6.11.2021

Ungaria, proiect prin care se interzice promovarea comunității LGBT în școli

 


Partidul ungar de guvernământ Fidesz a propus un proiect de lege care interzice diseminarea a ceea ce a numit conţinuturi care promovează schimbările de sex sau homosexualitatea în şcoli, relatează vineri Reuters. Unii analişti au comparat iniţiativa cu legea "împotriva propagandei homosexuale" din 2013 din Rusia, scrie Agerpres.

Amendamentul depus joi în parlament de deputaţi ai Fidesz la o lege care pedepseşte pedofilia stipulează ca tinerilor sub 18 ani să nu li se prezinte conţinuturi pornografice sau orice alt conţinut care încurajează schimbările de sex ori homosexualitatea. Proiectul, care ar urma să se aplice şi industriei publicităţii, mai prevede crearea unei liste a organizaţiilor autorizate să predea lecţii de educaţie sexuală în şcoli.

"Proiectul Fidesz poate limita drastic libertatea de exprimare şi drepturile copiilor, pune în pericol sănătatea mintală a tinerilor (din comunitatea) LGBTQI şi îi împiedică să aibă acces la informaţii şi susţinere", a avertizat într-un comunicat societatea pentru drepturile omului Háttér (Fundal), evocând o asemănare a proiectului cu legea împotriva propagandei gay din Rusia.

Háttér şi alte şase grupuri pentru drepturile omului au cerut Fidesz să retragă proiectul, care ar putea fi supus la vot săptămâna viitoare. Legea din 2013 din Rusia interzice "propaganda în favoarea relaţiilor sexuale netradiţionale" în rândul tinerilor, aminteşte Reuters.

În Ungaria, căsătoria între persoane de acelaşi sex nu este recunoscută şi doar cuplurile heterosexuale pot adopta copii. Guvernul lui Orban, care şi-a intensificat retorica anti-LGBT după ce economia a fost lovită de criza coronavirusului, a redefinit în Constituţie căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi a interzis adopţiile de către cupluri de acelaşi sex. Guvernul a eliminat de asemenea statutul legal al persoanelor transgender, într-o decizie cu aplicare retroactivă despre care Curtea constituţională a afirmat că încalcă legea fundamentală.

Carte controversată

Anul trecut, o carte pentru copii, "Ţara minunilor este a tuturor", menită să-i ajute pe cei mai tineri să accepte minorităţile şi să combată ostracizarea socială, a stârnit controverse în politica ungară, guvernul afirmând că reprezintă "propagandă homosexuală" şi ar trebui interzisă în şcoli.

În afară de guvernul naţionalist al lui Orban, care se pregăteşte pentru alegerile din 2022 şi promovează o agendă puternic creştin-conservatoare, în Europa se situează pe poziţii similare de mai mulţi ani şi formaţiunea de guvernare din Polonia PiS (Lege şi justiţie), principalul aliat al Fidesz din Uniunea Europeană.

PANDEMIA, UNORA LE-A ADUS doar NECAZURI, ALTORA doar BANI cu LOPATA

 

Casa de vinuri a guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de peste 5,2 milioane de lei, cu 1.1 milioane lei faţă de anul precedent. Şi profitul net s-a dublat în 2020, comparativ cu 2019, conform Profit.ro.

Afacerea cu vinuri a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, prosperă şi în pandemie. Casa de vinuri a guvernatorului Băncii Naționale a României a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de peste 5,2 milioane de lei, de la 4,1 milioane lei în anul precedent, și un profit net de 1,8 milioane lei, dublu comparativ cu 2019, potrivit profit.ro.

Podgoria guvernatorului BNR se află în Drăgăşani, pe malul Oltului. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu deţine 40 de hectare de viță-de-vie şi vinde 9 sortimente de vin, potrivit datelor anterioare. Cele mai vechi sortimente sunt produse în 2012. Tot acolo are şi un magazin de desfacere, dar şi un depozit de vin.

Dragostea pentru vie şi vinuri i-a fost insuflată guvernatorului BNR de către bunicii mamei. Via a fost moștenită de la tatăl său și este mândria lui Mugur Isărescu.

