1.11.2021

Donald Trump precizează că: „va rămâne președinte al SUA pe termen nedefinit până ce toți dușmanii SUA vor fi arestați

 


O postare ciudata a lui Trump numai pe site-ul Parler. 

Încă președinte al Statelor Unite, Donald Trump a declarat că a invocat Legea Insurecției după revolta condusă de făcătorii de legi republicani și democrați, FBI, CIA etc, care sperau că vor submina SUA și Constituția sa. În mesajul care poate fi pus sub semnul întrebării, Trump mai precizează că „va rămâne președinte al SUA pe termen nedefinit până ce toți dușmanii SUA vor fi arestați.
„Am invocat legea insurecției din 1807, pentru a răspunde rebeliunii trădătoare condusă de făcătorii de legi republicani și democrati, FBI, ministerul (departamentul) justiției, CIA și alții pentru a submina, coroda și destramă America și constituția ei. Aceste entități reprezintă o amenințare directă la adresa siguranței naționale. Voi rămâne președinte pe termen nelimitat până când toți dușmanii interni vor fi arestați“ este mesajul lui Trump.
Camera Reprezentanților a introdus, luni, oficial, rezoluția pe baza căreia ar urma să fie destituit președintele Donald Trump. Acesta este acuzat de „incitare la insurecție” pentru rolul său în evenimentele de la Capitoliu de săptămâna trecută, transmite CNN. Democraţii îl acuză pe preşedintele republican, care-şi încheie mandatul miercurea viitoare, că este responsabil pentru revolta din 6 ianuarie.  Congresul poate, în urma unei investigaţii, să acuze un oficial al puterii executive de „infracţiuni şi delicte grave” şi apoi să îl demită în urma unui proces politic, prevede Constituția americană.
Legea insurecției
Legea insurecției a avut foarte puține modificări de când a fost adoptată la 3 martie 1807. Actul permite desfășurarea federală a forței militare în state pentru a suprima insurecțiile și a aplica legea federală în trei circumstanțe. Aceste circumstanțe sunt clar definite de legislație.
Ajutorul federal acordat guvernelor de stat este prima circumstanță care permite intervenția militară federală pentru a suprima o insurecție într-un stat, la cererea guvernatorului sau a legislativului respectiv.
Spre exemplu, în timpul revoltelor din 1992, din Los Angeles, George H.W. Bush a desfășurat trupe federale la cererea guvernatorului din California pentru a înăbuși răscoalele civile.
O altă secțiune a actului, intitulată „Utilizarea miliției și a forțelor armate pentru a impune autoritatea federală”,  permite președintelui, din proprie inițiativă, să suprime rebeliunea sau să aplice legile federale. Dacă președintele crede că …
„Obstrucțiile ilegale, combinațiile, asamblările sau rebeliunea împotriva autorității Statelor Unite fac imposibilă aplicarea legilor Statelor Unite în orice state, în cadrul procesului judiciar obișnuit …”
… Atunci forțele armate ale guvernului federal pot fi dislocate în state.
Trump, lăsat fără voce
Twitter a suspendat contul lui Donald Trump invocând riscurile „incitării la violenţă” din partea preşedintelui american, la două zile după ce protestul susţinătorilor săi a degenerat în violenţe, iar clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt. Facebook şi alte platforme au suspendat, de asemenea, profilul lui Donald Trump pe o perioadă nedeterminată.
Parler
Parler este preferată de mulţi susţinători ai preşedintelui Trump, al cărui cont pe Twitter a fost suspendat definitiv vineri, fiind considerată un refugiu pentru persoanele excluse de pe Twitter.

sursa:https://www.cotidianul.ro/o-postare-ciudata-a-lui-trump-numai-pe-siteul-parler/

Lista reacțiilor adverse la vaccin, până în prezent

 


Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID a anunțat luni că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate, cu vaccinul Pfizer / BioNTech, 16.896 de persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În total, până în prezent, au fost vaccinate 125.190 de persoane. La cei vaccinaţi în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 40 de reacţii comune şi minore, dintre care: 18 reacţii de tip local; 22 reacţii generale.

Conform sursei citate, începând din 27 decembrie 2020, la nivelul centrelor de vaccinare s-au înregistrat 428 de reacţii comune şi minore, dintre care: 173 reacţii locale cu durere la locul injectării; 255 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie); alte 2 reacţii sunt în curs de investigare.













Consilier la FHR, îl felicita pe G. Dincă

 


Este de-a dreptul incredibil că, la aproape doi ani de la răpirea Luizei Melencu și un an jumătate de la răpirea Alexandrei Măceșanu de către Gheorghe Dincă, „Dosarul Caracal” scoate încă la iveală dezvăluiri șocante.
Astfel, datorită rigorii cu care avocata Carmen Obîrșanu analizează probele din acest dosar, am aflat zilele acestea un amănunt senzațional: cunoscutul profesor și antrenor de handbal Alexandru Teuțan din Craiova îi transmitea felicitări de Anul Nou lui Gheorghe Dincă, principalul suspect de răpirea, violarea și chiar uciderea celor două minore! Azi, profesorul Alexandru Teuțan este director al Clubului Sportiv Școlar din Craiova și consilier la Federația Română de Handbal. Iată documentul în care apar mesajele acestuia către Gheorghe Dincă:



Așadar, profesorul Teuțan îi trimitea lui Gheorghe Dincă mai multe SMS-uri cu acest text: „Vă urez un an cu multă sănătate, bucurii și succese!! La mulți și fericiți ani!! Prof. Teuțan Alexandru”. SMS-urile au fost transmise în ziua de 31 decembrie 2017 de pe telefonul personal al lui Alexandru Teuțan, așa cum apare în listingul aflat la dosarul cauzei:



L-am contactat telefonic pe Alexandru Teuțan pentru a afla împrejurările în care l-a cunoscut pe Gheorghe Dincă și cît de apropiate erau relațiile sale cu „monstrul” din Caracal. Informațiile furnizate de Alexndru Teuțan, în loc să lămurească lucrurile, mai degrabă le adîncesc. Vă prezentăm mai jos transcrierea convorbirii:
„ – Ion Spânu: Bună ziua, domnule profesor. Nici nu vă imaginați de ce vă sun.
– Alexandru Teuțan: Păi, probabil, este vorba despre Clubul Extensiv.
– I.S.: Nu, n-ați ghicit. Domnule profesor, în „Dosarul Caracal”, cu fetele, am găsit un listing telefonic în care apare un mesaj al dumneavoastră către Gheorghe Dincă. Puteți să-mi spuneți în ce relații sînteți cu Dincă sau în ce împrejurări l-ați cunoscut? E foarte important ce spuneți dumneavoastră.
– A.T.: A, Gheorghe Dincă? Păi, cred că trebuia să vînd sau să cumpăr un porc! Prin cineva. Ceva de genul ăsta, cred.
– I.S.: Și?
– A.T.: Și n-am mai cumpărat. Cineva mi l-a recomandat.
– I.S.: Nu vă amintiți cine era persoana care vi l-a recomandat?
– A.T.: Nu-mi mai amintesc, că e mult de-atunci. Sînt doi, trei ani de atunci.
– I.S.: Dar ați păstrat legătura cu el? Știți mesajul pe care i l-ați trimis? Bănuiesc că ați fost întrebat de procurori despre el…
– A.T.: Nu, n-am fost întrebat de nimeni!
– I.S.: Deci, mesajul este așa: „Vă urez un an cu multă sănătate, bucurii și succese!! La mulți și fericiți ani!! Prof. Teuțan Alexandru”.
– A.T.: Deci, nu l-am cunoscut. Probabil că era Sfîntul Gheorghe și numărul lui era băgat în agendă. Eu am trimis mesajul la toți cei care aveau numele Gheorghe!
– I.S.: Și ați dat un mesaj multiplu?
– A.T.: Multiplu, da, la toți care aveau numele Gheorghe.
– I.S.: Dar nu vă amintiți cine vi l-a prezentat?
– A.T.: Nu, sînt probabil vreo patru ani sau cam așa ceva.
– I.S.: Dar dumneavoastră căutați un porc pentru Crăciun?
– A.T.: Da, atunci da. Nu, nu! Căutasem pînă atunci, în ianuarie! Și, probabil, era în agendă în 21 martie, de Sfîntul Gheorghe, și le-am trimis mesaje la toți.
– I.S.: Acum mai aveți în agendă numărul lui Dincă?
– A.T.: Nu cred că-l mai am. Am schimbat telefoanele și, vă dați seama, numerele care nu mai erau actuale nu le-am mai transferat. N-am nici un telefon mai performant în care să țin foarte multe persoane. Dar, à propos de chestia asta, domnule Spânu, din cîte știu eu, ca să ajungi la Dăbuleni, nu trebuie să mergi prin Caracal. De la Craiova, cobori pe Jiu și ajungi la Dăbuleni. V-ați pus întrebarea asta?
– I.S.: La ce vă referiți, la chestia cu fata lui Dincă, nu?
– A.T.: Da, cu fata lui, care a zis că a trecut prin Caracal ca să meargă la Dăbuleni.
– I.S.: Ne-am întrebat și noi. Dar, părerea dumneavoastră despre acest caz care este? Că, uite, acum numele dumneavoastră chiar apare în dosar.
– A.T.: Păi, apare că am trimis un mesaj de Sfîntul Gheorghe. Cred că în 2016 sau 2017.
– I.S.: Totuși, cum de ați ajuns la Dincă?
– A.T.: Am avut un prieten în Caracal. Zice: „bă, vino încoa, că ți-l tai și ți-l pregătesc eu”. Cred că Dincă avea mai mulți porci, nu avea doar unul.
– I.S.: Am înțeles, deci știți cine era prietenul acela comun, din Caracal?
– A.T.: Nici asta nu știu!
– I.S.: Pă, aveți așa mulți?
– A.T.: Aveam mulți, că în domeniul meu… Nu știu dacă știți cu cine stați de vorbă acum. Sînt directorul de la Clubul Sportiv Școlar.
– I.S.: Cum să nu vă cunosc, dle, profesor, sînteți o personalitate în lumea sportului.
– A.T.: Da, și ne-am întîlnit atunci cu Extensivul… Da, da…
– I.S.: Știți ce mă surprinde? Că nu v-au chemat ăștia de la Parchet să vă întrebe.
– A.T.: Păi, poate au văzut că nu am nici o treabă cu Dincă. L-am avut în listă și cred că atunci i-am trimis SMS-ul de Sfîntul Gheorghe. O singură dată, cred.
– I.S.: De două sau trei ori. Dincă avea mai multe numere de telefon și i-ați trimis pe două dintre ele.
– A.T.: Și nu sînt din 21 aprilie, de Sfîntul Gheorghe?
– I.S.: Pe tabelul ăsta din fața mea nu apare data, dar voi verifica.
– A.T.: O să vedeți că e de Sfîntul Gheorghe.
– I.S.: Deci, nu l-ați cunoscut niciodată pe Dincă?
– A.T.: Nu.
– I.S.: Dar ați urmărit cazul. N-ați dat un telefon să întrebați cunoștințele dvs. din Caracal, să aflați amănunte?
– A.T.: Am cunoștințe, dar n-am vorbit concret pe tema asta. Vă dați seama, am vreo 4-5 persoane în Caracal pe care le știu. Am o fostă jucătoare de handbal din Caracal pe care am întrebat-o. Caracalul nu este așa mare și mi-a spus că indiciile erau destul de clare… Cum nu s-a știut despre el că face așa ceva, nu știu.
– I.S.: Să vă spun ceva. Cînd am văzut mesajul dvs. către Dincă, am crezut că l-ați întîlnit într-un anturaj, la vreo petrecere, cu autoritățile orașului…
– A.T.: Posibil, posibil, dar nu cred că în domeniul handbalului!
– I.S.: Ei, nu neapărat. Poate la un Revelion, pur și simplu, într-o conjunctură, unde erau poate 100 de persoane.
– A.T.: Da, da, s-ar putea!
– I.S.: Dar ce trebuia să faceți dvs., să vă duceți la Caracal să cumpărați porcul sau îl tăia cineva și vi-l da gata tăiat?
– A.T.: Da, că eu nu știu să tai porcul.
– I.S.: Dar n-ați vorbit atunci cu Dincă, să-i spuneți că aveți nevoie de un porc?
– A.T.: Păi, dacă am găsit în Craiova… Nu mai știu. Cred că era în 2016.
– I.S.: Da, vă dați seama că acum este importantă orice informație, despre anturajul lui Dincă, despre persoanele care au intrat în contact cu el…
– A.T.: S-ar părea că este foarte apărat, din ce spuneți dvs. la televizor.
– I.S.: Bine, dle profesor, poate ne vedem zilele astea la o cafea.
– A.T.: Da, sigur”.
După această convorbire, am verificat în listingul telefonic de la dosar și – stupoare! – am descoperit că mesajele lui Alexandru Teuțan către Gheorghe Dincă au fost transmise în ziua de 31 decembrie 2017, deci nu aveau nici o legătură cu ziua de Sfîntul Gheorghe, care se sărbătorește pe 23 aprilie!
Am încercat să luăm din nou legătura cu profesorul Teuțan pentru a discuta despre acest amănunt important, însă acesta nu ne-a mai răspuns la telefon, deși stabilisem chiar să ne vedem la o cafea! De ce a intrat Alexandru Teuțan în silenzio stampa, nu știm, însă acest fapt trezește suspiciuni rezonabile care nu fac altceva decît să nască alte întrebări.
Cea mai importantă este, desigur, aceasta: ascunde ceva profesorul Alexandru Teuțan în privința legăturii sale cu Gheorghe Dincă? Iată o întrebare pe care sîntem dispuși s-o lămurim. Dacă și profesorul Teuțan este dispus să mai discute cu noi, așa cum a făcut prima oară.
Această convorbire este acum un document care ar trebui să fie probă la dosar, mai ales că anchetatorii, deși aveau numele profesorului Teuțan în clar în listingul telefonic, nici măcar nu l-au întrebat în ce împrejurare l-a cunoscut pe Gheorghe Dincă.

