7.09.2021

PROTEST la Cotroceni : ”Domnule Iohannis, a venit momentul să discutăm despre elefantul din cameră”

 


Comunitatea Declic, împreună cu Uniți Salvăm, Rosia Montana în UNESCO World Heritage, Funky Citizens, Mining Watch România, Prietenii Roșiei Montane, Corupția Ucide și Evoluție în instituție anunță protestul Ieșim în stradă pentru Roșia Montană! 

Protestul va avea loc duminică, 11 iulie, de la ora 19:00, în fața Palatului Cotroceni.

În acest fel, societatea civilă cere public președintelui Klaus Iohannis să își exercite rolul de mediator și să solicite premierului să renunțe la inițiativa de a retrage dosarul Roșia Montană din procedura de includere în patrimoniul UNESCO.

”Domnule Președinte, a venit momentul să discutăm despre elefantul din cameră: Roșia Montană și ezitările Guvernului de a o susține pentru lista UNESCO. Din păcate, Roșia Montană acum a ajuns monedă de negociere în politica de partid. Vă cerem public, domnule președinte Iohannis, să scoateți elefantul de aur din Guvern! Roșia Montană nu e locul de joacă al politicienilor! Trebuie să vă exercitați rolul de mediator între noi, cetățenii, și cei cărora aurul le fură mințile’’, a declarat Tudor Brădățan, director executiv al Comunității Declic.

Mesajul organizatorilor

Protestatarii vor veni în fața Palatului Cotroceni pentru a-i cere Președintelui Klaus Iohannis să își asume o poziție clară și un mandat ferm pentru delegația României de la Reuniunea Comitetului UNESCO. Cetățenii nu se mai pot baza pe Florin Cîțu în privința dosarului Roșia Montană la UNESCO, așa că îi cer public președintelui Iohannis să intervină, au transmis organizatorii.

”Viitorul Roșiei Montane în UNESCO depinde de noi. Dacă nu intervenim, Florin Cîțu și Coaliția își vor pasa la nesfârșit responsabilitatea unei decizii. Riscăm ca pe ultima sută de metri sau chiar în ziua plenului Comitetului UNESCO, premierul să mandateze Ministerul Culturii să retragă dosarul. Exact așa s-a întâmplat în 2018, în Guvernul Dăncilă. Premierul Cîțu este inconsecvent în declarații. Ca partener de guvernare, a propus Coaliției retragerea nominalizării de la UNESCO. Ca premier, recunoaște că va cauta soluții pentru exploatarea aurului. Florin Cîțu suferă și el de sindromul Ponta care una voia ca deputat, alta ca premier. În acest moment, nu ne putem baza pe dl Cîțu că va da un mandat ferm delegației la reuniunea Comitetului UNESCO. Așa că îi cerem public președintelui Iohannis să intervină, reamintindu-i propria declarație din 6 ferbruarie 2015: “În numele Roșiei Montane s-a creat o mișcare civică și comunitară despre care s-ar putea spune că „mută munții” atunci când este în joc păstrarea autenticității și a tradiției vechi a acestei localități”. Uniți, mereu salvăm Roșia Montană!”, au transmis organizatorii protestului.

Frigiderul FRAM revine în casele românilor

 


Primul frigider românesc revine pe piată. FRAM va fi relansat de către compania Network One Distribution (NOD) și este elementul în jurul căruia se construiește o nouă linie de produse electrocasnice. Planurile pe termen mediu pentru noul FRAM includ obținerea unei cote de piață de 10%.

Emblema frigiderului romanesc prezent în casele românilor pentru mai bine de 30 de ani, FRAM, revine pe piață. De data aceasta, însă, frigiderul nu vine ca produs singular, ci face parte dintr-o întreagă linie de produse electrocasnice.

Vara aceasta FRAM va prezenta publicului român peste 30 de produse, electrocasnice mari (frigidere, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, hote, aragazuri) și mici (espressoare, cafetiere, friteuze, fierbătoare, prăjitoare de pâine, tocătoare), integrate în 4 game diferite și declinările lor (retro, clasic, color si modern) sub sloganul “Din trecut, în prezent”.

