5.12.2021

Ce se întâmplă ? Convoaie militare NATO au intrat în România

 


Forțele Terestre Române informează că opt convoaie militare NATO au intrat ieri, 11 mai 2021, în România, pe cale terestră. Acestea sunt primele elemente ale Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat a NATO.

 În România au intrat, ieri, opt convoaie militare NATO.

Forțele Terestre Române precizează că, marți, 11 mai 2021, au sosit în Românua, pe cale terestră, primele elemente ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) a NATO, care urmează să participe la Exerciţiul Noble Jump 2021.

Astfel, opt convoaie militare, constituite din aproximativ 190 de militari și 120 de echipamente militare, au intrat în țară prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu.

Deplasarea primului eșalon din cadrul Forței Întrunite s-a efectuat cu succes, militarii și echipamentele urmând să își continue astăzi, 12 mai, misiunea către Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, judeţul Braşov. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Română, Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și a Poliției Locale Giurgiu, informează Forțele Terestre Române pe pagina lor de Facebook.

Noble Jump 2021 - NOJP21 - este un exerciţiu multinaţional cu termen scurt de notificare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite (JFC) de la Napoli, care se desfăşoară în perioada 19 mai - 2 iunie, pe teritoriul României şi Bulgariei.

Acesta - NOJP21 - va testa capacitatea operaţională a elementelor Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi nivelul de implementare a Planului de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii de Reacţie a Alianţei (Readiness Action Plan / RAP), în Bulgaria şi România.

Complexul de exerciții DACIA 21 LIVEX, al cărui start a fost dat la începutul lunii mai, este condus de Comandamentul Forțelor Întrunite „Gl. I.E. Florescu" (CFÎ) al Ministerului Apărării Naționale.

DACIA 21 LIVEX armonizează două componente principale de instruire în context multinațional - exercițiul NATO Steadfast Defender 21, condus de Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli, care presupune dislocarea din Turcia în România a unei forțe de reacție rapidă a NATO (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), respectiv exercițiul Defender Europe 21, care cuprinde o serie de evenimente majore de instruire, sub conducerea Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR).

ALERTĂ ! REACTORUL DE LA CERNOBÎL S-A REACTIVAT. Experții români cer explicaţii oficiale de la omologii uncrainieni

 

Experţii români cer explicaţii oficiale de la omologii uncrainieni, după ce reactorul de la Cernobîl s-ar fi reactivat la 35 de ani de la catastrofa nucleară care a ucis peste 100.000 de oameni. Un specialist din cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, a anunţat, miercuri, în exclusivitate la Antena 3, că momentan "nu ar trebui să existe nicio îngrijorare".

Specialiştii de la noi afirmă că momentan nu există motive de îngrijorare pentru ţara noastră şi că nu este posibil ca o tragedie ca cea din '86 să se repete.

"Pe baza informaţiilor pe care le avem în acest moment, nu ar trebui să existe nicio îngrijorare. Am contactat autorităţile din Ucraina, mai exact, autoritatea omoloagă. Încă nu avem un răspuns oficial până în acest moment. Încercăm să avem un răspuns oficial. Aşa cum se prezintă în acest moment amplasamentul din punct de vedere tehnic, nu există elementele necesare care să ne indice un potenţial eveniment de genul din 1986", a declarat, Petre Min, din cadrul Comisiei pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Au trecut 35 de ani de la producerea dezastrului de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii. Pe 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei a explodat.

01.23 a fost ora la care reactorul centralei a explodat și a urmat o contaminare radioactivă de proporții.

Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord.

Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale, notează Wikipedia.

Cancelarul Austriei, vizat de o anchetă de corupție

 


Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, este vizat de o investigaţie a Parchetului pentru combaterea infracţionalităţii economice şi corupţiei (WKStA), afirmă surse citate de postul ORF şi de publicaţia Die Presse.

Ancheta îl vizează pe cancelarul Sebastian Kurz, liderul Partidului Popular Austriac (ÖVP), şi pe Bernhard Bonelli, şeful de cabinet al cancelarului.

Sebastian Kurz şi Bernhard Bonelli sunt suspectaţi că au depus mărturii false la audierile de către o comisie specială în legătură cu numirea lui Thomas Schmid în Consiliul de administraţie al companiei de stat Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG).

