8.11.2020

Simona Halep a avut parte de o revenire pe cinste în circuitul WTA

 

După o partidă de două ore și 30 de minute (6-1, 1-6, 7-6(3) cu Polona Hercog, Halep s-a calificat în turul doi de la Praga.

Ce a spus Simona Halep la finalul partidei :

"Mereu este greu să joci contra Polonei, mă deranjează stilul ei. În primul set am fost sigură pe mine, apoi Polona a revenit şi a fost greu să câştig. Ştiu că Barbora Kreijcikova (n.r.- adversara din turul doi) este bună, trebuie să fiu pregătită. Este minunat să fiu din nou pe teren, abia aştept să joc în turul doi", a declarat Simona Halep după meci, citată de News.ro.
  • A fost al patrulea meci dintre cele două jucătoare, scorul fiind 3-1 în favoarea Simonei.
  • Calificarea în turul doi îi aduce Simonei un premiu în valoare de 3.150 de dolari. În plus, Halep va primi și 30 de puncte în clasamentul WTA de simplu.
  • Pentru un loc în turul trei, Halep se va duela cu Barbora Krejcikova (Cehia - 118 WTA), care a învins-o în primul tur pe Patricia Maria Ţig.

Turneul de la Praga face parte din categoria International, are premii totale în valoare de $202.250, iar ultima câștigătoare este Jil Teichmann, din Elveția. Simona Halep este cap de serie numărul unu al competiției care are loc pe zgură.

sursa:https://sport.hotnews.ro/stiri-tenis-24224675-covid-19-reluare-tunee-wta-praga-simona-halep-victorie-polona-hercog-declaratie.htm

PIPPIDI: E GREU CU PANDEMIA PESTE TOT, DAR STATUL LA ROMÂNI NU A ARĂTAT NICIODATĂ MAI RĂU

 

”E greu cu pandemia peste tot, dar statul la români nu a arătat niciodată mai rău”, a scris Alina Mungiu – Pippidi pe platforma romaniacurata.ro. Aceasta a făcut o analiză a zilelor noastre care nu are deloc o concluzie optimistă.

”Cineva atacă mereu la Curtea Constituțională legile de urgență sau carantinarea. Și inevitabil se creează haos cînd Curtea găsește că sunt prost făcute și restrâng drepturi constituționale. Urmează cîteva zile de haos pînă se dau legi de corectare, acestea însă au alte probleme și așa mai departe.

În tot acest timp, din cauza proastei administrări a testelor, care sunt pe jumătate măcar datorate inițiativei private determinate de interese la fel de private (precum plecarea în vacanță), numărul de cazuri noi crește. Și atunci șeful statului dă vina pe PSD (nu mai există nicio jenă constituțională cum că președintele nu face politică partizană, ci e mediator), opoziția dă vina pe guvernare, iar firmele de PR cu bani de la servicii cumpără spațiu în presa străină și dau vina pe Dragnea, care conduce armata de viruși din spatele zidurilor, și pe trollii ruși, care deși există în toată Europa numai la români duc ceea ce poetic numește un semnatar al unui asemenea articol prefabricat un ”război pseudobacteriologic”, adică un cretin se ia după sfaturi de pe Facebook să nu mai poarte mască. (…)

Cum merge la noi (și la fel era sub PSD)? Guvernul scrie ceva în secret cu experții lui (oricum slabi) și uită să se consulte chiar cu aliații sau experții săi din Parlament. Opoziția nici vorbă să aibă acces. De alte părți interesate, să nu mai vorbim. Ideea că ai putea să consulți înainte CCR, la nivel de experți, să nu mai ajungi toată ziua cu legi întregi picate pe care și un student la Drept le putea contesta nu le vine și pace. Ca atare apare un draft unilateral și începe să ia șuturi din toate părțile. CCR nu se autosesizează, dar la un grad de conflict așa de ridicat fie opoziția, fie Avocatul Poporului o va face. Și iată impasul. La fel în SUA, unde unilateralismul lui Trump a dus la conflicte cu guvernatorii și între puterile statului. Coronavirusul nu are nimic de făcut. Partizanatul orb și conflictul îi fac toată treaba și planul la morți. (…)

E greu cu pandemia peste tot, dar statul la români nu a arătat niciodată mai rău, în același timp incapabil să controleze anarhia, dar discreționar, că la asta a fost întotdeauna bun statul post comunist, să aplice legea arbitrar și selectiv, și să dea legi pe care nici nu le poți aplica altfel decît așa.

Nici cînd dă mită statul nu reușește mai mult. La ora asta și presa hipsteriotă, și cea tabloidă primesc fonduri din greu de la guvern, transformate în reclame pentru măști, stereotipe și deloc explicative (alte țări au făcut desene animate excelente, explicînd de ce nu trebuie să facem una sau alta), dar asta nu le împiedică să publice articole sau să dea spațiu unor infractori gen Becali, care la o singură apariție în care spune Corona zero, Dumnezeu e totul, mergeți la biserică și pupați icoana! distruge ce au făcut reclamele la măști de milioane de euro plasate înainte sau după”, a scris Alina Mungiu – Pippidi.

sursa:http://sintezazilei.com/pippidi-e-greu-cu-pandemia-peste-tot-dar-statul-la-romani-nu-a-aratat-niciodata-mai-rau/

LOVITURĂ PENTRU GUVERNUL ORBAN

 

Guvernul Orban încasează încă o lovitură. Senatul a respins marți Ordonanța de urgență prin care alocațiile copiilor urmau să fie majorate cu 20% de la 1 septembrie. În acest caz, dacă și votul din Camera Deputaților va fi similar, legea care obligă Guvernul să dubleze alocațiile, va rămâne în vigoare. Forul decizional este Camera Deputaților. Decizia fost adoptată cu 87 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” și 12 abțineri.

„Demonstrați că vă pasă și faceți un pas necesar pentru copiii țării. Alocați fondurile necesare. Dacă nu, plecați cu toți incompetenții de la Guvern. Nu mai mințiți, nu mai furați și veți avea bani pentru alocații și pentru pensii. PSD va vota pentru raportul de respingere a ordonanței de urgență”, a spus în timpul dezbaterilor senatorul PSD Ion Rotaru. La rândul ei, Florina Presadă, a anunțat că USR se abține de la vot.

„Am asistat în ultimii doi ani la o confruntare politică între cele două partide, plină de populism și ipocrizie. Alocațiile copiilor au devenit un subiect preferat de politicienii vechilor partide, PNL și PSD, pentru a câștiga capital politic. (…) USR e de axcord cu aceste creșteri, atât timp cât sunt sustenabile. USR va vota abținere”, a spus Presadă. Drepturile copiilor nu se negociază”, a continuat senatorul UDMR.

Premierul Ludovic Orban a dezvăluit în cursul zilei de sâmbătă că nu există fonduri pentru a dubla alocațiile copiilor. În consecință, executivul va veni cu „un mecanism” de creștere treptată a alocațiilor.

„Este clar, vă mai spun încă o dată, tot sincer, așa cum mă cunoașteți, nu avem posibilitatea să dublăm alocațiile”, a declarat primul ministru, conform Hotnews.

„O să gândim un mecanism de creștere a alocațiilor care să permită o creștere la un nivel așteptat într-o perioadă de timp”, a adăugat Ludovic Orban, care a promis că „în două săptămâni vom soluționa această problemă”.

Practic, șeful Guvernului a întărit declarația sa de pe 22 iunie când a afirmat că urmează să stabilească „un grafic de creștere progresivă, astfel încât, să reușim creșterea (alocațiilor) cum a fost votată în Parlament, dar nu din primul moment”.

Conform legii adoptate de Parlament, majorarea alocațiilor pentru copii ar trebui implementată astfel:

300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani;
600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

sursa:http://sintezazilei.com/lovitura-pentru-guvernul-orban-pana-si-udmr-s-a-revoltat-nu-se-negociaza/

ÎNCEP PROBLEMELE PENTRU CÎȚU. NU IES ZECI DE MILIARDE DE LEI LA SOCOTEALĂ


Cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei, până la 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale şi bugetul asigurărilor de şomaj se ridică la 5 miliarde de lei, potrivit unui comunicat al Curţii de Conturi. 

”Dacă statul a cheltuit doar 5 miliarde de lei cu pandemia, unde s-au dus restul până la cele peste 100 de miliarde de lei împrumutate de dl Cîțu ? Înțeleg că aproape 60 de miliarde de lei i-ați folosit pentru a acoperi deficitul bugetar. Dar mai rămân aproape 40 de miliarde de lei de care nu știe nimeni în ce buzunare au ajuns! Pensiile nu le măriți, în economie nu i-ați băgat. Atunci ce ați făcut cu ei? I-ați pus deoparte pentru campania electorală?”, a întrebat legitim Călin Popescu Tăriceanu.

Mai mult, abaterile financiar contabile estimate pentru perioada stării de urgență, în gestionarea resurselor publice, sunt de 659 de milioane de lei, în timp ce prejudiciile sunt de 38,3 milioane de lei, anunță Curtea de Conturi, care a întocmit un raport special.

Documentul are la bază un control amplu, desfăşurat în perioada mai-iulie 2020, la 949 de entităţi din administraţia publică centrală şi locală. Pentru a răspunde eficient şi rapid solicitării Parlamentului, instituţia supremă de audit a mobilizat peste 700 de auditori publici externi.

Principalele informaţii prezentate în raport sunt cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei, până la 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale şi bugetul asigurărilor de şomaj, care se ridică la 5 miliarde de lei.

sursa:http://sintezazilei.com/citu-curtea-de-conturi/

Tensiuni SUA - UE

 

Titus Corlăţean a vorbit, la DC News, despre mişcările şi modificările care se produc în relaţia dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană. 

"Este clar că există o serie de reaşezări în ultimii ani care privesc gestiune strategică a unor relaţii internaţionale, sunt interese mari economice şi aceste reaşezări au fost determinate de diferite tipuri de cauze.

Aş menţiona un singur element: cel generat de marea criză economică, 2007-2008. Atunci am văzut cum se produc nişte reaşezări în relaţiile internaţionale. Adăugaţi ingredientele China şi Rusia şi veţi înţelege că echilibrele care, timp de decenii, erau statuate într-un anumit sens, cu ieşirea din sistemul bipolar în unipolar, SUA singurul jucător major adevărat în relaţiile internaţionale şi cu modificările ulterioare, e clar că acest lucru generează dificultăţi.

Uneori chiar şi absenţa chimiei personale între lideri poate genera o serie de reacţii. Pe fond însă, comuniunea atât de puternică euroatlantică nu poate şi nu trebuie să fie alterată de acest tip de factori", a declarat, la emisiunea "Pe Plan Extern", Titus Corlăţean.

sursa:https://www.dcnews.ro/tensiuni-sua-ue-corlatean-interese-economice-acestea-au-fost-cauzele_764549.html

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că, pe data de 11 august 2020 la ora 02:15:44, s-a produs în Zona seismică Vrancea, județul Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 116 kilometri.

