5.03.2021

ȘTIRI la NTD- România

 

Xi Jinping a prezentat planul Chinei de control total al Internetului

 


Liderul chinez Xi Jinping a îndrumat personal regimul comunist să-și concentreze eforturile pentru a controla internetul global, deplasând rolul influent al Statelor Unite, conform documentelor guvernamentale interne recent obținute de The Epoch Times.

Într-un discurs din ianuarie 2017, Xi a spus că „puterea de a controla internetul” a devenit „noul punct focal al planului strategic național (din China)” și a ales Statele Unite ca „forță rivală” care stă în calea ambițiilor regimului de la Beijing. Scopul final a fost ca Partidul Comunist Chinez (PCC) să controleze tot conținutul de pe internetul global, astfel încât regimul să poată exercita ceea ce Xi a descris ca „putere de discurs” asupra comunicărilor și discuțiilor de pe scena mondială.

Xi a articulat o viziune despre „utilizarea tehnologiei pentru a conduce internetul” pentru a obține controlul total asupra fiecărei părți a ecosistemului online - asupra aplicațiilor, conținutului, calității, capitalului și forței de muncă. Remarcile sale au fost făcute la cea de-a patra ședință de conducere a celui mai înalt autor de reglementare a internetului al regimului, Comisia centrală pentru afaceri ciberspațiale, la Beijing, la 4 ianuarie 2017, și detaliate în documentele interne emise de guvernul provincial Liaoning din sud-estul Chinei. Declarațiile confirmă eforturile depuse de Beijing în ultimii ani pentru a-și promova propria versiune autoritară a internetului ca model pentru planetă.

Într-un alt discurs susținut în aprilie 2016, detaliat într-un document intern al guvernului orașului Anshan din provincia Liaoning, Xi a proclamat cu încredere că, în „lupta” pentru controlul internetului, PCC s-a transformat din a juca o „apărare pasivă” în a juca atât „ atac, cât și apărare” simultan.

După ce a construit cu succes cel mai extins și sofisticat aparat de cenzură și supraveghere online din lume, cunoscut sub numele de Great Firewall, PCC, aflat sub comanda lui Xi, se îndreaptă spre exterior, susținând un internet chinez, ale cărui valori sunt contrare modelului deschis susținut de Occident. În loc să acorde prioritate fluxului liber de informații, sistemul PCC se concentrează pe acordarea statului de a cenzura, spiona și controla datele de pe internet.

De asemenea, liderul chinez a recunoscut că regimul a rămas în urma Statelor Unite, jucătorul dominant în acest domeniu, în domenii cheie precum tehnologia, investițiile și talentul, precizează TheEpochTimes. 

Comisia Europeană a propus relaxarea restricțiilor la intrarea în UE

 


Comisia Europeană invită statele membre să relaxeze restricțiile actuale privind călătoriile opționale către Uniunea Europeană, ținând seama de progresele în vaccinare și de îmbunătățirea situației epidemiologice din lume.

Comisia Europeană propune relaxarea restricțiilor la intrarea în UE, ținând seama de succesul vaccinărilor și de situația cu COVID-19 în țări terțe, conform propunerii CE publicată luni.

„Astăzi, comisia invită statele membre să relaxeze restricțiile actuale privind călătoriile opționale către Uniunea Europeană, ținând seama de progresele în vaccinare și de îmbunătățirea situației epidemiologice din lume”, se arată în document.

Se menționează că Comisia Europeană propune să se permită intrarea pe teritoriul european nu numai din țările cu o situație epidemiologică bună, ci și tuturor celor care au fost complet vaccinați cu cel puțin două săptămâni înainte de călătorie. În același timp, se stipulează că vaccinul trebuie să fie unul dintre cele aprobate de autoritatea de reglementare europeană.

"Statele membre pot permite, de asemenea, intrarea cu vaccinuri enumerate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) pentru utilizare în situații de urgență", se spune în propunerea Comisiei Europene.

