9.03.2020

”Luptător în repaus”: - cea mai iconică statuie din bronz antic din lume

 


Boxerul în repaus este o sculptură din bronz din perioada elenistică, cea mai iconică statuie de bronz antică din lume. Când a fost descoperită la Roma în timpul unei săpături în secolul al XIX-lea, a șocat lumea: sculpturile din bronz din această perioadă sunt extrem de rare, deoarece cel mai adesea au fost turnate pentru a face monede sau arme.

Boxerul în repaus (cunoscut și sub numele de Terme Boxer sau Boxerul Quirinalului) este considerat unul dintre cele mai bune exemple de sculptură elenistică din bronz, datorită realismului și emoțiilor vii pe care le afișează. Cu toate acestea, există multe întrebări legate de boxerul în repaus care rămân încă fără răspuns.

Sculptura a fost descoperită în timpul unei săpături care a fost efectuată pe partea de sud a Dealului Quirinal din Roma în 1885. A fost găsită cu grijă depusă în fundațiile unei clădiri antice situate nu departe de băile lui Constantin.

Rodolfo Lanciani, un arheolog italian care a fost martorul descoperirii boxerului în repaus, a scris despre emoțiile pe care le-a simțit atunci când sculptura a ieșit din pământ:

"Am asistat, în lunga mea carieră în domeniul activ al arheologiei, la numeroase descoperiri; am experimentat surpriză după surpriză; Uneori, și în mod neașteptat, am dat peste adevărate capodopere; dar nu am simțit niciodată o asemenea impresie extraordinară ca aceea care apare când vezi acest exemplar magnific al unui sportiv semi-barbar, ridicându-se încet de la sol, parcă trezindu-se dintr-o lungă odihnă după luptele lui curajoase ”.

El Púgil este o capodoperă. Perioada elenistică a durat aproape 300 de ani, considerat în mod tradițional că a început în 323 î.Hr. și s-a încheiat în 31 î.Hr. Primul este anul morții lui Alexandru cel Mare, în timp ce al doilea este anul în care a avut loc bătălia de la Actium, timp în care Augustus a triumfat asupra rivalului său, Marco Antonio, care a fost susținut de Cleopatra VII, ultimul conducător activ al Egiptului ptolemeic.

Deși romanii au reușit să cucerească diferitele regate elenistice pe care le-au întâlnit cu forța armelor, grecii și elenii i-au cucerit cultural. Romanii au fost cei mai avizi colecționari de artă greacă și acest lucru poate oferi o explicație a modului în care o sculptură elenistică a ajuns la Roma.


Boxerul în repaus și realismul sculpturilor elenistice din bronz


Artiștii din perioada elenistică au copiat și adaptat stilurile anterioare, dar în același timp au făcut propriile inovații semnificative. Una dintre cele mai notabile este introducerea realismului în arta sa.

Artiștii eleni au arătat mai puțin interes față de figurile ideale standard. În schimb, produceau sculpturi mai realiste. De exemplu, copiii nu mai erau reprezentați ca adulți în miniatură, ci ca niște copii.



Totuși, acest realism nu este neapărat echivalent cu individualismul. Unele dintre trăsăturile realiste găsite în arta elenistică pot fi văzute în mai multe sculpturi. Acest lucru sugerează că s-ar putea să fi existat un repertoriu artistic care a fost folosit de artiștii eleni în timpul creării sculpturilor lor.

În plus, rezistența la tracțiune a bronzului permite forme mai dinamice. De asemenea, culoarea sculpturilor din bronz, când au fost realizate pentru prima dată, ar fi fost un maro lucios, reflectorizant, nu diferit de pielea bronzată pe care ar fi avut-o subiecții săi. O altă caracteristică importantă a artei elenistice este expresia emoțională pe care ar putea să o afișeze piesele de artă.

Acest lucru este vizibil în special în sculpturile din bronz. Comparativ cu piatra, metalul poate conține cele mai fine detalii (datorită procesului de turnare în ceară), permițându-i artistului să surprindă emoțiile dorite în lucrarea sa.

În perioada elenistică, piesele de bronz erau de fapt destul de comune. Procesul de turnare în ceară pierdută, nu numai că a făcut posibil detaliile detaliate ale sculpturilor, ci a permis și producerea de mai multe copii ale operei de artă.

Lysippus din Sikyon, sculptorul personal al lui Alexandru cel Mare, este considerat a fi realizat până la 1.500 de sculpturi în bronz în timpul vieții sale. Se știe că niciuna dintre aceste piese nu a supraviețuit până în prezent. Cu toate acestea, i s-au atribuit mai multe sculpturi.

Sculpturile din bronz din perioada elenistică sunt rare, doar între 100 și 200 cunoscute astăzi. Acest lucru nu este deloc surprinzător, deoarece bronzul era un metal prețios care putea fi ușor topit și reciclat în monede și alte obiecte. 

Unele sculpturi din bronz, de exemplu, au fost transportate pe nave ca pradă și s-au scufundat pe fundul mării când s-au scufundat navele. 

S-a speculat că Boxerul în repaus s-ar fi putut ascunde pentru a preveni căderea în mâinile invadatorilor, pe baza modului atent în care a fost îngropat. 