sursa:https://www.cotidianul.ro/celebru-profesor-consilier-la-fhr-il-felicita-pe-g-dinca/

Ne părăsește Zuckerman

 


Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, își încheie mandatul din România. 

MAE român a anunțat că ministrul Bogdan Aurescu l-a primit luni, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, „în vizită de rămas-bun”. Zuckerman a fost numit în 2019 de către Donald Trump, al cărui mandat de președinte se încheie pe 20 ianuarie. 

Comunicatul MAE, integral:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, 11 ianuarie 2021, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis aprecierea părții române pentru activitatea ambasadorului Zuckerman, pe parcursul mandatului acestuia la București, pentru implicarea dinamică în dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Cu această ocazie, ministrul român de externe a trecut în revistă realizările înregistrate pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România și SUA, pornind de la dialogul politic substanțial la nivel înalt și incluzând progrese concrete în domenii de interes comun, inclusiv dezvoltarea componentei economice și de energie a Parteneriatului Strategic, prin încheierea unui Acord interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile și avansarea în identificarea de surse de finanțare pentru proiecte cu caracter strategic în acest domeniu sau proiectele majore de interconectare regională, precum Rail2Sea și ViaCarpathia. De asemenea, a fost exprimată satisfacția comună pentru cooperarea în domeniul apărării și securității, inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării între România și Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care formalizează prioritățile strategice bilaterale și asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităților și nivelului de pregătire militară. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în acest context, importanța extinderii prezenței militare americane în România.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca dialogul bilateral să continue în același ritm susținut pentru fructificarea oportunităților existente, exprimând convingerea că noua administrație americană va susține aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic cu România, ținând cont că acest obiectiv se bucură de sprijin bi-partizan. Șeful diplomației române a evidențiat că România rămâne, la rândul său, ferm angajată în avansarea obiectivului consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA, unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României, și extinderii prezenței și investițiilor SUA în relația bilaterală cu România, pe toate palierele – militar, politic, economic, tehnologic și altele.

A arătat, de asemenea, că în anul 2021 se aniversează 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii și de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, aceste momente oferind o oportunitate în plus pentru dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale.

Totodată, ministrul român de externe a evocat importanța continuării cooperării bilaterale pentru obținerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver. A evidențiat, în acest sens, necesitatea ca activitatea grupului de lucru bilateral pe acest subiect, care a fost agreat de către ministrul Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, cu prilejul vizitei efectuate la Washington DC în octombrie 2020, să continue.

sursa:https://www.cotidianul.ro/breaking-news-ne-paraseste-zuckerman/

Fiscul are acces la toate conturile bancare

 


De luni, 11 ianuarie ANAF – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală începe operaţionalizarea registrului fiscal electronic pentru conturi bancare şi contul de plăţi indentificate prin IBAN.

Operaţionalizarea era prevăzută pentru 4 ianuarie, dar a fost amânată pentru 11 ianuarie.

Prin acest registru central, ANAF are acces la informaţiile privind conturile din bănci ale firmelor şi populaţiei.

Băncile şi instituţiile care au conturi financiare pentru companii şi persoane fizice sunt obligate să trimită către ANAF toate informaţiile financiare legate de mişcarea conturilor persoanelor fizice şi ale companiilor.

România trasnspune prin acest registru o directivă europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor.

Registru central electronic pentru contul de plăţi la conturi bancare a fost reglementat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.111/2020.

În acest registru trebuie înscrise date legate de titularul contului, persoanele care deţin dreptul de semnătură, dar şi persoanele care acţionează în numele clientului.

