5.07.2021

POATE DORIȚI NIȘTE GUNOAIE DIN GERMANIA !

 


Poliţiştii de frontieră au oprit vineri, în Portul Constanţa Sud Agigea, zece containere cu deşeuri din Germania care urmează să fie returnate expeditorului, se arată într-un comunicat de presă al Gărzii de Coastă.

Containerele erau destinate unei societăţi din judeţul Prahova care efetuează activităţi de import.

„În urma verificărilor s-a stabilit faptul că nu corespund datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, mărfurile constând în deşeuri, amestec de metal şi hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, în cantitate de aproximativ 200 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României. În acest sens, a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa”, se arată în comunicatul de presă.

Controlul poliţiştilor de frontieră a fost derulat în cooperare cu lucrători ai Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi cu un reprezentant al Agenţiei FRONTEX.

Conform sursei, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosirea de acte nereale şi încălcare a regimului deşeurilor.

Florin Cîțu: "Astăzi depășim 3,5 milioane persoane vaccinate în România"

 


România va depăși, în cursul zilei de astăzi, pragul de 3,5 milioane de persoane vaccinate, după cum a anunțat premierul Florin Cîțu.

Premierul a mai precizat că începând de astăzi se dă startul maratonului de vaccinare de la București, desfășurat la Sala Palatului și la Biblioteca Națională.

"Astăzi depășim 3,5 milioane persoane vaccinate în România, cu o doză sau două. Și tot astăzi, la ora 16.00, începe Maratonul Vaccinării în București.

Avem 50 de puncte de vaccinare deschise în două locații: Sala Palatului și Biblioteca  Națională. La ora 18.00 voi fi prezent la Sala Palatului, să încurajez românii să se imunizeze pentru a reveni la normalitate. V-am spus, dacă aș putea, m-aș mai vaccina o dată.

Rock on, Romania ! Suntem din ce în ce mai aproape de revenirea la normalitate!", a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Cine își mai poate amâna ratele la bancă și care sunt pașii de urmat

 


Peste 22 de mii de persoane şi-au amânat ratele în aceste an, după ce guvernul a extins măsura de anul trecut până în martie anul acesta. Totul vine însă cu un cost suplimentar pentru cei care au ales să îşi amânate ratele la casă sau cele de consum.

"În momentul în care avem vreo problema, s-au redus veniturile, s-a separat familia și nu mai avem aceleași venituri, primul lucru este să mergem la banca și să vedem ce soluție se poate găsi." a explicat, la Antena 3, Irina Chiţu, analist economic.

"Există refinanțare, scadențare, reeșalonare. Și băncile își doresc să își recupereze banii până la sfârșit și atunci oferă, ori o perioadă de grație, ori aceste reeșalonări de credite, în așa fel încât să se păstreze relația contractuală.

Dacă ne ducem către bancă, să ne ducem cu această cerere în scris sau pe email, pentru că banca este obligată în 30 de zile să ne răspundă.

Dacă nu ne răspunde, sau dacă ne-a răspuns și nu am fost mulțumiți cu această soluție, sau nu avem încredere, consumatorii  pot merge la Centrul de Soluționarea Alternativă a Litigiilor din Domeniul Bancar (CSALB). Acolo există o cerere ușor de completat online, cu problema pe care o au." a mai explicat analistul.

Maratonul de vaccinare a început astăzi în București. Sute de persoane, la Sala Palatului

 


Sute de persoane s-au adunat astăzi la Sala Palatului, unde a început Maratonul Vaccinării din București, care va dura până luni.

De la ora 16, oricine dorește să se vaccineze împotriva Covid-19 poate să vină direct la unul dintre cele două centre amenajate. doar cu buletinul.

