8.06.2020

Președintele Iohannis a greșit la oral și s-a scos la scris

Iohannis a greșit oral și s-a scuzat în scris. Președintele a greșit ieri, crunt, în timpul conferinței de presă legate de începerea școlii. Astfel, Klaus Iohannis a prezentat eronat formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie. Ba chiar a contrazis o ziaristă care l-a mai întrebat o dată pe președinte dacă e sigur de ce zice, după cum se vede chiar din declarația postată ieri pe site-ul președinției.

Aceste trei scenarii sunt scenariul „verde”, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19; scenariul doi, care înseamnă scenariul „galben”, între unu şi trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, şi scenariul trei, „roșu,” când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă“, declara președintele.

Jurnalist: Deci cazuri noi la mia de locuitori – aceasta era întrebarea.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este vorba de cazuri noi din media ultimelor 14 zile per mia de locuitori“.

Astăzi, s-au lămurit lucrurile. Ca să fie siguri că nu se mai fac erori, nu a mai ieșit nimeni la declarații, ci s-a emis un comunicat. Sec și clar.

În informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României.

Metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății.

Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate.“, se arată în document.

sursa:https://www.cotidianul.ro/presedintele-iohannis-a-gresit-la-oral-si-s-a-scos-la-scris/

Politica externă a lui Joe Biden, un ”spectacol al groazei”

 

Anii administrației Trump au fost marcați de un adevărat război americano-aamerican, între președinte și echipa sa și așa-zisul stat profund: investigații demarate ilegal încă din perioada campaniei prezidențiale, investigația Russiagate și finalul ei lamentabil pentru echipa fostului șef FBI Robert Mueller, vânătoarea împotriva membrilor echipei Trump, începând cu fostul șef al spionajului militar, generalul Michael Flynn, afacerea Ukrainegate și încercarea eșuată de impeachment. Rezultatul a fost paralizarea administrației și scindarea societății, atât de vizibilă în protestele actuale din SUA.

Cum ar arăta o administrație Joe Biden? Un indiciu vine din paginile Huffington Post, o publicație altfel liberală, pro-democrată, anti-Trump, care informează că a intrat în posesia unei scrisori extrem de critice semnată de o parte dintre delegații din statele câștigate la alegerile primare de candidatul democrat Bernie Sanders, exponendul aripii stângi a partidului.

Scrisoarea atacă exact nucleul dur al posibilei echipe Biden de la Casa Albă – experții în materie de politica externă și intelligence. Politica externă este socotită de mulți dintre alegătorii lui Biden ca fiind punctul forte al fostului vicepreședinte și fost șef al comisiei pentru politică externă din Senatul SUA.

Scrisoarea care circulă printre delegații la Convenția Națională Democrată, unde va fi stabilit oficial candidatul la Casa Albă, arată că echipa lui Bide este un ”spectacol al groazei”, cu multi consilieri care au susținut interventiile militare ”dezastruoase” ale Statelor Unite.

În primul rând, este luată în colimator Susan Rice, fostă ambasadoare la ONU și fostă consilieră pentru Securiutate a președintelui Obama, acum luata în calcul pentru funcția de vicepreședinte sau secretar de Stat. Scrisoarea arată că Rice a dat dovada de ”nechibzuință” câtă vreme a făcut parte din administrația Obama. Este atacat și Anthony Blinken, consilier de politică externa al lui Biden și fost secretar de Stat adjunct al SUA. ”Vă cerem să nu va bazați pe sfaturile de politică externă ale celor care pot fi în conflict de interese, ca rezultat al relației lor cu lobby-ul producătorilor de armament și tehnică de supraveghere”, se arată în scrisoare. ”Vă cerem să numiți consilieri de politică externă care au luat decizii cumpătate și au înțeles importanța diplomației și a cooperarii internaționale, în special în contextul catastrofei climatice”.

Scrisoarea arată că Blinken a înființat firma de lobby WestExec, implicată în promovarea războiului cu drone. O altă consiliera a lui Biden, Michele Flournoy, despre Cotidianul a scris recent, a lucrat pentru o firmă de lobby implicată în contractele militare ale SUA.

În scrisoare este pomenită și fostul director-adjunct al CIA Avril Haines, criticată pentru că a redactat un raport pozitiv despre folosirea torturii în timpul administrației George W. Bush și pentru că a susținut programul asasinatelor cu dronă din perioada administrației Obama. Sunt amintiți în scrisoare și Samantha Power și Jake Sullivan, care au sprijinit intervenția americană în Libia. Apare și Nicholas Burns, cu șanse la preluarea șefiei diplomației SUA, care a susținut invadarea Irakului și l-a condamnat pe Wdward Snowden.

Echipa de campanie a lui Joe Biden nu a dorit să declare nimic despre această inițiativă din cadrul partidului. A vorbit doar un fost consilier al lui Biden, Jon Wolfsthal, care a spus că Rice, Blinken și Haines ”sunt poate cei mai inteligenți, dedicați și principiali oameni pe care i-am întâlnit”.

Semnatarii scrisorii încearcă să adune cât mai multe semnături până la data Convenției Democrate, pe 17 august. Până acum au semnat 275 de delegati, circa o treime dintre delegații lui Bernie Sanders. Huffington Post apreciază că sunt șanse minime ca scrisoarea să influențeze stabilirea echipei de politică externă a lui Joe Biden.

Scrisoarea care circulă acum printre democrați ne arată însă că o viitoare administrație Biden va trebui să facă față presiunii taberei progresiste a Partidului Democrat, ale cărei rânduri se vor îngroșa în Camera Reprezentanților și în Senat după alegerile din toamnă. Va fi o lupta surdă între tabăra neoconservatoare din fost administrație Obama, preferată de Joe Biden, și aripa neomarxistă Partidului, care se opune intervențiilor militare externe.

În aceste condiții, nu pot fi excluse, sub o posibila președinție Biden, realinieri surprinzătoare în Congresul SUA, cu congresmani neoconservatori adepți ai intervenționismului american din ambele partide susținând administrația Biden împotriva progresiștilor tot mai numeroși din partidul prezidențial și al conservatorilor din opoziție. Statul profund american este pe cale de a-și face noi dușmani interni.

sursa:https://www.cotidianul.ro/politica-externa-a-lui-joe-biden-un-spectacol-al-groazei/

Matei Roşca: propaganda rusă a dus la creşterea cazurilor de Covid-19

 

Condicuţa cu agenţi”, cartea pe care am publicat-o în 2012, pare să fie o „operă deschisă”. Volumul cuprindea o lungă listă a jurnaliştilor-agenţi, risipiţi pe la diverse publicaţii din principalele capitale ale lumii cu misiunea de a fi cozile de topor ale „Sistemului” din România, chiar şi atunci cînd dezinformările lor reprezintă denigrarea propriei ţări.

Ultimul venit în „Condicuţa cu agenţi” se numeşte MATEI ROŞCA. El a publicat pe site-ul „POLITICO.EU” un articol ciudat, intitulat „Disinformation fuels Romania’s coronavirus spike”, în care afirmă iresponsabil că de vină pentru creşterea numărului de infectări cu Coronavirus din România are cauza în „conspiracy theories and suspected Russian-backed propaganda”:


Articolul a fost preluat imediat, de cine altcineva?, de către „Digi 24” cu această introducere: „În România, teoriile conspirației despre coronavirus costă vieți. Creșterea alarmantă a cazurilor noi de COVID-19 este alimentată de o campanie de dezinformare în care este implicată și propaganda rusă, se arată într-o analiză făcută de Politico”.

Toată această dezinformare penibilă este pusă de Digi 24 pe seama site-ului „Politico.eu”, ca şi cum ar fi o „analiză” serioasă făcută de publicaţia finanţată de Uniunea Europeană”, deşi, aşa cum se vede, autorul este acest MATEI ROŞCA!

