4.26.2021

ȘTIRI la NTD-România

 

Represalii contra unui om politic independent, care a avut curajul de a se pune contra grupărilor de interese și a partidelor

 


Senatoarea Diana Șoșoacă a deranjat enorm partidele de la putere care au trecut la represalii.

Astfel, în urma solicitării Alinei Gorghiu și a PNL, Comisia Juridică de Disciplină și Imunități a decis sancționarea senatoarei independente cu cea mai gravă sancțiune – ”Avertisment scris”.

Pentru a intra în vigoare, decizia de sancționare trebuie să fie votată de plenul Senatului.

Senatoarea este acuzată că a încălcat  statutul parlamentarului și de alte abateri disciplinare.

În urma acestei sancțiuni, senatoarea nu va mai avea, printre altele, dreptul de a reprezenta Senatul pe plan intern și internațional.

Desigur, este o sancțiune fără efecte asupra activității senatoarei – dar mai ales e o dovadă a felului în care se aplică dubla măsură. Senatul NU a sancționat acțiunile USR din mandatul trecut – diferite proteste în discordanță cu Regulamentul, provocări, scandaluri etc.

Pe de altă parte, Biroul permanent a respins sesizarea Dianei Șoșoacă împotriva Iulie Scântei și a Alinei Gorghiu.

Concluzia e clară: represalii contra unui om politic independent, care a avut curajul de a se pune contra grupărilor de interese și a partidelor.

Reacția ambasadei Rusiei la București la expulzarea unui diplomat rus

 


Decizia României de a expulza un diplomat rus reprezintă un gest inamical, partea rusă își rezervă dreptul la măsuri de răspuns, a declarat agenției RIA Novosti reprezentanții ambasadei ruse la București.

“Astăzi, la sediul MAE al României a fost invitat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse, Valeri Ivanovici Kuzmin, unde i-a fost înmânată o notă. În aceasta se anunța că în conformitate cu prevederile convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, adjunctul atașatului militar, Aleksei Grișaev, este declarat persona non-grata. Calificăm această decizie a autorităților române drept un act inamical, care nu contribuie la însănătoșirea relațiilor bilaterale dintre cele două țări”, a declarat ambasada.

“Presupunem că în baza principiilor de reciprocitate în relațiile diplomatice ale convenției de la Viena, partea rusă va recurge la măsuri de răspuns”, a adăugat reprezentantul misiunii diplomatice ruse.

Mai devreme, purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, este bine informat cu privire la procedura măsurilor de răspuns la expulzarea angajaților misiunii diplomatice.

Expulzarea de către România a atașatului militar adjunct al Rusiei

 


Ministerul Afacerilor Externe de la București l-au declarat persona non grata în România pe Alexei Grishaev, adjunctul atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

Potrivit autorităților române, decizia a fost luată ”având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

Solicitat de Sputnik Moldova, expertul militar rus Aleksandr Hrolenko a opinat că acest pas se înscrie în șirul acțiunilor care au loc acum în Europa de Est, acestea fiind dictate de Washington.

”Anterior, Maria Zaharova, reprezentantul oficial al Ministerul rus  de Externe,  a numit astfel de acțiuni „o paradă a marasmului”. O definiție foarte precisă și fiecare paradă este deschisă de micii toboșari care fac mult zgomot”, punctat Hrolenko..

El a menționat că este exact ceea ce vedem în Europa de Est.

”Desigur, astfel de demersuri sunt dictate de Washington. România este o țară NATO și asta explică multe. În numele solidarității inventate sau a „securității euro-atlantice colective” inexistente, Bucureștiul trebuie să-și încalce interesele naționale, pentru că Moscova va răspunde simetric (cel puțin). Și, cel mai important, politica externă suverană a Rusiei nu se va schimba de la aceasta”, a declarat expertul militar Aleksandr Hrolenko.

MAE al României a comunicat că  partea rusă a fost informată în legătură cu respectiva situație astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, Valerii Kuzmin.

Revoltă după decernarea Oscarurilor

 


Mai mulţi utilizatori Twitter au rămas nedumeriţi după ce Chadwick Boseman a pierdut duminică seara premiul pentru cel mai bun actor Oscar în faţa lui Anthony Hopkins, informează MSN.

De obicei, ceremonia se încheie cu anunţul celui mai bun film, dar anul acesta, premiul pentru cel mai bun actor a fost mutat la finalul ceremoniei.

