1.08.2022

Bulgaria va trece la euro începând cu 1 ianuarie 2024. Ce va face România

 


Bulgaria va trece la euro începând cu 1 ianuarie 2024, anunțul fiind făcut de Asen Vasilev, viceprim-ministru şi ministru bulgar al Finanţelor.

„În prezent, suntem pe deplin pregătiţi, din punct de vedere tehnic, pentru introducerea monedei euro; mai rămân doar câteva sarcini mici de finalizat, astfel încât nu există niciun dubiu că la 1 ianuarie 2024 se va face tranziţia la euro”, a anunţat Vasilev vineri, 7 ianuarie.

Anterior s-a anunțat că timp de o lună după introducerea euro, oamenii vor putea plăti atât în euro, cât și în leva. În plus, schimbul de leva în euro va fi gratuit timp de jumătate de an. Un euro valorează 1,95583 leva.

Următorul raport privind trecerea la euro a României va stabili drept ţintă anul 2029, deci o amânare cumulând 15 ani faţă de termenul iniţial, respectiv un decalaj de 22 de ani de la intrarea în Uniunea Europeană (UE), spune Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, citat de ZF.

Sentinţa lui ia în calcul situaţia din prezent a indicatorilor din tabloul macroeconomic al ţării în raport cu criteriile de la Maastricht privind con­vergenţa nominală, care necesită substan­ţiale corecţii şi timp pentru realizarea acestora.

Trecerea la euro a fost până acum o ţintă mişcătoare în România. Iniţial, obiectivul a fost 2014. Apoi, a urmat o perioadă „fără ţintă“. Ulterior, s-a profilat momentul 2019 pentru trecerea efectivă la moneda unică europeană şi apoi anul 2024, pentru ca următoarea ţintă să fie 2029. Moment la care vor fi trecut deja trei decenii de când euro a fost cotat pentru prima oară la Bucureşti, în 1999, la un curs de 13.000 de lei vechi (echivalentul a 1,3 lei în prezent).

„Lipsa de voinţă politică a decidenţilor în succesiunea guvernărilor după aderarea la UE în 2007, în scopul aderării la zona euro, este demonstrată de faptul că România a schimbat până în prezent, pe baza rapoa­rtelor elaborate de instituţiile şi specialiştii reprezentativi ai statului, de trei ori anul-ţintă pentru adoptarea euro, res­pectiv 2014, 2019 şi 2024“, a explicat Florin Georgescu într-o prezentare realizată cu ocazia lansării cărţii „Capitalism şi capitalişti fără capital în România“.

El a amintit că din cele 11 state foste comuniste care au aderat la UE, cinci au intrat deja în aria euro, iar alte două în anticamera acestei zone.

Bulgaria şi Croaţia au fost primite de anul trecut în antecamera zonei euro şi în câţi­va ani pot adopta moneda unică europeană.

În cazul României, momentul la care ar adera la zona euro se tot îndepărtează, în loc să se apropie.

România a avut o fereastră de oportu­ni­tate între 2015 şi 2017, când putea solicita oficial intrarea în antecamera zonei euro (mecanismul de schimb valutar ERM II) în con­diţiile în care atunci îndeplinea toate cri­te­riile de convergenţă nominală instituite prin Tratatul de la Maastricht care privesc sta­bilitatea preţurilor, sustenabilitatea finan­ţelor publice şi a gradului de îndatorare, sta­bilitatea cursului de schimb şi nivelul ratelor do­bânzilor pe termen lung. În schimb, acum România nu mai îndeplineşte toate aceste criterii.

În 2020, România avea un deficit bu­getar de 9,2% din PIB, rata inflaţiei medie anuală IAPC era de 2,3%, datoria publică era de 47,3% din PIB, iar dobânzile medii pe termen lung erau de 3,9% (referinţa fiind de 2,7%).

În 2021, inflaţia anuală poate depăşi 7% la final de an, în condiţiile în care în octombrie şi noiembrie era în jurul a 7,8% – 7,9%, datoria publică a României poate trece de 50% din PIB, ţinta de deficit bugetar este de circa 7% din PIB pentru acest an.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat începerea analizei în vederea emiterii unei monede euro digitală. Aceasta nu ar înlocui numerarul, ci ar fi o completare menită să ofere firmelor și cetățenilor din zona euro „un mijloc de plată simplu, unanim acceptat, sigur și de încredere.”

Potrivit BCE, banca centrală a celor 19 țări din Uniunea Europeană care utilizează euro, în octombrie ar urma să înceapă etapa de investigare a felului în care ar putea funcționa „euro digital”. Aceasta ar dura circa doi ani și, după cum a explicat pentru Europa Liberă Marius Morra, fondatorul platformei de schimb de criptomonede LDV Exchange, perioada de implementare a proiectului ar mai adăuga câțiva ani până la apariția efectivă a monedei euro digitale.

„Totul se digitalizează, nu mai ținem monedele la saltea sau în portofel, este un lucru bun. Oricum nu mai folosim prea mult numerar, banii sunt mai degrabă la bancă, pe card, îi folosim electronic”, spune Marius Morra. Iar un euro digital ar asigura o mult mai mare transparență și trasabilitate a costurilor. Importantă este, spune. Marius Morra, și disocierea clară dintre un euro digital și o eventuală criptomonedă.

Euro digital ar fi echivalentul bancnotelor euro, dar în format digital. Ar fi o formă electronică de monedă emisă de Eurosistem (BCE și băncile centrale naționale) și accesibilă tuturor cetățenilor și firmelor.

O monedă euro digitală nu ar înlocui numerarul, ci mai degrabă l-ar completa. Eurosistemul va continua să îți asigure accesul la numerar în întreaga zonă euro.

O monedă euro digitală îți va oferi o opțiune suplimentară în ceea ce privește modalitățile de plată, facilitând plățile și contribuind la accesibilitate și incluziune.

„Una dintre principalele caracteristici ale unei criptomonede este descentralizarea – nu există un emitent, pe când în cazul unui euro digital vorbim de un emitent: BCE”. Dar, adaugă Marius Morra, efectul pe piața criptomonedelor ar fi unul pozitiv – oamenii vor fi mai familiarizați cu digitalizarea și va crește încrederea lor în acest gen de tranzacții. În plus, fiind o monedă căreia nu îi fluctuează valoarea, nu va putea fi vorba despre vreun efect speculativ. Un euro digital ar fi un răspuns firesc la gradul ridicat de utilizare a digitalizării în prezent, în special în urma pandemiei de COVID-19.

Potrivit Băncii Centrale Europene „activitatea experimentală desfășurată până acum a evidențiat faptul că nu există limitări tehnologice semnificative în privința emiterii unei monede euro digitale și că există numeroase moduri în care aceasta ar putea fi concepută”. 

BCE afirmă că euro digital :

ar fi un instrument rapid, ușor și sigur pentru efectuarea plăților zilnice;

ar sprijini digitalizarea economiei europene și ar încuraja în mod activ inovarea în domeniul plăților de mică valoare;

„Vom colabora cu factorii de decizie la nivel european și îi vom informa periodic cu privire la constatările noastre. Vom implica și cetățenii, comercianții și sectorul plăților.”

La momentul actual, discutăm despre cum ar putea arăta o monedă euro digitală. Această etapă de investigare a început în luna octombrie 2021 și va dura doi ani.

Vom analiza modul în care o monedă euro digitală ar putea fi concepută și distribuită comercianților cu amănuntul și populației, precum și impactul pe care l-ar avea asupra pieței și modificările legislației europene care ar putea fi necesare.

Decizia privind elaborarea unei monede euro digitale va fi luată pe baza acestei etape de investigare.

DIANA ȘOȘOACĂ : ”Cel mai rău lucru la români este uitarea și trădarea”

 


Senatoarea Diana Șoșoacă transmite pe conturile sale de socializare clarificări cu privire la relația sa cu AUR și vorbește despre oamenii infiltrați ai sistemului

Diana Șoșoacă revine în stilul caracteristic și arată că nimeni din politică nu a ajutat-o, ea dorind să facă această clarificare ”pentru inconștienții care spun că m-ar fi ajutat AUR și Simion”.

