11.29.2021

RUGĂCIUNE către Sfântul Apostol ANDREI, ocrotitorul României - 30 NOIEMBRIE 2021

 


În această zi, este prăznuit Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României şi mare făcător de minuni. Rugăciunea către acest mare sfânt al creştinătăţii este mai puternică dacă este citită în ziua praznicului. Se citeşte pentru sănătate şi pentru viaţă ferită de toată răutatea.

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru, ambii fiind primii ucenici ai lui Hristos, scrie crestinortodox.ro. După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorți, Apostolii au primit teritoriile unde urmau să predice. Astfel, Sfântului Apostol Andrei i-au revenit Scytia și Asia Mică.

Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Anul morţii sale nu este cunoscut cu exactitate, însă se presupune că ar fi fost fie în perioada persecuțiilor lui Nero (54-68), fie în cea a persecuţiilor împăratului Domitian (81-96). Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că ziua Sfântului Andrei să fie marcată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, a fost proclamat „Ocrotitorul României”.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse din Patras la Constantinopol prin anii 356-357. La puțin timp după Cruciada a IV-a, din anul 1204, cardinalul Petru din Capua a hotărât ca moaștele să fie duse în Italia și așezate în catedrala din Amalfi. În anul 1462, în timpul Papei Pius II, capul Sfântului Apostol Andrei a fost așezat într-o biserică din Roma. Pe 30 noiembrie 1976, Papa Paul al VI-lea a dăruit capul Sfântului Andrei bisericii din Patras.

Părticele din moaștele Sfântului Andrei se găsesc la Peștera Sfântului Andrei, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, catedrala arhiepiscopală din Galați, biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea și în mănăstirile Neamț, Secu și Hurezi.

Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei pentru sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.

METEO pentru următoarele două săptămâni

 


Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de vânt puternic şi ninsoare viscolită, valabilă până marţi dimineaţa în zonele înalte din nouă judeţe.
Conform prognozei de specialitate, în intervalul 29 noiembrie, ora 14:00 – 30 noiembrie, ora 3:00, în Carpaţii Orientali, la altitudini de peste 1.700 de metri, rafalele vor depăşi 80 – 90 km/h şi pe alocuri va ninge viscolit. Judeţele vizate de atenţionarea Cod galben sunt: Bacău, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Covasna, Harghita, Maramureş, Neamţ, Suceava şi Vrancea.
În acelaşi timp, în intervalul 29 noiembrie, ora 10:00 – 30 noiembrie, ora 20:00, va fi în vigoare o informare de intensificări temporare ale vântului în restul teritorului.
Astfel, local şi temporar, vor fi intensificări ale vântului la munte, mai ales la altitudini mari, precum şi în regiunile sud-estice, iar în cursul zilei de marţi (30 noiembrie) şi în sud-vestul teritoriului.
Se vor înregistra rafale în general de 50 – 70 km/h, în timp ce pe crestele Carpaţilor Meridionali, începând din dimineaţa zilei de marţi (30 noiembrie), de peste 80 – 100 km/h şi temporar va ninge.
Valorile termice medii prognozate pentru următoarele două săptămâni (29 noiembrie – 12 decembrie) vor fi, în general, în tendinţă de scădere la nivelul întregii ţări, în timp ce precipitaţiile sub formă de ploaie, la început moderate cantitativ, se vor transforma în ninsori, mai ales în zonele montane, arată estimările publicate, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

PROGNOZA METEO În Banat, la începutul intervalului, valorile termice vor fi în scădere astfel că pe 30 noiembrie media maximelor va fi de 3 grade şi cea a minimelor de la -1 la zero grade. Vremea se va încălzi pe parcursul zilelor de 1 şi 2 decembrie, când treptat temperaturile maxime vor tinde spre o medie de 12 grade, iar cea a minimelor spre 5 grade. Vremea se va răci între 3 şi 5 decembrie, ajungându-se la medii ale maximelor termice de 3 – 4 grade şi ale minimelor de la -1 la -2 grade. Cea de-a două săptămână va fi caracterizată de un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime ce vor oscila, în medie, în jurul a 5 grade şi o medie a minimelor cuprinsă între -2 şi zero grade. Vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie şi mixte, în general slabe şi cu caracter temporar, începând din 2 decembrie şi până la sfârşitul perioadei de referinţă.

PROGNOZA METEO În regiunea Crişanei, la începutul intervalului, valorile termice vor fi în scădere astfel că pe 30 noiembrie media maximelor va fi de 3 grade şi cea a minimelor între -1 şi -2 grade. Vremea se va încălzi pe parcursul zilelor de 1 şi 2 decembrie, când treptat temperaturile maxime vor tinde spre o medie de 11 grade, iar cea a minimelor spre 5 grade. Vremea se va răci între 3 şi 5 decembrie, ajungându-se la medii ale maximelor termice de 3 grade şi ale minimelor în jurul a -2 grade. Cea de-a două săptămână va fi caracterizată de un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime ce vor oscila, în medie, în jurul a 4 grade şi o medie a minimelor cuprinsă între -2 şi zero grade. Vor cădea precipitaţii local însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie şi mixte, în general slabe şi cu caracter temporar, începând din 2 decembrie şi până la sfârşitul celor două săptămâni.

PROGNOZA METEO În Transilvania, valorile termice vor fi în scădere accentuată la începutul intervalului, astfel că pe 30 noiembrie media maximelor va fi de două grade şi cea a minimelor între -3 şi -4 grade. Vremea se va încălzi pe parcursul zilelor de 1 şi 2 decembrie, când treptat temperaturile maxime vor tinde spre o medie de 10 grade, iar cea a minimelor spre două grade. Vremea se va răci între 3 şi 5 decembrie, până la medii ale maximelor termice de două grade şi ale minimelor în jurul a -3 grade. Cea de-a două săptămână va fi caracterizată de un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime ce vor oscila, în medie, în jurul a două grade şi o medie a minimelor cuprinsă între -4 şi -2 grade. Vor cădea precipitaţii în general slabe cantitativ, la început predominant sub formă de
ploaie, apoi ploaie, lapoviţă şi ninsoare în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie şi predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare, temporar, din 3 decembrie şi până la sfârşitul celor două săptămâni.

PROGNOZA METEO În Maramureş, valorile termice vor fi în scădere accentuată la începutul intervalului, astfel că pe 30 noiembrie media maximelor va fi de două grade şi cea a minimelor de la -1 la -2 grade. Vremea se va încălzi pe parcursul zilelor de 1 şi 2 decembrie, când treptat temperaturile maxime vor tinde spre o medie de 9 grade, iar cea a minimelor spre 3 grade. Vremea se va răci între 3 şi 5 decembrie, ajungându-se la medii ale maximelor termice de 2 – 3 grade şi ale minimelor în jurul a -3 grade. Cea de-a două săptămână de prognoză va fi caracterizată de un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime ce vor oscila, în medie, în jurul a 3 grade şi o medie a minimelor cuprinsă între -3 şi -1 grad. Vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, la început predominant sub formă de ploaie, apoi ploaie, lapoviţă şi ninsoare în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie şi predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare, temporar, din 2 decembrie şi până la intervalului analizat.

PROGNOZA METEO În Moldova, după o primă zi a intervalului, în medie cu valori termice diurne de 12 grade şi minime de 5 – 6 grade, pe 30 noiembrie vremea se va răci, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 3 grade, în medie şi minime de la -2 la zero grade. În perioada 1 – 3 decembrie, valorile termice vor marca o creştere, media maximelor ajungând la 10 – 11 grade şi a minimelor în jurul valorii de 3 grade. Pentru următoarele zile şi până pe 12 decembrie sunt estimate medii ale maximelor termice de 2 – 4 grade şi ale minimelor între -3 şi -2 grade. Se vor semnala ploi slabe în ziua de 29 noiembrie, iar local şi temporar, începând cu 3 decembrie şi până la sfârşitul celor două săptămâni se vor semnala precipitaţii slabe, predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

PROGNOZA METEO În Dobrogea, după o vreme deosebit de caldă în prima zi a intervalului, în medie cu valori termice maxime de 16 grade şi minime în jurul a 8 grade, pe 30 noiembrie vremea se va răci accentuat, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 7 grade, în medie şi minime în jurul a zero grade. În perioada 1 – 3 decembrie, vremea se va încălzi astfel că media maximelor va ajunge la 14 – 15 grade şi a minimelor va fi în jurul a 6 grade. Pentru următoarele zile şi până pe 12 decembrie sunt estimate medii ale maximelor termice de 7 – 9 grade şi cea a minimelor de 1 – 3 grade. Se vor semnala ploi moderate în zilele de 29 şi 30 noiembrie, iar local şi temporar, începând cu 3 decembrie şi până la sfârşitul celor două săptămâni, se vor semnala precipitaţii în general slabe, predominant sub formă de ploaie.

PROGNOZA METEO În Muntenia, în prima zi a intervalului se vor înregistra, în medie, valori termice maxime de 14 grade şi minime de 6 – 7 grade, însă pe 30 noiembrie vremea se va răci accentuat, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 6 grade, în medie şi minime în jurul a zero grade. În perioada 1 – 3 decembrie, vremea se va încălzi, iar media maximelor va ajunge la 14 – 15 grade şi a minimelor se va situa în jurul a 3 grade. Pentru următoarele zile şi până pe 12 decembrie, regimul termic va fi apropiat de cel normal, fiind estimate medii ale maximelor termice de 5 – 6 grade şi ale minimelor de la -2 la zero grade. Se vor semnala ploi în general slabe în zilele de 29 şi 30 noiembrie, iar local şi temporar, începând cu 3 decembrie şi până la sfârşitul celor două săptămâni, se vor semnala precipitaţii în general slabe, sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare.

PROGNOZA METEO În Oltenia, după o vreme caldă în prima zi a intervalului, în medie cu valori termice maxime de 11 grade şi minime de 5 – 7 grade, pe 30 noiembrie vremea se va răci accentuat, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 5 grade, în medie şi minime în jurul a zero grade. În perioada 1 – 3 decembrie, vremea se va încălzi, iar media maximelor va ajunge la 10 – 11 grade şi a minimelor se va situa în jurul a 3 grade. Pentru următoarele zile şi până pe 12 decembrie, regimul termic va fi apropiat de cel normal, fiind estimate medii ale maximelor termice de 4 – 5 grade şi ale minimelor de la -2 la zero grade. Se vor semnala ploi în general slabe în 29 noiembrie şi izolat pe 30 noiembrie, iar local şi temporar, începând cu 3 decembrie şi până la sfârşitul celor două săptămâni, se vor semnala precipitaţii în general slabe, sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare.

PROGNOZA METEO La munte, în primele două zile, media temperaturilor maxime va scădea de la 0 – 2 grade la -5 grade, iar cea a minimelor de la -1 grad la -7 grade. În perioada 1 – 3 decembrie, vremea se va încălzi. Valorile termice maxime vor atinge, în medie, de 3 grade, iar media minimelor nocturne va urca spre -1 grad. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va fi apropiat de cel normal, fiind estimate medii ale maximelor termice între -2 şi zero grade şi ale minimelor de la -7 la -5 grade. Se vor semnala zilnic precipitaţii, la început mixte, apoi predominant sub formă de ninsoare, iar local şi temporar, cu o probabilitate mai ridicată în intervalele 30 noiembrie – 1 decembrie şi 3 – 9 decembrie, ninsorile moderate cantitativ pot să depună strat de zăpadă.

Autostrada Sebeș-Turda va fi deschisă complet începând de mâine

 


Autostrada Sebeș-Turda va fi deschisă complet începând de marţi, 30 noiembrie. Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunţat că au mai rămas de terminat doar "câteva lucruri minore", iar de mâine se va putea circula şi pe lotul 2, "fără festivisme" şi "fără tăieri de panglici".

Lotul 2 din Autostrada Sebeș-Turda (A10) va fi dat în circulaţie marţi după-amiază, cu restricţii pe un singur kilometru. În acea zonă, traficul se va desfăşura pe o singură bandă, a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

„Aşa cum v-am spus vineri, am fost să verific ce se întâmplă pe lotul 2 Sebeş – Turda. Azi de dimineaţă i-am chemat la minister pe cei care se ocupă direct şi care sunt beneficiarii – şi anume CNAIR – şi având în vedere că mai sunt câteva lucruri minore care pot fi terminate până mâine, odată cu finalizarea acestor lucrări, mâine după masă se va da drumul la lotul 2 Sebeş – Turda, cu restricţiile pe care le-am anunţat inclusiv de vineri, şi anume acel kilometru unde va fi circulaţia pe o singură bandă.

Vreau ca aceste lucruri să se desfăşoare normal. Domnul director Pistol vă anunţ că, odată terminată acea să zicem predare – primire sau dare în circulaţie, lucrurile trebuie să se desfăşoare normal, cum trebuie şi de acum încolo. Fără festivisme, fără tăieri de panglici, fără chestiuni care nu-şi au locul, pentru că nu e loc de festivism. Datoria statului faţă de cetăţeni este una mare, de 30 de ani. Am făcut lucrul acesta pe repede-înainte, pentru că exista riscul să mai stăm 3-4-5-6 zile cu lucrările terminate şi nefolosit acel tronson”, a declarat luni Sorin Grindeanu, conform Agerpres.

Ministrul Transporturilor a subliniat că s-au luat toate măsurile de siguranţă pentru darea în trafic a acestui lot.

„Am verificat personal, am luat toate măsurile de siguranţă şi am discutat cu colegii din minister. Imediat cum sunt finalizate ultimele (lucrări – n. r.), care sunt minore şi pot fi făcute până mâine, acest tronson va fi dat în circulaţie, astfel încât de la Sebeş la Cluj să se poată circula în regim de autostradă, cu acele restricţii”, a adăugat Sorin Grindeanu.

Lotul 2 Sebeş-Turda are o lungime de 24,25 km şi va lega Alba Iulia Nord şi Aiud.

Lotul 2 al Autostrăzii Sebeş – Turda este singurul aflat în construcţie. Pe loturile 3 şi 4 se circulă de câţiva ani şi pe lotul 1, dat în folosinţă de câteva luni, au mai rămas circa doi kilometri de finalizat.

TEODOR MELEȘCANU : ”Potrivit legii, personalul Serviciului de Informaţii Externe nu poate să facă parte din partide”

 


Teodor Meleșcanu, fostul şef al Serviciului de Informații Externe, a dezvăluit că, în calitate de director al serviciului secret extern, avea informaţii potrivit cărora Victor Ponta urma să piardă alegerile prezidenţiale din 2014.

De altfel, Teodor Meleşcanu l-a şi sfătuit pe Victor Ponta că „nu e bine” să candideze pentru că „nu poate câştiga”.

Fostul şef SIE a fost întrebat dacă relaţia de prietenie cu Ilie Sârbu l-a determinat să fie apropiat de Victor Ponta (ginerele lui Ilie Sârbu) sau dacă ”a avut ordin din partea structurii de informații să îl protejeze pe Ponta”. Meleşcanu a explicat că a avut o discuţie cu Victor Ponta şi cu socrul său, la Vila Lac I.

„Victor Ponta era în campania electorală atunci. Dacă unii zic că a fost (n.r. ofițer SIE), habar n-am, nu ține de directorul SIE. Asta nu înseamnă că nu există legături cu domnul Sârbu, am fost colegi în Parlament, dar niciodată prieteni. Eu personal am avut o discuție cu Victor Ponta și socrul său la Vila Lac 1 și i-am spus foarte clar și deschis că nu poate fi ales și nu poate câștiga alegerile pentru că lucrurile stau altfel.

Era un punct de vedere ca rezultat al informațiilor din toate părțile. În calitate de șef SIE știam că nu va câștiga și i-am zis. A zis că bine, vom merge înainte. I-am zis că nu e bine să candideze pentru că nu va câștiga. Sunt informațiile mele, nu sunt pentru televizor”, a declarat Teodor Meleșcanu, la Kanal D, conform G4Media.

De asemenea, întrebat dacă s-a folosit de şefia SIE ca să ”îi șteargă urmele” lui Victor Ponta, pe care fostul președinte Traian Băsescu l-a acuzat că e ofițer acoperit SIE, Teodor Meleșcanu a subliniat că descoperirea unui ofițer de informații este faptă penală.

„Potrivit legii, descoperirea unui ofițer de informații este faptă penală. I-am făcut lui Traian Băsescu o scrisoare în care i-am prezentat toate prevederile legale. Cei acoperiți nu-i știe nimeni, decât o persoană care l-a luat în primire. Altfel ar fi o mascaradă cu ceea ce înseamnă agenții acoperiți. Dânsul mi-a răspuns, am mai trimis o a doua scrisoare cu elementele astea despre modul de funcționare a serviciului, a mai cerut încă o dată, deci scrisoarea a treia, trei scrisori am trimis, ultima dată am fost personal cu ea și i-am zis că dacă sunt probleme demisia e pe masă”, a mai precizat Teodor Meleșcanu, conform sursei citate.

Potrivit legii, personalul Serviciului de Informaţii Externe nu poate să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora.