7.12.2021

Vipera de stepă şi-a făcut apariţia pe plaje

 


Viperele de stepă au o activitate foarte intensă, în această perioadă, în zona Perişor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, atrag atenţia specialiştii. Aceştia recomandă respectarea traseelor turistice aprobate pentru evitarea muşcăturilor veninoase.

Cea mai abundentă populaţie de viperă de stepă (Vipera ursinii moldavica) – specie vulnerabilă – se află în zona Perişor-Periteaşca din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD).

”Având în vedere semnalarea de către inspectorii cu drept de control şi monitorizare a frecventelor întâlniri a viperei de stepă în zona Perişor, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării atenţionează asupra respectării traseelor turistice aprobate. Nerespectarea acestora şi accesul în zonele frecventate de această specie de şerpi veninoşi, foarte activă în această perioadă, expune vizitatorii la pericolul muşcăturilor”, au transmis, luni, specialiştii.

Totodată, specaliştii au anunţat că, în weekend, s-a înregistrat un număr foarte mare de turişti pe plajele sălbatice din sudul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, la fel şi plajele Vadu, Corbu şi Midia au fost din nou pline.

”În cele două zile de weekend au fost estimaţi aproximativ 8.300 de turişti şi 1.220 de autovehicule, Plaja Vadu fiind cea care a înregistrat cel mai mare număr de turişti pe zi, respectiv 3.000 sâmbătă şi 4.000 duminică, de asemenea şi cel mai mare număr de autovehicule (500 pe zi).

Din păcate, mulţi dintre cei sosiţi pe aceste plaje sălbatice, neamenajate, continuă să ignore indicaţiile de pe panourile de informare amplasate în zonă şi pun presiune pe habitatele naturale costiere, iar pentru aceste fapte sunt sancţionaţi. Pentru contravenţiile constatate, au fost aplicate în total 46 de sancţiuni dintre care 22 de amenzi în valoare de 21.200 lei şi 24 de avertismente”, a mai transmis RBDD.

Benone Sinulescu trece prin momente grele. Soția artistului face câteva precizări

 


Ionuț Pavel, fostul impresat al lui Benone Sinulescu, a făcut, plin de mâhnire, o serie de dezvăluiri despre starea de sănătate a artistulu.

Benone Sinulescu, în vârstă de 84 de ani, a fost găsit căzut în casă, inconștient, și a fost dus de urgență la spital. Medicii nu au făcut precizări privind starea sa de sănătate, în schimb, fostul impresar al acestuia, a răbufnit. Nea Beny a fost transferat într-un centru de îngrijiri paleative.

”A avut mai multe căderi, din câte știu. E posibil să fi provocat cheaguri de sânge. Nu pot să știu ce a fost acolo, doar ce am aflat dând cel puțin 200 de telefoane. Într-un centru de îngrijiri paleative duci un om sănătos. Acolo merg oaameni care au trecut printr-un AVC, în faza recuperatorie. El trebuia să ajungă la Urgențe”, a spus Pavel pentru Fanatick. „Fac apel inclusiv la domnul Raed Arafat. Dânsul a spus că iubește valorile culturale românești. Cred că acest om e o valoare națională și va fi tratat ca atare. Sper să se depună toate eforturile. Nu poate fi lăsat așa”.

Fostul impresar s-a interesat pe parcursul ultimelor ore cum a fost tratat cântărețul. Inițial, acesta fusese dus la un centru privat de lângă Arad. Acolo i se dăduseră pastile ca să îl liniștească.

„Familia se pregătea de înmormântare deja”, a mai spus el. Acesta a adaugat că nu dorește să creeze polemici pe marginea acestui subiect și că se roagă pentru ca marele artist în vârstă de 84 de ani să meargă din nou pe picioarele sale.

Benone Sinulescu a trecut prin clipe dificile, viața lui fiind în pericol, după ce în cursul zilei de joi a fost găsit inconștient în propria locuință. Celebrul artist a îngrijorat pe toată lumea, de la familie, apropiați și până la fanii lui, care-l îndrăgesc mult. Inițial, s-a zvonit faptul că viața lui ”Nea Beni” atârnă de un fir de ață, însă la câteva zile după ce a primit îngrijiri medicale, Ionuț Pavel, fostul impresar al cântărețului, a făcut noi declarații despre starea lui de sănătate actuală.

Apropiatul artistului a povestit, la un post de televiziune, faptul că Benone Sinulescu este din ce în ce mai bine, este acum conștient, lucid și poate să vorbească cursiv. Conform spuselor lui Ionuț Pavel, soția marelui artist nu dorește să dea mai multe detalii despre cum se simte Benone Sinulescu.

”Important e că e la spital și important e că e îngrijit de o echipă medicală competentă și nu mai este în acel centru de îngrijiri paleative. Joi a căzut și nu s-a mai ridicat și atunci în loc să fie dus la Urgențe centrul de îngrijiri paleative.

După ce a apărut în presă, l-au suit repede într-o ambulanță și l-au trimis la Urgențe”, a dezvăluit Ionuț Pavel, fostul impresar al lui Benone Sinulescu, la Antena Stars.

Pe de altă parte, Elena Sinulescu rupe tăcerea și vorbește despre starea de sănătate a lui Benone Sinulescu. Cum se simte, de fapt, artistul, dar și cum au apărut în spațiul public informații false despre situația prin care trece Benone Sinulescu.

Printr-un mesaj postat pe pagina oficială a artistului, soția acestuia, Elena Sinulescu, a ținut să clarifice tot ce s-a scris despre soțul ei.

” Dragi prieteni, admiratori ai lui Benone Sinulescu,

Având în prim-plan preocuparea pentru starea de sănătate a soțului meu, pe de o parte, dar și dorința acestuia de a expune publicului doar actul artistic și mai puțin problemele de sănătate specifice vârstei, am evitat mediatizarea situației medicale a soțului meu.

Totuși, situația impune câteva precizări:

În urmă cu câteva săptămâni, soțul meu a fost consultat la o clinică de specialitate din Timișoara de către un medic, profesor universitar, a efectuat analize medicale inclusiv computer tomograf și urmează un tratament pentru afecțiunea cronică constatată.

În dimineața zilei de joi 08.07.2021, Benone Sinulescu nu a fost găsit inconștient ci a căzut și nu a dorit să fie internat. Cu toate acestea, locuind singuri la casa din localitatea Barzava, neputând să îl ridic și din dorința de nu fi expus într-o situație nefavorabilă imaginii publice, împreună am stabilit să solicităm o ambulanță de la o clinică privată, în care a fost internat temporar și a continuat tratamentul, beneficiind de condiții medicale de calitate.

În ziua de sâmbătă starea de sănătate s-a înrăutățit și în urma discuției cu un alt medic profesor universitar de la Spitalul Județean Arad, care îi cunoștea afecțiunile, i-a recomandat o reevaluare în cadrul acestui spital.

În acest timp, fostul impresar Ionuț Pavel, fără a mă fi întrebat despre starea soțului meu și fără a ne solicita acordul, a răspândit în presă informații nedocumentate false, defăimătoare privind modul în care familia îl îngrijește pe “Nea Beni”. Se dovedește că Beni pe buna dreptate nu îl considera o persoană din cercul de prieteni și a încetat relațiile profesionale de mai mult timp cu acesta.

Vă mulțumim pentru aprecierile și gândurile bune și să ne rugăm cu toții pentru sănătatea îndrăgitului Benone Sinulescu”, este mesajul postat de soția artistului.

Un cățel și o pisiicuță s-au reunit cu familiile lor după mult timp și după multe peripeții

 


Un cățel care dispăruse în urmă cu un deceniu s-a reunit cu familia sa.

Microcipul l-a adus din nou în sânul familiei. Razzle, un schnauzer negru în miniatură, s-a reunit cu familia după ce, în 2011, a dispărut, potrivit Daily Mail.

Un grup dedicat salvării animalelor l-a descoperit pe Razzle și, cu ajutorul microcipului pe care acesta îl avea implantat, a fost găsită și familia sa. Cățelul se afla la aproape 2.600 kilometri distanță de casa familiei, locul din care a dispărut în urmă cu un deceniu.

La scurt timp după ce a fost descoperit, Razzle a fost dus la un adăpost local, dat fiind faptul că sănătatea sa se deteriorase și nu ar fi supraviețuit unui zbor comercial. Ulterior însă, un pilot, iubitor de animale, a fost de acord să-l ducă din California în Arkansas. 

