12.14.2020

Modele de viețuire după virtuţile strămoşeşti

 


A vorbi despre români înseamnă a schiţa un portret unde luminile şi umbrele se îmbină paradoxal şi contrastant. Cine-i va înţelege şi le va zugrăvi viaţa aşa cum a fost ea va descoperi un popor inteligent, răzbătător printr-o istorie deloc prietenoasă cu el, un neam cu aspiraţii occidentale, capabil de mari sacrificii. Veacul al 19-lea este important pentru români atât datorită realizării Unirii Principatelor, cât şi dobândirii independenţei de stat. Dar și pentru elitele intelectuale care au cultivat religiozitatea strămoșească.
Atunci când, în 1870, venea cu vaporul pe Dunăre în România pentru a ocupa un post la Consulatul britanic de la Bucureşti, James William Ozanne îşi spunea în sinea lui: „Civilisation, adieu!” Văzuse câţiva săraci pe malul stâng al fluviului, dar impresia de început avea să se risipească uimitor de repede. De fapt, Ozanne făcuse cunoştinţă încă dinainte de a pune piciorul pe pământ românesc cu luxul şi rafinamentul etalat de moldo-vlahii care se întorceau de la Paris şi Berlin, aflaţi pe acelaşi vas cu englezul.
Ţara dintre Carpaţi, Dunăre şi Mare, cum o surprinde în cartea sa „Trei ani în România (1870-1873)”, se prezintă aşadar ca tărâmul contrastelor dintre cele mai izbitoare. Peisajele încântătoare ochiului şi priveliştile dezolante vorbesc despre bogăţia pe care Dumnezeu a revărsat-o peste locuitorii acestei ţări, în opoziţie cu lipsa de interes sau corupţia clasei conducătoare de până atunci, dezinteresată de binele public.
Navigând pe Dunăre, englezul este uimit de ceea ce vede la Porţile de Fier, despre care spune că formează cel mai frumos peisaj din Europa ce poate exista în preajma unui râu. „Munţii care se ridică, înalţi, de o parte şi de alta a Dunării, torentul înaintând, vuind, spumegând şi bolborosind pe măsură ce aleargă mai departe, nenumăratele bancuri de peşti, vâltori şi vârtejuri de apă, cu o bucăţică de cer albastru luminos deasupra şi petele norilor ca de lână, toate împreună oferă elementele unuia dintre cele mai uimitoare tablouri. Prin comparaţie, Rinul se scufundă în banalitate, fără speranţă. Chiar şi Elba, care se poate mândri cu unele colţişoare fermecătoare, este pusă în umbră de un asemenea peisaj.”
Mirajul acestei vederi se estompează când britanicul coboară la Giurgiu şi ajunge în Capitală. 

Bucureştiul avea renumele în lumea occidentală de „oraşul plăcerii”, dar realitatea contravenea acestui apelativ. Străzi slab luminate, drumuri neîngrijite sau lăsate de izbelişte, cu caldarâm deplorabil. Englezul e îngăduitor cu românii. „Bănuiesc că bulgarii sunt de vină pentru această stare de lucruri, căci aici ei se ocupă de grădinărit şi de pavarea drumurilor.” Drumurile impractica­bile au născut Bucureştiului, printr-un joc de cuvinte franţuzeşti, eticheta de „Boue qui reste” (Noroi care rămâne), acordat de străinii obişnuiţi cu un trai mai bun. Într-adevăr, infrastructura valahă lăsa de dorit pe atunci, ca și acum de altfel, când, parafrazându-l pe Nae Cațavencu din „O scrisoare pierdută”, autostrăzile românești sunt admirabile, sublime, putem zice, dar lipsesc cu desăvârșire.