Restructurarea ceremoniei părea să indice faptul că Boseman, care a câştigat  Globul de Aur, un Screen Actors Guild Award şi un Critics Choice Award pentru interpretarea sa în rolul Levee din „Ma Rainey’s Black Bottom”, va câştiga Oscarul anul acesta.

Vedeta „Black Panther”, care a murit în august la 43 de ani după o bătălie nedezvăluită cu cancerul de colon, a pierdut în faţa lui Anthony Hopkins pentru rolul său din „The Father”.

„Mutarea categoriilor a dat impresia că au păstrat premiul pentru cel mai bun actor pentru a-l omagia pe Chadwick Boseman. Dar apoi Anthony Hopkins câştigă, nu ţine nici măcar un discurs, dar totuşi câştigă”, a scris un fan pe Twitter.

Comediantul Cyrus MMcQueen nu-i venea să creadă rezultatul. „Un om pe moarte oferă o performanţă fabuloasă… Ultima performanţă a vieţii sale … A dat tot ce a putut … şi nu-i dai trofeu ?!”, a scris acesta pe Twitter.

Criticul de film Dan Murrell a numit noua ordine a ceremoniei o „idee enorm de proastă”. Murrell a spus că „eclipsează faptul că atât Anthony Hopkins, cât şi Chadwick Boseman au fost geniali şi unul dintre ei a trebuit să câştige. Acum accentul se pune doar pe producători. Greşeală uriaşă. Ceremonia de anul acesta va rămâne în amintirea tuturor ca fiind un dezastru. ”

Hopkins nu a participat la ceremonie şi nici nu a susţinut un discurs. Pentru editorul-şef al revistei Baltimore, Max Weiss, absenţa lui Hopkins a fost cireaşa pe un tort necomestibilă. „Au mutat cel mai bun actor la premiul final, doar pentru a-l câştiga pe Anthony Hopkins CINE NU ERA PREZENT?” Weiss a scris: „Excelentă muncă. Bravo. De top.”

Scriitorul Keah Brown a spus că Boseman „nu merită niciun fel de momeală şi schimbare. Memoria lui va fi onorată indiferent. ”

Boseman a fost onorat cu pungile cadou din acest an. Toţi nominalizaţii au primit opere de artă digitale unice create de artistul Andre Oshea pentru a-l onora Boseman. Operele vor fi răscumpărate de un NFT – un jeton nefungibil. NFT în sine va fi apoi licitat de Rarible până marţi, iar încasările vor fi donate Fundaţiei pentru Cancerul Colonului.

Scenariu-șoc despre „miliardele” lui Iohannis

 


Se confirmă haosul și întârzierile în gestiunea Planului Național de Redresare și Reziliență, spune europarlamentarul PSD Victor Negrescu. Acesta spune că, din informațiile pe care le are, în calitate de membru în Comisia pentru Bugete, Comisia Europeană consideră că planul, așa cum a fost el prezentat, nu poate fi implementat până în luna august 2026.

„Se confirmă haosul și întârzierile în gestiunea Planului Național de Redresare și Reziliență. Președintele Iohannis este invitat să intervină astăzi pentru a rezolva neînțelegerile din coaliție și certurile pe alocările din PNRR. Le sugerez să discute și să prezinte public și ce fac cu avansul de aproximativ 4 miliarde de euro ce va ajunge în România, cel mai probabil, în toamna acestui an.

Planul este departe de a fi gata și urmează să fie depus după termenul limită oficial fixat la finalul lunii aprilie, așa cum am semnalat în intervențiile mele publice anterioare. Guvernul României va prezenta un plan poate spre finalul lunii mai. Doar câteva state, în general care nu au guverne, vor apela la o soluție similară. Portugalia și, mai nou, Italia au deja planurile acceptate.

Din informațiile pe care le am, în calitate de membru în Comisia pentru Bugete, Comisia Europeană consideră că planul, așa cum a fost el prezentat, nu poate fi implementat până în luna august 2026. Proiectele propuse pentru transport, mediu, digitalizare și agricultură nu sunt clare și necesită schimbări fundamentale. Riscăm să avem tăieri față de varianta propusă și pe zona de educație și pe cea dedicată administrației locale.

De fapt, Guvernul nu a fost capabil să scrie proiecte serioase și concrete și nu a reușit să obțină nimic pentru România în negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene. Nu a reușit nici să obțină fondurile promise pentru transport și agricultură.