Noua linie se adresează deopotrivă generațiilor nostalgice, cât și generației Z, dornică să se raporteze deopotrivă la rădăcini și la aspirații contemporane.

“Cand spui FRAM, spui retro-future. Spui design ergonomic și tușe elegante. Spui melanjul dintre trecut și prezent, dar și viitor care știe să valorizeze trecutul, fără să-și piardă gustul pentru inovație și pentru mâine. Când dorința de regăsire a identității naționale este un trend imposibil de ignorat, e important să încurajăm brandurile valoroase și design-ul local, să demonstrăm că România este în continuare capabilă să creeze, să distribuie și să comercializeze produse de calitate”, explică Iuliana Stănculescu, Division Manager NOD | Divizia Electrocasnice.

Lansarea din 2021 confirmă rezonanța brandului la esteticul funcțional. În categoria retro se regăsesc celebrele linii rotunjite la colțuri, forme integrative și armonice. Paleta de culori migrează de la pastelurile anilor ‘60 la roșu, nuanțe metalice și mate, de brun și gri și, evident, clasicele alb / negru. În rol de star pentru culoarea identitară a brandului FRAM – turcoise inspirat de agata albastră, simbol al rezistenței, optimismului și frumuseții fără vârstă.

Născut în inima Romaniei, niciodată străin de trendurile globale, FRAM își propune să depășească așteptarile locale, următorul pas fiind abordarea pieței internaționale.

“Dacă e o constantă în cei peste 65 de ani de existență tumultuoasă a lui Fram, aceasta este design-ul. Formele rotunjite, culorile pastel și sistemul de deschidere ce anticipa, în anii 60, slăbiciunea pentru industrial, l-au plasat în lumea bună a electrocasnicelor. Astăzi Fram este frigiderul pentru cei care, deși înconjurați de o mulțime de opțiuni, aleg în continuare designul cool și valorile aduse de un brand 100% românesc”, declară Andrei Militaru, CEO Network One Distribution.

Network One Distribution, companie cu acționariat 100% românesc și afaceri de peste 360 milioane euro în 2020,  este cel mai mare distribuitor de tehnologie din România, cu o experiență de 19 ani pe piața de distribuție, o echipă formată din peste 450 de profesioniști, o rețea națională de parteneri specializați și peste 130 de branduri în portofoliu.

Misiunea NOD, prin ecosistemul său de parteneri, este de a contribui la dezvoltarea societății și a economiei locale, punând la dispoziția mediului de business public și privat un portofoliu complet de soluții, know-how și competențe pentru o gestionare integrată a proceselor de modernizare prin tehnologie.

NOD contribuie la revitalizarea brandurilor românești consacrate, completând portofoliul cu noua linie de electrocasnice Fram, pe lângă Diamant și Pegas, și pariază și pe crearea și dezvoltarea de noi branduri românești, având în portofoliul său branduri proprii – Heinner – linii de electrocasnice, gătire, servire, confortul casei și grădină care acoperă nevoile ce țin de universul casei; Horizon – LCD TV & sisteme de home entertainment; Serioux – periferice pentru o experientă simplă și interesantă în lumea digitală; U-Grow – gamă de produse pentru universul bebelușului.

Când trece România la moneda euro

 


Bulgaria, una dintre cele mai sărace ţări din UE, a anunțat că va trece la moneda euro în 2024, iar premierul Florin Cîțu, întrebat când va face și România acest pas, a afirmat vineri că preferă „întâi să facem reforma economiei și apoi să intrăm” în zona Euro.

„Bulgaria are un consiliu monetar de ani buni, ceea ce înseamnă că are o monedă stabilă, legată deja de euro. Apoi, trebuie să facem o analiză. Voi avea o discuție cu Banca Națională, să vedem care sunt beneficiile. Și sunt beneficii să intri în zona Euro, dar care sunt riscurile să intri în zona Euro cu o economie care nu este foarte pregătită”, a afirmat Florin Cîțu, aflat la Râmnicu Vâlcea, unde au loc alegeri la nivelul Organizației Vâlcea a PNL.

