2.12.2022

MARIA ZAHAROVA : „Anglo-saxonii au nevoie de război cu orice preț”

 


Rusia spune că „o brigadă de propagandă condusă de Bloomberg” a contribuit la amplificarea tensiunilor militare.

Moscova a acuzat vineri seara instituțiile de presă americane și occidentale că au alimentat tensiunile militare, respingând afirmațiile potrivit cărora Rusia se pregătește să atace Ucraina la începutul săptămânii viitoare.

„Isteria de la Casa Albă este revelatoare mai mult ca niciodată. Anglo-saxonii au nevoie de război. Cu orice preț. Provocările, dezinformarea și amenințările sunt metoda [lor] preferată de a-și rezolva propriile probleme”, a scris purtătorul de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe rețelele de socializare.

„Întreaga lume urmărește cum militarismul și ambițiile imperiale îi deconspiră pe ei înșiși”, a scris Zaharova, adăugând că „brigada de propagandă condusă de Bloomberg” este complice la escaladarea în curs.

Declarația a venit după ce agenția de presă din New York a citat surse americane spunând că Moscova ar putea invada Ucraina deja marți. Săptămâna trecută, Bloomberg a publicat din greșeală și apoi și-a retras un titlu: „Rușii invadează Ucraina”.

Politico și Der Spiegel au publicat istorii similare în care oficialii americani i-au avertizat pe aliații europeni cu privire la o potențială invazie rusă a Ucrainei pe 16 februarie. Acest lucru a coincis cu un discurs al consilierului pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, care a spus reporterilor că Moscova ar putea lansa rachete și lovituri aeriene spre Ucraina înainte de a o invada cu trupe terestre.

Anatolii Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a respins declarațiile lui Sullivan ca parte a unei „campanii de propagandă”. El a reiterat că Moscova nu are de gând să atace pe nimeni.



https://ro.sputnik.md/20220212/anglo-saxonii-au-nevoie-de-razboi-cu-orice-pret--zaharova-48859345.html

20 de ţări şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Ucraina. România nu le-a făcut nicio recomandare compatrioţilor

 


În special, apelul de a părăsi Ucraina a fost făcut de autoritățile din Australia, Marea Britanie, Letonia, Israel, Canada, Grecia, Noua Zeelandă, Țările de Jos, Norvegia, Statele Unite, precum și din Macedonia de Nord, Finlanda, Muntenegru, Estonia , Coreea de Sud, Japonia, Belgia, Germania și Lituania.

SUA le-a cerut cetăţenilor săi să părăsească Ucraina într-un termen de 24-48 de ore.

Reprezentanții ministerelor de externe ale acestor state le-au cerut cetățenilor lor să plece de urgenţă din Ucraina, din cauza situației de securitate „grave și imprevizibile”.

În ceea ce priveşte România, Ministerul Afacerilor Externe nu le-a făcut nicio recomandare cetăţenilor aflaţi în Ucraina, dar a emis joi o alertă de călătorie, în care compatrioţii noştri sunt sfătuiţi să evite călătoriile în această ţară. În schimb cei aflaţi deja pe teritoriul ucrainean nu au primit niciun îndemn din partea autorităţilor de la Bucureşti de a părăsi ţara.

Cu o zi mai devreme, vineri, președintele american Joe Biden a anunțat data de 16 februarie ca fiind ziua în care va începe invazia rusă a Ucrainei. El a avansat această dată în timpul discuţiilor cu liderii țărilor occidentale, din Uniunea Europeană și NATO. Totuși, aproape simultan cu știrile despre Biden, pe site-ul Bloomberg a fost publicat un articol în care data începerii presupusei invazii este 15 februarie. Potrivit unor surse anonime „familiarizate cu chestiunea”, acțiunile Rusiei pot include o provocare în Donbass sau un atac asupra Kievului.

De asemenea, despre subiectul invaziei a vorbit și consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a spus că Rusia ar putea lua măsuri agresive împotriva Ucrainei chiar în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing.

https://www.romaniatv.net/20-de-tari-si-au-indemnat-cetatenii-sa-paraseasca-ucraina-romania-nu-le-a-facut-nicio-recomandare-compatriotilor-aflati-in-zona-de-potential-razboi_6231368.html

Spania, Italia, Cehia renunță la o parte dintre restricții. România, ”mai catolică decât Papa”

 


Europa renunţă la mai multe restricţii COVID. De vineri, italienii nu mai sunt obligaţi să poarte mască de protecţie în aer liber. Excepţie, fac locurile exterioare aglomerate unde oamenii vor trebui să-şi acopere gura şi nasul.

Purtarea măştii de protecţie se menţine la interior şi în transportul în comun.

Tot de vineri se deschis şi cluburile de noapte, dar aici intrarea va fi permisă doar pe baza certificatului COVID.

Românii care vor să meargă în Italia în vacanţă au nevoie fie de un test negativ de coronavirus, fie de dovada vaccinării, fie de dovada recuperării după COVID-19 pentru a intra în ţară. De asemenea, certificatul COVID este în continuare necesar pentru a avea acces la mai multe obiective turistice.

Şi Cehia relaxează restricţiile COVID-19 pe fondul scăderii numărului de infectări. Certificatul COVID-19 nu mai este obligatoriu pentru hotelurile şi restaurantele din Cehia.

„Relaxarea înseamnă că oaspeţii pot veni fără nicio restricţie sau persecuţie, asta e binevenit, bineînţeles… Acest lucru a fost mult timp pentru toată lumea, nu doar pentru noi în gastronomie, ci pentru întreaga societate”, a spus Tomas Lachman, manager al unui restaurant din Praga.

Premierul Petr Fiala a declarat miercuri că majoritatea restricţiilor COVID-19 rămase vor fi ridicate din martie 2022, potrivit Reuters.

Purtarea  măştii de protecţie în aer liber nu mai este obligatorie în Spania. Decizia a fost luată după ce numărul de infecţii cu COVID-19 a scăzut semnificativ.

Măştile sunt în continuare obligatorii în spaţii închise şi în transportul public, dar aproape toate regiunile din Spania au eliminat cerinţa de a prezenta un certificat sanitar pentru a intra în baruri şi cluburi de noapte.

România ar putea renunţa la certificatul COVID în martie. Rafila: „Masca în interior va fi printre ultimele restricţii ridicate”

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila consideră că în 5-6 săptămâni rata de incidenţă a noului coronavirus, la nivel naţional, va scădea la o valoare în jur de 1, astfel încât restricţiile vor începe să fie ridicate treptat.

„Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea. Creșterea a fost timp de circa 5-6 săptămâni, începând cu sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022, și probabil că într-un interval de timp similar sau puțin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem – un interval de patru săptămâni socotit de-acum, de la data de 10 februarie”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

El spune că datele ultimelor zile par să indice o inversare a tendinței și trecerea actualului val al pandemiei pe un trend descendent, iar această descreștere va fi rapidă. „Avem trei zile de scădere consecutivă care sunt însoțite și de scăderi la nivelul spitalelor. Știți că am discutat de mai multe ori apropo de data de 10 februarie, în apropierea acestei date s-a produs, practic, inversarea tendinței. Este un lucru bun și probabil că trei-patru săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă. Să sperăm că rămâne așa”, a spus ministrul sănătății.