8.09.2021

Zeci de case din satul Scăpău, Mehedinți, au fost arse de un incendiu


Un incendiu violent a izbucnit în această după amiază în localitatea Scăpău, comuna Devesel judeţul Mehedinţi. 
Flăcările au pornit de la vegetația uscată şi s-au extins amenințător la mai multe gospodării.

Potrivit ISU peste 45 de pompieri intervin cu 6 autospeciale cu apa și spuma pe raza localității Scăpău, comuna Devesel, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, care se manifesta violent și s-a extins la mai multe gospodării.

ISU Mehedinți acționează cu toate forțele avute la dispoziție, suplimentând cu pompieri din turele libere pentru a limita propagarea incendiului la gospodarii. 
Din primele informaţii peste 15 case au fost cuprinse de flăcări. Oamenii au evacuat locuințele şi au scos animalele din grajduri. Până în acest moment nu s-au raportat victime.
În sprijin, au fost solicitate alte 2 autospeciale din cadrul ISU Dolj.

ANCOM. Apelurile primite de la numerele internaționale pot fi o tentativă de fraudă

 


Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor serviciului de telefonie mobilă asupra apelurilor pierdute sau apelurilor primite de la numere internaţionale pe care nu le cunosc, care pot reprezenta posibile tentative de fraudă realizate de persoane necunoscute ce încearcă să obţină câştiguri ilegale.

"Apelând înapoi astfel de numere, utilizatorii pot fi suprataxaţi, costurile regăsindu-se ulterior pe factura de servicii de telefonie (...) Persoanele care au intenţia de a înşela utilizatorii dau apeluri scurte, de obicei prin intermediul unor programe de apelare automată a unor numere selectate aleatoriu, cu intenţia ca cel apelat să sune înapoi. Victima sună de obicei la un număr de telefon cu suprataxă, iar scopul celor apelaţi este să menţină apelul activ un timp cât mai îndelungat şi să obţină, astfel, câştiguri ilicite. Tarifele aplicate acestor apeluri, către numere din ţări precum Botswana, Guineea, Guyana, Nepal, Sri Lanka etc este ridicat, iar costurile se regăsesc, ulterior, pe factura persoanei care apelează", susţine autoritatea de reglementare, într-un comunicat de presă transmis, luni, Agerpres. 

Numerele nu trebuie reapelate

Potrivit sursei citate, persoanele care întâmpină o astfel de situaţie sunt îndrumaţi să nu sune înapoi la numerele pe care nu le cunosc, cu atât mai puţin dacă acestea sunt numere internaţionale provenind din ţări cu care nu au nicio legătură. De asemenea, nu trebuie furnizate date cu caracter personal dacă acestea sunt solicitate prin aceste apeluri.

În cazul apariţiei unei asemenea probleme, utilizatorii sunt sfătuiţi să informeze furnizorul lor de servicii de telefonie şi, totodată, să se adreseze Poliţiei, instituţia abilitată de dispoziţiile legale în vigoare să investigheze posibilele cazuri de înşelăciune sau de infracţiuni informatice.

Site-ul InfoCentru, creat de ANCOM, pune la dispoziţia utilizatorilor informaţii utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi folosirea acestor servicii.

Informaţiile se referă, în principal, la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot consulta pe aceeaşi pagină ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet. 

PRINCIPALELE ȘTIRI INTERNAȚIONALE ALE MOMENTULUI

 


Angela Merkel, Emmanuel Macron, dar şi alţi lideri europeni fac mişcări geopolitice importante.

Noul preşedinte iranian, Ebrahim Raisi, a transmis luni, după o conversaţie cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, că Teheranul intenţionează să menţină capacităţile de "disuasiune" (insistență pe lângă cineva pentru a-l face să-și schimbe hotărârea) în zona Golfului Persic, în pofida acuzaţiilor privind atacarea unui petrolier.

"Republica Islamică este foarte serioasă în garantarea securităţii şi în menţinerea capacităţilor de disuasiune în zona Golfului Persic şi în Golful Oman", a afirmat Ebrahim Raisi, conform Preşedinţiei Iranului, citată de cotidianul Le Figaro. "Iranul îi va înfrunta pe cei care privează regiunea de securitate", a subliniat noul preşedinte al Iranului.

Conversaţia telefonică dintre Ebrahim Raisi şi Emmanuel Macron a durat aproximativ o oră.

Iranul, acuzat de atacul cu dronă asupra MV Mercer Street

Statele Unite, Israelul şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul cu dronă asupra petrolierului MV Mercer Street, comis pe 30 iulie în Marea Arabiei, în largul Omanului, şi soldat cu moartea unui cetăţean român şi a unui britanic. Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista o "ripostă colectivă" faţă de acest atac. Israelul a anunţat că atacul cu dronă asupra petrolierului a fost comis de Gardienii Revoluţiei din Iran. Premierul Naftali Bennett a avertizat că Israelul este pregătit să acţioneze şi unilateral împotriva Iranului ca ripostă la atac.

