7.17.2021

Guvernul acordă despăgubiri oamenilor afectaţi de inundaţii în Alba

 


Premierul Florin Cîţu a anunţat, sâmbătă, că a fost informat în permanenţă de către şeful DSU, Raed Afafat, şi de ministrul de Interne, despre dezastrul provocat de inundaţii în judeţul Alba.

Guvernul acordă despăgubiri oamenilor afectaţi de inundaţii în Alba. Premierul Florin Cîţu a precizat că aşteaptă de la prefectul judeţului o evaluare a pagubelor.

„Am fost permanent informat despre situația inundațiilor din județul Alba, prin Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne. Am discutat atât cu ministrul de Interne, Lucian Bode, cât și cu secretarul de stat, Raed Arafat.

Majoritatea familiilor evacuate din zona Roșia Montană s-au întors la casele lor. Se lucrează la deblocarea Drumului 74A, dar în același timp există trei rute alternative pentru a ajunge în zonă. Aștept de la prefectul județului Alba o evaluare a pagubelor, iar Guvernul va asigura imediat orice ajutor este nevoie pentru a veni în sprijinul celor afectați”, a scris premierul Florin Cîţu, pe Facebook.

Zeci de persoane au fost evacuate, mai multe case au fost avariate şi inundate, mai multe autoturisme au fost luate de ape şi o serie de drumuri sunt blocate în urma inundaţiilor produse vineri în Munţii Apuseni, se arată într-un bilanţ transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, citat de Agerpres.

De asemenea, peste 200 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost cazate temporar la Căminul cultural din Roşia Montană, după ce zeci de case din satul Dăroaia au fost inundate, vineri seara, multe fiind avariate şi de o alunecare de teren, a informat, sâmbătă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.

Conform Alba24, un detașament format din 15 militari acționează sâmbătă la Ocoliș, în sprijinul localnicilor afectați de inundații. Aceștia intervin alături de lucrătorii de la Gospodărirea Apelor, pentru îndepărtarea aluviunilor.

”Un detaşament din cadrul Batalionului 136 Geniu ”Apulum” din Alba Iulia, compus din 15 militari şi 3 mijloace tehnice, condus de căpitanul Daniel Marcu, acţionează în localitatea Ocoliş pentru sprijinirea populaţiei puternic afectate de fenomenele meteo extreme din ultima perioadă.

Militarii intervin, alături de angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, cu unelte genistice din dotare pentru deblocarea căilor de acces din localitate, înlăturarea din gospodării a aluviunilor şi a resturilor vegetale produse de viituri”, au anunțat Forțele Terestre Române, pe Facebook.

Case distruse, mașini care s-au transformat în mormane de fiare controsionate, copaci căzuți, drumuri rupte, animale prinse între arborii dărâmați de viitura de joi seara sunt urmările dezastrului din urma ploilor torențiale din zonă. Agoniseala de-o viață a oamenilor a fost luată de ape în doar câteva zeci de minute.

Inundaţii, cicloane puternice au făcut prăpăd în Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Elveția E ca la război. Oameni decedați

 

Trimisul special România TV în Germania, Costi Soare, a surprins imaginile dezastrului provocat de furia naturii.

Imaginile catastrofei provocate de inundaţii în Germania. Echipa România TV a ajuns sâmbătă în Erftstadt, unul dintre cele mai afectate oraşe din landul Renania de Nord-Westfalia.

„La faţa locului intervine armata germană cu tancuri. Sunt probleme cu semnalul telefoniei mobile în zonă. Sunt oameni care nu pot lua legătura cu familiile.

Este o mobilizare fără precedent. E ca la război. Nu se ştie dacă ar mai putea fi persoane în maşinile aflate pe autostrada inundată”, a transmis corespondentul România TV, Costi Soare.

Trimisul special România TV în Germania a discutat cu o femeie din Republica Moldova care a povestit îngrozită despre dezastrul provocat de inundaţii.

„Toţi sunt şocaţi. Lumină nu a fost o noapte şi o zi. Seara au dat lumină. Toată lumea e şocată!”, a spus ea.

Imaginile catastrofei provocate de inundaţii în Germania. „Acest ciclon a avut atât de mare putere încât a răsturnat inclusiv camioane”

Chiar dacă a investit foarte mult în infrastructură, Germania nu a fost ocolită de furia naturii.