Pentru casetele de valori de la bănci trebuie menţionat numele concesionarului şi toate datele de verficare ale acestuia. Acestă nouă legislaţie cu toate prevederile ei are ca motivaţie lipsa împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului, dar şi identificarea beneficiarului real al mişcărilor de bani.

sursa:https://www.cotidianul.ro/fiscul-are-acces-la-toate-conturile-bancare/

Imagini revoltătoare în spital

 


Medicul de gardă de la Spitalul Orășenesc din Corabia a fost amendat cu 6000 de lei, iar asistenta medicală cu 3000 de lei, după ce în media au apărut imagini cu un bătrân căzut pe holul spitalului, fără a primi ajutor, anunță ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Verificarea echipei de control a DSP s-a încheiat astăzi dimineață la orele 02.00 și a fost înaintată Corpului de Control al ministrului Sănătății”, transmite pe Facebook Vlad Voiculescu.

El precizează și măsurile luate de echipa de control.

„Au fost decise următoarele măsuri:
1. Amendă contravențională medicului de gardă în valoare de 6000 lei în conformitate cu art. 26 litera b “refuzul acordării asistenței medicale de urgență unui pacient de către un medic din cadrul UPU sau CPU”;
2. Amendă contravențională asistentei medicale în valoare de 3000 lei în conformitate cu art. 32, litera k “nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar”;
3. Avertisment pentru unitatea sanitară;
4. S-a dat termen imediat pentru discutarea cazului în comisia de etică a unității sanitare și luarea măsurilor care se impun;
5. S-a dispus refacerea și însușirea protocoalelor de lucru cu întreg personalul”, menționează ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a decis trimiterea unei echipe de control a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt la Spitalul Orășenesc din Corabia. Decizia vine după ce în media au apărut imagini cu un bătrân căzut pe holul spitalului, fără a primi ajutor.

„Am urmărit și eu imaginile care au fost postate pe rețelele de socializare online de la Spitalul Orășenesc din Corabia și am cerut aseară trimiterea de îndată a unei echipe de control la fața locului pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate cu acest domn. După ce voi avea toate informațiile, voi putea lua o decizie pentru ca astfel de situații să fie tratate cu mult mai mult profesionalism de către personalul spitalicesc”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Raportul realizat de echipa de control a DSP Olt va fi înaintat, în conformitate cu legislația în vigoare, Corpului de Control al ministrului Sănătății.

sursa:https://www.cotidianul.ro/imagini-revoltatoare-in-spital/

O PARTE DN ȚARĂ este sub NINSORI

 