„Începând de vineri (7 mai), ora 16:00, şi până luni (10 mai), ora 08:00, la Biblioteca Naţională din Bucureşti are loc Maratonul de Vaccinare - Ediţia Bucureşti, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”. Cele 10 cabinete de vaccinare pot primi toate persoanele doritoare, indiferent dacă sunt din Bucureşti sau alte localităţi, doar cu buletinul, fără a fi nevoie de programare”, a transmis Ministerul Culturii.

Maratonul bucureştean include şi Sala Palatului şi cuprinde 50 de cabinete de vaccinare, în care se vor folosi doar doze Pfizer/BioNTech.

La eveniment participă 1.200 de voluntari, pentru a oferi oportunitatea unui număr crescut de persoane să se vaccineze.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că, alături de STB, a decis extinderea şi noaptea circulaţia autobuzelor pe liniile 104, 117, 178, 300, 313 şi 368, pentru a facilita transportul bucureştenilor la centrele de vaccinare şi înapoi spre casă.

Transportatori din toată țara protestează față de măsurile restrictive privind traficul de mare tonaj

 


Protestul se desfăşoară concomitent pe mai multe rute care leagă Bucureştiul de Braşov. Zeci de camioane au pornit din cele două orașe, având destinație centura Ploieștiului. Se circulă în coloană, cu 20 cel km/h. Principala nemulţumire: reparațiile la un pod din localitatea Azuga îi obligă pe șoferi să ocolească.

Implicit, companiile lor pierd bani.

Protestatar: ”Se putea construi un pod alternativ sau consolidarea podului actual până se construia un pod paralel şi să desfăşurăm activitatea pe acelaşi traseu. La ora actuală e foarte multă marfă în Bucureşti Ploiești şi Braşov care nu poate fi transportată pentru că transportatorii nu mai merg pe această rută deci într-o săptămână se vor crea nişte probleme enorme de interes naţional”.

Protestatar: ”Trebuie 8 luni de zile la un pod de 15 metri să îl refacă aici trebuia o firmă capabilă care în dom’le se opreşte două săptămâni şi l-a făcut”.

Totodată, protestatarii reclamă că ANAF le impozitează în mod ilegal diurnele. Fiscul le consideră venit și nu plată zilnică.

Şoferii sunt de asemenea nemulţumiţi de lipsa parcărilor, autostrăzilor şi în general de proasta infrastructură din ţară.

La 74 de ani a speriat radarul. Poliţiştii din Buzău au tras pe dreapta o pensionară care a depăşit limita de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră

 


O femeie de 74 de ani, din Gorj, a rămas fără permis după ce a fost prinsă de poliţiştii din Buzău conducând un autoturism cu o viteză mult peste limita legală.

Mașina a fost surprinsă de radar cu 162 km/h în afara localității Podgoria.

Pe acea porțiune de șosea, viteza maximă admisă este de 100 de km la oră.

Șoferița de 74 de ani fost lăsată fără permis de conducere pentru 90 de zile și va fi obligată la plata unei amenzi de 2.900 de lei.

După ce a fost trasă pe dreapta, femeia le-a spus polițiștilor că nu și-a dat seama cu ce viteză circula şi că avea un drum lung de făcut, relatează stiridebuzau.

Uciderea ursului, organizată de unchiul ministrului Mediului

 


Uciderea ursului Arthur rămâne subiectul principal de discuție în România ultimelor zile. Nici nu e de mirare, de vreme ce ies la iveală tot felul de informații. Cea mai recentă are legătură cu ministrul Mediului. Mai exact cu unchiul său, Marcos Barna, șeful Asociației de Vânătoare din Ojdula, și cel care ar fi facilitat uciderea ursului. Potrivit jurnaliștilor de la Puterea, Marcos Barna este chiar unchiul ministrului UDMR al mediului, Tanczos Barna, care acum, la fel ca premierul Cîțu ieri, îl acoperă pe prinț.

Barna Tanczos : Nu știu dacă, nu știu dacă, nu știu dacă… dar totuși ce ascunzi…

„Nu știu dacă era vorba de acel urs sau nu, nu știu dacă cobora (în localități – n. red.) sau nu, nu știu dacă extragerea s-a făcut cu respectarea legii (…) Nu știu care este persoana care poate spune despre un urs sau cerb sau mistreț că este cel mai mare din țară. Acea persoană, clar, are puteri supranaturale (…) Nu știu dacă era cel mai mare sau era cel mai mic (urs – n. red.), dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță. Aștept finalizarea anchetei”, declara ieri ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Unchiul cere, nepotul aprobă

Fondul de vânâtoare unde a fost împușcat ursul Arthur de către prințul austriac este deținut și administrat de către Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Botos” din localitatea Ojdula, județul Covasna.

Pentru această asociație, Barna Tanczos a emis ordinul de derogare pentru împușcarea unei ursoaice care produsese pagube în zonă. Însă, ceea nu spune ministrul Mediului este faptul că președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Botos” Ojdula unde a fost ucis ursul Arthur este Markos Barna, nimeni altul decât unchiul ministrului Tanczos Barna.

Practic, a fost o afacere în familie : unchiul Barna a solicitat derogare pentru împușcare, iar nepotul Barna a aprobat. Adică o mână spală pe alta și ambele fața familiei Barna!

Rămâne de văzut dacă prințul austriac va spune autorităților române sau austriece cât a plătit în plus pe lângă cei 7.000 de euro pentru împușcare ursului și către cine au mers banii !, conchid jurnaliștii Puterea.

Bogdan Chirieac critică ONG-urile care au tăcut în cazul ursului Arthur : Niciun fel de reacţie

 


Analistul politic Bogdan Chirieac a lăudat ONG-ul Agent Green pentru că a dezvăluit cazul ursului Arthur, ucis de prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, însă a criticat lipsa de acţiune a altor organizaţii care, în alte cazuri, au umplut spaţiul public de proteste. 

"Ştirea europeană de azi este masacrarea ursului Arthur. Toată presa, din fundul Suediei până jos în Sicilia şi din Londra până în Budapesta, că Bucureştiul a lăsat-o mai moale, e revoltată. 

Jos pălăria pentru Agent Green, ONG-ul care a descoperit oroarea, dar celelalte ONG-uri, care se luptau pentru albina albastră care urma să fie deranjată de autostrada nu ştiu care, pentru şobolanul nu ştiu cum, unde sunt? Niciun fel de reacţie!", a declarat Bogdan Chirieac la România TV, în emisiunea moderată de Lili Ruse. 

Ursul uriaș Arthur a fost împușcat la Ojdula, Covasna, pe 13 martie 2021, a anunțat miercuri Organizația Agent Green. Reprezentanții ONG-ului îl acuză pe prințul Emanuel de braconaj după ce ar fi profitat de o derogare dată de ministrul Mediului pentru uciderea unei ursoaice cu pui care a produs mai multe pagube în ferme din regiune. Ursul Arthur ar putea fi cel mai mare urs din Europa, iar vestea uciderii sale i-a revoltat nu doar pe români, dar și pe străini. Presa internațională a scris despre acest caz.

Florin Cîţu: Ursul  nu era cel mai mare din România 

”Am avut o discuție cu domnul ministru (al Mediului - n.r.). Înțeleg că există o anchetă. Vom vedea care vor fi rezultatele. Se pare că nu toate informațiile sunt corecte, din spațiul public, și aici nu aș vrea să comentez ceva ce nu este corect. Dar se pare că nu este cel mai mare urs. Vom vedea care sunt concluziile anchetei.”, a declarat Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă, atunci când jurnaliștii l-au întrebat despre acest incident.

Legat de declaraţia lui Florin Cîţu, Bogdan Chirieac a reacţionat ironic. 

"Ştiţi cum e asta? Dacă eu mâine nu aş mai fi, s-ar spune 'lasă, mă, că şi aşa era bătrân, nu mai trăia mult'. Fix asta a spus premierul!", a concluzionat Bogdan Chirieac. 