 

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 62km NE de Ploiesti, 70km E de Brasov, 113km N de Bucuresti, 121km V de Braila, 125km V de Galati, 132km S de Bacau, 139km NE de Pitesti, 178km N de Ruse, 184km E de Sibiu, 213km SV de Iasi

Este al doilea cutremur din ultimele zile.  Un seism cu magnitudinea de 3,4 grade a avut loc în noaptea de duminică spre luni, în  aceeași zonă seismică

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 81km E de Brasov, 94km S de Bacau, 100km NE de Ploiesti, 115km V de Galati, 117km NV de Braila, 151km N de Bucuresti, 170km NE de Pitesti, 174km SV de Iasi, 193km E de Sibiu, 216km N de Ruse, potrivit INFP.

sursa:https://www.dcnews.ro/cutremur-in-vrancea_764581.html

Masivul Retezat. Decizie în dosarul retrocedării a 10.000 de hectare

 

Judecătoria Hațeg a decis, după 11 ani de proces,  că retrocedarea a circa 10.000 de hectare din Domeniului Kendeffy în masivul Retezat, judeţul Hunedoara,  produs la data de 6 decembrie 2006 printr-un înscris eliberat de Prefectura Hunedoara, a fost nelegal.

Domeniul Kendeffy a fost revendicat de două pretinse moştenitoare (Maria Kendeffy şi Elisabeth Pongracz) din Austria, care au depus cereri de retrocedare la primăriile din Petrila, Pui, Sarmizegetusa, Sântămăria Orlea şi Râu de Mori. Colectivul de lucru al Comisiei Judeţene pentru stabilirea drepturilor de proprietate a hotărât că austriecele pot fi împroprietărite cu 7.135,58 hectare pădure. Celor două austriece li s-a mai dat 118,40 hectare teren agricol, 1.288,21 hectare teren neproductiv, 2.241,73 hectare stâncărie şi 150 de hectare de păşune alpină, potrivit anchetadehunedoara.ro.

Retrocedarea a fost una controversată de la început, iar procesul a început în anul 2009 la Judecătoria Haţeg.

Academia Română a solicitat anularea a trei titluri de proprietate acordate presupuselor moştenitoare ale familiei Kendeffy. Unul dintre motivele invocate a fost că ele nu aveau cetăţenie română la momentul retrocedării.

 

Despăgubiri în aur pentru foștii proprietari

 

Potrivit unui raport din 2013 al Curţii de Conturi a României, reconstituirea dreptului de proprietate după solicitarea celor două moştenitoare ale familiei Kendeffy a fost nelegală. Fraţii Ludovic și Gabriel Kendeffy au rămas fără cea mai mare parte din proprietăţi după Reforma Agrară din anul 1921, fiind despăgubiţi de statul român.

„Domeniul Retezat a aparţinut fraţilor Ludovic şi Gabriel Kendeffy. Primul a părăsit ţara şi a fost despăgubit în procesul optanţilor din Fondul A cu suma de 856.211 coroane – aur drept despăgubiri şi 14.844 coroane aur daune pentru dezorganizarea exploataţiei, conform Deciziei Tribunalului Arbitral de la Paris.

Gabriel Kendeffy, rămas în ţară, a respins ofertele de ieşire din indiviziune, declanşându-se un lung proces judiciar care nu s-a finalizat până în anul 1949.

Domeniul Kendeffy a intrat în anul 1949 în proprietatea Academiei Române fiind cea mai veche rezervaţie ştiinţifică din România. Reconstituirea este ilegală deoarece cetăţenii străini nu pot solicita reconstituirea dreptului de proprietate şi, mai mult decât atât, pentru jumătate din domeniu se plătiseră despăgubiri”, se arăta în auditul din 2013 al Curţii de Conturi a României.

 

Decizia instanței de fond

 

„În baza art.III alin. 2 indice 1 din Legea 169/1997 constată că reclamanta ACADEMIA ROMÂNĂ şi intervenienţii: STATUL ROMAN, COMUNA BRETEA ROMÂNĂ, COMUNA SÂNTĂMĂRIE ORLEA, ASOCIAŢIA COMPOSESORALĂ BĂRĂŞTEANA, justifică interes în promovarea prezentei acţiuni şi respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active şi excepţia lipsei interesului invocate de pârâtele: Kendeffy Maria, Pongracz Elisabeth şi SC Rotunda SRL.

