2.21.2021

Singurul politician care s-a dus în mijlocul minerilor din Lupeni, Șoșoacă devine imaginea protestelor din Valea Jiului

 


Senatoarea Diana Șoșoacă a lăsat în urmă partidul AUR din punct de vedere al promovării, find în centrul atenției publice prin deplasarea ei în mijlocul minerilor de la Lupeni, acolo unde au loc proteste împotriva condițiilor de trai.

Chiar dacă nu a fost lăsată să coboare în subteran la minerii blocați în mină în mod voluntar pentru a atrage atenția autorităților, Șoșoacă a devenit purtătorul de cuvânt neoficial al minerilor, fiind singurul parlamentar care s-a alăturat acestor proteste, susținându-le necondiționat.

”Protestele continuă și vor continua. Oamenii au coborât din nou în subteran. Li s-au trimis apă și mâncare. Le-am luat vitamine pentru că ne-au spus că le este rău și nu au vitamine. S-a dus soțul meu și le-a cumpărat vitamine de la farmacie. Nu se poate așa ceva. Oamenii ăia mor cu zile în subteran la 350 de metri. Mergeți la Salina Turda și coborâți la 100 de metri să vedeți ce înseamnă și după aceea înmulțiți de 3,5 ori și o să vedeți ce înseamnă 350 de metri într-un loc închis unde ai numai cărbune”, a declarat aseară senatoarea la România TV, în plină campanie de susținere a protestelor.

Ea a povestit că, pentru coborârea în subteran, este nevoie de o lanternă specială și l-a atacat dur pe prefectul județului Hunedoara spunând că acesta s-a dus în fața minerilor ca să și își facă selfie și că a vrut să își aprindă o țigară în subteran.

”Noroc că i-a aruncat din mână bricheta unul dintre ortaci. Păi cât de incapabil mintal să fii. Cât de inept să fii să nu știi că în subteranul unei mine de cărbune nu ai voie să umbli cu focul. Ce fel de oameni punem în funcții de conducere. Asta-i România lucrului bine făcut? Să și-o ia domnul Iohannis și să plece în Germania la el acasă”, s-a dezlănțuit Diana Șoșoacă la televiziunea citată.

Și în timpul discuțiilor de ieri cu minerii, Șoșoacă a arătat acuzator spre Guvern și spre Parlament.

„Eu nu știu cine n-ar putea să plângă când vezi ce-i acolo. Nu mi-am închipuit vreodată că există atâta durere în oameni și autoritățile să nu ia atitudine. Domnule... pentru 1700 lei ca să te duci 250 de metri sub pământ ca să trăiască cine? Niște mizerabili care sunt la putere. Nu și-au văzut familiile. Unul are nevasta gravidă, nu știe nimic despre ea, sunt șase oameni internați. Aerul e atat de rarefiat acolo... Minerii nu vor renunța. Mă duc să le iau vitamine. Unde-s toți ? Aici trebuia să fie tot guvernul și parlamentul României", a spus, printre altele, Șoșoacă în timp ce se afla printre minerii adunați la suprafață ca să își arate susținerea pentru colegii lor blocați în subteran.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20210221/33714873/sosoac-devine-imaginea-protestelor-din-Valea-Jiului.html

Ce se ascunde în spatele crizei din Valea Jiului

 


Europarlamentarul Cristian Terheș, ales pe listele PSD, dar care acum reprezintă PNȚCD la Bruxelles, are o interpretare aparte a crizei din Valea Jiului.

Europarlamentarul Cristian Terheș a explicat pe pagina sa de facebook că distrugerea mineritului din Valea Jiului reprezintă punerea în aplicare a unui plan de distrugere a sistemului energetic romanesc astfel încât Romania să devina dependentă de importuri.

„Ce se întâmplă acum în Valea Jiului este punerea în aplicare a unui plan de distrugere a sistemului energetic romanesc, unde intra și mineritul, plan agreat de premierul PNL Ludovic Orban la Bruxelles în luna ianuarie 2020. Efectul acestui plan este atât de a distruge posibilitatea de creștere economica a României, care va fi dependentă de energia produsă în alte țări (Ungaria, de exemplu), cât și de a forța sute de mii de oameni disperați să plece din Romania să lucreze în Vestul Europei, unde să aducă plus valoare economică acelor țări”, scrie Terheș pe contul său de socializare.

Europarlamentarul român arată că în actuala legislatură europarlamentară, o temă majoră de discuție la Bruxelles a fost așa numitul “Green Deal” (Pactul Verde european), pe care îl caracterizează drept ”o utopie ideologică neomarxistă care va avea ca efect distrugerea economiei UE”.

Europarlamentarul detaliază subiectul arătând că unul dintre obiectivele acestui Green Deal este abolirea energiei generate din arderea cărbunelui și a gazelor deoarece ar polua prea mult și înlocuirea acestor surse cu “energie regenerabila” sau “energie verde” (adică energie făcută din panouri solare, eoliene, etc).

”Energia verde e importantă și binevenită, însă aceasta trebuie să fie una complementară la sursele de energie care există în prezent. Situația din Texas din aceasta perioadă a demonstrat, de exemplu, că într-o situație de frig cumplit ți se blochează eolienele și solarele, iar dacă nu ai alte surse de energie cam stai în întuneric și frig, fără a lua în calcul blocarea economiei”, a adăugat Terheș, care a subliniat că el a votat împotrivă Green Deal.

Referitor la Green Deal, mai arată Terheș, el povestește că i-a spus public premierului Orban, în fața a peste 20 de europarlamentari români, să nu angajeze România în aceasta utopie neomarxistă ”pentru că va distruge sectorul minerit ce va avea ca efecte nocive atât pe plan social cât și strategic, punând România în situația de a depinde de energia produsă de alte țări”.

sursa:https://ro.sputnik.md/economics/20210221/33719489/Ce-se-ascunde-n-spatele-crizei-din-Valea-Jiului.html

Israelul începe să ridice restricţiile

 


Israelul și-a redeschis duminică mai multe domenii ale economiei, în semn de început al unei reîntoarceri la rutină, conform Reuters.

În timp ce magazinele erau deschise tuturor, accesul la locurile de agrement, precum sălile de sport și teatrele, era limitat la persoanele vaccinate sau la cele care s-au vindecat după Covid și au o presupusă imunitate, așa-numitul „Green Pass” afișat într-o aplicație specială a Ministerului Sănătății.

Măsurile de distanțare socială sunt încă în vigoare. Dansul este interzis la sălile de banchet, iar sinagogile, moscheile sau bisericile sunt nevoite să își înjumătățească numărul normal de credincioși.

La exact la un an de la primul caz de Covid documentat de Israel, relaxarea de duminică face parte dintr-un plan de deschidere mai largă a economiei luna viitoare, când premierul Benjamin Netanyahu se pregătește de realegere.

Israelul a administrat cel puțin o doză de vaccin Pfizer la mai mult de 45% din populația sa de 9 milioane de oameni, conform Ministerului Sănătății. Infecțiile s-au redus cu 95,8% după rapel.

Israelul a înregistrat peste 740.000 de cazuri și 5.500 de decese cauzate de această boală, guvernul Netanyahu fiind criticat pentru cele trei blocaje naționale. Acesta a promis, însă, că nu va exista al patrulea.

Școlile elementare și elevii din ultimii doi ani de liceu au participat duminică la cursuri în orașele israeliene care țin rata de infectare sub control. Școlile medii se redeschid luna viitoare, după aproape un an de educație la distanță.

Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat sâmbătă că vaccinarea cu două doze de Pfizer are o eficienţă de 95,8% împotriva Covid-19, la două săptămâni după rapel. De asemenea, ar fi 99,2% eficient în prevenirea formelor grave şi 98,9% în prevenirea morţii.

sursa:https://www.cotidianul.ro/israelul-incepe-sa-ridice-restrictiile/

”Dacă trebuie venim la București...Vreți să ne dăm viața, ne dăm viața. Veniți și împușcați-ne dacă trebuie”

 


Protestele continuă în Valea Jiului. Ortacii au ajuns la capătul puterilor și cer cu disperare să li se ofere drepturile. 

Sute de oameni au continuat și astăzi să protesteze la mina Lupeni, nemulțumiți că nu și-au primit salariile. Minerii au scandat în permanență și i-au cerut ministrului Energiei să ia măsuri urgente pentru ca ortacii să-și primească drepturile.

”Dacă trebuie venim la București. Cum puteți să dați asemenea declarații domnu Virgil (n.r. se referă la Virgil Popescu. ministrul Energiei) ce ați făcut sâmbătă duminică ? Liderii noștri de ce nu au intrat peste ei acolo la București ? Minerii noștri nu mai rezistă mult în subteran. Vreți să ne dăm viața, ne dăm viața. Veniți și împușcați-ne dacă trebuie. Nu vom ceda domnule ministru, dacă nu sunteți capabil și sunteți depășit de această situație. Cereți ajutor mai sus. Dacă nu se poate atunci dați-vă demisia ca și Guvern. Incompetent ce sunteți. Un Guvern incompetent. Vom veni la București. Simt că îmi explodează stomacul și creierii”, a declarat unul dintre minerii de la Lupeni în direct la România TV. 

Este cea de-a cincea zi în care minerii protestează fără încetare. Zeci de ortaci s-au blocat în mina Lupeni la peste 350 de metri adâncime. Câțiva dintre ei au avut nevoie de îngrijire medicală de urgență după ce li s-a făcut rău în subteran. 

sursa:https://www.dcnews.ro/minerii-din-lupeni-au-ajuns-la-disperare--vreti-sa-ne-dam-viata--ne-dam-viata--veniti-si-impuscati-ne-daca-trebuie_803201.html

„Pandemia a luat sfârşit. Nu mai există pandemie în România, cum nu mai există la nivel mondial. Le-am spus tuturor, hai, jos masca pentru că nu are rost”

 


Sute de oameni s-au strâns în faţa sediului Exploatării Miniere Lupeni pentru a-şi arăta susţinerea faţă de cei peste 80 de mineri care, de miercuri, s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de întârzierile salariale şi de situaţia îngrijorătoare în care se află Complexul Energetic Hunedoara.

Senatoarea Diana Șoșoacă a mers să discute cu ei. Șoșoacă a fost primită cu aplauze, sâmbătă, la Lupeni.

”Eu nu știu cine nu ar putea să plângă. Să vezi ce-i acolo, să vezi oameni cărora le-a venit rău în fața mea. Nu mi-am închipuit că există atâta durere în oameni și autoritățile să nu ia atitudine. Nu se poate(...). 1.700 de lei ca să te duci 250 de metri sub pământ ca să trăiască cine? Niște mizerabili care sunt la putere ?”.

”Nu mai există pandemie în România”  

Senatorul Diana Şoşoacă, invitată să se adreseze oamenilor, a vorbit cel mai mult. S-a plâns că nu este lăsată să coboare în subteran şi le-a transmis oamenilor că se va întoarce la Lupeni, pentru a intra în mină, într-una din zilele următoare, de îndată ce va primi aprobarea conducerii CEH. „Să se dea drumul la toate minele din ţară, pentru că există soluţii economice”, le-a spus Diana Şoşoacă participanţilor la protest.

Apoi, discursul parlamentarului a deviat spre tema restricţiilor impuse în contextul pandemiei de Covid 19. „Pandemia a luat sfârşit. Nu mai există pandemie în România, cum nu mai există la nivel mondial. Le-am spus tuturor, hai, jos masca pentru că nu are rost”, a completat Diana Şoşoacă. Nici ea, nici primarul Lucian Resmeriţă nu au purtat mască, iar câţiva dintre politicienii aflaţi pe treptele EM Lupeni le-au urmat exemplul.

Diana Şoşoacă, în mijlocul protestului din Valea Jiului: ''Eu am venit cu soluţii, nu cu prostii. Ăştia de la putere sunt nişte asasini economici !''

sursa:https://www.antena3.ro/politica/diana-sosoaca-mineri-lupeni-pandemie-romania-594098.html

Minerii nu renunţă la protest chiar dacă vor încasa salariile. Oamenii vor ca primul-ministru Florin Cîţu să coboare în subteran şi să încheie cu ei un acord.

 


Minerii care protestează în Valea Jiului refuză să iasă din subteran, deşi ministrul Energiei a anunţat că de săptămâna viitoare îşi vor primi salariile restante din luna ianuarie.

Aproximativ 90 de mineri s-au blocat de şase zile şi protesteză faţa de condiţiile de muncă şi de salarizare.

Deşi minstrul Virgil Popescu a anunţat sâmbătă după-amiază, că minerii îşi vor primi banii în prima jumătate a săptămânii viitoare, oamenii mai au şi alte nemulţumiri.

Minerii susţin că nu le-a fost respectat contractul colectiv de muncă.

Oamenii au o listă lungă de revendicări şi susţin că de aproape un an de zile nu au încasat bonurile de masă, banii pe transport, nu au încasat cota de încălzire, toate aceste aspecte fiind trecute în contractul de muncă, însă conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu le-a luat în calcul.

Minerii susţin că nu vor renunţa la protest, chiar dacă vor încasa salariile şi vor ieşi din suberan doar când vor fi primi toate aceste revendicări.

Este a şasea zi de protest a minerilor de la mina Lupeni, unde stau sub pământ, în condiţii greu de imaginat. 

Oamenii vor ca primul-ministru Florin Cîţu să coboare în subteran şi să încheie cu ei un acord.

Pe de altă parte, rudele minerilor s-au adunat la suprafaţă în semn de solidaritate. Aproximativ 1.000 de persoane au protestat ieri în faţa Expoatării Miniere din Lupeni.

Şi astăzi sunt anunţate proteste de amploare la Lupeni

De asemenea, preoţii din Valea Jiului, astăzi, în Sfânta zi de duminică au anunţat că se vor ruga pentru minerii din subteran, ca ei să iasă la suprafaţă cu bine. 11 mineri au avut nevoie de îngrijiri medicale până acum.

Senatoarea Diana Șoșoacă a fost primită cu aplauze la Lupeni de rudelor minerilor, cărora le promite soluţii.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/mineri-protest-valea-jiului-salarii-594100.html

”Trebuie să recuperăm acel bun simţ al poporului român, nu mai este timp de ascuns sub preş nimic”

 


Sigur că nu mai avem timp de menajat pe nimeni, nici de ascuns sub preş unele atitudini ale conaţionalilor noştri. Acesta e adevărul: nu mai avem timp, pentru că nu putem continua la nesfârşit cu târârea bietei noastre ţări prin tranziţii nesfârşite, extrem de păguboase şi de nedemne. 

De aceea trebuie să fim foarte atenţi deja la conaţionalii noştri din dreapta şi din stânga. Nu atât la cei înghesuiţi la ciolan, pe când ei nu merită deloc să se apropie de templul numit conducerea României, unde au fost totuşi un Ion I. C. Brătianu, un Iuliu Maniu (închis, torturat şi mort la Sighet), apoi Nicolae Iorga (ucis de legionari), Vintilă Brătianu, Gheorghe Brătianu (mort la Sighet), Nicolae Titulescu, Ştefan Cicio-Pop, Constantin Argetoianu (mort la Sighet), Onisifor Ghibu (închis la Caracal, Văcăreşti, Sibiu), I. G. Duca (ucis de legionari), Alexandru Vaida-Voevod (arestat de regimul comunist, arest la domiciliu până la moartea sa), Take Ionescu, Gheorghe Pop de Băseşti, Armand Călinescu (ucis de legionari), Ion Mihalache (mort în închisoarea Râmnicu Sărat), Grigore Gafencu, Nicolae Petrescu-Comnen, Daniel Ciugureanu (mort la Sighet), Gheorghe Mârzescu, Mihai Popovici (deţinut la Sighet), Iancu Flondor, Vasile Goldiş, Vasile Lucaciu, Victor Iamandi (ucis de legionari), Pantelimon Halippa (deţinut la Sighet), Virgil Madgearu (ucis de legionari), Emil Haţieganu (deţinut la Sighet), Mircea Cancicov (deţinut la Văcăreşti, Aiud şi Râmnicu Sărat, unde a şi murit), Alexandru I. Lapedatu (mort la Sighet), Voicu Niţescu (deţinut la Sighet), Grigore Iunian, Sebastian Bornemisa (mort la Sighet), Gheorghe Mironescu, Ion Pelivan (mort la Sighet), Gheorghe N. Leon (închis la Jilava, Sighet, Râmnicu Sărat, unde a şi murit), Ion Nistor (închis la Sighet), Vasile Stoica (mort în Penitenciarul de maximă siguranţă Bucureşti), Radu Portocală (ucis la Sighet), Aurel Vlad (mort la Sighet), Ilie Lazăr (deţinut la Sighet), Dimitrie Burileanu (mort la Sighet), Barbu Ştirbey, Victor Slăvescu (îndepărtat din învăţământ de regimul comunist), Dimitrie Gusti, Vasile Pârvan, Victor Cădere (încarcerat la Jilava şi la Sighet), Vasile Grigorcea, Sever Bocu (mort la Sighet), Victor Rădulescu Pogoneanu (mort în închisoarea de la Văcăreşti), Victor Papacostea (deţinut la Sighet), Zenovie Pâclişanu (deţinut la Sighet, mort la a doua arestare în arestul MAI Bucureşti), Silviu Dragomir (deţinut la Sighet), Ştefan Meteş (deţinut la Sighet), Viorel Virgil Tilea (a cerut azil politic în Anglia în timpul dictaturii legionare, 1940) – toţi unul şi unul.

Acesta e templul adevărat al conducerii unei ţări demne, spre care acum s-au bulucit cu duiumul, după 1989, politicieni şi politiciene de carton, care ne-au adus în situaţia aceasta tristă, cu o datorie uriaşă a statului român, cu români transformaţi proletari în ţară şi străinătate. Dar acum vreau să atrag atenţia asupra laşităţii, inculturii şi derutei unor români de aproape. Repet, nu mai este timp de ascuns sub preş nimic, trebuie să recuperăm acel bun simţ al poporului român pe care l-am avut în preajma Marii Uniri şi datorită căruia am realizat Marea Unire.

De la ce am pornit ? Am văzut pe „feisbuc” cum un „deştept” l-a jignit grobian pe cineva din Cluj că nu a făcut nimic când s-au retrocedat atâtea clădiri pe nedrept „ungurilor”. Şi tocmai acel cineva, căruia i s-a dat în cap, a luptat din 1990 până astăzi, timp de treizeci de ani contra „retrocedărilor” ilegale, de fapt adevărate împroprietăriri făcute sub coordonarea UDMR-ului. 

Cum se va fi simţit acel cineva cu această pleaşcă dată după cap de unul dintre acei români care-şi flutură incultura, cu deruta lui cu tot, peste tot, numai ca să se afirme că el e mai patriot şi mai deştept. Dacă aşa s-ar fi trezit marele patriot Iuliu Maniu cu asemenea grobiene atacuri am fi riscat însăşi realizarea unităţii naţionale. Dar nu s-a petrecut aşa. Bunul simţ al românilor transilvăneni îi dirijau să discearnă valorile, nu erau fără bun simţ, în derută, atacând orbeşte în stânga şi în dreapta. 

Îţi vine să plângi după acel minunat bun simţ al strămoşilor noştri de odinioară. Şi laşitatea celui de care vorbeam nu îl face câtuşi de puţin curajos să-i întrebe (nu să-i acuze, repet, să-i intrebe) pe primarii Funar şi Boc ce-au făcut dânşii, şi cu biroul juridic al Primăriei timp de treizeci de ani, ce-au făcut inspectorii guvernamentali când au inspectat activitatea lor în această problemă, ce-a făcut Justiţia română, de ce nu s-a sesizat când s-au adus dovezi uluitor de clare că nu trebuie împroprietărit UDMR-ul, respectiv unele instituţii pe care le patronează şi că nu are niciun drept legal asupra unor clădiri istorice, nici din Cluj, nici din alte oraşe din Transilvania.

Până unde a ajuns biata Românie ! Ceva de speriat. Şi ce frumoasă lume românească aveam ! Toată Transilvania asculta de Iuliu Maniu şi aşa am făcut Marea Unire, cu bunul simţ al poporului. Până şi în sala Marii Uniri, chiar în Ziua cea Mare, când au încercat unii să zică să facem Marea Unire, dar cu condiţii, Iuliu Maniu a spus două cuvinte clare: Fără condiţii ! Şi toţi s-au conformat, aşa bun simţ şi respect aveau chiar şi intelectualii noştri cei mari.

Aşadar, să facem un apel la reinstaurarea, în biata noastră ţară, acum atât de urgisită, a bunului simţ şi a respectului în a ne orienta pentru a vedea valorile – avem atâţia intelectuali de marcă pe care trebuie să-i respectăm, atâţia creatori extrem de valoroşi -, şi să discernem corect care sunt politicienii şi politicienele de carton care prin ignoranţa şi incultura lor, chiar fudulă –Doamne fereşte ! – duc ţara de râpă, o fac de râs, ba unii o trădează, iar cei care prin „deşteptăciunea” lor grandioasă lovesc în unitatea naţională, dau cu bâta-n baltă, nicidecum nu se repliază la bunul simţ naţional pe care l-am avut cândva.

sursa:https://ziarulnatiunea.ro/2021/02/12/uluit-de-lasitatea-incultura-si-deruta-unor-romani/

Copil de 15 ani, inculpat pentru uciderea şoferului român de taxi găsit înjunghiat la Londra

 


Un băiat în vârstă de 15 ani a fost pus sub acuzare pentru uciderea şoferului român de taxi Gabriel Bringye.

Românul a fost înjunghiat mortal miercuri seară la Tottenham, în nordul Londrei, relatează sâmbătă publicaţia The Sun, scrie Agerpres. Acelaşi adolescent este acuzat şi pentru posesie de bunuri furate, într-un dosar separat, şi se află în arest preventiv.

Poliţia britanică a presupus iniţial că Gabriel Bringye, în vârstă de 37 de ani, a fost înjunghiat de către un client care a comandat o cursă prin intermediul aplicaţiei Bolt.

Şoferul român este a 12-a persoană înjunghiată mortal la Londra de la începutul acestui an.

Corpul lui Gabriel Bringye a fost găsit în noaptea de miercuri spre joi, în autovehiculul său, în apropierea unei şcoli din Tottenham. Un şofer de autobuz ce era parcat pe sensul opus a alertat poliţia şi la locul incidentului a fost chemată o ambulanţă aeriană, care a declarat decesul său 40 de minute mai târziu.

Gabrel Bringye trăia în Regatul Unit de 13 ani şi lucra ca şofer de taxi în Londra din anul 2015. Sora sa a oferit poliţiei detalii despre ultima lui adresă, care era din Tottenham.

sursa:https://www.dcnews.ro/copil-de-15-ani-inculpat-pentru-uciderea-soferului-roman-de-taxi-gasit-injunghiat-la-londra_803144.html

Când găsești bani pe jos e bine să îi iei

 


Nu există oameni cu care să fie totul perfect, tot timpul, dar există oameni în viață cu care ți-ai dori să treci peste toate necazurile. Aceasta a fost pilda zilei, sâmbătă seară, la Antena 3.