„Ne-am apucat serios să facem viticultură, pentru noi, pentru familie, după ce au început necazurile, prin anii ’70-’80, când nu mai găseai nici vin, iar tata s-a pensionat. După 1971, ne-am apucat de producţie proprie de vin, iar în anii ’80, când nu mai găseai nimic, decât vin de masă, făceam vinuri chiar reuşite”, a povesit Mugur Isărescu.

Mirele dispărut la scurt timp după nuntă, găsit mort în râu

 


Deznodământ tragic în cazul tânărului mire dispărut la doar două zile după nuntă. Trupul său neînsufletit a fost găsit de pompieri, vineri, în râul Jiu. Bărbatul fusese dat dispărut duminică, după ce s-a dezechilibrat şi a căzut din barca în care se afla.

Mihai ieșise alături de un prieten la o plimbare cu barca, pe râul Jiu. La un moment dat,  tânărul în vârstă de 28 de ani s-a dezechilibrat și a căzut din barca. Autoritățile au fost alertate imediat, iar un echipaj din cadrul ISU Gorj s-a deplasat la fața locului și au reușit să-l salveze pe bărbat din barca pneumatică care rămăsese blocată lângă dig, din cauza curenților foarte puternici.

Vineri, după aproape şase zile de căutări, trupul neînsufleţit al lui Mihai a fost găsit de pompieri în apropierea Termocentralei Rovinari.

„Astăzi (n.r. vineri), 11 Iunie 2021, in jurul orelor 13:00, misiunea de cautare a tânărului căzut in apele Jiului, zona Vârț, a luat sfârșit. Trupul neînsuflețit al tânărului a fost găsit de către un echipaj de pompieri din cadrul Punctului de Lucru Rovinari – Detasamentul de Pompieri Motru”, a transmis ISU Gorj.

Tânărul se căsătorise cu două zile înainte de tragedie şi urma să devină tată pentru prima oară. Soția bărbatului a postat un mesaj disperat pe pagina de Facebook, în care își manifesta durerea și speranța că doar o minune îl poate readuce pe tânăr, acasă.

„Vă implor, rugați-vă pentru soțul meu să îl găsească în viaţă. Din ultimele mele puteri, vă implor rugați-vă pentru el”, a scris femeia pe Facebook.

Cum poţi descărca adeverinţa de vaccinare

 


Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 prezintă paşii pentru descărcarea adeverinţei de vaccinare împotriva coronavorusului.

Accesează site-ul: adulti.renv.ro : https://adulti.renv.ro/users/login

Apasă butonul roşu pentru obţinerea adeverinţei

Bifează cele două căsuţe privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Introduceţi CNP-ul/ Paşaportul-codul unic RENV şi numărul de telefon

Introduceţi codul de validare primit pe telefon

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, adeverinţa nu poate fi descărcată din străinătate. De asemenea, trebuie să existe concordanţă între datele introduse la programare/RENV şi datele pe care le introduceţi pentru descărcarea adeverinţei, mai precizează sursa citată.

Referitor la eventualele erori care pot apărea, CNCAV spune că acestea pot apărea din cauza următoarelor probleme:

programarea s-a făcut de către angajator şi acesta nu a folosit numărul de telefon al persoanei programate la vaccinare, ci al instituţiei respective

persoana s-a programat singură pe platformă şi nu a introdus corect numărul de telefon sau a introdus alt număr de telefon decât cel pe care-l introduce acum la descărcărea adeverinţei

informaţiile au fost introduse direct în RENV de către registrator la nivelul centrului de vaccinare şi aceste date au fost greşit introduse.

„Descărcarea Adeverinţei electronice de vaccinare nu poate fi făcută dacă vreuna dintre cifre a fost greşită la introducerea celor două şiruri de numere (CNP, respectiv – număr de telefon). Informaţiile din platforma de programare se pot verifica/corecta doar de către persoanele autorizate; în cel mai scurt timp se va încerca preluarea acestor date în RENV”, precizează CNCAV.

Claudiu Târziu (AUR): „Solicit demisia urgentă a Guvernului şi demiterea ministrului Cristian Ghinea”

 


Claudiu Târziu a afirmat că „respingerea ruşinoasă, pentru a treia oară, a PNRR compromite România în UE”. El a solicitat demisia urgentă a Guvernului, precum şi demiterea ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea.