Constată că pârâta Pongracz Elisabeth nu îndeplineşte condiţiile art.48 din Legea 18/1991 şi art. 42 din Constitutie, cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor incluse în titlurile de proprietate nr. 90878/646 ,90878/647 , 90538/901 şi dispune excluderea acesteia de pe titlurile de proprietate mai sus menţionate. Admite acţiunea, cu precizarea ulterioară, formulată de reclamanta Academia Română, împotriva pârâtelor: Kendeffy Maria, Pongracz Elisabeth, SC Rotunda SRL şi Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Hunedoara – Instituţia Prefectului judeţului Hunedoara...

...Respinge, ca neîntemeiată, cererea reconvenţională formulată de pârâtele-reclamante-reconvenţionale Pongracz Elisabeth şi Kendeffy Maria – decedată în cursul procesului, continuată de Helene Karoly şi Pongracz Elisabeth. Obligă pârâtele Pongracz Elisabeth şi Helene Karoly la plata sumei de 8250 lei cheltuieli de judecată către U.A.T. Bretea Română. Ia act că reclamanta va solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată conform art.260 Cod proc. civilă de la 1865, azi, 10.08.2020. Document: Hotarâre  327/2020  10.08.2020”, precizează sursa citată.

Aproape 20.000 de hectare de pădure acoperă suprafaţa totală de peste 38.000 de hectare a Parcului Naţional Retezat, prima mare rezervaţie naturală înfiinţată în România.

sursa:https://www.dcnews.ro/masivul-retezat-decizie-in-dosarul-retrocedarii-a-10-000-de-hectare_764601.html


Starea de urgență. Curtea de Conturi a găsit prejudicii de 38,3 mil.lei

 

Abaterile financiar contabile estimate pentru perioada stării de urgență, în gestionarea resurselor publice, sunt de 659 de milioane de lei, în timp ce prejudiciile sunt de 38,3 milioane de lei, anunță Curtea de Conturi, care a întocmit un raport special.

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului României Raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență. Documentul aprobat de Plenul Curții prin Hotărârea nr. 387/2020 are la bază un control amplu, desfășurat în perioada mai-iulie 2020, la 949 de entități din administrația publică centrală și locală. Pentru a răspunde eficient și rapid solicitării Parlamentului, instituția supremă de audit a mobilizat peste 700 de auditori publici externi.

Cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei, până la 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale și bugetul asigurărilor de șomaj se ridică la 5 miliarde de lei. Din această sumă, 73% reprezintă plata indemnizației acordate pe perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului (3,69 miliarde de lei), 13% sunt indemnizațiile acordate altor categorii de personal ale căror activități au fost întrerupte ori s-au derulat la un nivel foarte scăzut (662 de milioane de lei), iar 5,3% vizează cheltuielile privind stocurile de urgență medicală (266 de milioane de lei). Restul fondurilor s-au alocat pentru stimulentul de risc și alte cheltuieli specifice perioadei de urgență.

La finanțarea publică a cheltuielilor destinate prevenirii și combaterii pandemiei se adaugă donațiile și sponsorizările, în bani sau în natură, primite de instituțiile publice. Astfel, entitățile auditate de Curtea de Conturi au primit și înregistrat donații și sponsorizări în valoare de 214,7 milioane de lei (44,4 milioane de euro).

La baza selecției entităților auditate au stat sumele alocate de la bugetele centrale și locale pentru gestionarea stării de urgență, respectiv sumele utilizate, pe sursele de finanțare și pe destinații. Astfel, au fost selectate acele autorități care au primit sume importante de la aceste bugete, dar și cele care au primit responsabilități și atribuții suplimentare în situația de urgență. Nu în ultimul rând, în procesul de selecție au fost extrem de relevante achizițiile realizate, după tipul și valoarea acestora, specifice situației de urgență, citează Mediafax.