'Aș vrea doar să mă gândesc la mine ca la o parte foarte mică a unui lanț foarte important, care trebuie să depună toate eforturile pentru a încerca să reducă numărul animalelor fără adăpost sau neglijate', a declarat pilotul Jeremy Wade, conform Fox News.

Videoclipul revederii emoționante a fost postat vineri, pe Facebook.

Jeremy Wade a spus familiei: 'Un pic mai în vârstă decât probabil l-ai văzut ultima oară'.

Aaron Howard a răspuns că: 'Doar puțin'. În timp ce se îndrepta spre el, Rhonda Howard a exclamat: 'Este Razzle!'.

O pisică a fost găsită în viață, printre dărâmături, la 16 zile de la prăbușirea imobilului din Florida

La 16 zile de la prăbușirea imobilului din Florida, o pisică a fost găsită în viață. Binx s-a întors în familie ca un 'miracol'.

Binx locuia cu familia sa, într-un apartament de la etajul nouă al blocului prăbușit în Miami. Vineri, ca un 'miracol', pisica s-a reunit cu familia sa. Voluntarii au găsit felina după 16 zile de la momentul prăbușirii, printre dărâmături. 

Primarul Daniella Levine Cava a declarat într-o conferință de presă că 'după 16 zile lungi și extrem de dificile, sunt fericită că pot să împărtășesc o mică veste bună', potrivit CNN.

Potrivit edilului, unul dintre voluntarii care hrănesc pisicile din zona în care s-a prăbușit imobilul a crezut că a recunoscut-o pe Binx și a dus-o într-un adăpost pentru animale. Acolo, Binx a fost identificată ca aparținând uneia dintre familiile din clădire.

Transilvania, la înălțime prin vinurile sale reprezentative

 


Producătorii de vinuri au început să perceapă faptul că turismul viticol reprezintă o modalitate de promovare și creștere a vânzărilor, iar investițiile în această industrie, în cele mai multe cazuri prin fonduri europene, devin o prioritate a proprietarilor de crame.

În acest sens, enoturismul sau turismul viticol a început să prindă, am putea spune, printre români, cu vizitele ghidate la crame, în care vizitatorii iau contact cu procesul tehnologic de obținere a vinului, degustarea sau o plimbare prin vie, de unde se pot achiziționa și câteva sticle de vin la un preț de producător.

Dacă marii producători de vinuri se bazează pe vânzări către retail-uri sau la export, micii producători încearcă să penetreze piața locală. Pentru a cunoaște zbaterea acestora trebuie să te afli acolo, unde pe parcursul întregului an se duce o bătălie pentru, ca la începutul toamnei, munca să fie răsplătită cu producții bune și de calitate.

Transilvania, a fost și rămâne un etalon al culturii viței de vie. Descoperirile arheologice atestează faptul că din antichitate, mergând în perioada migraţiei popoarelor și continuând în decursul perioadei feudale, cultivarea viței de vie a fost una dintre îndeletnicirile de bază ale populației care a locuit pe aceste meleaguri.

Odată cu colonizarea saşilor de către regii arpadieni în secolul al XII-lea, în părţile Sibiului, Albei şi Bistriţei, a început dezvoltarea viticulturii din teritoriul cuprins între Târnave şi Mureş, zonă care figura pe hărţile timpului sub denumirea Weinland (Ţara vinului). Primele clone de viţă nobilă, de origine germană, au fost aduse în Transilvania în secolul XII în centrul viticol Alba, pe teritoriul actualelor localităţi Alba Iulia, Ighiu şi Cricău.

Inainte de invazia filoxerei (1885), în Transilvania erau răspândite vechile soiuri de struguri locale: Iordană, Lampăra, Fetească albă, Furmint, Vânătă de Băgaciu, dar si altele internationale: Riesling Italian, Riesling de Rhin, Pinot Gris şi Pinot Noir.

Villa Vinea, pe drumul vinului de pe Valea Târnavei

Povestea Villa Vinea a început în 2004, când Heiner Oberrauch a descoperit în apropierea orașului Tîrgu-Mureș o locație perfectă pentru producerea de vinuri extraordinare.

Villa Vinèa se află pe un deal lin, situat la o altitudine de 330-350 de metri, deasupra mării, cu expunere largă către sud și către râul Târnava Mică. Plantațiile sunt la aproximativ 20 de minute distanță cu mașina, față de aeroportul Târgu Mureș.

Situată în localitatea Mica, la 15 km de Târnăveni, crama Villa Vinèa cultivă o suprafață de 70 de hectare de vie, plantată cu 12 soiuri, printre care: Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir și Merlot. În portofoliu au fost adăugată și o varietate albă germană, Kerner și una roșie austriacă.

Vinul de top al cramei îl reprezintă Contessa, un vin alb, un cuplaj complex de Muscat ottonel, Kerner și Gewurztraminer obținut din struguri culeși devreme și deshidratați, mai apoi până la stafidare.

Cu un număr de circa 90.000 de sticle îmbuteliate anual, dintre care 80 la sută reprezintă vinul alb, crama are o cifră de afaceri de circa 650.000 de euro.

CASA DE VINURI ZAIG: Povestea Vinului de Teaca

Undeva, în zona Bistriței, cea mai nordică dintre cetățile săsești, se dezvoltă o podgorie mică, dar unde se produc vinuri alese. Istoria bogată a acestor locuri își păstrează amintirile nu doar în povești, ci și în sevele pământului, după cum spunea unul dintre ultimii sași din regiune, Zaig Eckehardt.

Sașii au ajuns aici prin 1260, dar prima atestare documentară o regăsim într-o relatare a cărturarului german, Johannes Troster, care menționa în cartea sa “Das Alt und Neu Teutsche Dacia”, (Nurenberg, 1666), că vinurile de la Tekendorf (Teaca) sunt cele mai bune vinuri albe pe care le-a degustat vreodată.

La începutul anilor 1960, vinificaţia modernă a fost introdusă și în aceste locuri, iar la Teaca a apărut un centrul viticol, sub coordonarea unui inginer de prin părţile Drăgăşanilor. După 1990, viticultura din zonă intră într-o perioadă marcată de un declin accentuat. Însă, în anii din urmă, Zaig Eckehardt încearcă să îmbine tradiţiile săseşti de acum câteva secole cu tehnologia modernă. E o punere laolaltă a unor idei vechi cu unele foarte noi, împletind meseria cu arta. Și totul se face în așa fel încât să se păstreze vie amprenta locului şi a oamenilor.

În comuna Teaca s-au plantat 13 hectare de viță nobilă, în 2013. S-a pastrat și via veche, cea care a fost sădită în urmă cu o sută de ani. Este un adevărat monument, care are nevoie de îngrijire manuală, extrem de meticuloasă. Iată de ce vinurile noastre sunt o punte de legătură între generații. 

Cele 2 ha cultivate cu vita de vie conțin Fetească Alba, Muscat Ottonel, Neuburger, Traminer, Furmint, Oporto.

Dej și Hrușciov, la un pahar cu vin de Teaca

"Teaca este o regiune care nu permite cultivarea viței pe suprafeţe întinse din cauza reliefului deluros cu pante accentuate. De aceea, aici se produce puţin vin, dar de calitate, de unde, în vremea comunismului, era cunoscut drept vinul securiştilor.

În istoria localităţii a rămas negocierea, la un pahar de vin, dintre Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nikita Hruşciov, privind retragerea trupelor sovietice din ţara noastră", a continuat povestea locului Zaig Eckehardt.

În acesta cramă de familie, unde se produc anual în jur de 700 hl de vin. Procesul de fermentație se face în vase din inox controlate termic. Iar pentru maturare se folosesc butoaie din stejar, sub observarea unui oenolog tânăr, Cristina Carazan, din Republica Moldova, absolventă de chimie la Babeș Bolyai.

Între timp, rolul povestitorului e preluat, cu delicatețe, de soiurile cultivate in zona Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Neuburger, Traminer, Fetească Neagră, Pinot Noir, Feteasca Regala, Fetească Albă.

Crama Jelna – amprenta Transilvaniei

În județul Bistrița – Năsăud, la câțiva kilometri de reședința de județ, Crama Jelna continuă și dezvoltă o tradiţie viticolă adormită timp de mai multe secole. Conform hărţilor vechi, printre care și harta iozefină (1766), pe dealurile Jelnei sunt reprezentate întinse plantaţii de viţă de vie.

Fratii Ovidiu si Daniel Moldovan au fondat în 2016 Crama Jelna, din podgoria Lechința, unde pe cele 26 de hectare cultivă vița de vie. Prima gama Amprenta Transilvania, o gama premium a fost gata în 2017 și a fost pusă pe piață în Februarie 2018. În iunie din același an, a fost lansată gama super-premium Dealu Negru, iar în noiembrie 2019 gama Iconic Navicella.

De unde Navicella

Totul a pornit de la Navicella pictorului italian Giotto de Bondonne, o impresionantă frescă ce orna vechea bazilică Sfântul Petru din Roma și care surprindea scena în care Iisus, mergând pe apă, ajunge la corabia în care se aflau ucenicii săi.

Fresca originală a fost distrusă odată cu reconstrucția bazilicii, însă se știe că s-au realizat câteva copii ale faimoasei fresce, iar singurele copii cunoscute în întreaga lume sunt la Strasbourg (Franța), Florența, Pistonia (Italia) și „Navicella Transilvanica” – pictată în 1520 în biserica din Jelna.

În registrele vechii biserici evanghelice din sat stă scris că Petrus Murator, cel care a pictat fresca din Jelna în jurul căreia se face astăzi mare vâlvă, a fost plătit pentru munca sa în butoaie de vin.

Darius Pripon, tânărul winemaker îndrăgostit de Pinot Noir a adus vinurile cramei în atenţia iubitorilor de licori selecte, a transpus cultura și istoria într-un vin de excepție care poartă numele faimoasei fresce – Navicella.

Crama Jelna are din 2020 dreptul de utlizare a menţiunii facultative "produs montan" şi înregistrarea soiurilor Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc şi Muscat Otonel în registrul naţional al produselor montane, pentru că ferma viticolă se află la cea mai mare altitudine din țară, respectiv 460 metri.

Antreprenorii au continuat dezvoltarea cu o pensiune de 4 margarete, cu opt camere duble si un restaurant, care a fost finalizata la jumatate anului .

Pentru vita-de-vie s-au folosit fonduri europene pentru reconversie, în cramă fiind investite fonduri proprii. În total, suma se ridica la circa un milion de euro. Sunt incluse aici si echipamentele, tehnologie de ultima generatie.

Vinurile cramei Jelna, din soiurile Feteasca Albă, Feteasca Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, se vând sub brandurile Jelna, Dealu Negri, Navicella în ţara noastră, prin intermediul HoReCa. Recent, tinerii investitori au pariat și pe export, avand contracte în Belgia, Canada, Danemarca și Anglia.

Pentru dezvoltarea cramei, exista un proiect de retehnologizare, din fonduri europene. Printre dotările pe care proprietarii cramei doresc să le achizitioneze este și o linie performantă de îmbuteliere. Valoarea proiectului este estimată la 800.000 de euro, partea de tehnologie, la care se adaugă costurile constructiei.

Alexandru Nazare, despre cum a refuzat să fie pionul lui Cîțu și demascarea coaliției

 


Alexandru Nazare, ministrul liberal al Finanţelor, proaspăt revocat din funcție, a făcut declarații într-un interviu în care a acuzat faptul că liderii din coaliție știau că va fi demis.

Alexandru Nazare, ministrul liberal al Finanţelor, care a fost recent revocat din funcție de către premierul Florin Cîțu, a declarat într-un interviu că premierul i-a negat în față demiterea, deși aflase deja despre remaniere din surse de la cabinetul prim-ministrului. Nazare a mai ținut să sublinieze că dintotdeauna a avut o comunicare defectuoaă cu Florin Cîțu.

„M-a sunat premierul în săptămâna în care apăruseră sursele cu remanierea mea. Luni apar sursele, marţi premierul Cîţu spune că nu este adevărat. Presa mi-a spus că primise informaţiile de la cabinetul Cîţu. Intru în coaliţie, premierul spune că sursele sunt reale şi de la cabinetul lui. I-am zis: Florin, hai să stăm de vorbă, hai să rezolvăm”, a declarat Nazare.

Alexandru Nazare a mai făcut declarații și cu privire la jocurile de putere ale lui Cîțu și despre faptul că premierul a vrut să-l folosească pe fostul ministru de Finanțe ca un pion în bătălia pentru partid. Nazare a mai dat detalii despre cum anume a decurs discuția dintre el și premier în momentul în care a fost anunțat că va fi remaniat.

