8.01.2021

OAMENI CARE DISPAR FĂRĂ URMĂ

 

O mamă româncă își caută fiul dispărut în timp ce se întorcea din Franța. Femeia a făcut un apel pe Facebook, în vederea depistării lui, în care a oferit câteva detalii și a cerut celor care o pot ajuta să o contacteze.

Potrivit celor scrise de mama lui, Gabriel Ababei, în vârstă de 29 de ani, a răspuns ultima dată la telefon în cursul zilei de joi.

Bărbatul plecase din Franța cu mașină și trebuia să ajungă la Botoșani. A ajuns la Deja și a vorbit cu mama lui la telefon, în timp ce aștepta un autobuz. De atunci, femeia nu mai știe nimic de el. 



'Joi, 29 iulie, am vorbit ultima oară cu băiatul meu la telefon. Era la Deva, aștepta un autobuz să ajungă la Botoșani. Ajunsese la Deva cu un băiat, cu mașina, din Franţa. Nu a ajuns acasă și nu mai răspunde la telefon.', a scris femeia.

De asemenea, mama lui Gabriel Ababei, în vârstă de 29 de ani, a cerut persoanelor care au informații despre el să o contacteze.


Un alt bărbat a dispărut în 1999, la întoarcerea din Turcia. A vorbit cu soția, ultima dată, din autocar

O femeie din Iași și-a chemat în judecată soțul pentru a-l declarat oficial decedat, iar judecătorii i-au dat dreptate. Dacă sentința nu va fi atacată cu apel, certificatul de deces va putea fi emis pe 21 august.

Bărbatul, din comuna ieşeană Voineşti, plecase în Turcia pentru o lună, în 1999. Femeia susține că a vorbit cu soțul ei, pentru ultima dată, pe 18 februarie 1999, când acesta se afla în autocarul cu care trebuia să se întoarcă în țară. De atunci, nu a mai auzit nimic de el.

Ambasada României la Ankara a informat-o, la solicitarea ei, că nu există nicio evidență privind ieșirea bărbatului din Turcia.

De altfel, în septembrie 2020, Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene a înștiințat-o pe Maria P. că dosarul privind dispariția lui Ioan P. a fost trecut în evidența pasivă pentru că au trecut mai bine de 20 de ani de la data dispariției, iar cercetările n-au dus nicăieri, potrivit Adevărul.

Femeia a decis să se adreseze instanței pentru a-l declara oficial mort. După un proces de nouă luni, Judecătoria Iași l-a declarat pe Ioan P. decedat în mod oficial în ultima zi a lunii în care s-a mai auzit ceva de el, respectiv pe 28 februarie 1999.

2.000 de tone de deșeuri din Ungaria, aduse ilegal cu nava, au fost oprite la Vama Calafat Portuar

 

'Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Calafat Portuar împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Dolj au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui vapor, cantitatea de 1.977.687 kilograme deșeuri din materiale plastice și reziduuri metalice contaminate cu substanțe periculoase, dar și cabluri având conținut de ulei, gudron sau alte substanțe toxice. Toate aceste bunuri nu îndeplineau condițiile legale pentru a fi introduse în țară', anunță Poliția de Frontieră într-un comunicat de presă.

Pe 30 iulie a.c., în jurul orei 15.30, pe sensul de intrare, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Calafat Portuar au efectuat controlul specific asupra unei nave, sub pavilion România, comandantul echipajului fiind un cetățean român în vârstă de 65 de ani.

În urma controlului efectuat, s-a constatat faptul că în componența vaporului existau două barje, încărcate cu deșeuri metalice contaminate cu substanțe periculoase, cabluri având conținut de ulei, gudron sau alte substanțe toxice, materiale plastice precum și componente electrice.

Deșeurile, în cantitate totală de 1.977.687 kilograme, erau încărcate din Ungaria și aveau ca destinație o societate din Turcia.

'Autoritățile competente nu au permis intrarea pe teritoriul României pentru deșeurile sus-menționate, întrucât pe timpul efectuării transferului este interzisă amestecarea acestora și totodată pentru faptul că nu au putut face dovada unei gestionări corecte privind sănătatea oamenilor și a mediului.', încheie comunicatul IGPF.