Întrebări în așteptare despre Boxerul în repaus


Unele dintre întrebările legate de boxerul în repaus includ când a fost făcut și cine a făcut-o. Deși erudiții sunt de acord că sculptura este din perioada elenistică, estimările pentru data exactă a creerii obiectului variază între 330 și 50 î.Hr. C. Pe de altă parte, identitatea creatorului sculpturii rămâne complet necunoscută.

Există, de asemenea, întrebări cu privire la subiectul sculpturii în sine, în special identitatea acesteia. În general, sculptura este destinată să reprezinte un boxer în repaus. O descriere a Boxerului în repaus, scrisă de Seán Hemingway, curator al Departamentului de artă greacă și romană de la Muzeul Metropolitan de Artă, este după cum urmează:

Nasul spart și urechile de conopidă sunt condiții obișnuite ale boxerului, probabil rezultatul unor lupte anterioare, dar felul în care respiră prin gură și tăieturile sângeroase de pe urechi și față fac mai clare daunele provocate de adversarul său. Mușchii din brațe și picioare sunt tensionați de parcă, în ciuda epuizării competiției, ar fi gata să sară și să înfrunte următorul luptător. "

Boxerul în repaus este o sculptură realistă, dar nu este clar pe cine ar trebui să reprezinte Boxerul. Potrivit unui savant, Roland Ralph Redfern Smith, sculptura nu este un adevărat portret.

Cu alte cuvinte, nu este destinat să reprezinte un luptător specific. În schimb, Smith susține că este un exemplu de realism de gen, în care „individualitatea este eliminată în favoarea unei expresii generice concentrate, al cărei efect este de a reduce caracterul ei la„ Boxer și nimic altceva ”.

Pe de altă parte, s-a sugerat că sculptura ar fi putut fi inițial expusă publicului în „orașul natal al sportivului pe care l-a comemorat”, sugerând că Boxerul a fost destinat să reprezinte un anumit individ. Cu toate acestea, alții au propus ca sculptura să reprezinte eroul grec Heracles.



Această identificare se bazează pe similitudinea poziției sculpturii și tratamentul bărbii sale cu două statui ale lui Heracle care sunt atribuite lui Lisip. În acest caz, este posibil ca Boxerul să fi fost un obiect sacru care a fost adăpostit cândva într-un altar grecesc.


Boxerul în repaus este mai mult decât o simplă operă de artă


Unii cercetători sunt de părere că vechii greci și romani îl apreciau pe Boxer în repaus nu numai ca o operă de artă, ci și ca un obiect care posedă puteri magice. Părți din sculpturile de mână și picior prezintă semne de uzură, iar acest lucru se crede că a fost cauzat de atingeri repetate în timpurile străvechi.

Unii au sugerat că Boxerul în repaus a fost creditat cu puteri de vindecare, ceea ce este plauzibil, deoarece se crede că anumite statui ale unor sportivi celebri au asemenea puteri. Prin urmare, întrucât sculptura era foarte venerată, romanii ar fi putut avea mare grijă să o protejeze atunci când Roma era amenințată de invadatorii „barbari”.



În timp ce există multe întrebări și speculații fără răspuns în jurul boxerului în repaus, există altele la care academicienii au reușit să răspundă satisfăcător. Una dintre acestea sunt tehnicile utilizate în producția acestei capodopere. La fel ca majoritatea sculpturilor elenistice din bronz, Boxerul în repaus a fost realizat folosind turnarea cu ceară pierdută prin procesul indirect.

Acesta a fost unul dintre cele trei procedee de turnare cu ceară pierdută, celelalte două au fost turnate cu ceară solidă și turnate cu ceară goală prin proces direct. Turnarea indirectă a investițiilor a avut anumite avantaje față de alte tehnici. În turnarea solidă din ceară pierdută, numai figurile mici pot fi turnate, datorită proprietăților fizice ale bronzului.



Prin urmare, sculpturile mari pot fi realizate numai cu turnare goală. Unul dintre principalele avantaje ale procesului indirect față de cel direct este păstrarea modelului original în timpul turnării. Aceasta înseamnă că ar putea fi făcute copii ale aceleiași sculpturi, sculpturi la scară largă ar putea fi turnate în bucăți și secțiuni ar putea fi reformate, dacă este necesar.

Boxerul în repaus nu a fost turnat ca o singură bucată de bronz, ci a fost împărțit în diferite secțiuni: cap, corp, organe genitale, brațe, mănuși, antebrațe, piciorul stâng și degetele de la mijloc. Aceste secțiuni individuale au fost sudate împreună. Există, de asemenea, dovezi că sculptura a fost prelucrată la rece, în special părul său, ca parte a procesului de finisare. Procesul servește la întărirea bronzului.

Deși Boxerul în repaus este o sculptură din bronz, a fost folosită și o cantitate considerabilă de incrustări de cupru. Acest lucru se remarcă în special în rănile capului sculpturii și în picăturile de sânge de pe coapsa și brațul drept. Folosirea unui metal diferit pentru aceste detalii servește la sporirea realismului sculpturii.

Inlay-ul de cupru a fost folosit și pentru buze, sfarcuri, precum și curele și cusături de mănuși de box. De asemenea, vânătaia de sub ochiul drept are o culoare mai închisă, deoarece a fost turnată dintr-un aliaj diferit.