Albinele pot detecta Covid-19

 


Un studiu recent făcut de cercetătorii din Olanda a arătat că albinele pot detecta Covid-19. 

Cercetătorii olandezi au instruit albine, care au un simţ al mirosului neobişnuit de ascuţit, să identifice probe infectate cu COVID-19, o descoperire despre care ei afirmă că ar putea reduce timpii de aşteptare pentru rezultatele testelor la doar câteva secunde, relatează joi Reuters, scrie Agerpres. 

Pentru a instrui albinele, oamenii de ştiinţă de la laboratorul de cercetare bio-veterinară al Universităţii Wageningen le-a oferit apă îndulcită drept recompensă după ce le-a expus la probe infectate cu COVID-19. Ele nu au primit nici o recompensă după ce au fost expuse la probe neinfectate.

După ce s-au obişnuit cu acest sistem, albinele au reuşit să-şi întindă trompa în mod spontan pentru a primi o recompensă atunci când li s-a prezentat o probă infectată, a declarat Wim van der Poel, profesor de virologie care a participat la proiect.

"Adunăm albine normale de la un apicultor şi le punem în hamuri", a spus el. "Imediat după ce le prezentăm o probă pozitivă le oferim apă cu zahăr, iar albinele îşi întind trompa pentru a lua apa cu zahăr", a afirmat el.

Faptul că albinele îşi întind trompele, care se aseamănă cu un pai, pentru a bea este confirmarea unui rezultat pozitiv al testului de COVID-19, conform cercetătorilor.

Poate dura ore sau zile pentru a obţine rezultatul testului COVID-19, însă răspunsul albinelor este imediat. Metoda este de asemenea ieftină, ceea ce o face utilă pentru ţările în care testele sunt rare, au spus ei.

Tehnica nu ar putea înlocui formele convenționale

Cu toate acestea, Dirk de Graaf, un profesor care studiază albinele, insectele şi imunologia animală la Universitatea Ghent din Belgia, a declarat că nu vede această tehnică înlocuind formele mai convenţionale de testare COVID-19 în viitorul apropiat.

"Este o idee bună, însă aş prefera să fac teste folosind mai degrabă instrumente clasice de diagnostic decât albine. Sunt un mare iubitor de albine, însă aş folosi albinele în alte scopuri decât detectarea COVID-19", a mai spus el.

Tehnica "adulmecării de către insecte" a fost testată de Departamentul de Apărare al SUA pentru a detecta explozivi şi toxine în anii 1990.

Izvorul Tămăduirii, 7 mai 2021

 


În fiecare vineri a Săptămânii Luminate, după Învierea Domnului, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, praznic ce amintește de o minune săvârșită de Maica Domnului, la Constantinopol. Credincioșii trebuie să țină cont de câteva tradiții.

Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb. Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat, scrie crestinortodox.ro.

Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârşit apoi multe minuni. Aceasta Biserică mai este şi astăzi în Istanbul. De Izvorul Tămăduirii, în toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.

Agheasma Mică este apa sfințită după ritualul Bisericii Ortodoxe. Creștinii, în general, și bolnavii, în special, trebuie să consume apă sfințită. În felul acesta se vor împărtăși de energiile necreate ale Duhului Sfânt ce există în compunerea ei. Sfințirea apei înseamnă aducerea ei la starea inițială, așa cum o crease Dumnezeu la început.

Tradiția populară spune că sărbătoarea este norocoasă și spornică pentru săpătorii de fântâni, căci numai în această zi apele sunt mai zgomotoase și zbuciumate, astfel că zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească repede o sursă de apă în grădina casei ori în zone de deal și câmpie.

În ziua de vineri nu se face nici o treabă casnică. Nu se spală și nici nu se calcă rufe. Se spune că cine respectă acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai. Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.