 

Care sunt cifrele comunicate de către Curtea de Conturi

 

Impactul financiar estimat de auditori în urma acțiunilor de control este compus din venituri suplimentare, prejudicii și abateri financiar contabile. Astfel, veniturile suplimentare estimate se ridică la 647 de mii de lei. Abaterile financiar contabile estimate pentru perioada supusă controlului sunt de 659 de milioane de lei, în timp ce prejudiciile sunt de 38,3 milioane de lei.

Documentul prezintă și o serie de exemple de bune practici ale entităților publice care au gestionat optim resursele puse la dispoziție în perioada stării de urgență.

”Curtea de Conturi a României, ca instituție supremă de audit, și-a propus să ofere o analiză obiectivă a felului în care au fost gestionate resursele publice în perioada stării de urgență și să sprijine instituțiile publice în a-și crea mecanisme eficiente de răspuns la criză. Raportul este rezultatul unui efort susținut la nivelul tuturor structurilor Curții de Conturi, ținând cont de context, de restricțiile inerente aduse de pandemie, de la ajustarea programului anual de acțiuni, până la adaptarea modului de lucru care a obligat la distanțare fizică. În toate acțiunile noastre am urmărit să nu compromitem eforturile publice comune de răspuns la criza Covid-19. Ne dorim ca recomandările cuprinse în raport să reprezinte o oportunitate pentru autorități de a îmbunătăți procedurile specifice unei situații de criză, cu impact direct asupra modului de gestionare a banului public”, a declarat Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României.

sursa:https://www.dcnews.ro/starea-de-urgenta-curtea-de-conturi-a-gasit-prejudicii-de-38-3-mil-lei_764578.html

China vrea o a doua victimă, după Honk Kong

 

Ministrul de Externe al Taiwanului a avertizat că China încearcă să transforme țara sa în următorul Hong Kong, în timpul unei vizite diplomatice istorice a unui înalt oficial american în țara asiatică.

Conform The Guardian, stârpirea disidenților din Hong Kong a accelerat de când China a impus o lege a securității asupra zonei semi-autonome în iunie, opoziția politică fiind discalificată, iar activiștii fiind arestați.

Aceste evenimente au alarmat Taiwanul, o insulă autonomă cu 23 milioane locuitori pe care Beijingul o consideră propriul teritoriu, promițând că o va cuceri eventual, chiar și prin forță. „Viețile noastre au devenit tot mai grele odată cu presiunea Chinei de a accepta condițiile sale politice, condiții care vor transforma Taiwanul în următorul Hong Kong”, a spus ministrul Joseph Wu.


sursa:https://www.dcnews.ro/china-vrea-o-a-doua-victima-dupa-honk-kong-autoritatile-se-tem-pentru-viitor_764572.html

Majorare pensii. Tăriceanu: Avem o NOUTATE. Ce se va întâmpla la rectificare

 

"Mă tot gândesc cum să-i convingem pe Iohannis și Orban că mărirea pensiilor cu 40%, cât prevede legea, nu este negociabilă", transmite preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. 

"Le tot explic că 14%, cât vor ei să dea, nu acoperă nici măririle de prețuri sau că o mărire integrală va salva zeci sau poate sute de mii de locuri de muncă, dar cei doi nu par să înțeleagă sau să fie mișcați de argumentele mele.

Astăzi le spun așa: dacă voi veți da doar o mărire de 14% (în loc de 40%) asta înseamnă că respectați legea doar în procent de 35%. Pedeapsa pentru voi este că meritați ca și pensionarii să respecte tot 35% din ordinele pe care voi le dați. Dacă de vorba bună nu înțelegi poate înțelegeți de frică!

P.S.: Asta înseamnă că în rectificarea anunțată de Guvernul Orban avem de a face cu o noutate: tăierea bugetului de pensii! De ce? Pentru că în bugetul asigurărilor sociale de stat sunt prevăzute sumele necesare măririi pensiilor cu 40% dacă ne luăm după ce spunea Orban pe 16 decembrie 2019 („am prevăzut sumele necesare pentru creşterea de la 1 septembrie a pensiilor, aşa cum dispune legea”), dar și cum confirma și Cîțu în aprilie („majorarea pensiilor cu 40% rămâne prevăzută în buget”).