Premierul Cîțu a mai spus că „am văzut țări precum Grecia care au suferit în criza din 2012, pentru că nu avea o economie deja reformată”, iar din acest motiv România nu trebuie să se grăbească.

„Trebuie să fim foarte atenți când facem acest pas. Întâi să facem reforma economiei, din punctul meu de vedere, și apoi să intrăm. Aici este bine să avem o discuție între specialiști”, a adăugat el.

Florin Cîțu spnune că poate fi mai devreme de 2028, poate chiar 2026.

În februarie, premierul Florin Cîțu declara că parcursul țării noastre pentru adoptarea monedei euro a fost întârziat de criza COVID, dar că România ar putea adopta moneda europeană în 2027 sau 2028.

Rezultate BAC 2021. Peste 40 de licee au rată de promovare ZERO

 


Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri, după soluţionarea contestaţiilor la examenul de Bacalaureat 2021, că va trimite Corpul de Control al Ministrului sau secretarii de stat din minister în control la liceele în care rata de promovare a fost zero.

„Avem peste 40 de licee şi vom face o analiză pe fiecare liceu în parte, vom vedea care sunt măsurile care se impun. Cauzele cu siguranţă sunt extrem de grave atunci când rata de promovare este zero. Luăm în calcul cele mai eficiente măsuri, care vor fi corelate cu ceea ce prevede proiectul România Educată şi cu ce va prevedea o nouă Lege a educaţiei. (…) Promovare zero este un lucru cu totul şi cu totul deosebit. Cred că vom trimite Corpul de control al ministrului, dacă nu cumva va merge chiar un secretar de stat, în fiecare dintre şcolile unde rata de promovare a fost zero, pentru a identifica în profunzime şi corect cauzele care au condus la acest lucru”, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vineri, într-o conferinţă de presă.

Rezultate BAC 2021. Rata de promovare la Bacalaureat 2021 este de 69,8%, după rezolvarea contestaţiilor, a anunţat Sorin Cîmpeanu. „Statistic vorbind, este cea mai mare rată de promovare din ultimii zece ani, de la intrarea în vigoare a Legii 1, cu excepţia anului 2017. O singură excepţie”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Conform ministrului Educaţiei, în urma analizei celor aproximativ 56.000 de contestaţii, au fost modificate notele pentru circa 53.000 de lucrări. Peste două treimi au fost modificate în plus. De asemenea, în urma contestaţiilor, încă 2.467 de elevi au promovat Bacalaureatul.

„Este vorba de 52.874 note care au fost modificate în urma contestaţiilor. Drept urmare un număr de 2.467 de elevi au promovat Bacalaureatul în raport cu situaţia înainte de contestaţii. Avem un număr total de candidaţi promovaţi de 88.587. În valoare absolută promoţia curentă şi promoţii anterioare”, a afirmat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a semnalat că la „absolut toate disciplinele a existat subiectivism”, precizând că anul acesta 15% dintre lucrările date au fost contestate, un lucru „foarte grav”. Sorin Cîmpeanu a mai spus că cea mai mare diferenţă de notare înregistrată după recorectare a fost de peste 3 puncte.

„La BAC avem situaţii şi cu peste 3 puncte diferenţă. Vom analiza situaţiile concrete şi vă vom aduce la cunoştinţă rezultatele şi măsurile pe care le-am luat”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.

După contestaţii, judeţul cu cea mai mare rată de promovare este Cluj, cu 81%, iar cel cu cea mai slabă rată de promovare este în Ilfov –  41%.

Doi cetăţeni apatrizi care făceau propagandă teroristă, au fost declaraţi indezirabili pe teritoriul României

 


Doi cetăţeni apatrizi, acuzaţi de propagandă teroristă, au fost declaraţi, de Curtea de Apel Bucureşti, indezirabili în România pe o perioadă de 10 ani, a anunţat vineri Serviciul Român de Informaţii (SRI).

La sesizarea Serviciului Român de Informaţii, Curtea de Apel Bucureşti a dispus declararea ca indezirabili pentru România a cetăţenilor apatrizi F.A, şi B.M., pentru o perioadă de 10 ani.