Culmea este că exact în acest articol care urmează toate elementele unei dezinformări, autorul vorbeşte despre „dezinformare”: „În întreaga Europă, țările se confruntă cu o creștere a infecțiilor, deoarece, treptat, au fost relaxate măsurile de restricție, însă în România creșterea cazurilor este alimentată și de dezinformare și de fake-news”.

Mai întîi, românaşul nostru de la „Politico.eu” îl citează pe Raed Arafat cu această declaraţie cu care s-a făcut pur şi simplu de rîs: „au fost campanii foarte bine finanțate de unii care doreau să apară public pentru a sfida recomandările noastre, vizînd tinerii, pe care îi convingeau să nu mai poarte măști”! Prostia asta n-ar merita vreun comentariu, căci nu poţi pune nişte eventuale opinii pe seama unor campanii care să convingă tinerii să renunţe la măşti şi că au fost „bine finanţate” decît dacă virusul ţi-a afectat grav raţiunea.

Mai departe, Matei Roşca apelează el însuşi la opiniile unor „personalităţi” pentru care dezinformarea este o sarcină de serviciu. De pildă, este citată Corina Rebegea, director la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, colaboratoare la site-ul „contributors.ro”, despre care jurnalistul Ion Cristoiu dezvăluia faptul că este finanţat de MedLife! Corina Rebegea spune direct: „Mesajele care reduc la minimum efectele coronavirusului sunt preluate de politicieni și comentatori. Vedem un model caracteristic Balcanilor, în care penetrarea propagandei rusești este mai profundă”, indicînd publicaţia „Sputnik” pentru că a scris despre demonstraţiile stradale împotriva măsurilor excesive ale autorităţilor! Nu vă vine să rîdeţi?

Altă sursă a lui Matei Roşca este Nicolae Țîbrigan, analist la Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), care pune pe seama presei neîncrederea populaţiei în măsurile luate de guvern, deşi toate sondajele de opinie arată că această neîncredere se datorează imaginilor cu Ludovic Orban în propriul birou, cu faptul că preşedintele Iohannis a apărut la Consiliul European fără mască, alături de ceilalţi şefi de state care purtau masca, de botezul fiicei lui Rareş Bogdan, cu încălcarea recomandărilor autorităţilor! Țîbrigan declară că: „Nivelul scăzut de încredere în mass-media și în autoritățile statului face parte din motivul pentru care mai mulți români apelează la teoriile conspirației”! Nu vă vine să rîdeţi?

La citirea unui astfel de articol, cei din Uniunea Europeană ar putea să creadă că ruşii au invadat România şi că impun deja teoriile conspiraţiei cu intenţia de a-i infecta pe români cu Coronavirus! O aberaţie care are credibilitate zero, dar care, deşi reprezintă o dezinformare crasă, are efectul unei manipulări specifice scenariilor prin care se vrea minimalizarea eşecului autorităţilor din România în combaterea Coronavirusului!

Aşadar, bun venit, Matei Roşca, în „Condicuţa cu agenţi”! Era nevoie de un suflu nou după devoalarea celorlaţi colegi, precum Mirel Bran, Liliana Ciobanu, Carmen Păun, Raul Sanchez Costa, Andra Timu ş.a.

sursa:https://www.cotidianul.ro/matei-rosca-propaganda-rusa-a-dus-la-cresterea-cazurilor-de-covid-19/

Cum reacţionează Tătaru la criza de râs

Nelu Tătaru a reacţionat după ce prof. Alexandru Rafila a avut o criză de râs la „Marius Tucă Show” când a auzit ce a declarat ministrul despre evoluţia pandemiei.

Nelu Tătaru a declarat, joi, la Timişoara, că s-ar bucura dacă profesorul Alexandru Rafila a înţeles ce a vrut el să transmită.

