8.20.2020

Augustin Zegrean: Cine spune că nu se poate depune moţiune de cenzură în timpul vacanţei parlamentare este în afara Constituţiei

 

„Am luat decizia să declanșăm conflictul juridic de natură constituțiomală înyte Guvern ți Parlament privind depunerea moțiuni de cenzură, Sesizarea suntem pregătiți să o finalizăm și o vom depune fie astăzi, fie mâine”, a declarat Ludovic Orban astăzi după citirea Moțiunii de cenzură a PSD.

Curios este faptul că premierul a spus în nenumărate rânduri că actuala Curte Constituțională „pare a fi filiala PSD” și a promis că după alegeri va propune modificări pentru ca „această Curte să intre în cadru constituțional”, lăsând să înțeleagă că acum este neconstituțională.

„Sigur că nimeni nu poate fi oprit să depună plângere la Curte. Este dreptul de a se adresa justiţiei, este un drept fundamental şi constituţional, nu ţi-l poate lua nimeni. Problema este cineva va câştiga, dacă va sesiza Curtea Constituţională. Evident, conflict juridic de natură constituţională nu este prin faptul că s-a depus o moţiune de cenzură. Parlamentul este în funcţie de la învestire până la expirarea mandatului. În toată această perioadă Guvernul este responsabil, este răspunzător în faţa Parlamentului, pentru că în sistemul nostru constituţional Guvernul este numit în baza votului de încredere acordat de către Parlament şi Parlamentul poate retrage acest vot de încredere oricând, nu numai în sesiune, sau numai duminica sau numai toamna. Oricând”, a afirmat Augustin Zegrean la Digi 24.

„Nu este vacanţă parlamentară. Nu se vorbeşte în Constituţie de vacanţă parlamentară. În Constituţie spune că Parlamentul lucrează în două sesiuni ordinare, două sesiuni pe an, una începe în februarie şi se sfârşeşte în iunie, alta începe în septembrie şi se sfârşeşte în decembrie. Rămân 4 luni în care parlamentarii sunt în funcţie, dar îşi desfăşoară activitatea în teritoriu, în circumscripţiile electorale. În această perioadă pot fi convocate sesiuni extraordinare şi nu scrie în Constituţie ce nu se poate face în sesiune sau că nu s-ar putea depune moţiune de cenzură în sesiune extraordinară. Nu este nicio diferenţă din punct de vedere al Parlamentului, al activităţii parlamentare între sesiunea ordinară şi sesiunea extraordinară. Deci cine spune că nu se poate depune moţiune de cenzură în timpul vacanţei parlamentare este în afara Constituţiei”.

sursa:https://www.qmagazine.ro/augustin-zegrean-cine-spune-ca-nu-se-poate-depune-motiune-de-cenzura-in-timpul-vacantei-parlamentare-este-in-afara-constitutiei/

Vine vremea vacanţelor ieftine

 

Vacanțele de pe litoralul românesc vor fi mai ieftine cu 20%, în medie, începând cu data de 23 august, iar 1 septembrie tarifele mai scad cu 40-50%, potrivit unui studiu al Organizației Patronale Mamaia Constanța (OPMCTA).

Potrivit unui studiu al Organizației Patronale Mamaia Constanța (OPMCTA) vârful de sezon pe litoralul românesc se încheie în acest weekend.

„Din 23 august tarifele hotelurilor urmează să scadă, în medie, cu 20%, fie că este vorba de structuri de cinci stele, de patru, de trei, de două sau de o stea. Un alt prag de reduceri pe litoral va fi la 1 septembrie, când vacanțele vor fi cu 40-50% mai ieftine decât în acest moment”, se arată în studiu.

Astfel, din 23 august, o cameră dublă într-un hotel de patru stele din Mamaia va putea fi închiriată cu prețuri pornind de la 400 de lei pe noapte, un hotel de trei stele va avea tariful pe cameră începând de la 250 de lei pe noapte, iar unul de două stele, de la 220 de lei.