Hoții care au jefuit vila lui Marian Vanghelie au fost condamnați, anunţă România TV

 


Marian Vanghelie a mai primit o lovitură după ce hoţii i-au spart casă şi i-au furat mai multe bunuri. După ce hoţii au fost prinşi, fostul primar a apelat la judecători să își recupereze prejudiciul. Magistrații i-au respins cererea pe motiv că fostul primar al Sectorului 5 nu a putut dovedi cu acte valoarea bunurilor furate.

Lui Marian Vanghelie, fost primar în sectorul 5 al Capitalei, i-a fost spartă locuinţa la jumătatea lunii februarie 2020. Hoții au intrat în reședința sa într-un moment în care soția lui Oana Mizil și copilul erau în casă.

La momentul respectiv, Vanghelie le-a spus judiciariștilor ilfoveni că îi lipsește un tablou semnat de Gheorghe Petrașcu, denumit „Cap de copil”, care costă aproximativ 100.000 de euro, dar și mai multe ceasuri scumpe și bijuterii din aur.

La jumătatea lunii aprilie, hoții care intraseră în locuința fostului primar al sectorului 5 au fost prinși. Dintre toate bunurile pe care le furaseră, anchetorii ilfoveni au reușit să recupereze numai opera de artă.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, vineri seară, sancţiuni împotriva unor oficiali din cadrul Uniunii Europene şi de la Consiliul Europei

 


Comisia Europeană l-a convocat, luni, pe ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană pentru a-i transmite o notă de protest ca reacţie la sancţiunile impuse de administraţia Vladimir Putin împotriva unor oficiali europeni.

„Ambasadorul Rusiei a fost convocat, urmează să fie primit în cursul după-amiezii de secretarul general al Comisiei Europene şi al Serviciului European de Acţiune Externă, unde îi vor fi exprimate obiecţii şi condamnarea puternică a acţiunilor”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Mediafax (Reuters).

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, vineri seară, sancţiuni împotriva unor oficiali din cadrul Uniunii Europene şi de la Consiliul Europei, ca reacţie la măsuri similare care au vizat oficiali ruşi în ultimele luni.

Printre persoanele sancţionate se numără David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, şi Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

„Uniunea Europeană continuă politica măsurilor restrictive unilaterale împotriva cetăţenilor ruşi şi a organizaţiilor ruse. În luna martie, şase oficiali ruşi au fost vizaţi de măsuri restrictive”, a comunicat Ministerul rus de Externe.

„În replică la măsurile aplicate pe 2 şi 22 martie de către Consiliul UE, Rusia interzice accesul pe teritoriul său unor oficiali europeni”, a precizat Ministerul de Externe de la Moscova, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

Sancţiunile vizează opt oficiali din cadrul Uniunii Europene, de la Consiliul Europei, precum şi din Letonia, Estonia, Germania şi Suedia.

Prognoza meteo până la 15 mai

 


Temperaturile cresc de la o zi la alta și vor ajunge, săptămâna viitoare, la 29 de grade C în mai multe regiuni ale țării, potrivit prognozei pentru următoarele două săptămâni, realizate de meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

În Banat, în prima săptămână a intervalului de prognoză, valorile diurne de temperatură vor alterna de la o zi la alta, urmând a se încadra între 17 și 19 grade în zilele de 3, 6 și 8 mai și, respectiv, 20 și 23 de grade pe 5, 7 și 9 mai. În acest interval, minimele nocturne vor caracteriza, de asemenea, un regim termic variabil și vor avea valori cuprinse, în general, între 5 și 10 grade. În prima parte a celei de a doua săptămâni, vremea se va încălzi de la o zi la alta, astfel încât, pe 12 mai, va deveni caldă și se va atinge o medie regională a temperaturilor maxime de aproximativ 29 de grade, iar spre finalul intervalului de prognoză regimul termic va marca o nouă scădere și media maximelor pe 16 mai va fi de 23 – 24 de grade, caracterizând o vreme normală termic pentru jumătatea lunii mai. Minimele nocturne vor fi relativ constante în cursul celei de a doua săptămâni și se vor situa, în medie, în jurul a 11 grade. Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă și doar în jurul datelor de 5 și 7 mai, precum și între 13 și 16 mai, vor fi ploi pe arii relativ restrânse.

În Crișana, temperatura aerului va avea variații semnificative în prima săptămână a intervalului de prognoză, astfel încât valorile maxime se vor situa între 16 și 22 de grade, în medie, cu cele mai ridicate valori pe 5, 7 și 9 mai. Valorile minime, alternante de asemenea, vor fi cuprinse între 3 și 10 grade. În a doua săptămână regimul termic va prezenta inițial o tendință de creștere treptată, astfel încât în jurul datei de 12 mai se vor atinge valori de 27 – 28 de grade, în medie regională, vremea devenind caldă pentru această perioadă, apoi temperaturile vor scădea ușor, spre 22 de grade la finalul intervalului de prognoză, când vremea va deveni normală termic. Regimul termic nocturn nu va avea variații importante între 11 și 16 mai, când se vor înregistra, în medie, 11 – 12 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată pe 5 și 7 mai și, din nou, în intervalul 13 – 16 mai.

În Transilvania, pe parcursul primei săptămâni a intervalului de prognoză vor fi alternanțe termice de la o zi la alta, iar maximele temperaturii aerului se vor situa, în general, între 16 și 21 de grade, în timp ce minimele nocturne vor avea valori medii între 2 și 9 grade. Ulterior, vremea se va încălzi, iar valorile diurne vor crește de la 23 de grade pe 10 mai, până la 26 de grade pe 12 mai, apoi vor scădea din nou, spre 21 de grade la finalul celei de a doua săptămâni. Regimul termic nocturn între 10 și 16 mai va fi relativ constant și se va caracteriza prin temperaturi medii cuprinse între 6 și 8 grade. Ploi slabe și pe arii restrânse se vor semnala cu o probabilitate mai mare în intervalele 5 – 8 mai și 13 – 16 mai.

În Maramureș, vor fi alternanțe termice ample pe parcursul primei săptămâni a intervalului de prognoză, astfel încât temperaturile diurne se vor încadra, în medie, între 15 și 19 grade, cu cele mai ridicate valori pe 5, 7 și 9 mai, iar temperaturile nocturne vor avea valori medii regionale cuprinse între 3 și 11 grade. Ulterior, vremea se va încălzi constant, iar pe 12 mai media maximelor va atinge 27 de grade, după care va scădea treptat, spre 21 – 22 de grade în ultima zi a intervalului de prognoză. Regimul termic nocturn în a doua săptămână nu va avea variații importante și se va concretiza prin valori termice medii de aproximativ 10 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată între 5 – 8 mai și, din nou, între 13 și 16 mai, iar în restul intervalului doar izolat vor fi condiții pentru ploi slabe, trecătoare.

În Moldova, între 3 și 9 mai temperatura aerului va avea variații de la o zi la alta, astfel încât maximele diurne se vor situa, în medie, între 17 și 22 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între 5 și 10 grade. După data de 10 mai, regimul termic se va menține relativ constant și se va concretiza prin valori ale maximelor termice de 22 – 24 de grade și ale temperaturilor minime cuprinse între 8 și 11 grade. Ploi slabe, pe arii restrânse, se vor semnala cu o probabilitate mai mare între 5 și 8 mai și, din nou, între 13 și 16 mai.

În Dobrogea, pe parcursul intervalului de prognoză va fi o vreme în general răcoroasă, fără alternanțe semnificative ale temperaturilor diurne, care se vor situa, în general, între 16 și 20 de grade, cu cele mai scăzute valori la începutul și sfârșitul primei săptămâni a intervalului de prognoză. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de temperaturi cuprinse, în medie regională, între 9 și 12 grade pe tot parcursul celor două săptămâni. Ploi slabe, de scurtă durată, se vor semnala pe arii restrânse, cu o probabiltate mai mare pe 3, 6 și 8 mai, precum și în ultimele zile ale intervalului de prognoză.

În Muntenia, regimul termic diurn nu va avea variații ample în decursul celor două săptămâni și se va caracteriza prin valori medii regionale ale temperaturilor maxime situate, în general, între 20 și 24 de grade, cu cele mai ridicate valori pe 7, 12 și 13 mai. Temperaturile nocturne vor oscila semnificativ în prima săptămână, când vor fi cuprinse între 7 grade pe 4, 5 și 9 mai și 11 grade pe 8 mai. În a doua săptămână minimele termice vor fi în creștere treptată, de la 7 – 8 grade la începutul săptămânii, până spre 11 grade la sfârșitul acesteia. Probabilitatea pentru averse va fi în general redusă, iar ploi slabe, pe arii restrânse, se vor semnala în jurul datei de 5 mai și, din nou, după 13 mai.

În Oltenia, valorile termice diurne se vor situa în cea mai mare parte a intervalului în apropierea celor normale pentru această perioadă sau ușor peste cele normale, cu maxime medii cuprinse, în general, între 18 și 25 de grade, posibil mai ridicate în jurul datelor de 12 și 13 mai, cu valori de peste 25 de grade. În cursul nopților vor fi valori medii cuprinse între 6 și 13 grade, local mai scăzute în diminețile primei săptămâni, spre 2 – 3 grade. Probabilitatea pentru averse de ploaie va fi mai crescută în zilele de 5 și 7 mai și, din nou, după data de 12 mai.

La munte, vremea va fi mai rece decât în mod normal la începutul intervalului, când vor fi temperaturi maxime medii cuprinse între 4 și 14 grade și minime medii cuprinse între -5 și 5 grade. Ulterior, vremea se va încălzi treptat și vor fi maxime medii de 10 – 20 de grade și minime ce se vor încadra între 0 și 10 grade. Temporar, vor fi ploi ce vor avea și caracter de aversă, cu cea mai mare probabilitate în perioadele 5-8 mai și 11-15 mai. Probabilitatea pentru precipitații mixte va fi foarte redusă și în special la altitudini de peste 2.000 de metri.

38 de reacții adverse în România, la peste 80.000 de români vaccinați în ultimele 24 de ore

 


Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că 80.809 persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.

Potrivit CNCAV, din cele 80.809 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 54.680 de persoane au primit prima doză de vaccin, iar 26.129 pe a doua.

62.037 de persoane au fost imunizate cu ser produs de Pfizer, 9.179 cu cel de la Moderna, iar 9.593 au primit vaccin de la AstraZeneca.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost imunizate în România 3.092.378 de persoane, din care 1.820.634 au primit ambele doze de vaccin.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 38 de reacții adverse, din care 3 de tip local, iar restul de tip general.

Numărul total al reacțiilor adverse înregistrate de la debutul campaniei de vaccinare a ajuns la 13.705, din care 6.480 au fost raportate după vaccinul Pfizer, 1.352 după Moderna, iar 5.873 după AstraZeneca.

CNCAV precizează că 150 reacții adverse sunt în curs de investigare.

Efecte secundare la vaccinul Pfizer. Pacienți, fără probleme de sănătate, au murit.

 


Detaliile unui raport al ministerului israelian al Sănătății, legat de efectele secundare ale vaccinului Pfizer/BioNtech, indică o posibilă legătură între rapel și câteva zeci de cazuri de miocardită, o inflamație a mușchiului cardiac, apărute în special la bărbații sub 30 de ani. Datele intermediare au fost prezentate guvernului și companiei Pfizer în ultimele săptămâni, potrivit Channel 12. Extrase din raportul divulgat subliniază că anchetatorii nu dovediseră în mod concludent o legătură, dar că aveau îngrijorări semnificative, notează smartradio.ro.

Din peste 5 milioane de persoane vaccinate în Israel, 62 au dezvoltat miocardită la câteva zile după vaccinare. 56 dintre aceste cazuri au survenit după a doua doză și majoritatea celor afectați erau bărbați sub 30 de ani.

