7.22.2021

Lider politic român, revoltat : ”Azi, în vreme de pace, cedăm totul, până și demnitatea !”

 


Există o legătură  între umilirea românilor în Ucraina și ridicolul manifestărilor ocazionate de revenirea militarilor români din Afganistan, după ”un eșec imposibil de cuantificat”.

Manifestările de ieri, organizate în cinstea revenirii militarilor români din Afganistan au fost criticate de mulți analiști. În fapt, România a serbat… ce? Revenirea dintr-o război stupid, soldat cu un eșec al marii coaliții conduse de SUA!

Eșecul lungului război este clar – pentru că trupele coaliției internaționale s-au retras în grabă, talibanii au reocupat țara – iar acum o parte din populație fuge de teamă să nu fie considerată ”colaboraționistă”. Deci SUA și aliații lasă în urmă… ceea ce lasă de obicei – un dezastru, dar și o înfrângere.

”În schimb, Iohannis, Ciucă și alți preocupați de proslăvirea NATO și SUA, au o organizat o defilare punând, așa cum bine spune Aurelian Pavelescu, ”Armata Română sub semnul propagandei”.

Cunoscutul avocat constată ciudățenia evenimentului – defilarea armatei române pe sub Arcul de Triumf pentru participarea la coaliția condusă de SUA în Afganistan – ”un război pierdut, după 20 de ani de lupte - și care lasă în urmă o victorie teribilă talibanilor, care au un singur lucru de negociat: dacă-i lasă în viață pe colaboratori”.

Iohannis i-a numit „eroi” pe soldații români care și-au terminat misiunea în Afganistan

”Eșecul este cu neputință de cuantificat pentru coaliție, fiind încurajat exitul și din Irak și Siria”, consideră Pavelescu, arătând că ”În locul lăsat liber s-a anunțat deja China cu investițiile și Rusia cu infrastructura militară”.

În aceste condiții, Pavelescu consideră că ”UE și Europa, să mă refer doar la ele, vor avea enorm de pierdut: piețele și accesul la jocurile energetice”.

Președintele PNȚCD ia în calcul și poziția puternică a Turciei, ”din ce în ce mai departe de UE, mai nou și cu privire la Ciprul ocupat”, care ”se suprapune peste dezastru: are propriile pretenții, dansând deopotrivă cu occidentul, dar și cu Rusia și China ca actor regional, cu potențialul influențării jocului global” – deoarece „proiectul neo-otoman” al lui Erdogan este o realitate.

„De ce-a pus Iohannis armata română să defileze, atunci, pe sub Arcul de Triumf?”, întreabă firesc Pavelescu. ”De acord că ne-am îndeplinit o misiune alături de aliatul strategic. Dar nu se sărbătoresc înfrângerile”.

În afară de asta, nu cerea nimeni nici capete, atrage atenția Pavelescu, cerând o minimă doză de bun simț – ”Măcar să se tacă. De ce să nu fim decenți?”.

Dar, atenție, experimentatul om politic observă un aspect mai grav – această demonstrație ridicolă, sărbătorirea unui eșec, ”a venit la pachet și Acordul militar între România și Ucraina, împotriva Rusiei”.

Așa că Pavelescu subliniază ceea ce Iohannis și compania ignoră sau omit: ”Dar, totuși, teritoriile românești - Bucovina de nord, Herța și sudul Basarabiei cu Cetatea Albă cu tot - sunt astăzi la Ucraina, nu la ruși, iar politicile discriminatorii ucrainene împotriva românilor sunt înfiorătoare”.

”Nu s-a putut negocia (cu Kievul, n.n.) măcar ceva în favoarea românilor umiliți?”, întreabă avocatul, subliniind un aspect șocant: ”România este pusă azi în situația de a consfinți raptul Ribbentrop - Molotov cu arma în mână! Cine a mai pomenit așa ceva? Ce conducători din lume pot fi atât de nebuni?”

Iar concluzia este șocantă, mai ales că are toate aparențele veridicului: ”Am așteptat sute de ani să facem România Mare la 1918 și astăzi, în vreme de pace, cedăm totul, până și demnitatea!”.

Ungaria organizează referendum pe problema LGBT. Viktor Orban intensifică războiul cultural cu Uniunea Europeană

 


Ungaria plănuieşte să organizeze, până la jumătatea anului 2022, un referendum privind legislaţia care limitează unele drepturi ale comunităţii LGBT, a anunţat joi şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a lansat o acţiune juridică cu privire la măsurile care au fost incluse în amendamente la legile educaţiei şi pentru protecţia copilului. Dacă va avea succes, Bruxelles ar putea să suspende finanţările către Ungaria cât timp restricţiile sunt menţinute.

„Pentru Ungaria, sunt mult mai multe argumente în favoarea apartenenţei la Uniunea Europeană decât împotriva acesteia. Să ne alăturăm UE a fost decizia corectă, a fost în interesul nostru naţional şi rămâne aşa”, a spus Gergely Gulyas, şeful de cabinet al lui Orban, în raportul său săptămânal, citat de Reuters. El a declarat că Ungaria consideră că are dreptul să comenteze asupra a ceea ce el a numit „regulile clubului” şi să ia decizii pe cont propriu privind probleme pentru care nu a predat autoritatea instituţiilor UE.

Întrebată despre referendum, Comisia Europeană a spus că nu va interveni în metodele de elaborare a politicilor alese de statele membre, deşi a considerat drept discriminatorie legea ungară. Măsurile, care au provocat nelinişte în cadrul comunităţii LGBT, interzic folosirea în şcoli a materialelor considerate că promovează homosexualitatea şi schimbarea genului, iar asta cu scopul declarat de a preveni abuzul asupra minorilor.

Mai multe grupuri civile critică reformele lui Orban, iar un sondaj realizat luna trecută de Ipsos arată că 46% dintre unguri susţin căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Rusia s-a deconectat de la internetul global. Moscova implementează propriul „internet suveran”

 


Rusia a testat cu succes deconectarea de la internetul global în iunie şi iulie, a relatat joi cotidianul RBC, citând documente ale grupului de lucru însărcinat cu îmbunătăţirea securităţii internetului rus, ca parte a legislaţiei privind aşa-numitul "internet suveran" rus.

Rusia a adoptat legislaţia, cunoscută sub numele de legea „internetului suveran”, la sfârşitul anului 2019, urmărind să protejeze ţara de tăierea infrastructurii străine, ca răspuns la ceea ce Moscova a numit „natura agresivă” a strategiei naţionale de securitate cibernetică a Statelor Unite. Legislaţia a întărit controlul Moscovei asupra reţelei globale şi a provocat consternare în rândul activiştilor pentru libertatea de exprimare, care se tem că măsura va consolida supravegherea guvernului asupra spaţiului cibernetic al ţării.

Au fost efectuate teste care au implicat toate marile firme de telecomunicaţii din Rusia din 15 iunie până în 15 iulie şi ele au avut succes, potrivit rezultatelor preliminare, notează RBC citând o sursă din grupul de lucru. „Scopul testelor este de a determina capacitatea ‘RuNet’ (numele propriului „internet suveran” al Rusiei n.r.) de a funcţiona în caz de distorsiuni externe, blocaje şi alte ameninţări„, a precizat această sursă, citată de The Moscow Times. Nu a fost clar imediat cât timp a durat deconectarea sau dacă au existat întreruperi vizibile în traficul pe internet.

Legea prevede ca testele să fie efectuate în fiecare an, dar operaţiunile au fost anulate în 2020 din cauza complicaţiilor pe fondul pandemiei de COVID-19, potrivit RBC. Kremlinul a fost la curent cu testele, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, descriindu-le ca efectuate în timp util şi spunând că Rusia trebuie să fie gata pentru orice.

Legislaţia urmăreşte să direcţioneze traficul web rus şi datele prin puncte controlate de autorităţile de stat şi să construiască un „Sistem naţional de nume de domeniu” pentru a permite internetului să continue să funcţioneze chiar dacă Rusia este tăiată de la internetul global.

