8.07.2020

Costică Costanda a blocat conturile Capitalei

 

UPDATE Costel Constanda a explicat, pentru MEDIAFAX, de ce a blocat conturile Primăriei Capitalei: „Nu vrea să renunţe la niciuna din miile de proprietăţi”, spune omul de afaceri, care a venit și cu două variante, însă CGMB a respins pentru a patra oară să îi dea teren în satul Francez.

Costel Costanda a declarat că în cadrul Primăriei București există o comisie mandatată de către primarul general să poarte negocieri cu el cu cu avocaţii săi pentru a fi găsite soluţii astfel încât să fie stinse datoriile pe care Municipalitatea le are faţă de omul de afaceri.

„Această comisie a dorit să salveze o parte cât mai mare a lichidităţii bugetare şi astfel a oferit, în schimbul sumelor datorate, terenuri şi alte bunuri aflate în proprietatea privată a Primăriei Capitalei. Necunoscând situaţia juridică a proprietăţilor Primăriei oferite în schimbul banilor, am ales două variante: 1. Cumpăr o parte din fosta mea proprietate, Satul Francez, căreia îi cunoşteam situaţia juridică, sau 2. Să scoată Primăria la licitaţie întreaga proprietate (tot Satul Francez) pentru a produce lichidităţi şi astfel să-mi plătească banii sau o mare parte din banii pe care mi-i datorează”, a spus Costanda.

Potrivit omului de afaceri, totul era valabil sub condiţia obţinerii aprobării Consiliului General a uneia din aceste variante.
„Niciuna din aceste propuneri nu a fost agreată de către Consiliul General al Municipiului București. Am înţeles că Primăria nu are lichidităţi pentru a-şi plăti datoriile faţă de mine, dar faptul că nu vrea să renunţe la niciuna din miile de proprietăţi pe care le deţine, m-a determinat să blochez conturile acestei instituţii” a declarat, pentru MEDIAFAX, omul de afaceri Costel Constanda.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a anunțat, vineri, că în acest moment conturile Primăriei sunt blocate, după ce Costică Costanda a pus poprire pe conturile instituției, după un proces care a durat 20 de ani și a fost câștigat de omul de afaceri.

Primarul general Gabriela Firea a transmis, vineri, că după blocarea conturilor Primăriei Capitalei, proiecte de importanță majoră sunt în pericol.

„În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, iar proiecte de importanță majoră pentru dezvoltarea Bucureștiului sunt puse în pericol. Mă refer aici la obiective de investiții precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea. Este o situație dificilă pentru București, trebuie să punem în aplicare o sentință definitivă și irevocabilă a instanței, pronunțată în anul 2019, după procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie să plătim”, a spus Firea.

Potrivit edilului, municipiul București trebuie să-i returneze lui Costică Costanda suma de 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei.

„Deși am luat toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare și am făcut deja plăți eșalonate de aproximativ 17 milioane euro, am ajuns în situația în care Costică Constanda a pus poprire pe conturile Municipiului București. Pentru a ieși din această situație de criză, voi supune din nou aprobării CGMB, în următoarea ședință, un proiect de hotărâre care să remedieze această problemă”, a mai spus Firea.

Primarul spune că pentru a putea respecta sentința definitivă și irevocabilă în procesul cu Costică Constanda, a supus spre aprobare, în patru ședințe succesive ale Consiliului General al Municipiului București, un proiect de hotărâre prin care să se reducă suma totală datorată cu aproximativ 40%. Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată, iar pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din numărul total al consilierilor generali.

„Din bugetul Municipiului Bucuresti sunt suportate cheltuieli de importanță strategică privind alimentarea cu energie termică, transportul în comun, iluminat public, funcționarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalității, proiectele de investiții în infrastructură, etc”, mai spune Firea.

sursa:https://www.cotidianul.ro/firea-conturile-primariei-bucuresti-sunt-blocate/

Probleme grave în NATO: membrii Alianței nu se mai înțeleg între ei. Alianța este în ”moarte clinică”.

 


Grecia îi reproșează NATO neutralitatea în disputele Atenei cu Ankara, arătându-și totuși disponibilitatea de a negocia cu Turcia, iar Franța îi ține partea

NATO este într-o situație de criză în privința relației Atena-Ankara, disputele dintre Grecia și Turcia amenințând stabilitatea Alianței.

„Cred că este foarte clar pentru NATO că această poziție de neutralitate, prin care nu intervine motivând că e vorba de doi membri ai Alianței, nu o mai acceptăm”, a precizat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Premierul Greciei a spus totuși că Atena e deschisă la negocieri cu Ankara, dar fără să aibă ”o armă la spate”.

El a explicat că a avut o discuție cu secretarul general Jens Stoltenberg căruia i-a transmis că țara sa este membră NATO, contribuie la Alianță și se așteaptă ca atunci când interesele sale sunt puse în pericol, NATO să nu aibă o poziție de neutralitate, insistând că această politică este „profund nedreaptă” pentru Grecia.


Disputa dură pe zonele maritime

Atena se declară gata să negocieze zonele maritime disputate cu partea turcă. „Aşteptăm să vedem dacă Turcia intenţionează să o facă la modul serios, suntem pregătiţi din această lună”, a declarat și purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a dat de altfel asigurări că este ”întotdeauna bucuros” să discute cu Turcia delimitarea zonelor maritime în Marea Egee şi în Mediterana orientală.

El a dat însă vina pe Turcia pentru întreruperea discuțiilor: ”Făcusem progrese până când Turcia a pus capăt discuţiilor preliminare în 2016”, a declarat el.

În caz de dezacord, premierul grec spune că disputa se va tranșa la Curtea Internaţională de Justiţie, a cărei decizie Atena o va respecta.


Pentru premierul de la Atena, Turcia nu se comportă într-un mod ”fiabil” în cadrul NATO şi constituie un factor ”destabilizator” în regiune.

El a dat ca exemplu în acest sens survolul insulelor greceşti de către avioane de vânătoare-bombardiere turceşti, forajele pe care le consideră „ilegale” în largul Ciprului şi tentativele Turciei de a ”transforma în arme” miile de migranţi şi refugiaţi când Ankara le-a permis să se îndrepte în masă spre frontiera elenă în februarie.

Turcia a suspendat luna trecută explorările de petrol şi gaze în largul unei insule greceşti după ce această iniţiativă a sa a dus la exacerbarea tensiunilor între cele două ţări.

Dar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în 28 iulie că este ”pregătit să discute (toate litigiile) cu Grecia fără condiţii”.

Mediterana, zonă de dispută și între Franța și Turcia

Grecia are un aliat în Franța în disputa cu Turcia, Parisul intrând în conflict cu Turcia în zona Mediteranei.


Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat în luna iulie, activităţile Turciei în estul Mării Mediterane şi intențiile Turciei de a se amesteca în Libia, anunţând că Uniunea Europeană pregăteşte o serie de măsuri pentru contracararea acţiunilor de acest fel.

„Vreau să reiterez solidaritatea deplină a Franţei cu Republica Cipru, dar şi cu Grecia, în contextul acţiunilor Turciei de încălcare a suveranităţii. Nu este acceptabil ca spaţiul maritim al unui stat membru al UE să fie încălcat sau ameninţat. Cei care contribuie la astfel de acţiuni trebuie sancţionaţi”, a declarat atunci Emmanuel Macron în cursul unei întrevederi la Palatul Elysée cu preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasides.

Acest lucru arată că NATO are probleme grave în interior, și că, dincolo de eternele pretenții ale lui Donald Trump pentru mai mulți bani și disputele sale cu Germania pe această temă, Macron avea dreptate când spunea că Alianța este în ”moarte clinică”.

sursa:https://ro.sputnik.md/International/20200807/31204261/Probleme-grave-n-NATO-membrii-Alianei-nu-se-mai-neleg-ntre-ei.html

Avocatul Poporului sare în apărarea pacienților care au alte boli decât coronavirus

 

Avocatul Poporului a făcut demersuri oficiale pentru a obține răspunsuri cu privire la drepturile pacienților suferind de alte afecțiuni decât Coronavirus de a se interna în spital și a comunicat astăzi că, potrivit normelor în vigoare, internarea nu trebuie condiționată prin a-i cere pacientului un test negativ la Covid 19.

„Considerând că rezolvarea urgențelor medicale (altele decât cele generate de COVID-19), cât și internările programate sunt de maximă importanță pentru respectarea dreptului la sănătate al oamenilor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a întreprins demersuri la Ministerul Sănătății”, arată Avocatul Poporului.

Instituția arată că, în conformitate cu răspunsul primit de la minister, persoanele care reprezintă urgențe medicale sau sunt programate pentru internare, nu trebuie să fie condiționate de efectuarea unui test COVID-19 în prealabil și de prezentarea rezultatului acestuia la internare, iar în situația în care o unitate spitalicească solicită unei persoane altceva, aceasta are inclusiv posibilitatea de se adresa instanței judecătorești.

În răspunsul primit de la ministerul Sănătății, se arată că la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor și, în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, în zona-tampon vor primi toată asistența medicală necesară pentru afecțiunea/afecțiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test.


Dar, se arată în aceeași adresă de la minister către Avocatul Poporului, pacienții care în urma triajului nu au motiv să fie considerați cazuri suspecte pentru infecția cu SARS-CoV-2 vor fi internați în secțiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între pacienți.

De asemenea, mai arată Avocatul Poporului, în același răspuns de la Ministerul Sănătății, se precizează că din data de 15.05.2020 au fost reluate internările și intervențiile chirurgicale programate, precum și activitatea din ambulatorii, iar în ceea ce privește situația pacienților care nu sunt suspecți COVID-19, în urma triajului, aceștia vor fi internați în secțiile aferente patologiei fără RT-PCR.

sursa:https://ro.sputnik.md/justice/20200807/31207241/Avocatul-Poporului-sare-in-apararea-pacientilor-care-au-alte-boli-decat-coronavirus.html

Moscova explică în ce condiţii ar putea fi forţată să utilizeze armele nucleare

 

Ministerul rus al Apărării a dezvăluit pentru prima dată condițiile care ar forţa Rusia să utilizeze armele nucleare. Documentul privind „Bazele politicii naționale Federației Ruse privind descurajarea nucleară” a fost publicat în paginile ziarului Krasnaia Zvezda.

„Prima condiție se referă la sosirea unor informaţii veridice despre o lansare de rachete balistice care atacă teritoriul Rusiei și (sau) pe aliații acesteia. Situaţia reală privind lansarea unei rachete balistice va fi detectată de sistemul de avertizare privind atacul cu rachete”, se explică în document, citat de Sputnik France


Orice rachetă va fi considerată nucleară,

Întrucât va fi imposibil să se definească tipul rachetei (nucleară sau non-nucleară), orice rachetă atacantă va fi considerată o rachetă nucleară, se arată în document. Administrația politică și militară a Rusiei va fi imediat informată cu privire la atac și va stabili amploarea răspunsului forțelor sale nucleare.

Totuşi, prioritatea politicii naționale de securitate a Rusiei este asigurarea descurajării nucleare ca bază a descurajării strategice, se subliniază în document.

„Sporirea tendințelor negative în lume, tendinţe care însoțesc formarea unui nou sistem de securitate globală și regională, contribuie la (...) intensificarea amenințărilor existente și la apariția unor noi amenințări la adresa securității militare a Federației Ruse, [ameninţări] care riscă să se transforme în conflicte de diferite mărimi și intensități”, a declarat ministerul.

sursa:https://ro.sputnik.md/Rusia/20200807/31207483/Moscova-explica-in-ce-conditii-ar-putea-fi-fortata-sa-utilizeze-armele-nucleare.html

Petrolul a scăzut vineri sub 45 de dolari pe baril !



Scăderea vine pe fondul îngrijorărilor că revenirea cererii va încetini din cauza reapariției cazurilor de coronavirus, deși un angajament din partea Irakului de a reduce producția de petrol în luna august a susținut prețul, relatează Reuters.

Petrolul Brent a scăzut 51 cenți, sau 1,1%, la 44,58 dolari la 1209 GMT, iar referința americană West Texas Intermediate (WTI) a scăzut, de asemenea, 51 de centi, sau 1,2%, până la 41,44 dolari barilul. Ambele valori de referință au câștiguri săptămânale mai mari de 2%.

Prețurile s-au redresat de la minimele atinse în aprilie, când Brent a scăzut sub 16 dolari, cel mai redus nivel din 21 de ani. De-a lungul săptămânii, un dolar american mai slab a ajutat la susținerea prețurilor, făcând marfa mai atractivă pentru cumpărătorii care dețin alte valute, potrivit Mediafax..


sursa:https://www.dcnews.ro/petrolul-scade-sub-45-de-dolari_764008.html

Cu Kalaşnikov-ul pe proprietatea lui Donald Trump

 

Trei adolescenţi au fost arestaţi după ce au intrat ilegal pe proprietatea preşedintelui Donald Trump de la Mar-a-Lago, având asupra lor o armă semiautomată încărcată, scrie CNBC News.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Palm Beach, Michael Ogrodnick, a declarat că băieţii de 15 ani au fost arestaţi la scurt timp după ce au intrat pe proprietatea privată şi au aruncat rucsacul, care conţinea o armă AK-47 încărcată cu 14 gloanţe.

Oficialii spun că cei trei nu ştiau că au intrat pe proprietatea preşedintelui şi că au ajuns acolo în timp ce încercau să scape de poliţie.

Ogrodnick a spus că cei trei sunt norocoşi că nici preşedintele şi nici membrii familiei sale nu se aflau acolo, pentru că în caz contrar, agenţii Serviciului Secret i-ar fi împuşcat. Clubul este închis pe perioada verii.

Adolescenţii sunt acuzaţi de încălcarea proprietăţii private având asupra lor o armă de foc, jaf cu armă de foc şi că s-au opus arestării. În prezent, cei trei se află într-o închisoare pentru minori.

Mar-a-Lago a fost scena mai multor intruziuni de când Trump a devenit preşedinte în 2017.

sursa:https://www.cotidianul.ro/scena-ca-n-filme-cu-kalasnikov-ul-pe-proprietatea-lui-donald-trump/

Raed Arafat: Avem peste 300 de focare

 

În prezent avem peste 300 de focare de COVID-19 în țară, a anunțat joi seara, la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Aceste focare înseamnă și cămine, și azile de bătrâni, și din domeniul industrial, zone care sunt însă controlabile. 

Foarte multe dintre cele 300 de focare din țară „sunt focare care sunt foarte limitate, sunt sub control”, a spus Raed Arafat. El a explicat apoi care este diferența între aceste focare, bine delimitate, și cele cu transmisie comunitară, în cazul cărora se impune uneori măsura carantinării unor localități întregi.

„Focarele pentru care noi luăm măsura de carantină, atunci când carantinăm o localitate, sunt focarele de transmitere comunitară. Deci, dacă este o localitate cu o cifră mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane vârstnice, atunci măsurile se iau pe azilul respectiv – carantinarea azilului, a personalului; dacă avem o localitate de 1.500 de persoane și avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie în comunitate, în mai multe familii, atunci luăm măsura de a carantina localitatea. De ce? Pentru că nu este suficient să izolezi persoanele și contacții lor direcți. Acolo, dacă s-a transmis în comunitate, înseamnă că mai avem mai multe persoane în comunitate probabil asimptomatice, de care nu știm și care transmit. Și atunci, această comunitate se pune sub carantină, DSP-ul poate să organizeze testări mai multe în localitatea respectivă, se descoperă mai mulți care au fost infectați sau nu și pot să se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectivă. Acesta este rostul carantinării unei localități, pe care o facem, dacă vedem că este răspândire comunitară serioasă”, a explicat Raed Arafat.

El a avertizat însă că „nimeni și nicio țară nu va putea la un moment dat să spună că exclude total luarea unor măsuri mai drastice”, pentru că totul depinde de evoluția epidemiei.

„Noi am luat, am carantinat unele localități, chiar dacă s-au supărat pe noi primarii din localitățile respective, chiar și recent. Am luat anumite măsuri punctuale și asta fac multe țări acum, dar sunt situații în care dacă vezi că scapă total sub control și începe să fie o creștere mare, exponențială, se pot reimpune anumite măsuri drastice. Poate că nu faci un total lockdown în toată țara, dar faci într-un județ, îl faci într-o zonă în care vezi că este o răspândire majoră”, a spus șeful DSU.

„Acest lucru nimeni nu poate să-l nege, la orice moment se poate lua o astfel de decizie”, a insistat Raed Arafat.

„Nu suntem în acest scenariu încă, dar putem să ajungem și peste o lună, și peste două, și în timpul toamnei, și în timpul primăverii anului viitor să ajungem la scenarii grele, dacă boala se va comporta într-un fel pe care nu putem să-l controlăm”, a avertizat secretarul de stat în MAI. „Nu panicăm pe nimeni, la acest moment măsurile noastre sunt de prevenire, măsurile pe care le recomandăm populației și măsurile concentrate local pe localitățile care au un număr mai mare de cazuri, unde încercăm să limităm ieșirea din ele și să limităm transmiterea. Dar depinde cum evoluează scenariul ce decizii vor fi luate ulterior”, a adăugat Raed Arafat.

sursa:https://www.cotidianul.ro/raed-arafat-avem-peste-300-de-focare-in-tara/

O grenadă, arme letale și muniție, descoperite în două mașini. Două persoane reținute

 

Polițiștii de combatere a criminalității organizate Gorj au indisponibilizat o grenadă, arme letale și muniție, descoperite în două autoturisme aflate în trafic. Un bărbat și un tânăr au fost reținuți.

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, cu sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Gorj şi ai Direcţiei de  Operaţiuni Speciale, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, au oprit în trafic, pe Drumul European 79, două autoturisme.

Acestea se deplasau dinspre Iezureni spre Târgu Jiu și aparţineau familiei unui bărbat, de 32 de ani, care locuia fără forme legale în Târgu Jiu.

Ce au descoperit în autoturisme 
 

”În urma controalelor efectuate în interiorul autoturismelor, au fost descoperite o puşcă, o grenadă, două truse de curăţat armament, trei pistoale, cu încărcătoarele aferente în care se aflau, câte 6 cartuşe şi 631 de cartuşe ambalate în diferite cutii din carton și plastic.

În cauză, a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de bărbatul de 32 de ani și un tânăr, de 17 ani, din Târgu Jiu, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, fiind ulterior dispusă măsura controlului judiciar faţă de bărbatul de 32 de ani”, se arată într-un comunicat de presă. 

A fost reținut tânărul minor
 

Totodată, faţă de tânărul de 17 ani a fost luată măsura reţinerii, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Târgu Jiu, cu propunere de arestare preventivă.

În cauză cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.


sursa:https://www.dcnews.ro/politistii-au-fost-socati--o-grenada--arme-letale-si-munitie--descoperite-in-doua-masini--doua-persoane-retinute_763952.html

Turcan merge pe urmele lui Iohannis. Afirmație ÎN DIRECT

Vicepremierul Raluca Turcan l-a avut ”mentor” pe Klaus Iohannis altfel nu se explică declarațiile făcute la B1TV. După ce Klaus Iohannis a susținut că PSD a făcut crimă în masă și liberalii au adoptat această temă halucinantă. Turcan vorbeste de alianţa PSD şi COVID, au lovit la fel de tare în România.

Raluca Turcan susţine că ideea amânării alegerilor locale a fost adusă în atenţie de unii aleşi locali PSD, care vor să tragă de timp pentru că ştiu că nu vor câştiga noi mandate. ”Tot acest discurs şi subiect fals adus în opinia publică vine din partea unor aleşi locali PSD care ştiu că pierd alegerile, în frunte cu doamna Firea, mai sunt câţiva pe la consilii judeţene, şi atunci ce spun ei, dacă mai tragem de timp şi ferească Dumnezeu… cu ajutorul lor, că aproape că au format o alianţă, alianţa PSD şi COVID, au lovit la fel de tare în România”, afirmă Turcan, potrivit news.ro. Turcan a fost întrebată, joi seară, la B1 Tv, despre organizarea alegerilor locale.

”Vreau să vă spun că aproape mă doare capul când aud iarăşi demagogia aceasta a unor oameni politici, sau mai degrabă le zic acum politicieni, cum că, în loc să se ocupe de lucruri importante, Guvernul e preocupat de alegeri. În primul rând, mandatele aleşilor locali au expirat, printr-o lege mandatele au fost prelungite. Dragii colegi PSD, cu majoritate în Parlament, au hotărât că data alegerilor o stabileşte Parlamentul, Guvernul se ocupă de pregătirea alegerilor. Aşadar, dacă nu mai pot de grija acestor alegeri, din secunda zero în care le-a venit această idee a amânării alegerilor, dacă nu e doar o hârâială din asta politică, care pe unii îi costă timp şi nervi şi bani, ar fi trebuit să se ducă în Parlament să spună: prelungim mandatele aleşilor locali”, a afirmat vicepremierul. Raluca Turcan a susţinut că, de fapt, unii aleşi locali ai PSD vor să tragă de timp, pentru că ştiu că vor pierde alegerile.

”De fapt, pe fond, tot acest discurs şi subiect fals adus în opinia publică vine din partea unor aleşi locali PSD care ştiu că pierd alegerile, în frunte cu doamna Firea, mai sunt câţiva pe la consilii judeţene, şi atunci ce spun ei, dacă mai tragem de timp şi ferească Dumnezeu… cu ajutorul lor, că aproape că au format o alianţă, alianţa PSD şi COVID, au lovit la fel de tare în România.

Deci dacă această alianţă mai trage tare în Guvern şi sfidează cetăţenii, ameninţându-le sănătatea publică, atunci oamenii o să dea vina pe cine? Pe cei care sunt la putere şi o să mai câştige o mână de voturi. Le-am spus-o şi o repet, pentru un dram de voturi amanetează sănătatea publică, pierd timp preţios în gestionarea unor lucruri vitale petru viaţa de zi cu zi a fiecărui om.

sursa:http://sintezazilei.com/turcan-merge-pe-urmele-lui-iohannis-afirmatie-soc-totul-in-direct/

Avocatul Piperea îi dă DECISIVA lui Klaus Iohannis. Mâine e termen la C Ap Buc în cererea de suspendare + anulare a hotărârilor guvernului privind starea ultra-prelungită de alertă. Șansele acestei acțiuni sunt doar teoretice dar, statistic și conform poziției publice a președintelui, nu se mai justifică, cel puțin în București.

Metoda de calcul a zonelor în care școlile vor putea fi deschise arată că doar câteva zeci de localități s-ar afla în „zona roșie”, ceea ce înseamnă că nici starea de alertă nu se mai justifică la nivel național. O spune Gheorghe Piperea. Avocatul mizează pe acest fapt și în procesul pe care îl are la Curtea de Apel București, pentru suspendarea și anularea hotărârilor de declarare a stării de alertă.

„Johannis tocmai și-a cerut scuze pentru că la conferința de presă de ieri a comunicat date false. Ironia este că președintele spune că a dat asemenea date pentru că … așa le-a primit de la Ministerul Sănătății. În mod normal, ăsta e un motiv de demisie imediată a ministrului. Dar nu veți vedea asta, chit că “expliicațiile” lui Tătaru referitoare la cocoașe și “platouașe” au făcut deliciul internetului în ultimele 2 zile. Ăștia sunt statui pandemice, să nu uităm. Ei nu greșesc – doar sunt prost înțeleși sau discreditați de nemernicii de eretici.

De fapt, chestia cu demisia și cu scuzele ipocrite ale lui Johannis nu e importantă. Ce e important e faptul că Johannis spune asta, în mod oficial: zonele verzi, galbene sau roșii se determină/calculează după criteriul numărului total de cazuri noi înregistrate în ultimele 14 zile la 1000 de locuitori. În funcție de scenariul pe culori, localitățile pot deschide fizic sau nu școlile, în 14 septembrie. Dacă, de exemplu, în ultimele 14 zile, au fost atâtea cazuri încât Bucurestiul să fie în scenariul verde, școlile pot fi deschise și luni. Dacă acest calcul dă “verde” în întreaga țară, înseamnă că starea de alertă la nivel național trebuie ridicată mâine.

Or, mâine e termen la C Ap Buc în cererea de suspendare + anulare a hotărârilor guvernului privind starea ultra-prelungită de alertă. Șansele acestei acțiuni sunt doar teoretice dar, statistic și conform poziției publice a președintelui, nu se mai justifică, cel puțin în București. Intuiesc că, dacă se pregătesc deschiderea școlilor și alegerile locale, într-o aglomerație urbană de 4 milioane de persoane, capitală e zonă verde.

Așa susține, de altfel, și articolul din linkul anexat. În plus, din textul acestui articol rezultă că, la acest moment, sunt doar câteva sute de localități care întra în zona galbena si numai 50 in zona roșie. Așa că : start la calculat! Vedeți dacă întreaga țară, capitala sau orașul vostru este în scenariul verde sau nu. Dacă da, starea de alertă, carantină întregii localități sau purtarea măștii în spații publice nu se mai justifică”, scrie Piperea pe Facebook.

sursa:http://sintezazilei.com/avocatul-piperea-ii-da-decisiva-lui-klaus-iohannis/