6.30.2021

”Nu pot colabora cu aceşti oameni care te mint în faţă cu seninătate”

 


Doctorul Silviu Moga a declarat că principalul motiv pentru care a demisionat de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca este ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Acesta spune că a fost mințit.

„Primul motiv a fost atitudinea doamnei ministru. Eu nu pot să fiu minţit în faţă. Şi preşedintele Casei Naţionale care a promis majorarea tarifului pe cap ponderat... Doamna ministru a spus că a semnat acel ordin prin care să fim incluşi în programul de critici. Apoi, ulterior, nu ştia unde este documentul respectiv. Cum poţi să spui aşa ceva? Eşti ministrul Sănătăţii. Nu poţi să spui că ai semnat un ordin, dar nu ştii dacă l-ai semnat sau pentru cine l-ai semnat. Practic, am fost minţit. Nu pot colabora cu aceşti oameni care te mint în faţă cu seninătate. Am rămas perplex, în momentul în care i-am cerut explicaţii preşedintelui Casei naţionale, după ce am aflat că nu s-a majorat tariful pe cap ponderat, mi-a spus că la momentul respectiv era soluţia", a declarat medicul Silviu Moga.

Reprezentanții Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca au protestat, pentru ca unitatea să nu fie desființată, din cauza problemelor financiare pe care le are.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, luni, că pacienții nu vor avea de suferit în urma problemelor pe care le are Institutul de Urologie și Transplant Renal, și nici de pe urma reorganizării plănuite.

Ministrul a spus că i s-a cerut mărirea tarifului pe caz ponderat, includerea în programul de acțiuni prioritare pentru anestezie și terapie intensivă și modificarea cadrului legislativ pentru acțiunile prioritare de transplant astfel încât din acestea să se poată deconta și cheltuielile de personal.

"Referitor la mărirea tarifului pe caz ponderat, menționez că ne-am consultat cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și, conform datelor pe care aceștia le au disponibile, Institutul de Urologie și Transplant Renal se află în primele 10-15 spitale din țară ca valoare a tarifului pe caz ponderat, cu o valoare de 1.839 de lei, mai mult decât Spitalul Clinic Parhon din Iași - care desfășoară activitate similară - sau ca Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, tarifele acestora fiind de 1.726 lei, respectiv 1.800 lei”, a spus Ioana Mihăilă.

ÎPS Teodosie, despre educația sexuală : a oferi copiilor drepturi de adulți reprezintă o anomalie

 


IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a vorbit despre posibilitatea introducerii educației sexuale în școli și a spus că nu se poate da copilului un cuțit să se joace deoarece se poate răni.

IPS Teodosie susține că a oferi copiilor drepturi de adulți reprezintă o anomalie. „Educația sexuală : nu poți să-i dai copilului cuțitul să se joace, se va răni. Minorii au drepturi de majori, este o anomalie”, a spus IPS Teodosie, potrivit paginii de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

Reprezentantul bisericii mai susține că specialiștii trebuie să se implice pentru a evita intrarea în degringoladă a societății.

„Educatorii, psihologii, oamenii de bună credință trebuie să își spună cuvântul. Societatea are nevoie de înțelepți, fără ei intră în degringoladă”, mai scrie pe rețeaua de socializare. Potrivit unui proiect aflat în Parlament, elevii vor urma cursurile „educație sanitară”, cu acordul părinților.

Două mari centre de vaccinare din Sibiu se închid pentru că oamenii nu mai vin să se imunizeze

 


Cele mai mari două centre de vaccinare din Sibiu își suspendă activitatea de la 1 iulie, după șase luni de funcționare, din cauza scăderii numărului de persoane care vin să se vaccineze împotriva COVID-19.

Primul centru de vaccinare de la Redal Expo a fost deschis în luna ianuarie a acestui an, iar cel de-al doilea în luna februarie.

Locația centrelor de vaccinare a fost pusă la dispoziție gratuit către un antreprenor local.

Sibienii care doresc să se vaccineze împotriva COVID au în continuare la dispoziție centrul de vaccinare drive through din parcarea Piața Teatrului, centrul de vaccinare din Zona Industrială Vest, centrul de vaccinare de la Spitalul Militar Dr. Alexandru Augustin și centrul de vaccinare de la la Mall-ul din comuna Șelimbăr, potrivit Mediafax.

În județul Sibiu, 35,4% din populația eligibilă de peste 12 ani este vaccinată, potrivit ultimei raportări a CNCAV, Sibiul fiind pe locul 3 în țară după București și Cluj.

Avertismentul directorului ANM : România va fi lovită de secetă

 


România se va confrunta cu o perioadă de secetă în cea de-a doua parte a verii, a anunțat ieri directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

„Luna iunie ne-a dovedit din plin că trecem de la inundaţii la caniculă şi cu siguranţă vom vorbi din nou şi despre secetă în a doua parte a verii, după un an anterior excesiv de secetos”, a afirmat Elena Mateescu, în cadrul unei conferinţe despre problemele de mediu din România.

Elena Mateescu a spus că măsurătorile din ultimii 20 de ani şi alţi indicatori confirmă existenţa schimbărilor climatice în România.

Nu suntem în bine, pentru că dacă luăm în considerare ultimii 20 de ani, cei mai calzi din istoria măsurătorilor meteorologice şi în ţara noastră, deceniul 2011 - 2020 cel mai cald deceniu, pentru că 7 ani din acel deceniu sunt în top 10 cei mai calzi ani din istorie, 2019 - 2020 sunt pe locul întâi şi doi ca fiind cei mai calzi ani, şi în aceşti ani am avut abateri termice ale temperaturii medii anuale a aerului mai mari de 1,5 grade Celsius, şi menţionez acest prag pentru că reprezintă ţinta Acordului de la Paris, şi dacă nu implementăm măsuri specifice de adaptare la schimbările climatice ca să ajungem la neutralitate climatică în 2050, cu siguranţă efectele pot fi asupra anumitor sectoare ireversibile”.