Ea spune că Simion a venit împins de susținători alături de ea și de soțul ei atunci când au fost prigoniți, după care și-a făcut două poze și a plecat.

Șoșoacă a făcut referire și la disputele ei cu AUR, explicându-le celor care cer unitate între naționaliști : ”Unitatea se realizează între oameni cu reale intenții bune, care luptă real pentru popor, adevăr și împotriva trădătorilor”.

Ea observă că unora dintre cititori le-au plăcut luările ei de poziție împotriva trădătorilor și hienelor, dar le-au displăcut total ceea ce a spus despre cei pe care lumea îi vede de puțin timp și pe care îi cred de partea poporului, ”dar nu cunoașteți nimic despre ei, trecutul lor și ceea ce fac ei în mod real și care aparțin în fapt unor servicii”, atacă dur Șoșoacă.

În loc să stați să ascultați cu atenție ce spun, continuă Șoșoacă, ați început să dați cu noroi în omul care vă spune adevărul, doar pentru că Adevărul este crunt și dureros.

”Nu v-am mințit niciodată. Am fost alături de voi și am fost printre primii oameni care au luat atitudine și au făcut acțiuni reale pentru acest popor. Nu mi-am închipuit vreodată că puteți fi atât de ușor duși de nas. Cel mai rău lucru la români este uitarea și trădarea. De aceea nu am avut nicio șansă și nici nu o să avem, dacă nu schimbăm paradigma”, le atrage ea atenția cititorilor.

Unire, da, dar nu cu oamenii serviciilor

Șoșoacă arată că ea îi cunoaște pe acești oameni, i-a văzut, a vorbit și vorbește cu ei și are informații pe care oamenii nu le au și nu le vor avea niciodată, pe care le verifică personal.

”Unire da, dar nu cu oamenii serviciilor, acea parte a serviciilor trădătoare, și mai ales ale serviciilor externe”, spune răspicat Șoșoacă.

Senatoarea mai arată că, dacă ar fi vrut avantaje, le avea, la câte i s-au promis ca să se oprească din ceea ce face.

”Și nu mi s-a promis doar pentru mine, ci pentru întreagă familie. AM REFUZAT. Poate sunt o idealistă să mai cred în moralitate, adevăr, recunoștință....poate, dar nu mă schimb la aproape 50 de ani. Am pus la bătaie tot și mi-au atacat familia, proprietatea, independența, libertatea. Și am mers înainte”, își expune ea crezul.

”Nimeni din politică nu m-a ajutat. Asta pentru inconștienții care spun că m-ar fi ajutat AUR și Simion. Cei care m-au ajutat sunt avocații, prietenii mei, Av. Gabi Cacescu, Av. Mihai Rapcea, Av. Iulia Medeleanu, av. Gabriela Nuț, Av. Gabriela Sfichi, Magistratul Angelo Giorgianni și Organizația Mondială pentru Viață, care au luat atitudine la nivel mondial în apărarea mea și ziariștii adevărați din România care au luat o atitudine memorabilă”, arată Șoșoacă.

Ea își continuă clarificările și relatează, pentru neștiutorii care spun că George Simion a ajutat-o, că acesta a sunat-o să îi spună că îl sună lumea și îi cere să vină lângă ea și soțul ei și dacă ar trebui să vină, o întreba el.

”George a făcut câteva poze cu noi și a plecat. I-am mulțumit pentru prezența. În rest, nimeni nu a făcut nimic și nici vreun telefon nu am mai primit. NU LA GEORGE SIMION m-am referit în emisiune, pentru cei care vorbesc fără să gândească. Se știe el parlamentarul care este și care joacă dublu”, mai spune senatoarea.

Ea le transmite cititorilor să înțeleagă că se luptă cu un sistem extrem de puternic la nivel mondial, că acest sistem a omorât oameni pentru a-și impune dictatura și că serviciile sunt implicate total, aducându-și oameni cu charismă, care să acapareze încrederea poporului, pentru ca, mai apoi, să își instaureze sistemul dictatorial.

Consecințele trădării politicienilor

”Este același mod de acțiune pe care l-au implementat cu politicienii care au trădat România. Uitați-va ce ați votat până acum, cum v-au dus de nas cu un limbaj calm, plin de neologisme, îmbrăcați la 4 ace, oamenii perfecți, eleganți, manierați, scrobiți, promisiuni....și? Unde au adus România? Unde este poporul român? Aruncat în 4 zări și înlocuit cu alte nații”, a izbucnit senatoarea.

Consecințele se văd: industrie nu mai avem, agricultura au luat-o străinii, pământul este vândut străinilor, salarii mari pentru politicieni, infime pentru marea masă a poporului, sărăcie lucie, pensii speciale folosite ca șpagă pentru a servi sistemului, arată Șoșoacă.

”Vreți o altă ROMÂNIE? Vreți să aveți o viață frumoasă? Cum? Aducând oameni ai sistemului, care joacă teatru ca să va capteze atenția și susținerea, pentru ca mai apoi să preia conducerea și să implementeze noua ordine mondială în liniște, pentru că voi veți fi liniștiți că aveți "patrioți" la putere”, își arată ea revolta.

Aduceți-va aminte, le mai spune ea cititorilor, cine a stat alături de oameni doi ani de zile și i-a învățat ce să facă, cine a stat în stradă cu ei, cine și-a luat amenzi nonstop, cine are dosare penale, cine a luptat efectiv în instituții, cine i-a luat de gât, în timp ce ceilalți stăteau și dădeau din gură sau nu ziceau nimic.

”Când au văzut că există un trend naționalist și că astfel de acțiuni aduc capital electoral, au început să iasă la rampă ! De ce? O să vedeți în viitor !”, atrage ea atenția.

Șoșoacă își continuă lupta

Ea promite că va devoala întotdeauna trădătorii, mincinoșii, perfizii, lupii în blană de oaie și arată cum funcția de Senator și lupta pentru adevăr și dreptate i-au adus numai probleme: dosare penale, amenzi cu duiumul, control judiciar pentru soțul ei, blocare de conturi, schimbarea școlii copiilor cu pază de asigurat, amenințări, violențe, băiatului ei i-a fost interzis jocul în echipa de fotbal pentru că este fiul meu, amenințări asupra familiei, urmăriri, hărțuiri, injurii, datorii și lista continuă.

„Faceți comparație! Vedeți cine lupta și cine mimează. Vedeți ce trecut au toți. Cum au stat ei fără să facă nimic și deodată au venit și fac pe revoluționarii, în timp ce revoluționarii adevărați sunt îngenuncheați? Cum unii au avut funcții de conducere și nu au făcut nimic pentru România, nici la nivel național, nici la nivel internațional. Iar acum salvează România?!”, le atrage ea atenția românilor.

În final, Șoșoacă le cere românilor să fie atenți la noua ordine mondială care își trimite agenții foarte bine pregătiți care știu cum să manipuleze masele.

Liderul UDMR Attila Béla Ladislau Kelemen a murit

 


Fostul lider al UDMR Mureş şi deputat în cinci legislaturi în Parlamentul României, Attila Béla Ladislau Kelemen, s-a stins din viaţă, a anunţat, sâmbătă, Asociaţia Chinologică Mureş, al cărei preşedinte de onoare era. A fost deputat timp de două decenii, între 1996 și 2016.

„Cu mare regret vă înştiinţez că azi ne-a părăsit domnul dr. Kelemen Atilla-Béla, preşedinte de onoare şi membru fondator al Asociaţiei Chinologice Mureş. Ne vei lipsi, Ata”, anunţat preşedintele Asociaţiei Chinologice a Judeţului Mureş, Lokodi Csaba-Zsolt, pe Facebook.

Attila Béla Ladislau Kelemen, în vârstă de 73 de ani, a avut cinci mandate de deputat în Parlamentul României, până în anul 2016. În perioada 1996-2004 a fost liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor. A fost preşedinte şi vicepreşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor. În 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană, a fost europarlamentar.

Attila Kelemen era arbitru internaţional în cadrul Federaţiei Chinologice Internaţionale. A fost vicepreşedinte în Colegiul Medicilor Veterinari din România, vicepreşedinte al Federaţiei Ecvestre Române şi membru în JokeyClub România.