„Guvernul USR plus CÎŢU a trădat România. Trebuie să plece acum! Respingerea ruşinoasă, pentru a treia oară, a PNRR compromite România în Uniunea Europeană. Guvernul USR PLUS Cîţu probează cu repetiţie incompetenţă, iresponsabilitate, o crasă lipsă de expertiză şi, înainte de orice, dovedeşte inexistenţa unei viziuni autentic româneşti în context european.

În calitate de copreşedinte al AUR, singurul partid de Opoziţie care s-a poziţionat ferm pentru o dezbatere autentică în societate şi pentru ca PNRR să fie supus votului Parlamentului, solicit demisia urgentă a Guvernului, ca unic responsabil cu elaborarea PNRR, respectiv demiterea imediată a ministrului de resort Cristian Ghinea, chiar înainte de plecarea actualului Guvern de la Palatul Victoria.

Un asemenea eşec de proporţii este inacceptabil. Îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să îşi asume partea sa de vină pentru ceea ce pare a fi cea mai mare ratare a GUVERNULUI SĂU.

Îmi pot pune întrebarea dacă nu cumva PNRR a fost deliberat transmis la Bruxelles în această formă jalnică, plină de erori flagrante, parcă anume gîndite pentru a nu servi României şi chiar a trăda interesul naţional”, a scris Claudiu Târziu vineri pe Facebook. 

Şi ALDE a reacţionat : Comisia Europeană a găsit zeci de nereguli în proiectul PNRR transmis de Guvernul României, proiect realizat de ministerul condus de useristul Cristian Ghinea. După ce în mandatul trecut a provocat daune României în privința absorbției fondurilor europene, fiind numit de toată lumea ministrul ZERO, dl Ghinea s-a întors la minister să distrugă și PNRR.

Nu putem să înțelegem de ce, în continuare, premierul Cîțu și PNL susțin acest ministru incompetent și complet depășit de situație. Nu au suficiente dovezi că dl Ghinea nu e pus acolo să servească intereselor României, ci unor alte interese numai de el știute?

Cu foarte mare greutate și cu o foarte mare întârziere, România a transmis Comisiei Europene documentul ce cuprinde Planul Național de Redresare și Reziliență. Laudele de sine ale domnului Ghinea nu i-au impresionat pe oficialii europeni, care au depistat dovada incompetenței acestui ministru. În vreme ce alte state se pregătesc să primească bani pentru proiectele din planurile de redresare transmise Comisiei Europene, România este pusă la colț din cauza greșelilor din documentul trimis de dl Ghinea.

Ne aflăm într-o situație cu adevărat critică. Dacă lucrurile vor continua în același fel, iar România nu va putea să acceseze fondurile prin PNRR anul acesta, ne vom trezi că nu mai avem timp să contractăm sumele totale cuprinse în PNRR. Și asta din cauza exclusivă a lui Cristian Ghinea. Cum va fi tras la răspundere Ghinea pentru acest nou eșec al său în calitate de ministru al fondurilor europene?

Riscăm să ajungem rușinea Europei cu acest ministru ZERO barat al fondurilor europene!

„PNRR a fost folosit de domnul Ghinea nu pentru binele românilor, ci pentru binele firmelor de consultanță pe care le-a angajat în proiect și cărora, probabil, le-a promis 2 miliarde din banii cuveniți României prin PNRR.

Domnule Cîțu, domnilor Barna și Cioloș, câte rateuri trebuie să mai dea dl Ghinea pentru a înțelege că trebuie să îl schimbați?”, a transmis ALDE într-un comunicat.

Clotilde Armand a fost prinsă cu minciuna

 


Clotilde Armand a refuzat să depună plângere la Poliţie pentru presupusa agresiune din trafic. Cu toate acestea, potrivit România Tv, poliţiştii au verificat camerele de surpaveghere din zonă şi au constatat că incidentul despre care vorbea primarul sectorului 1 nu apare pe înregistrări.

Primarul sectorului 1 declara în urmă cu doar câteva zile că un bărbat nervos s-a apropiat de maşina sa, în timp ce era oprită la semafor, şi a început să lovească geamurile autoturismului şi să încerce să deschidă portiera. Primarul a pus deja incidentului eticheta de încercare de intimidare de tip „mafiot” şi spune că a sesizat autorităţile şi şi-a continuat drumul.

