4.21.2021

Românii vor trebui să respecte în noaptea de Înviere cele trei reguli: mască, distanțare socială și dezinfectant, spune premierul Florin Cîțu

 



„Am avut o întâlnire foarte bună cu reprezentanții cultelor religioase care sărbătoresc în perioada următoare Paștele. Am vrut să discutăm puțin despre cum se va desfășura acea noapte, care vor fi regulile. Lucrurile sunt foarte simple pentru acea noapte din punctul nostru de vedere - doar respectarea regulilor pe care le avem : mască, distanțare socială și dezinfectant”, spune Florin Cîțu
El mai spune că autoritățile nu vor interveni asupra modului în care se desfășoară slujbele.
„Am primit și de la Patriarhia Română un set de recomandări. Le luăm în calcul. Eu cred că lucrurile sunt foarte clare și cu siguranță vom avea o noapte a Paștelui fără niciun fel de probleme. Le-am mulțumit sincer reprezentanților cultelor pentru implicarea în campania de informare până acum cu privire la vaccinare și am cerut în continuare susținere. Este foarte important, am spus, ca să avem parte de sărbători în viitor fără mască, fără distanțare, fără dezinfectant să avem o campanie de vaccinare de succes”, conchide premierul.
Creștinii vor putea participa la slujbele de Înviere și nu vor completa declarații, spunea și președintele Klaus Iohannis.

PROTESTE DE AMPLOARE ÎN BERLIN

 


Manifestanții au ieșit pe străzile din Berlin pentru a protesta împotriva unei noi legi pe care parlamentul urmează să o adopte în vederea acordării guvernului federal de puteri sporite pentru a impune restricții uniforme la nivel național. 

Mii de oameni s-au adunat în afara Bundestagului, parlamentul federal german din Berlin, transmite Antena3. Majoritatea protestatarilor nu poartă mască de protecție și nu respectă nici distanțarea fizică.

Amintim că Angela Merkel a decis redactarea acestei noi legi, care propune și impunerea unei carantine între 22:00 și 05:00, limitarea adunărilor private și a deschiderii magazinelor și evenimentelor sportive după lipsa unui acord din partea a 16 landuri germane. 

De asemenea, școlile vor fi închise dacă incidența infecțiilor cu Covid-19 depășește 165 la suta de mii de rezidenți.

DE 1 MAI masca OBLIGATORIE la plajă. S-ar putea renunța la ea din 1 iunie

 


Masca va fi obligatorie pe plajă de 1 mai, conform unor surse Digi24. Există discuții în Guvern ca obligativitatea purtării măștii pe plajă să fie eliminată din 1 iunie. Același lucru ar putea fi prevăzut și pentru faleză. 

”În acest moment, reglementarea legată de mască este în vigoare. Masca este obligatorie a fi purtată. Sigur, până în data de 1 mai, vom mai avea discuţii în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi este posibil să discutăm şi despre o astfel de eventualitate de a limita purtarea măştii în anumite situaţii, în vârful muntelui sau la plajă. Este o discuţie. Şi la restaurant nu mănânci cu mască. Sunt lucruri de bun simţ şi care pot fi analizate” spunea ministrul de Interne la începutul lunii aprilie. 

De asemenea, cluburile vor fi închise pe litoral de 1 Mai. 

Una spun președintele și premierul, alta spun specialiștii și cifrele oficiale despre vaccinare

 


Klaus Iohannis a declarat miercuri că este foarte bucuros să vadă că deja multă lume vine efectiv la vaccinare, dar toate datele de până acum îl contrazic pe președinte.

„Am văzut împreună primul centru de vaccinare mobil în funcțiune. Este o nouă etapă a campaniei de vaccinare în care am ajuns. Suntem foarte aproape de capacitatea pe care ne-am dorit-o, de 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Sunt foarte mulțumit de cum a decurs campania de vaccinare până acum și pregătirile pentru această etapă s-au făcut într-un timp record. Pe de altă parte, sunt foarte bucuros să văd că deja multă lume vine efectiv la vaccinare. Când am ajuns la intrare deja au fost câteva zeci de persoane care abia așteaptă să intre la vaccinare”, a declarat Klaus Iohannis miercuri după ce a vizitat primul centrul mobil de vaccinare, amplasat în Afumați, județul Ilfov.