Administraţia Iranului a negat orice implicare în atacarea petrolierului MV Mercer Street şi a avertizat că va riposta la orice acţiune lansată de Statele Unite, Marea Britanie sau Israel din cauza atacului asupra petrolierului. Uniunea Europeană a condamnat atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, dar a cerut clarificări privind circumstanţele incidentului şi a pledat pentru evitarea acţiunilor care ar periclita pacea regională, scrie Mediafax.

Merkel, vizită în Ucraina înainte de retragere

Cancelarul german Angela Merkel, care a jucat un rol de mediator în criza dintre Kiev şi Moscova, se va deplasa în Ucraina cu câteva săptămâni înainte de a se retrage din funcţie, a anunţat luni preşedinţia ucraineană, potrivit AFP şi DPA. Vizita Angelei Merkel va avea loc cu puţin timp înaintea celei de-a 30-a aniversări a independenţei Ucrainei.

Cancelarul german Angela Merkel intenţionează să se deplaseze în Ucraina pe 22 august, a precizat pe Facebook Serghei Nikiforov, purtător de cuvânt al preşedinţiei ucrainene.

Potrivit acestuia, subiectele abordate în timpul acestei vizite vor fi în special securitatea şi relaţiile bilaterale.

Germania este unul dintre principalii susţinători ai Kievului în criza cu Rusia, marcată de anexarea Crimeii în 2014 şi de un război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, conflict soldat cu circa 13.000 de morţi. Germania şi Franţa sunt mediatori în cadrul 'formatului Normandia', destinat încercării de a găsi o soluţie la acest conflict.

După Merkel, forum privind anexarea Crimeii

În 23 august, a doua zi după vizita cancelarului german, Ucraina îi primeşte pe liderii Poloniei, Letoniei şi Lituaniei pentru a discuta despre anexarea Crimeii de către Rusia, primul forum de acest fel.

Vizita lui Merkel, care va renunţa după 16 ani la putere în urma alegerilor parlamentare germane de la finalul lunii septembrie, va fi şi o ocazie de a oferi noi asigurări Kievului cu privire la controversatul proiect energetic Nord Stream 2.

Gazoductul, care este aproape finalizat, urmează să transporte gaz rusesc către Uniunea Europeană, ocolind Ucraina, ţară a cărei economie depinde în prezent masiv de taxele de tranzit al resurselor energetice pe teritoriul său. Berlinul a evocat deja posibilitatea acordării unor compensaţii pentru Ucraina pentru pierderile de venit aşteptate, scrie Agerpres.

Victor Ponta, despre împrumuturile României : „Banii merg în afara ţării”

 


Victor Ponta a avertizat că situaţia economică a României "se înrăutăţeşte în fiecare an" şi a susţinut că banii împrumutaţi de România "merg în afara ţării". Fostul premier mai atrage atenţia că, până la sfârşitul anului, importurile au crescut mai mult decât exporturile, iar acest lucru va produce "un dezechilibru major".

Victor Ponta a tras acest semnal de alarmă, în condiţiile în care deficitul balanţei comerciale a depăşit 10 miliarde de euro.

„Situația este extrem de gravă – şi se înrăutăţeşte în fiecare an – dacă nu facem ceva concret – până la faliment !

Am tot răspuns în ultimele 6 luni la întrebarea simplă „unde se duc banii imprumutaţi de România !

Banii merg în afara ţării,  în produsele pe care le produc alte ţări şi le vând in Romania”, a scris Victor Ponta, pe Facebook.

„În primele 6 luni noi am importat produse care au costat mai mult cu 11 miliarde de euro decât am exportat. Până la sfârşitul anului 2021 probabil vom trece de 20 de miliarde de euro – adică banii pe care îi imprumutăm (şi la care noi mai plătim adăugat şi dobânda).

Fumul de la incendiile de pădure a ajuns la Polul Nord

 


Incendii de pădure care devastează Siberia continuau să se agraveze luni, potrivit autorităţilor, iar NASA a anunţat că fumul a parcurs peste 3.000 de kilometri şi a atins Polul Nord - o premieră în istoria recentă.

Este dificil ca un anumit incendiu să fie legat de modificările climatice, însă acestea din urmă fac aceste catastrofe mai frecvente şi mai virulente, iar cercetători ruşi relevă că actualele incendii, al căror fum a atins Polul Nord, sunt o consecinţă a unei creşteri globale a temperaturii atmosferice. Una dintre cele mai afectate regiuni este Iacutia – un teritoriu imens şi foarte puţin populat, situat în nordul Siberiei -, unde situaţia ”continuă să se agraveze şi unde există tendinţa unei creşteri a numărului şi a suprafeţei incendiilor de pădure”, a anunţat luni pe site agenţia rusă de meteorologie Rosguidromet, preluată de The Siberian Times.

