1.06.2021

Racheta Sarmat, calificată ca mesaj al Rusiei către Biden

 


Racheta Sarmat a fost calificată ca fiind un mesaj din parea Rusiei către președintele ales al SUA, Joe Biden.

Agenția de știri iraniană Akharin Khabar a calificat ultima rachetă balistică intercontinentală RS-28 Sarmat - mesaj din Rusia către Biden.

„Sarmat” este un fel de „mesaj”, un mesaj despre capacitățile actuale ale Rusiei și tehnologiile sale militare, în primul rând pentru Statele Unite, aliații săi din Europa, precum și pentru alte țări. S-a întâmplat că a coincis cu venirea la putere a noii administrații din Washington ", se spune în articol.

Scopul principal al noului sistem de rachete este de a depăși toate sistemele de apărare antirachetă existente și promițătoare în prezent și de a priva inamicul de posibilitatea descurajării nucleare.

Autorul articolului menționează că o astfel de armă este necesară doar pentru a fi utilizată într-un adevărat război nuclear, astfel încât semnificația sa strategică, nu tactică, este evidentă. În același timp, el clarifică faptul că Rusia lucrează la o gamă largă de alte arme, inclusiv vehiculul subacvatic fără pilot Poseidon, racheta balistică Dagger sau, de exemplu, arma laser acoperită Peresvet.

"Este puțin probabil ca aceasta să fie considerată o coincidență sau o simplă coincidență a declarației despre testele rachetei intercontinentale Sarmat și venirea la putere a unei noi administrații la Washington", crede autorul.

Jurnalistul concluzionează că Rusia speră că Biden va fi mai plăcut la semnarea de noi acorduri privind armele.

RS-28 Sarmat este un sistem avansat de rachetă rusească care va transporta o rachetă balistică intercontinentală alimentată cu combustibil lichid greu. Greutatea totală a rachetei este de aproximativ 200 de tone. Raza maximă de zbor este de 18 mii de kilometri.

sursa:https://ro.sputnik.md/International/20210106/33164564/Racheta-Sarmat-mesaj-din-Rusia-catre-Biden.html

PSD cere redeschiderea școlilor

 


PSD cere în mod clar redeschiderea școlilor odată cu terminarea vacanței, pentru că cifrele din ultima perioadă arată o scădere a incidenței infecției SARS-CoV-2, spune deputatul social-democrat Alexandru Rafila.

„Eu înțeleg că domnul ministru Cîmpeanu are o grea moștenire din partea doamnei Anisie și nu cred că e o surpriză pentru nimeni, dar amânarea deschiderii școlilor nu are nicio justificare”, spune, miercuri, deputatul PSD Alexandru Rafila.

Argumentul lui Rafila îl reprezintă scăderea numărului de noi cazuri din ultima perioadă.

„Cifrele publicate în ultimele săptămâni de MS arată o scădere a incidenței infecției, arată marea majoritate, cu trei excepții, în zona verde, iar acest lucru nu are niciun fel de corelație cu această măsură de amânare a deschiderii școlilor. PSD cere în mod clar redeschiderea școlilor odată cu terminarea vacanței școlare. Amânarea cu încă o lună nu e sănătoasă nici pentru copii, nici pentru părinții lor, nici pentru economie”, conchide Alexandru Rafila.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, marți, că în ședința de Guvern de miercuri va fi o ordonanță prin care prelungește învățământul online până pe 8 februarie, deși ar fi putut prelungi până la finalul anului școlar. Acesta spune că a refuzat, pentru vrea să deschidă școlile.

sursa:https://www.cotidianul.ro/psd-cere-redeschiderea-scolilor/

Test pozitiv după vaccinare !

 


Fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase Iași, Carmen Dorobăţ, are coronavirus.

Confirmarea a venit la câteva zile după ce s-a vaccinat împotriva virusului.

Fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase Iași, Carmen Dorobăţ, a fost vaccinată împotriva Covid pe 27 decembrie.

În urmă cu 48 de ore, medicului i s-a confirmat infectarea.

Medicul a declarat că, înainte de vaccin, avea test Covid negativ și cel mai probabil infecția a apărut imediat după vaccinare.

sursa:https://www.cotidianul.ro/test-pozitiv-dupa-vaccinare/


Procurorii au început urmărirea penală în cazul Cumpănașu -TikTok

 


Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București au început urmărirea penală în cazul Cumpănașu -TikTok. Dosarul este deschis pentru infracțiunea de incitarea la ură sau discriminare și nu vizează o persoană, ci doar fapta.
Procurorii bucureșteni au dispus începerea urmăririi penale in rem în cazul Cumpănașu -TikTok. Potrivit unui anunț oficial, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București a fost înregistrat miercuri un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliție, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de incitarea la ură sau discriminare.
Procurorii anunță că în fapt, s-a reținut că în spațiul public au apărut o serie de postări și materiale video prin care o persoană care domiciliază pe raza Secției 16 Poliție, prin mesajele transmise a incitat publicul la ură față de o anumită categorie de persoane, în speță cadre didactice.
În prezent, cercetările sunt efectuate de lucrătorii Secției 16 Poliție, sub supravegherea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, cauza fiind în faza administrării probatoriului.
Surse apropiate anchetei au anunțat încă de marți că Poliția Capitalei face verificări în legătură cu activitatea lui Alexandru Cumpănașu pe Tik Tok.Verificările se fac pentru a vedea dacă este sau nu cazul de o anchetă deschisă, au spus marți sursele citate.
Contul „proful online”, administrat de Alexandru Cumpănaşu, este urmărit de sute de mii de elevi din România. Pe contul de TikTok profesorii sunt arătaţi cu degetul şi prezentați ca adversari ai elevilor. Mai multe persoane au sesizat că postările și interacțiunea lui Cumpănașu cu elevii sunt mai mult decât deplasate.
De altfel, deputatul PNL Pavel Popescu l-a criticat dur pe Alexandru Cumpănașu pentru contul și postările sale de pe TikTok, care influențează peste 500.000 de elevi, zilnic: „Un descreierat care instigă la ură, abandon școlar și care în mod indirect le face avansuri elevelor minore în discuțiile publice cu ele, în văzul nostru, al tuturor”.

sursa:https://www.cotidianul.ro/procurorii-au-inceput-urmarirea-penala-in-cazul-cumpanasu-tiktok/


Când va fi gata bugetul pe 2021

 


Proiectul de buget pe 2021 va ajunge în Parlament pe 4 februarie, declară premierul Florin Cîțu. Până atunci, miniștrii trebuie să întocmească mai multe liste privind cheltuieli, proiecte ce pot fi susținute din bani europeni, etc.

Florin Cîțu a declarat, după ședința de Guvern de miercuri, că a cerut o analiză a actelor normative aflate în vigoare și care au impact bugetar, dar nu pot fi susținute în totalitate din buget.

Apoi, acesta le-a cerut miniștrilor care au în subordine operatori economici să facă o analiză a situației financiare a acestor companii: „Pe 4 februarie fiecare ministru va trebui să prezinte un memorandum care să conțină situația actuală a acestor operatori economici, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi, plăți restante, arierate ș.a.m.d. și un set de măsuri concrete cu termene clare de realizare pentru eficientizarea operatorilor economici”.

Acordarea de bani de la buget pentru acești operatori economici va fi condiționată de respectarea implementării măsurilor ce apar în notele miniștrilor.

De asemenea, premierul a cerut situația proiectelor de investiții: „Am văzut o practică ciudată: proiecte care au fost incluse în buget – unele au fost bugetate, altele nu au fost bugetate – dar execuția a fost foarte proastă. De aceea am cerut o listă cu toate proiectele de investiții. Aceste liste vor fi trimise către cabinetul primului-ministru și Ministerului Finanțelor Publice, iar pe baza acestor liste vom face prioritizarea și vom bugeta proiectele de investiții”.

În plus, Cîțu vrea ca proiectele care pot fi finanțate din fonduri europene să fie finanțate din fonduri europene și să nu mai fie presiune pe bugetul de stat.

„Săptămâna viitoare începem procedura pentru bugetul 2021 cu pregătirea limitelor pentru fiecare minister în parte. Propunem ca bugetul să intre în Parlament în 4 februarie. Până atunci vom face toate acestea analize”, a afirmat premierul.

sursa:https://www.cotidianul.ro/cand-va-fo-gata-bugetul-pe-2021/


CÂMPIA CU ULCELE URIAȘE din LAOS

 




Ulcelele sunt  de diferite dimensiuni, cele mai înalte depășind 3 metri, cele mai mici fiind deteriorate de trecerea timpului, nu s-au putut măsura la adevărata lor mărime.




Potrivit unei legende locale, aceste ulcele aparțineau unui trib de uriași care le foloseau pentru a bea vin în timpul sărbătorii unei mari victorii.

Descoperirea lor a avut loc la începutul secolului al XX-lea, de către arheologii francezi, inclusiv Henri Parmentier care, la studierea zonei în 1923, a constatat că, deși majoritatea ulcelelor fuseseră jefuite, unele aveau încă ceva înăuntru: vase negre, topoare, mărgele de sticlă și cornelină, cercei din piatră și din sticlă, clopote de bronz și frecvent rămășițe de oase umane, precum și ceva pe care Parmentier l-a numit „un obiect bizar” pe care l-a clasificat drept lampă.



O altă arheologă franceză, Madeleine Colani, când a studiat aceste structuri enigmatice în 1930, a ajuns la concluzia că ar putea fi asociate cu înmormântări și că aveau 2.000 de ani.

Deși în cea mai mare parte lipsite de decorațiuni, unele dintre aceste vase prezintă sculpturi de figuri și chipuri umane. Cercuri de piatră au fost, de asemenea, găsite în vecinătate, ceea ce sugerează că este un fel de tapas, unele cu gravuri de oameni, tigri și maimuțe.







UNESCO a inclus această zonă în lista provizorie a Patrimoniului Mondial, importantă, dar în pericol. În această câmpie puteți găsi, de asemenea, un alt strat de istorie  din timpul Războiului Civil Laotian, din 1960 și o parte din anii 70. Trupele Statelor Unite au aruncat peste 2 milioane de tone de bombe în Laos conform cantității de cratere care mai poate fi observată în acest loc, este considerată una dintre cele mai puternic bombardate zone de pe planetă. Din fericire, vasele au supraviețuit și, deși astăzi terenul continuă să fie afectat de bombe și mine terestre, acesta poate fi vizitat prin trasee sigure care au fost atent marcate în acest scop.












Zona în care sunt situate ulcelele uriașe este una dintre cele mai bombardate zone de pe planetă. În timpul războiului din Vietnam, Statele Unite au aruncat peste 2 milioane de tone de bombe la fața locului.

Deși vase similare au fost găsite în India, la aproape 100 de kilometri distanță, nu se știe cărei civilizații au aparținut aceste construcții impresionante, așa că rămân o necunoscută în așteptare pentru arheologie.


sursa:https://criptogramas.wordpress.com/category/arqueologia-2/


Sanitas răspunde „jignirii” primite de la Guvern

 


Federația Sanitas anunță că din 12 ianuarie începe acțiunile de protest, prin pichetarea prefecturilor și a apoi a Ministerului Sănătății, Guvernului și Parlamentului. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de „refuzul Guvernului de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021” angajaților din sănătate.

„Refuzul Guvernului de a respecta legea şi de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceştia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni”, se arată într-un comunicat al federației.

Consiliul Național al Federației Sanitas, întrunit marți, a decis organizarea unei serii de acţiuni pentru susţinerea următoarelor revendicări:

1. Aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
2. Stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată;

3. Acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială.

Potrivit sindicaliștilor, acțiunile de protest din perioada următoare încep prin lansarea unei petiţii online pentru susţinerea aplicării prevederilor Legii nr. 153/2017 şi exceptarea salariaţilor din Sănătate și Asistenţă socială de la prevederile art. I din O.U.G. nr. 226/2020, solicitarea unor întâlniri la nivelul Guvernului României cu miniştrii responsabili pentru deblocarea situaţiei și redactarea unei scrisori deschise către Preşedinţie, membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului European.
De asemenea, Sanitas amenință că va informa organizaţiile sindicale internaţionale despre situaţia creată de O.U.G. nr. 226/2020 și că în 12 ianuarie vor fi organizate pichetări sau mitinguri în faţa prefecturilor din ţară, urmată de pichetarea sediilor Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor Publice, Guvernului şi Parlamentului României în perioada în care vor avea loc dezbaterile pe Legea bugetului de stat.

„În funcţie de rezultatul acţiunilor deja programate, Federaţia Sanitas va continua să organizeze forme de protest legale, în această perioadă, pentru susţinerea şi soluţionarea revendicărilor membrilor noştri de sindicat”, se mai arată în comunicat.

sursa:https://www.cotidianul.ro/sanitas-raspunde-jignirii-primite-de-la-guvern/


Avertisment de la producători în legătură cu vaccinul anti Covid

 


După ce Marea Britanie a amânat administrarea rapelului în cazul vaccinului împotriva coronavirusului, iar Germania și Danemarca au spus că analizează acest lucru, Pfizer avertizează că nu există dovezi că acesta va mai avea aceeași eficacitate.

Cei de la BioNTech şi Pfizer au avertizat că nu există dovezi că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ei va continua să ofere protecţie împotriva coronavirusului dacă a doua doză va fi administrată mai târziu decât în testele clinice.

„Siguranţa şi eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate în diferite intervale de administrare a dozelor, întrucât majoritatea participanţilor la teste au primit a doua doză în cadrul intervalului specificat în studiu. Nu există date care să demonstreze că protecţia după prima doză este susţinută după 21 de zile”, au spus companiile într-un comunicat.

Întrebaţi dacă se ia în calcul și în România amânarea rapelului, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au spus că „vaccinul este folosit în baza autorizaţiei de punere pe piaţă condiţionată, eliberată de către EMA. Această autorizaţie se bazează pe studiile clinice de faza 3, în care vaccinul a fost testat doar cu administrare în două doze. Modificarea regimului de administrare a vaccinului ar însemna utilizarea în alte condiţii decât cele autorizate şi nu ar putea fi făcută fără studii suplimentare acceptate de EMA”.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a decis să amâne rapelul pentru a putea vaccina din prima tranşă un număr dublu de cetăţeni.
Cum îngrijorarea cu privire la noua tulpină, care pare a fi mai infecţioasă, creşte, Germania şi Danemarca iau în calcul planul Marii Britanii, de a întârzia administrarea unei a doua doze de vaccin COVID-19. În ambele ţări, se analizează amânarea celei de-a doua doze până la 2 – 3 luni.

sursa:https://www.cotidianul.ro/avertisment-de-la-producatori-in-legatura-cu-vaccinul-anti-covid/


Demnitarii, în pericol să-şi piardă imunitatea ?

 


Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, despre cazul fostului ministru Costel Alexe, că urmăririle penale trebuie să își urmeze cursul și nu ar trebui să se mai folosească imunitățile pentru a se sustrage un demnitar de urmărire.
Stelian Ion a declarat, la B1TV, că aprobarea urmăririi penale în cazul fostului ministru Costel Alexe a fost ceva cât se poate de firesc și că procedurile nu trebuie folosite ca „paravane”.
„Este firesc să ne mișcăm repede, pentru că nu avem niciun motiv să nu facem asta. Aceste proceduri au fost folosite în trecut ca paravane pentru unii foști demnitari sau pentru unii parlamentari pentru a se ascunde de urmărirea penală. Nu este cazul. Trebuie, aceste urmăriri să își urmeze cursul și, în funcție de soluție, să se dispună, de către procurori, ce consideră dumnealor, în baza probelor ce se vor administra. În niciun caz nu ar trebui să se mai folosească aceste imunități în scopul de a se sustrage de la urmărire”, a spus ministrul Justiției.
Acesta a precizat că este în folosul politicienilor care nu au săvârșit fapte penale să dovedească rapid acest lucru.
„Dacă au săvârșit fapte, să plătească, bineînțeles”, a mai spus Ion.
Stelian Ion a mai spus că nu are nicio îndoială că în această formulă parlamentară se vor încuviința cereri similare celei care îl privește pe Costel Alexe.
Acesta a mai spus că în discuția referitoare la revizuirea Constituției, majoritatea aflată la guvernare ar trebui să discute „la modul cel mai serios”, dacă nu cumva ar trebui să se renunțe la acele imunități, „altele decât cele la votul exprimat și pentru opiniile politice”.
„Am văzut că aceste imunități s-au folosit drept paravan de către persoane certate cu legea care au încercat să se ascundă în fel și chip. Aceste imunități sunt prevăzute în Constituție, există state care au prevăzute imunități cum avem noi, există state care au imunități doar pentru votul exprimat și pentru opiniile politice exprimate”, a mai spus ministrul Justiției.
Cererea de urmărire penală a fostului ministru al Mediului Costel Alexe a fost trimisă de ministrul Justiției, Stelian Ion, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, transmite Ministerul Justiției.
Președintele Klaus Iohannis a trimis marți ministrului Justiției, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a fostului ministru al Mediului, Costel Alexe.
DNA a cerut să fie începută urmărirea penală față de Costel Alexe, fost ministru, cercetat pentru luare de mită și instigare la delapidare.
Costel Alexe este în prezent președinte al Consiliului Județean Iași.

sursa:https://www.cotidianul.ro/demnitarii-in-pericol-sa-si-piarda-imunitatea/


Costele, Costele, ai visat zăbrele ?

 


Car’va’s’zică, după dubiosul ministru liberal ” Grindă ” , din Vrancea, ne-am pricopsit acum și cu penalul PNL-ist Costel Alexe ” Tablă ” , di la Iași. Ca să fie garnitura ” complectă ” ,  cum ar zice clasicii de maidan ai manglelii galben-albastre, cu săgeata înfiptă în bugetul statului ori în buzunare private, scrie www.7iasi.ro

„Acu’ , zău, la ce v-ați fi așteptat ? Tăticul politic a’ lu’ Alexe, adică pușcăriașul Relu Fenechiu, a ajuns la pîrnaie fiindcă a vîndut statului niște transformatoare ruginite, încasînd bani ca pentru unele noi. Deci e logic ca urmașul marelui liberal pîrnăist Relu să ia șpagă sub forma unor tone de tablă. Ne-ruginită, desigur, că o primea, nu o dădea.

Lumea rea ( plătită de Putin, kaneșna ) , zice că șmenarul Costel a dezvorțat de mult-iubita consoartă taman cu puțin timp înainte ca procurorii să-i ceară voie lu’ prezidentu’ Iohanus să-l ancheteze pe ex-ministrul Alexe. Dar noi nu putem crede așa ceva … Adică-cum, marele nembru al ” guvernului meu ” iohanist să divorțeze, avertizat de ” sifoanele ” din sistem, ca să-și pună averea la adăpost ? Nuuu se poaaate … așa ceva fac dăcît pesediștii ăia nasoi, de la ” ciuma roșie ” , nu stîlpii marii și curatei guvernări iohanisto-liberale …

În fine, Costel Alexe e ” aptsolvent ”  de facultate de geografie, deci știe să caute pe hartă țările care nu extrădează în Romînia urmăriții prin Interpol. Sau, dacă vrea s-o ardă în scheme de genul ” Mandela by PNL ” , ” tăticul ” Relu Fenechiu îi poate explica pe îndelete, cu desene și grafice, cum e cu arestul preventiv sau cu dragostea liberă & libertină a colegilor de pîrnaie.

Notează cu grijă, Costele, învățăturile ” tăticului ” Fenechiu către băietu’ lui Alexe. Fii atent mai ales la capitolul ” Chiloți de tablă pentru celule aglomerate „. Ar trebui să fie simplu, că tablă ai deja.“

sursa:https://www.cotidianul.ro/costele-costele-ai-visat-zabrele/