, un avion F-16 s-a dezintegrat în zbor

 


Un incident aviatic s-a petrecut, marţi, în zona aerodromului din judeţul Galaţi. Un avion de luptă F 16 a început să se dezmembreze în timpul zborului. Din fericire, aeronava a aterizat în siguranţă, iar pilotul nu a fost rănit.

Incidentul s-a petrecut în timpul unui exercițiu militar, în care piloţii simulau atacul unei ținte care se afla la sol. Avionul F-16 a lansat o bombă de antrenament către ținta de la sol, moment în care din aeronavă s-au desprins mai multe piese. Este vorba despre un rezervor de combustibil extern, dar și despre o grindă aflată pe partea dreaptă.

În momentul în care şi-a dat seama de piesele pe care le-a pierdut, pilotul a cerut să se întoarcă la bază. Menţionăm că aeronava a aterizat fără probleme, iar pilotul nu a fost rănit.

Potrvit MApN, avionul va fi folosit în continuare după ce va fi reparat.

E-facturare, noul tun pregătit de Guvernul Cîţu

 


Premierul Florin Cîţu a anunţat luni care sunt obiectivele lui ca ministru interimar la Finanţe : reforma companiilor de stat, modernizarea administraţiei fiscale, e-Facturare şi înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare.

Florin Cîțu s-a întâlnit marți, la Palatul Victoria, cu specialiști pentru a debloca proiectul e-facturare și le-a cerut să găsească rapid soluții astfel încât proiectul să fie gata la sfârșitul anului sau, cel târziu, la începutul anului viitor. Ceea ce nu se ştie e că deja tunul este pregătit pentru firme prietene, iar servirea se va face cel mai probabil, sub argumentul grabei, prin încredinţare directă, nu prin licitaţie publică.

Firmele favorite să realizeze proiectul e-facturare, potrivit unor surse din Guvern, sunt Citizen next, smartbill, Facturează.ro şi Facturis. Să vedem câte ceva despre fiecare.

Citizen next se autocaracterizează : „suntem un startup civic tech, cu misiunea de a contribui la noua generație de servicii publice cu ajutorul tehnologiei. Din 2016 lucrăm alături de instituții publice și ONG-uri pentru a dezvolta aplicații ce îmbunătățesc viața oamenilor. În ultimii ani am experimentat mai multe abordări organizaționale, am înțeles mai bine cum să rămânem sustenabili pe termen lung în sectorul non-profit. Astfel am fondat Citizen Next, o organizație neguvernamentală, non-profit, orientată spre antreprenoriat social, cu o strategie de creștere și sustenabilitate financiară pe termen lung. Lista proiectelor, inclusiv cu statul, este lungă.

În decembrie 2019, norvegienii de la Visma au cumpărat jumătate din platforma online românească de facturare SmartBill. Fondatorii companiei românești, Ioana Hasan, Radu Hasan și Mircea Căpățînă, păstrează controlul și se ocupă în continuare de dezvoltarea afacerii. Visma este o companie IT norvegiană, fondată în anul 1985. Anul trecut, firma a fost evaluată la 12,2 miliarde de dolari. Visma este deținută majoritar de fondul de investiţii Hg (54%), printre acționarii minoritari numărându-se mari fonduri din zona de tehnologie, precum GIC, General Atlantic sau Warburg Pincus.

Serviciile SmartBill sunt utilizate, in prezent, de peste 65.000 de clienti, de la PFA-uri, la companii mici si mijlocii, si pana la multinationale, din toate sectoarele de business, precum servicii și comert. Peste 2 milioane de documente sunt emise lunar prin intermediul platformei, iar valoarea acestora depășește 4 miliarde de euro pe an.

Aplicația facturează.ro a fost lansată în anul 2007, cu scopul de a asigura micilor întreprinzători un flux automatizat al proceselor de emitere și gestiune a facturilor, etape care presupun importante resurse de timp. Noi, cei de la Cubus Arts, am creat acest serviciu ce fluidizează întregul management al facturilor.