„În această dimineață eram în trafic iar la stopul unui semafor un bărbat agresiv a venit spre mașina mea, a început să lovească cu pumnii în geam și a încercat să-mi deschidă ușa de mai multe ori. Am raportat incidentul Poliției și mi-am văzut mai departe de drum.

PS: Guys, sunteți tot mai penibili. Nu mă intimidați și nici nu voi ceda în fața amenințărilor voastre mafiote.”, a scris primarul atunci pe Facebook.

Clotilde Armand a fost chemată pentru a da declaraţii în cazul plângerilor pe care le-a făcut. Primarul Sectorului 1 a refuzat să discute cu jurnaliştii, iar avocatul care a însoţit-o i-a interzis să vorbească despre dosar.

„Am venit să dau niște declarații la plângerile făcute de mine, în urma unor acțiuni de filare, de hărțuire”, a spus primarul Sectorului 1.

Edilul a fost chemat la Secţia 1 de Poliţie din Capitală, după ce iniţial depusese două plângeri la DNA. Surse judiciare au precizat pentru România Tv că primarul sectorului 1 ar fi audiată în legătură cu aceste reclamaţii făcute la DNA.

Președintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete, printre acestea și OUG-urile emise de Guvern prin intermediul cărora se acordă ajutoare sectorului HORECA

 


Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19, precum și privind unele măsuri fiscale (PL-x 135/24.03.2021);

Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID 19, precum și privind unele măsuri fiscale (PL-x 114/08.03.2021);

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 176/2020 pentru modificarea art. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 157/2020 privind acordarea unui ajutor financiar sub formă de voucher pentru încurajarea și sprijinirea copiilor în practicarea sportului de performanță (PL-x 16/01.02.2021);

Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 197/2020 privind unele măsuri în domeniul asistenței medicale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (PL-x 36/01.02.2021);

Decret privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele, la trecerea în rezervă, a domnului general de brigadă – cu o stea Tudorie Stănică din Ministerul Apărării Naționale;

Decret pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului între România și Regatul Hașemit al Iordaniei privind extrădarea, semnat la Amman la 4 aprilie 2021.

Cifra de afaceri din industria HoReCa a scăzut în anul 2020 cu 35% faţă de 2019, la 17,9 miliarde de lei, în comparaţie cu 27,5 miliarde de lei în 2019, ca urmare a pandemiei, relevă o analiză Termene.ro realizată pe baza situaţiilor financiare raportate de companiile din România.

”Cifra de afaceri din industria HoReCa a scăzut în anul 2020 cu 35% faţă de 2019, la 17,9 miliarde de lei, în comparaţie cu 27,5 miliarde de lei în 2019, ca urmare a pandemiei. Numărul de angajaţi din industria hotelurilor şi a restaurantelor s-a redus pe parcursul anului 2020 de la 186.000 la 150.000, o scădere de 19% în raport cu anul anterior. Nivelul cumulat al pierderilor nete din HoReCa a crescut cu 220% în 2020 până la 2,3 miliarde de lei, faţă de 710 milioane lei în 2019”, relevă o analiză Termene.ro realizată pe baza situaţiilor financiare raportate de companiile din România.

Profitul net înregistrat de firmele din industria HoReCa aflate pe plus a scăzut cu 46,5% până la 2,49 miliarde de lei în 2020, în raport cu 4,65 miliarde lei în 2019.

Bărbatul care l-a pălmuit pe Emmanuel Macron a fost condamnat la închisoare

 


Damien Tarel, bărbatul care l-a pălmuit marți pe Emmanuel Macron, a fost condamnat la 18 luni de închisoare, dintre care patru luni cu executare.

Bărbatul de 28 de ani a fost judecat în regim de urgență, la Valence, la două zile după gestul său.

Tribunalul din Valence a emis un mandat de reținere, prin care vinovatul este încarcerat încă de joi seara.

Damien Tarel a declarat în fața instanței din Valence că înainte de vizita lui Macron s-a gândit să arunce cu un ou sau o tartă în președintele francez.

