10.05.2020

Toți pinguinii din lume provin de pe al optulea continent pierdut al Pământului

 


Cercetătorii au descoperit fosile despre care afirmă că demonstrează cu certitudine că aproape fiecare pinguin de pe Pământ își are originile în Noua Zeelandă de astăzi, partea cea mai înaltă a unui continent scufundat cunoscut drept Zealandia, relatează Popular Mechanics.

Zealandia s-a scufundat în urmă cu 60 de milioane de ani, puțin mai târziu decât evenimentul de extincție care a dus la dispariția dinozaurilor. Pinguinii au apărut în urmă cu 62 de milioane de ani și s-au deplasat înspre zone mai înalte, supraviețuind dispariției Zealandiei.

Cercetătorii au descoperit fosile vechi de 3 milioane de ani care aparțin unei specii anterior necunoscute de pinguini. În timp ce pinguinii de astăzi au ciocuri și maxilare mai late, noua specie de pinguini cu creastă descoperită de oamenii de știință indică înspre o dietă diferită.

„Apariția ciocurilor adânci atât de târziu în istoria de 60 de milioane de ani a evoluției pinguinilor sugerează că schimbările în dietă ar fi putut avea loc pe măsură ce vânturile puternice din Pliocen (n.r. perioada de acum 5,3 - 2,6 milioane de ani) au restructurat radical ecosistemele oceanelor sudice”, notează cercetătorii din Noua Zeelandă și Statele Unite în studiu.

Noile fosile au fost găsite inițial de localnici care i-au anunțat pe cercetători, aceștia începând să excaveze situl și să studieze speciile de pinguini. Deși fosilele descoperite au 3 milioane de ani, oamenii de știință afirmă că dovezile existente arată că strămoșii acestora au apărut în urmă cu aproximativ 60 de milioane de ani.

Chiar dacă 3 milioane de ani pare mult mai apropiat decât 60, fosilele de pinguini cu creastă încă au un cioc care indică o dietă diferită comparativ cu pinguinii de astăzi. Fosilele sunt datate foarte precis, oamenii de știință putând să le localizeze într-o fereastră relativ redusă de timp pe baza rocilor în care au fost descoperite.

„Studiile anterioare au datat prezența pinguinilor cu creastă în Noua Zeelandă în urmă cu aproximativ 7.000 de ani. Noua linie cronologică sugerează că regiunea este cel mai probabil loc de origine al pinguinilor”.

Descoperirea nu este neapărat o surpriză dar înregistrările fosile au adesea goluri care fac ca uneori teoriile solide să nu poată fi demonstrate prin dovezi materiale, lucru notat și de cercetători în studiul lor: „Noua Zeelandă este un punct global central pentru biodiversitatea păsărilor marine dar înregistrările fosile insuficiente ne-au împiedicat să înțelegem cum și când s-a format acest punct”.

Datorită poziției sale unice atât ca insulă izolată geografic cât și ca rămășiță a unui fost continent, Noua Zeelandă are un ecosistem special prin comparație chiar și cu Australia, ecosistemul neozeelandez fiind mai similar din acest punct de vedere cu cel din Madagascar sau Galapagos.

sursa:https://science.hotnews.ro/stiri-terra-24331421-toti-pinguinii-lume-provin-optulea-continent-scufundat.ht

Lista candidaților PSD la parlamentare în Diaspora

 



Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, luni, lista candidaților la alegerile parlamentare, pentru Diaspora. De precizat este că social-democrații nu au avut în legislatura 2016-2020 niciun mandat de parlamentar în circumscripțile din străinătate.

Candidații PSD pentru cele 4 mandate de deputați de Diaspora sunt:

Camera Deputaților

  • Emil Ciubotariu - vicepreședinte PSD Italia
  • Andrei Murariu - președinte PSD Italia
  • Antoniu Tudor - secretar PSD Franța
  • Mihaela Bulz - președinte OFSD Franța
Senat
  • Nicoleta Neagoe - președinte PSD Spania
  • Florin Bogdan - președinte PSD Anglia
Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat la finalul ședinței Consiliul Național că s-a discutat intern ca pe listele PSD la parlamentare să nu se afle traseişti şi nici oameni cu probleme penale. Ciolacu a mai spus că la propunerea lui Vasile Dîncu au fost stabilite criteriile pentru desemnarea candidaţilor la alegerile parlamentare, printre acestea numărându-se aptitudinile de comunicare, intelectuale, relaţionare, apariţiile în presă, integritatea, leadership-ul.

"Nu o să fie candidaţi cu probleme penale pe listele PSD. Sunt mai multe propuneri. Totuşi există prezumţia de nevinovăţie, dar va fi o decizie politică, dacă sunt şi cei care sunt trimişi în judecată, cei care au o hotărâre a instanţei. Voi face ce e mai bine pentru PSD şi pentru societatea românească(...)Avem mai multe criterii, a venit domnul profesor Dîncu cu ele. Au fost doar enumerate şi am luat cu toţii act de ele - aptitudini de comunicare, intelectuale, relaţionare, apariţii în presă, integritate, leadership. Toate aceste lucruri se vor discuta şi în următorul CPN, când vom avea propunerile concrete de la organizaţii”, a explicat președintele PSD.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24331463-listaccandidatilor-psd-parlamentare-diaspora-cum-isi-selecteaza-psd-candidatii-parlamentare.htm

Dumitru Stăniloae - Cine a fost faimosul teolog

 


La 5 octombrie 1993 a murit părintele profesor Dumitru Stăniloae, considerat unul dintre cei mai importanţi teologi ortodocşi şi gânditori creştini din lume cu contribuţii fundamentale în domeniul dogmaticii.

Se împlinesc 27 de ani de la moartea renumitului teolog, Dumitru Stăniloae. Acesta a decedat la București pe 5 octombrie 1993 și este considerat unul dintre cei mai mari gânditori creştini din lume. Iată o scurtă istorie a activității sale.

S-a înscris la Facultatea de Litere din București (doar primul an), continuând apoi cu Facultatea de Teologie din Cernăuți (între anii 1923 – 1927). La Cernăuți a obținut doctoratul în 1928. Este trimis de mitropolitul Nicolae Bălan la Facultățile de Teologie din Atena (1927–1928), Munchen și Berlin (1928–1929) pentru a se specializa în Dogmatică și Istorie bisericească și face călătorii de studii și documentare la Paris și Belgrad.

 Reîntors în țară, ocupă funcția de profesor suplinitor (1929), apoi provizoriu (1932) și titular din 1935 de Dogmatică la Academia teologică “Andreiana” din Sibiu. Funcționează ca profesor până în 1946. Între 1929–1932 și 1936–1937 predă Apologetică, între 1932–1936 Pastorală, iar între 1929 și 1934 - limba greacă. A fost numit rector al Academiei teologice în 1936 și ocupă această poziție până în 1946

 Este hirotonit diacon în 1931, preot în 1932 și protopop stavrofor în 1940. Este ales membru în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului și consilier arhiepiscopesc. Începând cu ianuarie 1934 și până în mai 1945 este redactor al publicației „Telegraful Român”. În 1958 a fost reținut de Securitate alături de membrii mișcării Rugul Aprins, din care nu făcea parte, dar la ale cărei întâlniri participa. În 1959 este dus la penitenciarul Aiud, unde este ținut luni întregi în regim de izolare. Este eliberat în 1963.

Din ianuarie 1963, odată cu eliberarea de la Aiud, ocupă funcția de funcționar la Sfântul Sinod, reluându-și în octombrie postul la catedră. În 1968 este invitat la Freiburg și Heidelberg, de către profesorul Paul Miron, pentru a susține conferințe. În 1969 conferențiază la Oxford. Merge la Vatican, ca membru al delegației B.O.R., în 1971.

 Este numit “Doctor Honoris Causa” al Institutului ortodox Saint Serge din Paris în 1981 și este premiat la Londra cu distincția onorifică “Crucea Sf. Augustin din Canterbury”, pentru merite teologice și creștinești.

A fost membru titular al Academiei Române din 1991, potrivit bucpress.eu.

sursa:https://www.dcnews.ro/dumitru-staniloae-de-27-de-ani-urcat-la-cer-cine-a-fost-faimosul-teolog_775675.html


Sorin Grindeanu a demisionat de la ANCOM

 


Sorin Grindeanu a demisionat de la ANCOM, membrii conducerilor celor două camere ale Legislativului luând act de demersul său.  