Facturis-online se laudă cu peste 10 ani de experienta in programe de facturare, gestiune stocuri si nu numai şi cu peste 10.000 de clienţi

e-Facturare, anunţat cu mare tam-tam în plină pandemdie

”Anul acesta se va lansa e-Facturare. Este cel mai mare proiect pe care îl introducem. Vorbim despre această factură electronică și veți vedea că acolo veniturile vor crește la buget. Țările care au introdus un astfel de sistem de facturare electronică au avut în medie două puncte procentuale creștere venituri. De aceea și în discuțiile cu Comisia Europeană, și în discuțiile cu investitorii, am spus foarte clar că nu sunt adeptul creșterii taxelor, mai ales într-o perioadă în care economia este sub potențial pentru a aduce venituri la buget. Putem să facem să aducem venituri la buget prin această digitalizare”, a declarat Florin Cîțu la începutul acestui an.

E-facturare ar aduce la buget 20 de miliarde de lei

„Digitalizarea continuă. (…) Avem, va începe în următoarea perioadă un program-pilot pentru e-facturare. Este acea măsură care va aduce la buget, din estimările nu numai ale noastre, şi ale instituţiilor internaţionale şi ceea ce am văzut în alte ţări, în special în Italia, cel puţin două puncte procentuale venituri, ceea ce înseamnă aproape 20 de miliarde de lei în acest moment”, a precizat Cîţu.

Alexandru Nazare, pe atunci ministrul Finanțelor, a vorbit și el atunci despre digitalizarea ANAF și reforma ce urmează să fie făcută în Ministerul Finanțelor: „În momentul acesta, în Ministerul Finanțelor, se lucrează la inventarierea acestor proiecte în vederea includerii lor în Planul Național de Reziliență și Reformă, împreună cu reformele adiacente. Această analiză include inclusiv o privire asupra modului în care funcționează instrumentele pe care le avem acum, multe dintre ele trebuie adaptate, eficientizate. Da, e clar că procedurile de administrare fiscală trebuie simplificate, avem nevoie de noi servicii electronice și funcționalități, cum ar fi o comunicare online extinsă între contribuabili și ANAF, depunerile de cereri în format electronic, raportare etc.”

Introducerea unui astfel de mecanism ar permite ANAF să analizeze în timp real facturile emise și să se concentreze asupra cazurilor unde are suspiciuni că ar exista încercări de fraudă. Sistemul electronic de facturare ar scăpa și firmele de unele verificări, dacă oamenii Fiscului vor putea controla de la distanță ceea ce îi interesează.

Supermarketul din România care retrage două sortimente de înghețată contaminate

 


Un supermarket din România va retrage de la vânzare două sortimente de înghețată cu arome de Tiramisu si Vanilie, care reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor.

Supermarketul Penny a decis retragerea de la vânzare a două sortimente de înghețată din gama „UNIQUE”- Înghetata cu arome de Tiramisu si Vanilie și „HAPPY” Inghetata cu aroma si sirop de pepene galben, produse de Cicom SRL, cu cantități de 1000g/2000ml și 500g/1000ml, Lot lot UT 200421, Exp: 30.05.2022 lot HPG 130521; Exp:30.06.2022.

Reprezentanții supermaketului roagă clienții, care deja au achiziționat acest tip de înghețată, să le aducă în magazin pentru a le fi returnată contravaloarea produselor sau  să le distrugă. Pentru a-și primi banii înapoi, clienții nu au nevoie să prezinte bonul fiscal.

Producătorul a inițiat retragerea de la comercializare a produselor menționate, ca măsură de prevenție, existand suspiciunea ca acestea sunt neconforme.

Rețeaua de magazine recomandă clienților care au achiziționat produsele mentionate mai sus sa nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în oricare magazin Penny. Contravaloarea va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, relatează Antena3. 

Grecia şi Franţa introduc vaccinarea OBLIGATORIE a cadrelor medicale

 

Majoritatea restricțiilor impuse din cauza pandemiei vor fi ridicate în Marea Britanie, începând cu data de 19 iulie, anunţă ministrul britanic al Sănătății, Savid Javid.

Marea Britanie ridică majoritatea restricţiilor, asta în timp ce autorităţile din mai multe ţări europene au decis să le reintroducă, în contextul răspândirii variantei Delta.

remierul Olandei, Mark Rutte, a anunţat că ridicarea restricțiilor anti-Covid în această a fost prematură, motiv pentru care şi-a cerut scuze cetăţenilor pentru acea decizie. Numărul de cazuri noi din Țările de Jos a crescut la cel mai înalt nivel din acest an, de peste zece ori, relatează Reuters. Tinerii au fost cei mai afectaţi de infecţia cu noua tulpină.