„Mă bucur dacă fac pe cineva pe timp de pandemie să zâmbească, m-aş bucura dacă şi a înţeles ce am vrut să spun. Cred că dumnealui şi-a dat seama după emisiune şi va încerca să explice tocmai explicaţiile pe care eu le-am dat vizavi de această evoluţie pe trendul ascendent, dar ascendentul manifestându-se mai mic de la o zi la alta, cu un număr mai mic de cazuri, scăzând de la o zi la alta chiar dacă este în creşetere progresivă”, a spus Tătaru.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), a izbucnit în râs, în timpul emisiunii „Marius Tucă Show”, la declaraţiile lui Nelu Tătaru, despre situația cazurilor COVID-19 în România, atunci când realizatorul l-a rugat să explice ce a vrut să spună ministrul Sănătății.

Marius Tucă a încercat să citească o primă declaraţie făcută de ministrul Nelu Tătaru, luni, dar s-a oprit din cauza râsului, pentru că vorbele ministrului nu aveau sens. Atunci când reprezentantul României la OMS a încercat să explice ce a vrut să zică Tătaru, l-a bufnit râsul.

„Suntem pe acel trend crescător, dar scăzând ca şi intensitate a creşterii numărului de cazuri de la o zi la alta – nu suntem în scădere – suntem în momentul în care, dacă respectăm următoarele săptămâni nişte lucruri, ar trebui să ajungem la un platou (…). Eu aş vrea să se stabilească la 1.200, la 1.300, dar el se poate stabili la 1.500. Dar 1.500 la 10 zile înseamnă încă 300 de cazuri în plus pe Terapie intensivă”, a declarat luni seară, la TVR, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru.
Marius Tucă a citit şi o altă declaraţie, mai veche, a ministrului, la fel de lipsită de sens, iar criza de râs a celor doi s-a accentuat.

„Încă este primul val, dar noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoaşe, putem face o a doua cocoaşă care poate fi mai violentă decât prima, în condiţiile în care dacă atunci acţionam în instinct de conservare, acum parcă acest instinct de conservare la o parte din concetăţenii noştri nu mai există”, a declarat Nelu Tataru, la Digi 24, pe 30 iunie.


„Eu cred că din toată chestiunea asta rezultă speranţa unei stabilizări a situaţiei. Când a zis de a doua cocoaşă, cred că s-a referit la a doua fază”, a explicat Alexandru Rafila, la finalul crizei de râs.

sursa:https://www.cotidianul.ro/cum-reactioneaza-tataru-in-criza-de-ras/

Hiroshima 75: lecția unei mari națiuni lovită de cel mai cumplit atac terorist din istorie

O zi de doliu pentru întreaga lume – se împlinesc 75 de ani de la cea mai cumplită acțiune de război din istoria omenirii – lansarea primei bombe nucleare. Crima a fost cu atât mai odioasă cu cât a fost lansată asupra unui mare oraș, deci asupra populației civile.

În acest cel mai mare atac terorist din istorie au fost omorâți aproape instantaneu zeci de mii de oameni, în mare parte femei, copii și bătrâni – iar sute de mii au muri ulterior în urma radiațiilor.


Am vorbit de un act de terorism – terorism de stat - pentru că acesta a fost rostul atacurilor de la Hiroshima și Nagasaki - de a răspândi teroarea noii arme asupra unei țări care întârzia să-și recunoască înfrângerea.  Și, de asemenea, de a arăta lumii, în special Uniunii Sovietice forța armei, dar și determinarea SUA de a o folosi.

Reacțiile lumii întregi, îngrozită de ceea ce s-a petrecut în Japonia, au însemnat o condamnare generală a SUA.

Astăzi, la 75 de ani de la nenorocire, SUA a rămas singurul stat care a folosit arma nucleară, scrie cotidianul USA Today, un adevăr care ar trebui să mai taie din nasul celor care pretind că impun ”democrația” și ”libertatea” în lume. Dar, se pare că nu au învățat prea multe… iar atacul asupra Belgradului, destabilizarea Orientului și a Africii de Nord spun totul. Plus provocările permanente la adresa Rusiei și Chinei!