Astăzi, Boxerul în repaus face parte din colecția Muzeului Național al Romei și este expus în mod normal în Palazzo Massimo alle Terme, care se află la o aruncătură de băț de Roma Termini, gara principală a Romei. Boxerul în repaus este prezentat în aceeași cameră cu Prințul Elenistic (cunoscut și sub numele de Prințul Seleucid), o altă sculptură spectaculoasă din bronz.

Deși cele două piese au fost descoperite în zonă, este probabil că nu au fost înrudite. Boxerul în repaus a fost împrumutat altor muzee. În 2013, de exemplu, sculptura a fost expusă la Metropolitan Museum of Art din New York.

În 2015, sculptura a fost împrumutată Muzeului J. Paul Getty, Getty Center, din Los Angeles, ca parte a expoziției Power and Pathos: Bronze Sculpture of the Hellenistic World. Această expoziție a reunit aproximativ 50 de sculpturi și portrete din bronz, „mai mult decât s-a văzut împreună din cele mai vechi timpuri”.

Boxerul în repaus este considerat pe bună dreptate o capodoperă a sculpturii elenistice din bronz. Această remarcabilă operă de artă a fost admirată de calitățile sale estetice de mulți de la descoperirea sa și a inspirat chiar și alte opere de creație, dintre care cea mai notabilă este El Púgil, compusă de poetul italian Gabriele Tinti.

Admirația pentru Boxerul în repaus va continua probabil în viitor. Cu toate acestea, se speră, de asemenea, că numeroasele întrebări din jurul acestei sculpturi pot avea într-o bună zi răspuns.

Autor: Wu Mingren

sursa:https://www.ancient-origins.es/artefactos-otros-artefactos/pugil-005861

Coincidențe care se leagă toate în România ”strategică”.

 


Azi urmează să fie semnat un Memorandum de Înţelegere, în vederea înfiinţării în România a unui Centru Regional de Echipare şi Întreţinere a Elicopterelor Black Hawk, pentru Europa Centrală.



Acordul va fi semnat de companiile ROMAERO şi Sikorsky, parte a grupului Lockheed

Semnarea Memorandumului va avea loc în prezenţa ministrului Economiei, Virgil Popescu, ambasadorului SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, adjunctului ambasadorului Poloniei în România, Natalia Piotrowska şi secretarului de stat pentru industria de apărare, Cristian Simu, anunță Agerpres


Sursa citată anunță că semnarea acordului are loc în marja evenimentului ”Black Sea and Balkans Security Forum 2020”.

Black Hawk este prezentat ca fiind ”cel mai răspândit elicopter multi-rol şi multi-misiune din lume”, iar el ar urma să fie echipat de ROMAERO ”atât pentru misiuni militare, cât şi pentru operaţiuni de căutare şi salvare, servicii medicale de urgenţă, comandă şi control sau transport oficial”.

Aceste elicoptere vor fi livrate ”pentru finalizare de către ROMAERO” din fabrica PZL Mielec din Polonia, ”cea mai mare capabilitate de producţie a Lockheed Martin din afara SUA”.

Sigur, aparent este o afacere, dar dacă ne uităm la acționariatul ROMAERO vedem că acționariatul este compus din Ministerul Economiei (56.7153%), S.I.F. Muntenia București (23,2411%), Fondul Proprietatea S.A. (18.8798%), iar alte persoane fizice și juridice având circa 1%.


O ”afacere”  cu repetiție… și rezultate zero. Până acum

De fapt, această ”mare afacere” s-a mai petrecut odată și în 2018, când directorul general al ROMAERO, Remus Vulpescu (devenit celebru în urma tranzacției Oltchim – Dan Diaconescu), anunța că ”centrul de la Bucureşti va fi singurul autorizat de grupul Lockheed Martin pentru echiparea şi întreţinerea elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk în Europa Centrală”.

Adică… același lucru! Aceeași promisiune! În schimb, ROMAERO a intrat în dificultăți financiare majore. Acum o lună, în august 2020, se anunța că Romaero ”intră într-un proces de restructurare prin mecanismul pus la dispoziţie de OG 6/2019, pe baza unui plan de restructurare aprobat recent de acţionarii companiei, şi care prevede reducerea cu 256 mil. lei a datoriilor către bugetul statului şi transferarea unor active esenţiale către instituţiile din sectorul de apărare”.

Deci… cu ce avem de-a face în această „afacere” cu repetiție? Cu un exercițiu de imagine? Cu un profit pentru Fondul Proprietatea, condus și patronat (în bună măsură) de americani?


”Ne lăudăm cu firimiturile primite de industria de apărare”


Iată ce scria despre aceste afaceri de ”mentenanță” publicația de specialitatea, ”Global Defense News”, în iulie 2019: ”Ne lăudăm cu firimiturile primite de industria de apărare” ”Mare laudă că s-a mai semnat un memorandum pentru mentenanța sistemelor de rachete Patriot. Până acum, Ministerul Apărării Naționale a semnat contracte de șase miliarde de euro, dar niciun element de tehnică nu va fi dezvoltat în România pentru a beneficia și industria noastră de armament”, scria colonelul Florin Jipa.

Colonelul Jipa scria asta după ce ROMAERO încheiase ”afacerea” cu Raytheon pentru a asigura mentenanța sistemelor de rachete Patriot.

Deci, conchizând, ce se petrece azi? Un exercițiu de imagine pentru Zuckerman și Guvernul Orban? O afacere a FP și o scutire de datorii? Vom urmări reacții specialiștilor, pentru că, până la urmă, joaca asta vizează ”perla industriei strategice românești”… care o mai fi această industrie.


O ciudată coincidență care ajunge la… Ludovic Orban


Încă o precizare – restructurarea ROMAERO se face printr-o firmă parte a grupului condus de clujeanul Andrei Cionca, printre altele acuzat la un moment dat de DNA de lichidarea societăţii Romstrade, într-un dosar în care e vorba de un prejudiciu de… 1 miliard de euro! Romstrade – Nelu Iordache… Transalpina… Ludovic Orban?... Iată un articol interesant pe această temă.

Să menționăm că același Cionca e acuzat de jurnaliștii clujeni în afacerea transportului muncitorilor în Germania. Mai exact, parcarea aeroportului din Cluj, în care s-a produs aglomerarea și haosul difuzat de presă, nu ține de autoritatea aeroportului, ci e administrată de o firmă din grupul condus de Cionca. (Citiți aici). 

Și, ca să vezi coincidență – de unde a preluat firma lui Cionca administrarea parcării Aeroportului? De la UTI, a lui Tiberiu Urdăreanu! Adică de la denunțătorul lui Ludovic Orban – și cel care l-a înregistrat în îi cerea zeci de mii de euro pentru campanie!

Coincidențe, nu?... Dar teribil se mai leagă toate în România asta „strategică”!... Sunt curios doar dacă Orban va poza lângă Zuckerman.


sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200903/31536481/Afacere-Romania-americani-Fondul-Proprietatea-Legatura-cu-Orban.html

Clădirea în care a locuit Radu Beligan, consolidată

 


"Locatarii dintr-o clădire cu bulină roşie, construită acum 85 de ani, și consolidată de echipa mea în mai puțin de un an, se pot întoarce în propriile apartamente în scurt timp. La adresa din Strada Spătarului a locuit și marele actor Radu Beligan. Așadar, Programul 'București Trainic' avansează în ritm alert!", transmite primarul Capitalei, Gabriela Firea.

"Avantajele majore ale programului: facilități financiare pentru proprietari, lucrări rapide și de calitate, realizate de companii specializate, relocare asigurată de PMB în locuințe temporare, în condiții civilizate

Este un proiect finalizat rapid, care arată că actuala administrație publică performează: consolidarea și modernizarea au fost realizate în mai puțin de un an. Înainte de lucrări, blocul se afla într-o stare avansată de degradare și reprezenta un risc permanent pentru locuitori și trecători.

După consolidare, sunt vizibile îmbunătățirile aduse: blocul vechi avea încăperi în care nu se mai putea locui în siguranță. Nu vorbim doar de lucrări de renovare, ci despre intervenții la întreaga structură de rezistență a imobilului. În scurt timp se finalizează racordarea la gaze și electricitate, locuitorii deja se întorc în apartamentele lor. Aceștia au fost cazați în condiții civilizate pe perioada lucrărilor, în locuințele de necesitate asigurate de Primăria Capitalei", anunţă Gabriela Firea.

 

Firea: "În 30 de ani, după Revoluție, s-au consolidat numai 20 de clădiri"
 

"În 30 de ani, după Revoluție, s-au consolidat numai 20 de clădiri, iar noi am realizat, în numai 2 ani, consolidarea a 20 de imobile, refacerea fațadelor la zeci de imobile și punerea în siguranță pentru alte 200 și lucrăm în continuare, deci progresul este evident.

Cazul prezentat astăzi este o dovadă că lucrările se desfășoară în ritm alert, locuitorii imobilelor care intră în consolidare nu mai trebuie să se teamă că vor trece mulți ani până se întorc în casele lor, pentru că lucrările nu mai durează la nesfârșit, așa cum se întâmpla pe vremuri", transmite primarul Capitalei.


sursaa:https://www.dcnews.ro/cladirea-in-care-a-locuit-radu-beligan--consolidata--gabriela-firea--proiect-finalizat-rapid_769057.html

Unde s-a ajuns !

 


Gheorghiţă Ciobanu, şeful Biroului Rutier Iaşi, şi alţi doi agenţi de poliţie au fost puşi sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un dosar în care sunt acuzaţi că ar fi primit de la reprezentanţii unui restaurant produse alimentare de catering în valoare totală de peste 2.300 lei, pentru a nu sancţiona eventuale contravenţii ale şoferilor localului. 

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu joi, faţă de Gheorghiţă Ciobanu, la data faptei şef al Biroului Rutier Iaşi - Poliţia Municipiului Iaşi, Bogdan Gabriel Ciochină şi Gabriel Dămoc, la data faptei agenţi de poliţie în cadrul Biroului Rutier Iaşi - Poliţia Municipiului Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Procurorii notează că, în perioada 11 februarie 2019 - 24 iulie 2020, cei trei, în baza unei înţelegeri tacite ce exista la nivelul Poliţiei Rutiere Iaşi şi a conducerii unui restaurant, ar fi pretins şi primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare totală de peste 2.300 lei, pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata şi sancţiona contravenţiile comise de aceştia sau eventualele contravenţii pe care aceştia le-ar săvârşi sau/şi pentru a aplica sancţiuni contravenţionale mai blânde.

Produsele respective ar fi fost pretinse atât pentru sine, cât şi pentru alte persoane (prieteni, rude) din anturajul celor trei poliţişti, spun anchetatorii. DNA informează că în cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane, potrivit Agerpres.


sursa:https://www.dcnews.ro/unde-s-a-ajuns-dna-arata-ce-mita-ar-fi-luat-3-politisti-de-la-rutiera_769048.html

Pisicile cu șase degete din Florida Keys

 


Casa din Florida Keys în care a locuit scriitorul american Ernest Hemingway a fost nevoită să-şi concedieze aproape toţi angajaţii din cauza scăderii dramatice a numărului de turişti în contextul pandemiei, însă pisicile sale cu şase degete atrag în continuare vizitatori, relatează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.


După moartea lui Hemingway, în 1961, casa sa a devenit una dintre atracţiile turistice importante din Key West, o insulă situată la o sută de kilometri sud de Miami şi la nord-vest de Havana, unde vizitatorii nu au prea multe de făcut, cu excepţia delectării cu margarita, scufundărilor şi a băilor de soare.

Locuitorii din zonă au supravieţuit uraganelor puternice şi a crizelor economice, însă nimic nu i-a pregătit pentru prăbuşirea turismului din cauza pandemiei de coronavirus nou. Închiderea frontierelor împiedică turiştii internaţionali să viziteze insula şi nicio navă de croazieră nu a mai acostat în zonă din martie.

Astfel, a rămas doar turismul intern, îngreunat la rândul său de îngrijorările legate de riscul de contaminare cu boala COVID-19. Astfel, conducerea a fost nevoită să concedieze săptămâna trecută 30 din cei 45 de angajaţi ai casei memoriale şi muzeului Hemingway.

„Am avut zece ghizi. Nu mai avem decât patru”, a declarat Andrew Morawski, directorul casei memoriale. Cei care au rămas oferă tururi ghidate şi se ocupă de cele cincizeci de pisici cu şase degete, toate descendente ale unei feline cu acest defect genetic, care i-a fost oferită lui Hemingway cu decenii în urmă.

„Plănuim să rămânem deschişi”, a declarat Morawski pentru AFP. ''Iar pisicile noastre vor continua să fie tratate ca nişte regine'', a adăugat el. Turiştii locali care ajung în Key West sunt mai adesea interesaţi de aceste pisici decât de casa autorului cărţii „Bătrânul şi marea”.

În ciuda Premiului Nobel pentru Literatură câştigat în 1954, Ernest Hemingway nu mai este un scriitor „foarte predat” în şcolile americane, a subliniat directorul instituţiei, adăugând că „acesta este motivul pentru care, aici, în Statele Unite, pisicile par a fi principalul punct de interes”.

În interiorul clădirii în stil colonial, căldura este nemiloasă. Măştile vizitatorilor sunt pline de pete de sudoare în timp ce un ghid le oferă detalii despre viaţa scriitorului şi a soţiei sale, Pauline, în anii '30. Un alt angajat toarnă cuburi de gheaţă în vasele cu apă ale pisicilor, stârnind exclamaţiile turiştilor.

Key West este situată la capătul vestic al Arhipelagul Florida Keys, o serie de insule coralifere conectate prin 42 de poduri cu vedere la mare, pe o întindere de 180 de kilometri. Cântăreţul american de muzică country Jimmy Buffet i-a dedicat piesa „Margaritaville”, o odă legendarei „farniente” care domneşte pe insula cu cutii poştale în formă de lamantin şi flamingo.

La sfârşitul zilei, o mână de turişti aflaţi pe insulă se adună într-o piaţă unde se poate admira apusul în linişte.

„A fost atât de aglomerat încât abia puteai să te mişti printre mulţimi, iar acum nu mai e nimeni acolo”, a declarat unul dintre locuitori, Jack Reichenbach, în vârstă de 67 de ani. Şomer din cauza pandemiei, el încearcă să vândă acuarele cu 20 de dolari.

„Totul merge foarte rău”, a adăugat el oftând. Pentru prima dată după mulţi ani, turiştii îşi croiesc drum cu uşurinţă spre locul ce marchează cel mai sudic punct din Statele Unite, în mod normal asaltat pentru fotografii.

„Muzeul Hemingway? Nu-l cunosc”, a spus Carol Daversa în timp ce traversa piaţa printre puţinii privitori.

„Dar ar trebui să mergeţi la casa pisicilor! Sunt uimitoare”, a sugerat newyorkeza în vârstă de 65 de ani, care vine în mod regulat la Key West, în vacanţă.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-international-24266908-povestea-pisicilor-sase-degete-casa-memoriala-hemingway.htm

Oxford este pe primul loc, dar adevăratul câștigător este China, iar SUA sunt în declin

 


Universitățile americane sunt în declin. Chiar dacă prezența lor în Top 10 crește, aceasta doar maschează un declin continuu al instituțiilor de la mijlocul clasamentului, care-și pierd repede avantajul în favoarea rivalelor – mai ales a celor din Asia.

World University Rankings o arată pe Oxford păstrând locul 1 pentru al cincilea an consecutiv, amenințând să transforme unul din cele mai așteptate evenimente din calendarul învățământului superior într-o ceremonie obișnuită. Oxford are și satisfacția de a o vedea pe rivala Cambridge coborând pe locul al șaselea, cea mai de jos poziție după 2014.

Dar aceste două rivale sunt singurele din afara Americii în Top 10, în care SUA se laudă cu recordul de 8 din 10 în clasamentul întocmit de Times Higher Education, unul din cele trei cele mai urmărite clasamente ale universităților.

Altul, QS Rankings, o are pe Massachussetts Institute of Technology ca număr 1, chiar dacă SUA are doar 5 din primele 10 locuri, în vreme ce Academic Ranking of World Universities o are pe Harvard pe primul loc, iar SUA iau 8 din primele 10.

Întregul Top 10 în versiunea Times Higher Education (cu pozițiile de anul trecut în paranteze) este:

1. (1) Oxford University (UK)

2. (4) Stanford University (US)

3. (7) Harvard University (US)

4. (2) California Institute of Technology (US)

5. (5) Massachussetts Institute of Technology (US)

6. (3) Cambridge University (UK)

7. (13) University of California, Berkeley (US)

8. (8) Yale University (US)

9. (6) Princeton University (US)

10. (9) University of Chicago (US)

Dar prezența masivă a elitei universităților engleze și americane ascunde o tendință pe termen lung, care este urcarea Asiei și în special a Chinei în detrimentul giganților tradiționali ai învățământului superior. La vârful clasamentului, Tsinghua University din China devine prima din Asia care intră în Top 20 – chiar pe acel loc.

Adevăratele frământări sunt mai jos în clasament, unde China își dublează prezența în Top 100, de la trei anul trecut la șase în acest an, precum și cu 7 în Top 200 de la numai două în 2016. În aceeași perioadă, SUA au pierdut patru poziții în Top 200 și pentru prima oară numărul citărilor – unul din cele cinci criterii de clasificare – pentru universitățile chineze și americane de mijlocul clasamentului a început să se apropie.

Aceasta pare a fi o schimbare la scară regională în balanța puterii, cu Asia având 16 locuri în Top 100, cel mai mare total de când au început clasificările, 13 din acestea urcând sau menținându-și pozițiile de anul trecut. Și există motive serioase pentru ca această tendință să fie impulsionată de impactul lui Covid-19.

Dacă efectul deplin al educației superioare poate deveni aparent după ani, un posibil efect imediat poate fi scăderea numărului de studenți internaționali. China a fost de ani buni cea mai mare sursă de studenți străini pentru SUA și UK, dar dacă mai mulți rămân acasă provoacă un impact nu doar în finanțe, ci și în mișcarea talentelor.

Mai simplu, dacă mai mulți studenți chinezi stau acasă, vor beneficia universitățile locale în detrimentul omoloagelor din SUA și UK. „De mai mulți ani observăm o schimbare lentă în învățământul superior, pe măsură ce universitățile din Asia urcă în detrimentul celor occidentale”, spune Phil Baty, chief knowledge officer la THE.

„Tendința se va acelera probabil pe măsură ce pandemia coronavirus anunță o furtună perfectă de provocări pentru principalele universități vestice, în special cele din UK care, împreună cu cele din SUA, se confruntă cu riscul real de a pierde studenți internaționali de talent, odată cu uriașele venituri pe care le aduc. În timp ce universitățile de la vârful clasamentului...se vor dovedi greu de dizlocat, acești factori, combinați cu efectele unei posibile recesiuni globale profunde și de lungă durată și cu impactul acesteia asupra finanțării universităților, ar putea anunța începutul unei dramatice re-balanțări a economiei globale a cunoașterii”, afirmă Baty.

(Sursa: Forbes)

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-international-24266968-universitatile-americane-declin-castiga-cele-din-asia.htm

„Lăsați minciunile și luați măsuri !”

 


Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, le reproşează liberalilor modul în care gestionează criza sanitară. Liderul social democrat spune că, în loc să scadă, numărul infectărilor este în creştere. Asa în pofida declaraţiilor făcute de la nivel guvernamental.