Ancheta ar putea avea legături cu „Afacerea Ibiza”, un caz de corupţie politică din Austria.

Biroul cancelarului Sebastian Kurz a confirmat investigaţia. Sebastian Kurz nu intenţionează să demisioneze, ci „va fi bucuros să îşi prezinte punctul de vedere în faţa unui judecător”, a comunicat Biroul cancelarului Austriei.

Potrivit publicaţiei Standard, ancheta care îl vizează pe Thomas Schmid relevă că Sebastian Kurz şi Bernhard Bonelli ar fi implicaţi mai mult decât au dezvăluit în activităţile Consiliului de administraţie al companiei de stat Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG).

„Afacerea Ibiza” a condus în 2019 la demisia vicecancelarului austriac Heinz-Christian Strache, care era şi liderul formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPÖ). După difuzarea unei înregistrări video, Heinz-Christian Strache a fost acuzat de contacte ilegale cu un om de afaceri rus.

Scrisoarea cadrelor active din Armata Franței. ”Ne revenine nouă, celor care am început recent cariera militară, onoarea de a intra în scenă și de a spune adevărul”.

 


La scurt timp după ce zeci de generali francezi în retragere au semnat o scrisoare în care avertizau asupra unui posibil război civil, a venit rândul a mii de militari, activi de această dată, să lanseze o scrisoare deschisă anonimă de susținere a foștilor lor comandanți și să avertizeze și ei asupra unei „insurecții”, revoltați că ”ura față de Franța și istoria ei devin regula” și că liderii țării sunt caracterizați de ”lașitate, viclenie și perversitate”.

Ca și scrisoarea cadrelor în retragere, aceasta din urma a fost publicată de Valeurs Actuelles. Peste 100.000 de cetățeni s-au alăturat apelului militarilor. Redactorul-șef al Valeurs Actuelles, Geoffroy Lejeune, spune că acest lucru demonstrează că îngrijorările militarilor sunt îngrijorările tuturor francezilor. ”Asta arată că există susținere populara, ca nu este o simplă gălăgie”.

Puterea denunță o mașinațiune politică

Șeful Statului Major al Armatei Franceze i-a invitat pe semnatarii anonimi ai scrisorii să renunțe la uniformă. ”Cel mai rezonabil este sa părăsească instituția, pentru avea toată libertatea de a-și face publice ideile și convingerile”, a spus generalul Francois Lencointre, într-o scrisoare adresată tuturor militarilor. ”În numele apărării convingerilor personale, semnatarii scrisorii au contribuit la antrenarea armatei în dezbateri politice în cadrul cărora nu are nici legitimitate, nici rolul de a interveni”. Generalul Lencointre le-a cerut militarilor sa ”dea dovadă de bun simț și luciditate”. ”Fiecare militar este liber să gândească ce vrea, însă trebuie să facă distincția fără nicio ambiguitate între responsabilitatea de cetățean și cea de militar”. Generalul a arătat că această ”neutralitate” îi permite armatei să acționeze ”fără rezerve și fără motivații ascunse”.

Luni, 10 mai, ministrul Apărării, Florence Parly, a spus că noua scrisoare, cea a militarilor activi, este o ”mașinațiune politică grosolană”. Premnierul Jean Castex a spus că este ”un editorial politic de extremă dreapta”. Ministrul de Interne, Gerard Darmanin, și-a exprimat dubiile în ce porivește identitatea semnatarilor și intențiile lor. ”Mai sunt câteva săptămâni pana la alegerile regionale și câteva luni până la primul tur al prezidențialelor, este o manevră grosolană”, a spus ministrul. ”Dacă vrei sa fii curajos, spune cine ești”.

Fostul președinte Francois Hollande, unul dintre creatorii politicianului Emmanuel Macron, succesorul său la Elysee, i-a criticat și el pe semnatarii scrisorii. ”Despre ce deontologie vorbim? Cum putem să ne gândim că armata este animată astăzi de asemenea sentimente și de o voință de pune sub semnul întrebării înseși principiile Republicii?”, a spus Hollande.

Jean-Luc Melenchon, liderul partidului „Franța Nesupusă”, de stânga, pro-migrație, i-a atacat și el pe semnatarii scrisorii. ”Este o situație de o gravitate excepțională”. ”Dacă voi fi ales președinte al Republicii, aceste infracțiuni nu vor rămâne nepedepsite. Intenționez să epurez armata de acești rebeli”.