În acest moment de criză este nevoie de consens național. Fac apel la reprezentanții Guvernului să renunțe la interesele lor și să deschidă ușa negocierilor cu partenerii sociali, societatea civilă și partidele politice. Obiectivul nu este să trecem PNRR, doar de dragul de a-l trece, pentru că oricum Comisia trebuie să le accepte pe toate pentru a merge înainte, ci să venim cu un plan ce poate fi implementat în calendarul dat și care să genereze bunăstare pentru populație.

România riscă să nu acceseze toți banii dacă va merge înainte cu planul în forma actuală. Comisia Europeană urmează să verifice implementarea planului de două ori pe an, putând să decidă tăierea fondurilor alocate. Pentru România, este important ca actualii guvernanți să treacă peste orgolii și să fie transparenți privind PNRR”, a scris Negrescu pe pagina sa de Facebook.

26 aprilie : 35 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl

 

Considerat cel mai grav din istorie, accidentul nuclear de la Cernobîl, produs pe 26 aprilie 1986, a distrus viețile a milioane de oameni. La acest lucru a contribuit și lipsa de reactie a autoritaților care au ascuns timp de mai multe zile cumplitul dezastru. Acum, după 35 de ani, Cernobîl a devenit un punct important pe harta turismului în zone devastate.

Explozia care a avut loc la 26 aprilie 1986, la ora 01.23 noaptea, a ridicat dala superioară a reactorului, cu o greutate de 2.000 de tone. Ca urmare a dezastrului două orașe au fost complet evacuate: Cernobîl și Prypiat. Atunci a fost momentul când lumea a început să privească cu alți ochi energia atomică, accidentul din Ucraina sovietică fiind cea mai mare catastrofă nucleară civilă.

Autoritățile fostei URSS au fost prinse pe picior greșit și sute de mii de oameni au fost trimiși în zonă de-a lungul anilor pentru a remedia efectele dezastrului. "Lichidatorii”, slab echipați, au fost expuși radiațiilor. Dintre aceștia, aproape 3.000 au fost basarabeni, soldați și tineri care tocmai trecuseră în rezervă, dar au fost totuși trimiși să lichideze efectele catastrofei nucleare.

Uniunea Sovietică a reacționat în cea mai nefericită tradiție a secretului, nerecunoscând drama decât după trei zile, după ce Suedia, unde ajunsese norul radioactiv, a alertat lumea întreagă. Tăcerea sovietică, urmată de o serie de minciuni, a favorizat contaminarea a sute de mii de persoane iar modul în care a fost gestionată criza a dezvăluit slăbiciunile statului.

Pe de altă parte, potrivit Greenpeace, cel puțin 100.000 de persoane au murit înainte de 2005 în Ucraina, Bielorusia și Rusia în urma contaminării radioactive care le-a provocat cancer, afecțiuni ale sistemului imunitar, boli cardiace. Peste 2.000.000 de persoane mai suferă încă de pe urma accidentului nuclear cel mai devastator din istorie.

Pentru a opri emisiile radioactive, zona activă a reactorului a fost acoperită în perioada sovietică cu un ”sarcofag” din beton, care oprește radiațiile.

Lecții de viață de la o bucureșteancă. Cum să ajungi la 100 de ani și să fii mereu cu zâmbetul de buze

 


O bucureșteancă de 100 de ani a dezvăluit secretele sale. Femeia le bate obrazul politicienilor, despre care spune că nu se mai ridică la nivelul celor din trecut.

Doamna Florica Ursuleanu este mătușa actriței Adriana Trandafir și este născută în aceeași zi cu ea. Soția primului director al Spitalului Gerota, centenara nu și-a pierdut simțul umorului.

Cafeaua și simțul umorului sunt cu siguranță unele dintre secretele femeii. Întrebată cum arată o zi din viața ei, la 100 de ani, mătușa actriței Adriana Trandafir a explicat:

"Beau cafea neagră, o ceașcă mare, o felie de chec. Asta mănânc dimineața, invariabil! Apoi, trec la gătit, mă apuc să fac mâncare (...) Până la 100 de ani am văzut ce înseamnă durere, am văzut ce înseamnă instabilitate, am trecut prin toate", spune Florica Ursuleanu.

Începe Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare din Postul Paștelui. Cum ne pregătim spiritual pentru sărbătoarea Învierii Domnului

 


Începe Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare din Postul Paștelui, în care ne reamintim ultimele zile din viața Mântuitorului. Fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar. Preotul Emil Cărămizaru, parohul Bisericii Voievodale Sf. Gheorghe Nou, a vorbit la Antena 3 despre curățirea sufletului pentru întâmpinarea sărbătorilor pascale.