De la începutul campaniei de vaccinare, 2.737.514 de persoane au fost vaccinate în România, din care 1.658.351 au primit ambele doze, arătau datele făcute publice de autorități marți seara. În fapt campania de vaccinare a ajuns în punctul în care numărul locurilor libere este mai mare decât numărul persoanelor aflate pe listele de așteptare. În acest context, zilele trecute, premierul Florin Cîțu a spus că până la 1 august își dorește imunizarea a 10 milioane de persoane.

Ce spun specialiștii de la MedLife

Intenția de vaccinare în România este mult sub valorile la care era estimată inițial. „Dacă percepția nu se modifică, în cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina”, spun cei de la MedLife.

Datele celui mai recent studiu realizat de MedLife, cu scopul de a estima numărul persoanelor decise să se vaccineze, arată că intenția de vaccinare a românilor este sub așteptările inițiale. Mai exact, estimările actuale indică faptul că doar 5 milioane de români se vor vaccina până la finalul anului, ceea ce înseamnă o rată de 27 – 31% din totalul persoanelor rezidente în România, care au împlinit cel puțin 16 ani.

„Deși estimările inițiale erau că vom avea peste 10 milioane de persoane vaccinate până la sfârșitul lunii septembrie, se pare că intenția de vaccinare a românilor este mult sub aceste așteptări. Studiul pe care l-am realizat arată că doar 5 milioane de români se vor vaccina, iar asta până la finalul anului. Problema nu va mai fi dată de lipsa disponibilității vaccinurilor, având în vedere că deja numărul locurilor disponibile pentru vaccinare a depășit numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare. Dacă percepția nu se modifică, în cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina. Așadar, marea provocare va consta în educarea, încurajarea și convingerea unui număr cât mai mare de persoane să se vaccinze. Va fi nevoie de efortul și mobilizarea comună a principalilor actori din societate – autorități, mediul de afaceri, societatea academică, lideri de opinie, biserica și nu numai. Este extrem de important ca oamenii să înțeleagă necesitatea vaccinării pentru a controla pandemia. Creșterea numărului de persoane vacciante se traduce prin scăderea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 și minimizarea cazurilor grave, fiind în strânsă legătură cu revenirea la o economie normală și reluarea vieții sociale. Este singura soluție pentru a atinge aceste mize”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

Studiul estimează un număr de aproximativ 2 milioane de persoane cu intenție fermă de a se vaccina cât mai repede sau nu mai târziu de luna viitoare. Alți 3 – 4% iau în calcul vaccinarea peste 3 – 6 – 12 luni sau chiar peste 1 an.

Conform datelor obținute, cea mai mare rată de vaccinare se remarcă în mediul urban, unde se estimează că aprox. 33 – 38% din totalul persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani se vor vaccina până la finalul anului. În schimb, în rural, rata de vaccinare estimată până în decembrie 2021 este de aprox. 19 – 23% din totalul populației de peste 16 ani. De altfel, procentul persoanelor din mediul urban care s-au vaccinat deja este semnificativ mai mare, în timp ce doar un sfert din persoanele vaccinate provin din mediul rural.

Nivelul de educație este un alt factor care influențează major intenția de vaccinare, fiind în relație direct proporțională. Mai exact, cu cât nivelul de educație este mai ridicat, cu atât cresc și ratele de vaccinare – din prezent și așteptate la final de an.

Studiul relevă faptul că din categoria persoanelor dornice să se vaccineze fac parte într-o mai mare măsură bărbații, persoanele din categoria de vârstă 50 – 69 de ani și persoanele care au un stil de viață activ. Totodată, persoanele care s-au vindecat de COVID-19 și au trecut prin forme medii sau severe (cu pneumonie) ale bolii sunt mai deschise la ideea de a se vaccina față de cele care nu au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2.

