11.18.2022

Luju.ro : ”Inalta Curte de Casatie si Justitie a spart gheata in materie de anulare a abuzurilor regimului Iohannis-Cîțu-Arafat impotriva romanilor”

 


Inalta Curte de Casatie si Justitie a spart gheata in materie de anulare a abuzurilor regimului Iohannis-Cîțu-Arafat impotriva romanilor care au refuzat sa se injecteze cu seruri experimentale „anti-Covid”, scrie Luju.ro.

Daca pana acum ICCJ s-a remarcat prin respingerea definitiva sau trimiterea la rejudecare a sentintelor prin care diverse curti de apel din Romania au anulat – total sau partial – hotararile de Guvern privind instituirea sau prelungirea starii de alerta, de data aceasta instanta suprema a mentinut definitiv o sentinta prin care a fost anulat asa-numitul „certificat verde”.

Concret: miercuri, 16 noiembrie 2022, judecatorii supremi Horatiu Patrascu, Mariana Constantinescu si Beatrice Maris au mentinut definitiv sentinta prin care judecatorul Amer Jabre de la Curtea de Apel Bucuresti a anulat pasajele referitoare la certificatul verde din HG nr. 1183/2021. Este vorba despre hotararea de Guvern care a prelungit starea de alerta din noiembrie pana in decembrie 2022.

Lumea Justitiei a prezentat anul trecut atat actiunea reclamantilor – avocata Corina Ciuchi  si fotograful Dan Puiu –, cat si spectaculoasa motivare prin care magistratul CAB Amer Jabre nu doar ca a anulat certificatul verde, dar l-a si suspendat pentru reclamanti, invocand direct Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

Iată minuta deciziei:

 „Respinge recursul declarat de recurentul-parat Guvernul Romaniei impotriva sentintei nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal, ca tardiv formulat.

Respinge, ca neavenit, recursul declarat de Ministerul Afacerilor Interne prin Directia Generala Juridica impotriva aceleiasi sentinte.

Respinge recursul declarat de recurentul-parat Comitetul National pentru Situatii de Urgenta reprezentat de DSU impotriva sentintei nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal, ca nefondat.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 16 noiembrie 2022”.

Iata minuta sentintei nr. 1796/2021 pronuntate de CAB:

„Respinge exceptia nulitatii cererii de interventie accesorie, ca neintemeiata. Respinge ca inadmisibila in principiu cererea de interventie accesorie, formulata de petentul Ministerul Afacerilor Interne, in interesul paratului Guvernul Romaniei. Respinge exceptia inadmisibilitatii cererii de pronuntare unei ordonante presedintiale, ca ramasa fara obiect. Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Guvernul Romaniei in privinta capatului de cerere avand ca obiect anularea HCNSU nr.101/2021, ca lipsita de obiect. Respinge exceptia lipsei de interes in promovarea actiunii, ca neintemeiata.

Admite in parte actiunea. Anuleaza in parte HG nr.1183/2021 si HCNSU nr.101/2021, in privinta dispozitiilor din anexe care conditioneaza participarea la diverse activitati de vaccinare / imunizare sau de testare pe cheltuiala proprie a persoanei in cauza. In baza art.6 din CEDO, a art.47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, a deciziei CCR nr.392/2021, suspenda executarea fata de reclamanti, a dispozitiilor din anexele HG nr.1183/2021 care conditioneaza participarea la diverse activitati de vaccinare / imunizare sau de testare pe cheltuiala proprie a persoanei in cauza, pana la data de incetarii aplicabilitatii acestui act normativ.

Respinge cererea de suspendare a executarii HCNSU nr.101/2021, ca inadmisibila.

Cu recurs in 5 zile de la comunicare in privinta cererii de suspendare. Cu recurs in 15 zile de la comunicare in privinta cererii de anulare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Bucuresti, sub sanctiunea nulitatii. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor, prin intermediul grefei instantei, azi, 03.12.2021”.

Urmeaza un val de procese?

E adevarat: ICCJ a pronuntat aceasta decizie la peste 8 luni de la incheierea starii de alerta si ridicarea restrictiilor aferente, dar tot mai bine mai tarziu decat niciodata. Ramane de vazut cati romani afectati de aceste restrictii vor lua cu asalt instantele, sa solicite daune morale pentru suferintele indurate. Si mai ales daca actiunile lor vor viza doar perioada noiembrie-decembrie 2021 (acoperita de HG 1183/2021, despre care este vorba acum) sau intregul interval in care a fost impus certificatul de vaccinare.


https://luju.ro/s-a-batut-in-cuie-certificatul-vaccinarii-e-abuziv-premiera-uriasa-la-inalta-curte-judecatorii-horatiu-patrascu-mariana-constantinescu-si-beatrice-maris-au-mentinut-spectaculoasa-sentinta-prin-care-magistratul-amer-jabre-de-la-curtea-de-apel-bucuresti-a-a?fbclid=IwAR0Bnkwb0rl5gNdN8oc-Z8mdCNivqWkxhyUNi0XzEo6Po5pBJRewyCu7XDA