La Birourile Permanente Reunite ale Senatului și Camerei Deputaților de luni s-a luat act de demisiile lui Dan Șerban Iliescu din funcția de președinte al Consiliului Legislativ, a lui Sorin Gheorghe Popescu din funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare din cadrul Consiliului Legislativ și a lui Sorin Mihai Grindeanu din funcția de președinte al ANCOM, notează Mediafax.

Vineri, 9 octombrie, pentru toate cele trei poziții sunt așteptate propunerile de candidaturi, fiecare cu procedura aferentă.

Sorin Grindeanu a revenit în PSD și a fost ales, la congresul din luna august, în funcția de prim-vicepreședinte al formațiunii.

El a fost numit președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) în noiembrie 2017.

sursa:https://www.dcnews.ro/sorin-grindeanu-a-demisionat-de-la-ancom_775688.html

"Sfinţenia nu e contagioasă"

 


Mitropolia Moldovei a decis să nu interzică credincioşilor să atingă racla Sfintei Parascheva, deşi primarul Mihai Chirica, dar şi medicii îndemnau la prudenţă în perioada pelerinajului. 

„Sfințenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înțelegem două lucruri. Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutății, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creștini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii. Al doilea: de sfințenie nu te poți „molipsi”. Atingerea mecanică, atitudinea superstițioasă nu ajută. E nevoie și de o credință care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu și în folosul oamenilor. Așadar, e nevoie de discernământ și de evlavie înțeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, conform ZiaruldeIasi.ro

„Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva. Modul în care îşi manifestă credincioşii evlavia este foarte puţin controlabil, este greu să îi spui omului ce să facă. Este o zonă emoţională, fiecare îşi manifestă cinstirea la racla sfintei aşa cum simte, unii doar se închină, aţii pun şi mâna, alţii ating creştetul. Racla este curăţată periodic, plexiglasul la fel, tot ce ţine de vulnerabilitate suntem pregătiţi să luăm cele mai bune măsuri”, a mai spus acesta. 

În săptămânile dinaintea pelerinajului, peisajul Iaşului arată cum se poate mai neprimitor pentru potenţialii zeci de mii de pelerini: spitalele sunt pline până la refuz de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, Iaşul e în permanenţă pe prima poziţie în topul infectărilor din ţară, în urma Bucureştiului, şi mesajele trimise de la autorităţi sunt din ce în ce mai dure.

sursa:https://www.dcnews.ro/mitropolia-moldovei-nu-le-interzice-credinciosilor-sa-atinga-racla-sfintei-parascheva-sfintenia-nu-e-contagioasa_775721.html


Decapitări după locale

 


A început tradiționala curățenie în PSD după alegeri. Marian Oprișan a fost schimbat de la conducerea PSD Vrancea, după ce a pierdut șefia Consiliului Județean la alegerile locale din 27 septembrie, iar Marcel Ciolacu preia interimar conducerea filialei.

„Marian Oprișan a fost forțat să renunțe la șefia Organizației PSD Vrancea. Marcel Ciolacu preia interimar conducerea orgnaziației”, au declarat surse din conducerea social-democraților.

Oprișan a refuzat să demisioneze invocând că rezultatul obținut de organizația Vrancea este același ca la alegerile din 2016, astfel că a fost demis prin votul partidului.

Primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă, a declarat, luni, presei că a refuzat să preia conducerea interimară a PSD Vrancea, după înlăturarea din funcţie a lui Marian Oprişan, motivând că le a promis locuitorilor în campania electorală că se va ocupa mai puţin de politică şi mai mult de administraţie.

Totodată, „Viorica Dăncilă nu mai este șefa Organizației de Femei. În locul ei este Doina Fedorovici”, au precizat surse din partid.

Și la conducerea PSD Giurgiu au fost operate schimbări.

Niculae Bădălau a demisionat de la șefia PSD Giurgiu, fiind înlocuit cu Marian Mina, care a preluat interimar conducerea. Bădălău a fost numit vicepreședinte la Autoritate de Audit din cadrul Curții de Conturi.

„A fost o primă analiză după alegerile locale. Am decis anumite schimbări în structura partidului. Începând de astăzi, preşedintele interimar al OFSD este doamna Doina Federovici, prima femeie preşedinte de Consiliu judeţean şi din interiorul PSD. (…) La Organizaţia Giurgiu, domnul Bădălău s-a retras şi a fost preluată interimar de domnul Mina. La Organizaţia Vrancea am preluat eu interimar conducerea”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei conducerii PSD.

