11.19.2021

RAED ARAFAT, despre vaccinarea obligatorie anti-COVID şi carantinarea nevaccinaţilor ca în Austria

 


Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat vineri că vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 şi carantinarea persoanelor nevaccinate sunt "măsuri mai dure care se implementează din partea unor ţări acolo unde este o creştere a numărului cazurilor", însă în România nu există o "astfel de abordare" în acest moment.

„În acest moment, la nivel CNSU, la nivelul Comitetelor, nu există o astfel de abordare în România. Sunt într-adevăr Austria şi alte ţări care discută despre partea de obligativitate şi sunt unele măsuri mai dure care se implementează din partea unor ţări acolo unde este o creştere a numărului cazurilor.

Noi, măsurile pe care le-am implementat, şi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor şi datorită acestor măsuri şi că poate şi populaţia a devenit mai atentă când a văzut impactul. Trebuie să recunoaştem că s-au mai vaccinat un număr de oameni, chiar dacă nu este numărul pe care noi ni l-am dorit. S-au vaccinat peste un milion de oameni în perioada care a trecut.

La acest moment, nu s-a pus pe masă o discuţie fie referitoare la vaccinarea obligatorie sau referitoare la a crea un lockdown al nevaccinaţilor”, a declarat Raed Arafat, şeful DSU, în cadrul unei conferinţe de presă.

https://www.romaniatv.net/raed-afarat-despre-vaccinarea-obligatorie-anti-covid-si-carantinarea-nevaccinatilor-ca-in-austria-nu-exista-o-astfel-de-abordare-in-romania_5992943.html

România relaxează restricţii în timp ce alte ţări europene se pregătesc de lockdown. Ce restricţii rămân în continuare

 


În timp ce Austria înăspreşte restricţiile pentru a limita răspândirea COVID-19 şi introduce carantină totală la nivel naţional începând de luni pentru întreaga populaţie, România relaxează restricţiile chiar dacă aveam printre cele mai mici rate de vaccinare din Europa. De luni se deschid toate şcolile din localităţile cu incidenţă sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare în rândul personalului. De asemenea, CNSU a propus permiterea accesului la competițiile sportive până la 30 la sută din capacitate a persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală recent. Mai mult, se permite organizarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane. Cu toate acestea sunt şi restricţii importante care rămân valabile.

România relaxează restricţii în timp ce alte ţări europene se pregătesc de lockdown. Cu toate acestea, sunt anumite măsuri importante care au scopul de a limita răspîndirea COVID-19 şi care se menţin în ciuda scăderii numărului de infectări cu virusul SARS-COV 2 din ultimele zile.

„Unii au zis că e relaxare, nu e relaxare… Noi, de fapt, am luat nişte măsuri pe care am zis că le vom lua, cu accesul, cu certificatele verzi, cu tot cu interdicţia participării complete a oricărui spectator la activităţile sportive şi am zis că după o analiză vom vedea cum ajustăm situaţia. Dar din ce vedeţi, rămâne certificatul verde obligatoriu la acest moment şi pentru cele două categorii – vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Singura zonă în care nu se cere certificatul este la 1 Decembrie, în zona unde este spaţiu public, unde oamenii sunt în spaţiu public şi unde se cere doar respectarea măsurilor de sănătate, inclusiv purtarea măştii. Însă, în zona oficială, în interior, din nou, se aplică certificatul verde”, a precizat secretarul de stat în MAI, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul sediul CNCCI.

Se menţine obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta peste 5 ani.

Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS- CoV-2 sunt interzise organizarea și desfășurarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea).

Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00—5,00, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Măsura nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut mai sus, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut mai sus, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere, prevăzută trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

https://www.romaniatv.net/romania-relaxeaza-restrictii-in-timp-ce-alte-tari-europene-se-pregatesc-de-lockdown-ce-restrictii-raman-in-continuare-pentru-romani_5992778.html

GEORGE SIMION : ”Nicuşor Dan, dacă e în depresie, să se ducă la psiholog”

 


Imaginea lui George Simion stând lipit de Nicuşor Dan chiar în timp ce acesta făcea declaraţii de presă a făcut înconjurul internetului. Copreşedintele AUR a explicat, la Antena 3, că gestul său era menit să-l responsabilizeze pe Nicuşor Dan, care „trebuie să înţeleagă că nu mai e un ONG-ist, ci primarul Capitalei„.

Simion i-a recomandat, totodată, edilului Capitalei să caute ajutor specializat să-şi trateze depresia.

