11.26.2021

Avertizare de călătorie în Grecia. Cod roșu de vreme rea

 


Avertizare de călătorie în Grecia. Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe români că Serviciul elen de Meteorologie (EMY) a emis un Cod roşu cu privire la deteriorarea situaţiei meteorologice şi manifestarea unor fenomene meteo puternice.

Potrivit MAE, în Grecia, în următoarele zile se vor înregistra temperaturi scăzute, furtuni puternice însoţite de precipitaţii şi pe alocuri grindină, rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort.

Vineri, 26 noiembrie 2021, începând cu a doua parte a zilei, precipitaţiile abundente şi furtunile vor fi resimţite în insulele Ionice, în regiunile Epir, vestul Stereei, vestul peninsulei Peloponez, estul Macedoniei, Tracia şi nordul Mării Egee.

Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, precipitaţii abundente şi furtuni vor afecta insulele Ionice, vestul zonei continentale, precum şi nordul şi estul Mării Egee, regiunea Tracia.

Duminică şi luni, 28 – 29 noiembrie 2021, precipitaţiile şi furtunile vor continua, îndeosebi în vestul Republicii Elene, precum şi în nordul şi estul Mării Egee.

Vântul va avea o intensitate sporită, în special în zonele maritime, intensitatea acestuia putând ajunge la gradul 8-9 (pe scara Beaufort, 70-90 km/h, valuri cu înălţimi până la 10 m).

LUCIAN BODE : „Am decis să-i zbor pe câțiva din funcție”

 


Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat vineri, referindu-se la cererea unui agent din Giurgiu de a fi recompensat cu un porc de Crăciun, că "o astfel de acţiune a unor nefericiţi rămâne în categoria 'şi poliţiştii au umor'".

Ministrul de interne Lucian Bode, ia primele măsuri după ce un polițist de la rutieră din Giurgiu a fost păcălit de colegi să-i ceară șefului său un porc de Crăciun. Șeful Poliției Rutiere va fi înlocuit din funcție, iar alți șase polițiști vor fi cercetați disciplinar.

„Știți o expresie foarte cunoscută și folosită foarte des în limba română: când o zbura porcul. Ei, cred că această expresie i-a inspirat pe cei de la Poliția Rutieră Giurgiu și vreau să vă anunț că, până o zbura porcul, am decis să-i zbor eu pe câțiva din funcție. Așadar, am decis încetarea împuternicirii șefului Serviciului rutier din cadrul IPJ Giurgiu, începând cu data de 26 noiembrie, și am decis declanșarea cercetării prealabile, în conformitate cu statutul polițistului, față de un ofițer și cinci agenți de poliție pentru s stabili existența sau inexistența unor abateri disciplinare”, a anunțat Lucian Bode, după ședința de Guvern.

„Poliţiştii au umor. Am văzut şi eu această cerere (…) În aceste momente, în care structurile MAI sunt în prima linie în ceea ce priveşte lupta cu pandemia şi acţionăm cu peste 25.000 de efective în fiecare zi, când acţiunile noastre pe linia combaterii infracţionalităţii dau rezultate, o astfel de acţiune a unor nefericiţi, să spun aşa, rămâne în categoria şi poliţiştii au umor (…) La MAI nu aprobăm glume”, a spus Bode, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliştilor cu ocazia preluării mandatului de către noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Presa a relatat că un agent de la Poliţia Rutieră Giurgiu a cerut superiorilor să primească un porc de Crăciun, el fiind păcălit de un coleg care i-a spus că şefii instituţiei sunt obligaţi prin lege să îl recompenseze cu un porc, iar greutatea animalului este stabilită în funcţie de vechimea sa în Poliţie.

„Am onoarea să vă expun următoarele: vă rog să aprobaţi repartizarea unui porc de Crăciun conform ordonanţei nr.114/2018 din data de 17.11.2021. Având în vedere că am o vechime de 4 ani la Serviciul rutier Giurgiu, aş dori să aibă greutatea în jur de 160 kg. Faţă de cele expuse, rog dispuneţi”, a scris poliţistul într-un raport datat 19.11.2021 şi adresat şefului Serviciului Rutier Giurgiu.

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor : „Banii pentru pensii şi salarii sunt asiguraţi”

 


AU ÎNCEPUT SĂ SE MIȘTE LUCRURILE spre BINE !

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a susţinut vineri, după şedinţa de Guvern, o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat deciziile luate în ce priveşte rectificarea bugetară, cel mai important punct fiind asigurarea fondurilor pentru plata pensiilor.

Adrian Câciu a anunţat că prin rectificarea bugetară s-au asigurat fonduri pentru toate schemele de ajutor, dar susţine că a trebuit să şi ia bani de la două ministere care aveau o execuţie bugetară foarte slabă, în jur de 50%.