Se menționează că 60 dintre pacienți au fost tratați și au iesit din spital în stare bună. Doi dintre pacienți, o femeie de 22 de ani și un bărbat de 35 de ani, fără probleme de sănătate, au murit.

„Constatările au fost prezentate companiei Pfizer, care a spus că nu a primit rapoarte similare din alte state și că va examina datele”. Raportul a fost trimis și Agenției pentru Medicamente din SUA (FDA) și Centrului pentru Combaterea și Prevenția Bolilor (CDC), care au demarat investigațiile.

Incidență mare în rândul tinerilor

Raportul a fost scris de înalți oficiali ai ministerului Sănătății, sub coordonarea prof. Dror Mevorach, șeful uneia dintre unitățile Covid-19 de la spitalul Hadassah Ein Kerem.

Autorii presupun că „un posibil motiv pentru lipsa unor constatări similare în alte țări a fost rata scăzută de vaccinare în rândul tinerilor”.

„Există o îngrijorare cu privire la frecvența apariției miocarditei în rândul bărbaților sub 30 de ani, în zilele de după administrarea celei de-a doua doze”, au scris ei. „În această etapă, conform constatărilor inițiale care încă trebuie verificate, există impresia că numărul (de cazuri) este mai mare decât ne-am fi așteptat, în special pentru cei sub 30 de ani”.

Simona Halep – Saisai Zheng: 6-0, 6-4

 


Simona Halep a început întâlnirea cu Zheng la fel de bine cum a făcut-o şi în partida anterioară, cu Sara Sorribes Tormo. Dacă în prima manşă, românca a avut o cădere în evoluţie, de la 5-1 la 5-5, care putea deveni periculoasă, duminică, ea avut două astfel de momente. În setul al doilea, Zhang a revenit de la 0-3 la 2-3 şi de la 2-5 la 4-5, dar a reuşit în final să-şi ridice nivelul şi se impună fără probleme totuşi.

Concentrată şi agresivă, Halep a făcut spectacol deseori (19-11 lovituri câştigătoare), dar a şi greşit neprovocat (24 de greşeli neforţate la 23). Zheng a folosit toate loviturile din arsenalul ei pentru a încerca să-i facă faţă campioanei din România. A lovit când plat, când liftat, când mai lung, când scurt, a venit la fileu, dar degeaba. Halep a fost nemiloasă cu jucătoarea din China. Bombardată la retur, mai ales la al doilea serviciu, bombardată în schimburile lungi de mingi, Zhang a fost transformată într-o simplă parteneră de antrenament multă vreme din meci.

Simona Halep a avut de rezolvat câteva mingi de break în debutul partidei, înainte de a pune nouă ghemuri la rând pe tabelă în dreptul ei. După primele şase şi după 34 de minute, Halep a reuşit al doilea „bagel” la acest turneu.

La 6-0, 3-0, Halep şi-a permis câteva momente de relaxare şi Zheng s-a apropiat la 2-3. Jucătoarea din Constanţa a fost generoasă şi când a condus cu 5-2, ratând o minge de meci la 5-3 şi permiţându-i chinezoaicei să se apropie la 5-4. Însă jucătoarea română a pus capăt meciului în ghemul următor, cu 6-4, după aproape 80 de minute de joc.

Halep va evolua în turul următor cu învingătoarea din meciul dintre belgianca Elise Mertens, locul 16 WTA şi cap de serie numărul 13, şi Elena Rîbakina din Kazahstan, locul 22 WTA.

Calificarea în optimi este recompensată cu un premiu de 34.000 de euro şi 120 de puncte WTA.

Simona Halep a câştigat turneul de la Madrid în 2016 şi 2017 şi a mai fost finalistă în 2014 şi 2019.

„Problema a apărut când i s-a deconectat aparatul de oxigen de lângă pat, practic a fost oprit de doctor. Din două perfuzii, i s-a administrat doar una, iar pe branul la care i se administra perfuzia, i-a mai fost administrat ceva dintr-o seringă.”

