7.25.2020

Pe 20 iulie 2020 cercetătorii chinezi au asistat și au înregistrat fenomenul înotului mixt al balenelor pilot cu membre scurte și al delfinilor Freund într-o anumită zonă a Mării Chinei de Sud.


Balene pilot cu aripioare scurte și delfinii Freund, înotând împreună

Foto de reporterul Agenției de știri Xinhua Zhang Liyun Sursa fotografiei: Xinhuanet


Delfini Freund filmați într-o anumită zonă a Mării Chinei de Sud pe 20 iulie. Umbrele negre, mai depărtate, sunt balene pilot cu aripioare scurte. 

Pe 20 iulie 2020, cercetătorii chinezi au asistat și au înregistrat fenomenul înotului mixt al balenelor pilot cu membre scurte și al delfinilor Freund într-o anumită zonă a Mării Chinei de Sud. 

Este vorba despre cei doi ani consecutivi în care cercetătorii chinezi au asistat și au înregistrat amestecarea acestor două specii în Marea Chinei de Sud. 






Balene pilot cu aripioare scurte (o fotografie cu drone), realizată într-o anumită zonă a Mării Chinei de Sud, pe 20 iulie. 

Foto de reporterul Agenției de știri Xinhua Zhang Liyun Sursa fotografiei: Xinhuanet



UNDE EȘTI, COPILĂRIE, CU PĂDUREA TA CU TOT ?


REVOLTĂ după carantinarea unei localități. ATAC în instanță. Peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă pentru că nu au mai fost primite de către angajatori din alte localităţi, iar cetăţenii comunei nu sunt primiţi în magazine, farmacii şi alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind total izolaţi şi chiar "apostrofaţi".


Caz incredibil în județul Prahova, acolo unde autoritățile comunei Gornet atacă în instanță carantinarea unui sat și cer despăgubiri de sute de mii de euro. 

Autorităţile comunei Gornet au atacat în instanţă ordinul de carantinare a unui sat al comunei şi îi cer şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, o analiză urgentă a cazurilor din zona respectivă, scrie Agerpres. 

Potrivit unui comunicat emis, sâmbătă, de avocatul Bogdan Dumitru, care reprezintă Primăria Gornet, autorităţile îi solicită şefului DSU să declanşeze în regim de urgenţă evaluarea cazurilor de COVID-19 din comună pentru a se stabili cu exactitate dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP.


Ce motive sunt invocate 



În acest sens, sunt invocate "starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei".

De asemenea, autorităţile din Gornet, reprezentate de avocatul Bogdan Dumitru, au introdus în instanţă o acţiune în anulare a ordinului prin care s-a instituit carantina în satul Gornet, acţiunea fiind trimisă Curţii de Apel Bucureşti.


Sunt solicitate despăgubiri 



Potrivit documentelor puse la dispoziţia presei de către avocat, autorităţile cer şi obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro, echivalent în lei, către comuna Gornet cu titlul de daune morale/daune interese, în condiţiile în care peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă pentru că nu au mai fost primite de către angajatori din alte localităţi, iar cetăţenii comunei nu sunt primiţi în magazine, farmacii şi alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind total izolaţi şi chiar "apostrofaţi".

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat, miercuri, instituirea carantinei zonale în satul Gornet, după ce în decurs de două săptămâni în comună au fost depistate 15 cazuri de COVID-19. Ulterior, şeful DSU a emis un ordin în acest sens. 


TIULPAN, „Laleaua termonucleară rusească” - cel mai puternic MORTIER din lume




Artileria joacă încă un rol esențial în luptele moderne, iar modernizarea tehnologică au făcut posibilă creșterea eficacității utilizării în luptă a celui mai puternic mortier rusesc din lume, scrie observatorul militar Alexandr Hrolenko.

În timpul unei verificări inopinat privind pregătirea de luptă a trupelor ruse, artileriștii din districtul militar de sud au distrus un potențial inamic pe poligonul Tarskoe din Osetia de Nord din mortiere de mare putere, țintele fiind desemnate de aeronave fără pilot.

Mortiere autopropulsate de 240 mm „Tiulpan” (din rusă Lalea - n.red) reprezintă arme care se află la joncțiunea dintre cele convenționale și nucleare, cunoscute artileriștilor din întreaga lume, așa cum alpiniștii cunosc despre Muntele Everest, adică nu au analogi.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, artileriștii din cadrul celei de-a 58-a armate combinate în timpul exercițiilor în munții din creasta caucaziană, în data de 21 iulie au distrus poziții și arsenale subterane ale unui potențial inamic cu ajutorul mortierelor autopropulsate de mare putere de 240 mm „Tiulpan”.

Această armă înfricoșătoare nu este folosită prea des în cadrul manevrelor, dar eficacitatea utilizării în luptă nu lasă nicio șansă pentru un potențial inamic, fie în cheile înguste de munte, nici în buncărele de beton subterane. Cu toate acestea, exercițiile desfășurate de trupele ruse nu au fost adresate niciunei țări anume.




După modernizare, ”Lalelele” s-au ales cu mijloace moderne de comandă și control, permițând pistolului autopropulsat să funcționeze într-un singur sistem automatizat de control și de recunoaștere a perimetrului de foc al eșalonului tactic al Forțelor Terestre. Mortierul modernizat a devenit o armă lunetistă cu rază lungă, capabilă să lovească chiar și cele mai protejate ținte. Arsenalul ”Lalelelor” conține mine termonucleare convenționale cu o capacitate de două kilotone și alte mine, puterea distructivă depinzând nu numai de calibrul de 240 mm. Precizia înaltă a utilizării este asigurată de reglajele în timp real ale focului - de la sateliți, drone, avioane de avertizare timpurie și grupuri de recunoaștere și sabotaj din spatele liniilor inamice. Sistemele moderne de ghidare și control al focului permit luarea în considerare atât a caracteristicilor balistice ale muniției, cât și a condițiilor meteorologice de tragere.

"Mortierul Țar" al secolului XXI

Singurul mortier de 240 mm „Tiulpan” este conceput pentru a distruge fortificațiile, clădirile fortificate, acumulările de forțe umane inamice, arme și echipamente militare pe o distanță de la 9,6 km până la 19,7 km. A fost primit în dotarea armatei acum mai bine de 40 de ani, iar până în ziua de azi rămâne campion la calibru și o serie de alte caracteristici. Arma este capabilă să distrugă ținte pe care alte tipuri de artilerie (mai puțin puternice) nu le pot nimici. Mina mortierului, în cădere liberă, străbate o structură din beton armat de 12 metri. Această capodoperă a gândirii de proiectare poate fi apreciată doar în acțiune. Atunci când o mină obișnuită de 240 mm lasă un crater în pământ cu un diametru de 10 metri și o adâncime mai mare de 5 metri, involuntar ne imaginăm care sunt consecințele folosirii unei muniții speciale.


Mortierul autopropulsat are o gamă largă de mine cu reacție de mare putere, cu muniție ajustabilă „Smelciak” cu indicarea  țintelor din exterior (probabilitatea de a ținti un cerc cu un diametru de 2 metri este de 80-90%). O mină cu reacție activă (228 kg) 3F2 cu un motor de rachetă (cu o rază de acțiune de până la 20 km) și, pe baza acesteia, a fost dezvoltată o mină termonucleară 3B4 (o distanță de 18 kilometri), special pentru ”Tiulpan”. În plus, sunt interesante munițiile de neutroni ”Smola” și „Fata”, muniția „Sayda” (care are o capacitate de ardere a unei o suprafețe de 7850 de metri pătrați) și „Nerpa” (o mină de cluster cu elemente de fragmentare cu o mare capacitate explozivă).

Mortierul "Tiulpan" a fost testat pe câmpul de luptă. În Afganistan, din 1985, arma a fost folosită cu succes în Valea Charikar și în strâmtoarea Panjshir - nu a fost nevoie de mai mult de două focuri pentru a distruge ținta.


În prezent, forțele terestre rusești au în dotare 40 de mortiere "2 Tiulpan" 2S4, iar aproximativ 390 sunt depozitate, ceea ce reprezintă o rezervă decentă în cazul unui conflict militar de amplaore.

Ca parte a comenzii de stat din domeniul Apărării, întreprinderea ”Uraltransmaș” (structura NPK Uralvagonzavod) a finalizat în 2019 modernizarea tuturor mortierelor ”Tiulpan” de 240 mm. Artileria continuă să joace un rol vital în luptele moderne, iar reînnoirea tehnologică a făcut posibilă creșterea eficacității utilizării în luptă a celui mai puternic mortier din lume.

Caracteristici de proiectare

Potrivit Ministerului rus al Apărării, șasiul de bază al mortierului 2S4 „Tiulpan” este sistemul modernizat de rachete de apărare „Krug” cu o capacitate a motorului de 520 de CP. Viteza maximă pe autostradă este de 62 km/h. Capacitatea de deplasare este de 500 de kilometri. Muniție - 40 de împușcături, echipaj - 5 persoane.


Corpul mașinii este sudat, protejează împotriva gloanțelor care străpung armurile de calibrul 7,62 mm și schișe. În față este instalat un cuțit pentru buldozer pentru facilitarea poziționării. Compartimentul de control este amplasat în carcasa din partea stângă-față, compartimentul motorului este în dreapta. Părțile mijlocii și pupa sunt ocupate de compartimentul de luptă, aici sunt munițiile într-un stivuit mecanizat tip tambur pentru un timp de 20 de minute și mecanismul de alimentare. În partea de jos, este fixat butoiul unui mortierului cu o structură rigidă (fără dispozitive de recul). Vehiculul are o mitralieră PKT de 7,62 mm la bord.

Țeava de cinci metri, sub forma unui tub cu pereți netezi, este fixat în trunioane, datorită căruia „se leagănă” pentru a-l aduce în poziția de încărcare, iar aceasta este o proprietate foarte importantă pentru încărcarea minelor cu o greutate de 130 kg.


Simplitatea designului exterior ascunde o cale semnificativă de proiectare, testare și dezvoltare a tehnologiei.

Biroul special de proiectare a artileriei cu țavă lis din Kolomenskoe a început să activeze la mortierul de 240 mm încă în 1944. Ulterior, s-au făcut noi arme la Uzina de Inginerie pentru Transport din Ural și la Biroul Special de Proiectare a Uzinei de Inginerie din Perm. Primele exemplare au fost testate în teren în 1971, iar la scur timp, sistemul de artilerie 2S4 "Tiulipan" a fost primit în dotarea armatei.

În total, au reușit să producă mai mult de 580 de mortiere; în 1988, producția a fost oprită. Dar cred că a fost în zadar. Acest mortier arată destul de modern chiar și în secolul XXI și rămâne indispensabil pe câmpul de luptă.


sursa:https://ro.sputnik.md/Rusia/20200723/31045040/Arma-ruseasc-Laleaua-termonuclear-cel-mai-puternic-mortier-din-lume.html

Păsările FLAMINGO, după 100 de ani, au reapărut în DELTA DUNĂRII din ROMÂNIA


Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea, ne spune despre pasărea flamingo: 

„În România pasărea apare foarte rar, în special în sud-estul ţării, prima semnalare aici fiind în anul 1900. Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observaţi în România în ultimul secol”, se specifică în anunţul ARBDD.

Potrivit sursei, exemplarele de flamingo prezintă o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere.

Păsările flamingo și-au făcut apariția în Delta Dunării, încă din luna ma 2020.


„Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturaţi în zona Camargue (Franţa) aparţineau populaţiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia. 

Totodată, accidental specia poate fi observată chiar şi în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă”, se mai arată în anunţul ARBDD.



sursa:Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

Dacă situația pandemiei va rămâne așa cum este în prezent, alegerile locale nu ar trebui să se organizeze, a declarat profesorul Alexandru Rafila. El susține că data de 27 septembrie este una potrivită numai în contextul în care numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus va scădea semnificativ.


„Dacă situația va fi în România cum este în Italia acum sau cum este în Grecia, atunci cu siguranță se pot organiza alegeri fără niciun fel de probleme”, a spus reprezentantul Româiei la OMS.

„Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată a transmisibilității sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă, cu nişte măsuri de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot la nivel național și dacă punem o medie de 10 persoane, cred că duce la undeva spre 200.000. Se pot organiza. Sigur, și accesul alegătorilor poate fi şi el controlat, încât să fie ordonat, să evite aglomeraţia”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

Dacă vor fi 1.000 de cazuri pe zi într-o perioadă de creştere susţinută, nu se pot organiza alegeri la 27 septembrie, a spus Rafila.

Dar dacă sunt 1.000 de cazuri pe zi într-o perioadă lungă de scădere, atunci se poate pune problema că se organizează, Rafila adăugând că totul depinde nu numai de cifra în sine, ci de trendul în mijlocul căruia ne vom afla.

China, Rusia şi Iranul prezintă cele mai mari riscuri de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial programat în Statele Unite în noiembrie, avertizează Centrul american pentru Contrainformaţii şi Securitate (NCSC), potrivit site-ului de ştiri Axios.com.


"China a intensificat eforturile de influenţare pentru a configura mediul politic din SUA, pentru a exercita presiuni asupra personalităţilor politice considerate că se opun intereselor chineze şi pentru a contracara criticile la adresa Beijingului", a afirmat William Evanina, directorul Centrului american pentru Contrainformaţii şi Securitate, conform Mediafax.

"Obiectivul persistent al Rusiei este a slăbi Statele Unite şi a diminua rolul nostru pe plan mondial. Utilizând o serie de eforturi, inclusiv troli şi alte grupuri din domeniul Internetului, Rusia continuă să amplifice dezinformarea în SUA, în scopul subminării încrederii în procesul nostru democratic şi pentru denigrarea a ceea ce consideră sistemul antirus din SUA", a adăugat oficialul citat.

"Iranul încearcă să submineze instituţiile democratice din SUA şi să divizeze ţara în perspectiva alegerilor. Eforturile Iranului se concentrează pe acţiuni de inflenţare în mediul online, de genul amplificării dezinformării pe reţelele de socializare online şi redistribuirii conţinutului antiamerican", subliniază William Evanina.

Administraţia Donald Trump a ordonat, miercuri, închiderea urgentă a Consulatului Chinei din oraşul american Houston, în contextul deteriorării relaţiilor bilaterale. Washingtonul a justificat măsura prin necesitatea "protejării proprietăţii intelectuale americane şi a informaţiilor private ale cetăţenilor americani". În replică, Administraţia Chinei a închis Consulatul SUA din Chengdu.

Rusia şi China încearcă să influenţeze rezulatul scrutinului prezidenţial programat în Statele Unite în noiembrie, a afirmat recent Joseph Biden, potenţialul candidat democrat la funcţia de preşedinte. "Ştiam dinainte, iar acum vă pot garanta că ştiu, întrucât am început să primesc din nou rapoarte de informare. Ruşii încă sunt implicaţi în tentative de a delegitima procesul nostru electoral", a declarat Joseph Biden în cursul unui eveniment pentru colectarea de fonduri electorale. "De asemenea, China şi alţii sunt implicaţi în activităţi menite să ne facă să pierdem încrederea în rezultatul alegerilor", a subliniat Joseph Biden.

Serviciile de informaţii americane au concluzionat că Rusia a încercat să influenţeze rezultatul scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016 în favoarea lui Donald Trump, care a câştigat scrutinul.


Vremea astăzi și mâine : Ploi torențiale în peste jumătate din țară. Căldură în restul regiunilor


Potrivit meteorologii, sâmbătă, 25 iulie, vremea va fi în general instabilă, îndeosebi în jumătatea de Nord-Vest a țării unde vor fi înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă însemnate.

În restul teritoriului vremea va fi călduroasă la amiază, izolat caniculară în Lunca Dunării. Cerul va fi variabil, iar fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse, mai ales seara și noaptea, cu precădere în Sud-Vest.

Temperaturile maxime, mai scăzute decât în ziua anterioară, în Vest și Nord-Vest se vor încadra între 23 de grade Celsius, în dealurile de vest, și 35 de grade în sudul Munteniei. Minimele vor fi cuprinse între 10 și 22 de grade Celsius.

În Sud-Est vremea va fi călduroasă în orele amiezilor, iar disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități. Cod galben de averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină până duminică Conform ANM, de la ora 04:00 a intrat în vigoare o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate, valabilă până duminică, la ora 23:00, în peste jumătate de țară.

În Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Munteniei și al Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restranse 40…60 l/mp.

În Capitală, cerul va fi variabil, cu înnorări mai accentuate după-amiaza și noaptea, când vor fi condiții de ploi de scurtă durată, posibil averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 32-34 de grade Celsius, iar cea minimă de 17-19 grade Celsius.

Cum va fi vremea duminică, 26 iulie 2020 Duminică, 26 iulie, vremea se menține instabilă. Vor fi înnorări temporar accentuate, exceptând regiunile estice și sud estice, unde va fi călduroasă, iar cerul va fi variabil. În cursul zilei se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, ce pot lua trecător aspecte de vijelie și grindină.

În Est și Sud-Est astfel de fenomene se vor semnala izolat, îndeosebi după-amiaza. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 de grade Celsius, în dealurile de Vest și 34 de grade Celsius în Sud-Est, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 și 23 de grade Celsius. Duminică, în București, cerul va fi temporar noros și, mai ales în prima parte a zilei, se vor semnala ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 30-32 de grade Celsius, iar cea minimă de 16-18 grade Celsius.