„După aceea m-a sunat premierul ca să particip la poză. Am cântărit foarte bine situaţia. Ce-ar fi însemnat să implic ministerul de Finanţe în bătălia din partid? I-am spus premierului: prefer să asum o atitudine de neutralitate. I-am urat succes”. „Luni, m-am bucurat foarte mult că mă sună premierul. Am zis „wow”, pot să am o întâlnire. M-am dus la Palatul Victoria, mi-am luat dosarul cu execuţia, dar premierul voia să-mi spună de demisie în cabinetul lui. În cabinet i-am prezentat cifrele”. „L-am întrebat de ce nu putem rezolva problemele, i-am zis să detensionăm situaţia. Ar fi fost util să fie o evaluare obiectivă. I-am spus să discutăm în forurile de conducere ale PNL. Era o formă de respect faţă de liderii PNL”, a mai afirmat Nazare.

Nazare a mai precizat că Orban cunoștea situația, iar fostul ministrul al Finanțelor a încecat să medieze problema cu premierul Cîțu.

„Domnul Orban ştia situaţia. Am încercat să-l conving pe premier să renunţe la idee. Au fost reuşite pe care le-am avut, apreciate de premier. Nu puteam să demisionez pentru că nu abandonez. Nu asum vreo culpă pentru lucruri care nu există. Aveam rezultate bune, cum să-mi dau demisia?”. „Voi alege între Cîţu şi Orban după ce fac o analiză. Momentan încerc să închid procedurile de predare – primire”, a mai adăugat Nazare.

Situație halucinantă într-un avion. O femeie a fost legată cu bandă adezivă după ce a atacat însoțitoarele de zbor

 


O femeie a fost imobilizată după ce a fost legată cu bandă adezivă de scaunul unui avion. Incidentul a avut loc la bordul unui zbor American Airlines.

Incidentul s-a petrecut marți, în timpul unui zbor intern, pe ruta Dallas – Charlotte. O pasageră care cobora din avion a filmat-o pe femeie, pe un loc la clasa întâi, legată cu bandă adezivă în jurul pieptului și a gurii.

O pasageră care cobora din avion a filmat-o pe femeie, pe un loc la clasa întâi, legată cu bandă adezivă în jurul pieptului și a gurii.

Într-o postare ulterioară pe o rețea de socializare, pasagera a explicat că incidentul a avut loc la o oră după ce avionul a decolat. „Toate însoțitoarele de zbor alergau pe culoare și își șopteau una alteia”, a povestit ea.

În curând echipajul a început să încuie băile și să au ridicat bagajele de mână, fără să explice ce se întâmplă.

În cele din urmă pilotul s-a adresat pasagerilor și le-a cerut să stea pe locurile lor deoarece a avut loc un incident la bordul aeronavei, fără să dea mai multe detalii.

Abia când avionul ateriza, o însoțitoare de zbor a explicat că o femeie a avut o cădere nervoasă și a încercat să „coboare din avion”.

„Spunea “trebuie să mă dau jos din avion” și s-a dus spre ieșire și a început să lovească ușile, țipând “Trebuie să mă lăsați să cobor din avion!”, a povestit pasagera într-o filmare postată pe o rețea de socializare.

Femeia ar fi atacat apoi însoțitoarele de zbor, pe care le-ar fi mușcat, astfel că echipajul i-a pus bandă adezivă la gură.

Un purtător de cuvânt al American Airlines a confirmat incidentul pentru Insider, într-un comunicat în care a transmis că: femeia „a încercat să deschidă ușa din față și a agresat fizic, mușcat și rănit o însoțitoare de zbor. Aplaudăm profesionalismul și acțiunea rapidă a echipajului nostru pentru protejarea celor aflați la bord”.

Finala Euro 2020 : Italia este campioană europeană

 


Italia a învins-o pe Anglia, 1-1 după prelungiri, 3-2 la lovituri de departajare și e noua campioană europeană!

Naţionala Italiei este noua campioană europeană, după ce a învins echipa Angliei cu scorul de 3-2 la loviturile de departajare, duminică seara, pe Stadionul Wembley din Londra, în finala EURO 2020, în care scorul a fost egal, 1-1 (0-1, 1-1), la finalul celor 120 de minute. trofeul revine Squadrei Azzura după 53 de ani!

Fericire pură, Italia cucereşte Europa cu Donnnarumma, Italia a distrus visul Angliei, sunt câteva titluri apărute pe site-urile mai multor publicaţii europene, după triumful Italiei la Euro-2020 în faţa Angliei.

Italia cucereşte Europa cu Donnnarumma, a notat cotidianul Marca, după ce portarul italian a apărat două lovituri de departajare. Donnarumma duce Italia în văzduh, a scris şi As.

Italia a distrus visul Angliei, a notat The Guardian, care susţine că tânăra echipă engleză merită lăudată, chiar dacă mai are de aşteptat. Pentru BBC, loviturile de departajare au distrus speranţa englezilor de a-şi vedea „trofeul acasă”.

Suntem campionii Europei, a scris Corriere della Sera, în timp ce Ansa subliniază că italienii au avut nevoie de lovituri de departajare pentru a câştiga din nou titlul european.

„O Italie ce te înnebuneşte. Suntem campioni europeni”, a scris şi Gazzetta dello Sport. „La Felicita” este titlul de pe prima pagină a site-ului L’Equipe.

Italia îşi trece în palmares al doilea său titlu continental, din patru finale jucate la EURO, primul titlu european fiind câştigat în 1968, la Roma. Italia a învins Iugoslavia în finala din 1968 (2-0), dar a pierdut în faţa Franţei (1-2), prin golul de aur, în 2000, la Rotterdam, şi în faţa Spaniei (0-4), în 2012, la Kiev.

Finala a fost la înălţime în privinţa dramatismului, cu prelungiri şi lovituri de departajare, la care situaţia s-a răsturnat după ce a părut să fie în favoarea englezilor. Berardi, Bonucci şi Bernardeschi au fost cei care au adus titlul Italiei, pentru englezi marcând Kane şi Maguire. Portarul italian Donnarumma a apărat şuturile lui Sancho şi Saka, iar Rashford a trimis în bară, de la italieni ratând Belotti şi Jorginho.

Anglia a deschis scorul în min. 2, prin Luke Shaw, italienii egalând prin Leonardo Bonucci (67), cel care a fost desemnat omul meciului.

Meciul a început practic de al 1-0 pentru englezi, care au marcat cel mai rapid gol într-o finală, după un minut şi 57 de secunde, prin fundaşul Luke Shaw, care, lăsat nemarcat în colţul careului mic de Di Lorenzo, a şutat la colţul scurt la centrarea lui Trippier.

Italia a acuzat şocul şi a avut nevoie de minute bune pentru a se dezmetici şi a pune ordine în jocul său. Insigne a trimis peste poartă din lovitură liberă de la 20 de metri (8), dar cea mai bună ocazie din prima repriză a aparţinut lui Chiesa (35), cu un şut de la circa 20 de metri, puţin pe lângă poartă. Verratti (45+1) a şutat de la 16 metri, însă a fără probleme pentru Pickford.

Anglia s-a apărat compact, dar nu a avut aproape nicio acţiune ofensivă consistentă în prima parte în afara golului marcat.

În repriza secundă, dominarea Squadrei Azzurra a fost şi mai accentuată, iar ocaziile s-au succedat la poarta lui Pickford. Insigne a trimis din lovitură liberă de la 18 metri pe lângă vinclu (51), acelaşi Insigne a tras din unghi (57), dar Pickford a respins. Pickford a fost providenţial în min. 62, la şutul din care al lui Chiesa, la capătul unei acţiuni personale.

La una dintre puţinele acţiuni ale englezilor, Stones a reluat cu capul, după cornerul lui Trippier, iar Donnarumma a respins (64).

În min. 67, Italia a reuşit egalarea, după un corner executat de Berardi: Cristante a prelungit mingea, Verratti a trimis în bară, iar Bonucci a reluat în plasă din 3 metri.

Echipa antrenată de Roberto Mancini a fost aproape de a trece în avantaj, dar Berarde a trimis pe lângă poartă o minge în adâncime venită de la Bonucci (74).

În prelungiri, cele două echipe au riscat destul de puţin, dar totuşi au existat câteva ocazii. Phillips (97) a expediat un şut de la 20 de metri, puţin pe lângă ţintă. Bernardeschi a fost în prima plan în două rânduri, dar în min. 103 nu a reuşit reluarea din 6 metri la centrarea lui Emerson, iar Pickford a respins providenţial, iar în min. 107 a trimis din lovitură liberă Bernardeschi de la circa 25 de metri, dar Pickford a reţinut cu greutate.

La poarta cealaltă, Chiellini a avut o intervenţie măiastră în careul mic, la o situaţie periculoasă în faţa lui Sterling.

Italia a câştigat apoi la loviturile de departajare, al doilea său meci consecutiv, după 4-2 cu Spania, în semifinală.

Italia a ajuns la 34 de meciuri consecutive fără înfrângere, 27 de victorii şi 7 egaluri, ultimul eşec datând din septembrie 2018 (0-1 cu Portugalia). Anglia a jucat doar a doua sa finală majoră, după cea a Cupei Mondiale din 1966, pe care a reuşit să o câştige pe teren propriu, cu 4-2, după prelungiri. Italia deţine acum cea mai mare diferenţă de ani între două titluri EURO, 53 de ani.

Italianul Jorginho, care a ratat de la 11 metri, a devenit al zecelea jucător care a câştigat în acelaşi sezon EURO şi Liga Campionilor (CCE).

În drumul său spre finală, Italia a învins Turcia (3-0), Elveţia (3-0) şi Ţara Galilor (1-0), în grupă, a trecut de Austria în optimi (2-1, după prelungiri), a învins Belgia în sferturi (2-1) şi a trecut de Spania în semifinale (4-2, la loviturile de departajare).

Constantin Bălăceanu Stolnici predă cursuri la vârsta de 98 de ani

 


Constantin Bălăceanu Stolnici este om de știință, medic neurolog, profesor de neuropsihologie și anatomie a sistemului nervos. Cum să ajungem la 98 de ani, cu mintea trează, în pas cu tehnologia, cum să ne protejăm creierul de pericolele zilelor noastre, aflăm chiar de la academician.

Întrebat cum să ne păstrăm creierul tânăr la 98 de ani, Constantin Bălăceanu Stolnici a spus: ”Creierul e o mașină foarte curioasă. Orice mașină dacă o luați, cu cât lucrează mai mult, cu atât se uzează mai mult. La creier, e invers. Cu cât lucrează mai mult, cu atât se păstrează la capacitățile sale funcționale. Deci, nu vă lăsați niciodată de a antrena creierul, cu tot felul de operațiuni, de memorie, de judecată și așa mai departe, jocuri inteligente, cuvinte încrucișate, citiți, scrieți, adică aveți o permanentă gimnastică a sistemului nervos. Asta menține creierul în activitate și activitatea menține creierul biologic”.

”Eu nu antrenez creierul. Eu am treabă multă, de abia îmi ajunge timpul. După ce am terminat toate ritualurile de dimineaţă, mă aşez la masă, la calculator, stau câte 4-5 ore, scriu, citesc pe calculator. Am o problemă cu ochii. Pot să citesc şi cărţi, dar e un efort prea mare pentru mine şi citesc pe calculator. Citesc cărţi, citesc articole, informaţii, aspecte de cultură şi aşa mai departe. Pe calculator, asist la piese de teatru, la concerte, mă mai plimb câteodată, merg și mă plimb prin oraș, fac excursie, așa că am o activitate intelectuală, culturală foarte intensă pe grafica calculatorului. Bineînțeles că fac și treabă, îmi pregătesc cursuri, fiindcă eu predau cursuri, îmi pregătesc conferințele la congrese, îmi pregătesc intervențiile la simpozioane, îmi pregătesc articole, așa că sunt într-o activitate permanentă, de la 9 dimineața până la 21.00 seara”, a mai zis profesorul.

Predă trei cursuri. Vrea să lucreze până în ultima zi a vieții

”Nu am ieșit la pensie. Sunt cu carte de muncă la Universitatea Ecologică, sunt profesor, predau trei cursuri, un curs de anatomie a sistemului nervos, un curs de genetică și un curs de antropologie. Eu zic că lucrez până la sfârșit. Eu am oroare de omul parazit. Eu nu m-am plictisit niciodată”, a mai spus Constantin Bălăceanu Stolnici într-un interviu cu jurnalista Mihaela Bîrzilă la News Magazin de la Antena 3.