„Curba descendentă a îmbolnăvirilor de COVID-19 cu care se laudă Orban e ca revenirile în V ale lui Cîțu. Inexistentă!
Acesta este rezultatul gestionării ”eficiente” a pandemiei de către Guvernul lui Iohannis.
Lăsați minciunile și luați măsuri! Școlile trebuie deschise în condiții de siguranță, iar economia să repornească cu toate motoarele!”, a scris pe Facebook, Marcel Ciolacu.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ciolacu-dupa-bilantul-imbolnavirilor-lasati-minciunile-si-luati-masuri/

Pandemia a lovit în contrabanda cu țigări

 


Piața neagră a țigaretelor a scăzut de la 12,1% din totalul consumului înregistrat la începutul anului la 7,7% în această perioadă, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research. „În majoritatea regiunilor țării nivelul comerțului ilicit cu țigarete a scăzut, conform datelor prelucrate în perioada martie – iulie. Doar în regiunea centru contrabanda crește cu 1,5 p.p. până la 1,8%, iar în sud-est cu 0,4 p.p. până la 4,9%. Nord-est continuă să fie cea mai afectată de piața neagră, cu un procent de 22,5%, cu toate că se află în scădere cu 7,1 p.p. față de ianuarie 2020. Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, ponderea „cheap whites” crește cu 19,7 p.p. până la 51,8%, iar Moldova scade semnificativ cu peste 18 p.p. până la 9,7%. Ponderea produselor din Ucraina scade cu 4,3 p.p. înregistrând un nivel de 5,1%, iar Serbia rămâne relativ constantă (0,6%)”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Această scădere a pieței negre are loc într-un context special, cel al restricțiilor de circulație impuse la granițe după declanșarea pandemiei. ”Ne bucură însă faptul că Strategia Națională de Apărare a Țării 2020-2024 recunoaște contrabanda ca fiind o amenințare la adresa securității naționale. Sperăm să vedem un plan de acțiuni concrete care să permanentizeze scăderea pieței negre, pentru că mai puțină contrabandă înseamnă mai mulți bani la bugetul statului și mai puțină criminalitate organizată. În 2019, pe fondul unei scăderi similare, British American Tobacco a plătit peste 9 miliarde de lei la bugetul de stat, în creștere cu 19% față de anul precedent”, a spus Ileana Dumitru, director juridic și relații publice, British American Tobacco.

Potrivit ultimei execuții bugetare anunțate, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au avut o creștere de 12,6% an/an. ”Ne îngrijorează, însă, nivelul deficitului și sperăm că autoritățile nu vor decide să-i împovăreze tot pe cei care trag. Totodată, se prefigurează un context extern nefavorabil, pentru că autoritățile din Moldova au dat liber la import de țigarete fără taxe unor firme din Transnistria, cantități considerabile cu această destinație tranzitând în această perioadă România, unde probabil că se vor întoarce sub formă de contrabandă.”, a afirmat Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Scăderea contrabandei reflectată de Novel este cea mai semnificativă de până acum, din 2008 de când compania de cercetare realizează studiul. ”Aceasta pentru că și perioada pe care o traversăm este fără precedent. De aceea, trebuie menționat că această tendință de reducere a pieței negre se poate schimba odată cu revenirea la normal a vieții sociale. Situație care trebuie avută în vedere de factorii de decizie în materie de politici fiscale și legislație, precum și de autoritățile de aplicare a legii. Vom continua să fim parteneri ai statului, să investim în continuare în România și să susținem societatea atunci când este nevoie, așa cum am făcut și până acum. Pentru aceasta, este absolut necesară predictibilitatea politicii fiscale și a cadrului de reglementare și întărirea capacității de supraveghere și control”, a precizat Alexandra Olaru, director external affairs, Philip Morris România.

Aceste luni de restricții au făcut mult mai dificil traficul ilegal. Cu toate acestea, autoritățile de aplicare a legii au continuat să depisteze cantități semnificative de țigarete de contrabandă, să facă percheziții și să destructureze grupări de crimă organizată. Recent, Garda de Coastă a confiscat peste 400.000 de pachete de țigarete ascunse într-un container cu mobilă. La finele lunii iulie, la punctul de trecere Bechet au fost confiscate peste 160.000 de pachete. În cursul lunii aprilie, în Portul Constanța Sud Agigea au fost depistate 10 milioane de țigarete de contrabandă. Aceasta înseamnă că acțiunile Vămii, ale Poliției și Poliției de Frontieră trebuie să continue, în parteneriat cu mediul privat și susținute de cadrul legislativ, a spus Adrian Pirau, head of sales & operations, Imperial Tobacco Distribution Romania.

„În această perioadă de pandemie, lucrătorii vamali au continuat să-și facă datoria. Ca urmare a acțiunilor derulate, în colaborare cu autoritățile naționale și instituțiile internaționale cu competențe în combaterea contrabandei, am reușit să contribuim semnificativ la scăderea comerțului ilegal, notată de compania de cercetare Novel. Vom continua să depunem eforturi susținute pentru combaterea traficului ilegal cu produse accizabile, dat fiind că autoritatea vamală are ca obiectiv protejarea intereselor financiare ale statului român și ale Uniunii Europene. Vom continua, de asemenea, parteneriatele cu mediul de afaceri onest”, a declarat directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu.

Conform lui Liviu Bute, șeful Poliției de Frontieră, „țigaretele sunt cele mai traficate produse la granițele țării, ca urmare Poliția de Frontieră are un rol esențial în combaterea contrabandei cu tutun”. ”În primele șase luni ale anului 2020, au fost reţinute peste un milion pachete ţigări cu o valoare de aproximativ 13,1 milioane lei şi au fost identificate şi destructurate 5 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 28 de persoane. Chiar dacă evoluția contrabandei cu ţigări din acest an este marcată de măsurile restrictive adoptate de statele din regiune, pe fondul limitării efectelor pandemiei de SARS Cov-2, Poliția de Frontieră Română va fi în continuare în prima linie pentru combaterea fenomenului,” a declarat Bute.