Potrivit portalului instanţelor, este vorba de Faraj Amir şi Bazm Mohammed.

Conform SRI, cei doi au manifestat un interes crescut pentru accesarea de materiale de propagandă teroristă, fiind implicaţi în promovarea acestora cu intenţia de a convinge şi a atrage noi adepţi.

De asemenea, ei au un comportament, atitudini şi opinii specifice persoanelor aflate în proces de radicalizare, potrivit Agerpres.

Apatrizii au fost luaţi în custodie în 9 iulie şi declaraţi indezirabili timp de 10 ani pe teritoriul României

Având în vedere aspectele menţionate, SRI a acţionat în scopul prevenirii materializării ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, rezultate din prezenţa şi activităţile desfăşurate pe teritoriul României de către cetăţenii străini.

Ca urmare a sentinţei Curţii de Apel Bucureşti nr. 1112/2021, străinii au fost luaţi în custodie publică la data de 9 iulie, de către Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional.

În calitate de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, SRI are ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări pe profil antiterorist, cooperând constant în acest sens cu celelalte instituţii din cadrul SNPCT, precum şi cu partenerii externi.

Reguli de colectare pentru principalele categorii de deșeuri. Greșeli pe care le facem fără să știm

 


Cele mai răspândite și valoroase materiale recuperate din gospodării sau de la birou, pe care avem și obligația legală de a le colecta separat, sunt împărțite în trei categorii principale: hârtie / carton, plastic / metal și sticlă. În rândurile de mai jos găsiți un ghid despre cum să colectați separat deșeurile.

HÂRTIE / CARTON:

Se îndepărtează capsele și banda adezivă, folia de protecție, folia de plastic de la plicuri;

Se pliază hârtia, cutiile, pentru a fi cât mai compacte;

Se colectează hârtie lucioasă (pliante, promoționale), dar NU se colectează hârtia cerată (de patiserie) sau plastifiată (dacă încercați să rupeți – observați că nu se rupe ușor din cauza unei folii de plastic);

NU se colectează paharele de cafea (sunt cerate și plastifiate);

NU se poate recicla hârtia contaminată cu lichide sau alte substanțe (ex: se colectează capacul de la cutia de pizza, dar nu și baza contaminată cu mâncare);

NU se reciclează servețelele de hârtie, prosoapele de bucătărie din hârtie, dar se colectează tuburile de carton de la acestea.

PLASTIC / METAL

Se colectează: sticlele de plastic pentru apă și sucuri (PET), recipientele produselor cosmetice și detergenților, folii de plastic folosite ca ambalaje, dopuri metalice, cutii de metal și alte recipiente metalice, doze și ambalaje din aluminiu.

Îndepărtaţi capacul/dopul sticlelor de plastic (PET). Clătiţi puţin recipientele, dacă este cazul. Pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu, presaţi recipientele. În coșurile galbene, alături de plastic și metal, se colectează și cutiile Tetra Pak (de carton, în care se comercializează sucuri sau lapte). Nu se colectează în coșurile pentru hârtie&carton, deoarece pot conține resturi de lichid, care pot contamina hârtia.

STICLA:

Se colectează: Sticla albă, maro și verde, borcane și sticle fără capac, alte obiecte din sticlă.

NU se colectează: vesela din porțelan și ceramică, oglinzile, becurile clasice, sticla de la lustre.

Ce alte deșeuri putem colecta separat?

Alte deșeuri des întâlnite în gospodării, cu risc mai mare de contaminare a mediului sunt:

Ulei uzat (un singur litru de ulei alimentar uzat aruncat în natură poluează 1 milion de litri de apă);

Deșeuri electrice, electronice și electrocasnice (DEEE-uri) – reprezintă aproximativ 5-6% din deșeurile generate de gospodării;

Baterii și acumulatori (conțin metale grele foarte periculoase: mercur, plumb, cadmiu, nichel, litiu, toate fiind cunoscute drept cancerigene);

Neoane, becuri economice și corpuri de iluminat (conţin urme de mercur şi nu trebuie să ajungă în sol şi în apă);

Telefoane mobile şi accesorii;

Tonere de imprimantă;

Resturi alimentare compostabile, informează Hartareciclării.ro.

STUDIU : Cum a influențat clima mărimea trupurilor și a creierelor speciilor umane

 


Potrivit The Guardian, creșterea corpurilor și a creierilor oamenilor este un model bine cunoscut în evoluția speciei noastre. Homo sapiens face parte din genul Homo și a apărut acum 300.000 de ani. În prezent, suntem mult mai mari decât primele specii din genul Homo și avem creiere de trei ori mai mari decât oamenii care au trăit acum un milion de ani.

Au existat dezbateri în legătură cu factorii care au cauzat evoluția oamenilor în acest fel, astfel că cercetătorii de la Universitățile Cambridge și Tübingen au combinat informații despre mai bine de 300 de fosile din genul Homo cu date despre modelele climatice pentru a înțelege ce rol a jucat clima în evoluția umană.

Astfel, echipa de cercetători a determinat ce condiții climatice au întâmpinat fiecare fosilă colectată, unele din care au și un milion de ani. Studiul publicat în jurnalul științific Nature Communications a găsit o legătură importantă dintre temperatură și mărimea trupurilor fosilelor, arătând că clima a fost un factor decisiv pentru dimensiunile corpului oamenilor.

Dacă ești mai mare, produci mai multă căldură și pierzi mai puțină

„Cu cât este mai frig, cu atât mai mari sunt oamenii”, a spus dr. Manuel Will, un cercetător al Universității din Tübingen. „Dacă ești mai mare, atunci produci mai multă căldură și pierzi mai puțină fiindcă suprafața corpului nu crește proporțional”. Această relație dintre climă și masa trupurilor oamenilor este în linie și cu „regula lui Bergmann” care spune că unele specii sunt mai mari în zone mai reci și mai mici în zone mai calde. Un exemplu este ursul polar, care este mult mai mare decât urșii din zone mai calde.

„Nu este complet surprinzător, dar este interesant să vedem că evoluția noastră nu este prea diferită de cea a altor mamifere”, a explicat dr. Nick Longrich de la Universitatea din Bath, care nu a fost implicat în studiu. „Avem probleme similare când vine vorba de obținerea și pierderea căldurii, așa că este logic că am evoluat în același mod”.

Creierul nu a fost afectat atât de mult de climă

Studiul a mai descoperit o legătură și dintre mărimea creierului și climă, însă rezultatele au arătat că factorii de mediu au avut o influență mult mai mică asupra sa față de influența asupra mărimii corpului. „Acest fenomen arată că corpul și creierul au presiuni selective diferite”, a spus prof. Andrea Manica, alt cercetător care a participat la studiu. „Cercetarea arată cum amândouă cresc, dar cresc pentru motive diferite”. Astfel, creierele mai mari au fost la oameni care au trăit în condiții de climă mai stabile, fiindcă disponibilitatea mâncării a fost probabil mai mare.

Biden: Misiunea militară americană în Afganistan va fi încheiată la 31 august

 


Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că misiunea militară a Statelor Unite în Afganistan 'va fi încheiată la 31' august, dând asigurări că americanii 'şi-au atins obiectivele' în această ţară, şi anume lupta împotriva ameninţării teroriste, transmit Reuters şi AFP.

Statele Unite nu au intervenit în Afganistan acum 20 de ani 'pentru a construi o naţiune', a spus Biden, potrivit căruia aceasta este 'responsabilitatea' afganilor înşişi. Într-un discurs dedicat retragerii definitive a trupelor americane, preşedintele a dat asigurări că 'nu este inevitabil' ca Afganistanul să cadă în mâinile talibanilor.

'Nu este inevitabil', a răspuns el unei întrebări despre o posibilă victorie a talibanilor, care îşi intensifică ofensiva în Afganistan. Joe Biden a mai dat asigurări că autorităţile afgane au 'capacitatea' de a asigura continuitatea guvernării. Jurnaliştilor care l-au întrebat dacă serviciile americane de informaţii au prevăzut căderea guvernului afgan, Biden le-a răspuns categoric: 'Nu este adevărat'.