„Acest ciclon a avut atât de mare putere încât a răsturnat inclusiv camioane. Sunt oameni care au fost surprinşi de această viitură incredibilă, oameni care au murit înecaţi în autoturisme şi nimeni nu putea să-i salveze. Nici măcar pompierii nu ar fi îndrăznit să intervină în acele momente pentru că şi ei şi-ar fi pus viaţa în pericol.

Autostrada din apropierea oraşului Erftstadt s-a transformat într-un lac în urma inundaţiilor puternice. Până vineri, nivelul apei era şi mai mare. Maşinile nu se puteau vedea din apă. Acum, apele au mai început să se retragă”, a mai spus trimisul special România TV în Germania.

Sunt peste 15.000 de forţe de ordine mobilizate în localităţile afectate de viitură.

„Mulţi dintre localnici dădeau vina şi pe schimbarea climei. Aceste ploi au venit. Acest ciclon, din ceea ce spuneau meteorologii, a venit dinspre ocean. Sunt ploi puternice pe care nu le-au întâlnit niciodată”, a mai precizat corespondentul Costi Soare.

Bilanţul victimelor în urma inundațiilor devastatoare din Germania a crescut, sâmbătă, la cel puţin 133 de morţi, ceea ce ridică la 153 numărul deceselor înregistrate în Germania şi Belgia, două state europene puternic afectate de fenomene meteorologice extreme în ultimele zile. Peste 1.000 de persoane sunt date dispărute în Germania, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.

Germania şi Belgia s-au confruntat, între 14 şi 15 iulie, cu ploi torenţiale de o violenţă fără precedent, care au provocat inundaţii şi viituri, ce s-au abătut asupra unor zone rezidenţiale, distrugând multe localităţi.

Aproape 700 de localnici au fost evacuaţi vineri seara după ruperea unui baraj în oraşul Wassenberg de lângă Köln, potrivit autorităţilor citate de Reuters.

În acelaşi timp, serviciile de intervenţie şi de salvare continuă căutările eventualilor supravieţuitori în regiunile din vestul Germaniei, în timp ce nivelul apei rămâne ridicat în multe oraşe, unde sunt case care au continuat să se prăbuşească.

Acesta este cel mai grav dezastru natural abătut asupra Germaniei în ultimii 50 de ani.

Doliu naţional în Belgia după catastrofa provocată de inundaţii

De asemenea, autorităţile din Belgia au raportat 20 de decese şi 19 persoane date dispărute din cauza inundaţiilor puternice.

Guvernul federal belgian a declarat o zi de doliu naţional pentru marţi, 20 iulie, în memoria victimelor inundaţiilor catastrofale din ultimele două zile. La miezul zilei, vor suna sirenele serviciilor de urgenţă şi de intervenţie rapidă, apoi va urma un minut de reculegere. De asemenea, pe teritoriul Belgiei, drapelele vor fi coborâte în bernă.

În acelaşi timp, ploile torenţiale au provocat numeroase prejudicii în Olanda, Luxemburg şi Elveţia.


(n.m.) RELATĂRILE din ACEST ARTICOL constituie DOVADA că SCHIMBĂRILE CLIMATICE sunt PROVOCATE

Vladimir Putin vrea să scutească familiile cu copii de impozitul pe venit la vânzarea imobilului

 


Vladimir Putin vrea să scutească familiile cu copii de plata impozitului pe venit la vânzarea locuinței.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a însărcinat guvernul și Duma de Stat să adopte modificări în legislație prin care familiile cu doi sau mai mulți copii să fie scutiți de plata impozitului pe venit la vânzarea unui imobil pentru procurarea altuia.

“Există situații în care o familie și-a cumpărat o casă, iar peste o perioadă familia a crescut, s-a născut încă un copil. Apartamentul devine prea mic pentru această familie”, a explicat președintele.

El a amintit că la vânzarea imobilului, care s-a aflat în proprietate peste cinci ani, se achită un impozit pe venit.

“De multe ori această sumă este un semnificativă, anume aceasta este insuficientă pentru ca familia la nașterea următorilor copii să aibă posibilitatea să-și cumpere rapid o locuință nouă”, a adăugat Putin.

Parlamentarii și membrii guvernului urmează să elaboreze modificările necesare până pe 1 noiembrie.

Șeful statului rus a enunțat această idee la mijlociul lunii iunie, la congresul partidului “Rusia Unită”.