„Cred că Macron reprezintă foarte bine decăderea țării noastre”, a afirmat acesta. „Dacă l-aș fi provocat pe Macron la un duel la răsărit, mă îndoiesc că ar fi răspuns”, a adăugat bărbatul.

Macron a catalogat ulterior atacul ca un incident izolat și a declarat că violența și ura sunt amenințări la adresa democrației.

Bărbatul care l-a pălmuit pe președintele francez Emmanuel Macron a fost administratorul unui club al pasionaților de lupte medievale, au declarat pentru Reuters surse familiare cu ancheta.

O sursă apropiată anchetei l-a descris ca pe un individ care e „cam pierdut, ciudat, agitat”. Contul său de Instagram îl arată purtând armură și mânuind săbii, pozând pe baloturi de fân în halate, purtând o beretă de catifea și o cască folosită în arta marțială japoneză din Kendo. El a fost preşedintele unui grup de entuziaști ai artelor marțiale, axaţi pe practica artelor marțiale europene istorice, inclusiv a sabiei tradiționale și a fondat un club de jocuri de societate numit „Cavalerii Mesei Pătrate”. O sursă a declarat pentru The Telegraph că trăiește „într-un fel de lume paralelă formată din reconstituiri medievale, simulări ale luptelor între cavaleri”.

Emmanuel Macron a început săptămâna trecută un turneu maraton în Franța, în perspectiva alegerilor regionale și a celor prezidențiale de anul viitor. În departamentul Drome a avut parte de o surpriză care i-a şocat şi pe opozanţii săi.

Le Figaro scrie că Emmanuel Macron se afla la un restaurant din centrul oraşului Valence pentru a lua masa, dar a luat o pauza pentru a saluta un grup de simpatizanţi veniţi să-l salute. Acolo, unul dintre oamenii prezenţi, care se definise mai devreme ca „anarhist” l-a lovit peste faţa pe preşedinte. Autenticitatea videoclipului, în care se aude „Jos cu Macronie”, publicat pe reţelele de socializare, a fost confirmată de anturajul lui Emmanuel Macron.

Este pentru prima oară când Emmanuel Macron este victima unei agresiuni fizice de la instalarea sa în funcţia de preşedinte al Franţei, pe 17 mai 2017.

Atac armat la Galați, în plină stradă

 


Un atac armat a avut loc joi seara, în plină stradă, la Galați. Un bărbat a fost înjunghiat în gât și e în stare foarte gravă.

Incidentul s-a petrecut în spatele blocurilor de la Kaufland Ultimul Leu, din Galați. Imaginile surprinse la fața locului sunt absolut șocante. Pe jos e plin de sânge, iar victima zăcea inconștientă pe asfalt.

Potrivit primelor informații, victima a fost așteptată la ieșirea din tronsonul dintre blocuri și a fost înjunghiată în gât. A fost dusă de urgență la spital.

Se pare că bărbatul înjunghiat este membru al unui clan interlop din Galați și se ocupa de proxenetism și cămătărie. A fost condamnat în trecut și era recent eliberat din închisoare.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul înjunghiat a avut o rafuială, în urmă cu mai bine de 15 ani, cu Marian Ivan, fostul lider al lumii interlope din Galați, asasinat în Țiglina 3, în 2008.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați a fost sesizat în caz și a deschis un dosar penal pentru tentativă de omor. Se fac cercetări pentru a stabili împrejurările exacte în care s-a agresiunea, ne-au comunicat procurorii.

Autorul nu este cunoscut pentru moment, însă anchetatorii au un cerc de suspecți pe care urmează să îi audieze în cursul nopții.

George Simion : „Claudiu Năsui este de o perversitate incredibilă. E de datoria noastră să împiedicăm acest jaf naţional”

 


George Simion, copreşedintele AUR, a lansat un atac virulent la adresa lui Claudiu Năsui (USRPLUS), ministrul Economiei, pe motiv că a refuzat ca statul român să preia Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte, unde lucrează 1.000 de persoane. Deputatul susţine că vrea să împiedice "acest jaf naţional".

George Simion (AUR) a reacţionat în condiţiile în care Guvernul ar fi renunţat la preluarea activelor COS Târgovişte de o nouă societate înfiinţată în subordinea Ministerului Economiei.