Analizele efectuate la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, arată că acțiunile întreprinse pentru combaterea acestui gen de infracțiuni au contribuit la diminuarea nivelului piețe negre de țigarete, aspect confirmat de ultimul studiu Novel, conform căruia aceasta s-a situat în luna iulie 2020 la 7,7%, cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, a spus comisar-șef de poliţie Aurel Dobre.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Includerea contrabandei în categoria amenințărilor identificate în Strategia de apărare a țării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

România este al treilea producător european de țigarete. În primele cinci luni ale anului, exporturile de tutun și țigarete au crescut cu peste 185 milioane de euro, iar valoarea totală a exporturilor de tutun brut și prelucrat în 2019 a fost de 948,4 milioane euro, tutunul având o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de aproape 600 de milioane euro.

sursa:https://www.cotidianul.ro/pandemia-a-lovit-in-contrabanda-cu-tigari/

S-a cam decis: Când vom avea alegeri parlamentare!

 


Autoritatea Electorală Permanentă a înaintat un proiect legislativ Guvernului prin care propune organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie.

Şeful Autorității Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, a afirmat că a trimis pe masa Guvernului un pachet de hotărâri care vizează organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie.

„Vom avea măsuri speciale cu siguranță pentru campania electorală în continuare pentru locale, pentru ziua votării pentru alegerile locale și pentru parlamentare, pentru că se suprapun aceste procese electorale în acest moment. Avem localele și începem deja cu parlamentarele, deci mergem pe aceleași măsuri de siguranță pentru campania electorală și la fel dacă vom avea stare de alertă, vom avea aceleași măsuri”, a declarat Constantin Mituleţu-Buică.

Proiectul Autorității Electorale Permanente va fi discutat de către Guvern în ședința programată joi.

Ultimul cuvânt ar putea să-l aibă Parlamentul după ce PSD, ALDE și Pro România, a adoptat o lege prin care legislativul preia prerogativa de a stabili data alegerilor parlamentare. Legea a fost contestată însă la CCR de președintele Klaus Iohannis și de Guvern, așteptându-se un răspuns.

sursa:https://www.cotidianul.ro/s-a-cam-decis-cand-vom-avea-alegeri-parlamentare/

Ciolacu a fost făcut zob ! ”Suspendați președintele, eu l-am votat pe acest președinte dar nu-l mai vreau...”

 


”Nu știți să depuneți o moțiune de cenzură. Nici măcar Să îl suspendați pe președintele României pe Klaus maus. Legile PNL-ului le votați le acceptați, sunteți niște lepre. Așa că Viorica Dancilă era mai bună ca tine do mie de ori”


Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe Facebook, în care îl acuză pe Iohannis pentru că nu vrea să recunoască asemănarea dintre accidentul lui Bode și cel al lui Gabriel Oprea.

Postarea a fost un motiv pentru ca zeci de internauți să-l facă praf pe Ciolacu, nu pentru cazul respectiv, ci pentru eșecul de la moțiune și modul în care conduce PSD.

Mami mulți l-au numit ”cel mai prost președinte al PSD” – iar interesant este că Marcel Ciolacu a reacționat și a răspuns la o asemenea acuzație. Iată ”dialogul”.

Busuioc Nicolae: ”Cred că sunteți cel mai președinte al PSD!! Nu știți să depuneți o moțiune de cenzură . Nici măcar Să îl suspendați pe președintele României pe Klaus maus. Legile ale PNL-ului le votați le acceptați sunteți niște reple (lepre, n.n.). Așa că Viorica Dancilă era mai bună ca tine do mie de ori”

Nu știm, poate ultima parte l-a scos din răbdări pe Ciolacu, care a răspuns:

Marcel Ciolacu: ”Busuioc Nicolae am trecut o moțiune cu 265 de voturi, record in istoria Parlamentului. Psd singur nu are majoritate. De data aceasta, au fost formațiuni care, deși au spus ca susțin moțiunea, au trădat. Să își asume atunci dezastrul guvernării alături de PNL!”

Ciolacu se referă la moțiunea inutilă prin care a fost dat jos Orban, doar pentru a reveni. Dar, se pare că reacția lui Ciolacu, probabil faptul că i s-a acordat atenție, l-a convins cât de cât pe internaut să accepte dialogul:

 Busuioc Nicolae: ”Marcel Ciolacu Indiferent de situație PSD trebuia să fie o armă puternică și să lupte până la capăt.. Aprobați faceți o lege a Parlamentului veniți cu un proiect prin care să plece de urgență acest guvern . Am o întrebare de ce acceptați legile pe care PNL-ul le propune?!! Arătați că sunteți bărbați și nu mai faceți ce spun ei. Arătați că sunteți bărbați și nu mai faceți ce spun ei . Și suspendați președintele eu l-am votat pe acest președinte dar nu-l mai vreau oameni vor fi de acord ca acest individ să plece”.

În rest, da, așa cum spuneam, Ciolacu a fost făcut zob !


sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200903/31530095/Cum-a-rspuns-Marcel-Ciolacu-la-acuzaia-Suntei-cel-mai-prost-preedinte-al-PSD.html