Occidentalul este totuşi bulversat de oraşul unde-şi va avea reşedinţa timp de trei ani. „Cine vrea să vadă Bucureştii aşa cum se cuvine”, avertizează el pe vizitatorii străini, „ar trebui să urce pe unul din dealurile aflate în partea de sud a oraşului (se referă la zona Văcăreşti, n. n.) şi, odată ajuns în vârf, să-l observe cu atenţie. Priveliştea este nespus de fermecătoare, căci acoperişurile de metal ale cupolelor celor două sute de biserici reflectă lumina razelor orbitoare ale soarelui, iar efectul este cu adevărat splendid. În luna mai, când minunatele grădini răspândite pretutindeni în oraş sunt împodobite cu verdele frunzelor şi delicateţea florilor, peisajul devine neaşteptat de încântător.” Într-adevăr, la capitolele geografie şi botanică stăteam excelent în urmă cu două secole.




Destine care au ridicat prestigiul țării

Cum erau, însă, oamenii pe atunci, ce preocupări aveau, cum își duceau viaţa? Nu ne referim la marile familii boiereşti (Ghica, Sturdza, Cantacuzino…), definitorii pentru pătura înaltă a societăţii de atunci, ci clasa de mijloc foarte bine reprezentată în România secolului al 19-lea. Poate că nume precum Căbăşanu, Velculescu, Valbudea, Isbăşoiu, Constantinescu nu spun nimic celor mai mulți dintre noi. Însă ele au reprezentat în epocă câteva din destinele care au ridicat prestigiul şi valoarea României nu doar la ea acasă, ci şi pe plan european.
Ilarion Velculescu, născut la 22 august 1857 din părinţii Călin şi Voica, a urmat şcoala în Clejani, judeţul Vlaşca. Când a terminat clasa a IV-a, la examenul de sfârşit de an, delegatul special care a asistat la evaluare a fost chiar ministrul instrucţiunii publice (al învăţământului, n. n.), Titu Maiorescu. Ministrul l-a remarcat pentru inteligenţa sa şi i-a promis ajutorul lui pentru a intra din toamnă la o şcoală din Bucureşti.
Ilarion s-a înscris intern la Seminarul Central din Capitală, unde a avut ca profesor pe Barbu Constantinescu, celebrul pedagog, director pe atunci al Şcolii Normale de Băieţi (un bust al său se află în faţa Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti). După terminarea studiilor, el ajunge institutor (învăţător), atât de vestit pentru capacitatea lui, încât autoritatea şcolară a Capitalei obliga toate cadrele didactice medii să asiste la lecţiile făcute de el.
Lucrul acesta se întâmpla fiindcă Ilarion Velculescu din Clejani se învârtea într-un cerc select. Se întreţinea adesea cu somităţile intelectuale ale vremii, cu Alexandru Vlahuţă, cu Barbu Ştefănescu Delavrancea, cu Ioan Slavici, cu profesorii Mihail Popescu (făcuse studii în teologie şi filosofie la Leipzig), redactor la revista `Biserica Ortodoxă Română”, şi Petre Gârboviceanu, deputat şi înalt funcţionar în Ministerul Cultelor. Îndemnat de ultimii doi să-şi continue preocupările intelectuale printr-un doctorat în străinătate, Ilarion pleacă şi el la Lipsca (Leipzig), unde timp de doi ani urmează Facultatea de Filosofie, cu secţia specială de Pedagogie.
Dar Velculescu nu a rămas în Occident. Întors în ţară în anul 1892 cu diploma de doctor în filosofie, este numit imediat revizor şcolar (inspector) pentru judeţul Dolj, iar cinci ani mai târziu, pentru Bucureşti.
Chiar fiind la pensie Ilarion, ministrul Spiru Haret, care avea o stimă deosebită pentru profesorul Velculescu, ori de câte ori lua vreo decizie mai importantă pentru învăţământul primar normal, îl consulta şi pe acesta.
Copiii lui Ilarion Velculescu, căsătorit cu Silvia Căbăşanu, au fost patru la număr: Aureliu, doctor în chimie cu studii la Roma, Mircea, ofiţer în Armata Română, decedat în Primul Război Mondial, Victor, licenţiat în drept, cu doctoratul dat la Paris, şi Titu, decedat la vârsta de 8 ani de scarlatină şi angină difterică.
Povestea acestor familii, şi ca ele sunt multe altele, cunoscute doar pasionaţilor de studiu prin arhive, a fost una de succes. Ea dovedeşte seriozitatea românilor, abnegaţia lor, iubirea lor pentru ţara unde s-au născut şi faţă de care se simţeau datori să contribuie cu cât puteau la ridicarea ei.
Oamenii pomeniţi mai sus, majoritatea dintre ei profesori, dobândiseră încrederea contemporanilor lor întrucât vedeau la ei, pe lângă cunoştinţele temeinice, caractere adevărate şi deprinderi de vieţuire cinstită. Au fost apreciaţi fiindcă „vorbeau limba neaoş românească, aveau obiceiuri bune şi religiozitatea strămoşească cu care românii şi-au înălţat sufletele mereu”.




„Îmbunătăţirea poporului nostru”, spuneau ei, „se poate face cu folos nu prin ciocoiturile şi păpuşăriile de prin oraşe, ci numai pe baza vechilor tradiţii părinteşti, adică a virtuţilor strămoşeşti”. Pe toate acestea, în care s-au născut şi au crescut înaintaşii noştri, suntem datori să le cultivăm şi noi astăzi, să le sporim şi să le îndrăgim pe măsură.

sursa:https://identitatea.ro/virtutile-stramosesti/

Guvern de uniune națională

 


Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat după consultările de la Cotroceni că PSD i-a propus lui Klaus Iohannis un guvern de uniune națională.
Președintele PSD Marcel Ciolacu a povestit după întâlnirea de la Cotroceni că președintele a felicitat PSD pentru că a câștigat alegerile, Iohannis adăugând că Alexandru Rafila este o persoană onorabilă pentru funcția de premier.
”Am menționat faptul că acele negocieri ridicole pe lângă Constituție de la Vila Lac nu au ce căuta într-o demorcație reală și am insistat că așteptăm finalizarea lor pentru a aunge la o concluzie. A spus că România trece printr-o criză sanitară și nu ne permitem altă criză în Parlament, credem un guvern de uniune națională este singura soluție pentru România", a declarat Ciolacu după întâlnirea cu Iohannis.
Președintele PSD a insistat că singurele negocieri în spiritul Constituției sunt cele de la Cotroceni și a anunțat că PSD a făcut propunerea unui guvern de uniune națională cu toate partidele din Parlament, inclusiv PNL.
”Noi am exclus orice posibilitate a unui guvern cu PNL, cu excepția unui guvern de uniune națională. Într-un guvern de uniune națională, PSD ar face propunerea de premier în persoana lui Alexandru Rafila. Am avut mai multe discuții cu lideri de partid, nu am avut punctuale”, a adăugat Marcel Ciolacu.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20201214/32882777/Lovitura-PSD-Guvern-de-uniune-nationala.html

Șoșoacă a câștigat la Curtea de Apel

 


Curtea de Apel Bucureşti a anulat luni, 14 decembrie, un articol dintr-o Hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care se interzicea participarea la pelerinaje a persoanelor din alte localităţi decât cele în care au loc evenimentele religioase.

„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Guvernul României. Respinge acţiunea faţă de acest pârât ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge ca inadmisibilă cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtei Guvernul României. Admite acţiunea faţă de pârâtul CNSU. Anulează art.2 din Hotărârea nr.47/2020 a CNSU.

Cu recurs în termen de 2 zile de la comunicare.

Pronunţată azi 14.12.2020 la Curtea de Apel Bucureşti, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin intermediul grefei instanţei”, se arată în minută.

sursa:https://www.dcnews.ro/sosoaca-a-castigat-la-curtea-de-apel_790050.html

George Simion, declarații după întâlnirea cu Klaus Iohannis. Ce își doresc cu orice preț liderii AUR

 


Liderul AUR, George Simion, a declarat după consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, că Alianța pe care o conduce a avut propria propunere de premier, în persoana lui Călin Georgescu.
Întrebat cum au decurs consultările de la Cotroceni, George Simion și-a început declarațiile cu câteva versuri de Octavian Goga: 
”Doar-abia o clipă le-a ţinut divanul,
Cu mândria-i rece mut sta suveranul,
Şi-a-nţeles degrabă Neagoe, sărmanul,
C-a pierdut domnia neamul Basarab...”
”Propunerea AUR pentru prim-ministru, văzând că partidele de pe locurile 1,2 și 3 nu au venit cu nume convingătoare, am hotărât să propunem noi un nume de prim-ministru, domnul Călin Georgescu. 
Aș vrea pe această cale să mă adresez alegătorilor PSD, să îi întreb dacă sunt mulțumiți de propunerea pe care PSD-ul a făcut-o și să facă o comparație între Alexandru Rafila, cel care a fost de acord cu închiderea noastră în case, și cu măsuri abuzive împotriva bătrânilor noștri, să îl compare pe Alexandru Rafila cu Călin Georgescu”, a spun George Simion. 
”Și am mai venit cu o propunere. Vrem cu orice formă redeschiderea școlilor. Și dacă se va forma, cumva, vreo coaliție de guvernare partinică, singura noastră doleanță este ca Florian Colgeag, un adevărat expert în educație, să ajungă ministrul Educației și școlile să fie redeschide de urgență pentru că sute de mii de copii și familiile acestora suferă”, a adăugat Simion. 
”Noi am venit chiar cu un cadou, participăm la aceste consultări din condescendență instituțională. Ne-a răspuns domnul Iohannis, ne-a spus că nu se prefigurează a se forma o majoritate parlamentară. Noi știam asta. Noi, cei de le AUR, se pare că am încurcat multe socoteli, și vreau să vă spun că suntem bucuroși pentru asta”, a mai spus liderul AUR. 

sursa:https://www.antena3.ro/politica/george-simion-aur-consultari-guvern-klaus-iohannis-588781.html

BNR, două vești rele și una ceva mai bună

 


Investițiile directe ale rezidenților în România au scăzut cu 62,5% în perioada ianuarie-octombrie iar datoria externă a țării noastre a crescut cu 7,2 miliarde de euro în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu ianuarie-octombrie din 2019. Acestea sunt cele două vești bune pe care le-a dat BNR. O veste mai bună ar fi diminuarea cu 3,71% a deficitului de cont curent, indicatorul care arată cât de slăbită este economia României.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,754 miliarde de euro (comparativ cu 4,673 miliarde de euro în perioada ianuarie – octombrie 2019), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3 262 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 1,508 miliarde de euro. Această diminuare a investițiilor este problematică pentru economia românească pentru că aportul cu care vin investitorii străini în țara noastră contribuie la bunăstare.

În perioada ianuarie – octombrie 2020, datoria externă totală a crescut cu 9,208 miliarde de. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 84,771 miliarde de euro la 31 octombrie 2020 (71,2 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 14,1 la sută față de 31 decembrie 2019. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2020 nivelul de 34,22 miliarde de euro (28,8 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 3,5 la sută față de 31 decembrie 2019. Astfel, datoria totală a României a ajuns la aproape 122 miliarde de euro.

Vestea mai bună este cea legată de diminuarea ușoară a deficitului de cont curent. În perioada ianuarie – octombrie 2020, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 8,778 miliarde de euro, comparativ cu 9,117 miliarde de euro în perioada ianuarie-octombrie 2019. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 995 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 715 milioane euro, balanța veniturilor primare și-a mărit deficitul cu 191 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 810 milioane euro. Pentru că mulți români s-au trezit cu veniturile diminuate fie din cauza tăierilor de salarii fie a disponibilizărilor din martie și până astăzi, sau pentru că multe din spațiile de retail au fost închise din pricina deciziilor autorităților, s-a diminuat ieșirea banilor din țară. Deocamdată, economia românească nu are capacitatea să producă atâtea bunuri și servicii pe cât este de mare cererea și din acest motiv mulți dintre noi apelăm la importuri. Până la izbucnirea pandemiei, deficitul de cont curent se adâncea lună de lună punând în mare dificultate finanțele țării. Mare parte din această adâncire a fost cauzată de măsurile populiste pe care diversele guverne, începând de la Cioloș încoace, le-au luat și anume creșteri de salarii și pensii într-un ritm cu mult peste cel al creșterii economice anuale. Românii au avut mai mulți bani la dispoziției și, cum cultura economisirii este încă la un nivel redus, sumele s-au dus în consum, inclusiv în bunuri de import. Astfel, ani de-a rândul românii au sprijinit industriile și agricultura altor state.

sursa: https://www.cotidianul.ro/bnr-doua-vesti-rele-si-una-ceva-mai-buna/

Referendum pentru demiterea primarului Clotilde Armand. Se strâng semnături !

 


Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 este departe de final. Se strâng semnături pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului Clotilde Armand.
Activistul de mediu Tudor Ionescu a mers alături de câțiva tineri, în Sectorul 1, și a lipit autocolante pe care scria ”voturi” pe sacii de gunoi.
”Am zis să încercăm toate soluțiile posibile (...). Continuăm și astăzi un proces de strângere a unor gunoaie, le ducem noi la groapa de gunoi. (...) Dacă scrie voturi pe acei saci de gunoaie, poate că așa doamna Clotilde Armand va fi mai predispusă și mai disponibilă să-i ridice. Situația este inacceptabilă pentru că vă aduc aminte, conform unei hotărâri de Consiliu General din 2010, la Art. 9, fiecare persoană fizică și juridică are dreptul la un oraș curat și sănătos”, a spus el.
Războiul pe gunoi în Sectorul 1 atinge noi culmi
”Acest drept ne e încălcat prin aceste mini gropi de gunoi, care reprezintă, de fapt, și focare de infecție. Și pentru că această situație trenează de atâta timp, (...) am luat decizia să demarăm un proces de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum în Sectorul 1, privind demiterea primarului Sectorului 1.
”Noi nu avem nicio vină în conflictele dumneaei cu alte companii sau cu cine dorește. Noi suntem cei afectați și de aceea noi trebuie să acționăm!”, a spus Tudor Ionescu, luni dimineață, la Antena 3. 
”Conform legii, avem nevoie de 25% din numărul alegătorilor, între 55 și 60 de mii de semnături. Vom merge și pe stradă și online. Suntem tineri, suntem cetățeni revoltați de această situație și de aceea am luat hotărârea să acționăm pe toate căile posibile, legale bineînțeles”, a mai spus Tudor Ionescu.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/gunoaie-sectorul-1-clotilde-armand-588753.html

Ameninţarea rusească pe piaţa mondială a grâului

 


Rusia agită pieţele agricole din nou cu o ameninţare de intervenţie guvernamentală în condiţiile în care preşedintele Vladimir Putin şi premierul său sunt nemulţumiţi cu privire la inflaţia preţurilor alimentelor în una dintre cele mai mari ţări exportatoare de grâu şi ulei de floarea-soarelui.
Conform Bloomberg, Putin s-a declarat recent surprins de creşterile puternice de preţuri pentru alimente de bază cum ar fi pâinea şi uleiul de floarea-soarelui şi a cerut guvernului să dezvolte un plan de reducere a acestora. Premierul Mihail Mişustin a reacţionat la rândul său, spunând că producătorii, exportatorii şi retailerii de alimente nu ar mai trebui să profite de clienţi.
Oficialii analizează deja o taxă pe exporturile de grâu pe lângă o propunere anterioară de stabilire a unei cote privind livrările de cereale timp de câteva luni anul viitor, potrivit un grup de lobby din sectorul exporturilor.
Nu ar fi pentru prima dată când Rusia perturbă piaţa grâului prin implementarea de restricţii sau taxe. Ţara a impus o taxă pe exporturi în 2007 pentru a combate creşterea preţurilor alimentelor, împingând în acest fel preţurile grâului la un nivel record, cât şi o interdicţie în 2010 după o recoltă slabă, determinând o creştere a preţurilor la maxime pe doi ani.
Rusia intervine deja pe pieţele oleaginaoaselor, premierul stabilind taxe pe exporturi din ianuarie pe materii prime ca seminţele de floarea-soarelui.
Inflaţia produselor alimentare a accelerat la 5,8% în noiembrie, cea mai puternică creştere anuală de la mijlocul anului 2019.
Un indicator ONU al preţurilor la nivel mondial se situează la un maxim pe 6 ani în condiţiile în care cererea solidă de cereale venită din partea Chinei şi oferta în scădere alimentează creşterea preţurilor.
Contractele futures pe grâu au înregistrat creştere în urma comentariilor lui Putin deşi guvernul rus nu a indicat nicio limită privitoare la vânzări. Preţurile pe plan local se situează aproape de un maximrecord, iar producătorii locali de panificaţie şi carne au cerut guvernului o taxă pe exporturi luna trecută.
Ministerul agriculturii a propus o cotă de la mijlocul lunii februarie. Deprecierea rublei a contribuit la accelerarea exporturilor de grâu în acest an, făcând livrările ruseşti mai competitive.
„Comentariile lui Putin generează o oarecare nesiguranţă cu privire la acest subiect“, arată Matt Ammermann, de la StoneX.
Rusia a avut o recoltă aproape record, ar cota propusă este relativ relaxată, însă faptul că Putin şi premierul său discută acest subiect înseamnă că potenţialul de intervenţie nu ar trebui subestimat, potrivit lui Carlos Mera, analist la Rabobank International.

sursa:https://www.cotidianul.ro/o-decizie-a-rusiei-ameninta-sa-perturbe-piata-mondiala-a-graului/

Iohannis, de rîsul curcilor

 


Nu mă pot abține să nu scap un pui de rîs! Majoritate confortabilă, Parlament dedicat reformelor și reparării legilor justiției, politicieni fără privilegii, lozinci lătrate, înmuiate de ploaie. Cine să le mai scandeze? Cine să le aplice?! Din toată campania a ieşit un rahat cu perje, legat cu fundițe colorate!
Doamne, ce vorbărie goală a vînturat Klaus Iohannis. Acum se vede de departe! El a crezut că populația este devotată și îndrăgostită de fălcile sale și o să-l urmeze ca oile! Iaca ce s-a ales din cumplitul examen dat de președinte! O imposibilă majoritate stabilă și bună pentru proiecte mari și dificile, o adunătură la fel ca precedentele și greu de convins pe cauze românești.
După două zile de negocieri la Vila Lac nu știu cît(unde s-au întîlnit toate cetele de politiceni români în acești 30 de ani) în loc de un premier, au ieșit cu doi și cu vreo 50 de miniștri cu pretenții. Şi propunerile de premieri și cele de miniștri sunt la fel de mediocre.
Ce mi-e Cîțu, ce mi-e Cioloș! Diferența ar fi că ciufulitul de Cîțu este mai abil la luat bani cu împrumut. Numai că la o asemenea procedură de Bulă (luat și tocat bani) este la fel de bun și Dacian Cioloș și oricare alt polticien nepăsător la viitorul țării noastre. Amatori de îndatorat România se găsesc cu ghiotura și inconștienți care să toace banii, așișderea!
Ceata lui Pițigoi ieșită din urne se adună la Cotroceni care este cam de aceeași factură intelectuală și profesională (economic vorbind) ca și caraghioșii pomeniți mai sus. Toți trei nu fac un conducător de ispravă. Iar președintele, n-are cu cine!
În ciuda rezultatului rușinos pentru dînsul, Klaus Iohannis ar trebui să se trezească. Măcar o zi-două, o săptămînă ca să înțeleagă că s-a ales cu un rezultat mai prost decît cel din situația precedentă. De fapt, cu o înfrîngere cumplită. A făcut el pe Iosefini, dar degeaba!
Procentele obținute de dreapta nu sunt bune decît la zahărul din sînge. Cu ce are, nu face nicio brînză. Dimpotrivă! Stă pe o lamă de brici, iar briciul se află în mîna maimuței! În plus, populația, care de bine de rău mai avea ceva respect și o brumă de așteptări de la președintele Romaniei, a început să rîdă de el și să-l ia la Doamne apără și trei păzește.
La o adică, pentru marele nostru mălai săsesc a ieșit o nenorocire. Cu PSD-ul se putea înțelege pe mai toate prostiile. Cu USR-PLUS, cu UDMR-ul și, mai ales, cu AUR n-are decît a strînge din măsele și a se busumfla îndelung.
Mîine-pomîine, dacă nu se îndoaie, poate rămîne fără majoritate și se poate trezi cu populația în stradă pornită să scuture Dealul Cotrocenilor de o sperietoare.
De ce nu mai iese președintele la o conferință de presă să-i cheme pe ”dragi români” să-l urmeze pe un drum străin de firea poporului?
Adevărul este că în afara drumului București-Sibiu și înapoi, și de Sibiu-Nădlag-Budapesta-etc, Klaus iohannis nu are proiectată nici o cale de viitor pentru România.

sursa:https://www.cotidianul.ro/iohannis-de-risul-curcilor/

PSD propune două variante de guvern

 


Președintele PSD,Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul merge la consultările de luni de la Palatul Cotroceni cu propunerea ca Alexandru Rafila să fie desemnat prim-ministru, astfel încât să fie constituit un guvern minoritar sau unul de uniunea națională.
„Ne ducem cu propunerea de prim-ministru Alexandru Rafila și sperăm să intrăm în spiritul Constituției, iar președintele să dea mandat domnului Rafila să își creioneze majoritatea parlamentară, programul de guvernare”, a declarat, duminică seara, Marcel Ciolacu, la Antena3.
Acesta a spus că actuala criză politică a fost determinată de „obsesia președintelui de a organiza alegeri indifent de context”.
„Ne aflăm într-o criză sanitară și într-o evidentă criză economică. Această obsesie a președintelui de a face alegeri fără să țină cont de contextul în care se desfășoară alegerile, ne-a dus și într-o criză politică. Nu avem altă variantă și nu vom vota în Parlament altă variantă decât prim-ministru Alexandru Rafila. Sunt două posibilități, ori ne lasă și ne creionăm un guvern minoritar, cu prim-ministru Alexandru Rafila, ori facem un guvern de uniune națională, cum cred că a fost voința românilor, să împartă puterea, dar partidul care a câștigat alegerile trebuie să propună prim-ministrul”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu susține că ceea ce se întâmplă la Vila Lac 1, unde au avut loc negocierile dintre PNL, USRPLUS și UDMR, este neconstituțional. „O vilă a protocolului de stat, nu știu dacă ai voie să o folosești pentru așa ceva”, a spus liderul social-democrat.
„Ceea ce se întâmplă e total neconstituțional, în aceste zile la Vila lac 1, o vilă a protocolului de stat, nu știu dacă ai voie să o folosești pentru așa ceva, mai ales că nu este un demers constituțional. Și, din câte știu eu, domnul Ciucă este prim-ministru, Vila Lac 1 este la dispoziția prim-ministrului, a președintelui Camerei, a președintelui țării sau Senatului. N-am îmțeles ce caută acolo, dar în sfârșit”, a declarat, Marcel Ciolacu, la Antena3.
Acesta susține că la Vila Lac 1 nu sutn negocieri, ci doi lideri care încearcă să își salveze pozițiile de conducere de la nivelul partidelor pe care le conduc.
„Acolo nu e nicio negociere, de fapt la Vila Lac 1 sunt doi lideri politici, Ludovic Orban și Dan Barna, doi looseri, amândoi au pierdut alegerile, care vor să obțină șefia de la Cameră ca să se salveze în interiorul partidului. Dacă domnul Orban sau domnul Barna, indiferent care dintre ei n-o să fie șef la Cameră, va fi schimbat de la partid”, a mai spus Ciolacu.
Negocierile dintre liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR s-au blocat duminică dimineaţa, la scurt timp după reluarea discuţiilor. Surse politice spun că la Cotroceni partidele ar putea merge cu două propuneri de premier.
Cele trei partide nu au reuşit să cadă de acord asupra împărţirii funcţiilor de premier, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Senatului.
Liderii celor trei partide au convenit să se vadă marţi, după consultările de la Cotroceni care sunt programate luni. Potrivit surselor apropiate negocierilor, fiecare partid va merge la discuţiile cu Klaus Iohannis cu propria propunere de premier, Florin Cîţu din partea PNL şi Dacian Cioloş, susţinut de USR-PLUS.

sursa:https://www.cotidianul.ro/psd-propune-doua-variante-de-guvern/