9.17.2018

Parcul Central din New York și Fântâna ”Bethesda”







Fântâna ”Bethesda” din Parcul Central - Bew York




Central Park este cel mai vizitat parc urban din Statele Unite (cca 40 milioane de vizitatori pe an) și printre cele mai filmate din lume.

Un raport din decembrie 2017 arată că, în acest parc, s-au ”tras” exterioare în 231 de filme (în Greenwich Village - 160 și în Times Square - 99).

Este, de asemenea, cel mai mare parc intraurban de pe teritoriul SUA și este ca un patrulater care se întinde pe o suprafață de 341 ha. Între 59 Street (Central Park South) și 110 Street (Central Park North) este o distanță de 4 km, iar, pe lățime, între 5th Avenue și 8th Avenue (Central Park West) 0,8 km. Asta ca să vă faceți o idee despre dimensiunea parcului. 








Construcția lui a început în 1857, dar ”părinții lui”, Frederick Law Olmsted și peisagistul-arhitect Calvert Vaux, au fost niște adevărați vizionari, de l-au gândit și proiectat la asemenea dimensiuni, ca să ajungă, cât de cât, pentru o populație de 8,55 milioane de newyorkezi (în 2016).

Mărimea și poziția culturală a Central Park-ului îl face să rivalizeze cu Hyde Park din Londra și Englischer Garten din Muenchen. 

A servit drept model pentru Parcul Golden Gate din San Francisco, Parcul Ueno din Tokio și Parcul Stanley din Vancouver.






Interior - Terasa Bathesda - Central Park - New York


Parcul este în propietatea Primăriei NYC, Departamentul de parcuri și recreere, fiind administrat si operat de Conservancy Central Parc, o firmă non-profit care contribuie cu 85% din bugetul anual de funcționare a CP, de peste 37 mil $ și care a investit din 2007, până în prezent cca 450 mil$ în restaurarea și mentenanța parcului, deținând 80% din personalul de întreținere și operare al parcului.

New York-ul stă destul de bine cu cele 44 de parcuri și squaruri. 

Nu știu câți metrii patrați de spațiu verde revine pe cap de locuitor, dar cred că stă mai bine decît Bucureștiul nostru, unde hrăpăreții ”imobiliarelor” nu știu cum să mai ciopârțească din suprafața puținelor parcuri existente, a se vedea cazul parcului Herăstrău !

Parcul are propria lui secție de poliție. Frecvența și numărul patrulelor crește după lăsarea serii. Rolul lor este păstrarea liniștii și ordinii, supravegherea traficului și, mai ales, descurajarea posibililor infractori.

Există și un serviciu de ambulanță și o unitate medicală care asigură servicii nu numai pentru vizitatori, ci și pentru locuitorii de pe străzile învecinate.

În afară de aleile pietonale există și câteva străzi pe care pot circula automobile și taxiuri, cu excepția zilelor din weekend, precum și seara după ora 19, când traficul este interzis. Traficul comercial de desfășoară pe căi rutiere ecranate cu centuri de arbori și care adesea traversează parcul prin tuneluri speciale.






Tot în parc există un traseu de 9,7 km (Park Drive) destinat joggerșilor, cicliștilor, skateboardiștilor și patinatorilor pe rotile, integrat în sistemul de ”circulație separată”. 

În jurul lui Jaqueline Kennedy Onassis Reservoire se află o pistă numai pentru jogging. Alte trasee sunt rezevate vehiculelor de agrement și trăsurilor trase de cai. Un lucru admirabil care permite turiștilor să se plimbe liniștiți pe aleile mârginite de ulmi seculari, fără riscul de a fi accidentați.

Din salba de lacuri a parcului, cel denumit ”Harleem Meer” (1,4 ha), aflat în partea de sus a PC, găzduit de o pădure de stejari, chiparoși și fagi, permite vizitatorilor să pescuiască, în sistemul ”captură și eliberare”. 


Pe ”The Lake” (7,3 ha) vizitatorii se pot plimba vara cu bărcile, iar iarna se transformă în patinoar pentru cei amatori. În afară de acesta parcul mai are două patinoare: Wollman Rink și Lasker Rink, care în timpul verii se transformă în piscine în aer liber și sunt încadrate în parcul de distracții ”Victorian Gardens”. Bărcile și caiacele se pot închiria pentru o oră de la ”Loeb Boathouse”, unde se află și un restaurant cu o frumoasă priveliște spre lac.

Parcul Central are pe lângă 12 terenuri de practicare a diferitelor jocuri cu mingea (volei, tenis, crocket, bowling, baseball), un număr de nu mai puțin de 21 de locuri de joacă pentru copii (cel mai mare are 3 ha numit ”Heckscher Park”), unde se află cel mai mare carusel din Statele Unite, cu 58 de căluți de lemn sculptați manual.

Tot pentru delectarea copiilor, dar și a vizitatorilor adulți, parcul este dotat cu patru grădini zoologice și un aquariu. un fragment de pădure tropicală interioară, o colonie de maimuțe și un bazin cu urși polari.







Ca să vă faceți o idee palidă despre ce a însemnat construcția acestui parc, am aflat că el a necesitat trasportul a peste 14.500 metrii cubi de sol vgetal fertil, adus tocmai din New Jersey și s-au plantat peste 4 milioane de copaci, arbuști și plante (25.000 de copaci, din care 1.700 autohtoni), reprezentând cca 1500 de specii.

Din fauna parcului, newyorkezii se mândresc cu ”șoimul cu coadă roșie”, o celebritate locală, care a poposit aici prin 1991 și n-a mai plecat, perpetuându-se prin numeroși urmași. 


În parc, au fost numărate de ornitologi 235 de specii de păsări (peste un sfert din totalul de specii ale SUA). O mare parte din ele sunt specii migratoare și pot fi văzute numai în timpul migrației lor de primăvară sau toamnă. Pe lacuri, rațele se simt ca la ele acasă. Dintre mamifere găsim ratoni, veverițe cenușii, opossumi.





Central Park -New York



Ca orice imperiu (de data asta ”imperiu verde”) parcul a cunoscut două perioade de grandoare și decadență. 
Prima perioadă de declin a început după terminarea lui în 1873 și s-a datorat lipsei de interes din partea politicienilor care conduceau NYC, intensificării traficului (trăsuri și apoi automobile, cu poluarea respectivă), precum și scăderii efortului de întreținere datorat reducerii bugetului alocat parcului. 
Peluzele erau degradate, cu zone de pământ goale, gazonul plin de buruieni și bălți cu noroi în sezoanele umede, bănci răsturnate și distruse. 
Totul a durat până în 1934, când renumitul Fiorello LaGuardia a fost ales primar și l-a desemnat pe Robert Moses să renoveze parcul. Și acest om a realizat minunea într-un singur an, bineînțeles având la dispoziție și fonduri suficiente. 
Parcul și-a recăpătat funcționabilitatea, fiind din nou apt pentru plimbări și picnicuri în aer liber, pentru un număr sporit de vizitatori.

Din păcate, după 1960, când Robert Moses a plecat din funcție, parcul intră din nou într-o perioadă de declin, care va dura cca 20 de ani de gestionare proastă și de întreținere necorespunzătoare, la care s-au adăugat și reducerile bugetare. 

Asistăm și la o creștere îngrijorătoare a criminalității, a vandalizărlor, a distrugerii gazonului din cauza practicării nepermise a tot feluri de sporturi de echipă (softball, fotbal american, etc). 
Numărul vizitatorilor a scăzut dramatic, tot mai mulți locuitori ai NYC mutându-se în suburbii. 

Norocul parcului a fost înființarea lui Central Park Conservancy, precum și apariția a două ONG-uri care au sprijinit financiar (prin donații strânse de la cetățeni) și prin voluntari, activitățile de renovare ale parcului, desfășurate mai ales în anii *80. 

În cadrul celei de a doua etape de renovare s-au plantat 50 de copaci noi, 3500 de arbuști și 3000 de plante pentru înierbarea solului. S-au restaurat și unele obiective importante. 
La lucrări au participat peste 1900 de voluntari (cu peste 4.000 de ore de lucru efectiv în parc, fără a fi remunerați !), îndrumați atent de un personal de specialitate - 250 de muncitori plătiți de către administația parcului. 
Rezultatul: parcul într-o haină nouă a arătat ca o expoziție horticolă. Până în 1998 numărul de ore prestat de voluntari a crescut la peste 13.000.
Din 1960, când a debutat ”Era evenimentelor”, în Central Park se desfășoară în fiecare an, în Teatrul de vară Delacorte, Festivalul Shakespeare și spectacolele Teatrului Clasic din NY. 
Pe pajiștea mare dau concerte Orchestra Filarmonicii din New york și Opera Metropolitană. 
”Summerstagedin” prezintă, din 1985, spectacole gratuite de muzică, dans, tolkshaw și prezentări de film. 
Dintre artiștii care s-au perindat pe scenele teatrelor din parc putem cita: Barbara Streisand, Elton John, Simon&Garfunkel, Diana Ross, Bon Jovi, Andrea Bocceli. La concertul gratuit, dat de superstarul Garth Brooks, au participat cca 980.000 de spectatori - record în lume !

În parc există tarabe cu hot dog dar și două restaurante: ”Tavern on the Green”, renovat în 2014 și ”Loeb Boathouse”, situat pe malul lacului ”The Lake”, de pe terasa căruia te poți bucura de o priveliște frumoasă. 





Central Park -New York



sursa: https://amfostacolo.ro