„Claudiu Năsui este de o perversitate incredibilă. Aveau garanţia aceşti oameni de la domnul Orban şi de la actualul ministru al Energiei care înainte era şi ministru al Economiei, Virgil Popescu, că vor face darea în plată.

Proprietarul actual al combinatului de la Târgovişte e o companie rusească (Mechel). Are datorii de 40 de milioane de euro la statul român, la noi toţi practic. 40 de milioane de euro pe care trebuia să-i luăm într-o formă sau alta. Singura modalitate prin care putem să-i recuperăm de la acest aşa zis investitor rus e să preluăm înapoi combinatul în contul datoriei.

Domnul Năsui a spus că nu e de acord cu o naţionalizare. Nu e vorba despre aşa ceva. E vorba despre o dare în plată”, a declarat George Simion, în emisiunea „Punctul Culminant” prezentată de Victor Ciutacu, la România TV.

La Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte lucrează 1.000 de persoane care riscă să-şi piardă locurile de muncă.

„E soluţia pe care o cer angajaţii de acolo, oameni specializaţi care sunt printre puţinii oţelari rămaşi în câmpul muncii, care au fost scoşi în şomaj tehnic. Vor fi disponibilizaţi. Nu se vor mai putea angaja în altă parte.

Acest Guvern pretinde că vrea să facă nişte autostrăzi. Cu ce oţel şi fier beton o să facă autostrăzile? E singurul loc din România unde se mai poate produce. Angajaţii garantează că furnalele pot fi pornite în 30-45 de zile”, a mai spus copreşedintele AUR.

„Claudiu Năsui prejudiciază bugetul de stat cu aceşti 40 de milioane de euro ca să deruteze opinia publică. Minte cu neruşinare cum ne-au minţit în faţă când am adresat probleme concrete.

Spune că a căutat un investitor strategic. Nu o să găsească niciun fel de investitor. Acest combinat, cum au fost şi multe altele, a fost privatizat pe două milioane de euro şi acum valorează activele de acolo cel puţin 40 de milioane de euro după ce multe dintre active au fost distruse sau dărâmate.

În Târgovişte, după mult timp, au reuşit să renoveze podul de lângă Oţelărie. Acolo s-a folosit un oţel din import, nu din Târgovişte. Noi, în România, nu mai trebuie să producem nimic! Pentru viitoarele autostrăzi, o să aducem oţel din Ucraina, Turcia, din păcate”, a mai spus George Simion (AUR).

„E de datoria noastră să împiedicăm acest jaf naţional. Încă mai există capacităţi de producţie care trebuie salvate şi resurse naturale care trebuie protejate care trebuie să producă profit pentru români, nu pentru diferite clanuri şi găşti. Ei doresc ca statul român să nu mai aibă nimic, chiar dacă vorbim despre întreprinderi strategice”, a mai spus George Simion.

Potrivit Profit.ro, un al cincilea potențial investitor și-a manifestat interesul pentru activul funcțional industrial al Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, care se află de aproape 8 ani în insolvență. COS Târgovişte este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România.

Pe lista „pețitorilor” COS Târgoviște a apărut și o companie siderurgică din Turcia, Aygunsan Demir Celik. Controlată de omul de afaceri Ismail Aygun, aceasta a fost înființată în 1992 și deține trei unități de producție siderurgică în orașul Safranbolu din provincia Karabuk, de pe coasta turcă a Mării Negre.

Aflat de opt ani în insolvenţă, COS Târgoviște este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel și este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov.

Conform Profit.ro, activul funcțional industrial „Producere oțel de construcții” al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special ministerului, la 301,83 milioane lei. Din această sumă, dacă s-ar face darea în plată, s-ar scădea obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar fi desemnată de Ministerul Economiei să preia activul, neimpozabilă sau impozabilă). Astfel, darea în plată s-ar face la suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei, foarte apropiată de totalul datoriilor COS Târgoviște la ANAF, de puțin peste 200 milioane lei.

COS Târgoviște a terminat anul trecut cu pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net de 140,4 milioane lei din 2019, și o cifră de afaceri de numai 44,6 milioane lei, în scădere cu peste 92% comparativ cu anul anterior (590,8 milioane lei). Numărul mediu de salariați a scăzut de la 1.311 la 921.