Potrivit Rosguidromet, peste 3,4 milioane de hectare de pădure ard în prezent, inclusiv pe teritorii ”în care accesul este dificil şi îndepărtate”. ”Un fum gros de întinde în zone vaste”, precizează agenţia.

Agenţia spaţială americană NASA a anunţat, la rândul său, sâmbătă, într-un comunicat, că fum de la incendii din Iacutia a ”parcurs 3.000 de kilometri şi a atins Polul Nord, ceea ce pare să fie o premieră în istoria documentată”. Potrivit NASA, un ”fum dens şi acru de la frunze din pădure a acoperit la 6 august cea mai mare parte a Rusiei”, potrivit unor imagini din satelit. Pompieri şi autorităţi locale declarau AFP, în cursul unei vizite în Iacutia, la sfârşitul lui iulie, că duc lipsă de oameni, echiament şi alte resurse în înfruntarea amplorii acestor incendii.

Luni, experţi ONU în climă (GIEC) au publicat un raport în care avertizează că lumea este ”în mod indiscutabil” rsponsabilă de dereglările climatice şi că nu are altă opţiune decât să reducă în mod drastic emisiile de gaze cu efect de seră, dacă vrea să limiteze pagubele.

Pompierii români, lăudaţi în presa din Grecia. „Sunt de pe altă planetă. Reflexele instinctive sunt uimitoare”

 


Intervenţia pompierilor români mobilizaţi să stingă incendiile din insula Evia a fost descrisă într-un articol eligios realizat de o publicaţie din Grecia.

Modul în care pompierii români au intervenit pe insula Evia i-a determinat pe localnici să-i privească precum nişte extratereștri.

„Pompierii români care au venit în țara noastră să întărească efectivele anti-incendiu și să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare.

La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor.

În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile.

De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația.

Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, se arată în articolul elogios publicat la adresa pompierilor români de către publicația fimes.gr.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că divizia de pompieri detașată în Grecia a lichidat în prima zi mai multe focare de incendiu, urmând să continue activitatea non-stop în schimburi de zi și de noapte.

„Astăzi (n.r. – 8 august) a avut loc prima misiune a pompierilor militari români în zona Spathari, insula Evia. Intervenția a fost dificilă, incendiul având mai multe focare, iar cei 35 de pompieri care au lucrat în două schimburi au depus eforturi considerabile în vederea localizării si lichidării acestora cu șase autospeciale de stingere cu apă și spumă și două cisterne care asigură alimentarea acestora. Totodată, un real ajutor adus în vederea recunoașterii direcției de propagare a aerului l-a constituit folosirea unei drone”, au precizat reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), într-un mesaj publicat pe Facebook.


Liviu este unul dintre cei peste 100 de pompieri salvatori care a pornit vineri într-una dintre cele mai complexe misiuni internaționale, în vederea sprijinirii colegilor lui din Grecia.

Vorbim despre o misiune aparte, extrem de dificilă, care implică riscuri și care este diferită față de alte incendii la care pompierii militari intervin în mod curent. 

Apar detalii noi de la alegerile fraudate din Sectorul 1. Clotilda și soțul ei se văd pe imagini. Președintele B.E.S. acuzat

 


Noi informații cu furtul de la alegeri. România TV a intrat în posesia unor noi informații și imagini cu Clotilde din Biroul Electoral al Sectorului 1.

Apar noi detalii de la frauda din Sectorul 1. Mai mult, martorii spun că sacii cu buletine de vot au fost scotociți de Clotilde Armand, însă edilul susține că altcineva este pe filmare.

Și soțul ei se vede în aceeași clădire, pe imagini. Anchetatorii i-ar fi identificat deja pe toți cei prezenți în clădirea Biroului Electoral de Sector. Imobilul are însă mai multe intrări, unele dintre ele subterane sau nesupravegheate video.

”Jandarmii au acționat la ordinul guvernului. Cel mai elocvent a fost tot ce s-a petrecut în ziua de 30, atunci când procurorul a spus că are COVID, apoi au început la 30 de minute să intre useriștii.

Deci, multe, multe persoane care nu aveau ce să caute, nu aveau voie să intre, jandarmii nu aveau voie să îi lase să intre. Asta în sine e fraudă. Din ce am înțeles, camera unde erau sacii, avea ceva lipit pe ea însă s-a dezlipit, așa am putut vedea ce s-a petrecut. Eu nu știam inițial că aceste camere au fost acoperite cu hârtie.

Există o intrare prin spate, cu scară rulantă, care are acces la Biroul Electoral. Poate trebuie să știm dacă jandarmii au trecut prin acel registru.”, a spus Dan Tudorache, la România TV.

Preşedintele BES este acuzat că ar fi dat mână liberă lui Clotilde Armand să umble în sacii cu buletinele de vot.