De la 1 septembrie, turiștii care vor să se cazeze la 4 stele în Mamaia vor plăti începând de la 242 de lei camera dublă pe noapte, la 3 stele, de la 150 de lei, iar un hotel de două stele va putea fi închiriat cu 114 lei camera pe noapte.
Reprezentanții OPMCTA susțin că sunt hoteluri care practică chiar și tarife mai mici, iar prin programul „Litoralul pentru toți”, care începe în septembrie, vor fi, de asemenea, tarife mai mici, însă pachetele care sunt scoase la vânzare includ sejururi de cinci nopți.

„Tarifele mici și vremea foarte bună care se anunță în următoarea perioadă ne fac să credem că în următoarea lună litoralul va avea în continuare turiști. Sunt mulți care au așteptat aceste reduceri. Din anii trecuți am observat că până pe data de 15 septembrie turiștii au considerat că este sezon estival și litoralul a fost plin. Chiar și după această dată ne așteptăm să vină turiști care vor să evite aglomerația din sezon și să profite de cele mai mici tarife din an”, a declarat Anca Nedea, directorul executiv al OPMCTA.

sursa:https://www.cotidianul.ro/vine-vremea-vacantelor-ieftine/

Ţânţari modificaţi genetic pentru stoparea bolilor

 

După ce în 2009 şi 2010 districtul Florida Keys a fost afectat de multe focare de febră denga, autorităţile au decis să aprobe un proiect prin care în 2021 şi 2022 vor fi lăsaţi în libertate peste 750 de milioane de ţânţari modificaţi genetic. Localnicii spun că refuză să fie trataţi drept „cobai”.

Autorităţile locale din Florida Keys, statul american Florida, au decis să aprobe planul prin care în 2021 şi 2022 vor fi lăsaţi în libertate peste 750 de milioane de ţânţari modificaţi genetic, în scopul combaterii ţânţarului febrei galbene. Această decizie a generat obiecţii virulente din partea localnicilor şi unei coaliţii de ONG-uri de mediu, relatează CNN.

În 2009 şi 2010 focarele locale de febră denga, răspândită de către ţânţarul febrei galbene (Aedes aegypti), au creat disperare în districtul Florida Keys, multiplele eforturi depuse pentru eradicarea insectei dovedindu-se inutile.

În 2012 districtul a solicitat sprijinul companiei Oxitec. Compania a dezvoltat un ţânţar de sex masculin, numit OX513A, care este programat să moară înainte de vârsta adultă, cu excepţia cazului în care a fost crescut în apă care conţine tetraciclină.
Masculii sterili OX513A pot să trăiască şi să se împerecheze cu femelele, însă urmaşii lor, de ambele sexe, vor moşteni programarea şi vor muri, limitând astfel creşterea populaţiei de ţânţari.

Proiectul pilot este creat pentru a testa dacă ţânţarii modificaţi genetic sunt o alternativă viabilă la pulverizarea de insecticide împotriva ţânţarului febrei galbene, specia de ţânţar care este purtătoarea a numeroase boli grave precum denga, febra galbenă, febra Chikungunya şi febra Zika.

Testele făcute în Insulele Cayman, Panama şi Brazilia au avut o rată mare de succes.

De exemplu, într-o zonă urbană a Braziliei, prezenţa lui Aedes aegypti a fost redusă cu 95%.

Agenţia pentru Protecţia Mediului a aprobat solicitarea firmei Oxitec după mai bine de zece ani de investigare la nivel internaţional a impactului ţânţarului modificat genetic asupra sănătăţii umane şi a mediului.

Dar vestea creării insectei modificate a dus la reacţii violente în Florida unde, până astăzi, peste 242.000 de oameni au semnat o petiţie Change.org împotriva proiectului.