În iunie 2019, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Moscova trebuie să se asigure că „Runet” ar putea funcţiona într-un mod fiabil ferit de controlul serverelor din afara Rusiei.

Potrivit regulatorului de telecomunicaţii de stat rus Roskomnadzor, testele au vizat îmbunătăţirea integrităţii, stabilităţii şi securităţii infrastructurii de internet a Rusiei, a relatat RBC.

Echipamentele instalate ca parte a testelor au fost folosite de Roskomnadzor pentru a încetini viteza Twitter din martie după ce reţeaua socială nu a şters conţinut pe care Moscova îl consideră ilegal, precizează RBC.

Contractul individual de muncă a fost modificat. Care sunt noile obligaţii ale angajatorilor

 


Contractul individual de muncă a fost modificat. Au fost introduse noi obligaţii ale angajatorilor faţa de angajaţi.

Ordinul Ministerului Muncii nr. 585/2021 privind modificarea şi completarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 64/2003 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 19 iulie 2021.

Potrivit noilor reglementări, angajatorii trebuie să „informeze angajatul cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat“. Această obligaţie se aplică doar persoanelor în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să adere la un fond de pensii.

Acest ordin vizează şi modificarea literei F din modelul-cadru al contractului individual de muncă, aceasta urmând să aibă următorul cuprins: “Atribuţiile postului sunt prevăzute  în fişa postului, anexă la contractul individual de muncă, cu excepţia microîntreprinderilor cu până la 9 salariaţi, definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, care vor completa o scurtă caracterizare/descriere a activităţii“.

Ierarhii nu vor mai avea dreptul să ocupe funcţii de demnitari şi de înalţi funcţionari publici

 


Arhiereul, preotul, diaconul, monahia și monahul din Biserica Ortodoxă Română nu vor avea dreptul să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în România sau în alt stat, s-a decis în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Ierarhii nu vor mai avea dreptul să ocupe funcţii de demnitari şi de funcţionari publici, au decis mai-marii BOR. Pe lângă aceasta, Sfântul Sinod a luat o serie întreagă de hotărâri, printre care:

1. Înscrierea numelui Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 4 ianuarie și aprobarea textului Sinaxarului, Troparului, Condacului, Slujbei, Acatistului și Paraclisului

2. Aprobarea hotărârii Permanenței Consiliului Național Bisericesc din ziua de joi, 4 martie 2021, referitoare la incompatibilitatea slujirii clericale cu funcțiile și/sau demnitățile publice, în conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod nr. 1676 din 6 martie 2008, care precizează că „arhiereului, preotului, diaconului, monahiei și monahului din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state”.

3. Sfântul Sinod a reamintit că, potrivit sfintelor canoane, hirotoniile în treptele de diacon și de preot în Biserica Ortodoxă Română se pot săvârși de către chiriarh doar pentru parohii și mănăstiri din eparhia pe care o păstorește conform prevederilor statutare. Ierarhul care va hirotoni un candidat aparținând altei eparhii decât cea pe care o păstorește, fără încuviințarea ierarhului de la care provine candidatul, va fi trimis în judecata Consistoriului arhieresc prim, iar hirotonia va fi declarată nulă.

4. A fost aprobată înfiinţarea a două noi parohii pentru comunitățile ortodoxe române din Ljubljana (Slovenia) şi din Dubai (Emiratele Arabe Unite). Ambele parohii vor fi sub directa autoritate a Patriarhiei Române.

5. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu îngrijorare de recentele încercări de implementare a „educației sexuale”, cu caracter obligatoriu, în învățământul românesc, precum şi de rezoluția Parlamentului European, din ziua de 24 iunie 2021, intitulată: Situaţia sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătăţii femeilor (Raportul Matić).

Patriarhia Română își reafirmă poziția sa cu privire la păstrarea caracterului opțional al orelor care vizează „educaţia pentru viaţă” și avertizează asupra riscurilor unei „educaţii sexuale” cu un conținut ideologic potrivnic valorilor familiei creștine și inadecvat vârstei copiilor, transmite basilica.ro

Proteste în Franţa, împotriva „permisului de sănătate”. Sute de oameni au ieşit pe străzile Parisului

 


Sute de oameni au protestat, miercuri, la Paris, faţă de introducerea “permisului de sănătate” pentru unele activităţi şi de vaccinarea obligatorie a personalului sanitar, măsuri prin care guvernul încearcă să facă faţă celui de-al patrulea val de infectări cu covid-19 în Franţa.