Orice rectificare negativă pe care o va face Guvernul Iohannis – Orban înseamnă că, de fapt, ei fură banii pensionarilor și îi îndreaptă spre contracte dubioase date cu dedicație firmelor de partid", a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

sursa:https://www.dcnews.ro/majorare-pensii--tariceanu--avem-o-noutate--ce-se-va-intampla-la-rectificare_764559.html

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 august 2020 - Cruce neagră

 


Pe data de 11 august, este prăznuit Sfântul Ierarh Nifon.

Sfântul Ierarh Nifon s-a născut în ţinutul Peloponez din sudul Greciei, în perioada 1434-1440. În anul 1483 este chemat la slujirea arhierească, în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar după numai trei ani, ajunge patriarh al Constantinopolului, scrie crestinortodox.ro.

Sfântul Nifon ajunge în Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul (Botezătorul) din insula prezenta în faţa oraşului Sozopolis (Bulgaria de azi). După numai doi ani şi câteva luni, este din nou exilat de turci în Adrianopol. Aici îl va cunoaşte pe domnitorul Radu cel Mare al Ţării Româneşti, care îl va aduce în 1504 în Tara Românească pentru a conduce şi reorganiza Biserica.

Sfântul Nifon se retragă la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte, apoi la Mănăstirea Dionisiu, unde moare, pe 11 august 1508.

 sursa:https://www.dcnews.ro/calendar-crestin-ortodox-sarbatoare-11-august-2020-cruce-neagra_764447.html

Răsturnare de situație în cazul tinerei din Cluj, INTERZISĂ într-un magazin.

 

Diana Ada, o tânără nevăzătoare din Cluj, alături de câinele său însoțitor, Zafira, fără de care nu se poate descurca prin oraș, au avut parte de mai multe situații revoltătoare. Amintim faptul că cea mai recentă întâmplare s-a petrecut în momentul când i s-a refuzat accesul într-un magazin alimentar din cauza Zafirei. I s-a spus că nu poate intra cu câinele, deși legea 448/2006 îi permite acest lucru.

După acest incident petrecut acum 3 săptămâni, am observat că un supermarket, din cadrul lanțului de magazine unde s-a petrecut situația reprobabilă, a afișat la intrare un text pe care scrie 'Este permis accesul în magazin pentru câinii însoțitori'. Este un mesaj extrem de clar chiar și pentru unii paznici de magazine, care uneori dau dovadă de exces de zel.


sursa:https://www.dcnews.ro/de-ce-se-loveste-un-nevazator-in-romania-rasturnare-de-situatie-in-cazul-tinerei-din-cluj-interzisa-intr-un-magazin-poza-zilei_764541.html

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni anunță temperaturi mai mari decât cele normale

 

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni anunță temperaturi mai mari decât cele normale în intervalul 10 august - 7 septembrie, cu excepția unei singure săptămâni, conform ANM. În vestul țării se anunță ploi, în timp ce în sud precipitațiile vor lipsi.

Săptămâna 10 – 17 august

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice acestui interval, local în regiunile sudice, vestice și nord-vestice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă.
Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nord-vestice și centrale

Săptămâna 17 – 24 august

Temperaturile medii ale aerului se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare în extremitatea de vest a țării, dar și deficitare, local, în regiunile sudice, centrale și nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 24 - 31 august

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, local în regiunile sudice și estice, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval.Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nordice, dar și în general deficitar în cele sudice, iar în rest se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă.

Săptămâna 31 august – 7 septembrie

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice acestei săptămâni. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi ușor deficitare în regiunile centrale și sud-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, transmite Mediafax.

sursa:https://www.dcnews.ro/vremea-pana-pe-7-septembrie--ce-ne-asteapta--anuntul-anm_764551.html