Localnicii sunt supăraţi, refuzând să fie trataţi drept „cobai” pentru ţânţarul „superinsectă” sau „Robo-Frankenstein”.
„Având în vedere toate crizele urgente cu care se confruntă ţara noastră şi statul Florida – pandemia de COVID-19, nedreptăţile rasiale, criza climatică – administraţia a folosit banii contribuabililor şi resurse guvernamentale pentru un experiment de tip Jurassic Park”, a spus Jaydee Hanson, director de politici la Centrul Internaţional pentru Evaluarea Tehnologiei şi Siguranţa Alimentară, într-un comunicat emis miercuri. Acesta susţine că agenţia pentru protecţia mediului a refuzat să analizeze cu seriozitate riscurile de mediu.

Oxitec a dezvoltat între timp o a doua generaţie de tehnologie, de „ţânţar prietenos”, şi a retras cererea pentru prima variantă. Noul ţânţar mascul OX5034 este programat să ucidă doar ţânţarii de sex feminin, masculii supravieţuind mai multe generaţii şi transmiţând urmaşilor de sex masculin genele modificate.

Anumite grupuri de protecţie a mediului sunt îngrijorate că răspândirea genelor masculilor în populaţia sălbatică ar putea dăuna speciilor de păsări, insecte şi mamifere ameninţate şi pe cale de dispariţie, care se hrănesc cu ţânţari.

„Eliberarea de ţânţari modificaţi genetic va pune în mod inutil locuitorii Floridei, mediul şi speciile pe cale de dispariţie în pericol, în mijlocul unei pandemii” a spus într-o declaraţie de miercuri Dana Perls, manager de programe alimentare si tehnologie al organizaţiei Friends of the Earth.

sursa:https://www.cotidianul.ro/tantari-modificati-genetic-pentru-stoparea-transmiterii-bolilor/

Cum se folosește DIASPORA nu doar pentru a rămâne la putere

 

La doi ani de la alegerile prezidențiale din Turcia, Recep Tayyip Erdogan se menține în topul politicienilor preferați în diaspora turcă din Germania, la fel și partidul Justiție și Dezvoltare (AKP). Două treimi dintre membrii comunității turce din Germania îl preferă pe Erdogan, iar asta în condițiile în care printre cei 3,5 milioane de turci (cum arată statisticile oficiale) din Germania sunt și persoane cu origini kurde, armene, susținători ai stângii din Turcia și ai lui Fetullah Gulen (inamicul numărul unu al lui Erdogan, acuzat că ar fi fost in spatele tentativei de loviturtă de stat din 2016). Sunt oameni care au plecat din Turcia nu doar pentru a căuta bunastarea, ci mai ales pentru a scăpa de represiunea regimului Erdogan. Așadar, cum a reușit președintele Turciei să-și asigure susținerea unei atât de mari parți din diaspora turcă din cea mai mare țară a UE, o susținere cu un puternic impact nu numai electoral, ci și geopolitic?

Să fie o coincidență faptul că Turcia a revenit la provocări militare la adresa Greciei, în apele cipriote, la forări ilegale pentru explorarea zăcămintelor de hidrocarburi în jurul Ciprului tocmai când președinția Consiliului UE este deținută de Germania? Să fie o întâmplare că aceste provocări, în care Franța s-a implicat chiar militar de partea Greciei, au loc acum? Cel mai probabil, așa cum a făcut-o și cu implicarea militară în Libia, Turcia caută să preseze UE pentru a veni la masa negocierilor și pentru a reintroduce Ankara în ecuația exploatării hidrocarburilor din bazinul levantin, de unde a fost exclusă de acordurile dintre Grecia, Cipru, Israel si Egipt (ultima țară fiind în tabăra adversă Turciei în Libia și condusă de un regim care prigonește islamul politic și Frații Muslmani). Are Turcia pârghii de presiune mai mari asupra Germaniei decât asupra altor mari puteri europene? Le-a folosit în 2015, atunci când Angela Merkel a impus întregii UE un acord scump pentru limitarea migrației, negociat doar de Berlin și Ankara?

În primul rând, nucleul disporei turce este format din cetățeni care au o relație pozitivă cu țara lor de origine și care nu au reușit să se integreze în societatea țării gazdă. După ce AKP a câștigat alegerile din 2002, acest nucleu a devenit ținta mai multor politici.