Ciolacu o susține în continuare pe Firea

Gabriela Firea va fi „locul 1 la Senat, pe București”, a anunțat Ciolacu, după ședința partidului.

„Da, locul 1 la Senat pe București dna. Gabriela Firea”, a răspuns Marcel Ciolacu la o întrebare legată de Firea.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, și Viorica Dăncilă ar trebui să candideze la alegerile parlamentare.

„Ținând cont că a fost prim-ministru, cred că da, dar este decizia organizației din Teleorman”, precizează Ciolacu.

Înainte de ședința PSD, Gabriela Firea a zis că este dispusă să renunțe la funcțiile din partid după ce a pierdut alegerile pentru Primăria Capitalei, dar nu a fost sancționată.

„La Bucureşti am obţinut un scor dublu faţă de alegerile europarlamentare – 33% la Consiliul General şi 38% la primarul general. Dacă cineva îmi doreşte capul, eu îl pun pe tipsie cu drag. Nu m-am agăţat niciodată de funcţii şi este ultimul lucru pe care l-aş face. (…) Întodeauna este loc de mai bine. Nu uitați că în București avem 65.000 de voturi nule. Să înțeleg că 65.000 de bucureșteni nu au știut să voteze? (…) 10% din buletinele folosite în București sunt nule. Este o cifră foarte mare. Eu am primit 250.000 de voturi şi, mulţumesc tuturor, la o distanţă de 30.000 de voturi faţă de candidatul dreptei, în condiţiile în care avem aproape 2 milioane de alegători pe liste”, a declarat Gabriela Firea.

sursa:https://www.cotidianul.ro/decapitari-dupa-locale-oprisan-out/

Cine se aseamănă se adună !

 


PNL a aprobat alianța cu PMP, partidul fondat de Traian Băsescu, iar protocolul va fi valabil în toată țara. Anunțul a fost făcut de liberalul Robert Sighiartău, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL. Cele două partide vor forma alianțe în toate consiliile locale și județene din țară

PNL a aprobat protocolul de colaborare în plan local cu PMP. Cele două partide vor colabora în consiliile din toată țara pentru a pune în aplicare planurile de dezvoltare locală.

„În cadrul Biroului Executiv am votat și ratificat protocolul de colaborare în plan local între PNL și PMP. După cum bine știți, PMP se află la guvernare alături de PNL, face parte din aceeași familie politică a Partidului Popular European. Am luat decizia ca în toate consiliile locale și consiliile județene să avem un protocol de colaborare în primul rând pentru a pune în aplicare programele de dezvoltare locală, pentru a pune în aplicare promisiunile pe care le-am avut, ambele partide, în campania electorală”, a declarat Robert Sighiartău.

Reprezentantul PNL a mai dezvăluit faptul că obiectivul partidului este câștigarea alegerilor parlamentare din decembrie și că discuțiile despre eventualele coaliții pentru formarea unei majorități în Parlament vor avea loc după scrutin.

sursa:https://www.cotidianul.ro/liberalii-si-basescu-sau-cine-se-aseamana-se-aduna

Crima din pădure

 


Un bărbat a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova pentru omor fiind acuzat că a bătut şi strangulat o femeie cu care avea o „relaţie apropiată”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a fost sesizat în legătură cu faptul că pe raza comunei Cosminele, într-o zonă deluroasă împădurită, a fost găsit un cadavru.

Locul le-a fost indicat organelor de poliţie, care investigau dispariţia unei persoane de sex feminin, chiar de posibilul autor al omorului.

„Cercetările efectuate până la acest moment au evidenţiat faptul că la data de 25.09.2020 victima a avut un conflict spontan cu inculpatul A. F. C., cu care avea o relaţie apropiată, chiar în zona în care a fost găsit cadavrul. În acest context, inculpatul a aplicat mai multe lovituri cu pumnii victimei, după care a strangulat-o, acţiuni care au condus la deces”, precizează sursa citată.

Dispariţia femeii a fost anunţată la Poliţie în data de 29 septembrie de către angajatorul său.

Ulterior, la data de 1 octombrie, biroul de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova a transmis că numita Florentina Mădălina Niţoc, de 35 de ani, victima din acest dosar, a fost dată dispărută de către o femeie.

„La data de 29 septembrie a.c., în jurul orei 20,30, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Nr. 1 Ploieşti au fost sesizaţi de către o femeie despre faptul că numita Niţoc Florentina Mădălina, în vârstă de 35 de ani, lipseşte de la domiciliu şi nu s-a întors până în prezent. Din cercetări a rezultat faptul că aceasta nu s-ar mai fi prezentat la serviciu din data de 28 septembrie a.c. şi nici nu ar fi comunicat vreunei persoane unde se deplasează. (…) La momentul dispariţiei aceasta era îmbrăcată cu pantaloni de trening de culoare neagră, tricou gri cu guler şi cu inscripţia ‘City Clean’, iar în picioare purta papuci de culoare închisă”, se arată în mesajul transmis de IJP presei.

sursa:https://www.cotidianul.ro/crima-din-padure-2/

Piperea taie avântul lui Clotilde

 


Cunoscutul avocat face azi o mutare care poate duce la anularea mandatului și refacerea alegerilor de la Sectorul 1

Este a treia oară când Clotilde Armand anunță finalul oricăror probleme după alegerile de la Sectorul 1 – deși oficial nu s-a confirmat acest lucru.

”Nu s-a terminat deloc”, spune și cunoscutul avocat Gheorghe Piperea. ”Urmează procedura de validare a mandatului, la judecătorie”.

Adică, explică Piperea, ”în baza unei cereri de intervenție, contra-candidatul va putea face proba fraudei electorale”. Rezultatul demersului: ”Dacă mandatul se va invalida, alegerile se repetă”.


Într-o intervenție la Antena 3, profesorul Piperea  a anunțat o mutare pe care o va face chiar azi: ”Depun o cerere de intervenție pentru Sectorul 1 - sunt indicii clare!”.


Gheorghe Piperea explică - sunt foarte multe documente, ”indicii clare și suficiente de fraudă la Sectorul 1”.

”Există în Codul Administrativ, la articolul 149, o dispoziție care supune validarea mandatului de primar printr-o hotărâre a Judecătoriei, dacă este vorba despre primar de sector, și respectiv unei hotărâri a Tribunalului, dacă este vorba despre Primarul Capitalei”, spune avocatul. ”Invalidarea acestui mandat, posibilă în fața judecătorului, se poate dispune pentru încălcarea condițiilor de legitimitate sau pentru fraudă electorală”.

Ori, atrage atenția avocatul Piperea, ”frauda electorală nu a fost luată în discuție, ci doar cele de renumărare a voturilor care au fost respinse în cascadă”.

”Judecătorul poate, în baza articolelor 531 și 532 din Codul de Procedură Civilă, la cererea unei persoane interesate, să formuleze o procedură de audiere a tuturor persoanelor implicate”, spune Piperea.

Profesorul Piperea va depune cerere de intervenție în calitate de avocat al lui Dan Tudorache și va cere, printre altele, ”să fie introduși în cauză pentru a fi audiați toți membrii Biroului Electoral de Circumscripție, începând cu domnul procuror, față de care avem o plângere penală în momentul de față, și voi cere să se verifice dacă există sau nu fraudă electorală”.


”Judecătorul, în baza liberului acces la justiție, poate să soluționeze o astfel de cerere și să ducă la invalidarea rezultatului alegerilor”, a declarat Gheorghe Piperea.

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20201005/31914520/Piperea-taie-avantul-lui-Clotilde-Nu-s-a-terminat-deloc.html

Premierul Ludovic Orban a recunoscut ! Adevărul iese la lumină !

 


Gabriela Firea a declarat, luni, că premierul Ludovic Orban a recunoscut că problemele mari din București nu se pot rezolva decât printr-o colaborare strânsă între Primărie și Guvern.

”Nu sunt un om cinic ca cei de la PNL sau USR PLUS care au dorit răul bucureștenilor doar ca să plec eu de la Primărie. În toată perioada de campanie și pre-campanie s-a oprit intenționat apa caldă de către Guvern, furnizând cu picătura ca să fie ostilă față de mine populația.

”Ușor, ușor, adevărul iese la lumină!”

Chiar aseară premierul a recunoscut, gura păcătosului adevăr grăiește, faptul că, în București, nu se pot rezolva problemele mari, lăsate de izbeliște 30 de ani, decât printr-o colaborare strânsă între Primărie și Guvern. Mă bucur că domnul Orban îmi dă, în sfârșit, dreptate ! Ușor, ușor, adevărul iese la lumină !”, a spus Gabriela Firea. 

