8.27.2021

Donald Trump : ”E o rușine... arătăm ca o adunătură de proști”

 


Reacție puternică a fostului președinte SUA, Donald Trump, după atentatele de la Kabul – acuză atât implicarea în Orientul mijlociu, cât și retragerea dezastruoasă

Atentatele au completat dezastrul retragerii americane din Afganistan, iar Donald Trump reacționează puternic.

”Ar fi trebuit să părăsim Afganistanul cu o oarecare demnitate ... am predat cheile”, a spus Donald Trump.

Într-o declarație pentru Fox News, fostul președinte a continuat să descrie implicarea Americii în Orientul Mijlociu ca fiind ”cea mai mare greșeală a țării”.

”Retragerea actuală sub Joe Biden este o rușine... Arătăm ca o adunătură de proști”, a declarat Trump, citat de Russia Today.

Donald Trump și soția sa, Melania, au transmis condoleanțe familiilor celor care au murit în atentatele de ieri.

”Eu și Melania trimitem cele mai profunde condoleanțe familiilor excepționalilor și curajoșilor membri ai Serviciului (de pază) a căror datorie față de SUA a însemnat atât de mult pentru ei. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile civililor nevinovați care au murit astăzi în atacul sălbatic de la Kabul”, a transmis Trump.

Pe de altă parte, Donald Trump spune că ”această tragedie nu ar fi trebuit niciodată permis să se întâmple, ceea ce o face mai greu de înțeles – iar durerea noastră este și mai profundă”.

Figurația la nivel înalt a președintelui Klaus Iohannis

 


Dacă și G4Media, pluton jurnalistic filoamerican și constant de dreapta, a ajuns să afirme în materialul principal criticile de mai jos înseamnă că președintele României are o problemă.

”Indolența președintelui Iohannis nu este vreo noutate, lipsa de implicare în mari probleme de stat a devenit deja proverbială la nivelul statului român. Manifestă interes scăzut când apar pe agendă chestiuni arzătoare, are oroare de marile dosare, de crize majore și de rezolvarea lor. În schimb, adoră pozele și în general orice acțiune de reprezentare în care implicarea se reduce la simpla sa prezență fotogenică” (Dan Tăpălagă)

Asta înseamnă că președintele României se golește progresiv de sens. Prestația sa se reduce la o simplă figurație. S-a prefăcut că este preocupat de situația din Afganistan și de retragerea forțelor românești și a cetățenilor de sprijin? A convocat un Consiliu Suprem de Apărare a Tării după ce majoritatea era evacuată. A întîrziat puțin în vacanță, s-a trezit tîrziu și a luat bicicleta ca să ajungă în Dealul Cotrocenilor. Adică a lălăit-o, zicîndu-și că oricum cei mari rezolvă situația. La ce să-și scurteze el vacanța sau să-și tulbure contemplațiile?

De ce nu a fost Iohannis în Ucraina?

O zi mai tîrziu, Klaus Iohannis a convocat și o discuție pe seama începerii școlii.

După discursul ce pare scris de secretară sau de șoferul său rezultă că întîlnirea de la Cotroceni pe seama începerii școlii nu a adus nimic nou. Nici măcar schimbarea datei. Este de bănuit că s-a desfășurat în genul:

–Bună ziua! Luați loc! Spuneți ce probleme sunt?

Și s-a încheiat cu un:

–No bine! Vă rog să vă mobilizați. Și mulțumesc! La revedere!

CSAT pentru anul viitor

Iată textul citit, altă probă de figurație prezidențială. A salutat miniștrii, a aflat, a ascultat, a zis la presă și „la revedere”. Situația dramatică a școlii românești și a educației a rămas mai în groapă și mai proastă decît înaintea anunțării falnicului program „România educată”, conceput de profesorul suplinitor de la Agnita. Este un alt fîs care trădează figurația la nivel înalt a președintelui Klaus Iohannis.

Citiți mai jos capodopera de gîndire a figurantului de la Cotroceni, urmată de acțiunea fermă a lecturii în fața camerelor de luat vederi:

”Am convocat astăzi o întâlnire de lucru cu ministrul Sănătății și cu ministrul Educației pentru a discuta măsurile care urmează să fie luate pe fondul unei noi creșteri a infectărilor cu coronavirus. Ne aflăm în valul patru al pandemiei de COVID-19 și am ținut să discut cu cei doi miniștri, pe de o parte despre gradul de pregătire a sistemului medical, iar, pe de altă parte, despre începerea noului an școlar.

Un lucru este cert: amploarea efectelor acestui val pandemic depinde direct de gradul de vaccinare a populației României. Chiar zilele trecute, experții din sănătate au făcut publice o serie de analize din care rezultă că persoanele nevaccinate constituie majoritatea covârșitoare a cazurilor de infectări cu SARS-CoV2 și de decese din cauza COVID înregistrate în ultima vreme în România.

Nu există niciun dubiu că vaccinarea este principala măsură de protecție împotriva îmbolnăvirii și agravării bolii.

România este într-o situație bună în ceea ce privește capacitatea de a asigura vaccinarea pentru toți cei care își doresc să se vaccineze. Experiența vaccinării este la fel în țara noastră ca în orice țară civilizată, și acest fapt reprezintă un exemplu de normalitate.

Virusul cu care ne confruntăm este departe de a fi ținut sub control, cu atât mai mult cu cât răspândirea lui este la nivel global și foarte multe țări sunt în imposibilitatea de a-și putea vaccina cetățenii. Aceste condiții explică și apariția noilor tulpini și doar vaccinarea reduce semnificativ riscul îmbolnăvirilor grave și al deceselor.

În ceea ce privește sistemul nostru de sănătate, doamna ministru al Sănătății mi-a prezentat care sunt măsurile gândite pentru a face față valului patru. Medicii sunt deja bine pregătiți și cu multă experiență.

Este evidentă nevoia de eficientizare a Direcțiilor de Sănătate Publică și aștept mai multă implicare din partea tuturor pentru creșterea capacității de testare, precum și pentru pregătirea sistemului medical de a prelua și pacienți non-COVID. Acești bolnavi trebuie să primească tratamentele de care au nevoie și să nu aibă de suferit pe fondul intensificării valului patru.

Din păcate, și școala va începe pentru al doilea an consecutiv sub spectrul pandemiei. Experiența anului trecut ne-a arătat că este deosebit de important ca procesul educațional să se desfășoare cât mai mult cu prezență fizică, desigur, în condiții de siguranță sanitară sporită, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Accesul limitat la educație are efecte negative semnificative în primul rând pentru generațiile tinere, private de o dezvoltare normală atât în planul formării de competențe, cât și în cel al interacțiunii umane. Se poate ajunge chiar să aibă consecințe dramatice pe termen mediu și lung pentru viitorul nostru, al tuturor.

Din experiența primului an de pandemie a reieșit fără echivoc că învățământul online nu poate suplini integral forma clasică de învățământ, cu prezență fizică. Cel mult, poate funcționa ca soluție temporară, provizorie, atunci când situația epidemiologică este deosebit de gravă.

Rămâne, așadar, o prioritate zero obiectivul de a asigura o educație de calitate pentru cât mai mulți dintre elevi, deși criza sanitară nu s-a încheiat încă.

Este motivul pentru care școlile se vor deschide pe 13 septembrie și vor funcționa cu prezența fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor, bineînțeles cu respectarea strictă a normelor de protecție – mască, distanțare, aerisirea sălilor de curs. Câtă vreme incidența din ultimele 14 zile a cazurilor din localitate rămâne sub pragul de 6 infectări la mia de locuitori, vom avea toți copiii în sălile de clasă. Dacă se depășește acest prag, școlile trec în online în respectiva localitate.

Față de anul trecut, avem însă la dispoziție un instrument esențial, care ne poate oferi garanția că grădinițele, școlile și universitățile vor funcționa normal.

Vaccinarea anti-COVID este singura soluție eficientă pentru a crește siguranța elevilor, studenților și a cadrelor didactice, pentru a ne asigura că revin în sălile de clasă într-un număr cât mai mare și pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Fac un apel către părinți, către personalul din învățământ, să arătăm că ne pasă cu adevărat de școală și de viitorul copiilor și să ne vaccinăm! În acest fel ne protejăm atât pe noi înșine, cât și pe cei mici, care nu au încă vârsta necesară pentru a se putea imuniza”.