Partidul lui Erdogan i-a incurajat pe turci să se identifice cu țara lor de origine, le-a oferit o identitate culturală și religioasă care să umple vidul lăsat de incapacitatea integrării în societatea germană, căci a fi musulman minoritar într-o țară creștină a dus la alienarea familiilor turce de restul societății. AKP a exploatat această situație, însă nu a fost nici ușor și nici ieftin.

Faptul că Erdogan a fost primul lider de la Ankara care le-a dat drept turcilor din dispora să voteze la alegerile din Turcia nu l-a costat nimic la nivel bugetar, cu atât mai puțin la nivelul imaginii. Asta a făcut ca diapora ce a dobândit acest drept să voteze în mare parte cu AKP și Erdogan. Rezultatele de la alegerile din 2018 arată că aceasta a fost o carte câștigătoare pentru președintele Turciei.

Apoi au urmat măsuri mult mai costisitoare. Erdogan a acordat importanță mare unor asociații prezente deja în Germania și Europa și care depindeau în mai mică sau mai mare măsură de guvernul de la Ankara: Uniunea pentru Afaceri Religioase (DITIB) și Viziunea Națională (Milli Gorus). Prima organizație este dependentă de Directoratul pentru Afaceri Religioase de la Ankara (Diyanet), iar ”afaceri religioase” trebuie citit ”afaceri musulmane”. Acest directorat administrează mii de moschei  și plătește mii de imammi și învățători în toată lumea.

DITIB a fost văzuta în Germania ca o piedică în calea radicalizării comunității turce. Pe de altă parte, Milli Gorus, o organizație cu vizini naționaliste, a fost văzută ca o falangă a Fraților Musulmani și a islamului politic. Autoritățile germane au cooperat, prin urmare, cu DITIB pentru a rezolva probleme legate de imigranții turci, de educația islamică, promovarea islamului moderat.

Bugetul Diyanet este impresionant. La finalul anului 2019, site-ul directoratului turc arăta că are un buget de 825 de milioane de dolari, mai mare decât al celor mai multe ministere. Deutsche Welle scria însă că Institutul de Statistică al Turciei plasează bugetul Diyanet pentru 2019 la circa 1,7 miliarde de dolari. Alte surse media arata că, din 2019 până în 2023, directoratul pentru afaceri religioase va avea un buget de 11 miliarde de dolari, împărțit în 2 miliarde de dolari pentru 2020, 2,2 miliarde pentru 2021, 2,4 miliarde pentru 2022 și 2,6 miliarde pentru 2023, la centenarul Turciei moderne. În cei 18 ani petrecuți la putere ca premier și președinte, Erdogan a majorat de patru ori bugetul acestui directorat, pe care l-a transformat într-un vehicul al promovării intereselor regimului în întreaga lume.

După tentativa de lovitură de stat din 2016, DITIB și-a schimbat poziția, iar autoritățile germane și-au restrâns legăturile cu această asociație. Spre exemplu, DITIB, a făcut apel ca turcii să se roage pentru armata turcă care invada nordul Siriei, a început să publice imagini în care copii în uniforma armatei salutau victoria din Siria. Apoi, DITIB nu s-a alăturat unui marș împotriva terorismului islamist organizat de o asociație muslmană din Koln. Berlinul  a fost tot mai îngrijorate de apropierea dintre DIRIB și amintita Milli Gorus, asociația naționalista, cu viziuni antioccidentale și antisemite (în opinia autorităților) creată în anii 1960 de unul dintre mentorii lui Erdogan, fostul premier Necmettin Erbakan. Milli Gorus organizează cusrusri pentru tineri și adolescenți, multe axate pe religie, și organizează și tabere de  vara low-cost în Turcia pentru turcii din Germania.

Nimic din activitatea peste hotare a organizațiilor de mai sus (la care mai poate fi adaugată și Uniunea Turcilor Democrați Europeni, înființată în 2004, în Germania, pentru promovarea intereselor turcilor din Europa) nu are loc fără știința serviciilor secrete din Turcia – MIT. Dyianet a fost suspectat multă vreme în Germania că ar fi creat o rețea amplă de colectare de informații despre disidenții politici și despre kurzii din Germania. Începând din 2017, activitatea aceasta s-a concentrat pe adepții lui Fetullah Gulen (aflat în exil în SUA).

