8.03.2020

Un nou episod în fascinanta saga marțiană: rețelele de văi ale planetei roșii ar fi putut fi modelate de ghețari, potrivit unui studiu publicat luni în Nature Geoscience, care sugerează că atunci era mai rece decât își imaginaseră specialiștii până acum, potrivit AFP.


De la descoperirea în 1971 de către sonda americană Mariner 9 a rețelelor de văi, acestea din urmă fascinează. Conform teoriei dominante, acestea ar fi rezultatul unei eroziuni a solului marțian de către apă, care ar fi circulat pe suprafață acum câteva miliarde de ani, ceea ce indică un climat apoi cald și umed.

Într-adevăr, se crede că Planeta Roșie a deținut în trecut apă din abundență sub formă lichidă, cu lacuri, râuri și poate chiar și un vast ocean care acoperea cea mai mare parte a câmpiei nordice a planetei.

"În ultimii 40 de ani sau mai mult, s-a presupus că râurile au existat odată pe Marte, erodând și creând toate aceste văi", a declarat Anna Grau Galofre, de la Universitatea Columbia din Canada, care a condus studiul.

„Dar pe Marte există sute de văi și sunt foarte diferite una de cealaltă”, continuă specialistul, sugerând că diferite procese ar fi putut duce la formarea lor.

Pentru a afla mai multe, cercetătorii canadieni și americani au analizat, printr-un algoritm, peste 10.000 de văi marțiene, evidențiind, pentru unii, o similitudine cu canalele subglaciare ale insulei Devon, Canada, la aproximativ 1.500 de kilometri de Polul Nord.

La fel, unele văi marțiene ar fi putut fi modelate în urmă cu 3,8 miliarde de ani de ghețari, din cauza fluxului de apă topită. Prin urmare, climatul ar fi putut fi mai rece decât se teoretiza până acum, cu gheață prezentă pe suprafața planetei roșii.

Și o veste bună, pentru autorii studiului, întrucât gheața poate acționa ca un protector al canalelor, aceste condiții ar fi putut favoriza apariția vieții în trecut pe Marte.


Curtea Supremă din Polonia a validat luni realegerea lui Andrzej Sebastian Duda drept președinte al țării, hotărând că neregulile sesizate nu au influențat rezultatul alegerilor, anunță AFP.


„Curtea Supremă confirmă validitatea alegerii lui Andrzej Sebastian Duda la Președinția Poloniei pe 12 iulie 2020”, a anunțat judecătoarea Ewa Stefanska, adăugând că judecătorii „au luat în considerare toate circumstanțele, chiar și pe acelea care nu au făcut subiectul contestațiilor”.

Duda, președintele în exercițiu susținut de partidul de guvernământ Lege și Justiție, a câștigat la limită un al doilea mandat, obținând 51% din voturile exprimate contra 49% obținute de contracandidatul său, Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei din partea Platformei Civice.

Platforma Civică a contestat rezultatul alegerilor și a cerut Curții Supreme invalidarea acestora, invocând nereguli la vot și părtinire din partea televiziunii de stat TVP.

„Am cerut ca alegerile să fie declarate nule”, a declarat reporterilor șeful Platformei Civice, Borys Budka, acesta afirmând că alegerile nu au fost nici „corecte" și „întregul aparat de stat” a încălcat legea sprijinindu-l pe Duda.

Aproximativ 5.800 de plângeri au fost formulate privind alegerile prezidențiale din partea a peste 2.000 de persoane, instanța supremă a Poloniei decizând că 93 dintre acestea au fost legitime dar că incidentele semnalate nu au influențat rezultatul scrutinului.

Neamț: Primarul din Roman, destituit din funcție prin ordin de prefect


Primarul orașului Roman, Lucian Micu, a fost destituit din funcție de prefectul județului Neamț, care a constatat, prin ordin, încetarea de drept a mandatului edilului înainte de termen, relatează Mediafax.

Prefectul George Lazăr anunță că a dispus măsura în cazul primarului din Roman ținând cont de o adresă a Autorității Electorale Permanente (AEP), dar și de deciziile ANI și de mai multe sentințe ale instanței definitive referitoare la Lucian Micu.

„Avem o adresă a AEP din 28 iulie unde sunt prevăzute detalii referitoare la dreptul de a candida al cetățenilor, cât și interdicțiile de a candida. (…) Nu a fost o situație juridică simplă”, a spus Lazăr.

Acesta a explicat că singura problemă a lui Lucian Micu a fost că, în perioada 2012 – 2016, când era viceprimar, a deținut și funcția reprezentant al Primăriei Roman în Consiliul de Administrație al Spitalului de Urgență Roman, aflat în subordinea municipalității și unde Primăria investește bani.

Edilul din Roman poate contesta ordinul prefectului în termen de 10 zile.

Fonduri europene 2020: Câte 25.000 Euro în București și 23 de județe, pentru tineri fără job, să se facă patroni


Statul vrea să dea fonduri nerambursabile de câte 25.000 de euro unor tineri care nu mai merg la școală și nici serviciu nu au și să-i ajute astfel să devină patroni de firme. Apelul de proiecte pregătit acum de Ministerul Fondurilor Europene se va adresa tinerilor NEETs din București, Ilfov, Cluj, Iași și alte 20 de județe.

Vorbim despre apelul de proiecte „Viitor pentru tinerii NEETs II”, finanțat din fondurile europene prin Programul Operațional Capital Uman.

Tinerii NEETs   - Not in Education, Employment, or Training - sunt acei tineri cu vârste între 16 și 29 de ani care nu mai urmează nicio formă de învățământ și care nu au reușit nici să se angajeze.

Potrivit propunerii oficiale de Ghid al solicitantului, aflat încă în pregătire la Ministerul Fondurilor Europene, fonduri totale de 42 de milioane de euro vor fi puse la bătaie pentru proiecte europene de educare a tinerilor NEETs.

Aceste proiecte vor conține o serie întreagă de activități educaționale și de ocupare a forței de muncă. Printre aceste activtăți, se va regpsi și o componentă restrânsă de educație antreprenorială, la finalul căreia tinerii selectați vor putea primi subvenții de până la 25.000 de euro fiecare, pentru a-și deschide și dezvolta mici afaceri.

Astfel, din cei 42 de milioane de euro alocați tuturor activităților, 16,8 milioane de euro vor merge la schema de minimis din care se vor acorda subvențiile de maximum 25.000 de euro fiecare, pentru tinerii șomeri, viitori patroni. 672 de firme estimează MFE că vor fi înființate astfel.

Viitorii patroni nu vor avea acces direct la banii europeni, ci prin intermediul unor administratori de schemă de minimis.

În mare, întregul proces se va derula astfel:

1. Proiectele mari și mici

După definitivarea Ghidului solicitantului, o serie de organizații - solicitanții eligibili - vor depune la AM POCU proiecte cu valoare maximă de 1 milion de euro (proiecte mici), respectiv 4 milioane de euro (proiecte mari).

Tipuri de solicitanți și parteneri eligibili

  • Furnizori autorizați de formare profesională a adulților- persoane juridice autorizate în conformitate cu prevederile OG nr.129/31.08.2000 privind formarea profesionala a adulților, republicata, cu modificările și completările ulterioare
  •  Furnizori acreditați de servicii specializate pentru stimularea ocupării- persoane juridice autorizate în conformitate cu prevederile HG nr.277/2002 privind aprobarea Criteriilor de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • Centre autorizate de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale;
  • Organizații sindicale - persoane juridice de drept privat, constituite în conformitate cu Legea dialogului social nr.62/10.05.2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • Organizații patronale- persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, constituite în conformitate cu Legea dialogului social nr.62/10.05.2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • ONG-uri;
  • Organizații de tineret, legal constituite;
  • Camere de Comerț și Industrie, persoane juridice de utilitate publică, fără scop patrimonial, organizate în temeiul dispozițiilor din Legea nr.335/06.12.2007 privind Camerele de Comerț din România, cu modificările și completările ulterioare.
  • SPO (inclusiv unitățile cu personalitate juridică din subordinea sa)
  • Ministerul Tineretului și Sportului si instituțiile subordonate/in coordonare
  • Asociații de întreprinderi.

2. Selectarea și pregătirea tinerilor

În cadrul acestor proiecte derulate de organizațiile menționate mai sus, vor fi selectați tineri care nu mai învață și nu mai lucrează. Ei vor fi trecuți printr-o serie de cursuri profesionale și de antreprenoriat, sesiuni de mentorat și alte traininguri și vor fi ajutați să-și facă planuri de afaceri.

3. Fondurile europene pentru firme

La final, vor fi selectate cele mai bune planuri de afaceri, iar titularii vor primi subvențiile de maximum 25.000 de euro fiecare pentru a-și dezvolta firmele.

Planurile de afaceri vor fi supuse aprobării unei comisii de selecție, pe baza unor criterii stabilite de beneficiarul finanțării nerambursabile, în cadrul unui proces  transparent și nediscriminatoriu. Comisia de selecție a ideilor de afaceri va include obligatoriu un număr impar de membri din care se recomandă să facă parte reprezentanți ai mediului de afaceri și ai patronatelor.

Condiții pentru tinerii NEET, să se facă patroni

Pentru a putea ajunge în postura de a primi cei 25.000 de euro pentru a deveni patroni de firme, tinerii NEETs trebuie să îndeplinească o serie de condiții cumulate, printre care:

  • Să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani. Ca să-și poată deschide firma, tănărul respectiv trebuie să aibă deja 18 ani împliniți.
  • Să fie înregistrat și profilat de  Serviciul Public de Ocupare (SPO), adică agenția județeană de ocupare a forței de muncă.
  • Să fie tineri NEETs din categoria celor ușor ocupabili, adică să aibă o calificare profesională. De exemplu, aici pot să intre tinerii care au terminat o facultate, dar nu au reușit să se angajeze.
  • Să aibă domiciliul sau reședința în regiunile de dezvoltare vizate de proiect (Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest sau București-Ilfov).
  • Pentru subvenția acordată este obligatorie angajarea a minimum 1 persoană în cadrul afacerii sprijinite.
  • Afacerile înființate trebuie să funcționeze minimum 12 de luni pe perioada implementării proiectului și să asigure o perioadă de sustenabilitate de minimum 6 luni.

Perioada de sustenabilitate presupune continuarea funcționării afacerii, inclusiv obligația menținerii locului de muncă ocupat, și poate fi contabilizată pe perioada implementării proiectului sau după finalizarea implementării.   

Județele eligibile la fondurile UE pentru tineri NEETs:

  • Regiunea Centru: județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.
  • Regiunea Nord-Est: județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.
  • Regiunea Nord-Vest: Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj.
  • Regiunea Vest: Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.
  • Regiunea București-Ilfov: municipiul București și județul Ilfov.

Ajutorul de minimis se va putea acorda în două tranșe, după cum urmează:

  • tranșă inițială de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, așa cum a fost acesta aprobat pe baza planului de afaceri și prevăzut în contractul de subvenție încheiat;
  • tranșă finală reprezentând diferența până la valoarea totală a ajutorului de minimis, după ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada că a ocupat locul/locurile de muncă asumat/e  prin planul de afaceri.

Aceste ajutoare de minimis vor pune accentul pe mediul rural, dar asta nu înseamnă că vor fi excluși din start tinerii de la orașe.

Cheltuieli eligibile - ce își vor putea „cumpăra” tinerii NEETs cu banii europeni

Subvențiile de 25.000 de euro vor putea fi folosite pentru o listă lungă de cheltuieli, printre care:

  • Salarii,
  • Deplasări,
  • Achiziții de servicii specializate, pentru care beneficiarul ajutorului de minimis nu are expertiza necesară,
  • Achiziția de active fixe corporale (altele decât terenuri și imobile), obiecte de inventar, materii prime și materiale, inclusiv materiale consumabile, alte cheltuieli pentru investiții necesare funcționării întreprinderilor,
  • Închiriere de sedii (inclusiv depozite), spații pentru desfășurarea diverselor activități ale întreprinderii, echipamente, vehicule, diverse bunuri,
  • Leasing fără achiziție (leasing operațional) aferente funcționării întreprinderilor (rate de leasing operațional plătite de întreprindere pentru: echipamente, vehicule, diverse bunuri mobile și imobile)
  • Utilități aferente funcționării întreprinderilor,
  • Conectare la rețele informatice aferente funcționării întreprinderilor,
  • Publicitate.
  • Ghidul solicitantului - tineri NEETs II - propunere: 


    Firea atrage atenția Guvernului și Președinției cât de gravă este blocarea Capitalei


    Primarul General al Capitalei a trimis o scrisoare deschisă premierului și președinției despre consecințele grave ale blocării conturilor Bucureștiului.

    Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a arătat într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului și Președinției, precum și altor instituții ale statului, ce consecințe va avea blocarea conturilor Primăriei Generale și a propus câteva soluții de ieșire din impas.

    Firea artă că proiectul prin care se putea face acoperirea datoriei către omul de afaceri Costică Costanda prin cedarea unui teren a fost respins în Consiliul General, motiv pentru care mai rămâne posibilitatea oferirii unei sume din fondul de rezervă a Guvernului sau majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor.

    „Situația financiară a Capitalei este pusă în pericol azi de decizii luate acum 16-17 ani, când primari erau domnii Traian Băsescu și Adriean Videanu. Pe scurt, noi toți bucureștenii trebuie să-i plătim omului de afaceri Costică Costanda 115 milioane de euro, în urmă unei decizii definitive pe care a obținut-o în instanța, legată de Parcul Bordei și Cartierul Francez. O suma uriașă de care nu dispunem”, arată Firea în scrisoare.

    Ea arată într-o postare pe Facebook că a trimis scrisoarea către Președintele României, Președinții celor două Camere ale Parlamentului, Premier, Ministrul de Finanțe, deoarece este o problema foarte gravă care ar putea bloca întreagă funcționare a serviciilor de utilitate publică din București, plus pe cea a spitalelor.

    Primarul General explică în scrisoare că, în procesul intentat de Costică Constanda, Municipiul București trebuie să-i returneze acestuia 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anul al Capitalei.


    ”Deși am luat toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare și am făcut deja plăți eșalonate de aproximativ 17 milioane euro, ne aflăm în situația în care, începând cu dată de 3 august, Costică Constanda va popri conturile Municipiului București”, avertizează Firea, care face istoria procesului și a modalităților prin care a încercat să acopere datoria în alte moduri, doar că Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată de Consiliul General.

    Firea informează că din bugetul Municipiului București sunt suportate cheltuieli de importanță strategică privind alimentarea cu energie termică, transportul în comun, iluminat public, funcționarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalității, proiectele de investiții în infrastructură și multe altele, folosind prilejul pentru a atenționa autoritățile centrale că instituirea popririi conturilor Municipiului București, anunțată de Costică Constanda, va avea repercursiuni directe extrem de grave asupra calității vieții cetățenilor Capitalei.

    Tocmai de aceea, Firea face două propuneri pentru soluționarea crizei. Una dintre ele vizează majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale Municipiului București, prin alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, a sumei de aproximativ 98 milioane euro, necesară pentru stingerea datoriei către Costică Constanda. Cealaltă soluție se referă la majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor, astfel încât Municipiul București să se împrumute pentru acoperirea cheltuielilor de investiții, conform prevederilor legale în vigoare, urmând să achite din sumele alocate de la bugetul de stat datoria către Costică Costanda.

    Această problemă pare să fi intrat însă în logică electorală, iar întârzierea răspunsului Guvernului pentru a soluționa problema Capitalei poate fi și o tentativă disperată de a submina-o pe Gabriela Firea pe care PNL, cu toată alianța dreptei, nu o poate învinge în alegeri.


    sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200803/31152379/Firea-atrage-atentia-Guvernului-si-Presedintiei-cat-de-grav-este-blocarea-Capitalei.html

    Dumitru Buzatu dă semnalul în PSD ! Bătălie pe față cu Dâncu și ”importurile” lui Ciolacu


    Liderul de la Vaslui, Dumitru Buzatu, considerat unul dintre ”Hardliner-ii” PSD, a anunțat că va candida la președinția Consiliului Național, împotriva propunerii lui Ciolacu, recent „importatul ” Vasile Dâncu.

    ”Este normal să candideze cei cu o pregătire și experiență”, a declarat la Antena 3 Buzatu, care spune că a luat decizia bătăliei pe față ca urmare a dezbaterilor din partid. ”Dezbaterile din partid m-au determinat să fac lucrul acesta și experiența mea în cadrul partidului”.

    Dumitru Buzatu subliniază însă o tentativă a actualei conduceri – eliminarea unor ”posibili adversari (interni n.n.) prin importuri în partid”.


    ”Eu cred că importul de persoane care să ocupe funcții in partid nu face bine partidului, lezează grav cadrul democratic de dezbatere, la fel ca ideea de a candida în formule de echipă, care până la urmă retează o șansă individuală a unor persoane și vizează eliminarea unor posibili adversari”, a mai declarat Dumitru Buzatu.

    Acțiunea fățișă a ”radicalului” Dumitru Buzatu este un adevărat semnal, care ar putea declanșa și alte reacții ale multor pesediști nemulțumiți de viziunea lui Marcel Ciolacu, dornic să aducă persoane care au atacat PSD – sau care au pactizat cu inamici de marcă ai social democraților.


    sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200803/31148260/Dumitru-Buzatu-semnalul-PSD-Batlie-Dancu-importurile-lui-Ciolacu.html

    An școlar 2020-2021: MEC se spală pe mâini și aruncă răspunderea pe umerii școlilor ?


    Modul în care va începe noul an școlar – tradițional sau hibrid – ar putea depinde de fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează.

    Începutul noului an școlar 2020-2021 continuă să stârnească polemici. La cel mai înalt nivel, se fac scenarii peste scenarii pentru acest moment.

    Una din variantele puse pe tapet este aceea ca unitățile de învățământ să primească ”mână liberă” pentru a decide cum doresc să înceapă noul an școlar, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează.

    Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, spune că se ia în calcul și o asemenea, variantă, aceea de descentralizare a deciziei chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ.


    ”Directorii unităţilor de învăţământ spun că descentralizarea deciziei redeschiderii şcolilor este binevenită şi cred că profesorii sunt pregătiţi, de această dată, să ţină ore şi pe internet dacă va fi necesar”, a declarat Anisie.

    Sorin Ion, inspector școlar din Dâmbovița, susține că este foarte complicat pentru un minister al Educației să ia decizii pentru câteva mii de școli și că, dacă într-o școală din Târgoviște sunt 30 de copii într-o sală, într-una dintr-un sat de munte sunt 12, iar măsurile vor fi diferite.

    Acesta a propus ca, într-una dintre situații să se revină la școala fizică, iar în cealaltă,  prin rotație, videoconferință.

    Pe de altă parte, Gabriel Chicioreanu, secretarul general al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți spune că, pe perioada acestei veri, unitățile administrativ teritoriale de pe plan local pot identifica spații noi în care copiii să poată desfășura orele, astfel încât să nu mai fie nevoiți să stea 30 în clasă.


    Problema apare în ceea ce privește resursa umană, fiindcă împărțirea unei clase în două va duce la necesitatea dublării forței de muncă. ”Preșcolarii și școlarii de clasele 0-4 au nevoie să fie prezenți la școală pentru că nu pot să facă anumite materii, caligrafie, liniuțe și bastonașe cu părinții acasă”, a declarat Chicioreanu.

    Scenariul aruncării răspunderii în curtea unităților de învățământ poate fi interpretat ca o dorință a reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării de a se ”spăla pe mâini” și de a avea, la nevoie, țapi ispășitori.

    Dacă se ajunge la această variantă, se poate considera foarte clar faptul că autoritățile centrale nu au nici o soluție concretă pentru începrea noului an școlar și, prin urmare, pasează răspunderea unităților de învățământ.


    sursa:https://ro.sputnik.md/education/20200716/30951589/An-scolar-2020-2021-MEC-se-spala-pe-maini-i-arunca-raspunderea-pe-umerii-scolilor.html

    De azi, noua listă a ”zonei galbene” - toți care vin de acolo stau 14 zile în CARANTINĂ


    Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități

    De azi intră în vigoare noua listă Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat lista statelor cuprinse în ”zonă galbenă” -  toate persoanele care vin din acestea trebuie să stea 14 zile în izolare/carantină. Lista  cuprinde 41 de state.

    Este vorba de state cu risc epidemiologic ridicat, lista fiind alcătuită conform Hotărârii nr 36 din 21.07.2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.


    Măsura de carantina se aplica pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din tarile/zonele cu risc epidemiologic ridicat si au drept de intrare pe teritoriul național, respectiv: cetățeni romani, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepțiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l).

    Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități.

    Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.



    Iată listă care a intrat în vigoare de azi, 3 august, ora 0:00


  • Africa de Sud
  • Arabia Saudita
  • Argentina
  • Armenia
  • Bahamas
  • Bahrain
  • Bolivia
  • Bosnia si Herțegovina
  • Brazilia
  • Capul Verde
  • Chile
  • Columbia
  • Costa Rica
  • El Salvador
  • Eswatini
  • Guineea Ecuatoriala
  • Honduras
  • Insulele Turks si Caicos
  • Insulele Virgine ale Statelor Unite
  • Irak
  • Israel
  • Kazahstan
  • Kârgâzstan
  • Kosovo
  • Kuweit
  • Luxemburg
  • Macedonia de Nord
  • Maldive
  • Moldova
  • Muntenegru
  • Oman
  • Palestina
  • Panama
  • Peru
  • Puerto Rico
  • Qatar
  • Republica Dominicana
  • Singapore
  • Sint Maarten
  • Statele Unite ale Americii
  • Surinam

  • sursa:https://ro.sputnik.md/International/20200803/31143868/lista-statelor-zonei-galbene-14-zile-CARANTINa.html

    "Jurnal de București. 1989" - Pandemie, jurnal de carantină, caniculă, distanțare fizică, măști, stare de alertă... câteva dintre jaloanele printre care ne desfășurăm, acum, viața. Între timp, s-a relaxat viața culturală. Reprezentațiile în aer liber, mai exact. Trupele s-au înghesuit în grădinile de vară, alții au improvizat prin parcuri iar cei mai norocoși au avut spații deschise în dotare. Majoritatea a asumat că, după carantină, lumea trebuie să se distreze și a scos pe covertă bulevardiere, chiar șușe, în fine, artileria ușoară. Alții, mai curajoși, și-au adus artileria grea. Aici se înscrie și premiera de la TNB-Amfiteatrul în aer liber, în care am fost pentru prima dată, un loc excelent - „Jurnal de România.1989”, regie și scenariu Carmen Lidia Vidu.


    Primul spectacol pe care l-am văzut semnat de Vidu a fost „Pescărușul. Ultimul act”.
    Bazat pe ultimul act al piesei lui Cehov, a fost, nici mai mult, nici mai puțin decât o montare genială. Deși condițiile de vizionare au fost execrabile, a meritat fiecare minut de chin. Cam pentru prima dată, folosirea mijloacelor multimedia, îmbinarea formelor de exprimare artistică se închegaseră, coagulaseră cu mesajul, față de ceea ce era atunci pe piață, un mix între utilitar sau scop în sine. De-atunci n-am mai văzut nimic făcut de ea până la Festivalul Enescu 2017, respectiv 2019, unde Vidu a semnat conceptul vizual pentru trei dintre operele prezentate. „Œdip” de George Enescu, un semi-eșec, „Femeia fără umbră” de Richard Strauss, on topic, nimic în plus și „Peter Grimes” de Benjamin Britten, cu adevărat o realizare de excepție. În rest, toate tentativele de a mai prinde vreo creație de-a ei au eșuat. Și pentru că nu e răsfățata vreunui teatru în care să recidiveze stagiune de stagiune deoarece stilul său este mai greu digerabil. Prin urmare, ca spectacol live acesta a fost al doilea.

    Primul spectacol pe care l-am văzut semnat de Vidu a fost „Pescărușul. Ultimul act”.
    Bazat pe ultimul act al piesei lui Cehov, a fost, nici mai mult, nici mai puțin decât o montare genială. Deși condițiile de vizionare au fost execrabile, a meritat fiecare minut de chin. Cam pentru prima dată, folosirea mijloacelor multimedia, îmbinarea formelor de exprimare artistică se închegaseră, coagulaseră cu mesajul, față de ceea ce era atunci pe piață, un mix între utilitar sau scop în sine. De-atunci n-am mai văzut nimic făcut de ea până la Festivalul Enescu 2017, respectiv 2019, unde Vidu a semnat conceptul vizual pentru trei dintre operele prezentate. „Œdip” de George Enescu, un semi-eșec, „Femeia fără umbră” de Richard Strauss, on topic, nimic în plus și „Peter Grimes” de Benjamin Britten, cu adevărat o realizare de excepție. În rest, toate tentativele de a mai prinde vreo creație de-a ei au eșuat. Și pentru că nu e răsfățata vreunui teatru în care să recidiveze stagiune de stagiune deoarece stilul său este mai greu digerabil. Prin urmare, ca spectacol live acesta a fost al doilea.

    S-ar putea ca mulți dintre cei care citesc să fi văzut mai mult ca mine, în special, din acest ciclu al „Jurnalului de România”.
    Genul, cel puțin așa cum o sugerează chiar titlul, este documentar, docu-teatru. Ar putea suna și plicticos, nu? Iar despre revoluție? La 33 de grade Celsius, pe bune?! Dar ce, e decembrie? Ce mai e de spus? Pe cine mai interesează? Cei plecați/fugiți? Copiii lor? Pe Simona Halep? Nu mai bine găsim ceva să ne râdem? Ce-ar putea să mă mai impresioneze? Recunosc, da, asta m-a atras în primul rând. Să văd ce și cum m-ar putea impresiona acest subiect, pe mine, participantă la revoluție. Ei, bine, nu numai că nu m-am mișcat de pe scaun, dar au fost momente când mi-au dat lacrimile. Nu s-a respirat. Și nu numai pentru că actorii și-au făcut bine treaba, au fost și înregistrări cu istorici și procurorul de caz de-atunci, Dan Voinea, ci, pentru că scenariul, construcția e bine făcută. Are ritm, are intrigă, are substanță, putere în cuvinte, are noutate, are sentimente.

    Nu te mișcă, chiar te zguduie.
    Nu credeți, nu? Nu voi insista cu subiectul, a fost deja descris în promovarea spectacolului. Este vorba despre experiențele personale ale celor patru actori din distribuție, dar în contextul mai larg al vieții duse până și din 1989 până în zilele noastre. Nu, nu este despre peștele de pe televizor (pentru cei care încă mai cred că este kitch să știe că, și hainele cumpărate de la brand-urile pret a porter sunt copii low cost după marii designers, așa cum peștele era o copie low după Émile Gallé), carpetele..... Între monologurile actorilor, și personaje în același timp, istoricii Germina Nagâț, Dennis Deletant și Dan Voinea, completează tabloul cu acele amănunte pe care nu apuci niciodată să le știi pentru că, și așa, e mult prea multă informație și nu te-a învățat nimeni să decantezi esențialul. Proiecțiile video nu sunt numai spectaculare, un fel de IMAX, dar țintesc exact în punctul unde trebuie să ”privești”, dacă, cumva, textul te fură. Ceea ce, pentru o primă vizionare, e foarte posibil.

    Am să spun doar la ce am rezonat eu foarte tare. Florentina Țilea.
    Copilul din Iași pe care școala l-a format ca viitor cetățean de nădejde al patriei, i-a recitat poezii lui Ceaușescu, a cântat alături de tatăl ei (apare și o înregistrare cu acesta cântând în zilele noastre aceeași melodie pe care i-o cânta fiului său în copilărie, fratele Florentinei) și căreia, la revoluție, i se năruie tot ce știa până atunci. O scenă tragi-comică, omorârea lui soților Ceaușescu a prins-o mâncând, de Crăciun, în vârful patului. Un monolog tensionat, vibrant, inteligent ilustrat. Daniel Badale. Născut lângă Botoșani. Aflat la revoluție în serviciul militar, nu înțelege nimic din ce i se întâmplă. Nu încearcă să filosofeze, și bine face, te introduce într-un alt univers decât cel pe care l-ai trăit tu la revoluție.

    Oana Pellea. Adolescentă.
    Crescută într-un mediu care deja își construise propria carapace de supraviețuire, Oana Pellea trece de la propriile experiențe la asumarea unor trăiri colective. S-ar putea să fie prea mult, pentru că, la un moment dat, apare acel patetism de care trebuie să te ferești când vorbești de cele mai importante momente istorice pe care le-ai trăit. Ion Caramitru. Are o extensie ce ține de originea sa aromână. Binevenită, căci, povestită cu har de un actor ca el, istoria chiar o percepi altfel. Momentul său se deschide pe o melodie cântată Aristide Caramitru (tatăl lui Ion Caramitru) și Decebal Celea (bunicul său) care te răscolește. Tragismul istoriei familiei și decepția post revoluție sunt punctele de sprijin ale monologul său. Mulți vor spune, dar ce, nu îi e bine? E actor cunoscut, director TNB etc, ce-ar mai fi vrut? Nu te repezi, așteaptă să vezi și, după, comentează. Spectacolul se încheie foarte interesant. O super idee, poate, doar prost expusă.

    Pentru că despre revoluție, în special, este pentru generațiile viitoare, nu neapărat pentru cei care au trăit-o, spectacolul se încheie cu o bandă desenată, un jurnal al evenimentelor de la revoluție. Inteligent.

    Și pentru că benzile desenate sunt despre eroi, aici sunt desenați eroii necunoscuți, cei cărora le datorăm recunoștința iar copii îi vor putea iubi. În acest tip de spectacol, în mod cu totul și cu totul special, trebuie menționați colaboratorii: costume: Florilena Popescu Fărcăşanu; multimedia: Cristina Nicoleta Baciu; muzica: Ovidiu Zimcea; benzi desenate:Gabriela Schinderman; regia tehnică: Marcel Bălănescu

    Da, zic doar atât, dacă e ceva de văzut care să îți arate că toate fumurile din cap alimentate de carantină sunt ridicole sau dacă vrei să vezi o piesă nouă – docu-teatru - bună, atunci, „Jurnalul” de la TNB este răspunsul.

    Tentativă de crimă urmată de incendiu, în Capitală


    Un bărbat din București este suspectat că a încercat să-și ucidă soția, apoi a dat foc casei. Scena ar fi fost urmată și de o tentativă de suicid. 

    Luni, 3 august, în jurul orei 14:00, în Sectorul 5 al Capitalei, un apel la 112 anunța că există un conflict monstru între doi soți. 

    La etajul doi al unui bloc, cei doi soți în vârstă de 52 de ani și 54 de ani au avut un conflict verbal care a degenerat. Femeia a fost înjunghiată și ulterior, bărbatul și-a aplicat singur câteva lovituri. De asemenea, individul a încercat să incendieze locuința. 

    Nu a fost nicio explozie, iar incendiul a fost stins rapid. La fața locului au intervenit patru autospeciale SMURD și patru autospeciale de stingere cu apă și spumă. 

    Au rămas mai multe echipaje de poliție, în apartament având loc cercetarea la fața locului. Soții, ambii răniți, au fost duși la spital pentru îngrijiri medicale, conform Antena3. 

    Aceeași sursă spune, citând martorii, că cei doi ar fi în proces de divorț. 


    Preşedintele american Donald Trump cere pedeapsa cu moartea pentru autorul atentatului de la maratonul din Boston, după ce o instanţă de apel a schimbat sentinţa iniţială şi a retrimis cazul spre judecare.


    „Rareori cineva a meritat pedeapsa cu moartea mai mult decât autorul atentatului din Boston, Djohar Ţarnaev. Curtea a fost de acord că acest "a fost unul dintre cele mai grave atacuri teroriste interne de la atrocităţile din 11 septembrie”. Cu toate acestea, instanţa de apel a eliminat sentinţa cu moartea. Atâtea vieţi pierdute şi distruse. Guvernul federal trebuie să solicite din nou pedeapsa cu moartea. Este ridicol că acest proces durează atât de mult!", a scris Donald Trump pe pagina de Twitter.


    Decizia instanței
     

    O Curte de Apel federală a anulat vineri condamnarea la moarte a lui Djohar Ţarnaev şi a retrimis cazul instanţei competente pentru a decide cu privire la o nouă sentinţă. Atacul din 15 aprilie 2013 a dus la moartea a trei persoane şi rănirea a peste 260.

    „Djohar îşi va petrece zilele rămase în închisoare, singura problemă rămânând dacă va muri prin executare”, au spus judecătorii de la instanţa de apel, citează Mediafax.



    Cinci șefi de la Romsilva Bacău sunt anchetați de DNA după ce ar fi luat mită câteva milioane de lei.


    Curtea de Apel Bacău a dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, pe numele a cinci şefi de la Romsilva Bacău - Ocolul Silvic Comăneşti, acuzaţi că au luat o mită de 4,6 milioane lei, scrie Agerpres. 

    Potrivit unui comunicat al DNA, au fost arestaţi la domiciliu Aurel Pâslaru, la data faptei şeful Ocolului Silvic Comăneşti, judeţul Bacău (din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva), Sorin Velu Comăneci, la data faptei şef district I Asău, Constantin Ştefancu, la data faptei şef district III Nogea, Liviu Corbu, la data faptei şef district VI Ghimeş-Palanca, Costel Colpoş, şef district V Camenca.


    Infracțiuni de corupție 


    Dosarul are ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de corupţie de către angajaţi ai Regiei Naţionale a Pădurii Romsilva care ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unor societăţi comerciale suma totală de 4.628.070 lei, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu.

    Procurorii susţin că, în perioada 2015 - 2020, cei cinci inculpaţi ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale mai multe sume de bani, pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreţinerea culturilor, degajări, curăţiri) de către societatea oamenilor de afaceri.

    DNA arată că Aurel Pâslaru ar fi cerut un procent de 3% din valoarea (fără impozit pe profit) a facturilor fiscale ce urmau a fi emise de societatea sus-menţionată pentru serviciile silvice prestate în favoarea Ocolului Silvic Comăneşti şi a primit suma totală de 210.000 lei.



    Prins în flagrant 


    Anterior, în data de 23 iulie 2020, cu ocazia constatării infracţiunii flagrante, asupra lui Aurel Pâslaru a fost găsită suma de 10.000 lei ce reprezenta procentajul respectiv din valoarea facturilor emise doar în lunile aprilie şi mai 2018.

    Ceilalţi patru inculpaţi sunt acuzaţi că au pretins sume de bani ce reprezentau valoarea manoperei directe, aferentă lucrărilor executate în districtele pe care le administrau, (rezultată din facturile ce urmau a fi emise de societatea respectivă şi fără impozit pe profit).

    Concret, Sorin-Velu Comăneci ar fi primit suma de 995.370 lei, Constantin Ştefancu - suma de 980.750 lei, Liviu Corbu - suma de 395.450 lei, iar inculpatul Costel Colpoş - suma de 360.250 lei.


    Măsuri preventive 


    În acelaşi context, şi pentru aceleaşi motive, procurorii anticorupţie au dispus faţă de alţi doi angajaţi din cadrul Regiei Naţionale a Pădurii Romsilva următoarele măsuri preventive:

    *Control judiciar faţă de inculpatul Adrian Leascu, la data faptei şef district V Camenca din cadrul Ocolul Silvic Comăneşti, care ar fi pretins şi primit suma totală de 63.750 lei.

    *În cazul inculpatului Janos Olteanu, şef district II Geamăna din cadrul Ocolului Silvic Comăneşti, care ar fi pretins şi primit suma totală de 1.622.500 lei, procurorii anticorupţie au sesizat Tribunalul Bacău cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu. După ce propunerea a fost respinsă de instanţa de judecată, procurorii au depus contestaţie, aflată în prezent în curs de judecare la Curtea de Apel Bacău. În prezent, inculpatul se află sub control judiciar.

    În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.


    Cum arată Ada Nechita, una dintre cele mai frumoase handbaliste ale României, la patru ani de la retragere


    A impresionat prin evoluțiile sale atât la Oltchim Râmnicu Vâlcea, cât și la naționala de handbal a României. S-a retras devreme din sportul de performanță, iar acum la patru ani de la acel moment are deja o familie numeroasă. Adriana Nechita, 36 de ani, a bifat 318 goluri în 130 de meciuri sub tricolor.

    Ada Nechita va împlini 37 de ani pe 14 noiembrie, iar în cei patru ani de la momentul în care a spus adio handbalului a ajuns să aibă o familie numeroasă. Este căsătorită cu Daniel Dan, om de afaceri din Satu Mare, și are trei copii: un băiețel de 4 ani și doi gemeni (băiat și fată) de doi ani.


    A participat, printre altele, alături de România la JO de la Beijing (2008) și la cele de la Londra (2012).

    A cucerit alături de prima reprezentativă bronzul la CE din 2010 și la CM din 2015. De asemenea, a fost finalistă a Ligii Campionilor în 2010 alături de Oltchim Râmnicu Vâlcea.

    Cum arată în prezent Ada Nechita, una dintre cele mai frumoase handbaliste ale României:




    Sursa foto: Adriana Nechita, pagina de Facebook.


    Polonia a amendat Gazprom cu 48 milioane de euro


    Autoritatea de concurență din Polonia a amendat Gazprom cu 213 milioane de zloți (48,2 milioane de euro) din cauză că gigantul rus din domeniul energiei nu a cooperat în cadrul investigației privind construirea conductei de gaze Nord Stream 2, transmite Reuters.

    Polonia se opune conductei, care va aduce gaz din Rusia în Germania prin Marea Baltică, acuzând faptul că doar va întări poziția dominantă a Gazprom pe piața europeană a gazelor.

    Autoritatea de concurență și protecția consumatorului din Polonia (UOKiK) a anunțat, la începutul lunii iunie, că ar putea amenda Gazprom cu 50 de milioane de euro din cauza lipsei de cooperare în privința anchetei anti-monopol privitoare la Nord Stream 2.

    UOKiK a anunțat în 2018 că a acuzat șase companii, printre care și una deținută de Gazprom, de finanțarea construcției conductei fără a avea acordul legal necesar. De asemenea, la începutul acestui an, autoritatea poloneză a informat că Gazprom nu a furnizat documentele cerute.

    ”Gazprom nu poate acționa deasupra legii și, de aceea, am inițiat proceduri contra companiei pentru aplicarea unei amenzi pentru eșecul în furnizarea de informații în timpul unei investigații în desfășurare”, a spus șeful UOKiK, Tomasz Chrostny.

    Consorțiul Nord Stream 2 este condus de Gazprom, jumătate din finanțare fiind oferită de companiile germane Uniper și Wintershall, de Shell, OMV și Engie.

    În 2018, UOKiK a amendat Engie cu 40 de milioane de euro pentru că nu a furnizat documente și informații legate de acest caz.


    Aproximativ 20.000 de manifestanţi ostili măsurilor luate pentru a combate COVID-19 au mărşăluit sâmbătă după-amiază în centrul Berlinului.


    Manifestarea a fost intitulată „Sfârşitul pandemiei – Ziua Libertăţii”.

    Protestatarii au dansat şi au cântat „We are free people!” (Suntem oameni liberi), în acordurile melodiei We Will Rock You a trupei Queen.

    Au purtat pancarte pe care scria „Facem zgomot pentru că ne furaţi libertatea” şi „Gândiţi! Nu purtaţi mască”.

    UPDATE 45 de poliţişti au fost răniţi în timpul manifestaţiilor, de sâmbătă, la Berlin, a anunţat duminică Poliţia, în timp ce noile adunări, mai mici, aveau loc în capitală, potrivit AFP.

    Trei poliţişti, loviţi în faţă cu cioburi de sticlă, au fost spitalizaţi, a precizat Poliţia, indicând că un total de 133 de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor de sâmbătă.

    Poliţia berlineză i-a obligat să coboare de pe scenă pe organizatorii evenimentului pe motiv că nu au reuşit să asigure respectarea măsurilor de siguranţă. Majoritatea participanţilor nu purtau măşti de protecţie şi nu respectau distanţarea socială.

    Poliţia berlineză a mai informat că a desfăşurat sâmbătă 1.100 de ofiţeri pentru a monitoriza evenimentul şi a dispersa mulţimea.

    Majoritatea protestarilor nu au purtat mască, unul dintre aceştia afirmând că masca reprezintă o măsură de „sclavie”.

    Poliţia din Berlin, care folosind megafoane a cerut în mod repetat manifestanţilor să respecte distanţarea, a anunţat anterior pe Twitter că „a depus plângere” contra organizatorului evenimentului din cauza „nerespectării regulilor de igienă.

    Mai mulţi contramanifestanţi, inclusiv un grup de aşa-numiţi „bunici împotriva extremei drepte”, i-au insultat pe militanţi numindu-i „nazişti”.

    Motto-ul manifestaţiei, „Ziua Libertăţii”, este de asemenea titlul unui film al realizatoarei naziste Leni Riefenstahl despre conferinţa partidului lui Adolf Hitler NSDAP în 1935.

    Unii politicieni au criticat mobilizarea. Saskia Esken, şefa social-democraţilor, partid minoritar în coaliţia guvernamentală cu conservatorii Angelei Merkel, i-a atacat pe aceşti „Covidiots”.

    „Fără distanţare, fără mască: ei pun în pericol nu doar sănătatea noastră, dar şi succesul nostru împotriva pandemiei şi pentru redresarea economiei, a educaţiei şi a societăţii. Iresponsabil!”, a scris politiciana pe Twitter.

    Jan Redmann, liderul CDU în parlamentul landului Brandenburg, a afirmat: „încă 1.000 de noi infecţii pe zi, iar la Berlin sunt demonstraţii împotriva măsurilor anti-coronavirus? Nu ne mai permitem aceste absurdităţi periculoase”.