Mai devreme, președintele a declarat că susținerea familiei cu copii reprezintă una din cele mai importante priorități ale partidului Rusia Unită. Președintele a subliniat că acum Rusia ajunge într-o groapă demografică. Pentru a schimba această situație, este necesară consolidarea eforturilor pentru dezvoltarea economiei și regiunilor, sferei sociale, sănătății, învățământului, consolidarea valorilor tradiționale. Putin a subliniat că viitorul țării îl reprezintă o familie cu copii prosperă și puternică.

INCENDIUL din Parcul Național Porțile de Fier

 


Pompierii din Mehedinți au reluat sâmbătă dimineața intervenția în Parcul Național Porțile de Fier. În zonă nu mai există focare aprinse, însă sunt mai multe materiale incandescente care ar putea iniția noi incendii.

În urma recunoașterii efectuate sâmbătă dimineață, pompierii din Mehedinți au constatat că în zona de manifestare a incendiului nu mai sunt focare aprinse, însă există mai multe materiale incandescente care ar putea iniția noi încendii.

„Pentru reducerea riscului de reaprindere a incendiului, pompierii mehedințeni vor interveni și astăzi până la lichidarea în totalitate a tuturor cărbunilor nestinși. Colegii noștri au experiență în astfel de incendii de pădure și se cunoaște că dacă nu se reușește stingerea întregului material incandescent, a cărbunilor formați prin arderea buturugilor, focul se reaprinde”, a transmis sâmbătă ISU Mehedinți.

Pompierii și angajații Ocolului Silvic Orșova au intervenit vineri pentru stingerea incendiului izbucnit în pădurea de rășinoase din Parcul Natural Porțile de Fier.

Autoritățile au chemat în sprijin un elicopter. După recunoașterea aeriană, s-a observat că incendiul se manifesta pe două părți ale versantului, în partea superioară. Accesul pompierilor a fost îngreunat din cauza terenului accidentat, unele focare nefiind accesibile pe jos, relatează Mediafax.

Se pregătea o intervenție aeriană

Incendiul s-a manifestat pe două părți ale unui versant. Dacă nu s-ar fi reușit stingerea, se dorea intervenție aeriană pentru stingere. 

"În urma executării recunoaşterii aeriene, efectuate cu elicopterul solicitat în sprijin, s-a observat că incendiul se manifestă pe două părţi ale versantului, în partea superioară a acestuia. Accesul forţelor de intervenţie este îngreunat din cauza terenului accidentat, unele focare fiind inaccesibile pedestru", se precizează într-un comunicat al ISU Mehedinţi.

INCENDII la BLOCURI din București și Botoșani

 


Pompierii din București  intervin sâmbătă dimineața pentru stingerea unui incendiu care a  izbucnit într-un bloc. 30 de persoane au fost evacuate.

Potrivit ISU București, incendiul are loc la ultimul etaj al unui bloc de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara.

Conform pompierilor, incendiul se manifestă cu flacără puternică în interiorul unui apartament și cu degajare mare de fum.

La fața locului intervin nouă autospeciale de stingere, trei autoscări și echipaje SMURD.

30 de persoane au fost evacuate, dar până în prezent nu au fost înregistrați răniți.

Intervenția pompierilor este în desfășurare. „Incendiul este localizat, nu mai există pericol de extindere”, a transmis ISU București, conform Mediafax. 

Al doilea incendiu de sâmbătă dimineață la un bloc de locuințe

Un alt incendiu a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă într-un apartament situat la etajul 3 al unui bloc din Botoșani. O femeie a suferit un atac de panică, iar mai multe persoane, printre care și doi copii, au fost evacuate.

Potrivit ISU Botoșani, incendiul a izbucnit într-un apartament situat la etajul 3 al unui bloc de pe Aleea Primaverii din Botoșani.

La fata locului s-au deplasat pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani cu trei autospeciale cu apă și spumă, platforma de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD, dar și un echipaj al SAJ.

La sosirea forțelor de intervenție, ardeau cu flacără și degajari mari de fum mai multe materiale depozitate în balcon, existând pericolul de propagare a flăcărilor la întregul apartament.

Au fost evacuate cinci persoane, dintre care doi copii de la etajul 4. Ceilalți locatari s-au autoevacuat.

Conform pompierilor, în momentul izbucnirii incendiului, proprietarul dormea în casă și a fost trezit de vecini.

O femeie a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale la fața locului de la echipajul SAJ.

Intervenția pompierilor a fost de lungă durată, din cauza materialelor depozitate în apartament. „Cauza probabilă, fumat în locuri nepermise”, au transmis pompierii din Botoșani.