La polul opus, din categoria persoanelor rezistente la ideea vaccinării fac parte, într-o mai mare măsură, persoanele cu vârsta sub 40 de ani, cu un nivel de educație mai scăzut și care nu au suferit de COVID-19 până în prezent. De asemenea, studiul arată că persoanele care provin din gospodării numeroase sunt mai puțin dispuse să se vaccineze.

În ceea ce privește localizarea geografică, conform studiului, regiunile București – Ilfov și Centru sunt mai bine reprezentante în segmentul celor care au luat sau iau în calcul vaccinarea, spre deosebire de regiunea Nord – Est, care este supra-reprezentantă în rândul celor care resping ideea vaccinării.

Studiul evidențiază faptul că puțin peste jumătate din persoanele cuprinse în eșantion consideră că dețin informații necesare despre campania de vaccinare. Dintre acestea, persoanele vaccinate și cele care vor să se vaccineze cât mai curând au fost cele mai preocupate să se informeze despre campanie. De asemenea, nivelul de informare este semnificativ mai ridicat în rândul populației provenite din mediul urban, cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani, respectiv 60 – 69 de ani, cu educație superioară și în rândul persoanelor care au trecut prin boală.

Cu toate acestea, doar o treime din populația României cu vârsta peste 16 ani consideră vaccinarea ca fiind foarte eficientă, atât împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2, cât și împotriva dezvoltării unor forme grave de boală, în caz de infecție. Restul populației invocă teama de efecte adverse – pe termen lung sau imediat – ca principalul motiv din spatele refuzului de a se vaccina, următorul argument fiind neîncrederea alimentată de informațiile contradictorii.

Studiul a fost realizat în perioada 5 – 13 aprilie 2021, la nivel național, pe un eșantion reprezentativ de 1.010 persoane, cu vârsta peste 16 ani, având ca tehnică de culegere a datelor interviuri telefonice pe baza unui chestionar structurat, prin intermediul unei firme de cercetare de piață din România.

Imagini de coșmar în Hunedoara

 


Un incendiu puternic, cu degajare mare de fum, a izbucnit, miercuri, într-un centru de colectare a fierului vechi din Simeria, județul Hunedoara. La fața locului a fost solicitată și intervenția Gărzii de Mediu pentru a stabili gradul de poluare.

„Ajunşi la locul în care se dezvolta incendiul pompierii au constatat că arderea se manifesta la caroserii auto dezafectate depozitate în aer liber pe aproximativ 400 metri patraţi.

Incendiul a fost în scurtă vreme localizat, în zonă neexistând pericolul propagării la locuinţe sau hale industriale. De asemenea, nimeni nu a fost rănit sau intoxicat cu fum. Cantitatea mare de fum degajată în atmosferă a impus notificarea Gărzii de Mediu în vederea stabilirii gradului de poluare în urma incendiului.

Deoarece norul de fum nu a fost direcţionat de curenţii de aer spre zonele locuite nu s-a impus avertizarea populaţiei prin intermediul Ro-Alert.

În aproximativ o jumătate de oră de la declanşarea misiunii de stingere, pompierii au reuşit limitarea incendiului.

După finalizarea operaţiunilor de lichidare a incendiului se va stabili o cauză probabilă de generare a acestuia”, a transmis ISU Hunedoara.



INSTANȚA I-A DAT DREPTATE - Liviu Dragnea, aviz favorabil pentru eliberare condiţionată

 


Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, a primit aviz favorabil din partea comisiei din penitenciar pentru eliberare condiţionată. Comisia Penitenciarului Rahova a decis că Dragnea este reabilitat.

Astfel, săptămâna viitoare, Liviu Dragnea se va prezenta în faţa instanţei de judecată cu cererea de eliberare condiţionată.

Liviu Dragnea a executat deja doi ani din cei trei ani şi şase luni de închisoare la care a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Drept urmare, Dragnea are mari şanse ca marţi, 27 aprilie 2021, să fie eliberat condiţionat.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu.