Opoziția de dreapta ia partea semnatarilor

O cu totul altă atitudine putem vedea la dreapta eșichierului politic. Eurodeputatul Franc-Xavier Bellamy, din partea Republicanilor, a spus: ”Sunt revoltat să văd cum anumiți decidenți îi judecă pe mesageri pentru a nu asculta mesajul”, un mesaj ”precis” și ”alimentat de o experiență pe teren”.

Marine Le Pen, lidera partidului Adunarea Națională, pe care sondajele o dau drept contracandidată cu șanse a lui Emmanuel Macron în turul doi al prezidențialelor, spune că scrisoarea militarilor activi este un strigăt de avertizare. ”Au dreptate să ne alerteze. Nu e niciun apel la insurecție”. ”Dacă ar fi fost, nu l-aș fi susținut. Este vorba despre o constatare făcută de mii de francezi și care trebuia luată în serios de guvern”.

Un avertisment pentru Statele Unite

Judecate la rece, departe de luptele politice din Franța, scrisorile militarilor sunt interpretate nu ca un strigăt împotriva imigranților, ci ca o consecință a modului în care statul bunăstării a transformat Franța. Asta este opinia lui Auguste Meyrat, profesor în Texas.

„Așa cum protestele vestelor galbene nu au fost doar împotriva creșterii prețului carburanților, frustrarea francezilor din această scrisoare deschisă nu se leagă doar de imigranți. Ea pleacă de la ceea ce a ajuns Franța: o națiune tot mai mică și mai puțin importantă bântuită de un trecut glorios.

Problema Franței este statul providențial, unul dintre cele mai generoase din lume. Francezii plătesc taxe mari și se așteaptă în schimb la o mulțime de servicii publice. Deloc surprinzător, sistemul a dus la o datorie uriașă a guvernului, care a pus în pericol economia națională. În paralel, populația îmbătrânește și iese la pensie, iar rata natalității este mult sub nivelul necesar menținerii echilibrului.

Dacă anumiți membri ai Armatei Franceze ar reuși o lovitură de stat și i-ar deporta pe toți imigranții, decăderea Franței ar continua în același ritm. Câtă vreme cetățenii francezi depind de guvern din toate punctele de vedere și nu au motivația să-și deschidă propria afacere, să fie propriii lor șefi și să se lupte pentru clienți, nu se va schimba nimic. Nu imigranții au ucis țara, ci statul bunăstării.

Tatăl meu, un francez foarte mândru, a părăsit Franța din cauza culturii pomenii și a mediocrității. Colegii lui se plângeau mai mult de vacanțele lor decât de slujbe. Deși tatăl meu absolvise una dintre universitățile de top și avea o poziție înaltă la Banca Națională, a știut că fiii lui vor avea puține oportunități în Franța. Dacă am fi fost norocoși, am fi ajuns funcționari respectați ca și el, jucând jocul urcării pe scara corporatistă și politică. Însă am fi fost întotdeauna subalternii cuiva și nu am fi simțit împlinirea pe care ți-o dă libertatea la locul de muncă. Am fi fost sufocați din punct de vedere intelectual și spiritual”.

Și acum, un avertisment pentru Statele Unite.

”Americanii sunt departe de un stat al bunăstării precum în Franța, însă au motive să fie îngrijorați. Cu ”pachetele de ajutor” de trilioane de dolari, americanii devin tot mai dependenți de generozitatea guvernului. Inflația generată de tipărirea și mai multor dolari pentru cheltuielile lui Biden va duce la scăderea puterii de cumpărare a majorității americanilor, care vor deveni și mai dependenți de ajutoarele guvernamentale. Așa începe statul providențial. Cu timpul, numărul afacerilor și al angajaților se va reduce și va crește numărul celor care primesc ajutoare. În cele din urmă va apărea un sistem corporatist în care guvernul și câteva mari companii sunt principalii angajatori și principalii clienți. Pe măsură ce aceste entități vor crește, libertatea americanului de rând se va reduce. Când acest lucru va deveni evident pentru cei mai mulți, va fi deja prea târziu.