A zis că vor face ceva? A zis că au discutat. Asta a zis, asta au făcut, cu asta ne alegem. Plus un apel către părinți, către profesori și către bunicii lui Mihai Viteazul!

Strategie secretă între frați?!

Și ca să ne dăm seama de marea figurație pe care o face președintele Iohannis, el a confirmat participarea la evenimentul din capitala Republicii Moldova. S-a anunțat la Chișinău ca să intre în poză, alături de alți trei președinți, adică să apară la aniversarea a 30 de ani de la declararea independenței. Față de care republica românească tot figurație face de cînd a venit la putere. Și, ca să ne fie clar că nu-i pasă, că figurația sa îi este suficientă, președintele a și întîrziat cîteva ore.

I s-a stricat avionul, nu s-a trezit, n-a găsit o bicicletă sau l-a ținut doamna prea mult la telefon!

Reuniunile de la Cotroceni sunt mici spectacole de figurație. Probabil că președintele se umflă în pene că stă singur pe scaunul cel mai înalt și această gîdilare de orgoliu îi este suficientă. Îi reconfirmă puterea și un superior ”La revedere”.

CORNEL NISTORESCU

https://www.cotidianul.ro/figuratie-la-nivel-inalt/

Cel mai mare sanctuar pentru albine din lume

 


Cel mai mare sanctuar pentru albine din lume poate fi găsit în China, în munți din rezervația Shennongjia, din provincia Hubei. Sanctuarul se întinde pe culmea unui munte din stâncă, pe o înălțime de peste 1000 de kilometri și cuprinde 700 de căsuțe, pentru albine, unde insectele și-au construit stupi.

Sanctuarul din Hubei, reprezintă una dintre ultimele rezervații pentru albine sălbatice din lume.

Apicultura se practică în China încă din secolul al II-lea d.Hr. și aproximativ jumătate din aprovizionarea mondială cu miere provine din țara asiatică, dar puțini știu că peste 80% din populația de albine sălbatice este acum dispărută.

Principala cauză a declinului drastic al albinelor native chineze este aducerea în zonă a albinei europene. Acest tip de albină a adus boli virale.

Albina europeană atacă stupii de albine chineze și interferează cu ritualurile sale de împerechere. Astăzi, albina chineză este listată ca specie pe cale de dispariție, iar stupii agățați de stânci din rezervația naturală Shennongjia alcătuiesc unul dintre puținele sanctuare protejate din țară.

unoscut drept „zidul stupilor”, acest sanctuar unic pentru albine este format din peste 700 de cutii de lemn cocoțate pe partea unui zid abrupt de stâncă, la aproximativ 1.000 de metri deasupra nivelului mării. Cutiile sunt menite să atragă albinele sălbatice din zonă să se așeze, iar cele mai multe dintre ele sunt locuite de mii de albine la un moment dat.

Din cauză că stupii sunt atât de apropiați, pentru a ajunge la cei care se află la cea mai mare înălțime, apicultorii trebuie să folosească cutiile inferioare ca trepte, în timp ce încearcă să-și păstreze echilibrul. Cele din apropierea vârfului pot fi accesate doar cu frânghie, din vârful stâncii. Este o sarcină dificilă, dar necesară, deoarece amplasarea stupilor într-un loc inaccesibil este menită să protejeze albinele și mierea produsă de acestea.

Ceea ce face rezervația naturală Shennongjia atât de specială pentru apicultură este prezența mai multor zone climatice – subtropicală, temperată caldă, temperată și temperată rece – într-o singură regiune, fapt ce asigura o floră cu adevărat diversă (peste 1.131 specii de plante) și o faună pe măsură.

Locul unde ”moartea” este luată în râs

 


Poate nu v-ați gândit niciodată că un cimitir poate deveni un punct de atracție pentru turiști. Și totuși, există un astfel de loc în țara noastră. Cimitirul Vesel de la Săpânța, din județul Maramureș, atrage anual numeroși turiști din toată țara și din afara ei.

Cimitirul Vesel de la Săpânța, județul Maramureș, a devenit faimos datorită culorilor vii în care sunt pictate crucile mormintelor, ce afișează scene din viața persoanelor înhumate. Unele cruci au chiar și versuri în care sunt amintite persoanele decedate.

Locul a devenit un muzeu în aer liber și, totodată, este cimitirul satului. Sunt peste 850 de morminte vesele în curtea bisericii, primele fiind apărute din 1935.

Nu mai există un loc precum Cimitirul Vesel, iar cine ajunge acolo se convinge de acest lucru. Dacă pentru noi moartea unei persoane dragi e un eveniment trist, pentru alte culturi e motiv de bucurie și petrecere. Maramureșenii obișnuiau să ia moartea în râs din cele mai vechi timpuri.

Ideea Cimitirului Vesel îi aparține meșterului Stan Ioan Pătraș care, prin 1935 – 1936, s-a gândit ca după moartea unui om să prezinte povestea acestuia într-un mod aparte, prin felul în care îi este decorat mormântul. Tot el e cel care i-a făcut pe oamenii din sat să privească trecerea în neființă a unei persoane dragi cu alți ochi.

Casa meșterului Stan Ioan Pătraș, unde lucra la crucile din cimitir, se află tot în Maramureș, la doar 200 de metri de Cimitirul Vesel. Aceasta a devenit în timp un muzeu vizitat frecvent. E o casă de lemn, cu pridvor, curte și un atelier. În momentul de față, succesorul lui Pătraș, Dumitru Pop, e cel care are grijă de muzeu și care continuă activitățile începute de el legate de pictură și sculptură.

Dumitru Pop a povestit cum a apărut prima cruce din cimitir. „A murit un tânăr înecat în râul Tisa şi el, fiind bun prieten cu acesta, i-a făcut o cruce pe care scria: „Acest tânăr a fost înecat în râul Tisa, Zapca Gheorghe, în anul 1935, la vârsta de 18 ani”. De la acea cruce a început această îndeletnicire a lui Stan Ioan Pătraş să facă cruci pentru cimitir”.

Stan Ioan Pătraș a rămas orfan, după ce tatăl lui a murit în Primul Război Mondial. A început să facă cruci din 1935, de pe vremea când avea 16 ani, pentru a se putea întreține. A creat în total în jur de 700 – 800 de cruci. Meșterul a sculptat și pictat și porți maramureșene, troițe, elemente ale caselor din lemn, piese de mobilier, dulapuri, scaune, cuiere. La Casa Memorială din Maramureș sunt expuse numeroase din piesele de mobilier realizate de el.

Danemarca ridică toate restricţiile anti-Covid, din 10 septembrie 2021

 


Danemarca va ridica din data de 10 septembrie, graţie unei importante rate de vaccinare, restricţiile încă în vigoare împotriva COVID-19, boala nemaifiind considerată o ameninţare pentru societate, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii.

‘Epidemia este sub control, avem rate de vaccinare record. De aceea, la 10 septembrie vom putea renunţa la regulile speciale pe care a trebuit să le introducem în lupta împotriva COVID-19’, a declarat ministrul Magnus Heunicke, citat într-un comunicat preluat de dr.dk. El a subliniat însă că „nu am ieşit din epidemie” şi a prevenit că guvernul „nu va ezita să acţioneze rapid dacă pandemia va ameninţa din nou funcţiile esenţiale ale societăţii„.

În martie 2020, Danemarca a fost una dintre primele ţări care a impus un regim de semi-lockdown, cu închiderea şcolilor şi a magazinelor cu produse neesenţiale. După o primă relaxare a măsurilor câteva săptămâni mai târziu, autorităţile au reimpus treptat restricţii începând din august 2020 şi un semi-lockdown de Crăciun. Ulterior, ţara s-a redeschis gradual, odată cu introducerea în aprilie a paşaportului sanitar.

Din 14 august, masca nu mai este obligatorie în transportul public, singurul loc unde mai era cerută.

Din 10 septembrie va dispărea obligaţia de a prezenta un paşaport sanitar în cluburile de noapte (care se vor redeschide la 1 septembrie) şi la marile evenimente.

Era deja prevăzut ca acest paşaport să nu mai fie cerut în restaurante, centre de sport şi frizerii începând de la 1 septembrie. Peste 70% din populaţia daneză de 5,8 milioane de locuitori este vaccinată integral.