8.02.2021

Incendii devastatoare în Grecia şi Turcia. Piroman arestat. Decese şi persoane spitalizate

 


Pompierii din Grecia se luptă de trei zile să stingă un incendiu de pădure care a cuprins nord-vestul peninsulei Peloponez, lângă orașul Patras. Şi pompierii turci s-au luptat cu peste 120 de incendii, în timpul cărora opt persoane și-au pierdut viața.

Pompierii greci au anunţat, pe 1 august, că „focul este pe cale să fie adus sub control”, potrivit AFP. „Există încă câteva focare împrăștiate„, au adăugat ei într-un comunicat de presă.

Mai multe persoane şi gospodării au fost afectate de incendiile forestiere. Opt persoane au fost spitalizate cu probleme respiratorii și arsuri, în spitale din regiune, şi aproximativ 10 case au ars.

„Nu s-a făcut încă o evaluare oficială a pagubelor, dar au fost arse în jur de zece case în regiunea Ziria, au fost distruse și magazii agricole și grajduri pentru animale, ceea ce reprezintă mult pentru locuitorii regiunii care trăiesc din agricultură”, a precizat Dimitris Kalogeropoulos, primarul din Aigialeias, unul dintre satele aflate în apropierea incendiului.

Primăria din Aigialeias a asigurat cazare persoanelor nevoite să fugă din satele înconjurate de flăcări.

În satele Ziria, Kamares, Achaias, Labiri, aproape treizeci de case, magazii agricole și grajduri au ars şi hectare întregi pe care erau plantaţi măslini au fost distruse, potrivit ziarului local Patrastimes.

Şi stațiunea de pe litoral Loggos a fost evacuată. Aproape o sută de locuitori și turiști au fost transportați în portul Aigio, la câțiva kilometri de sat.

Peste 13.000 hectare au ars până pe 1 august în Grecia, potrivit Sistemului european de informare împotriva incendiilor forestiere. Timp de 24 de ore, au avut loc 60 de incendii forestiere, potrivit pompierilor.

Duminică, un alt incendiu major a izbucnit pe insula Rhodos. Acesta s-a extins cu repeziciune din cauza temperaturilor mari și a vegetației foarte uscate. Ambele centrale electrice de pe insulă au fost închise, astfel încât alimentarea cu energie electrică şi apă a fost întreruptă.

Grecia se confruntă cu un nou val de căldură de vineri, cu temperaturi cuprinse între 42 și 44 de grade Celsius, potrivit serviciilor meteorologice. Uscate de căldură, pădurile grecești se confruntă cu incendii în fiecare vară.

Incendiile forestiere devastatoare fac ravagii şi în Turcia, forțându-i pe turiști să fugă din calea focului cu ajutorul bărcilor, transmite BBC.

Pompierii s-au luptat cu peste 120 de incendii, în timpul cărora opt persoane și-au pierdut viața.

În weekend, turiștii și locuitorii din Bodrum și Marmaris au fost evacuați cu bărcile.

Anchetatorii turci nu exclud ca o parte dintre aceste incendii să fi fost cauzate de o mână criminală, existând speculații legate de arestarea unui piroman.

AL 3-lea WEEKEND de Proteste puternice anti-restricții în Germania Angelei Merkel și în Franța

 


Sute de persoane ostile restricţiilor decise pentru combaterea COVID-19 au sfidat duminică interdicţia de a demonstra şi s-au adunat ilegal pe străzile din Berlin, provocând ciocniri cu poliţia, relatează AFP.

Poliţia a declarat că unii manifestanţi au "hărţuit şi atacat" agenţi în cartierul Charlottenburg, din vestul capitalei germane, şi au ignorat barajele din oraş.

'Ei au încercat să spargă lanţul poliţiei. Asta a dus la utilizarea de gaze iritante şi bastoane şi la violenţe fizice', a postat pe Twitter poliţia din Berlin, precizând că mai multe persoane au fost arestate.

Manifestarea a fost organizată de mişcarea 'Querdenker', care s-a impus ca principala voce critică împotriva restricţiilor sanitare impuse în Germania.

Justiţia a interzis mai multe manifestaţii prevăzute în acest weekend, în special pe cea de duminică care ar fi urmat să reunească circa 22.500 de persoane.

Tribunalul a estimat că nu poate autoriza organizarea acestor manifestaţii de teamă că participanţii vor încălca regulile referitoare la portul măştii şi la distanţarea socială, în contextul în care numărul de infectări cu COVID-19 este din nou în creştere în Germania.

Poliţia din Berlin a desfăşurat peste 2.000 de agenţi în ţinută antirevoltă în tot oraşul, preconizând manifestaţii interzise.

Unii manifestanţi agitau pancarte cu mesajul 'Libertate' sau 'Nu dictaturii corona' şi foarte puţine măşti puteau fi văzute în mulţime.

Mişcarea Querdenker reuneşte membri ai extremei stângi, adepţi ai teoriei conspiraţiei, critici ai vaccinării, precum şi susţinători ai extremei drepte. Manifestaţiile lor atrag mii, uneori zeci de mii de persoane. Multe dintre aceste manifestaţii au degenerat în violenţe, scrie Agerpres.