„Avem cateva vesti bune, au fost adoptate rectificarile bugetare, in conditiile in care am pastrat limita deficitului la 7,13% din PIB si am gasit o solutie pentru deblocarea crizei de la CEC Bank, care de doi ani cauta o solutie pentru a intra pe piata reala a creditarii. Am stabilit ca acordam un imprumut de 1,4 miliarde de lei. Ne vor sprijini in programul de guvernare, pentru ca avem nevoie si de cofinantare, deci a fost un moment cheie. In al doilea rand, statul va incasa imediat 900 de milioane din redevente.

Rectificarea bugetara de azi arata deficientele administrarii de pana acum, pentru ca trebuie sa ajungem sa alocam bani la sfarsit de noiembrie. Ministerul Finantelor devine un minister al solutiilor, nu sa spuna mereu ca nu sunt bani. Ce conteaza este ca banii de pensii, de salarii, toti sunt asigurati. Comunitatile locale primesc si ele sume foarte importante si vor mai primi. Autoritatile locale au facut mari eforturi si artificii in aceasta perioada.

Am alocat 135 de milioane de lei pentru despagubiri acordate ferimerilor care au pierdut animale din pricina gripei porcine. Am gasit bani pentru Ministerul Sanatatii si pentru schema de ajutor pentru Ministerul Energiei. Practic nu exista linie bugetara acolo.

La Ministerul Muncii am alocat tot ce inseamna finantare pentru consumatorul vulnerabil. Cel mai trist din perspectivă guvernamentală dacă vreți, este că trebuie să luăm bani. Să luăm bani de la proiectele cu finanțare europeană, să luăm bani de la investiții din motivul simplu: nu pentru că trebuie să iei bani de undeva, ci doar pentru că acele investiții au fost trecute scriptic în buget.

E o lecție pe care o învăț rapid și eu, dar și Guvernul, pe care nu trebuie să o repetăm în anul 2022. Imi pare rau ca a trebuit sa iau fonduri de la Transporturi si Agricultura, unde am observat executii bugetare foarte slabe, la Agricultura in jur de 50%.”, a spus Adrian Câciu la sediul Guvernului.

”Prin promovarea rectificării bugetului de stat pe anul 2021 se pot rezolva, în principal, următoarele probleme:

– asigurarea fondurilor necesare pentru derularea programelor naționale de sănătate, precum și pentru implementarea măsurilor de stimulare a vaccinării anti COVID;

– asigurarea sumelor necesare finanțării drepturilor de personal pentru unele categorii de medici și personal medical din spitale, cabinete medicale școlare, ale asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari;

– asigurarea drepturilor de natura asistenței sociale în vederea compensării aferente consumului de energie electrică și gaze, plății indemnizațiilor acordate la întreruperea activității în condițiile pandemiei, a alocațiilor de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu handicap, a indemnizației de creștere a copilului și plății integrale a pensiilor și  indemnizațiilor și a ajutorului de încălzire;

– alocarea fondurilor pentru medicamente, servicii medicale și plata drepturilor salariale pentru personalul din unitățile sanitare publice și a indemnizațiilor aferente concediilor medicale;

– alocarea fondurilor pentru plata despăgubirilor acordate proprietarilor ale căror animale au fost afectate în contextul evoluției pestei porcine africane și a scrapiei;

– asigurarea fondurilor necesare pentru achiziționarea de stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ;

– asigurarea fondurilor pentru plata drepturilor salariale restante stabilite prin hotărâri judecătorești și acte administrative și a dobânzilor legale aferente titlurilor executorii;

– asigurarea de sume pentru acordarea subvenției reprezentând ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură precum și pentru acordarea ajutorului de stat în domeniul creșterii animalelor;

– alocarea de fonduri suplimentare pentru asigurarea cu prioritate a cheltuielilor obligatorii;

– asigurarea fondurilor pentru desfășurarea activității unităților administrativ-teritoriale;

– asigurarea fondurilor în vederea desfășurării normale a activității unor ordonatori principali de credite până la finele anului;

– asigurarea fondurilor pentru finanțarea unor cheltuieli aferente obligațiilor ce derivă din contractele de achiziții de materiale, active fixe, servicii, lucrări pentru efectuarea de reparații curente și reparații capitale la tehnica de luptă și echipamente militare, precum și pentru finalizarea unor achiziții de echipamente militare;

– continuarea achitării plăților restante înregistrate în contabilitatea unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local și a spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale, la data de 31 octombrie 2021, rezultate din relații cu furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, respectiv a  obligațiilor înregistrate în contabilitatea unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale față de furnizorii care prestează serviciul public de producere, transport și distribuție a energiei termice în sistem centralizat precum și a stingerii unor obligații de plată ale agenților economici/unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local și a spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale față de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor special.

– crearea cadrului legal pentru efectuarea de redistribuiri de credite în cadrul anumitor naturi de cheltuieli în vederea bunei desfășurări a activității ordonatorilor principali de credite;

– corelarea planificării bugetare cu evoluția prognozată a indicatorilor macroeconomici și cu execuția bugetară pe primele zece luni ale anului.” arată nota de fundamentare.