'Nu voi trimite o altă generaţie de americani să lupte în Afganistan'

El a menţionat totuşi că este 'foarte improbabil' că 'nu va exista decât un guvern unit în Afganistan care să controleze toată ţara'. În acelaşi timp, Joe Biden a promis că sprijinul american pentru poporul afgan va 'continua' în pofida retragerii trupelor.

'Nu voi trimite o altă generaţie de americani să lupte în Afganistan', a insistat el. 'Punem capăt celui mai lung război al Americii, dar vom onora pentru totdeauna curajul celor care au servit acolo', a adăugat preşedintele. El s-a adresat direct şi interpreţilor afgani ai armatei americane, care riscă represalii pentru ajutorul dat forţelor străine.

'Există un loc pentru voi'

'Există un loc pentru voi' în SUA, le-a promis Biden. Armata americană a anunţat marţi că a încheiat în proporţie de 'peste 90%' retragerea finală din Afganistan, la aproape 20 de ani de la debutul intervenţiei sale militare, alături de NATO, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001. Săptămâna trecută, forţele americane şi ale NATO s-au retras de la baza aeriană Bagram, cea mai mare din Afganistan, situată la 50 km nord de Kabul şi care a fost centrul nevralgic al operaţiunilor purtate în această ţară, notează Agerpres.

Dispecerul 112 din Galați, care nu a oferit ajutor în cazul fetei dispărute, a fost suspendat

 


A fost suspendat dispecerul de la 112 din Galați, care nu a oferit ajutor mamei care sunase pentru că își pierduse copilul cu probleme psihice.

Angajata Serviciului Județean de Ambulanță Galați, reclamată de o mamă pentru că nu a ajutat-o când a anunțat dispariția fetei sale de 16 ani, cu probleme psihice, a fost suspendată temporar de la dispecerat.

Măsura decisă de conducerea SJA Galați a fost luată până la finalizarea anchetei disciplinare, aflată în derulare.

Incidentul a avut loc pe 2 iulie

Adolescenta cu probleme psihice severe a dispărut când se afla la plimbare cu femeia care, de 12 ani, îi ține loc de mamă. Fata este pacient la neuropsihologie pediatrică și recent revenise de la spital.

Dispecerul i-ar fi spus femeii care își căuta fata că „Poliția nu este pe fir. Dar nici Poliția nu aleargă după ea. Dacă ea este fugită și n-o vede nimeni, unde s-o caute Poliția, doamnă?”. Mai mult, dispecerul i-ar fi spus femeii și că, „dacă i-ați pierdut urma, doamnă, când o găsiți, este liniștită și vrea să meargă la spital, reveniți la 112. Nu vine nimeni s-o caute în tot orașul”.

Femeia este reprezentantul legal al fetei, stabilit de instanță, dar și nașa de botez, potrivit monitoruldegalati.ro.

DSU a reacționat după ce o angajată a Serviciului de Ambulanță Galați i-ar fi spus unei femei că Poliția nu are unde să-i caute fata „dacă e fugită și n-o vede nimeni”. 

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, care vizează o înregistrare audio dintre un dispecer al Serviciului de Ambulanță Galați și o persoană care anunța dispariția fiicei sale care suferă de o problemă medicală, Departamentul pentru Situații de Urgență s-a sesizat cu privire la această speță.

„Au fost mai multe apeluri, au fost direcționate către Serviciul de Ambulanță. În final, fata a fost găsită de polițiști”, a declarat Mihai Polinschi, reprezentantul Serviciului de Ambulanță Județean Galați.

Reprezentanții instituției au început o anchetă pentru a stabili dacă operatoarea telefonică s-a comportat corespunzător.

„Ancheta vizează doar comportamentul persoanei de la dispecerat, din punct de vedere medical nu a greșit cu nimic. Ancheta va stabili dacă s-a comportat necuviincios și va lua măsurile care se impun”, a precizat Polinschi, nota Mediafax.