 


Bărbat mort de o lună, dezgropat după o lună pentru autopsie

Fiica bărbatului susţine că tatăl sau ar fi murit din cauza neglijenţei medicilor şi nu din cauza coronavirusului. Acum, la o lună de la moartea acestuia, bărbatul a fost dezgropat pentru a i se face autopsia.

Fiica bărbatului a făcut mărturii cutremurătoare.

„Problema a apărut în noaptea de 12 spre 13 martie, când am înţeles că i s-a deconectat aparatul de oxigen de lângă pat, practic a fost oprit de doctor. Din două perfuzii care erau administrate în mod normal la tratament, i s-a administrat doar una, iar pe branul la care i se administra perfuzia, i-a mai fost administrat ceva dintr-o seringă.

Aşa a spus un martor care era cu el în salon. Din acea seară, în care i-a fost administrat această doză, a început să se simtă rău, de pe la ora 01.00 şi i-a spus colegului de salon să cheme o asistentă.

Colegul de salon, Ionuţ, a mers de două ori la oficiul asistentelor şi nu a găsit pe nimeni. Şi că, bineînţeles, toată noaptea nu a venit nimeni. De la 22.00 - 23.00 până la ora 06.00 nu a mai venit nimeni, lucru confirmat şi de tatăl meu când am vorbit la telefon.

Este un lucru confirmat şi este o probă depusă la procuratură pentru că apelul a fost înregistrat, iar tata spune acolo că nu vine nimeni. Acelaşi lucru îl spune şi martorul.

La ora 06.00, am înţeles că au intrat în salon două asistente înainte de a se schimba tura. Au intrat în salon, pe colegul tatălui meu l-au dat afară, spunându-i că nu trebuia să asiste, l-au trimis în alt salon, şi au rămas cu tata în salon, cele două asistente. Ulterior, a mai venit o asistentă şi un medic, fără să aibă medicamente, fără să aibă aparatură medicală la ei.

Martorul spune că a avut, cumva, la subraţ un dispozitiv mic şi rotunjit, alb. Au intrat la 06.00 şi au ieşit undeva la 08.00 când martorul a auzit una dintre asistente spunând: Gata, a murit, i-a plesnit un vas”, a povestit fiica bărbatului, potrivit Antena 3. 

„Ştiu ce spun studiile, dar pe unii vaccinul îi atacă genetic. Pe unii. Poate sunt eu unul din ăia. Mi-e frică”

 


Într-un interviu acordat Cristinei Şincai, latifundiarul a explicat de ce a ales să nu se vaccineze.

Gigi Becali a declarat, la România TV, că nu se vaccinează nici dacă i se pune pistolul la tâmplă, pentru că s-a apropiat de Hristos şi nu mai are nevoie de nimic altceva.

„Vaccinul nu îl fac nici dacă acuma vine unul aici cu serul și aici unul cu pistolul și zice: băi eu acum o să apăs pe trăgaci: Apasă, mă, pe trăgaci, nu îmi pune niciun vaccin mie, mă! Dacă am trăit până la vârsta asta și acuma m-am apropiat de Hristos, pentru ce eu să pierd eu viața mea?

De ce nu se vaccinează Gigi Becali: „Nu vreau, mi-e frică”

Becali subliniază faptul că ştie că există studii care atestă singuranţa vaccinului, dar, cu toate astea, se teme să nu se încadreze în acel procent mic al excepţiilor.

„Eu spun ce spun oamenii de știință. Păi el e ARN intră în genom, intră în genă, te modifică genetic. Adică, cu alte cuvinte, eu de unde știu că iubesc, vrei să nu mai iubesc? Să devin animal? Bă, tată, nu la toată lumea, dar pe unii îi atacă genetic. Pe unii. Poate sunt eu unul din ăia pe care-l atacă genetic. Nu vreau, mi-e frică„, declară omul de afaceri.