Proteste și în Franța

Amintim faptul că zeci de mii de oameni au protestat din nou, sămbâtă, în Franța împotriva restricțiilor, permisului sanitar, vaccinării, dar și contra președintelui Emmanuel Macron și a premierului Jean Castex.

Este al treilea weekend consecutiv în care francezii au ieșit pe străzile Parisului, fiind extrem de nemulțumiți de deciziile impuse de autoritățile din Hexagon. Cetățenii afișează mai multe pancarte cu mesaje anti-restricții și scandează 'Libertate!' și 'Macron, demisia!'.

Sâmbăta trecută, protestele au adunat 161.000 de oameni şi 110.000 cu o săptămână mai devreme. La Paris, o primă manifestaţie a mai multor mii persoane a fost marcată de ciocniri cu poliţia.

Peste 3.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru a încadra marşurile, la o săptămână după ce manifestanţii au invadat bulevardul Champs-Elysees, unde accesul era blocat sâmbătă. La Rennes (vest), manifestaţia a atras 2.900 de persoane, 'fără incidente în acest stadiu', a declarat prefectura la începutul după-amiezii, o creştere a mobilizării faţă de sâmbăta trecută (2.200 de persoane).

INCENDII PUTERNICE : hale de producție, deșeuri, vegetație uscată, gunoi menajer

 


Un incendiu violent a avut loc, în această dimineață, în jurul orei 06.00, la o hală de producție polistiren din satul Mija, comuna I.L. Caragiale, scrie dbonline.ro. Numeroși pompieri au intervenit pentru lichidarea flăcărilor. Din fericire, nu există victime.

Focul se manifesta în interiorul halei de producție pe o suprafață de aproximativ 400 metri pătrați cu degajări mari de fum. Incendiul a fost localizat rapid și s-a acționat pentru stingerea acestuia.

Potrivit ISU Dâmbovița, au intervenit pompierii Detașamentului Moreni, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, dar și pompierii Detașamentului Târgoviște, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială de intervenție cu apă.

A fost emis un mesaj RO-alert pentru populația din zonă pentru luarea unor măsuri de autoprotecție. Se recomandă închiderea geamurilor, a ferestrelor și oprirea aparatelor de climatizare și ventilație.

Un al incendiu a avut loc în această dimineață, la un depozit de fier vechi din Zalău Potrivit ISU Sălaj, incendiul se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ 50 metri pătraţi, iar la faţa locului acţionează trei autospeciale de stingere, scrie Agerpres.

"Pompierii zălăuani intervin pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o serie de deşeuri depozitate în cadrul unei societăţi de colectare a fierului vechi şi a altor deşeuri, din municipiul Zalău. Incendiul se manifestă la deşeuri pe o suprafaţă de aproximativ 50 metri pătraţi, iar la locul evenimentului se intervine cu trei autospeciale de stingere", informează sursa citată.

Având în vedere că focul a produs mari degajări de fum, a fost emis un mesaj RO-ALERT la nivelul municipiului Zalău. 

Incendiu de vegetație

Un incendiu de vegetație uscată și gunoi menajer a izbucnit în Luduș, vineri. Pompierii din Mureș intervin și sâmbătă dimineață.

Pompierii din Mureș au intervenit sâmbătă dimineața pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și gunoi menajer, care a izbucnit vineri la prânz pe o stradă din orașul Luduș. Potrivit ISU Mureș, incendiul de pe strada 1 Mai din orașul Luduș a izbucnit vineri în jurul prânzului. Acesta s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați cu mai multe focare.

În urma degajărilor mari de fum, autoritățile au emis vineri două mesaje de avertizare a populației prin intermediul aplicației Ro-Alert. Pompierii au intervenit și sâmbătă dimineața pentru lichidarea incendiului.

Temperaturi la 42 de grade la umbră, dar şi ploi şi vijelii puternice

 


Romania fierbe la propriu in cea mai calduroasa zi din an. Temperaturile cresc chiar si pana la 42 de grade in Muntenia. Meteorologii avertizeaza ca valul de caldura si disconfortul termic vor persista si in perioada urmatoare.

Valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade. Meteorologii au emis alertă meteo cod galben pentru opt judeţe.

Meteorologii au emis alertă meteo COD PORTOCALIU de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat pentru 2 august.

„Luni (2 august) în Muntenia, cea mai mare parte a Olteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge 41 de grade”, a transmis ANM.

Şi dacă în sud se anunţă vreme caniculară, în zona montană, dar şi în Dobrogea se anunţă instabiltate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul 02 august, ora 10:00 – 02 august, ora 22:00, în Transilvania, nordul Munteniei și al Dobrogei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp”, potrivit ANM.




De asemenea, a afost emisă alertă meteo COD PORTOCALIU de vijelii puternice, grindină, averse torențiale pentru intervalul 02 august, ora 13:00 – 02 august, ora 22:00.

„În Moldova vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp.

Fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala izolat și în restul teritoriului”, a transmis ANM.

Canicula şi disconfortul termic ridicat vor continua şi în următoarele trei zile.

În zilele de 3, 4, 5 august, local în sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va menține ridicat și pe arii restrânse va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, iar minimele, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade.