12.18.2020

Ce-am avut și ce-am pierdut !

 


Încă unul dintre oamenii lui Ludovic Orban părăsește postul din Guvern. Cristina Buzaşu, consilier de stat de la Cancelaria prim-ministrului, a anunţat, vineri pe Facebook, că demisionează din funcţie.
„Dragi prieteni, după mai bine de 1 an, am decis să-mi închei activitatea de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului. A fost o perioadă extrem de interesantă pentru mine, plină de provocări și satisfacții în plan profesional și personal. Mulțumesc lui Ludovic Orban și tuturor colegilor de la cancelarie și din guvern pentru excelenta colaborare și încrederea acordată!
Îmi reiau activitatea de manager principal în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, de unde doresc să contribui în continuare la dezvoltarea, modernizarea și parcursul european al României. Continuăm munca și ținem aproape!” a scris Cristina Buzaşu vineri pe Facebook.
Pe 8 decembrie, și Antonel Tănase a anunţat că demisionează din funcţia de secretar general al Guvernului.

sursa:https://www.cotidianul.ro/foto-ce-a-avut-si-ce-a-pierdut/

Să nu ziceți că nu v-a zis ceva și Iohannis

 


Restricţiile instituite pentru prevenirea răspândirii coronavirusului rămân în vigoare de Crăciun şi de Anul Nou, a spus, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

El a vizitat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti, centrul naţional de primire şi stocare a dozelor de vaccin anti-COVID-19.

„Toate restricţiile care sunt acum în vigoare rămân în vigoare şi de Crăciun, şi de Anul Nou”, a declarat Iohannis. Mai mult, a precizat că aceste restricţii nu sunt facultative, ci obligatorii. El i-a sfătuit pe români să stea acasă de sărbători.

sursa:https://www.cotidianul.ro/sa-nu-ziceti-ca-nu-v-a-zis-ceva-si-iohannis/

Da ori ba? Poziția Bisericii în chestiunea vaccinării

 


Poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne favorabilă vaccinării, cu necesitatea respectării principiilor etice: consimțământul persoanei, descrierea clară a beneficiilor și riscurilor și asumarea responsabilității în cazul în care are efecte adverse, se arată într-un comunicat al BOR.

Reprezentanții Patriarhiei susțin, într-un comunicat remis vineri presei, că pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19 este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație.
„Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”, se arată în comunicat.

Potrivit reprezentanților Patriarhiei, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.

„Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”, se mai arată în comunicat.


sursa:https://www.cotidianul.ro/da-ori-ba-pozitia-bisericii-in-chestiunea-vaccinarii/

Zuckerman a mai trântit una: De ce spune că Revoluţia „nu s-a terminat complet”

 


Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a declarat vineri, la Oradea, cu prilejul vizitei întreprinse în zona de vest a ţării în contextul marcării a 31 de ani de la Revoluţie, că Revoluția „nu s-a terminat complet”, explicând că încă mai există „baroni roşii” şi corupţie, chiar dacă, anul acesta, au fost făcuţi „paşi mari” pentru eliminarea acesteia.

„Ce s-a început acum 31 de ani trebuie să se termine. Pentru că Revoluţia nu s-a terminat complet. Mai există baronii roşii (referire la PSD – nr.) şi alţii care nu ar trebui să fie în parlament sau în guvern. (…) Traficul de persoane trebuie terminat şi trebuie să fie o piaţă liberă. România o să aibă un viitor de succes dacă lucrurile acestea se fac”, a afirmat ambasadorul SUA, citat de Agerpres.

Acesta a mai spus că SUA sunt „cel mai bun prieten al României şi nimeni nu trebuie să uite asta”.

„America este cel mai bun prieten al României şi nimeni nu trebuie să uite asta. Nici oamenii din România, nici alţii din afara României. Doi. Cel mai important este că trebuie să fie respectat statul de drept în România. Trebuie eliminată corupţia (…) şi au fost făcuţi paşi mari în această direcţie, anul acesta. Trebuie să fie legi care să încurajeze dezvoltarea economică şi colaborarea dintre cele două ţări. Dacă se fac lucrurile acestea, viitorul României este în ordine. Eu cred că nu există niciun motiv, dacă există pieţe libere în România, ca România să nu fie la acelaşi nivel ca Anglia, Franţa sau orice altă ţară din Europa de Vest”, a declarat Adrian Zuckerman.

El a mai spus că Oradea este un exemplu de dezvoltare pentru oraşele din România şi că evoluţia acesteia, în ultimii 10-12 ani, este „absolut uimitoare”.

Întrebat ce părere are despre accederea Alianţei pentru Unirea României în Parlament, ambasadorul SUA a replicat că este „o lecţie”.

„A fost o lecţie, o alegere, oamenii au votat. Am auzit unele lucruri spuse de membrii AUR. Sper că am înţeles prost, dar SUA, Guvernul din România şi majoritatea oamenilor din România au toleranţă, respect pentru oameni şi decenţă. Oamenii care nu suportă aceste principii nu au suportul nostru”, a declarat ambasadorul SUA.

sursa:https://www.cotidianul.ro/zuckerman-a-mai-trantit-una-de-ce-spune-ca-revolutia-nu-s-a-terminat-complet/

Unde vor ajunge primele 10.000 de vaccinuri anti-Covid

 


Dozele de vaccin alocate primei tranșe „simbolice” vor fi alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele 10 unități medicale de fază I, dintre care două sunt din București.

Luând în considerare că Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat data de 23 decembrie 2020 ca dată probabilă pentru acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotrivaCOVID-19 produs de BioNTech și Pfizer, CNCAV are în vedere primirea vaccinului în România în perioada 26-31 decembrie 2020.

În România, centrul național de primire și stocare al dozelor de vaccin este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București.

„Dozele de vaccin alocate primei tranșe vor fi alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele 10 unități medicale de fază I, conform ordinului MS nr 555 din 3 aprilie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2”, spun reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.

Astfel, primele doze de vaccin ajung la Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, la București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“, la București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera), la Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca, la Constanța – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța, la Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova, la Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, la Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare, la Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava și la Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara).

GCS precizează că avizarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București ca centru național de stocare al vaccinurilor împotriva COVID-19 este în curs de realizare, fiind finalizate toate etapele de amenajare a spațiilor, inclusiv montarea ultracongelatoarelor de stocare la -80 ° C, iar până vineri vor fi finalizate la nivelul CNCAV procedurile de lucru care privesc activitățile medicale și logistice desfășurate pe parcursul campaniei de vaccinare.
De asemenea, în această perioadă vor începe activitățile de training a personalului vaccinator.

Se estimează că toți membrii echipelor de vaccinare vor realiza acest training până cel târziu pe data de 25 decembrie 2020.

sursa:https://www.cotidianul.ro/unde-vor-ajunge-primele-10-000-de-vaccinuri-anti-covid/

U.E. ȚINE MORȚIȘ să NE VACCINEZE cu ”NOVA-VAX”

 


Comisia Europeană a anunțat joi că a încheiat discuțiile preliminare cu compania farmaceutică Novavax în vederea achiziționării vaccinului potențial împotriva Covid-19 produs de aceasta.

Potrivit unui comunicat al CE, contractul avut în vedere cu Novavax ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziționa 100 de milioane de doze și până la 100 de milioane de doze suplimentare.

„Am plăcerea de a vă anunța că vom continua să ne extindem portofoliul diversificat de vaccinuri. Demersul de astăzi în vederea încheierii unui acord cu Novavax demonstrează angajamentul Comisiei de a asigura explorarea tuturor opțiunilor posibile de acces la vaccinurile împotriva COVID-19. Accesul la un număr mai mare de vaccinuri ne va permite să avem o acoperire suficientă pentru a învinge pandemia”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

CE a mai semnat deja contracte pentru vaccinuri cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac și Moderna.

Novavax este o companie de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de ultimă generație împotriva unor boli infecțioase grave. Vaccinul propus de această companie este un vaccin subunitar pe bază de proteine, aflat deja în faza 3 a studiului clinic.

sursa:https://www.cotidianul.ro/am-placerea-de-a-va-anunta-da-sa-vina-inca-unul/

Ciolacu acuză: „O mită” politică

 


PSD a decis să facă plângere penală miniştrilor care au avizat hotărârea aprobată joi de Executiv privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă al Guvernului, susținând că au fost acordate doar primăriilor conduse de liberali.
Anunțul a fost făcut de preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, care a precizat că actul normativ va fi atacat în contencios-administrativ şi se va cere şi suspendarea aplicării lui.

Ciolacu a calificat Hotărârea Guvernului drept „o mită” dată primarilor liberali pentru a-l susţine în continuare pe Ludovic Orban în funcţia de preşedinte al PNL.

„Guvernul a emis o Hotărâre de Guvern prin care a împărţit sume importante doar administraţiilor conduse de membri ai Partidului Naţional Liberal. Este o mită, după ce acum o lună de zile a existat, la fel, un HG pentru o mită electorală către administraţiile PNL. Aceasta este o mită ca primarii PNL să îl susţină în continuare de a fi preşedintele Partidului Naţional Liberal. Am luat hotărârea în cadrul Consiliului Politic Naţional, alături de colegii mei, să atacăm atât la contenciosul administrativ această Hotărâre de Guvern, să solicităm o ordonanţă de suspendare a aplicării Hotărârii de Guvern şi, mai mult, să facem un demers penal către miniştrii care au avizat această Hotărâre de Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD.

Potrivit liderului PSD, această practică „a fost aplicată” de trei ori de Guvernul Orban.
„Mi se pare corect ca, după 30 de ani, această practică să înceteze. Nimeni, niciodată, niciun prim-ministru şi niciun Guvern nu şi-a permis aşa ceva. Repet, acest lucru s-a întâmplat de trei ori sub Guvernul domnului Orban. (…) Prin HG s-au mutat sume importante în Fondul de rezervă al prim-ministrului şi, de acolo, discreţionar, deoarece dacă această distribuire a banilor se făcea prin Ministerul de Finanţe s-ar fi făcut în funcţie de o formulă. S-au mutat în Fondul de rezervă al prim-ministrului şi de acolo fiecare sumă a fost transmisă după bunul plac al celui care a redactat acest document”, a adăugat liderul PSD.

sursa:https://www.cotidianul.ro/o-mita-politica/

Prințul Paul, dat în urmărire internațională

 


Prințul Paul al României nu a fost găsit, joi seara, acasă de polițiștii care au încercat să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei, după ce acesta a fost condamnat definitiv la la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul ferma Băneasa. Acesta va fi dat în urmărire internațională.

Polițiștii au mers joi seara acasă la prințul Paul pentru a pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea. După câteva minute petrecute în locuința acestuia, polițiștii au ieșit pentru că prințul nu era acasă.

Potrivit sentinței date joi de ICCJ, Al României Paul Philippe a fost condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

„Cu privire la persoana condamnată la pedeapsa cu închisoarea, având în vedere că nu a fost găsită la domiciliu, se demarează procedura punerii în urmărire. Se demarează activitatea de obținere a mandatului european de arestare și implicit a urmăririi internaționale”, a anunțat Poliția Capitalei.

Polițiștii din Ilfov l-au luat, joi seara, de acasă pe omul de afaceri Remus Truică, condamnat la 7 ani de închisoare în același dosar.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat joi verdictul în dosarul retrocedării fermei Băneasa. Astfel, Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, oamenii de afaceri Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein la câte 5 ani de închisoare, iar prințul Paul a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare.


sursa: https://www.cotidianul.ro/printul-paul-dat-in-urmarire-internationala/