În zonele care au intrat sub atenționarea meteorologică de ninsori și vânt, reprezentanții DRDP București, DRDP Craiova, DRDP Timișoara, DRDP Brașov spun că sunt asigurate 831 de utilaje, 112.211 tone sare, 16.383 tone nisip și 1.605 tone clorură, anunță Ministerul Transporturilor.
Ministrul Cătălin Drulă a convocat duminică directorii responsabili din cadrul Comandamentului Central de Iarnă de la nivelul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru a evalua măsurile necesare pe care le iau cei responsabili în zonele afectate de înrăutățirea condițiilor meteorologice.
În ceea ce privește CFR Infrastructură comandamentele teritoriale de iarnă ale Regionalelor CF București, Craiova și Timișoara sunt activate pentru următoarea perioadă, în care au fost anunţate fenomene meteo nefavorabile. Dispeceratele vor funcţiona în dispozitive complete, regionalele de cale ferată din sudul țării fiind dotate cu utilaje de intervenţie, cu care se va acționa dacă situația o impune. De asemenea, vor acţiona, în funcţie de evoluţia acestor fenomene meteorologice, 587 salariaţi, 10 pluguri pentru deszăpezire și s-au montat 5700 parazăpezi.
În cazul transportului feroviar de călători cu operatorul național, CFR Călători, au fost luate măsuri pentru ca, în cazul apariției unor evenimente care determină oprirea trenurilor pe traseu, să fie asigurat transferul călătorilor, împreună cu cei de la CFR Infrastructură, dar și acordarea de asistență. Totodată sunt asigurate locomotive Diesel apte pentru remorcarea trenurilor de călători și personal pentru deservirea acestora.
Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a traficului pe aeroporturile din țară sunt pregătite 161 de utilaje de intervenție și stocuri de materiale degivrante lichide (441.450 litri) și solide (364.375 kg)
Totodată, sunt pregătite pentru intervenție utilajele necesare pentru spargerea gheții de pe Dunăre în cazul în care temperaturile scad sub limita înghețului.
Având în vedere criza sanitară reprezentată de epidemia COVID-19 în România „nu ne permitem ca echipajele de urgență să fie întârziate în intervențiile lor”, a spus ministrul.
Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o atenționare cod galben de ninsori abundente și intensificări ale vântului, pentru sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Munții Banatului și zona Carpaților Meridionali.
Potrivit ANM, atenționarea cod galben intră în vigoare duminică la ora 18.00. Se vor semnala ninsori abundente, strat de zăpadă consistent, intensificări ale vântului.
În noaptea de duminică spre luni în sudul Banatului, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, precum și în Munții Banatului și în zona Carpaților Meridionali, iar luni în Muntenia și zona Carpaților de Curbură vor predomina ninsorile, moderate și însemnate cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă, ce va depăși local 10 – 20 cm și izolat 30 – 40 cm.
Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45 – 55 km/h în regiunile sudice și de 60 – 70 km/h în Carpații
Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1.700 de metri, temporar viscolind ninsoarea.
Atenționarea cod galben este în vigoare până luni la ora 14.00.
În același timp este în vigoare o atenționare de vreme rea în aproape toată țara, până miercuri la ora 13.00.
În acest interval, vor fi perioade în care se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării, iar în jumătatea de sud se vor acumula cantități, local de peste 15 – 30 l/mp.
Temporar va ninge și se va depune strat de zăpadă, local consistent, iar în sudul Câmpiei Române, Bărăgan și Dobrogea vor fi și intervale cu lapoviță și ploaie și se va forma polei.
În a doua parte a săptămânii viitoare, vremea va deveni mai rece decât în mod normal pentru această perioadă. Local și temporar va mai ninge.
Sunt prognozate ninsori în Capitală, pentru noaptea de duminică spre luni, stratul de zăpadă depus urmând să aibă o grosime de circa 15 centimetri.
Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de zero grade, anunță, duminică Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Cerul va fi noros iar în cursul nopții de duminică spre luni și în prima parte a zilei de luni vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare, în general moderat cantitativ.
Potrivit ANM, se va depune strat de zăpadă neuniform, cu grosime în general de 8 – 15 cm și posibil peste 15 – 20 cm.
Vântul va sufla moderat, temporar cu unele intensificări, cu viteze în general de 35 – 45 km/h.
Temperatura maximă va fi de 1 – 2 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 0 grade.
De luni până miercuri, înnorările vor persista și temporar va mai ninge, dar vor fi și intervale cu lapoviță și ploaie și condiții de polei.
Vântul va sufla slab și moderat (rafale de 30 – 40 km/h). Vor fi maxime în jur de 1 grad și minime cuprinse între -2 și 0 grade.

sursa:https://www.cotidianul.ro/o-parte-din-tara-sub-cod-de-ninsori/

Scenariu pentru şcoli: Cursuri sâmbăta

 


Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că elevii şi cadrele didactice ar putea fi chemaţi la şcoală şi sâmbăta, în contextul în care toate cursurile s-au desfăşurat exclusiv online, fiind nevoie de cursuri remediale.

Ministrul a mai precizat că aceste cursuri suplimentare vor fi făcute în afara orelor din semestrul al II-lea.

„Printre cele 7.203 şcoli nu este nici una care să spună că nu are nevoie de nici un fel de acţiune remedială. Sunt convins că fiecare profesor va trebui să se implice în aceste acţiuni remediale într-o măsură mai mare sau mai mică. Am căzut de acord că trebuie făcute faţă în faţă. Acţiunile remediale trebuie făcute peste programul specific clasei aferent semestrului doi. Deci, este clar că trebuie să vină mai multe ore la şcoală. Pot însemna şi ore pe parcursul zilelor de sâmbătă, dar vom vedea care e disponibilitatea în funcţie de specificul fiecărei şcoli,” a declarat ministrul la Europa FM.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că toate cadrele didactice vor fi plătite suplimentar pentru orele de educaţie remedială. Fondurile, 30 de milioane de euro, vor proveni din fonduri europene.

Ministrul va analiza săptămâna aceasta, împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, scenariile pentru redeschiderea şcolilor din al doilea semestru.

”Datele le vom avea după vacanţa de iarnă. Nu excludem, din perspectiva educaţiei, nici unul dintre scenarii”, a spus Cîmpeanu.

Elevii au revenit din vacanţa de iarnă şi au reluat cursurile online.

sursa:https://www.cotidianul.ro/scenariu-pentru-scoli-cursuri-sambata/