Vineri, Liviu Dragnea se va prezenta la Curtea de Apel Bucureşti, acolo unde a cerut ca cele opt luni în care nu a muncit să îi fie recunoscute ca zile de lucru pentru că a avut o decizie definitivă în acest caz.

Dragnea a acuzat că i-a fost interzis dreptul la muncă, timp de opt luni, tocmai pentru a nu obţine beneficiile zilelor lucrate, astfel că a dat în judecată penitenciarul, iar instanţa i-a dat dreptate.

Cancelaria Sfântului Sinod a aprobat îndrumările privind slujbele care vor fi săvârșite în perioada dintre sâmbăta Floriilor și sărbătoarea Izvorului Tămăduirii

 


Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, Cancelaria Sfântului Sinod a elaborat îndrumări adresate tuturor unităților de cult din România ale Bisericii Ortodoxe Române, privind sfintele slujbe care vor fi săvârșite în perioada dintre sâmbăta Floriilor și sărbătoarea Izvorului Tămăduirii (24 aprilie – 7 mai 2021).

Astfel, sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, printre care se numără: dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult; purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul; asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.

„Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a sfintelor slujbe și a activităților specifice perioadei prepascale și pascale. Preoții vor aduce, din timp, la cunoștința credincioșilor programul evenimentelor religioase și prezentele recomandări, făcând apel la respectarea normelor igienico-sanitare.

Preoții parohi, stareții sau ecleziarhii, după caz, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioșii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanțarea fizică dintre persoane”, se arată în comunicat.

Pentru evitarea deplasărilor și aglomerărilor, se recomandă credincioșilor să participe la sfintele slujbe săvârșite la unitățile de cult de care aparțin din punct de vedere teritorial.

De asemenea, se recomandă ca, acolo unde există tradiția procesiunii de Florii, aceasta să fie organizat[ în ajunul sărbătorii de către fiecare unitate de cult, cu proprii credincioși, prin înconjurarea lăcașului de cult. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în Sâmbăta lui Lazăr, 24 aprilie 2021, după Vecernie, dacă se organizează procesiune în jurul lăcașului de cult, sau în Duminica Floriilor, 25 aprilie 2021.

Ramurile binecuvântate vor fi distribuite de către preoți și voluntari în exteriorul lăcașului de cult, iar credincioșii vor fi îndemnați să aștepte pe locurile marcate până când vor primi ramurile. Pe tot parcursul slujbei și al procesiunii se va respecta distanța fizică prevăzută de reglementările legale.

În săptămâna Sfintelor Pătimiri, sfintele slujbe (Sfânta Liturghie, slujbele Deniilor, Taina Sfântului Maslu, Taina Spovedaniei etc.) vor fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, potrivit rânduielilor liturgice și tipiconale, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

„Ținând cont că circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00-5,00, iar în localitățile cu rată mare de incidență a cazurilor de persoane infectate circulația în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 20,00-5,00 (art. 2 alin. 1 pct. 2-4 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), sfintele slujbe săvârșite seara vor fi programate, după caz, într-un interval orar care să permită revenirea credincioșilor la casele lor, astfel încât să fie respectate prevederile legale în vigoare”, au mai transmis reprezentanții Patriarhiei.

În Sfânta și Marea Vineri, la momentul înconjurării bisericii cu Sfântul Epitaf, voluntarii vor îndemna pe credincioși să respecte distanța fizică. Dacă biserica nu are ieșiri laterale și nu poate fi asigurat un flux de intrare-ieșire, clericii vor aștepta în curtea bisericii până când toți credincioșii vor trece pe sub Sfântul Epitaf, apoi vor intra în biserică pentru partea de final a slujbei. Dacă în biserică nu există spaţiu suficient pentru credincioşi, după închinare, aceştia vor aştepta în curtea lăcaşului de cult, pe locurile marcate.

Potrivit tradiţiei începută în anul 2009, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în ziua de sâmbătă, 1 mai 2021, spre seară, şi va fi oferită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. Delegații vor purta mască de protecţie şi vor respecta distanţa fizică prevăzută de lege. Ulterior, Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui, în timp util, Sfânta Lumină fiecărei parohii.