Trafic intens la frontieră, în ultimele 24 de ore

'Suntem în plin sezon estival, iar în ultimele 24 de ore s-a înregistrat un trafic crescut în punctele de trecere a frontierei, în special la graniţa cu Bulgaria şi Ungaria, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire din țară. În acest sens, au fost dispuse măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru fluidizarea traficului de persoane şi mijloace de transport, prin suplimentarea personalul Poliţiei de Frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, precum și deschiderea suplimentară a arterelor de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere. De asemenea, reprezentanții I.T.P.F. Oradea, I.T.P.F. Sighetu Marmației și I.T.P.F. Giurgiu sunt în contact permanent cu autoritățile de frontieră din Ungaria și Bulgaria, în vederea stabilirii unor măsuri comune, în baza protocoalelor bilaterale, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate.

Astfel, în data 31.07.2021, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control aproximativ 194.800 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 47.000 mijloace de transport (dintre care 8.400 automarfare). Pe sensul de intrare au fost aproximativ 98.500 persoane cu 22.900 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 96.300 persoane cu 24.100 mijloace de transport.', arată un alt comunicat al Poliției de Frontieră.

Simona Florescu : „Iubirea nu se termină vreodată. Comunicarea există și ea îmi dă certitudinea că există viață dincolo de moarte !”

 

Simona Florescu îl visează pe Dichi. Moartea marelui actor a lăsat un gol imens în viața familiei, dar mai ales pentru fosta lui soţie, cu care avea o legătură foarte strânsă. Chiar dacă erau divorțați, artista nu-și poate alina dorul de cel care i-a fost partener de viață timp de 22 de ani.
Simona Florescu îl visează pe Dichi. „Eu nu cred că iubirea se termină vreodată, ea se transformă. L-am visat, iubirea nu s-a terminat. Dacă aș începe să povestesc, ar zice lumea că sunt nebună.
Comunicarea există și ea îmi dă certitudinea că există viață dincolo de moarte! Dacă mie îmi spunea anul trecut cineva că se va întâmpla ceva cu Dichi anul acesta, nu-l credeam. Era un om în putere, foarte bine”, a povestit, cu lacrimi în ochi, Simona Florescu.
După decesul lui Ion Dichiseanu, Simona Florescu s-a retras la mare, unde speră să-și găsească liniștea. „Cânt la mare din 11 iunie, dar mie nu-mi place marea, de două ori am fost la plajă de când am venit aici. Lui Dichi îi plăcea foarte mult, era îndrăgostit de mare.

Ani de zile veneam cu el în Mangalia, la tratament. Din 1990 până în 2006, veneam în fiecare an la mare. Stătea pe terasă și ore întregi vorbea cu marea. Acum nimic nu este ca înainte.

În acest moment îmi câștig singură existența din cântat, asta mă ajută să merg mai departe. Viața trebuie să meargă mai departe”, a mai povestit artista la emisiunea „Exclusiv Vip”, de la Prima TV.

Turiştii sunt evacuaţi din Turcia din cauza incendiilor devastatoare

 

Sudul ţării este mistuit de incendii de vegetație din cauza temperaturilor deosebit de ridicate. Cei din Bodrum, de la Marea Egee, au început să fie evacuați de autoritățile turce, pe cale maritimă.
Bilanţul în urma incendiilor de pe coasta de sud a Turciei a crescut la 4 morţi, pompierii luptându-se de săptămâna trecută cu flăcările din cauza cărora zeci de sate şi mai multe hoteluri au fost evacuate, informează Reuters, citată de Stiripesurse.ro.
Zece focare de incendii sunt în continuare active, inclusiv trei în populara regiune turistică Antalya, a anunţat ministrul turc al Agriculturii şi Silviculturii, Bekir Pakdemirli, într-un mesaj publicat sâmbătă pe Twitter.