Recent, autorităţile olandeze au reimpus restricții în baruri, restaurante și cluburi de noapte, la doar două săptămâni după ce majoritatea fuseseră ridicate.

„Ceea ce noi am crezut că este posibil, s-a dovedit că nu este posibil în practică. Am judecat greCipru a reintrodus, de asemenea, regulile cu privire la numărul de persoane permise în localurile de ospitalitate şi divertisment săptămâna trecută, după ce rata zilnică de infectare cu coronavirus a atins un nivel maxim pentru anul acesta.șit, regret și îmi cer iertare”, a spus premierul olandez.

Ridicarea restricţiilor din ţările UE, în ultimele luni, a condus la o creştere a activităţii comerciale, a cheltuielilor şi a încrederii în piaţă. În consecinţă, economiştii europeni şi-au actualizat previziunile pentru creşterea europeană, relatează Financial Times.

Cu toate acestea, aceste ipoteze sunt puse la îndoială acum de varianta Delta care este extrem de contagioasă şi a dus la creşterea ratelor de infecţie la cel mai înalt nivel din ultimele luni de zile.

Germania şi Franţa şi-au avertizat cetăţenii să evite călătoriile în Spania, unde rata infectare cu coronavirus a devenit cea mai mare din Europa. Autorităţile din Portugalia au declarat că turiştii trebuie să fie vaccinaţi, să facă un test negativ sau să fi trecut recent prin boală pentru a rămâne în hotelurile sau pentru a mânca în restaurantele din multe zone.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a declarat vineri că rata săptămânală de infecţie cu Covid-19 pentru UE şi Spaţiul Economic European a crescut la 51,6 la 100.000 de persoane, faţă de 38,6 săptămâna precedentă. Prognozele nu sunt deloc bune. Specialiştii estimează că rata infectării va depăşi 90 la 100.000 de oameni în patru săptămâni.

Vaccinarea împotriva COVID-19 devine obligatorie în Grecia pentru îngrijitorii de la căminele de bătrâni şi personalul sanitar din centrele publice şi private în contextul în care infecţiile în ţară continuă să crească, a anunţat luni premierul elen Kyriakos Mitsotakis, potrivit EFE şi Reuters.

Mitsotakis a declarat că doar persoanele vaccinate vor beneficia de deschiderea industriei hoteliere şi de cea a ospitalităţii. Personalul din căminele de bătrâni care nu s-a vaccinat până în prezent va trebui să o facă imediat sau va fi suspendat începând cu 16 august, în timp ce personalul sanitar urmează să fie vaccinat începând cu data de 1 septembrie.

De asemenea, doar clienţii vaccinaţi vor avea acces în interior în baruri, cinematografe, teatre şi alte spaţii închise din Grecia.

Aceeaşi măsură a vaccinării obligatorii a cadrelor medicale au luat-o şi autorităţile franceze. În pofida faptului că, în Franţa, există o mişcare antivaccinistă foarte bine reprezentată, autorităţile de la Paris au mizat pe faptul că vor putea convinge suficiente persoane, inclusiv personal medical, să se vaccineze voluntar pentru a diminua răspândirea virusului. Acest lucru nu a fost, însă, posibil, astfel încât autorităţile au regândit strategia. Macron a precizat că în cazul în care imunizarea la nivel național nu crește suficient, va fi necesară „abordarea vaccinării obligatorii pentru toți francezii”.

Franţa a trecut de la un număr mediu de 400.000 de vaccinări pe zi, la sfârşitul lui mai, la circa 165.000 pe zi în prezent.

„Pe vremea mea, împrumutam 30 de cenţi şi produceam un euro. Cîţu împrumută 2 euro şi produce unul”

 


Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a intervenit luni, la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu, pentru a comenta scandalul apărut în coaliţia de guvernare şi declaraţiile spectaculoase făcute de politicienii din PNL şi USR-PLUS, mai ales de Alexandru Nazare, fost ministru al Finanţelor, demis de Florin Cîţu.

Mihai Tudose l-a ironizat pe premierul Cîţu, dar s-a declarat şi îngrijorat de ritmul în care guvernul Cîţu se împrumută şi de faptul că nimeni nu explică la ce sunt folosite aceste fonduri, pentru că ele nu se văd în nivelul de trai al românilor.

„Cautam talanga si am pierdut vaca. Nu stim nici unde sunt alea 40 de miliarde de la inceputul anului. Baietii astia cred ca sunt permanenti acolo si stau cu fundul pe bani. Nu stim cu cat s-au cumparat dozele de vaccin, cu cat se vand acum, ca nu mai avem ce face cu ele. Inteleg ca s-au cumparat 60 de milioane de doze, ca aveam si pentru vecini.

Eu intreb din nou, unde sunt 50 de miliarde? Mai intrebam un economist si din fostul guvern, si din asta, ca mai sunt oameni normali.

Din anii 90 toate guvernele au mers pe imprumut, dar pe vremea mea se imprumutau 30 de centi si produceam un euro, acum imprumuta 2 euro si se produce unul. Iar in capul lui Citu e wow asta.

De acolo apare gaura aia de miliarde. Nu uitati ca au venit cu bugetul in martie si asa au mai acoperit. Am spus ca acest buget nu va ajunge pana la mijlocul anului. Iata ca s-a terminat bugetul.

Avem deja 50 de miliarde, mai vin si aia 15 miliarde din PNRR, vom trece de pragul de 60% din PIB, iar atunci vor incepe taierile, că inghetate deja sunt si pensiile si salariile.”, a declarat Mihai Tudose, în exclusivitate la România TV.

Europarlamentarul PSD s-a referit şi la declaraţiile făcute luni de fostul ministru al Finanţelor, Alexandru Nazare, demis de premierul Florin Cîţu. Nazare a spus că a ridicat în guvern mai multe probleme legate de achiziţia de doze de vaccin, dar acestea nu au fost luate în seamă.

„Aici domnul Nazare ar trebui sa spuna tot, iar daca acele observatii le-a facut in sedinta de guvern si sunt pe banda, s-a scos. Nu exista in sedinta de guvern sa treci peste avizul min Justitiei sau al min Finantelor. Iarasi, cea mai bizara declaratie a lui Nazare este ca n-a mai vorbit cu Citu din martie. Eu vorbeam in fiecare zi si ma vedeam la doua zile, e halucinant, ministrul de Finante este contabilul tarii.

Intr-o discutie avuta cu domnul Ciolacu ne-am adus aminte ca stateam 16 ore pe zi la birou, iar Citu de cateva luni se plimba prin tara si refuza sa se intalneasca cu primarii, ca el era acolo candidat la PNL, nu prim ministru.

Isi face titlu de glorie ca s-a dus pe jos sa-si ia un ecler. Cate frustrari o fi avut in viata, acum s-a trezit ca e prim-ministru.”, a mai spus Tudose.

„Pe la inceputul anului, cand PNRR era imnul national, Citu a fost la Bruxelles. Stiti ce facea ministrul Finantelor ? Orice altceva, pentru ca Citu nu l-a luat cu el. Ghinea a zis azi ca acum e sigur ca banii vor veni, ca a transmis varianta buna. Pai, pana acum stia ca a trimis varianta proasta ? Din cate stiu eu, ultima varianta depusa e cam varza si asta. Au primit vreo 25 de pagini de mici avertizari. Am cerut toti sa vina in Parlament si sa ne povesteasca, sa spuna practic poporului.

Cat ai dat pe o doza de vaccin, cate doze ai cumparat, cum ai cumparat 60 de milioane la o populatie vaccinabila de maximum 18 milioane. Deci maximum 35 de milioane de doze. De ce au comandat atatea, era comisionul mare? N-o sa fie eterni acolo, iar la sumele astea, nu au cum sa le faca disparute”, a încheiat Mihai Tudose.

14 filiale din 22 şi 64% dintre delegaţi l-ar susţine pe actualul preşedinte PNL

 


Potrivit numărătorii taberei Orban, 13 filiale județene au votat rezoluții de susținere pentru Ludovic Orban care nu au fost schimbate în forurile statutare ale organizațiilor, plus Sectorul 6 care nu s-a poziționat la nivel de președinte dar majoritatea membrilor filialei este pentru susținerea actualului lider PNL.