„Ținând cont că <în toate localitățile se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în perioada 1 mai-2 mai 2021, în intervalul orar 20,00-5,00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase> (art. 2 pct. 6 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), slujba Învierii Domnului din noaptea zilei de duminică, 2 mai 2021, va fi săvârșită în prezența credincioșilor, potrivit rânduielii liturgice a Bisericii Ortodoxe. Astfel:

-pentru a evita aglomerația, la unitățile de cult cu pangarul în interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcașului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paștilor (pâine binecuvântată și stropită cu agheasmă și vin, pregătită și ambalată din vreme în pachete/punguțe de unică folosință închise, respectând regulile de igienă), a lumânărilor, a candelelor și a obiectelor de colportaj;

-credincioșii vor aștepta, în afara lăcașului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00.00, păstrând distanța de 1,5 m între persoane;

după oferirea Sfintei Lumini, se vor citi Sfânta Evanghelie și Pastorala;

-la finalul slujbei de afară, pentru săvârșirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcașul de cult împreună cu credincioșii, în limita spațiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcașului de cult, în cazul în care numărul credincioșilor este mare”, se mai arată în comunicat.

În prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau A doua Înviere, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, cu participarea credincioşilor mireni, respectându-se regulile sanitare în vigoare.

În ziua de vineri, 7 mai 2021, cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, slujba de sfințire a apei va fi săvârșită, în exteriorul bisericii, după rugăciunea amvonului de la Sfânta Liturghie. După sfințirea apei, aceasta va fi oferită credincioșilor în afara lăcașului de cult de către voluntari, credincioșii păstrând în mers distanța de 1,5 m și purtând mască de protecție.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că, marți comisiile reunite pentru apărare din Camera Deputaților și Senat au aprobat demararea a zece noi programe de înzestrare

 


Potrivit unui comunicat al MApN, noile programe vizează următoarele achiziții: sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR, sistem UAS tactic clasa I, sistem armament individual tip NATO, aparatură optică și optoelectronică – Etapa I, mașină de luptă a infanteriei, pe șenile, echipamente și sisteme de detecție, avertizare, decontaminare și protecție (individuală și colectivă) CBRN, sistem de război electronic mobil, modernizarea sistem artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacități CRAM, sistem de securitate și apărare cibernetică și autovehicule tactice blindate de tip ușor.

Programele de înzestrare vor fi inițiate anul acesta, în funcție de posibilitățile de bugetare și de prioritățile stabilite de către categoriile de forțe și comandamente.

„Ministerul Apărării Naționale urmărește sincronizarea programelor majore de înzestrare ale Armatei României cu industria națională de apărare prin adoptarea unor măsuri coerente și predictibile. Realizarea mentenanței echipamentelor militare și integrarea producției unor componente de către unii operatori economici răspund unei cerințe de securitate națională. Înzestrarea cu tehnică performantă va permite adaptarea noastră la noile condiții ale mediului de securitate și îndeplinirea misiunilor și obligațiilor ce revin Armatei României, în plan național și internațional”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, în ședința comună a celor două comisii.

„Poliţiştii primesc bonusuri la salariu dacă amendează şi încătuşează oameni”

 


Senatoarea Diana Şoşoacă a declarat marţi, în exclusivitate la România TV, că are dovezi care atestă faptul că poliţiştii  primesc stimulente financiare pentru a aplica cu brutalitate măsura purtării măştii.

Senatoarea Diana Şoşoacă a intervenit telefonic marţi seară în emisiunea lui Victor Ciutacu, pentru a vorbi despre valul de violenţe înfăptuite de forţele de ordine din România.

„Imi pare rau pentru domnul Diaconu, dar eu cunosc astfel de politisti care fac astfel de abuzuri, nu de anul asta, dar mai ales anul asta, pentru ca li se permite.