Unii protestatari au afişat bannere cu mesajul: “Libertatea de a alege” şi “Jos mâinile de pe imunitatea mea naturală!”. “Vor să ne forţeze să ne vaccinăm cu orice preţ. Nu, nu, nu”, a afirmat Nathalie Lebede, participantă la proteste, citată de RT Franţa. Reguli mai stricte care vizează evenimentele şi spaţiile unde se reunesc peste 50 de persoane au intrat de miercuri în vigoare în ţară, în contextul unui al patrulea val de infectări cu noul coronavirus.

Un rezultat negativ al unui test pentru depistarea coronavirusului, dovada vaccinării sau a trecerii prin boală vor fi necesare de azi înainte în Franţa pentru a merge la cinema, teatre şi muzee. Târgurile şi anumite complexe sportive vor fi de asemenea vizate, potrivit Monitorului Oficial, citat de BBC. Președintele Emmanuel Macron anunțase de săptămâna trecută că există planuri pentru crearea acestui „permis sanitar” dar și vaccinarea obligatorie a celor care lucrează în domeniul sanitar, până în septembrie.

Din luna august, cerinţele vor fi extinse la trenurile de lung parcurs, baruri, restaurante, centre comerciale şi spitale. Guvernul a adoptat o lege în acest sens. Nu a fost precizată data exactă de la care vor intra în vigoare măsurile în luna august.

Franţa se confruntă cu un al patrulea val al pandemiei care ar putea fi ”foarte sever”, a avertizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, la începutul săptămânii. Mai bine de jumătate din populaţia de 67 de milioane de locuitori a primit cel puţin o doză al unui vaccin anti-COVID-19.

În weekend, peste 100.000 de persoane au demonstrat în Franţa împotriva măsurilor mai stricte împotriva coronavirusului, iar centre de vaccinare din zone izolate au fost vandalizate şi incendiate.

Alertă CERT-RO - „Nu deschideți link-uri primite cu mesajul „Apari în acest video” sau „Seamănă cu tine”

 


Experţii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au avertizat privind răspândirea unui link maliţios prin intermediul aplicaţiei Facebook Messenger. Cei care accesează link-ul primit ce ar pretinde că duce spre un video pot fi redirecţionaţi către un site de phishing sau se pot trezi cu telefonul infectat cu malware.

Alertă CERT-RO despre un mesaj capcană distribuit pe Facebook Messenger. Pe Facebook sunt propagate în continuare mesaje periculoase de tipul „seamănă cu tine”, „apari în acest video”. Acest mesaje conțin de regulă un link malițios, despre care expeditorul pretinde a conduce către un video în care apare persoana căruia i-a fost transmis mesajul, se arată într-un comunicat CERT-RO.

Pentru a masca site-ul real spre care duce link-ul, cei care trimit astfel de mesaje folosesc un serviciu de scurtare a URL-ului. Textul mesajului primit poate fi atât în română, dar și în engleză. CERT-RO a publicat și săptămâna trecută o avertizare. Link-ul primit pe Facebook Messenger nu conduce către clipul promis.

„Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. În unele variante, link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios”, se mai precizează în comunicat.

„De exemplu, dacă sunteți redirecționat către un site de autentificare fraudulos și introduceți detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanță online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obțină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor.

În plus, de cele mai multe ori accesare link-ului redirecționează prin multiple site-uri web compromise sau chiar concepute pentru a răspândi diferite tipuri de amenințări cibernetice, inclusiv spyware, adware sau chiar ransomware. Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dvs. de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți vor fi în pericol să cadă în aceeași capcană.

De aceea este important, pe lângă evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, să aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitive, cu care să scanați astfel de resurse despre care nu sunteți siguri”, mai spun experţii CERT-RO.