Pe scurt, America de mâine va fi ca Franța de astăzi: oameni cu un trecut măreț și cu un prezent dezamăgitor. Pentru a evita această soarta, trebuie să evităm ajutoarele și să nu căutăm țapi ispășitori printre non-americani. Calea către o societate liberă și puternică este munca. Câtă vreme americanii nu vor uita asta, vor continua să fie prima țară din lume și un exemplu pentru națiunile care au rătăcit calea”.

Scrisoarea cadrelor active din Armata Franței

După ce amintește de scrisoarea semnată de generalii în retragere, care au fost catalogați drept „rebeli” de guvern, de conducerea Armatei și de mai mulți politicieni, noua scrisoare spune: ”În ceste condiții, ne revenine nouă, celor care am început recent cariera militară, onoarea de a intra în scenă și de a spune adevărul”.

”Suntem cei pe care ziarele i-au numit ”generația focului”. Bărbați și femei, militari activi din toate armele și de toate gradele care ne iubim țara. Sunt singurele noastre titluri de glorie. Chiar dacă, din punct de vedere al regulamentelor, nu ne putem dezvălui identitățile, nu putem să tăcem.

Unii dintre noi au fost sub focul inamic în Afganistan, Mali, Republica Centrafricană. Unii am pierdut camarazi pe aceste fronturi. Și-au dat viața pentru a distruge islamismul căruia voi îi faceți concesii pe teritoriul nostru.

Aproape toți am cunoscut operațiunea Sentinelle (încă în desfășurare, inițiată după atentatele de la redacția Charlie Hebdo, în ianuarie 2015 – n.red.). Am văzut cu ochii noștri suburbiile abandonate și compromisurile cu delincvența. Am avut tentative de instrumentalizare a mai multor comunități religioase pentru care Franța nu înseamnă nimic – nimic în afară de un obiect al sarcasmelor, al disprețului și urii.

Am defilat pe 14 iulie. Iar această mulțime binevoitoare și diversa care ne aclama, pentru că eram propria ei emanație, ne-a cerut să ne ferim vreme de luni de zile, interzicându-ne să purtăm uniforma, transformându-ne în victime pe un teritoriu pe care suntem totuși capabili să-l apărăm.

Da, cei din precedenta generație de militari au dreptate în textul lor. Vedem violența din orașele și satele noastre. Vedem cum în spațiul public și în dezbaterea publică se instalează comunitarismul. Vedem cum ura față de Franța și istoria ei devin regula.

Veți spune că nu militarii trebuie să spună astea. Dimpotrivă: pentru că suntem apolitici în aprecierea situației, este o constatare profesională pe care o oferim. Am văzut această dezagregare în multe țări aflate în criza. Ea precede prăbușirea. Ea anunță haosul și violența și, contrar a ceea ce se spune acum, acest haos și această violență nu vor veni printr-o lovitură de stat militară, ci printr-o insurecție civilă.

Trebuie să fii laș să te legi de forma scrisorii predecesorilor noștri în loc să recunoști valabilitatea afirmațiilor lor.  Trebuie să fii viclean pentru a invoca o datorie prost interpretată a rezerviștilor, cu scopul de a-i reduce la tăcere pe acești cetățeni francezi. Trebuie să fii pervers să încurajezi cadrele militare să ia poziție, pentru ca apoi să le sancționezi dur pentru că scriu altceva decât relatări de pe câmpul de luptă.

Lașitate, viclenie, perversitate: aceasta este viziunea noastră despre conducere. Dimpotrivă, armata este prin excelență locul în care se spune adevărul, pentru că este în joc viața. Vrem să vedem această încredere în instituția militară.

Da, dacă va începe un război civil, armata va menține ordinea pe teritoriul național, pentru că i se va cere asta. Este însăși definiția războiului civil. Nimeni nu își poate dori o situație atât de îngrozitoare, nici noi și nici militarii în retragere, însă, din nou, războiul civil mocnește în Franța, iar voi știți asta.

Toți înaintașii noștri, cei care au făcut din țara noastră ceea ce este acum, care i-au trasat granițele, care i-au apărat cultura, care au dat și au primit ordine în limba acestei țări, oare toți acești oameni au luptat pentru ca voi să lăsați Franța să devină un stat eșuat care înlocuiește impotența sa regaliană cu o tiranie brutală împotriva celor care sunt slujitorii Franței și care vor să o avertizeze asupra unui pericol?

Acționați, doamnelor și domnilor. De această dată nu este vorba despre emoții la comandă, despre clișee sau mediatizare. Nu este vorba despre prelungirea mandatelor voastre sau de câștigarea altora. Este vorba despre supraviețuirea țării noastre și a voastre”.

FURTUL LA ALEGERILE LOCALE DOVEDIT. Clotilde Armand, mai puţine voturi decât Daniel Tudorache

 


Conform unor surse România TV, procurorii au terminat de numărat voturile la alegerile locale şi au constatat faptul că procesul de vot a fost fraudat, Clotilde Armand având mai puţine voturi decât contracandidatul său. Ştirea a fost comentată în exclusivitate pentru România TV de Adriana Bahmuţeanu.

Adriana Bahmuţeanu solicită renumărarea voturilor în toate secţiile din capitală, declarând că este convinsă că sectorul 1 nu este singurul unde ar fi descoperite astfel de probleme.

„Adevarul a iesit la iveala. Eu in locul ei n-as mai veni la primarie si as posta pe toate retelele, as iesi intr-o conferinta si as spune ca demisionez. Nu stiu cum nu ii este rusine. In cazul unei fraudari ar trebui sa bagi capul in pamant, sa-ti ceri scuze si sa nu-i mai bagi si pe altii. Nu s-a mai afcut nimic in acest sector de 8 luni de zile, iar cei care sufera suntem cetatenii acestui sector. Noi, cei care ne-am dorit o viata mai buna.

Cum sa mai aiba omul incredere cand vede sacii de vot si nu se intampla nimic? Cum sa mai aiba incredere cineva in USR, cand sunt numai penali? Ce aflam noi acum, dincolo de chitibusurile reale, am aflat adevarul.

Adriana Bahmuţeanu: „Au ajuns la ciolan şi se dovedeşte că au păcălit electoratul”

Problema e ca ce vedem noi este doar varful. Frauda si furaciunea sunt mult mai mari si apele sunt mult mai adanci. Eu mi-as dori sa se renumere voturile in toata capitala pentru ca suspiciunile mele sunt clare ca au fost probleme si acolo. O sa traim si o sa vedem. Nu stiu cum e cu birocratia, dar in locul acestor oameni care pana la urma au pacalit opnia publica, mi-as da demisia. Niste gogosi electorale.

Ca sa ce? De fapt, uite ca au ajuns la ciolan si se dovedeste ca au pacalit electoratul intr-un mod sau alt mod. Ma bucur ca avem o scanteie. Lucrul asta se va putea generaliza la nivelul intregii tari.”, a declarat Adrian Bahmuţeanu la România TV.

George Simion, atac dur la adresa USR: „Au îngenuncheat România și au transformat-o în groapa de gunoi a Europei”

 


Președintele AUR, George Simion, a lansat un atac dur la adresa USR, pe care îl consideră un partid antinaționalist și anticreștin, al cărui scop este acela de a sărăci România și de a transforma țara în groapa de gunoi a Europei. George Simion i-a criticat dur atât pe liderul USR, Dan Barna, cât și pe membrul UDMR, Tanczos Barna, ministrul Mediului, implicat în scandalul uciderii ursului Arthur de către Prințul din Liechtenstein.

„Ambii Barna din Guvern, și cel de la Mediu din UDMR, și cel de la USR, fac parte dintr-un partid antinaționalist, anticreștin, plin de ipocrizie. Au vrut să-și creeze imaginea unor oameni puri, dar au îngenuncheat România, și au transformat România într-o groapa de gunoi a Europei, această creatură de partid fură bogatiile românilor. Noi, AUR, acuzăm această situație creată, iar acum se dovedește că ei sunt o Românie care, în frunte cu domnul Iohannis, se predă străinilor”, a afirmat președintele AUR.

Președintele partidului AUR, George Simion, și-a îndreptat atenția și către Dacian Cioloș, pe care l-a acuzat de lipsă de integritate și de ipocrizie, în contextul în care Cioloș a fost ales să reprezinte România în Comisia Europeană de două ori.

„Dacian Cioloș a fost comisar european de două ori, o dată numit de Ponta si a doua oară de Băsescu, așadar Cioloș nu este un om integru. USR trebuie să dispară pentru că este o formațiune antinaționalistă, care urăște profund neamul românesc”, a menționat George Simion.

Atacul dur al lui George Simion demască USR-ul: „Vor legalizarea vânzării de teren agricol către străini”

Președintele AUR consideră, de asemenea, că USR nu vor mai prinde alegeri anticipate, și că sistemul electoral este construit să întrețină mafia care alungă românii peste hotare. George Simion și-a manifestat și bucuria față de faptul că românii au putut petrece Paștele în biserici, și s-a declarat mulțumit de relaxarea restricțiilor.

„Îmi pare bine că am putut sărbatori Paștele în biserici, sunt bucuros că s-a dovedit că toate informațiile exagerate despre pandemie erau o minciună, și că nu a existat un număr record de cazuri. Mergem înainte fără teamă de sistemul care distrus România”, a mai adăugat Simion.

George Simion a criticat și legile USR cu privire la vânzarea terenurilor agricole către persoanele din afara țării.

„40% din terenul agricol este deja vândut, iar prin această legislație impusă de coaliție se vrea depașirea pragului de 50%. Se va legaliza vânzarea de teren agricol către pesoane fizice străine. Gripa porcina s-a răspândit prin mistreți. Specialiștii noștri au facut demersuri ca gripa porcină să fie stopată la intrarea în Romania. Nimeni nu este interesat de acest aspect, pentru că ei vor ca toată lumea să se hranească din hipermarket-uri, nu de la fermele țăranilor. Dăm o gramadă de bani pe vaccinuri, nu pe prevenție, sport și mâncare sănătoasă. Ei toți sunt o adunătură de criminali”, a subliniat liderul AUR.

Retragerea armatei americane din Afganistan a ajuns la un procent între 6 și 12%

 


La data de 10 mai, orele 14.00 GMT, Statele Unite evacuaseră din Afganistan echivalentul a 104 încărcături de avioane de transport militar C-17 cu material şi distruseseră peste 1.800 de piese de echipament, a anunţat Comandamentul central al armatei americane (Centcom), într-un comunicat.

Centcom aminteşte că armata americană a predat forţelor afgane baza de la Camp Antonik, situată în provincia Helmand (sud), un bastion al talibanilor.

În total, 'Centcom estimează că am realizat între 6 şi 12% din procesul de retragere', se arată în comunicat.

La 4 mai, armata americană anunţa că evacuase 60 de încărcături de C-17, reprezentând între 2 şi 6% din total.

Centcom s-a angajat să publice săptămânal o estimare a progresului retragerii, însă a prevenit că marja estimării sale riscă să se mărească în decursul săptămânilor, ca măsură de securitate.

Această estimare acoperă evacuarea de vehicule, armament, echipamente şi soldaţi, precum şi transferurile de echipamente diverse către forţele afgane sau distrugerea acestor echipamente.

Acest proces, care în fapt era deja în desfăşurare de mai multe luni, va lăsa armata afgană singură în faţa talibanilor, care au preluat controlul sau contestă autoritatea guvernului de la Kabul în mai mult de jumătate din teritoriul ţării.

Amintim faptul că Plenul Parlamentului din România a fost informat, marţi, printr-o scrisoare, de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la încheierea participării Armatei României la Misiunea NATO Resolute Support din Afganistan şi redislocarea în România, începând cu 1 mai 2021, a contingentului militar român din Afganistan, la încheierea misiunii, conform calendarului convenit cu aliaţii şi partenerii strategici.

"Misiunea Resolute Support (RSM) din Afganistan a fost lansată la 1 ianuarie 2015, ca o continuare a misiunii internaţionale Security Force Assistance (ISAF), având ca obiectiv principal instruirea şi consilierea forţelor de securitate afgane. România a participat pentru prima dată cu forţe şi mijloace în Teatrul de Operaţii din Afganistan la misiunea ISAF începând cu anul 2002. Ţara noastră a dovedit încă de atunci că este un partener credibil, care îşi respectă obligaţiile asumate la nivel internaţional. Acordul de pace de la Doha, semnat la 29 februarie 2020, între guvernul SUA şi Mişcarea Talibană, a deschis Calea retragerii trupelor americane din Afganistan şi, implicit, încheierea misiunii", se arată în scrisoarea semnată de şeful statului.

Iohannis menţionează în documentul citat că, "în urma anunţării de către SUA a intenţiei de retragere a militarilor americani de pe teritoriul Afganistanului, începând cu 1 mai 2021, în cadrul reuniunii miniştrilor de externe şi ai apărării din ţările NATO din data de 14 aprilie 2021, s-a decis de către Consiliul Nord Atlantic începerea retragerii forţelor NATO din Afganistan, fixând ca dată limită pentru această activitate - 11 septembrie 2021".

"În acest context, în urma analizei solicitărilor NATO, a situaţiei de securitate din regiune, (...) la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, informez Parlamentul României că am aprobat încheierea participării Armatei României la Misiunea NATO Resolut Suport din Afganistan şi redislocarea în România, începând cu data de 1 mai 2021 a contingentului militar român din Afganistan, la încheierea misiunii, conform calendarului convenit cu Aliaţii şi partenerii strategici", se încheie scrisoarea președintelui Iohannis.

Bunica din Cluj care vinde ceapă. Are o pensie de 800 lei: Mă bucur că nu-s bolnavă și nu am nevoie de medicamente. Cu banii ăștia, nu mi-aș permite pastile

 


Un simplu și banal gest ne arată că se poate. Cumpără de la ea ! Îți vei face și ție un bine.

Dacă vrei cu adevărat să ajuți în mod direct românii, cumpără produse autohtone, fie căutându-le pe rafturile supermarketurilor sau în piețele agroalimentare, fie de la vârstnicii care vând la colț de stradă.

În Cluj-Napoca, există numeroase bunicuțe, unele trăind în cartierele cu case ale orașului, altele în localitățile limitrofe, care nu își permit să cumpere o masă, în piețe, unde să își vândă produsele. Din această cauză, bunicuțele stau discret, la colț de stradă, sau în proximitatea halelor agroalimentare. 

Un astfel de exemplu este și tanti Maria pe care am întâlnit-o dis-de-dimineață, în apropierea unei mari piețe din Cluj-Napoca. Fără să atragă atenția, îmbrăcată în negru și respectând regulile Covid-19, și-a așezat, pe o lădiță, câteva produse bio din propria ogradă.

Din motive lesne de înțeles (mai ales pentru a nu fi hăituită de cei care sunt puși a-i prinde pe 'marii' evazioniști - bunicuțele cu pătrunjel), nu am dorit sa îi fac poză, ci doar produselor 100% naturale: câteva legături de ceapă și pătrunjel, o pungă cu ouă și câteva buchete de liliac.

Bunica mi-a spus că are o pensie de 800 RON și că vine dimineața în Cluj din Dezmir (10-14 km) cu autobuzul

Banii pe care îi primește de la statul român pentru o viață întreagă de muncă nu o ajută să se descurce, astfel că fiecare leu oferit de trecători, în schimbul produselor bio pe care le vinde, îi sunt de real ajutor. Mi-a mărturisit că îi mulțumește Lui Dumnezeu pentru că nu este bolnavă și nu are nevoie de bani pentru medicamente deoarece i-ar fi fost imposibil să se descurce în asemenea situații limită.

Dacă vrei să ajuți bunicii, cumpără cu precădere produse românești atunci când ai ocazia. Nimeni nu spune să cumperi  doar produse 'made in Romania', dar unele produse autohtone au o calitate mai bună și sunt mai sănătoase. La orice colț de stradă poate sta o tanti Maria din Dezmir. Cumpără de la ea! Îți vei face și ție un bine.

Tel Aviv, lovit de o ploaie de rachete

 


Alertă în Tel Aviv ca urmare a unui intens atac cu rachete lansate din Fâşia Gaza de către islamişti ai Hamas spre metropola israeliană.

Autorităţile israeliene au suspendat marţi seara zborurile către Aeroportul Internaţional Ben-Gurion din Tel Aviv ca urmare a unui intens atac cu rachete lansate din Fâşia Gaza de către islamişti ai Hamas spre metropola israeliană, relatează AFP.

"În cursul atacurilor intense (...), au fost oprite decolările pentru a proteja cerul ţării", a declarat pentru AFP Ofer Lefler, purtătorul de cuvânt al aviaţiei civile israeliene. O femeie a fost ucisă marţi seară lângă Tel Aviv în cursul atacurilor cu rachete lansate de către Hamas împotriva metropolei din statul evreu, a anunţat poliţia israeliană.

Decesul creşte la trei numărul persoanelor ucise marţi în Israel în atacurile cu rachete din Fâşia Gaza. Potrivit armatei israeliene, peste 500 de rachete au fost lansate de luni seară spre Israel de diferite grupuri armate palestiniene din Gaza.                                                                                                                     

Ce a declarat premierul Israelului după atac

Potrivit Times of Israel, cei doi vorbesc din sediul armatei din Tel Aviv, după ce Israelul a fost vizat de un atac masiv cu rachete lansate de grupările teroriste din Gaza. Oficialii israelieni au avertizat în ultimele ore că vor lansa o campanie extensivă împotriva grupării Hamas și altor teroriști din Fâșie, chiar o eventuală invazie la sol.

„Hamas va plăti pentru rachete. (...) Israelul a eliminat zeci de teroriști, a bombardat sediile Hamas și a distrus turnuri folosite de grupările teroriste.  Vom continua să atacăm Gaza cu forță deplină”, a declarat premierul israelian. „Războiul va dura ceva timp, dar vom asigura siguranța israelienilor. Hamas și jihadiștii islamiști vor plăti”.

După ce premierul Netanyahu și-a încheiat declarația, ministrul Apărării a avertizat că „acesta este doar începutul”. „Turnurile se vor prăbuși, sunt multe ținte la rând”, adăugase anterior ministrul Gantz. Un detaliu interesant este faptul că cei doi oficiali de stat au purtat tricouri negre cu guler.

Închiderea balcoanelor la ansamblurile rezidențiale noi. E o chestiune abuzivă, dacă nu se semnează

 


Proprietarii din noile ansambluri rezidențiale întâmpină o problemă atunci când dezvoltatorii imobiliari le cer să nu facă modificări la ceea ce înseamnă închiderea balconului cu termopan. Avocatul Adrian Cuculis a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre riscurile la care se supun noii proprietari.

Cea mai mare parte a dezvoltatorilor imobiliari le interzic noilor proprietari să facă modificări la balcoane pe o perioadă de trei sau cinci ani, după caz. Pe mai multe forumuri online, diverse persoane au lansat o discuție în acest sens, dacă există posibilitatea unor repercusiuni în cazul în care balconul se închide, deși nu este stipulat nicăieri acest lucru.

”Salutare, mi s-a spus ca nu am voie sa închid cu geam termopan balconul, măcar pentru 3 ani. Si nu numai în rezidențialul unde mi-am luat eu, ci întrebând, am aflat că e o regulă generală. De ce există această regulă și ce risc dacă o încalc? Dacă e vreo amendă ceva, mă gândesc că se aplică o singură dată sau cum?”, a scris un proprietar pe un forum online.

Redacția DC News l-a contactat pe avocatul Adrian Cuculis pentru a afla dacă există vreo reglementare ori dacă proprietarii, în cazul în care își închid balcoanele, riscă vreo amendă în cazul în care nu este stipulat nicăieri acest fapt:

„Vânzările se pot face cu condiție sau sub condiție, iar o asemenea vânzare ar putea să fie făcută dacă există dovada faptului că acea condiție a fost asimilată de către părți de la bun început și a fost stipulată în contract. Acest nu-mi dă voie dezvoltatorul este o chestiune abuzivă, iar în condițiile în care ar exista o îngrădire în timp a acestei obligații trebuie să existe și o sancțiune. Din moment ce nu există așa ceva, pentru că în esență nu poate exista, ar fi inegal motivată, deoarece atunci când ai strămutat dreptul de proprietate, ai strămutat toate prerogativele și atributele, iar acestea se referă la folosință, la dispoziție și la uz și uzufruct în același timp.

Atâta vreme cât tu ai strămutat dreptul de proprietate și nu aș avea voie să închid sau să modific ori să extind, ar însemna că dreptul de folosință a fost strămutat sub condiție. Dacă nu există vreo clauză, nu există niciun fel de repercusiuni. Se pot implementa anumite norme, de bună conduită, iar odată ce sunt agreate de toate părțile, ele să fie respectate. Dacă nu se semnează nimic, sănătate“, a precizat avocatul Adrian Cuculis.