O lecție de conștiință și înțelepciune vine azi din Japonia, de la primarul Hiroshimei, care a cerut comunităţii internaţionale, într-un frumos discurs, ”să respingă naţionalismul autocentrat”.

Nu este o referire la național suveranismul actual, ci e, de fapt, o recunoaștere a propriei vinovății a militarismului imperialist și naționalist japonez, care a împins țara la agresiunile criminale din războaiele mondiale. Este o lecție de conștiință a unei țări care, fără doar și poate, ar avea dreptul să urască !




”Când pandemia de gripă din 1918 a atacat acum un secol, a luat zeci de milioane de vieţi şi a terorizat lumea, în timp ce naţiunile care luptau în Primul Război Mondial nu au fost în măsură să se confrunte cu ameninţarea împreună. O creştere ulterioară a naţionalismului a dus la Al Doilea Război Mondial şi bombardamentele atomice. Nu trebuie să permitem niciodată ca acest trecut dureros să se repete. Societatea civilă trebuie să respingă naţionalismul autocentrat şi să se unească împotriva tuturor ameninţărilor”, a declarat primarul Hiroșimei.

În acest context, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a cerut premierului nipon, prezent la ceremonie, să semneze şi să ratifice Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare (TPNW), adoptat de 122 de ţări în iulie 2017.

La ceremonia desfășurată în condițiile restricțiilor de pandemie au participat ”880 de participanţi, inclusiv supravieţuitori ai atacului nuclear, prim-ministrul Shinzo Abe şi reprezentanţi din peste 80 de ţări, care au ţinut un minut de reculegere la 8.15 (23.15 GMT), momentul exact când bomba atomică americană a fost lansată asupra Hiroshimei în 1945”


sursa:https://ro.sputnik.md/International/20200806/31184191/Hiroshima-75-lecia-unei-mari-naiuni-lovit-de-cel-mai-cumplit-atac-terorist-din-istorie.htm

Alertă meteo de caniculă: urmează trei zile de foc – zonele cele mai afectate


Potrivit ANM, în zilele de 06, 07 și 08 august, indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi mai ales în sudul şi estul ţării.

Astfel, în regiunile sudice și estice, vremea va fi caniculară și se vor înregistra temperaturi maxime de 34...37 degrade, iar vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze la rafală, în general, de 40...50 km/h.

Îndeosebi vineri și sâmbătă, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități încea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei și local în Moldova și Oltenia.

ANM mai precizează că indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități și în Câmpia de Vest, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă.


sursa:https://ro.sputnik.md/society/20200806/31190142/Alerta-meteo-de-canicula-urmeaza-trei-zile-de-foc--zonele-cele-mai-afectate.html

Reacție incendiară din China contra dezinformării susținute de Bruxelles: ”O mizerie!”

 

Este îngrijorător că o publicație de prestigiul lui ”Politico” ajunge să publice minciuni și manipulări de tipul ”protestatarii neagă existența virusului” și să se ia de tineri care au curajul de a-și exprima o opinie.

”ÎNTREBARE: Când știm că organele de dezinformare sunt în misiune? RĂSPUNS: Atunci când instituții susținute de stat (UE și România, în cazul de față) se promovează reciproc pentru a dezinforma și pentru a arunca lături peste cei care vorbesc liber”.

Așa începe textul transmis de la Beijing de reputatul jurnalist Daniel Tomozei-Dimian de la Radio China International, și el se referă la un articol din ”Politico”, o importantă publicație susținută de Bruxelles.

