7.31.2020

SPECTACOLUL LUMII - PELICANI ÎN DELTA DUNĂRII



TIFF prezintă "Cinema sub clar de lună" la București, pe Calea Victoriei


Filme de la ediția din acest an a TIFF, dar și alte pelicule premiate vin la București într-un spațiu central inedit, în fiecare weekend, între 7 august și 27 septembrie, la „Cinema sub clar de lună“.

Proiecțiile vor avea loc în aer liber, vinerea, sâmbăta și duminica, într-un spațiu amplu alăturat Casei Florescu-Manu de pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu), care permite găzduirea a maximum 150 de spectatori, cu respectarea regulilor de siguranță sanitară.

Bucureștenii vor putea vedea, între altele, filmele care vor deschide și închide TIFF-ul de anul acesta, pe cele care vor primi Trofeul Transilvania și Premiul Publicului, dar și lungmetraje din diverse secțiuni ale festivalului, plus alte titluri europene premiate sau cu succes la public.

„Cinema sub clar de lună“ se deschide vineri, 7 august, cu La Belle Époque / Cei mai frumoși ani, filmul de deschidere al ediției din acest an a TIFF, o comedie franțuzească plină de dragoste, nostalgie și umor, avându-i în rolurile principale pe Fanny Ardant, Daniel Auteuil și Guillaume Canet. Al doilea film, care va fi proiectat sâmbătă, 8 august, face și el parte din programul TIFF de anul acesta: drama The County / Ținutul, cea mai recentă peliculă a regizorului islandez Grímur Hákonarson, premiat la TIFF în urmă cu câțiva ani pentru Rams / Despre oameni și oi. Iar duminică, 9 august, bucureștenii vor putea vedea, în același timp cu spectatorii din Piața Unirii din Cluj, filmul de închidere al ediției din acest an a TIFF, Effacer l’istorique / Delete History, o comedie franceză premiată cu Ursul de Argint la Berlin.

Proiecțiile vor continua în fiecare weekend, până pe 27 septembrie, cu câte un film pe seară, de vineri până duminică. Filmele încep la ora 21:00, iar biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro.

„Cinema sub clar de lună“ este un proiect al Asociației Festivalul de Film Transilvania (AFFT) și vine în întâmpinarea cinefililor, oferindu-le posibilitatea ca, până la deschiderea sălilor de cinema, să vadă filme pe ecran mare.

Sponsori: Stella Artois, Groupama, IQOS.

Parteneri media: Radio Guerrilla, HotNews.ro.

Administraţia Vladimir Putin s-a declarat mulţumită, vineri, de hotărârea preşedintelui SUA, Donald Trump, de reducere a efectivelor militare americane din Germania, relatează Mediafax.


„Cu cât sunt mai puţini militari americani pe continentul european, cu atât va fi mai liniştită situaţia în Europa”, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia DPA şi de site-ul T-Online.de.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat luna trecută că armata americană va diminua numărul militarilor din Germania.

Secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat miercuri că vor fi retraşi 11.900 de militari americani. Dintre aceştia, 6.400 vor reveni în Statele Unite, iar restul vor fi mutaţi în alte ţări membre NATO - Italia, Belgia, Polonia şi ţările baltice.

În Germania vor rămâne 24.000 de militari americani. Cei mai mulţi militari americani vor fi retraşi din landul german Baden-Württemberg. Sediul Comandamentului SUA în Europa (EUCOM) va fi mutat din Stuttgart în Mons (Belgia), potrivit generalului american Tod Wolters.

Mark Esper a subliniat că a avut recent o „discuţie bună” pe această temă cu ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Donald Trump a motivat decizia reducerii efectivelor militare americane din Germania prin faptul că există disensiuni cu Berlinul, în principal în privinţa contribuţiei la bugetul NATO, care, potrivit Washingtonului, ar trebui să atingă nivelul de 2% din PIB.

„Cred că Germania este una dintre cele mai prospere ţări din Europa. Germania poate şi ar trebui să aloce mai mult pentru apărare. Ar trebui să îndeplinească obiectivul de 2%. Poate chiar mai mult de atât”, a declarat miercuri Mark Esper.

Grupul parlamentar al formaţiunii socialiste germane Die Linke a salutat decizia SUA, considerând-o drept „o zi bună pentru pacea şi securitatea Europei”.

În schimb, alţi parlamentari, inclusiv membri ai Congresului american, au criticat decizia diminuării efectivelor militare din Germania.

Zborurile directe între România și Austria se reiau începând cu 1 august, decizia fiind luată în baza reevaluării măsurilor anterioare de suspendare a transportului aerian, informează MAE.


Astfel, începând cu data de 1 august a.c., companiile aeriene pot opera zboruri directe dinspre România către Austria și retur. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români consultarea companiilor aeriene pentru informații suplimentare privind programul zborurilor.

MAE reamintește că, începând cu data de 27 iulie a.c., ora 00:00, accesul cetățenilor români și ai statelor membre UE provenind din România cu destinația Republica Austria este permis dacă dețin un test biologic molecular negativ pentru SARS-CoV-2/ PCR, nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării), atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză.

În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună, imediat după intrarea în Republica Austria, timp de 10 zile unei izolări la domiciliu sau într-o locație adecvată, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză, urmând ca, în maximum 48 ore de la intrarea în țară, să fie prezentat autorităților responsabile un test biologic molecular, costurile fiind suportate personal. Dacă testul biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă.


Singura solutie: carantinarea de urgenta a presedintelui Iohannis ! Omul a devenit literalmente un pericol social. Mai ceva decât Covid 19.


Declaraţiile sale publice din ultima vreme, pe lângă faptul că put a ură şi primitivism, sunt infecte atât la propriu cât şi la figurat. 

Cumulează toate sensurile date de DEX acestui cuvânt.

Infect: 1. viciat, puturos; stricat; greu, urât. 2. respingător, dezgustător, neîngrijit, de proastă calitate. 3. josnic, murdar, oribil.

Spuneţi-mi unul dintre sensurile de mai sus care nu se potriveşte discursului de ieri al lui Klaus Iohannis.

De unde nu puteam să-l ascult, mai nou îi privesc vorbele ca pe microbi, pe o lamelă, la microscop. Şi îmi zic că dacă numărul lor e atât de mare într-un discurs atât de scurt şi poticnit, atunci trebuie că, pe de-a-ntregul, preşedintele nostru de azi este o adevărată bombă biologică. Adică o armă de distrugere în masă pe care tratatele moderne şi principiile NATO o interzic. Noi de ce am tolera-o ?

Am ajuns să îl detest pe acest învrăjbitor Iohannis mai mult decât îl detestam pe îmbârligatorul Băsescu. Cel puţin pe ăsta din urmă îl ducea capul.

Când Klaus Iohannis şi-a început, ieri, aiuritorul discurs, eu lucram la calculator. La un moment dat m-am oprit din treabă să-l şi privesc, pentru că simteam cum creşte în mine o stare de bine şi trebuia să o savurez plenar. Individul o luase cu atâta semeţie prin bălării încât la fiecare pas retoric călca pe câte o greblă a cărei coada îi sărea direct în furnirul frunţii. Poate nu-i frumos din partea mea, dar mă bucuram de fiecare smetie pe care şi-o auto administra  ca de infăptuirea unui act de justiţie binemeritat.

Chestia cea mai amuzantă a scenei era că el nu-şi dădea absolut deloc seama în ce ridicol se afundă singur, şi, fudul cum îl ştim, cu vocea mieros – mustrătoare, cu degetul arătător erect şi cu inimitabila sa intonaţie de ţârcovnic recent alfabetizat, vedea în faţă doar menestreli cu mandoline, adulându-l. Fără să-i treacă măcar prin minte ce sictiruri şi scrâşniri din dinţi, şi încleştări de pumni declanşează frazele lui nătânge în mii de români sătui de atâta impostură şi fugă de adevăr.

Deci… PSD-ul ! Răul absolut ! Diavolul dezlănţuit dând iama în cetele de îngeri iohannisto – penelişti.

O întrebare simplă: vi se pare cumva că aceia care nesocotesc azi restricţiile impuse de guvern, care au luat cu asalt litoralul românesc, ori cluburile şi terasele, ori vămile României, ar fi predominant pesedişti ? Seamănă ei cu pauperii şi ruralii şi ştirbii înfieraţi de Gabriel Liiceanu ?

Sau, mai degrabă, mult mai degrabă, provin dintre tinerii şi maturii incipienţi, rebelii cu lanterne ce învolburau cu doar un an în urmă Piaţa Victoriei, precum şi dintre diasporenii elevaţi, ce ne-au adus atâta mândrie naţională pe unde au operat, şi care s-au remarcat şi prin lansarea unor sloganuri de aleasă rezonanţă cuţaridică precum „ciuma roşie” şi „muie PSD”?

Nu, domnule preşedinte Iohannis ! Cu toată compasiunea pentru ura dumneavoastră nepotolită faţă de PSD şi pesedişti, vă anunţ că rebelii şi indisciplinaţii care NU vă mai ascultă acum ordinele, care îşi râd aproape demonstrativ de potemkinada aşa zisei „luptă cu pandemia”, pe care o giraţi cu atâta inaptitudine, sunt, în marea lor majoritate, dintre foştii dumneavoastră susţinători. Cine să vă creadă, în acest caz, că PSD-ul şi-ar fi propus şi ar fi şi reuşit să-i incite pe aceştia la nesupunere ? Râd şi curcile, domnule preşedinte ! Ăştia doar când aud de PSD şi schimbă postul ! Lăsaţi-o, zău, că măcăne rău de tot !

Într-adevăr, minciuna are picioare scurte ! Iar minciuna dumneavoastră de ieri că PSD-ul, din gelozie politică şi lipsă de patriotism, ar fi sabotat acţiunile anti-pandemie ale guvernului, este, de-a dreptul, oloagă !

Nu săracii, nu pensionarii, nu asistaţii social umplu azi plajele şi locurile publice de halit şi drinkuit. Ci, mai ales, românii cu oarece dare de mână. De ce fac asta ? De ce vă sfidează şi vă dau cu tifla ? Pentru că i-aţi tot minţit şi acum nu vă mai cred nici când s-ar putea să aveţi dreptate.

Ce nu înţelegeţi dumneavoastră, domnule preşedinte, este că refuzul atâtor sute de mii de români de a vă mai asculta şi respecta echivalează cu un uriaş protest popular. Cât zeci de mitinguri din Piaţa Victoriei, la un loc. La care mitinguri, atenţie, nu au ieşit ÎNCĂ să protesteze pesediştii.

Ce ar face un preşedinte şi un guvern cu simţul responsabilităţii când constată că şi-au pierdut credibilitatea şi autoritatea ? Mai ales întrr-o situaţie de criză majoră economică, socială şi medicală ca aceea pe care o traversează România az i?

Ar lăsa locul unora credibili, pe care lumea să-i asculte şi să-i urmeze.

Îi vedeţi pe Klaus Iohannis şi pe Ludovic Orban făcând de bună voie aşa ceva ?

De-asta spun: preşedintele Iohannis ar trebui băgat de urgenţă în carantină. Până nu e prea târziu pentru o soluţie paşnică. După care Ludovic Orban o să-l urmeze docil, pentru că lesa-i scurtă şi zgarda cu ţepi.

Astronomii au identificat sursa vieții în Univers: acum știm că ne-am născut din praf de stele


În fiecare secundă, o stea moare în Univers. Dar aceste corpuri stelare nu dispar cu totul, ci lasă ceva în urmă. Unele stele explodează în supernove, transformându-se în găuri negre sau stele neutronice, în vreme ce majoritatea devin pitice albe, un miez al stelei care era odată. Iar un nou studiu dezvăluie că aceste pitice albe contribuie la viață mai mult decât se credea.

Studiul, publicat săptămâna trecută în revista Nature Astronomy, sugerează că stelele pitice albe sunt principala sursă de atomi de carbon în Calea Lactee, un element chimic cunoscut drept crucial pentru viață.

Când stele ca Soarele nostru, o pitică galbenă, își termină combustibilul, se transformă în pitice albe. În fapt, 90% din stelele universului sfârșesc ca pitice albe. Acestea sunt rămășițe stelare fierbinți și dense, cu temperaturi care ating 100.000 de grade Kelvin. Cu timpul, în miliarde de ani, aceste stele se răcesc și se micșorează pe măsură ce expulzează materialul exterior. Totuși, înainte să se comprime, rămășițele lor sunt transportate în spațiu de vânturi care provin de la ele.

Aceste cenuși stelare conțin elemente chimice cum este carbonul. Acesta este al patrulea element din univers ca abundență și este un element-cheie în formarea vieții, material de bază pentru cele mai multe celule.

Cum tot carbonul din univers provine de la stele, ideea că suntem făcuți din stele nu este doar poetică, ci mai degrabă corectă. Totuși, astronomii nu au putut cădea de acord cu privire la tipul de stele care este responsabil pentru răspândirea celui mai mult carbon în spațiu.

Autorii noului studiu au utilizat observații din 2018 ale observatorului W.M. Keck din Hawaii asupra piticelor albe din clustere deschise, grupând câteva mii de stele formate cam în același timp în Calea Lactee.



STELE PITICE ALBE


Ei au măsurat relația „masă inițială – finală” a stelei, care este cea dintre masa stelei după formare și masa ca pitică albă. De obicei, cu cât steaua era mai mare, cu atât mai masivă urma să fie pitica albă. Dar studiul a aflat că masele stelelor ca pitice albe erau mai mari decât anticipaseră oamenii de știință luând în considerație masele inițiale.

„Studiul nostru interpretează această deviere în relația masă inițială – finală ca fiind semnătura sintezei carbonului efectuată de stele cu masă mică din Calea Lactee”, a declarat Paola Marigo, cercetătoare la Universitatea din Padova, Italia și autor principal al studiului.

Echipa științifică a ajuns la concluzia că stelele mai mari de două mase solare au contribuit la îmbogățirea galactică cu carbon, în timp ce cele egale sau mai mici decât 1,5 mase stelare nu au făcut-o.

„Acum știm că proveniența carbonului este de la stele cu o masă la naștere aproximativ egală sau mai mare de două mase solare”, a spus Marigo.

Noul studiu sugerează concentrarea inițială a carbonului în materialul primar din care s-a format Sistemul Solar acum 4,6 miliarde de ani.

Ministrul polonez al Apărării a anunțat vineri că '"cel puțin o mie" de militari americani și o structură de comandament pentru flancul estic al NATO vor fi amplasați în Polonia, scrie AFP.


Declarația lui Mariusz Blaszczak vine la două zile după ce șeful Pentagonului, Mark Esper, a anunțat retragerea a aproape 12.000 de soldați americani din Germania.

"Cel puțin o mie de noi soldați vor fi amplasați în țara noastră", a spus ministrul polonez, la postul public de radio Jedynka.

"Vom avea în Polonia un comandament al militarilor americani. Acest comandament va gestiona forțele amplasate pe ansamblul flancului estic al NATO", a adăugat el.

Potrivit lui Blaszczak, Varșovia și Washington au terminat de negociat o declarație privind cooperarea militară.

Miercuri, Mark Esper a anunțat că, din cei 34.500 de militari aflați în prezent în Germania, circa 6.400 vor fi repatriați în SUA în timp ce alți 5.600 vor fi repoziționați în alte țări NATO, dintre care 2.000 în Belgia și Italia.

Comandamentul militar american din Europa (Eucom), în prezent la Stuttgart, se va muta la Mons, în Belgia, unde se află comandamentul forțelor NATO.


Procesul în care CNSAS îl acuză pe Mugur Isărescu de colaborare cu Securitatea începe la 18 septembrie



Curtea de Apel Bucureşti a stabilit pentru 18 septembrie primul termen în procesul în care CNSAS solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, transmite Agerpres.

În cererea trimisă în instanţă, CNSAS susţine că guvernatorul Mugur Isărescu a activat ca informator în perioada 1979-1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România. ​

"Din analiza dosarelor (...), rezultă că domnul (Mugur Isărescu, n.r.) a colaborat cu organele de Securitate, furnizându-le informaţii sub nume conspirativ (...). La stabilirea identităţii dintre sursa (...) şi dl (Mugur Isărescu - n.r.) au fost avute în vedere mai multe documente, pe care le ataşăm în copie certificată, potrivit legii, respectiv: dosarul nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv, dosar nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv. Astfel, în cuprinsul tabelului privind reţeaua informativă datat 3.05.1989 se găseşte consemnarea (...) cu numele conspirativ (...); data obţinerii aprobării de partid (...) 16.03.1986. Facem precizarea că, deşi este menţionată obţinerea aprobării de partid la data de 16.03.1986, celelalte documente din dosar atestă faptul că dl (Mugur Isărescu, n.r) a fost folosit în calitate de persoană de sprijin/sursă încă din 1979. Prin urmare, se poate deduce că abia la data menţionată s-a obţinut aprobarea organelor de partid, în perioada 1982 - 1986 fiind folosit de organele de securitate fără aprobarea PCR", se arată în documentul trimis în instanţă de CNSAS.

Conform instituţiei, Mugur Isărescu a activat ca informator al Securităţii în perioada 1979 - 1989, iar pe parcursul colaborării cu Securitatea el a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări.

"Aşa cum rezultă din nota de constatare nr. (...), dl. (Mugur Isărescu, n.r.) a activat ca informator, cu numele conspirativ (...), în perioada 1979-1989, fiind recrutat de către (...), având în vedere calitatea domniei sale de cercetător (...). Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări - notele din 16.12.1987 (...) şi 05.03.1985 (...). Analizând informaţiile furnizate de către pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului) şi a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituţia României din 1965, art. 19 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)", se mai spune în cererea CNSAS trimisă la CAB.

Potrivit CNSAS, informaţiile furnizate Securităţii de către Mugur Isărescu se referă la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist.

"Reţinem, astfel, notele din 16.12.1987 şi 05.03.1985, redactate olograf şi semnate de pârât cu numele conspirativ (...), prin care acesta informa Securitatea despre comentariile negative ale unor persoane la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist faţă de alte ţări, respectiv:
  • În legătură cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursa poate relata: 1. 'Are răbufniri destul de dese de nemulţumire faţă de aspecte sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberii (acuzat că îi răpeşte mai mult de o oră); încălzirea locuinţei în care trăieşte; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendinţa de a face comparaţii cu situaţia din alte ţări. (...) Sursa a constatat o accentuare evidentă a manifestărilor de nemulţumire după ce a divorţat (...).

  • În legătură cu întâlnirea din 05.03.1985 dintre E.D. şi M.I. şi D.W. (...) sursa poate relata următoarele: '(DW) în discuţii a menţionat dificultăţile întâmpinate de membrii comunităţii diplomatice din Bucureşti în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor şi căldurii). A arătat că diplomaţii acreditaţi la Bucureşti îşi exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejaţi în orice ţară, în România însă ei au stat în condiţii mai dificile decât populaţia. A manifestat interes faţă de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depăşirea acestor dificultăţi. De asemenea, dacă în România sunt discutate efectiv alternative de dezvoltare economică sau numai se repetă linia oficială. A pus întrebări în legătură cu unele neconcordanţe între cifrele publicate în presă privind îndeplinirea planului de dezvoltarea a României (de exemplu, din anuarul statistic al R.S.R. reiese că ponderea ţărilor socialiste în comerţul nostru exterior este de cca. 45%, pe când din datele comunicatului de îndeplinire a planului este de 54%".

În legătură cu aceste informaţii furnizate de Isărescu, CNSAS explică faptul că Securitatea monitoriza cu atenţie orice comentariu negativ la adresa nivelului de trai sub regimului comunist, cunoscut fiind faptul că acesta urmărea promovarea ideii că statul comunist era forma superioară de organizare politică şi socială, în care toate persoanele aveau un nivel de viaţă ridicat, iar meritul pentru această stare de fapt se datora în exclusivitate partidului.


Lady Gaga și Ariana Grande, în topul nominalizărilor la MTV Music Awards



Lady Gaga şi Ariana Grande conduc nominalizările la ediţia de anul acesta a premiilor MTV Video Music Awards (VMA) cu câte nouă nominalizări fiecare, inclusiv piesa de succes la care au colaborat, "Rain On Me", care ar putea câştiga trofeele de la categoriile cel mai bun videoclip şi cântec al anului, relatează EFE citată de Agerpres.

Organizatorii galei, care anul acesta se va desfăşura fără public la 30 august la New York, au anunţat joi nominalizările şi au adăugat două categorii create special pentru pandemia de coronavirus: cel mai bun videoclip muzical de acasă şi cea mai bună reprezentaţie din carantină.






După Lady Gaga şi Ariana Grande se clasează Billie Eilish şi The Weekend, cu câte şase nominalizări fiecare, şi Taylor Swift, cu cinci menţiuni pentru deja aclamatul său material discografic "Folklore", lansat înainte de termen.

Dintre artiştii latino, J Balvin a primit patru nominalizări, trei pentru cel mai bun videoclip latino şi una pentu colaborarea sa cu Black Eyed Peas la piesa "Ritmo" (Bad Boys For Life). La cel mai bun videoclip al anului au fost selectate, alături de "Rain On Me", "Everything I Wanted" de Billie Eilish, "Blinding Lights" de The Weekend, "The Man" de Taylor Swift, "Life Is Good" de Future ft. Drake şi "Godzilla" de Eminem ft. Juice WRLD. De asemenea, Justin Bieber, Lady Gaga, Megan Thee Stallion, Post Malone, Da Baby şi The Weeknd candidează la nominalizările pentru cel mai bun artist al anului.

În timp ce Ariana Grande, absentă la această categorie, speră să câştige premiul la cea mai bună colaborare a anului cu piesele cântate împreună cu Justin Bieber, "Stuck with U" şi Lady Gaga, "Rain On Me".

J Balvin domină nominalizările la categoria latino

La categoria cel mai bun videoclip latino J Balvin porneşte ca favorit cu trei nominalizări: una pentru cel mai bun cântec 'Amarillo' şi alte două pentru colaborările cu Anuel AA, Daddy Yankee, Ozuna şi Karol G la piesa "China" şi alta cu Maluma pentru 'Qué Pena'. "Tusa" de Karol G şi Nicki Mianj, "Yo Perreo Sola" de Bad Bunny şi "Mamacita" de Black Eyed Peas ft. Ozuna & J. Rey Soul completează această categorie.

Artista spaniolă Rosalia, care anul trecut a triumfat la categoria cea mai bună coregrafie şi video latino, cu piesa "Con Altura", a fost nominalizată anul acesta la categoria cea mai bună editare tehnică pentru "A Palé".

Billie Eilish și Taylor Swift candidate la categoria cea mai bună regie

La categoriile tehnice care recompensează în general regizori, directori de imagine şi editori, anul acesta figurează trei vedete pop: Billie Eilish şi Taylor Swift, ca realizatoare a videoclipurilor "xanny" şi respectiv "The Man"; şi rapperul A$AP Rocky, ca director artistic pentru "Babushka Boi". În schimb, fratele lui Billie Eilish şi producătorul său obişnuit, Finneas, a fost nominalizat în premieră la categoria cel mai bun video de gen alternativ, unde va rivaliza cu candidaţi cu greutate, precum The 1975 şi Lana del Rey.


Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de numire a generalului de brigadă Răducu Gheorghe-Stancu în funcția de adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, începând cu 1 august, informează Administrația Prezidențială.


Acesta ar urma să-l înlocuiască pe generalul Voinescu George-Viorel.

Astfel, potrivit sursei citate, Iohannis a semnat decretul de eliberarea din funcția de adjunct al directorului Serviciului Român de Informații generalului-locotenent – cu trei stele Voinescu George-Viorel – la data de 1 august, acesta fiind înaintat la gradul de general – cu patru stele, la trecerea în rezervă.

Comisar-şef, trimis în JUDECATĂ pentru luare de MITĂ



Mitică Petcu, comisar-şef în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Galaţi, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, în stare de arest la domiciliu, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (16 acte materiale).

În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată trei persoane pentru comiterea mai multor infracţiuni de dare de mită. Conform DNA, în perioada ianuarie - martie 2020, Mitică Petcu ar fi primit de la mai multe persoane (printre care şi cele trimise în judecată) sume de bani cuprinse între 50 lei şi 300 lei şi alte bunuri pentru: programarea 'peste rând' a candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, înmatricularea cu prioritate a unor autoturisme, preschimbarea fără programare a permisului de conducere. În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurătoriu asupra unor sume de bani ridicate de la Mitică Petcu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galaţi cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii în cauză. Anterior, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu cinci inculpaţi, în sarcina lor reţinându-se săvârşirea unor infracţiuni de dare de mită (autorat şi instigare).

În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

în cazul a trei persoane - 1 an şi 5 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani; în cazul celorlalte două persoane - 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 4 luni. Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei cinci inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Galaţi. 



Ilan Laufer strânge semnături pentru candidatura la Primăria Capitalei


"Dragi bucureșteni, începând cu data de sâmbătă, 1 august, alături de echipa PSL voi ajunge în toate cele 6 sectoare ale Bucureștiului pentru a începe strângerea de semnături în vederea depunerii candidaturii mele pentru funcția de primar general al Capitalei. De abia aștept să ne cunoaștem față în față și să vă prezint echipa de candidați PSL pentru toate cele 6 sectoare, oameni noi în politică, tineri, antreprenori, oameni curați și dispuși să se implice în schimbarea atât de necesară Bucureștiului și întregii țări.

Dacă vreți și voi să contribuiți la această schimbare, vă rog să veniți alături de noi, să ne susțineți și să ne dați semnătura dumneavoastră. Voi anunța în curând pe Facebook locațiile unde mă veți găsi atât pe mine cât și pe echipele PSL din fiecare sector. Doar împreună putem schimba clasa politică actuală care a pus, în ultimii 30 de ani, stăpânire pe țară!", transmite Ilan Laufer.