Diana Şoşoacă: „Raed Arafat este şi el de vină, a creat o psihoză”

Este plina tara de astfel de politisti si politisti locali care au nenorocit oamenii. Mai ales anul asta, pentru o nenorocita de masca. E de vina si ministrul Sanatatii si Arafat. A innebunit lumea cu acest carcalac, ca eu Covid nu pot sa-i spun, a creat o psihoza, iar politistii primesc bonusuri la salariu daca prind oamenii fara botnita si daca incatuseaza oamenii. O sa vedeti fluturasii de salariu in plangerile penale pe care le-am facut.

Ce greseala a facut omul ala ca sa fie pus la pamant, incatusat si sa i se puna genunchiul pe gat ?

Cazul de la Braila cu copilul in balta de sange il mai stiti? Eu am vorbit ulterior cu Toni, pentru ca il voi ajuta in acest dosar. Stiti ce mi s-a spus in jur de 3 dimineata, cand am sunat la 112 ? Abia atunci s-au sesizat ca-i omoara Şoşoacă si abia atunci au trimis salvarea. Un politist imi spune la 3 dimineata „haideti, doamna, ca exagerati, a fost o iluzie optica”. Deci ei abia dupa cateva ore au trimis ambulanta.

Facem plangere penala la adresa premierului Citu. Gabriel Gaspar a spus ca are un cutit si un topor, dar nu il omoara, ca nu e criminal ca el. Arafat a formulat plangere  penala spunand ca i-a creat o stare de temere si considera ca poate fi o amenintare la adresa lui. Arafat, care umbla cu ditamai pistolul la el si il arata jurnalistilor. Ii e frica, e fetita ?

Eu solicit organelor de ancheta sa mearga si sa-l retina pe domnul Citu imediat. Ar trebui sa se autosesizeze, avand in vedere ca a spus ca ne elimina. Eu consider ca este o amenintare cu moartea. Uitati ce-mi fac mie in parlament. Deci eu l-am sunat pe domnul Arafat si cand m-am prezentat mi-a zis la revedere, desi sunt senator al Romaniei.”, a declarat Diana Şoşoacă la România TV.

Secretarul de stat Gelu Puiu a fost filmat în timp ce şantaja directorii Romsilva

 


Gelu Puiu a explicat de ce a demisionat.

”Mi-am dat astăzi demisia din funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, după aproape doi ani de activitate. În nume personal consider că am reuşit să finalizez un sistem unic în Europa: SUMAL 2.0 – sistemul informatic prin care se oferă transparenţă, iar orice activitate din pădure este atent controlată şi digitalizată. Avem astăzi un instrument de monitorizare prin care cei certaţi cu legea, cei care recurg la tăieri ilegale pot fi identificaţi cu uşurinţă şi pedepsiţi pentru faptele lor. Totodată, Codul Silvic este un alt instrument prin care am înăsprit pedepsele pentru cei care ocolesc legea.

Consider că am supravegheat atent alocarea fondurilor necesare sectorului silvic, printre care realizarea perdelelor forestiere, de care avem atâta nevoie, şi totodată campaniile de împădurire pe care le-am derulat în România”, scrie fostul secretar de stat pe Facebook.

El dă asigurări că este şi rămâne ”un om care îşi dedică viaţa silviculturii”.

”Am decis să îmi dau demisia considerând că este un gest de onoare, de transparenţă. Mulţumesc tuturor celor care au avut deschidere în implementarea SUMAL 2.0, tuturor celor care au fost şi sunt alături de mine, precum şi celor care cred cu tărie că domeniul silvic are oameni competenţi şi gata să acţioneze pentru a demonstra că există corectitudine la nivel naţional”, conchide fostul secretar de stat.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că secretarul de stat Gelu Puiu de la Ministerul Mediului a demisionat şi că i-a acceptat demisia.

Recorder a difuzat mai multe înregistrări în care Gelu Puiu afirma că a schimbat peste 20 de şefi de direcţii silvice din toată ţara după ce îi ameninţa cu o serie de controale în urma cărora sigur vor fi descoperite nereguli.

Gelu Puiu a fost numit secretar de stat în decembrie 2019, de fostul ministru al Mediului Costel Alexe.