Românii nu mai au încredere în sistemul medical din ţară

 


Românii nu mai au încredere în sistemul medical din ţară şi preferă să se trateze în străinătate. Peste 500 de persoane din România au apelat la serviciile medicale ale spitalului WPK din Viena în primele şase luni ale anului 2021.

Numărul celor care s-au tratat la spitalul WPK din Viena a crescut cu 60% în primele şase luni ale anului 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Pandemia de coronavirus a dus la creşterea atenţiei pe care oamenii o acordă sănătăţii şi tratării problemelor medicale existente. Spitalul Wiener Privatklinik, certificat drept unul dintre cele mai bune spitale din lume în 2021, conform publicaţiei americane Newsweek, şi unul dintre cele mai mari spitale private din Viena, a primit un total de 524 de pacienţi români în primele şase luni ale anului 2021. Numărul acestora a fost în creştere cu 60% faţă de aceeaşi perioadă din 2020”, se menţionează într-un comunicat de presă.

Cele mai solicitate servicii medicale în cadrul spitalului Wiener Privatklinik în primele şase luni ale anului au fost cele de diagnostic şi tratament oncologic, intervenţiile de chirurgie cardiovasculară, chirurgia toracală, chirurgia sarcoamelor şi intervenţiile de chirurgie ortopedică, precum şi cel de second opionion.

„Deşi pandemia de coronavirus a afectat în principal sistemul medical şi mulţi pacienţi au fost nevoiţi în 2020 să amâne tratamentele medicale necesare, anul 2021 a venit cu o îmbunătăţire pe această zonă. Ne bucurăm să vedem că oamenii pun sănătatea pe primul loc şi acordă prioritate rezolvării problemelor medicale. Spitalul Wiener Privatklinik a fost şi este în continuare aproape de pacienţii români, indiferent dacă au ales să se deplaseze la Viena sau au optat pentru consultaţii medicale online. În plus, spitalul are în continuare implementate toate măsurile necesare pentru ca pacienţii să aibă acces în siguranţă la serviciile noastre performante de diagnostic şi tratament”, a declarat Ema Hafner, Directorul Departamentului de Marketing şi Pacienţi Internaţionali al Wiener Privatklinik.

De asemenea, peste 120 de pacienţi români au solicitat consultaţii medicale online acordate de experţi austrieci în peste 30 de specialităţi medicale, care se realizează prin intermediul platformei WPK Online Healthcare Center, pe care spitalul a lansat-o în 2020. Cele mai solicitate servicii medicale au fost cele de: oncologie, second opinion radiologie, medicină internă, cardiologie, reumatologie, ortopedie, endocrinologie, dermatologie, gastroenterologie, psihiatrie şi ORL.

Potrivit sursei citate, pacienţii români au asiguraţi 4 manageri de caz vorbitori de limba română, astfel încât întregul proces să fie unul facil. Aceştia oferă consiliere personalizată fiecărui pacient în parte şi îl ajută cu toate etapele până la intrarea în întâlnirea fizică sau online cu specialistul.

În fiecare an, spitalul Wiener Privatklinik din Viena primeşte aproximativ 4.000 de pacienţi din alte ţări. Dintre aceştia, aproximativ 40% sunt români, fiind urmaţi de ruşi şi ucrainieni. În centrele de competenţă ale spitalului, pacienţii au acces la servicii medicale de înaltă performanţă, prin îmbinarea soluţiilor de diagnostic şi tratament de ultimă generaţie, cu expertiza unei echipe interdisciplinare de elită şi condiţiile de spitalizare de 5 stele.

Mai mult de jumătate dintre pacienţii se adresează WPK Central European Academy Cancer Center, cel mai mare centru privat de diagnostic şi tratament ultra-specializat al cancerului din Europa Centrală şi de Est. Centrul oferă tratamente de ultimă oră, supraspecializate în 8 clase de afecţiuni oncologice, alături de un pachet complet de servicii care include diagnosticare, tumor board (consultare interdisciplinară pe diagnostic şi schema de tratament), pregătire, terapie şi monitorizarea pacientului.

Wiener Privatklinik (WPK), înfiinţat în 1871, cu sediul la Viena, este unul dintre cele mai mari spitale private din Austria şi certificat ca unul dintre cele mai bune din lume în 2021. Spitalul acoperă o gamă de peste 30 de specialităţi medicale, cu 14 centre de competenţă, 145 de paturi, un departament de chirurgie cu 4 săli de operaţie.