”Avem o mizerie de text semnată de un anume Matei Roșca în Politico (portavoce pe bani UE), preluată de DIGI24 (portavocea securității de rit nou)”, scrie jurnalistul de la Beijing, care arată că ”În mizeria de text se afirmă că eșecul guvernului Iohannis-PNL în lupta cu epidemia COVID-19 din România este datorat ”campaniei de dezinformare în care este implicată și propaganda rusă“!

Întrebarea este firească - domnilor, sunteți bine-bine? ”Probabil că cel puțin Matei Roșca are nevoie de un control de echilibrare sau poate că dimpotrivă, așa trebuie să joace: total dezechilibrat în raport cu realitatea!”

Jurnalistul observă că unul dintre principalii „acuzați” de publicația UE este tânăra Iosefina Pascal, pe care el o consideră ”una dintre cele mai echilibrate și lucide voci ale perioadei din urmă, personalitate devenită publică prin pozițiile ferme și clare care îndeamnă la ADEVĂR și RAȚIUNE!”.


”Însă, în niciun caz Iosefina Pascal nu a negat existența noului coronavirus!”, scrie Dan Tomozei, fapt pe care l-am arătat și noi în repetate rânduri.

În acest sens, este îngrijorător că o publicație de prestigiul lui „Politico” ajunge să publice minciuni și manipulări de tipul ”protestatarii neagă existența virusului” și să se ia de tineri care au curajul de a-și exprima o opinie.

De altfel, tentativele ridicole de a induce ideea că orice persoană citată de Sputnik este un ”om al Moscovei”, că lucrează ”la ordin”, într-un fel de sistem de influențare și propagandă sunt nu numai prostești, dar neagă însăși valoarea (ideilor) unor români.

Pentru că asta am făcut, să cităm persoane care au expus idei proprii, originale, nu copiate – și au dovedit că au suficientă valoare pentru a se face ascultați de mulți români. Că e vorba de politicieni, de jurnaliști sau de tineri care se exprimă în spațiul public, pentru noi a contat valoarea exprimării – nu ”orientarea”, așa cum contează în presa agreată, din păcate, de Occident.


”Oricine ai fi Matei Roșca, ești un gunoi cu nume de român!”, transmite în final Daniel Tomozei – o concluzie la care noi NU subscriem, dar credem că e util pentru ”Politico” să o cunoască – și, prin ea, să înțeleagă că realitatea românească este cu totul alta decât a descris-o corespondentul prestigioasei publicații.

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20200806/31183944/Reacie-incendiar-din-China-contra-dezinformrii-susinute-de-Bruxelles-O-mizerie.html

Gafa care i-a scos din minți pe mineri. Ludovic Orban, huiduit în Valea Jiului !

 

Ludovic Orban a mers joi, 6 august, în Valea Jiului, pentru a discuta cu localnicii și a depune o coroană de flori la Statuia Minerului din parcul „Carol Schreter”, Petroşani. Alocuțiunea susținută în cadrul acestui eveniment s-a încheiat, însă, cu o gafă care a stârnit nemulțumirea celor prezenți.

În timp ce vorbea despre problemele minerilor, premierul a uitat complet denumirea minei Lonea, stârnind astfel un cor de huiduieli din partea oamenilor. „Ne bagi în faliment”, i-a strigat o persoană, în timp ce altele l-au acuzat că „minte cu nerușinare”.

În ciuda reproșurilor, Orban și-a continuat discursul și le-a explicat locuitorilor din Valea Jiului că Guvernul nu este responsabil de situația în care se află Complexul Energetic Hunedoara. Totodată, le-a garantat acestora că nu vor rămâne fără locuri de muncă.

Ludovic Orban, gafă de proporții în Valea Jiului. Discursul său a stârnit un cor de huiduieli

Complexul energetic Hunedoara este după două ajutoare de stat care au fost acordate în nişte condiţii, dintre care un ajutor de stat trebuie înapoiat, ca urmare a deciziei Comisiei Europene, pentru că nu a fost acordat în conformitate cu legea”, și-a început premierul discursul susținut cu ocazia Zilei Minerului.

În momentul în care a vorbit despre ajutorul acordat pentru închiderea minelor Lupeni și Lonea, Orban a avut parte de un mic blocaj. Acesta a uitat denumirea celei din urmă, spre nemulțumirea oamenilor, care nu au ezitat să îl huiduie şi să-i strige „Lonea” sau „Lonea, românule”.

Iar al doilea ajutor de stat acordat pentru închiderea minelor Lupeni şi Lonea a fost acordat pentru închiderea minelor până în data de 31 decembrie 2018 şi minele continuă să îşi desfăşoare activitatea”, a continuat șeful Executivului, după ce spiritele s-au mai calmat.

Guvernul promite să sprijine autorităţile locale în proiectele cofinanţate prin fonduri europene

Nu noi am creat situaţia în care se găseşte complexul energetic Hunedoara, dar vă garantez că vom găsi soluţii pentru păstrarea locurilor de muncă. Am luat decizii, am adoptat ordonanţe de urgenţă care au dat sume compensatorii către cei care urmau să fie disponibilizaţi.

Suntem atenţi la tot ceea ce se întâmplă în Valea Jiului, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru a vă sprijini. Nu spun asta doar aşa, ci pentru că ne pasă ce se întâmplă şi vom găsi soluţii pentru a vă susţine”, a adăugat Orban, dând, totodată, asigurări că Guvernul va adopta în scurt timp o hotărâre prin care vor fi făcute alocări din Fondul de rezervă în vederea asigurării resurselor financiare care să sprijine autorităţile locale în proiectele cofinanţate prin fonduri europene”, a anunțat premierul.

Totodată, Orban le-a promis minerilor că Guvernul va adopta o hotărâre prin care vor fi făcute alocări din Fondul de rezervă. În felul acesta se urmărește asigurarea resurselor financiare care să sprijine autorităţile locale în proiectele cofinanţate prin fonduri europene.

„Vreau să vă mai spun un lucru – indiferent de culoarea politică administraţiile locale din Valea Jiului trebuie să se unească în itiul pe care noi îl sprijim şi care va fi adoptat sub formă de lege şi pe care noi îl sprijim inclusiv la nivelul Comisiei Europene.

Ce înseamnă itiu? Înseamnă că se unesc administraţiile şi pot să genereze, cu consultarea cetăţenilor din Valea Jiului proiecte prin care să obţinem direct finanţare de la UE, fără să fie necesar să treacă prin birocraţia de la Bucureşti sau prin alte pârghii şi proceduri.

Odată cu constituirea itiului va exista posibilitatea de a obţine fonduri europene care sunt generate de administraţiile locale în consultarea cetăţenilor. Nu în ultimul rând, există posibilitatea de a utiliza resurse financiare şi din ceea ce se numeşte Just Transition Fund, Fondul pentru o tranziţie echitabilă, care este un fond constituit de Comisia Europeană şi de care România va beneficia.

Şi acest fond va genera resurse care vor putea fi folosite fie de Guvern, fie de autorităţile locale tot pentru astfel de proiecte de dezvoltare economică. M-a întrebat cineva de cofinanţare. Acolo unde autorităţile locale nu au capacitatea de cofinanţare, există posibilitatea ca Guvernul să ofere sprijin pentru cofinanţări.

De exemplu, acum pregătim o hotărâre de Guvern cu alocări din Fondul de rezervă în care principalul motiv pentru care alocăm resurse financiare e acela de a sprijini autorităţile locale care nu au resursele financiare pentru a asigura co-finanţarea pe fonduri europene. Pe care sigur că am şi redus-o. În negocierile pe care le-am purtat am redus semnificativ cofinanţarea părţii naţionale în derularea proiectelor pe fonduri europene”, a explicat premierul.

autor:Bogdan Solomon

sursa:https://www.fanatik.ro/ludovic-orban-huiduit-in-valea-jiului-gafa-care-i-a-scos-din-minti-pe-mineri-19272366