„Din punct de vedere al numărului de delegați care vor reprezenta filialele la Congres, în urma consultărilor cu membrii filialelor respective, evaluarea internă arată un procent de 64% în favoarea lui Ludovic Orban”, mai afirmă sursele citate pentru Stiripesurse.

1. Filiale mentionate eronat cu sustinere pentru Florin Cîțu: Botosani, Timis, Bacău, Alba, Constanța – la Timiș, Alba și Constanța încă nu s-au desfășurat alegerile interne; la Botosani a câștigat Costel Șoptică, candidatul susținut de Ludovic Orban, impotriva lui Dan Nechifor, candidatul susținut de Florin Cițu și George Flutur; la Bacău, candidatul Daniel Fenechiu, susținut de Florin Cițu și Alina Gorghiu, s-a retras din competiție și a câștigat Mircea Fechet în echipă cu fostul președinte interimar, Viorel Miron, susținuț de Ludovic Orban.

2. Organizațiile ”indecise”: la Iași, filiala îl susține pe actualul preşedinte în timp ce doar noul președinte al filialei a anunțat susținerea pentru Florin Cițu; la Bistrița-Năsăud, candidatul susținut de Florin Cițu și Robert Sighiartău a pierdut categoric în fața președintelui Ioan Turc, susținut de Ludovic Orban; la Vâlcea, candidatul Gheorghe Păsat, susținut de Florin Cițu la el acasă în județ a pierdut în favoarea președintelui Cristian Buican susținut de Ludovic Orban; la Caraș-Severin, președintele filialei Marcel Vela a anunțat susținerea pentru Ludovic Orban iar la Arad majoritatea filialei îl susține pe Ludovic Orban.

3. Episoade cu miză simbolică: Florin Cițu a pierdut susținerea în propria organizație de la Sectorul 5 și la el acasă în județul Vâlcea; unii dintre susținătorii din ”poza” lui Florin Cîțu au arătat că nu au susținerea organizațiilor lor: Robert Sighiartău la Bistrița Năsăud, Cristian Băcanu la Sectorul 5, Victor Paul Dobre la Galați, Cătălin Boboc la Brăila, Vergil Chițac la Constanța.

Vaccinul Johnson &Johnson, poate dezvolta o afecțiune neurologică rară

 


Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) urmează să anunțe că există o legătură între acest ser și sindromul Guillain-Barre, o afecțiune neurologică rară, scrie New York Times.

Autoritățile americane au constatat că riscul de  apariție a sindromului este scăzut, dar de trei până la cinci ori mai mare în rândul persoanelor care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson decât la populația generală.

Oficialii federali au identificat aproximativ 100 de cazuri suspecte de boala Guillain-Barré în rândul celor care s-au imunizat cu Johnson & Johnson. Rapoartele sunt considerate preliminare, iar majoritatea persoanelor care dezvoltă afecțiunea se vindecă.

„Nu este surprinzător să găsim aceste tipuri de efecte adverse asociate cu vaccinarea”, a declarat dr. Luciana Borio, fost șef al FDA, în mandatul președintelui Barack Obama. Datele colectate până acum de Administrația pentru Alimente și Medicamente, a adăugat sursa citată, au sugerat că beneficiile vaccinului „continuă să depășească cu mult riscurile”.

Conform datelor citate de The New York Times, simptomele Guillain-Barre au apărut după aproximativ trei săptămâni de la vaccinare. Un bărbat în vârstă de 57 de ani din Delaware, care a suferit atât un infarct, cât și un accident vascular cerebral în ultimii patru ani, a murit la începutul lunii aprilie, după ce a fost vaccinat și a dezvoltat sindromul Guillain-Barré.

Este de așteptat ca administrația Biden să anunțe noul efect advers al vaccinului în cursul zilei de marți. FDA va conchide, însă, că beneficiile vaccinului în prevenirea formelor severe sau a decesului cauzat de coronavirus depășesc cu mult riscul.

Conform sursei citate anterior, nu s-a găsit nicio legătură între sindromul Guillain-Barre și vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BioNTech sau Moderna, ceilalți doi producători autorizați la nivelul SUA. Aceste două seruri se bazează pe o tehnologie diferită, scrie Aleph News.