Din cele 98 de incendii care au izbucnit în numeroase provincii ale Turciei începând de miercuri, 88 sunt în prezent controlate de pompieri.
Incendiile sunt deosebit de grave pe coasta mediteraneeană a Turciei, unde vânturile puternice au afectat eforturile depuse de echipele de pompieri. Multe regiuni şi hoteluri au fost evacuate, iar turiştii au fost transportaţi în zone sigure cu ajutorul unor ambarcaţiuni.
Turcia se confruntă de câteva zile cu un val de caniculă. S-a înregistrat un nou record de temperaturi ridicate la Cizre, un oraş situat la graniţa cu Siria.  Precedentul record fusese înregistrat în același oraș în august 1961 tot la Cizre.

Pe lângă Turcia, s-au mai confruntat cu episoade de caniculă şi nordul Japoniei şi Irlanda de Nord. Potrivit meteorologilor, în acest moment sunt cinci cupole de căldură pe glob în emisfera nordică, scrie The Washington Post. Ele sunt cauza caniculei și contribuie la incendiile din vestul Americii de Nord și din Siberia, relatează digi24.

Alexandru Rafila, „Ţinta de 10 milioane de vaccinaţi o s-o atingem la anul pe vremea asta

 


Profesorul Alexandru Rafila a criticat Guvernul pentru că a reușit să atingă ținta de cinci milioane de persoane vaccinate abia la 31 iulie, şi nu la 1 iunie, cum promisese iniţial. Deputatul PSD prognozează că, respectându-se acelaşi ritm de vaccinare ca până acum, ţinta de 10 milioane de vaccinaţi ar putea fi atinsă abia peste un an.

„Am depășit cu 60 de zile termenul pe care domnul prim-ministru l-a fixat și avea dreptate atunci să îl fixeze la data de 1 iunie, cu speranța că până la 1 septembrie, dacă vă aduceți aminte, a spus că se vor vaccina 10 milioane de persoane. Or, 10 milioane în cel mai bun caz le atingem la anul pe vremea asta, așa că nu cred că este o veste foarte bună pentru că România se situează la jumătate față de media Uniunii Europene în ceea ce privește proporția de persoane vaccinate și lucrul acesta s-ar putea să aibă un impact serios asupra sistemului de sănătate.

Deosebirea între România și celelalte state din Uniunea Europeană va fi următoarea, persoanele care se vor infecta în România s-ar putea să aibă nevoie de o asistență medicală spitalicească mult mai frecvent și – Doamne, ferește! – să ajungă în Terapie Intensivă sau, chiar mai rău, să avem cazuri de deces”, a declarat Alexandru Rafila la B1 TV.

Deputatul PSD reiterează faptul că persoanele vaccinate care se infectează cu virusul SARS COV 2 nu vor dezvolta complicaţii.

„În țările care înregistrează numere mari de cazuri, din vestul Europei, datorită acoperii vaccinale mari cazurile acestea grave și decesele practic nu apar la populația vaccinată și cred că acesta – sau acesta ar trebui să fie – principalul obiectiv și al nostru.

Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Eu i-am auzit și pe domnul prim-ministru, și pe domnul prefect al Bucureștiului că nu știu ce ar putea să facă”, a adăugat fostul reprezentant al României la OMS.

Totodată, profesorul Alexandru Rafila a propus o serie de soluţii pentru accelerarea campaniei de vaccinare, una dintre acestea fiind campaniile de informare ”țintite”.

„Noi tot am explicat să facă campanii țintite, să informeze, să facă o campanie dedicată părinților care doresc să își vaccineze copiii, să existe în mediul rural posibilitatea informării chiar din casă în casă și consiliere. Asta necesită o logistică, un efort și o strategie, o gândire. Or, dacă ea nu există și singurul lucru sunt declarații sforăitoare la televizor care ulterior se dovedesc neinspirate, nu cred că putem să rezolvăm ceva.

Ajutăm cu toții, n-are nicio importanță orientarea politică ș.a.m.d., dar nu se poate să spui că nu știi ce să faci, chestiunea aceasta la un prim-ministru mi se pare puțin deplasată ca să nu spun nepotrivită”, a explicat profesorul Rafila.