Cooptarea diasporei, organizarea ei și influențarea ei la nivel oficial (prin subordonarea unor asociații directoratului pentru afaceri religioase de la Ankata), dar și în umbră, prin implicarea MIT, poate explica într-o oarecare măsură de ce UE nu a impus niciodată sancțiuni cu adevărat dure regimului Erdogan. Importanța diasporei turce din Europa (în special în Germania) și riscul ca aceasta să se radicalizeze sunt costuri uneori prea mari.

Așadar, Recep Tayyip Erdogan poate șantaja Europa nu numai prin amenințarea deschiderii granițelor pentru milioane de refugiați din Orientul Mijlociu, ci și prin diaspora turcă din Europa. Controlul exercitat asupra disporei de asociațiile turce legate ombilical de guvern și de serviciile secrete turce este o amenințare la adresa stabilității țării gazdă.

Acum, după aproape două decenii de aplicare a unei strategii coerente și investiții majore în controlul disporei turce, încercarea țărilor europene gazdă de a limita influența AKP, a serviciilor secrete turce, a regimului Erdogan a devenit chiar riscantă, pentru că orice acțiune represivă împotriva asociațiilor turce considerate un pericol pentru societate va duce aproape sigur la riposta cum că asemenea acțiuni sunt islamofobe, antidemocratice și la o apropiere și mai mare a acestei dispore de regimul Erdogan.

sursa:https://www.cotidianul.ro/cum-se-foloseste-diaspora-nu-doar-pentru-a-ramane-la-putere/

Poşta plăteşte pentru întârzieri

 

Compania Națională Poșta Română (CNPR) a fost amendată cu 35.000 de lei de ANCOM pentru nerespectarea cerințelor minime de calitate și pentru nelivrarea la timp a trimiterilor interne de corespondență prioritară.

ANCOM anunță că în cadrul unui control efectuat la Poșta Română s-a verificat respectarea obiectivelor de calitate pentru anul 2019.

„Pentru că CNPR nu a îndeplinit cerințele minime de calitate impuse de reglementările în vigoare și nu a asigurat livrarea la timp a trimiterilor interne de corespondență prioritară, am aplicat o amendă de 35.000 lei”, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Potrivit reprezentanților ANCOM, Poșta Română avea obligația de a respecta o serie de cerințe minime de calitate impuse de ANCOM pentru trimiterile de corespondență interne din cea mai rapidă categorie standard din sfera serviciului universal.

Astfel, CNPR a asigurat livrarea la destinatari a doar 51,80% din totalul trimiterilor interne de corespondență prioritară în cel mult două zile lucrătoare de la data depunerii, în loc de minim 85%, așa cum prevede obligația legala impusă de ANCOM.

De asemenea, a asigurat livrarea doar a 78% din totalul trimiterilor interne de corespondență prioritară în cel mult patru zile lucrătoare, în loc de minim 97%, cum prevăd normativele.

Pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2024, Compania Națională Poșta Română a fost desemnată ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale din România și are obligația să presteze pe întreg teritoriul României, la tarife accesibile și la anumite standarde de calitate, o serie de servicii poștale.

sursa:https://www.cotidianul.ro/posta-plateste-pentru-intarzieri/

„Orban este disperat să rămână în funcție”

 

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, consideră că atacarea moţiunii la CCR este o măsură disperată şi o prostie.

„Ludovic Orban este disperat să rămână în funcție. Se agață cu dinții de niște niște tertipuri juridice pentru a mai rămâne câteva zile la Palatul Victoria înainte să redevină șomer”, a declarat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

El i-a invitat pe liberali să demonstreze că au majoritate parlamentară în Parlament.