Uitați-vă la ceas ! Vedeți că acele ceasului merg doar înainte. De ce credeți ? Pentru că nu le mai pasă de ceea ce a trecut, a spus Lidia Fecioru la emisiunea ”Adevăruri ascunse”.

Lidia Fecioru a prezentat la emisiunea ”Adevăruri ascunse” mai multe sfaturi pentru noroc financiar în anul bivolului. Anul Chinezesc 2021 este Anul Bivolului de metal.

Când găsești bani pe jos e bine să îi iei, pentru că acei bani reprezintă norocul. Atenție ! Nu luați bani de la intersecții însă ! Dacă ați găsit bani în altă parte e bine să-i păstrați ca talisman, nu să-i cheltuiți. Destinul ne arată că suntem norocoși.

sursa:https://www.antena3.ro/adevaruri-ascunse/lidia-fecioru-pilda-zilei-594085.html

Legende și mituri din munții României

 


Oamenii locului din jurul munților Ceahlău spun că și acum văd în munți focuri vii. Și vorbesc mereu despre comori. Comori îngropate încă de pe vremea lui Petru Rareș. Comori jurate, comori blestemate. Cei care le caută nu le găsesc niciodată, deși ele există.

Daniel Dieaconu, profesor de istorie, și Florin Ioniță, meșter artizan din Pipirig, au vorbit sâmbătă la emisiunea ”Voi cu Voicu” despre comoara ferecată din munți.

Legende și mituri din Munții Ceahlău

”Muntele Ceahlău, fără modestie, e muntele care are cele mai multe povești și mituri. Am reușit să strângem undeva la peste 60 de legende și povești, nu știu să fie alt munte în țară care să aibă așa multe și așa frumoase”, a spus Daniel Dieaconu, profesor de istorie.

Muntele Ceahlău deține una dintre cele mai vechi și cunoscute stânci ale României. Este vorba de stânca Dochiei, un vechi megalit preistoric.


Din lemnul sfânt al munților, Florin Ioniță, meșter artizan din Pipirig, adună rădăcini vechi, duse de ape. Le usucă, se uită la ele zile întregi și le dă forme, le dă viață cum spune chiar el. A lucrat în Italia ca scenograf 13 ani, dar dorul de locurile Bucovinei l-a adus acasă. Și din lemnul aruncat în pădure face lucruri rare, extraordinare, pe care străinii veniți în România le duc la ei acasă.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/legende-mituri-muntii-ceahlau-594087.html

Minerii de la Lupeni îşi vor primi salariile restante

 


Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că în prima jumătate a săptămânii viitoare minerii de la Lupeni vor primi banii.

”La începutul săptămânii viitoare vor primi banii, am anunţat acest lucru. Prefectul a spus că până în data de 26 s-a înţeles cu sindicatele. Noi a venit cu mai mult în Guvern, am accelerat procedura, am publicat Ordonanţa de Urgenţă în Monitor vineri seară. În paralel, Ministerul Muncii a redactat deja normele de aplicare, modificarea normelor vechi în aşa fel încât să cuprindă şi modificările din ordonanţă şi dacă este avizată luni, luni vom face şi şedinţă de Guvern – mai trebuie avizată de două ministere, Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Externe, fiind vorba despre o directivă europeană – vom face luni şedinţă de Guvern, dacă nu marţi, va fi publicată în aceeaşi zi.

În paralel, cei de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă  Hunedoara aşteaptă de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara – şi am înţeles că deja se lucrează şi transmit informaţii – aşteaptă statele de salarii, justificarea salariilor pentru a putea face plăţile.

Deci în prima jumătate a săptămânii viitoare vor primi banii”, a declarat Virgil Popescu sâmbătă după amiază, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

La mina Lupeni se înregistrează o întârziere aferentă lunii ianuarie, în condiţiile în care minerii primesc salariile în data de 15 lichidare şi în 30 avansul pentru luna următoare.

Minerii de la exploatările de cărbune Livezeni, Vulcan şi Lupeni protestează de câteva zile pentru că nu au primit salariile.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/mineri-lupeni-protest-salarii-594086.html