În Duminica Paștelui se încheie cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, respectiv Postul Sfintelor Paști. Părintele Emil Cărămizaru spune ce putem face pentru a întâmpina Săptămâna Mare cu sufletul mai ușor.

"În această sfânta zi de Florii ne pregătim de denia de mâine, din Sfânta și Marea Luni. Este o săptămâna a privegherii desăvârșite. Este întâlnirea noastră cu Dumnezeu-omul. Este o săptămâna numită a Sfintelor Pătimiri ale lui Iisus Hristos, Dumnezeu cel adevărat din Dumnezeu adevărat. 

Ni se face mare chemare, fiecăruia dintre noi, ca mai ales acum să ne întâlnim cu El, cu Hristos. În biserica pe care el a zidit-o cu sângele său. S-a născut pe Pământ ca om, a trăit suferință suferințelor, a trecut prin mormânt și moarte și apoi ne-a dăruit tuturor Învierea. Ne arată că viața este fără de apus. În el și prin el, zorii zilelor nu vor mai apune niciodată.

De aceea, să fim prezenți la aceste slujbe de priveghere sfânta, la denii, care sunt utreniile de a doua zi. Și să căutăm să mergem la duhovnic să ne despovăram de ceea ce ne apasă sufletele. Ca apoi să ajungem la piscul întâlnirii noastre cu Hristos, care este sfânta și dumnezeiasca euharistie. El este cel care ne-a dăruit viața însăși. De aceea avem această sfânta datorie, ca un pic din timpul nostru să îl dăruim Lui."

Se poate ține și post negru. Important este ca, dincolo de postul trupesc, să ținem și postul sufletelor noastre, prin viață curată, prin gând frumos, rugăciune, fapte bune

"Trebuie să punem o simbioză firească între trup, care și el se despovareaza prin această alegere, este alegerea iubirii. Este dialogul nostru cu Dumnezeu, prin post și rugăciune. Și sufletul trebuie să fie luminos, gata să facă binele.

Domnul nostru a fost batjocorit, bătut, umilit, pus pe cruce și s-a rugat pentru răstignitorii lui. Noi, oamenii, pentru un cuvânt pe care ni-l spune aproapele nostru, unii nu uită o viață întreagă. Iar el i-a iertat pe cei care îl prigoneau cumplit.

El ne cere să ne iubim unii pe alții cu iubirea cea mai înalta. E vreme să auzim cuvântul Lui, pentru că este cuvântul vieții, cuvântul învierii. Învierea lui este învierea noastră.", a mai spus părintele Cărămizaru la Antena 3.

O femeie din Bucureşti a vrut să însceneze un accident

 


O femeie din Bucureşti a vrut să însceneze un accident pe Calea Griviţei, însă nu şi-a dat seama că este filmată, iar poliţiştii i-au deschis un dosar penal după ce au văzut imaginile.

Totul s-a întâmplat, astăzi, în jurul orei 19.00, pe Calea Griviţei, acolo unde femeia a vrut să însceneze un accident şi s-a aruncat pe şosea, chiar în faţa unei maşini.

Uluiţi de gestul femeii, şoferul autoturismului şi prietenii săi au coborât să vadă ce s-a întâmplat cu femeia, care s-a aruncat pe şosea la cel puţin un metru în faţa maşinii.

Când au întrebat-o dacă se simte bine, aceasta le-a spus că au lovit-o cu maşina şi apoi a sunat la numărul unic de urgenţă 112.

Pe imagini se poate observa cum femeia merge pe jos, chiar pe stradă, printre maşini, iar în momentul în care ajunge în dreptul unei treceri pentru pietoni, marcajul fiind foarte puţin vizibil, se aruncă pe şosea.

Şoferul autoturismului, care circula cu viteză redusă, a oprit cu mult înainte ca femeia să se arunce, astfel că a crezut că acesteia i s-a făcut rău.

Nu mică i-a fost mirarea atunci când femeia a sunat la 112 şi a anunţat că a fost lovită de maşină pe trecerea de pietoni.

Norocul şoferului a fost că în zonă există o cameră de supraveghere funcţională, iar aceasta a surprins toată scena.

Imaginile au fost văzute şi de poliţiştii sosiţi la locul aşa-zisului accident, motiv pentru care femeia a fost prinsă cu minciuna, iar acum este cercetată penal.