Gabriela Firea: „Ne vedem pe 6 decembrie la parlamentare, unde sperăm să se fure mai puțin”

„Nu am simțit că sunt abandonată de colegii mei, chiar dacă asta s-a încercat să se sugereze. Vom pune la dispoziția organelor de anchetă toate dovezile din secțiile de vot, procesele verbale viciate, corectate, îngroșate, toate cifrele care nu ies, care au fost umflate pentru contracandidatul meu. Dacă se va dori o anchetă cu adevărat se va face. Dacă nu, ne vedem pe 6 decembrie la parlamentare unde sperăm să se fure mai puțin. 

Îmi doresc să aibă un mandat de succes (Nicușor Dan, n. red.), pentru că succesul unui primar înseamnă reușită și realizări pentru cetățeni”, a adăugat Gabriela Firea.

sursa:https://www.antena3.ro/politica/gabriela-firea-mesajul-zilei-premierul-ludovic-orban-a-recunoscut-adevarul-iese-la-lumina-583475.html

Cod galben de ploi și vijelii în 27 de județe, până marţi seară

 


Meteorologii au emis emis luni o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru 27 de județe, unde marţi seară vor fi ploi și vijelii.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, de luni, de la ora 15:00 și până marți, la ora 18:00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în Banat, Crişana, Maramureş, apoi şi în vestul şi nordul Olteniei, Transilvania, nord-vestul şi nordul Munteniei, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei.

Meteorologii spun că vor fi perioade cu averse care vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25 - 35 l/mp şi, izolat, 50 - 60 l/mp. Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze mai mari pe creste (rafale de peste 85 - 95 km/h), iar temporar în vest şi în nord-est, cu rafale în general de 50 - 60 km/h.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24330519-cod-galben-ploi-vijelii-27-judete-pana-marti-seara.htm

Firea susține că s-a consultat cu avocații PSD și vor depune la Parchet "toate dovezile din secţiile de vot, toate procesele verbale viciate"

 


Primarul general în funcţie, Gabriela Firea, spune că s-a consultat cu avocaţii partidului pentru plângerea către Parchet în legătură cu alegerile din 27 septembrie și că procurorilor le vor fi puse la dispoziţie "toate dovezile din secţiile de vot și toate procesele verbale viciate”, iar "dacă se va dori cu adevărat se va face o anchetă". Firea susținuse și renumărarea voturilor, însă nu a fost susținută de conducerea partidului. Ea susține însă că nu s-a simțit abandonată de colegii săi, "chiar dacă asta s-a încercat să se sugereze”.

”Avem în Bucureşti 65.000 de voturi nule. Să înţeleg că 65.000 de bucureşteni nu au ştiut să voteze, nu, pentru că acele buletine de vot au fost introduse în urnă şi, de către comisie, au fost declarate nule, în sensul mâzgălite, viciate, puse mai multe ştampile, pătate, îndoite. 10% dintre buletinele folosite în Bucureşti sunt nule, o cifră foarte mare”, a susținut Gabriela Firea înaintea ședinței PSD.

Ea a susținut din nou că la alegerile din 27 septembrie a primit 250.000 de voturi, la o distanţă de 30.000 de voturi de Nicușor Dan, în condiţiile în care erau 1,8 milioane de alegători în liste pentru cele 1.270 de secţii de votare. "Doar 25 de voturi la fiecare secţie dacă erau aranjate şi, iată că este cifra cu care mă distanţez. Vom vedea”, a mai susținut Firea.

Firea continuă să acuze presupuse nereguli la vot, între care "procese-verbale modificate cu carioca" și a susținut că pentru plângerea pe care o va depune la Parchet a lucrat cu avocaţii care colaborează cu PSD.

”Punem la dispoziţia organelor de anchetă toate dovezile din secţiile de vot, toate procesele-verbale viciate, corectate, îngroşate, cu pix, cu carioca, toate cifrele care nu ies. Nu au cum să iasă, au fost umflate pentru contracandidatul meu. Să se verifice şi voturile nule. De ce au fost trecute la nule după ce au fost introduse în urnă? Dacă se va dori o anchetă cu adevărat, se va face. Dacă nu, ne vedem pe 6 decembrie la parlamentare, unde sperăm să se fure mai puţin”, a spus Firea.

Gabriela Firea susține însă că nu s-a simțit abandonată de colegii săi, "chiar dacă asta s-a încercat să se sugereze”.

”În legătură cu afirmaţia despre colegii care se delimitează de demersurile mele fac o singură apreciere. Cine are ceva de spus să spună direct în faţă, şi nu pe surse. Dacă ne întoarcem la vremurile în care dialogăm între noi, colegi fiind, pe surse, pe anumite site-uri care oricum ne sunt ostile şi care toată campania au făcut contracampanie pentru noi, nu este bine. Eu nu cred că cineva din conducerea partidului poate să se opună la aflarea adevărului şi poate să se opună la respect faţă de cetăţeni. Cred că cineva a vrut să bage din nou băţul prin gard în ceea ce ne privește şi să ne supărăm între noi. Nu m-am simţit că sunt abandonată de colegii mei, chiar dacă asta s-a încercat să se sugereze”, a mai spus primarul în exercițiu al Capitalei, luni, la sediul PSD.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24330571-firea-sustine-consultat-avocatii-psd-vor-depune-parchet-toate-dovezile-din-sectiile-vot-toate-procesele-verbale-viciate-cifrele-fost-umflate-pentru-contracandidatul-meu.htm

Chirieac, CONCLUZIE

 


Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situaţia voturilor de la Sectorul 1.

Bogdan Chirieac a comentat situaţia de la Sectorul 1, apreciind faptul că deşi toate probele prezentate în mass-media în ultimele zile arată că lucrurile nu au fost deloc în regulă cu voturile, nu se va întâmpla nimic. 

"Adevărul s-a aflat pentru cei care doresc adevărul, atunci când s-au difuzat acele imagini (n.r. - cu persoanele care umblă în camera în care se află buletinele de vot de la Sectorul 1). Când am auzit şi declaraţiile doamnei Clotilde Armand (n.r. - cea care spunea că ei i s-a transmis că nu funcţionează camerele video din acea încăpere), totul a devenit foarte clar. Deci, pur şi simplu, am asistat la fraudarea alegerilor într-un sector important din capitala României. Acesta este adevărul. Mai departe, nu se va mai întâmpla nimic", a declarat, într-o intervenţie telefonică la România TV, analistul politic.

sursa:https://www.dcnews.ro/chirieac--concluzie-dupa-scandalul-de-la-sectorul-1--la-asta-am-asistat--ce-va-fi-dupa_775609.html

Trump a ieşit din spital să îşi salute susținătorii

 


Președintele american Donald Trump a ieşit să îşi salute suporterii, din maşină. Fanii preşedintelui s-au strâns în afata spitalului Walter Reed. Preşedintele SUA se simte mai bine şi ar vrea să revină la Casa Albă

Suporterii lui Donald Trump s-au strâns în afara spitalului Walter Reed pentru a-l încuraja. Preşedintele a ieşit să îi salute din mașină. Trump a postat un clip, pe Twitter, cu puţin timp înainte de plecare. Le-a mulţumit medicilor, despre care a spus că fac „o treabă minunată”, dar şi suporterilor entuziaşti.

Zilele petrecute în spital au fost definite de Trump drept „o călătorie interesantă”, din care a învăţat multe despre COVID.

„Cred că le vom face o mica surpriză unora ditre patrioţii de afară. Sunt acolo de mult timp, au steaguri cu Trump şi iubesc ţara noastră. Poate ajung acolo înainte să apucaţi să mă vedeţi. Văd entuziasmul, şi avem entuziasm mai mult decât a avut cineva vreodată. Am învăţat multe despre COVID. Am învăţat mergând, pe bune, la şcoală. Aceasta e adevărata şcoală. Nu e şcoala de tipul „hai să învăţăm din cărţi”. Înţeleg”, afirma Trump prin intermediul Twitter.

Informaţiile transmise despre starea preşedintelui Statelor Unite sunt destul de confuze. Trump a primit tratament cu dexametazonă, care se administrează pacienţilor cu COVID critici, cu probleme pulmonare.

Cu toate acestea, preşedintele spune că se simte foarte bine şi ar vrea să revină la Casa Albă. Momentan, el va rămâne internat. Medicul lui personal, Sean Conley, spune că ar putea să fie externat luni.

sursa:https://www.cotidianul.ro/trump-a-iesit-din-spital-sa-isi-salute-sustinatorii/

Bulgaria face pasul spre adoptarea euro

 


Bulgaria, care se pregăteşte asemenea Croaţiei, să devină parte a zonei euro, a aderat în mod oficial la Uniunea bancară europeană, a anunţat banca centrală bulgară (BNB), potrivit Le Figaro.

Acest pas va permite Băncii Centrale Europene să supervizeze direct cele mai mari cinci bănci ale ţării, a declarat Radoslav Mikenkov, şef pe supervizare la BNB.

Bulgaria şi Croaţia ar putea adera la zona euro în ianuarie 2024, a anunţat în vară Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice.

Bulgaria şi Croaţia s-au alăturat în iulie Mecanismului European al Ratelor de Schimb (ERM-2), sistemul care pregăteşte admiterea în zona euro, urmând să fie monitorizate cel puţin doi ani pentru a se observa dacă îndeplinesc criteriile Tratatului Maastricht.

Bulgaria şi Croaţia ar putea fi pregătite în 2023, dar „tradiţia este că moneda euro este introdusă în ianuarie, ceea ce ne conduce la data de 1 ianuarie 2024”, a spus Valdis Dombrovskis.

Banca Centrală Europeană a anunţat că Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc criteriile pentru etapa finală înainte de admiterea în uniunea monetară.

sursa:https://www.cotidianul.ro/bulgaria-face-pasul-spre-adoptarea-euro/

Orban, testat pentru coronavirus

 


Premierul Ludovic Orban a solicitat în această dimineață efectuarea unui test la cerere pentru noul coronavirus.

Premierul nu a manifestat simptome specifice infectării cu noul coronavirus, dar până la primirea rezultatului a suspendat întâlnirile fizice cu alte persoane.

Participarea premierului Ludovic Orban la evenimentele programate în cursul zilei de luni, 5 octombrie, a fost suspendată urmare a faptului că una din persoanele alături de care s-a aflat în același platou de televiziune, în cursul săptămânii trecute, a fost confirmată pozitiv, duminică, la testul pentru Covid.

sursa:https://www.cotidianul.ro/orban-face-testul-pentru-coronavirus/

„E puțin probabil”

 


Decizia de amânare a alegerilor parlamentare nu poate fi luată decât dacă o dorește majoritatea forțelor politice, declară la RFI liderul deputaților PSD, Alfred Simonis. Un parlamentar independent a depus un proiect de lege pentru amânarea scrutinului din decembrie anul acesta în martie 2021.

Alfred Simonis spune că ”decizia de amânare (a alegerilor parlamentare-n.r.) nu poate fi luată sau chestiunea asta nu se poate întâmpla, dacă nu doresc majoritatea forțelor politice, indiferent de inițiativa aceasta, indiferent de posibilitatea în care să treacă sau să nu treacă de Camera Deputaților această inițiativă, mai sunt foarte multe mecanisme prin care ea poate fi amânată de la intrarea în vigoare.
Dacă e să fim corecți, în acest moment nici măcar nu avem promulgată, deși avem o decizie a Curții Constituționale, care spune că e constituțional ca Parlamentul să stabilească data alegerilor parlamentare, e absolut normal și firesc să se întâmple așa, această lege nu este încă promulgată. Decizia CCR a fost luată săptămâna trecută, mai durează câteva zile până la redactarea motivării, merge la președinte, președintele poate s-o promulge sau nu, mai are mecanismul reexaminării de către Parlament, mă rog, se mai poate amâna. În acest moment, e puțin probabil ca alegerile parlamentare să fie amânate”.

Liderul deputaților PSD se întreabă însă dacă este sigur pentru cetățeni să meargă la vot în luna decembrie, pe fondul Covid-19:

”Dincolo de chestiunea aceasta, s-a demonstrat că PSD este pregătit de alegeri, a demonstrat chestiunea asta în duminica alegerilor locale, unde am obținut un scor bun. Deci nu se pune problema încercării de a amâna aceste alegeri din eu știu ce teamă. Întrebarea se pune dacă este în siguranță pentru cetățenii români ca aceste alegeri să fie desfășurate”.

sursa:https://www.cotidianul.ro/simonis-despre-amanarea-alegerilor-e-putin-probabil/