„În democrație, guvernele se votează în Parlament, nu prin tertipuri avocățești și amânări prin contestații la CCR. Să ataci la Curtea Constituțională o procedură legală, constituțională, un drept al opozițieide a depune moțiune de cenzură arată nu doar prostie, ci și o mare disperare”, a adăugat Simonis.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că Executivul va ataca la Curtea Constituțională moțiunea de cenzură la adresa Cabinetului său, pe motiv că a fost depusă în sesiune extraordinară.

sursa:https://www.cotidianul.ro/psd-reactioneaza-la-anuntul-lui-orban-este-disperat-sa-ramana-in-functie/

Adrian Zuckerman: Eforturile Președintelui Iohannis de a curăța România de ultimii baroni roșii sunt lăudabile

 

Arătând că România „își decide viitorul digital” ambasadorul Zuckerman împărtășește principiul care l-a ghidat pe el însuși decenii întregi: Când cineva îți arată cine e, crede-l de la început: „Aceste cuvinte spuse de poeta americană și activistă pentru drepturile omului Maya Angelou sunt foarte adevărate. Și i-aș întreba pe cei care vor standarde flexibile pentru securitatea digitală a cetățenilor lor, sau care vor să deschidă calea comuniștilor chinezi pentru a controla infrastructura României: ce altceva ar trebui să demonstreze Partidul Comunist Chinez pentru a-l crede? Nu este expansiunea teritorială de ajuns, lagărele de concentrare pentru uiguri nu arată cu cine avem de-a face? Comportamentul Chinei în Tibet sau încălcarea drepturilor omului în Hong Kong nu vă arată nimic?”

Ambasadorul american laudă și încurajează „eforturile președintelui Iohannis „de a încheia munca începută acum 30 de ani și de a curăța România de ultimii baroni roșii și moștenirea lor coruptă sunt lăudabile.”

„Acum un an, Președintele Iohannis a promis împreună cu Președintele Trump să evite riscurile de securitate generate de investițiile chineze și implicarea acestora în rețelele 5G. Președintele Iohannis a fost la fel de clar când a spus: Nu vrem să ajungem ca sistemele esențiale să fie operate de companii care nu sunt de încredere. Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a fost empatic când a vorbit despre efectele cu adevărat negative pe care le-ar avea adoptarea tehnologiei chineze 5G în Europa asupra NATO. „Încrederea în furnizorii chinezi de 5G ar putea provoca perturbări, manipulări și spionaj asupra sistemelor esențiale ale partenerilor noștri. Ar putea, de asemenea, să pună în pericol capacitățile noastre de partajare a informațiilor și comunicațiilor și, prin extensie, ar putea periclita alianțele noastre”. Din fericire pentru România, guvernul Orban a făcut din memorandumul bilateral 5G un pilon de susținere a platformei de securitate cibernetică.”

„Huawei nu reușește să îndeplinească standardele unor țări democrate, pentru că este controlată total de la Beijing. Pe lângă nenumăratele acuzații penale împotriva companiei și a filialelor sale, Huawei nu are o structură transparentă a acționariatului său, este profund neetică și nu poate fi trasă la răspundere de niciun sistem judiciar imparțial din China.”, avertizează diplomatul american.

Adrian Zuckerman contrazice „propaganda chineză” care insinuează că România a fost împinsă într-un război comercial care se duce între cele două puteri ale lumii: „Mașina de propaganda comunistă chineză a făcut eforturi mari asupra României și a susținut că Huawei este prinsă în războiul comercial dintre Statele Unite și China. Nu este. Statele Unite nu încearcă să conducă decizia spre o firmă sau alta. Statele Unite nu vor avea însă încredere într-un aparat străin agresiv, care să supravegheze fiecare aspect al vieții noastre. Există numeroase companii care oferă soluții 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson și Samsung. Acestea au o valoare adăugată: nu sunt aliniate unui guvern comunist, armatei și celor care încalcă în mod grosolan drepturile omului.”

„Când ideea falsă a propagandiștilor privind războiul comercial eșuează, ei recurg la o altă manevră a comuniștilor – amenință. Huawei susține că mii de locuri de muncă și miliarde de euro sunt puse în pericol: ignorați încercările noastre de a vă controla și practicile noastre sclavagiste de muncă, în caz contrar muncitorii voștri și economiile națiunilor voastre vor fi pedepsite. Din nou, aceasta este o minciună. Ericsson are de două ori mai mulți angajați în România și deja produce echipament 5G aici. Informația și infrastructura sunt puteri care nu ar trebui transferate națiunii chineze, care se supune unui autoritarism absolut, de pe urma căruia România și multe alte țări est-europene încă se refac.

Secretarul de Stat Pompeo ne-a amintit că cei care fac afaceri cu Huawei fac afaceri cu cei care încalcă drepturile omului. Nu trebuie să faceți asta. Există alternative.

România poate accepta revoluția 5G și să evite Revoluția Culturală Chineză. Ericsson, Nokia și Samsung sunt doar câteva alternative.

Noi susținem progresul oricărei națiuni către viitor. Dar progresul trebuie să includă securitatea informației și o infrastructură care nu se află în mâinile unor puteri străine corupte, care amenință și forțează.

 România ar trebui să-și stabilească propriile standarde. România trebuie să-și protejeze viitorul și pe poporul său. Mult prea mult din trecutul acestei țări a fost furat în secolul 20 de comuniști – străini și locali – și de către supravegherea continuă. 

Partidul Comunist Chinez este extrem de experimentat în a folosi tehnologia de supraveghere și opresiune. Nu există loc pentru companiile chineze necinstite într-o Românie liberă și democrată.” (😜😜😜), a mai scris ambasadorul Adrian Zuckerman.

sursa:https://www.qmagazine.ro/adrian-zuckerman-eforturile-presedintelui-iohannis-de-a-curata-romania-de-ultimii-baroni-rosii-sunt-laudabile/

România trebuie să aleagă o tabără, individual sau ca parte a UE

 

SUA şi China luptă pentru a decide o nouă ordine mondială, iar România trebuie să aleagă o tabără, individual sau ca parte a UE, scrie Mediafax. Ascensiunea economică a Chinei a dus la formarea de noi alianţe şi organizaţii.

De aproape patru ani, relaţiile dintre Statele Unite şi China merg din rău în mai rău. Trump a declanşat un adevărat război economic cu ţara asiatică, şi-a trimis secretarul de Stat în Europa să blocheze compania Huawei şi a acuzat Beijingul de declanşarea pandemiei de coronavirus.


Care e miza acestei rivalităţi ?

 

Răspunsul specialiştilor este că cele două ţări se luptă pentru supremaţia mondială.

Ascensiunea Chinei ca mare putere economică înseamnă formarea unor noi alianţe şi a unor noi organizaţii.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, spune că Uniunea Europeană şi Rusia sunt actori de categorie mjlocie în această luptă a titanilor. Deşi pare paradoxal, Rusia va merge probabil pe pista americană.

România, la fel ca celelalte ţări europene, va trebui să facă o alegere dificilă, între parteneriatul strategic cu Washington şi sentimentul anti-american care domină la nivel de UE.


Noi structuri și noi tabere

 

„În noua ordine mondială trebuie create noi structuri şi noi tabere. Ceea ce afirmă preşedintele Americii este că fiecare va trebui să aleagă într-un fel sau altul. E interesant de văzut care va fi alegerea Uniunii Europene. Va fi o alegere a Uniunii Europene sau va fi o alegere a diverşilor membri din Uniunea Europeană?”, spune Dungaciu.

„Uniunea Europeană, dacă nu alege tabăra, riscă să fie peste câţiva ani un lac din care îşi vor pescui partenerii strategici China şi America. Întrebarea delicată pentru România este că nu mai poate evita întrebarea fatală care a fost evitată de fiecare dată, pe cine iubeşti mai mult, pe mama sau pe tata, adică America sau Uniunea Europeană. România această alegere trebuie să o facă”, a mai spus Dan Dungaciu.

Parlamentul este convocat, astăzi, în sesiune extraordinară comună; este prezentată moţiunea de cenzură

 

Senatul şi Camera Deputaţilor sunt convocate în sesiune extraordinară comună, joi, la ora 12,00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiate de social-democraţi la adresa Cabinetului Orban, scrie Agerpres. Decizia privind convocarea Camerei Deputaţilor şi Senatului în sesiune extraordinară este semnată de preşedinţii celor două foruri legislative, Marcel Ciolacu, respectiv Robert Cazanciuc. Birourile permanente reunite au decis luni ca moţiunea de cenzură "Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată", iniţiată de PSD şi semnată de 205 de senatori şi deputaţi, să fie citită joi, de la ora 12,00.


Social-democraţii susţin că reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.

Un capitol al moţiunii de cenzură se referă la "chermezele PNL în vreme de pandemie", semnatarii afirmând că "reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia".

Documentul are, totodată, un capitol privind "restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români". Potrivit social-democraţilor, "o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii".

PSD se referă şi la "devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei", aducând în atenţie raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă.

Nu în ultimul rând, social-democraţii susţin că "nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit", iar "oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD". Conform semnatarilor moţiunii, "Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici".

***

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

În cazul în care moţiunea de cenzură nu întruneşte majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie. Totodată, dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

În situaţia în care moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi a senatorilor, încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvenul este demis (art. 113 din Constituţie).

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24240809-parlamentul-convocat-joi-sesiune-extraordinara-comuna-este-prezentata-motiunea-cenzura.htm

Furtul de arbori devine faptă penală

 

Furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu, iar camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor putea fi confiscate, potrivit Noului Cod Silvic aprobat miercuri de Parlament cu unanimitate de voturi, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului.


sursa:https://www.hotnews.ro/

Lovitură pentru Guvern: „V-am dat lege, aveți obligația să o aplicați !”

 

Ordonanța de urgență care prevede creșterea etapizată a alocațiilor copiilor a fost respinsă, miercuri, și în Camera Deputaților, astfel încât, după promulgare, Executivul va trebui să pună în aplicare legea de dublare a acestora.

Decizia de respingere a ordonanței de urgență a Guvernului a fost luată cu 166 de voturi „pentru”, 63 „împotrivă” și 29 de abțineri

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a cerut retrimiterea proiectului la Comisie, însă solicitarea a fost respinsă.

„E păcat să facem din alocații un subiect electoral. Eu cred că românii înțeleg acest joc politic pe care îl faceți. Eu cred că românii vă vor taxa la alegeri. Ei nu acceptă ca acest subiect să fie discutat politic”, a declarat liderul deputaților PNL, Florin Roman.

„Noi am votat pentru dublarea alocațiilor, drept pentru care nu putem accepta o strategie de tergiversare a acestei legi votată de Parlament”, a spus Marton Arpad, deputat UDMR.

„Ne-am învățat în ultimele luni ca PNL să ducă minciuna la nivel de artă. Nu pot să-mi explic cu pot să inventeze atâtea situații. Se întreba cineva retoric dacă s-au făcut studii… Ce studii să mai facem? 150 de lei e puțin, avem cea mai mică alocație pentru copii din Europa! Nu negociem drepturile copiilor cu dvs. V-am dat lege, aveți obligația să o aplicați. Nu copiii României, nu copiii noștri trebuie să deconteze furturile liberalilor”, a afirmat liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis.

Camera Deputaților a fost for decizional. Senatul a respins săptămâna trecută această ordonanță de urgență.

Astfel, după promulgare, se revine la proiectul iniţial, propus de PSD, anume dublarea alocaţiilor, de la 150 la 300 de lei pe lună.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern prevedea o creștere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creșteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creșteri de 20% pe 1 ianuarie și 1 iulie, până în 2022.

Legea prin care urmau să fie mărite alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. 

Alocațiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilități începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.
Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că guvernul nu își permite dublarea alocațiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.

sursa:https://www.cotidianul.ro/lovitura-pentru-guvern-v-am-dat-lege-aveti-obligatia-sa-o-aplicati/