„Nu mai e un ONG-ist, e primarul general al Bucureștiului și trebuie să se ocupe de căldură, de plata facturilor, trebuie să ne dea un preț, să fie lumea lămurită. Sincer să vă zic, domnul Nicușor Dan mi s-a părut într-o depresie gravă. Și asta este de înțeles, cumva, dar măcar să își ia două-trei săptămâni vacanță, să caute ajutor specializat, să revină în forță, pentru că nu e posibil să aibă o asemenea prestație.

Pur și simplu s-a ridicat din timpul comisiei, nu am putut să-i adresez nicio întrebare și a plecat. Și își uitase și paltonul, că a ieșit la declarații și după aia s-a dus înapoi în cameră după palton, mă întreba pe unde să iasă. În fine, l-am dus până la urmă, l-am condus„, a declarat George Simion în emisiunea Sinteza zilei.

Nicuşor Dan a fost chemat în faţa comisiei de audieri pentru a da explicaţii în privinţa încălzirii bucureştenilor. Mai exact, edilul ar fi trebuit să le explice membrior comisiei de ce nu a luat măsurile necesare pentru a-i proteja pe bucureşteni de creşterile de preţuri.

Daniel-Cătălin Zamfir: Persoana care a făcut această hârtie o mai aveți angajată? Pare că n-a luat bacul. Sunt greșeli elementare, este o adresa lipsită de orice fundament. Când soliciți o anumită suma trebuie fundamentată. Ați scris aici dați-ne 968 de milioane pentru plata subventei pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif la energia termică. Bun, de ce 968 de milioane?

Nicușor Dan: Am venit aici la o discuție serioasă. Dacă începem cu glumițe din astea, eu mă ridic și plec.

Daniel-Cătălin Zamfir : Nu e glumiță. E jenant că cineva din Primăria Capitalei să trimită o adresa atât de lipsită de orice. Prezentați-ne justificarea solicitării celor 968.

Nicușor Dan: Va răspund la toate întrebările cu condiția să păstrăm un dialog civilizat. Aceste epitete nu cred că sunt potrivite pentru o discuție foarte serioasă.😀😂

Guvernul Ciucă va fi votat săptămâna viitoare, joi, 25 noiembrie

 


Negocierile politice între PSD, PNL și UDMR au intrat în linie dreaptă. Liderii celor trei formaţiuni s-au înţeles cu privire la majoritatea funcţiilor, inclusiv la cea de premier. Totuşi, există și ministere în privința cărora nu au reuşit să ajungă la un acord. 

PSD pare să accepte faptul că sistemul rotativ va începe cu PNL şi cu Nicolae Ciucă premier. Acesta ar urma să ocupe această funcţie până în mai 2023.

Liderii celor trei partide nu s-au înţeles, însă, asupra Ministerului Finanțelor și al Transporturilor, potrivit surselor politice consultate de site-ul stiripesurse.ro. Florin Cîțu nu este de acord cu cedarea Ministerului Finanțelor, deși, iniţial, a existat ideea ca partidul care are premierul să renunţe la Ministerul Finanțelor.

PSD îşi doreşte, de asemenea, și Ministerul Transporturilor, însă prim-vicepreședinții PNL prezenți la negocieri au solicitat PSD să cedeze acest minister, existând riscul unei adevărate revolte în PNL dacă vor fi cedate din nou Transporturile

„Marcele, nu ne omorî. Dacă ne faceți asta o să ne dea afară din partid ai noștri”, ar fi spus Rareș Bogdan, în discuțiile de joi seara, potrivit sursei citate.

Funcția de secretar general al guvernului ar urma să revină PSD.

Cum arată Guvernul PSD-PNL-UDMR după ultimele negocieri

Premier – Nicolae Ciucă (PNL)

Vicepremier – Kelemen Hunor (UDMR)

Finanțe – Adrian Câciu (PSD)

Dezvoltare – Cseke Attila (UDMR)

Externe – Bogdan Aurescu (independent asumat de PNL)

Interne – Lucian Bode (PNL)

Apărare – Vasile Dîncu/Sorin Grindeanu (PSD)

Justiție – Cătălin Predoiu (PNL)

Transporturi – Sorin Grindeanu (PSD)

Muncă – Gabriela Firea (PSD)

Educație – Sorin Cîmpeanu (PNL)

Sănătate – Alexandru Rafila (PSD)

Mediu – Tanczos Barna (UDMR)

Energie – Virgil Popescu (PNL)

Economie – Radu Oprea (PSD)

Agricultură – Adrian Chesnoiu (PSD)

Sport – Eduard Novak (UDMR)

Digitalizare – Raluca Turcan (PNL)

Cultură – Bogdan Gheorghiu (PNL)

Fonduri Europene – PSD